petak, 11.01.2008.

Graditelji horrora vol. 1 - Dario Argento

Image Hosted by ImageShack.us


Tko je Dario Argento?

(preuzeto iz knjižice ''Suspiria'')

Ovaj veliki talijanski filmski redatelj rodio se 7. rujna 1940. godine u Rimu. Otac mu je bio poznati talijanski producent Salvatore Argento, a majka brazilski model Elda Luxardo. Kao inspiraciju za filmove koristio je stare talijanske narodne priče koje su mu pričali članovi njegove obitelji. Pohađao je Katoličku srednju školu i u isto vrijeme surađivao s raznim filmskim časopisima. Najvažniji trenutak njegove rane faze je remek - djelo, špageti vestern ''Once a Upon a Time in the West'', gdje surađuje s velikim Sergiom Leoneom. Ubrzo nakon njega, Argento piše i režira svoj prvi film ''The Bird with the Crystal Plumage'' 1970. godine. To je bio prvi giallo film koji ga je proslavio i nakon kojega je dobio nadimak talijanski Hitchcock. Slijedila su još dva giallo trilera ''The Cat o' Nine Tails'' i ''Four Flies of Grey Velvet'' također iz 1971. godine. Godine 1975. Argento snima ''Deep Red'', giallo triler pun fantastičnih boja, čudnih kultova snimanja, bizarnog nasilja i čudnovate glazbe koju izvodi talijanski art-rock band Goblin. Ovaj film je bio inspiracija Carpenteru da napravi film ''Halloween'', koji ga je proslavio.

Sljedeći Argentov uradak nosi naziv ''Suspiria'' iz 1977. godine, gotički horror koji pokazuje Argentovu inspiraciju bajkama H.C. Andersona, i njime Argento kreće u područja natprirodnog. Suspiria je prvi dio trilogije o trima majkama, a njega nastavlja film ''Inferno'' iz 1980. godine, također gotički horror. Argento se vraća na svoje početke te snima ''Tenebre'' iz 1982. godine i ''Phenomena'' iz 1985. godine. Film ''Opera'' je snimljen 1987. godine i te godine Argentu umire otac. Dario Argento je otišao u SAD surađivati sa Georgeom Romerom te oni snimaju omnibus horror triler ''Two Evil Eyes'' iz 1990. godine. Vraća se u Italiju te 1993. godine snima horror triler ''Trauma''. 2007. godine je na filmskom festivalu u Torontu prikazan njegov film ''Mother of Tears: The Third Mother'', posljednji film o trima majkama.

NAJBOLJI FILMOVI DARIA ARGENTA:

1. The Bird with the Crystal Plumage (1970)

Image Hosted by ImageShack.us


2. Deep Red (1975)

Image Hosted by ImageShack.us


3. Suspiria (1977)

Image Hosted by ImageShack.us


4. Inferno (1980)

Image Hosted by ImageShack.us


5. Tenebre (1982)

Image Hosted by ImageShack.us


6. Mother of Tears: The Third Mother (2007)

Image Hosted by ImageShack.us


ZANIMLJIVOSTI:

Image Hosted by ImageShack.us


- Omiljeni redatelj Daria Argenta bio je Ingmar Bergman
- U svim njegovim filmovima, gdje se vide samo ruke ubojice, Dario Argento koristi svoje ruke
- Za pripovijedanje u svakom filmu koristi svoj glas
- Godine 1994. Argento je dobio nagradu za životno djelo na Drugom internacionalnom festivalu filmske fantastike u Montrealu.

CITATI DARIA ARGENTA:

Image Hosted by ImageShack.us


- Prije mog prvog filma, nikad nisam stupio nogom na filmski set, ali u teoriji sam znao sve.
- Volim snimati svoje filmove vrlo tiho i drago mi je kada su i ljudi takvi.
- Volim isprobavati novu opremu. Koja je svrha tehnologije ako ne možeš eksperimentirati s njom.
-Volim žene, posebno lijepe žene. Ako imaju lijepo lice i dobar stas, uvijek bih volio gledati njih kako bivaju ubijene nego neke ružne žene i muškarce.
- Svatko ima svoju varijantu istine, a ta istina ovisi o njihovom iskustvu.
- Vegetarijanac sam jer ne volim ubijati da bih se hranio.
- Zabrinjava me ovaj talijanski mladić. (A. Hitchcock o filmu ''Deep Red'')

DARIO ARGENTO NA IMDB-U

U prodaji je komplet ''Suspiria'' u kojem se dobije knjižica o filmu i Dariu Argentu, film Suspiria na DVD-u te stalak za mobitel. Definitivno se isplati.

00:52 | Komentari (15) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>