LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Pitomača
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

31.05.2007., četvrtak

Novi filteri za promatranje Sunca

Astronomska udruga kupila je nove posebne folije/filtere za promatranje Sunca - AstroSolar. Filteri su potrebni za gledanje površine Sunca kroz teleskop okom. Filteri su njemačke tvrtke Baader Planetarium Gmbh i koriste ih većina astronoma. Zanimljivo je za ove folije da imaju specijalni tanki premaz metala koji propušta samo 99,99 % sunčevog svjetla. Tako se bez bojazni može dulje vrijeme promatrati i crtati struktura sunčevih pjega. Folije smo već složili za mali i veliki teleskop. Prvo probno gledanje biti će ovih dana oko centra Pitomače sa malim teleskopom, kada se pojave poremećaji na Suncu, nove pjege. Mladi školski astronomi postali su već iskusni promatrači ovih pojava. Sami crtaju pjege i izračunavaju sunčevu aktivnost.

pitomaca


bnovosel
AD Pitomača

- 15:54 - Isprintaj - #

28.05.2007., ponedjeljak

Pridružite se humanitarnoj akciji Zaklade Ana Rukavina

zelimzivot


- 17:01 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


DATUM-28.05.2007. NESREĆE U CESTOVNOM PROMETU
27.05.2007. g.- Pitomača u 15,55 sati prometna nesreća dvaju vozila
POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Zbog radova na elektropostrojenju dana 29.05.2007. g. bez električne energije će biti u Pitomači od 11,30 do 12,30 sati dio ulice Vinogradske od broja 127 i 164 do kraja prema Otrovancu.

- 16:58 - Isprintaj - #

Prva sveta pričest u Pitomači

U nedjelju 20. 5. o.g. crkva Svetog Vida u Pitomači orila se pjesmom "Slavimo te, hvalimo te, klanjamo se Bože tebi, radosno ko prijatelja zovemo te k sebi…" odzvanjali su glasovi pedeset jedne djevojčice i pedeset jednog dječaka. Bilo je osamdeset troje djece, iz Pitomače i devetnaestero iz Kladara, Otrovanca, Velike Črešnjevice i Križnice, pripadajućih sela pitomačkoj župi. Misu je služio župnik Ivica Puškadija. Rekao je u punoj župnoj crkvi prisutnih vjernika, da je posvećena današnjim prvopričesnicima i da je misa molitva nad molitvama da bi bili jači i sretniji ljudi.
B. M.
Fotografija i tekst:Pitomača.net

- 16:57 - Isprintaj - #

Sport u Pitomači

NOGOMET
Nogometaši NK «Pitomača» nisu se uspjeli plasirati u finale kupa Virovitičko-podravske županije, budući su u srijedu, u polufinalnoj utakmici odigranoj na domaćem terenu sa 0:2 izgubili od vodećeg sastava IV. HNL – sjever, podskupina B, nogometaša NK «Virovitica».
U nedjelju poslijepodne pitomačani su imali novi nastup, također na domaćem terenu, kada su u utakmici 32. prvenstvenog kola III. HNL – istok, ugostili nogometaše NK «Olimpija» iz Osijeka, trećeplasiranu momčad lige. Utakmica je samo u prvom poluvremenu bila ravnopravna što je potvrdio i rezultat 1:1, dok su gosti terenom dominirali u nastavku pobijedivši sa uvjerljivih 1:5. Iduće nedjelje pitomačani su ponovno domaćini još jednoj ekipi s vrha prvenstvene ljestvice, nogometašima NK «Slavonac» iz Starih Perkovaca. Kadeti i juniori NK «Pitomača» u sklopu utakmica 24. kola IV. HNL sjever, skupina «A», danas u ponedjeljak na svojem igralištu dočekuju vršnjake iz NK «Virovitica», a utakmice započinju u 16,00 i 17,30 sati. Idući vikend donosi im gostovanje u Ždralovima kod NK «Mladost».

Pitomačani su u ponedjeljak poslije podne organizirali svečani doček za svoje pionire, igrače rođene 1993. i 1994. godine, koji su nastupili na međunarodnom turniru u francuskom Labruguiereu «Friendschip 2007.» od 17. do 20. svibnja. Limena glazba i mnoštvo pitomačana, napravili su atmosferu koja je mlade pitomačane vratila na radnu temperaturu nakoh više od dvadeset sati provedenih u autobusu. Osvojeno četvrto mjesto sa samo jednim porazom u regularnom dijelu igre u šest odigranih utakmica, ali i ponašanjem za vrijeme turnira, mladi su pitomačani pobrali mnoštvo simpatija proteklih dana. Uspjeh pitomačke mladosti među inima prepoznali su i u Županijskom nogometnom savezu, te su svim članovima ekipe, kao i treneru u srijedu, za vrijeme polufinalne utakmice seniorskog kupa, dodijelili prigodna priznanja za promociju nogometa Virovitičko-podravske županije van granica lijepe naše.

Pionirski sastavi pitomačana, igrači selekcija U-10 i U-12 svoje su odgođene utakmice 31. prvenstvenog kola IV. HNL – sjever za pionire, kvalitetna «A» liga, odigrali u četvrtak na gostovanju u Varaždinu, kod nogometaša NK «Varteks II», te su poraženi sa visokih 0:7 odnosno 0:5, dok će pitomački pioniri U-14 svoj susret u Varaždinu, protiv protivnika s kojim su se susreli i na turniru u Francuskoj odigrati kasnije.

Pioniri NK «Pitomača» ovoga vikenda nisu igrali i svoje redovito 32. kolo lige, budući su im protivnici, nogometaši NK «Mladost» Ždralovi zamolili za odgodu. Ipak u tjednu pred nama, pionire u srijedu, 30. ovog mjeseca očekuje domaći susret polufinala županijskog nogometnog kupa protiv vršnjaka iz NK «Papuk» Orahovica, a pobjedom bi potvrdili rezultate svojih starijih kolega, kadeta i juniora koji su županijska finala već izborili.

Nogometaši NK «Croatia» iz Grabrovnice jučer su u utakmici 21. kola IV. HNL – sjever, podskupina B, na gostujućem terenu u Đurđevcu, pobijedili domaći NK «Graničar» sa 3:2, nastavivši tako uspješan niz neporaženosti u posljednja četiri prvenstvena kola, osvojivši deset od mogućih dvanaest bodova. Kod županijskih drugoligaša jučer su na rasporedu bile utakmice 21. kola II. ŽNL Virovitičko-podravske županije, u kojima je NK «Sloga» iz Kladara poražena na gostovanju kod NK «Mladost» u Vukosavljevici sa 1:2, dok je NK «Mladost» Stari Gradac kao domaćin sa NK «Bušetina» odigrao neriješeno 2:2.

Na posljednjoj sjednici Izvršnog odbora Županijskog nogometnog saveza Virovitičko-podravske županije iznesen je prijedlog za novu organizaciju sustava natjecanja županijskih drugo i treće ligaša. Prema tom prijedlogu od jeseni bi se igrala jedinstvena druga ŽNL sa najviše 14 klubova, dok bi se natjecanje županijskih trećeligaša igralo u dvije skupine. Novost bi bila i juniorska liga mladih koja bi se igrala subotom, a ne više nedjeljom kao predigra seniorima, u dvije skupine sa najviše 14 ekipa.

RUKOMET
Najmlađe pitomačke rukometašice, igračice rođene 1996. godine i mlađe, idućeg vikenda imaju nastup u Orahovici, na turniru u mini rukometu, organiziranom povodom obilježavanja Dana grada Orahovice. Mladim pitomačankama ovo će biti dobra provjera pred nastup na posljednjem u nizu oglednih turnira u mini rukometu Županijske lige Virovitičko-podravske županije, u kome nastupa deset rukometnih ekipa, što se održava u Virovitici 10. lipnja.
Pitomača.hr

- 16:51 - Isprintaj - #

Vijesti iz Općine Pitomača

Završna priredba dječjeg vrtića
Ponedjeljak, 28 Svibanj 2007
Idućeg petka, s početkom u 15,30 sati u prostoru pitomačke kino dvorane održati će se tradicionalna završna priredba djece polaznika pitomačkog dječjeg vrtića, na kojoj će mališani svojim roditeljima i svim ostalim posjetiteljima pokazati svoj, za ovu posebnu prigodu pripremljen program. Završna priredba dječjeg vrtića prva je u nizu manifestacija kojom se obilježava proslava Dana Općine Pitomača, koja će svoj vrhunac imati u predvečerje subote 16. lipnja, kada se održava završna večer Glazbenog festivala «Pjesme Podravine i Podravlja» Pitomača 2007.

Sazvana 10. sjednica Općinskog poglavarstva
Ponedjeljak, 28 Svibanj 2007
Za utorak 29. svibnja, sazvana je 10. po redu sjednica Općinskog poglavarstva naše općine, a iz dnevnog reda iste izdvajamo razmatranje prijedloga Odluke o komunalnom doprinosu Općine Pitomača, prijedloga Odluke o dodjeli javnih priznanja Općine Pitomača, prijedloga Odluke o sklapanju prijateljstva između Općine Polača i Općine Pitomača, te imenovanje Povjerenstva o ravnopravnosti spolova Općine Pitomača.

DVD Sedlarica proslavilo 70. godina
Ponedjeljak, 28 Svibanj 2007
Jučer prijepodne DVD Sedlarica proslavilo je svoj jubilej, 70. godina osnivanja i rada društva. U svečarskoj atmosferi mjesnog društvenog doma, u društvu brojnih prijatelja vatrogastva naše općine i županije, sedlarički su se vatrogasci prisjetili svih onih dobrovoljnih vatrogasaca koji su proteklih 70 godina radili u vatrogasnom društvu.

Održana 4. sjednica Općinskog vijeća
Ponedjeljak, 28 Svibanj 2007
Općinsko vijeće Općine Pitomača održalo je svoju 4. sjednicu u utorak 22. svibnja ove godine. Općinski su vijećnici nakon iznimno zanimljivih točaka u kojima su postavljana vijećnićka pitanja i davani odgovori na ista, dosta raspravljali o programima gradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture, te izmjenama i dopunama odluke o komunalnom doprinosu Općine Pitomača, dok su u nešto ležernijoj atmosferi prihvatili Izvješće o obavljenoj reviziji financijskih izvještaja i poslovanja Općine Pitomača za 2006. godinu, što ga je izradio Državni ured za reviziju, Područni ured Bjelovar, donijeli Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2007. godini na području Općine Pitomača, Odluku o osnivanju Prometne jedinice mladeži Općine Pitomača, kao i imenovali Komisiju za popis birača Općine Pitomača.
Pitomača.hr

- 16:49 - Isprintaj - #

Vinka i Iva nastupile u Ladimirevcima

pitomača


Vinka Bedeković i Iva Vargek, već nekoliko godina sudionice dječjeg glazbenog festivala Kukuriček, prošli petak nastupile su na svečanosti povodom 10 godina SOS dječjeg sela Ladimirevci. Na vrućih 32°C izvele su svoje hitove River Drava i Pjesma boje lavande.
Fotografija i tekst:Pitomača.hr

- 16:34 - Isprintaj - #

Sudionici međunarodnog oldtimer rallya posjetili Pitomaču

pitomača


U subotu su Pitomaču posjetili sudionici Međunarodnog oldtimer rallya koji se u organizaciji Oldtimer cluba «Zabok» i pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, 26. i 27. svibnja vozi od Zaboka do Vukovara. U rallyu sudjeluje više od 120 vozača iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Italije, San Marina, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a svoje su oldtimere pitomačanima pokazali na Trgu kralja Tomislava između 15 i 16 sati kada im je u Pitomači organiziran prigodan doček dobrodošlice. U ime Općine Pitomača, načelnik Željko Grgačić, zahvalio se organizatoru rallya, što su odabrali Pitomaču za mjesto na kome će sudionici zastati i pokazati zainteresiranima svoje raritete.
Fotografija i tekst:Pitomača.hr

- 16:30 - Isprintaj - #

Koncert učenika Osnovne glazbene škole Jan Vlašimsky

pitomača


U četvrtak je u pitomačkoj kino dvorani održan koncert učenika Osnovne glazbene škole «Jan Vlašimsky» iz Virovitice, na kome su polaznici ove glazbene škole prisutnima pokazali svoje umijeće sviranja na violini, glasoviru, gitari, trubi, klarinetu, saksofonu, harmonici i ostalim instrumentima, izvodeći djela hrvatskih i stranih autora kao solisti, u duetu, kvartetu ili kao tamburaški ili gitaristički sastav, tamburaški, harmonikaški ili puhački orkestar. Mladim izvođačima u izvedbi priključio se svojim nastupom i tamburaški orkestar HPGD «Sloga» iz Pitomače. Koncert je imao i humanitarni karakter, budući je sav prihod sa istog namijenjen Humanitarnoj udruzi «Podravsko sunce» za kupnju ultrazvučnog color doplera.
Fotografija i tekst:Pitomača.hr

- 16:25 - Isprintaj - #

27.05.2007., nedjelja

Astronomsko društvo Pitomača:Pitomačanima, astronomima i medijima

Znanje i trud na dnu podravine

Davne 1973. osnovana je astro grupa mladih u nekada socijalističkoj državi. U vremenu kada je osnovano Astronomsko društvo Pitomača u Hrvatskoj je postojalo dvadesetak društava i nekoliko teleskopa. Postojale su samo tri zvjezdarnice. Prije 26 godina kupljen je mali češki teleskop za rad u školi, donacijom mjesne zajednice i općine Đurđevac. Osamdesetih godina donacijom mjesne zajednice, mještana i općine Đurđevac sagrađena je mala zvjezdarnica. Prije 16 godina kupljen je teleskop novcima mještana. Osnivanjem nove općine Pitomača prestaje briga za mlade, ideje i znanje. Prolaze vlasti, neke redovno, neke silom. Neke su unaprijed naznačile da ih ne zanima znanje već sport, neke su obećavale velike projekte i pridobile koji glas više. Nakon izbora okreću se leđa.

VIŠE NA:AD Pitomača
Voditelj astronomske grupe
Branko Novosel

- 19:34 - Isprintaj - #

26.05.2007., subota

Pridružite se humanitarnoj akciji Zaklade Ana Rukavina

zelimzivot



U organizaciji Zaklade Ana Rukavina,Gradskog društva Crvenog križa Virovitica i Općine Pitomača u subotu,02.lipnja na Trgu kralja Tomislava (ispred stare Zadruge) od 10,00 do 13,00 sati održat će se humanitarna akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži i matičnih stanica, akciju koju Zaklada provodi pod nazivom "Lijek je u nama", a objedinjuje tri projekta Zaklade:

* PROJEKT 'ŽELIM ŽIVOT' – nastavljamo sa akcijama prikupljanja uzoraka krvi na terenu
* PROJEKT 'KUNA ZA KAP ŽIVOTA' – prikupljanje sredstava za HLA tipizaciju prikupljenih uzoraka krvi
* PROJEKT 'BANKA BANCI' – prikupljanje sredstava za opremanje i djelovanje privatne i javne banke krvi iz pupkovine
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Općina Pitomača na najbolji mogući način započinje ovogodišnje Dane Općine Pitomača.Sudjelovanjem u organizaciji humanitarne akcije ovogodišnji dani Općine Pitomača pokazat će podravsku humanost na djelu i naglasiti važnost brige za ljude kojima je pomoć potrebna.
Naše drage djelatnice Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije,Ispostava Pitomača koje djeluju u Humanitarnoj udruzi "Podravsko sunce" priključile su se realizaciji ove akcije bez imalo premišljanja.Svojim volonterskim radom,iskustvom i znanjem one će Vam tijekom same akcije objasniti važnost upisa u Registar te izvaditi krv ako se odlučite upisati u Registar.
Kao rezultat dogovorene suradnje između Ministarstva unutarnjih poslova i Zaklade Ana Rukavina 25.05. je održana prva akcija tipizacije za pripadnike MUP-a u Zagrebu pa s ponosom možemo reći da će priključivanjem Policijske postaje Pitomača naši policajci biti među prvima koji i na ovaj način sudjeluju u spašavanju života.Treba napomenuti da se već nekoliko naših djelatnika MUP-a već upisalo u Registar na akciji održanoj u Virovitici početkom godine.
Naš Radio Pitomača-Pitomi radio koji uvijek sudjeluje u svim humanitarnim akcijama,također je prihvatio sudjelovanje i u ovoj akciji.
Pridružite se i Vi,jer "lijek je u nama"!
Dođite,informirajte se,donirajte,upišite se u Registar,!02.lipnja,u Pitomači,od 10,00 do 13,00 sati,na Trgu kralja Tomislava (ispred stare Zadruge)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
U studenom 2006. godine bili smo svjedoci iznimne plemenitosti i dobrote koju su iskazali mnogobrojni pojedinci, udruge i tvrtke u našem društvu, kako bi vratili nadu u život jednoj mladoj ženi.

"Želim život!" - napisala je Ana Rukavina Erceg i ganula hrvatsku javnost. Iskrenom molbom za pomoć, 29-godišnja novinarka Vjesnika, koja se liječila od leukemije, nikoga nije ostavila ravnodušnim. Kako bi se Ani pomoglo u nabavci skupih lijekova te eventualnom liječenju u SAD-u pokrenuta je akcija "Želim život!" kojoj se svesrdno odazvao velik broj dobrih ljudi. Hrvatska je još jednom pokazala da može kad to uistinu hoće.

Unatoč svim naporima liječničkog tima, "dragih sestrica" kako ih je Ana zvala, te njenoj osobnoj hrabrosti i želji za životom, Ana nas je jednog nedjeljnog jutra napustila, a njezine riječi potaknule su nas na razmišljanje i o drugim ljudima koji žive među nama i koji se liječe od te ne tako rijetke bolesti, a oni i njihove obitelji i prijatelji nemaju priliku ili ne mogu doći do značajnije pomoći i podrške u tim zahtjevnim i teškim trenucima. Ana nam je ostavila topla i radosna sjećanja, ali i misiju da damo sve od sebe da na odjelima bolnica bude što manje "malih ćelavih glavica".
Naime, u Hrvatskoj ne postoji dovoljno razvijen sustav dobrovoljnog darivanja koštane srži. U postojećem hrvatskom Registru nedovoljan je broj darivatelja, a oni su do početka akcija Zaklade Ana Rukavina uglavnom bili članovi obitelji oboljelih. Ukoliko bolesniku koštanu srž ne može dati netko od najbližih krvnih srodnika, darivatelj se traži izvan Hrvatske, a taj postupak traje i do 6 mjeseci.
S druge strane, postupak tipizacije, odnosno ulazak u registar potencijalnih darivatelja koštane srži, iznimno je jednostavan proces, a ujedno je i besplatan za darivatelja. Vađenjem krvi u Zavodu za tipizaciju tkiva ili u sklopu jedne od akcija Zaklade postaje se potencijalni darivatelj koji će možda jednom imati priliku nekome spasiti život. Potrebno je samo razviti postojeći Registar darivatelja koštane srži i stvoriti banku matičnih stanica.

Brojni građani koji su ovih dana pomogli našoj Ani potaknuli su nas da pomognemo i drugim ljudima koji se liječe ili će se u budućnosti liječiti od ove zloćudne bolesti, te da pružimo podršku i informacije njihovim obiteljima i prijateljima. Svjesni da se svatko od nas može naći na toj listi potrebitih, pozivamo sve građane Republike Hrvatske da se uključe u humanitarne akcije Zaklade.

Anin mail, koji je krajem prošle godine počeo kružiti našim računalima, pokazao je da među nama itekako ima dobrote. Vjerujemo da zajedničkim naporima sigurno možemo uspjeti u daljnjem razvoju Registra i izgradnji banke, koji će uslišiti molbe mnogih koji u tišini svojih bolničkih soba ne žele ništa više od običnog života.
Zaklada Ana Rukavina
----------------------------------------------------------------------
O registru i darivanju koštane srži
Transplatacijom koštane srži mogu se liječiti bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži.
Registar koštane srži potreban je onim bolesnicima koji nemaju donora u užoj obitelji.
Oni pacijenti kojima je potrebna nesrodna transplatacija umiru ako ne pronađu odgovarajućeg donora. Poklapanje dva organizma, donora i primatelja, u slučaju transplatacije koštane srži mora biti stopostotno. Zato su najčešći i najizgledniji donori članovi uže obitelji, ali vjerojatnost da bolesniku odgovara koštana srž krvnog brata ili sestre je samo 25 %.
Svi registri koštane srži skupljeni su u Europsku, odnosno Svjetsku banku koštane srži. To znači da, ako ste upisani u registar, možete spasiti život ne samo nekom čovjeku u vašem gradu ili zemlji, već bilo gdje na svijetu. Vrlo je teško pronaći donora i vjerojatnost da jedan organizam 100% odgovara drugome je 1:100.000.
Hrvatski pacijenti svoje donore obično traže u njemačkom registru koštane srži.

Tko i kako može postati donor?
Donor može postati čovjek do 18 - 55 godina koji ne boluje od teških bolesti (poput kardiovaskularnih, zaraznih i sl.).
Da biste postali potencijalni donor, morate potpisati pristanak, nakon čega se uzima uzorak krvi (oko 7 ml) u epruvetu i pohranjuje se u laboratoriju za tipizaciju tkiva. Ostavljate ime, prezime, adresu i kontakt, ali vaše ime ima samo centar za tipizaciju tkiva u KBC Zagreb. U registru se vodite pod šifrom. DAKLE, BITNO JE REĆI: ne morate dati srž da biste ušli u registar. Morate DATI KRV.
Jednom kad ste ušli u registar, postali ste potencijalni donor. Ukoliko se nađe bolesnik koji ima iste antigene tkivne snošljivosti kao i vi (engl. HLA), kontaktirat će vas Centar za tipizaciju tkiva i ponovo vas pitati pristajete li na donaciju.
Donacija koštane srži znači dati:
ili KOŠTANU SRŽ- ona se uzima iz kosti zdjelice U OPĆOJ ANESTEZIJI.
ili PERIFERNE MATIČNE STANICE- to su stanice koje se nalaze u vašem krvotoku a imaju veliku moć samoobnavljanja. Iz vašeg tijela uzimaju se postupkom LEUKOFEREZE. To je postupak odvajanja perifernih matičnih stanica iz cirkulacije davatelja. Aparat za leukaferezu sličan je dijalizatoru. Krv davatelja iz jedne ruke odlazi u aparat, centrifugira se i odvajaju se matične stanice, dok se ostali dio krvi kroz drugu ruku vraća u cirkulaciju davatelja. Postupak se BEZBOLAN i NEMA POTREBE ZA ANESTEZIJOM.
Za osobu kojoj dajete srž svejedno je na koji je način dajete, uzimanjem srži iz zdjelice ili odvajanjem perifernih matičnih stanica. Odluka je VAŠA.

Što točno trebate učiniti?
- dati krv: Na licu mjesta, dajete oko 7ml krvi. Postupak obavlja educirano medicinsko osoblje iz Centra za tipizaciju tkiva KBC-a Rebro. Higijenski uvjeti isti su kao da dajete krv u bolnici.
- dati osobne podatke:
Ime, prezime, adresa i broj telefona, kako bi vas Centar za tipizaciju u slučaju potrebe mogao kontaktirati.

Što ste postigli upisom u registar?
- postali ste potencijalni spasitelj tuđeg života
Postati potencijalni donor koštane srži zaista znači potencijalno spasiti nečiji život. I ne samo u Vašem gradu i Vašoj zemlji. Europski i svjetski registri sakupljeni su u Svjetsku, odnosno Europsku banku koštane srži. Možda će baš Vaša koštana srž moći spasiti život nekoga koga nikada niste vidjeti, u zemlji u kojoj nikada niste bili.
- niste ugrozili svoj život
Darivanje koštane srži NE MOŽE ugroziti život donora. Koštana srž se iz tijela donora vadi tek ako se pokaže da se 100% podudara s organizmom primaoca.
Biti u registru znači HTJETI I MOĆI spasiti nečiji život. Ako odlučite da biste jednoga dana htjeli spasiti nečiji život, učinili ste jako puno za zaista hrabre ljude koji se za preživljavanje bore na najteži mogući način.

Zašto biste htjeli biti donor?
Ako Vaš argument nije taj da želite pomoći nekom drugome da spasi život, nemojte zaboraviti koliko život može nepredvidljiv. Sutra i Vi možete biti bolesnik kojem će trebati koštana srž. Ovaj registar bit će na korist svima nama, jer ova se bolest ne događa nekom drugom, već se može dogoditi i Vama, Vašem djetetu, Vašem članu obitelji ili prijatelju. Ovo činimo za društvo i druge, ali i za sebe. Ana Rukavina pokazala nam je što to znači biti human i velikodušan. Slijedite njen primjer.
ŽELIM ŽIVOT


- 14:26 - Isprintaj - #

25.05.2007., petak

Meteo postaja nezanimljiva

meteo


Astro udruga, najstarija tehnička udruga u županiji, žali što nema zanimanja za projekt Internet meteo postaje. Pokušaji da se pojasni važnost znanja mještana za meteo uvjete u općini i promocije Pitomače preko Interneta nisu urodili plodom. Iz krugova općine govori se da je odlučeno o raspisivanju natječaja na osnovu ovog projekta. Tako će se dati mogućnost da netko drugi preuzme isti projekt, jer se udruga ne može natjecati.
Probne stranice meteo postaje: http://www.callisto.hr/meteo/

nemastranice


bn

- 21:13 - Isprintaj - #

Bez "pješaka" u silosima ?

Da o kvalitetno raspoređenoj i dobro nagaženoj silažnoj masi ovisi kvaliteta sjenaže i silaže u silosima odavno je poznato. Isto tako, poznato je i da se još uvijek ovaj težak posao odvija ručno, te i traži i puno radne snage. Danas su već poznati strojevi koji zamjenjuju i do desetak "pješaka" na pravilnom razgrtanju silo mase kod spremanja u silose.
Na takvoj praktičnoj demonstracionoj, a ujedno i međužupanijskoj demonstraciji u radu bilo je ovih dana u Kozarevcu -Kloštar Podr. kod braće Darka i Ivana Imbrišića ( Koprivničko-križevačka županija ) i u V. Črešnjevici- Pitomača ( Virovitičko-podravska županija ) kod Marija Rengela koji ima i ovaj stroj.

hzpss


Fotografija:HZPSS
Kod njega su ovom međususjedskom spremanju sjenaže prisisustvovali i svoja iskustva prenijeli: Ivan Juras dipl. inž., načelnik Odjela za mehanizaciju HZPSS-u, Antun Tomašević, dipl. inž., i Marijan Lincmajer, dipl. inž., rukovoditelji Odsjeka Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije.
Nekoliko ovakovih strojeva postoji i kod nas ( Koprivnica ). Preporuka je da se organizirano koriste svi oni koji koriste veće količine sjenaže i silaže, te zbog brzine spremanja i dobivanja veće kvalitete. On se isplati u radu u samo jednoj sezoni korištenja. Odmah po viđenoj efikasnosti u radu, uplatu novog ( oko 26 000,00) izvršio je i Ivan Imbrišić ( 0989327297) iz Kozarevca.
Sam stroj nosi traktor veće snage (ujedno ravnomjerno rasipanje po istovaru silažne mase i gaženje), te se preko kardanskog vratila na bubnju okreću spiralno postavljene lopatice, koji se može okretanjem podesiti da se svaki dio mase u silosu pravilno raširi i nagazi. Širina zahvata mu je 2,13 m.

Odsjek HZPSS-u Koprivničko-križevačke županije
Antun Tomašević dipl.inž.agr.,rukovoditelj Odsjeka


- 15:58 - Isprintaj - #

U Virovitici sjednica Vlade Republike Hrvatske

U Virovitici će se u petak, 25. svibnja održati sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom redu će biti sljedeće točke:

1. Projekti od značaja za Virovitičko - podravsku županiju i pojedine jedinice lokalne samouprave
1.1. Prijedlog zaključka u vezi s izgradnjom cestovne infrastrukture u Virovitičko - podravskoj županiji;
1.2. Prijedlog zaključka u vezi s izgradnjom komunalne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni III, Grad Virovitica;
1.3. Prijedlog zaključka u vezi s izgradnjom komunelne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Trnovača, Grad Slatina;
1.4. Prijedlog zaključka o dodjeli bivših karaula ''s. Komljenović-Čoka'', ''Šašnato polje'', ''Loganj'' i '' Križnica'' Općina Pitomača, radi prenamjene u gospodarske svrhe;
1.5. Prijedlog zaključka o dodjeli bivših karaula ''Bobrovac'' i ''Zanoš'' Općini Sopje, u svrhu razvoja turizma i turističke infrastrukture;
1.6. Prijedlog zaključka u vezi s prijenosom prava vlasništva zgrade Policijske ispostave u Suhopolju na općinu Suhopolje, u svrhu otvaranja šumarije;
1.7. Prijedlog zaključka u vezi sa sufinanciranjem Programa vodoopskrbe i programa zaštite voda Virovitičko - podravske županije;
1.8. Prijedlog zaključka o davanju na korištenje zgrade Doma Hrvatske vojske u Virovitici Gradu Virovitici za održavanje društvenih, kulturnih i športskih sadržaja;
1.9. Prijedlog odluke o davanju prava građenja Gradu Virovitici na području bivše vojarne ''Virovitica'', u svrhu izgradnje školskih, športskih i kulturnih sadržaja;
1.10. Prijedlog zaključka u vezi s potporom Vlade Republike Hrvatske osnivanju Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici i budućem veleučilištu;
1.11. Prijedlog zaključka u vezi s potporom Vlade Republike Hrvatske osnivanju Katoličke klasične gimnazije u Virovitici;
1.12. Prijedlog zaključka u vezi s potporom Vlade Republike Hrvatske dogradnji i rekonstrukciji zgrade bivše vojarne za potrebe Srednje škole Marka Marulića u Slatini;
1.13. Prijedlog zaključka u vezi s nadogradnjom i izgradnjom školskih obrazovnih i školskih športskih objekata na području Virovitičko - podravske županije;
1.14. Prijedlog zaključka u vezi s potporom Vlade Republike Hrvatske izgradnji građevina Područne škole Otrovanec i Područne škole Mala Črešnjevica, pri Osnovnoj školi Petra Preradovića u Pitomači;
1.15. Prijedlog zaključka u vezi s potporom Vlade Republike Hrvatske rekonstrukciji građevine Osnovne glazbene škole Jan Vlašimsky u Virovitici;
1.16. Prijedlog zaključka u vezi s potporom Vlade Republike Hrvatske izgradnji građevine Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju u Virovitici, za djecu s posebnim potrebama i trodijelne školske športske dvorane;
1.17. Prijedlog zaključka u vezi s izgradnjom i opremanjem Policijske uprave Virovitičko - podravske županije u Virovitici;
1.18. Prijedlog zaključka u vezi s potporom Vlade Republike Hrvatske izgradnji Spomen groblja Četekovac;
2. Nacrt prijedloga godišnjeg obračuna Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2006. godinu;
3. Nacrt prijedloga zakona u javnoj nabavi (EU) ;
4. Prijedlog odluke o obrascu standardne metodologije za procjenu ekološkog učinka;
5. Nacrt konačnog prijedloga zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama
6. Prijedlog uredbe o mjerilima za razvrstavanje javnih cesta;
7. Prijedlog za dodjelu novčanih nagrada za osvojene srebrne medalje na Europskom seniorskom prvenstvu u stolnom tenisu 2007. godine (Beograd, 25. ožujka do 1. travnja 2007. godine).
VPŽ

- 15:50 - Isprintaj - #

233. sjednica Vlade RH u Virovitici

vpz
Sjednica Vlade Republike Hrvatske održat će se u petak, 25. svibnja 2007. godine, u Virovitici.
Program:
10.30 Dolazak dr. sc. Ive Sanadera, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, u
Poduzetničku zonu II u Virovitici,Vinkovačka cesta bb
Otvaranje proizvodnog pogona tvornice namještaja «Javorović d.o.o.»
Prigodni govori:Vladimir Javorović, vlasnik tvrtke,Zvonko Kožnjak, gradonačelnik Grada Virovitice,Josip Đakić, saborski zastupnik
Govorom dr. sc. Ivo Sanader, predsjednik Vlade Republike Hrvatske,otvara proizvodni pogon,Blagoslov
11.00 Sastanak sa županom, gradonačelnikom, saborskim zastupnicima i gospodarstvenicima,zgrada Virovitičko – podravske županije,Trg Ljudevita Patačića 1
12.45 Dolazak u Gradsku knjižnicu i čitaonicu Virovitica,Trg bana Josipa Jelačića bb
Sjednica Vlade Republike Hrvatske
Poseban program članova Vlade Republike Hrvatske
11.00 Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica
obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti – posjet Obiteljskom
centru, PSP centru, Centru za dnevni boravak za starije osobe
11.00 Marina Matulović – Dropulić, ministrica zaštite okoliša, prostornog
uređenja i graditeljstva, mr. sc. Kolinda Grabar – Kitarović, ministrica
vanjskih poslova i europskih integracija, Ivica Kirin, ministar unutarnjih
poslova, i Berislav Rončević, ministar obrane – polaganje kamena temeljca
za poslovno stambeni objekt investitora tvrtke Domus, otvaranje pogona za
proizvodnju biodizela Vitrex
11.00 mr. sc. Božo Biškupić, ministar kulture – posjet obiteljskoj kući
akademskog slikara Teodora Tricka, posjet Gradskom muzeju Virovitica
11.00 Ana Lovrin, ministrica pravosuđa – posjet Županijskom sudu u Virovitici,
obilazak prostora namijenjenog Županijskom državnom odvjetništvu
11.00 prof. dr. sc. Dragan Primorac, ministar znanosti, obrazovanja i športa -
obilazak prostora bivše strukovne škole namijenjenog Visokoj školi za
menadžment u turizmu i informatici, obilazak prostora bivše vojarne
namijenjenog Veleučilištu i studentskom kampusu, obilazak kompleksa triju
srednjih škola: Strukovne, Industrijsko – obrtničke i Tehničke škole u
Virovitici
11.00 doc. dr. sc. Neven Ljubičić, ministar zdravstva i socijalne skrbi – posjet općoj bolnici Virovitica
Vlada.hr

- 06:01 - Isprintaj - #

24.05.2007., četvrtak

Područni ured DUZS-Virovitica

112


DATUM-25.05.2007. POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Zbog radova na elektro postrojenjima dana 25.05.2007. godine bez električne energije biti će potrošači u Otrovancu od 08,00 do 11,00 sati od kbr. 143 i 230 do 177 i 250

- 19:45 - Isprintaj - #

Mladi DVD-a Kladare osvojili 1.mjesto

Vatrogasci s područja općine Pitomača u nedjelju 13. 5. o. g održali su 13. općinsko vatrogasno natjecanje u Grabrovnici. U dopodnevnim satima natjecala su se djeca vatrogasci od 6 do 12 godina i mladež od 12 do 16 godina. Bile su to uspješne ekipe iz Kladara, Velike Črešnjevice, Turnašice, Dinjevca, Sedlarice, Otrovanca, Starog Graca i Starogradačkog Marofa. Tri najbolje plasirane ekipe u svakoj kategoriji dobitnici su pehara, a ostali sudionici primili su diplome. Najbolje plasirani bili su; Djeca "Ž" (žene) od 6 do 12 godina 1. su DVD Velika Črešnjevica, 2. DVD Sedlarica i 3. Stari Gradac. Djeca "M" (muški) od 12 do 16 godina i prvi su DVD Dinjevac, 2. Turnašica i 3. DVD Kladare. Diplome su primili u kategoriji "M" DVD Velika Črešnjevica 1 i 2. ekipa, DVD Sedlarica, DVD Otrovanec 1.i 2. ekipa, Stari Gradac i Starogradački Marof. U kategoriji mladeži "Ž" 12 do 16 godina prve su bile DVD Velika Črešnjevica. Kategorija mladeži "M" 1. su bili DVD Kladare, 2. DVD Velika Črešnjevica i 3. DVD Turnašica. Pehare i diplome uručili su im organizatori natjecanja Zdravko Fras, Željko Palković i predsjednik općinskog vijeća Ivan Erhatić.
Neven Milanović tajnik Vatrogasne zajednice općine Pitomača uz čestitke informirao je sve dobitnike pehara da će oni zastupati svoja vatrogasna društva i pitomačku Vatrogasnu zajednicu 3. 6. o. g na županijskom vatrogasnom natjecanju u Zdencima. Poslije podne od 13:30 do 17:00 sati natjecali su se vatrogasci seniori podijeljeni u A i B kategorije natjecanja muški i žene i to vatrogasne ekipe iz Pitomače, Kladara, Dinjevca, Otrovanca, Turnašice, Velike Črešnjevice i Grabrovnice. U Kategoriji "M" A seniora 1. su DVD Turnašica l. ekipa, 2. DVD Kladare 1. ekipa i treće mjesto dijeli DVD Kladare 2. ekipa - županijski pobjednik iz 2006. godine i DVD Dinjevac. U kategoriji seniora "M" B prvo mjesto osvojio je DVD Turnašica, 2. Kladare i 3. DVD Dinjevac. Diplomu je primila DVD Velika Črešnjevica. U A kategoriji "Ž" prvo mjesto pripalo je DVD-u Velika Črešnjevica 2. Turnašica i 3. DVD Velika Črešnjevica 2. ekipa. U kategoriji B "Ž" 1. mjesto pripalo je DVD-uTurnašica. Sva ta vatrogasna odličja na 13. općinskom vatrogasnom natjecanju u Grabrovnici dobitnicima uručili su Željko Palković predsjednik Vatrogasne zajednice općine Pitomača i Zdravko Fras zapovjednik Vatrogasne zajednice općine Pitomača.Vatrogasne ekipe iz kategorije A i B seniora nosioci pehara s ovog natjecanja učestvovati će na Županijskom vatrogasnom natjecanju 10. 6. 2007. u Velikoj Črešnjevici, zahvalivši se svim učesnicima, zaželivši im još bolje rezultate, na kraju natjecanja rekli su Željko Palković i Zdravko Fras.
B. M.
Fotografija i tekst:Pitomača.net

- 19:17 - Isprintaj - #

Sa znanstvenicima do Općine znanja

Proteklog tjedna u muzeju "Petar Preradović", rodnoj kući hrvatskog Ilirca i pjesnika Petra Preradovića, u Grabrovnici je održana radna sjednica odsjeka za pedagogiju filozofskof fakulteta u Zagrebu u organizaciji pročelnika odsjeka prof. dr. sc. Nevena Hrvatića, na poziv poglavarstva općine Pitomača. Goste su u ime općine Pitomača dočekali: član općinskog poglavarstva dipl inž. Rajko Stilinović, a u ime županije Virovitičko - podravske mr. sc. Vesna Bedeković pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. Želja poglavarstva pitomačke općine je ulaganje u obrazovanje i stvaranje općine znanja. Skupu su, uz pročelnika prof. dr. sc. Nevena Hrvatića prisustvovali prof. dr. sc. Vlatko Previšić, prof. dr. sc. Vladimir Jurić, prof. dr.sc. Nikola Nikša Šoljan, prof dr. sc. Ana Sekulić Majurec, prof. dr. sc. Vedran Spajić Vrkaš, prof. dr. sc. Marko Mušanović, prof. dr. sc. Vladimir Strugar, prof. dr. sc. Slavica Bašić, prof. dr. sc. Adrijana Miljak, i prof. dr.sc. Dubravko Maleš sa asistentima, sve elitni znanstvenici hrvatske pedagogije. Nakon sjednice posjetili su područnu osnovnu školu u Grabrovnici. Bili su gosti osnovne škole Petra Preradovića u Pitomači, a razgledali su i bilogorski dio općine. Na ručku su bili u restoranu "Zlatni klas" u Otrovancu. Za slijedeći posjet zaželjeli su vidjeti Dravu i Križnicu. Ugledni znanstvenici dogovorili su daljnju suradnju s predstavnicima pitomačkog općinskog Savjeta za odgoj i obrazovanje, čiji članovi su ravnatelji odgojno obrazovnih ustanova na području općine, ali član savjeta je i prof. dr. sc. Neven Hrvatić, rodom Pitomačan. Osnovni cilj savjeta je uspostavljanje kvalitetnije suradnje između lokalne zajednice i odgojno obrazovnih ustanova, te skrb za poboljšanje materijalnih i ostalih uvjeta za odvijanje odgojno obrazovnog procesa. Dogovorena je suradnja s općinskim strukturama putem stručnih savjeta s ciljem promoviranja Pitomače kao općine znanja, rekla je pročelnica i predsjednica Savjeta za odgoj i obrazovanje općine Pitomača mr.sc. Vesna Bedeković.
B. M.
Pitomača.net

- 19:13 - Isprintaj - #

Folkloraši iz pet županija oduševili Otrovančane

U nedjeljno predvećerje 13. 5. o. g. Otrovanec je bio mjesto okupljanja KUD-ova pet županija. Održani su 2. susreti folklora u društvenom domu u Otrovancu. Susrete je otvorila Vesna Bedeković, pročelnica upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije. Sudionici programa u vrijednim nošnjama izvodili su pjesme i plesove svojeg kraja. KUD "Seljačka sloga" iz Kutine predstavio se tradicijskim folklorom i pjesmama Moslavine. KUD "Ivan Vitez Trnski" iz Nove Rače, predstavila se pjesmama i plesovima Bilogore i Moslavine. KUD "Grgur Karlovčan" iz Kalinovca predstavio se pjesmama i kolima iz Kalinovca. KUD "Dika" iz Slatine izveo je pjesme i plesove iz okolice grada, iz Sopja u izvornoj Sopjanskoj nošnji. HKUU "Trenk" iz Nove Gradiške predstavila se pjesmama i plesovima novogradiškog kraja i Slavonije, a domačini KUD Otrovanec izveli su pjesme i plesove Podravine. Svi izvođači izmamili su buran pljesak publike. Skup je pozdravio Ivan Erhatić predsjednik Općinskog vijeća Pitomača. Gosti skupa bili su predstavnici KUD-ova iz Podravskih Sesveta, Šandrovca, Starog Graca, Starogradačkog Marofa, Sedlarice, Grabrovnice, Okrugljače, Kladara i Pitomače. Sponzor susreta je općina Pitomača, a pomogli su i sadašnji i bivši članovi KUD-a iz Otrovanca. Svim izvođačima, gostima i publici zahvalila se Marija Gomerčić, predsjednica KUD-a Otrovanec i pozvala ih na 3. susrete koje već planiraju u 2008. godini.
Barica Mihoković
Fotografija i tekst:Pitomača.net

- 19:09 - Isprintaj - #

Naša Kata nama vrijedi zlata

Nanese li vas put u Starogradački Marof, podravsko selo pitomačke općine, znajte da ste tik do raskošne ljepotice, rijeke Drave. Selo ima, uz dio praznih, 79 naseljenih kuća u kojima živi dvjestotinjak stanovnika. K njima se od prošle godine dolazi asfaltnom cestom iz Pitomače i iz Starog Graca. Imaju i trgovinu, ali i crkvicu usred sela. Kako su do nje došli?
E tu počinje priča. Osoba koju ističu Marofčani između sebe, ali i mnogo šire je gospođa Kata Miklić. Aktivna je članica KUD-a "Podravka". Uz to ona je u posljednjih deset godina glavna nositeljica svih aktivnosti u selu. Bez nje teško da bi se i znalo za ovo malo podravsko selo. Sve akcije uglavnom započinju na probama folklora i na međusobnim druženjima suseljana. Tako je bilo i početkom 2004. godine, kada su članovi folklora rekli sebi da žele crkvu u svom selu, jer im je župna crkva u Starom Gracu predaleko. Rečeno, učinjeno. Gospođa Kata, u suradnji Slavka Barbarića, predstavnika sela i Ivke Skender, voditeljice folklora zadužene i za pisanje, zamolnica i dr, osobno se angažirala, od placa za crkvu, građevnu, sve do uporabne dozvole. Podigla je na noge cijelo selo, koje je u tu svrhu samo smoglo 24.000 kuna, prehranilo sve majstore, koji su radili na izgradnji i dovršenju crkvice. Osobno je obišla i dobila donacije od većih firmi u općini i županiji. Pritom nije mimoišla i susjedne županije, kad je trebalo. Za selo je dobila što je tražila i Starogradački Marof ima svoju crkvu. Na području pitomačke općine ova izuzetna žena prikupila je 32.000 kuna. Županija je za crkveno zvono dala 28.000 kuna. Sav inventar, glavni oltar, čak i klupe sa četrdeset sjedećih mjesta, sve to ima mala, a velika crkva "Kraljice svete krunice" u Starogradačkom Marofu. Crkva je 10. 10. 2004. godine dovršena, posvečena i u funkciji. Kažu, Kata nikad ne miruje.
Krajem prošle godine ishodila je od INE Naftaplina iz Đurđevca uređenje dječjeg igrališta pored društvenog doma, nasuprot crkve. Naftaši su za prošćenje 10.10. 2006. dovezli i montirali ljuljačku, klackalicu i tobogan. Koriste to sva djeca sela pa i Katini unuci, a radost djece je nemjerljiva, kaže gospođa Kata. Dobivanjem asfalta, selo svake godine povećava se novim stanovnicima, pa im mali društvrni dom usred sela postaje pretijesan. Evo opet posla za našu Katu, vele Marofčani. Već amo poslali zamolbu gospodinu Damiru Polančecu, dopredsjedniku vlade da nam ustupe u suradnji s pitomačkom općinom devastiranu karaulu u selu. Nadaju se pozitivnom odgovoru, a karaulu će osposobiti za potrebe sela. Nije ni tu kraj. Selo leži na dravskom području, što znači na vodi, a vodu koriste iz vlastitih bunara. Kažu da su imali ispravnu vodu za piće do dolaska INE naftaplina i dubinskih bušotina. Rekli su, u selu se nalazi glavna plinska bušotina povezana sa Molvama i otpremom plina za Zagreb, a oni u selu nemaju plin. Uz to sada imaju žutu i hrđavu vodu, neupotrebljivu za piće, pa ju prokuhavaju, kupuju, cisternama dovoze i na sve načine dovijaju se da bi došli do pitke vode. Kata je i naša besplatna švelja. Sve što neznamo ili ne stignemo same to napravi ona, rekla je članica KUD-a Ana Smrček. Kad trebam oprati naše bijele nošnje za folklor moram prikupiti dosta kišnice, jer drugačije ne ide, rekla je Marija Blaga.
U selu je područna škola osnovne škole Petra Preradovića iz Pitomače. Škola ima 8 učenika raspoređenih od prvog do četvrtog razreda, a vodi ih učiteljica Slavica Koren. Kata i s njima aktivno surađuje. Pitajte ih tko im poklanja pisanice za Uskrs i ima prste kod Svetog Nikole, Djeda Božičnjaka i u sličnim prigodama? Tko čisti, kiti i uređuje crkvu? Opet naša Kata. Već deset godina unazad Marofčanke učestvuju na izložbama kolača na "Picokijadama" u Đurđevcu. Naša Kata sve može. U KUD-u "Podravka" angažirala je uz selo i cijelu svoju obitelj. Kćerka Željka udana Mihoković ujedno je željom članova i predsjednica KUD-a. Angažirala je u društveni rad zeta i unuke. Za dopredsjednika izabrali su Ivana Robotića, Marija Blaga je tajnica, a ona koja najbolje zna s novcima, Kata Miklić je blagajnica.
Ponosni su na prirodno stanište zaštićenih ptica i bilja "Vir", koje se nalazi neposredno pored sela. Trenutno aktivno vježbaju i na redovitim probama pripremaju se plesaći i tamburaši za nastup na smotri folklora u Starom Gracu, 21. ovog mjeseca. Zaželite nam ostvarenje svih naših planova, rekla je na kraju razgovora gospođa Kata Miklić.
Barica Mihoković
Pitomača.net

- 19:03 - Isprintaj - #

23.05.2007., srijeda

Ekološka svijest

Za poimanje što je ekološka svijest možemo reći, da je svatko na svoj način doživljava. Velika većina (nadam se) ipak ispravno prosuđuje, ali uvijek ima i onih kojima je to nevažno i bitno im je, da smeće nije pred njihovim vratima ili barem da ga ne vide. Ovako razmišljanje i dovodi one, kojima je stalo do očuvanja okoliša, da kontinuirano skreću pažnju kako pojedincima, tako i cjelokupnoj javnosti kako ispravno postupati sa otpadom, a naročito onim opasnim.Danas niti jedan proizvod nije bez nekakvog oblika ambalaže.
Zakonska regulativa je jasna, da svi koji proizvode ambalažu, imaju obvezu kvalitetnog zbrinjavanja na neopasan način za okoliš i ljude, a stara poslovica govori «Lanac je onoliko čvrst, koliko je čvrsta najslabija karika!» U ovom slučaju jedna od «karika» je poljoprivrednik, koji očito nema dovoljno ekološke svijesti, da zbrine ove plitice za rasad, koje nakon sadnje stoje razbacane i sada je to «tuđa» briga. U jeku sadnje povrća i duhana na oranicama «zbrinjavanje» je rješavano i paljenjem plitica, koje izgaranjem stvaraju opasan plin dioksin štetan za okoliš i ljude. Sreća je, što se na vrijeme uočio problem, te su ljudi iz struktura vlasti reagirali (Općina Suhopolje), za sada samo opomenama prema nesavjesnim korisnicima ovog ambalažnog otpada uz obvezu pravilnog zbrinjavanja u najkraćem roku.

Odsjek HZPSS-a Virovitičko-podravske županije,
Ljubomir Duvnjak, dipl. ing., stručni savjetnik

- 21:20 - Isprintaj - #

Knjižnica Pitomača

Počeci knjižničarstva u Pitomači sežu još u daleku 1895.godinu kada je osnovano društvo Čitaonica pitomačka i kada je usvojena Pravila čitaonice u Pitomači. Ali put k modernoj informatiziranoj knjižnici i čitaonici bio je vrlo težak. Godinama je knjižnica i čitaonica mjenjala lokacije i djelatnike da bi konačno 14. studenog 2003. godine obnovljena i preuređena otvorila svoja vrata i ponudila svoje sadržaje svim mještanima Pitomače na adresi Trg kralja Tomislava 2.
Danas raspolaže sa oko 9000 naslova, učlanjeno je 330 članova svih uzrasta. svoju djelatnost i funkciju obavlja kroz slijedeće odjele: informativno-posudbeno odjel za odrasle, studijski odjel, dječji odjel s radionicom i kompjuterskom radionicom. U knjižnici radi gospođa Slavica Vitković. Uz osnovnu djelatnostu knjižnici se odvijaju i druge aktivnosti: književne večeri, susreti, predavanja, izložbe, promocije i dječije radionice koje se održavaju srijedomu popodnevnim satima, a namjenjene su djeci predškolske dobi i nižim razredima.

pitomača



Pravila posudbe u PUČKOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI:
- odjednom posuđujemo najviše tri knjige
- sve knjige posuđujemo na 14 dana
- posuđene knjige mogu se produžiti još dva puta
- za nevraćene knjige nakon 35 dana knjižnica šalje prvu opomenu
- zakasnina za nevraćenu knjižnu građu iznosi 5 kuna tjedno
- član koji želi izabrati knjigu ili drugu knjižnu građu iz polica u slobodnom prostoru dužan je prije toga predati člansku iskaznicu djelatniku knjižnice
- član knjižnice koji ošteti ili izgubi knjigu ili drugu knjižnu građu dužan je knjižnici nadoknaditi štetu
- u prostorijama knjižnice mora vladati red i mir, kako bi se djelatnosti knjižnice mogle nesmetano odvijati
- u prostorijama knjižnice zabranjeno je: glasno i bučno govoriti, smetati drugim članovima u njihovu radu, ometati uobičajeni rad djelatnika knjižnice, pušiti, nepristojno se ponašati, oštećivati knjižnu građu, inventar, prostorije, uređaje i drugo
- članovi knjižnice mogu koristiti internet

RADNO VRIJEME KNJIŽNICE I ČITAONICE
PONEDJELJAK, UTORAK, ČETVRTAK I PETAK: 9.00-15.30
SRIJEDA:12.00-19.00
SVAKA PRVA SUBOTA U MJESECU:8.00-12.00

Dječje radionice za djecu nižih razreda i predškolske dobi održavaju se srijedom od 17.00-19.00 sati.
Članarina iznosi 40 kuna i traje jednu godinu (365 dana)
Korištenje interneta iznosi 10 kuna 1 sat.
pitomača pitomača
Mladi polaznici kreativne radionice danas su savladavali tehniku oslikavanja na svili posebnim bojama.Nastale su lijepe slike koje će biti uramljene i izložene u knjižnici.
Pitomača.net

- 20:08 - Isprintaj - #

Virovitički astronomski zbornik

Jučer u večernjim satima u novoj Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici predstavljen je prvi astronomski zbornik novoosnovane astronomske udruge. Povod izdavanja zbornika je obilježavanje 15. obljetnice rada astronomsko astronautičkog kluba osnovne škole Vladimira Nazora u Virovitici. Kao i 245. obljetnice rođenja astronoma i prosvjetitelja Mirka Danijela Bogdanića i obnova rada udruge Mirko Danijel Bogdanić. Predstavljanje je otvorio ispred izdavača ogranak Matice Hrvatske gosp. Ivan Zelenbrz. Nastavio je predstavnik zagrebačke zvjezdarnice gosp. Gustav Kren. Cijeli zbornik sa svim člancima prikazao je urednik zbornika Zlatko F. Kovačević. Zbornik sadrži 32 članka većinom virovitičkih autora i poučno je štivo što se sve radilo i može raditi u našoj županiji na području astronomije. Pitomačka astro udruga našla je mjesto u dva članka: Zvjezdana odiseja i Astronomski simulatori. Jedan primjerak zbornika sutra će naša astro udruga pokloniti pitomačkoj knjižnici i čitaonici, tako da svi zainteresirani za astronomiju mogu naučiti štošta novoga.
astroPtm astroPtm
bNovosel
AD Pitomača

- 05:48 - Isprintaj - #

22.05.2007., utorak

Apel policije u povodu Dana maturanata

Na području Županije virovitičko – podravske, u gradovima Virovitica, Slatina, Orahovica, kao i u mjestu Pitomača, u svim srednjim školama sa danom 24. svibnja 2007. godine, završava zadnji dan školske godine generaciji maturanata 2006/2007. godine.
Kao i prijašnjih godina i ove 2007. godine, prema već tradicionalnim završnim proslavama obilježavanja kraja školske godine za učenike završnih razreda srednjih škola, očekuje se izlazak velikog broja maturanata na javne gradske prostore (ulice, trgove i sl.) i ugostiteljske objekte. Iz prijašnjih iskustava, poznato je da su na takovim proslavama, pojedinci svojim nedoličnim ponašanjem (uglavnom u konzumaciji veće količine alkoholnih pića i drugih opojnih sredstava), ugrožavali tjelesni integritet drugih sudionika proslava, narušavali javni red i mir, ometali sigurnost cestovnog prometa, te devastirali privatnu i javna dobra, čime su putem javnih medija privlačili negativnu pozornost.
Sukladno mjerama o povećanju sigurnosti u zonama odgojno – obrazovanih ustanova, PU virovitičko – podravska će također prema iskustvima iz prijašnjih godina, poduzeti potrebite mjere i radnje angažiranjem potrebitog broja pol. službenika, pojačati preventivnu aktivnost s ciljem pravovremenog sprječavanja mogućeg neprihvatljivog ponašanja mladih.
Shodno tome, na razini srednjoškolskih ustanova, izvršiti će se pravodobno prikupljanje informacija od odgovornih osoba o načinu organiziranja proslave „dana maturanata“. Zatražiti će se aktivno sudjelovanje organizatora i njihovu suradnju sa pol. službenicima za vrijeme proslave, a odgovorne predstavnike pravovremeno će se animirati da adekvatno upoznaju učenike i njihove roditelje (staratelje) o načinu održavanja proslave, te izbjegavanju neželjenih posljedica.
Obzirom da se bliži navedeni dan proslave, PU virovitičko – podravska apelira:

- na Ured državne uprave u Županiji virovitičko – podravskoj, gradske vlasti u gradovima Virovitici, Slatini, Orahovici i općinskoj vlasti u Pitomači, da pomognu pri prikupljanju informacija o organiziranju proslava maturalnih svečanosti, o čemu molimo na vrijeme izvijestiti nadležnu policijsku postaju.

- na prosvjetne djelatnike u srednjim školama, da svojim autoritetom, znanjem i iskustvom, dodatno utječu na učenike – maturante, s ciljem ukazivanja na korektno ponašanje, bez konzumacija alkoholnih pića i opojnih sredstava, te naročito na nepotrebna izazivanja nereda i neželjenih događaja.

- na roditelje (skrbnike), da svojim autoritetom utječu na svoju djecu (srednjoškolce – maturante), ukažu na jedan korektan odnos za vrijeme proslave dana maturanata prema svim sudionicima, također bez uporabe alkoholnih pića, opojnih sredstava, te izazivanja nemilih događaja.

- na sve sudionike u prometu, da prilikom upravljanja svojim vozilima obrate pozornost na veće grupe učenika – maturanata, koji će se kretati u blizini javnih prometnicama, gdje kod pojedinaca može doći do nekontroliranih izlazaka na cestu, a shodno tome i do neželjene posljedice.

- I na sve druge institucije, javne i kulturne osobe, koje mogu utjecati da i ove godine proslava „dana maturanata“ prođe u što boljem raspoloženju maturanata, sa što manje neželjenih posljedica i nemilih događaja, te da im taj dan ostane u lijepom sjećanju u budućem životu.
Virovitica.net

- 16:43 - Isprintaj - #

Predstavljanje Virovitičkog Astronomskog zbornika

Za Virovitički astronomski zbornik svoj su doprinos dali mnogi poznati ljudi, znanstvenici, astronomi, virovitičani i oni koji to nisu ali su srcem vezani za astronomiju, od kojih je nekima veliko srce prestalo kucati, no njihove su riječi i djela utkane u ovu knjigu za generacije koje dolaze. Njihova imena možete pročitati nešto niže u tekstu, nalaze se iznad naslova članaka kojih su pisali.
To je knjiga u kojoj će svaki povjesničar i ljubitelj znanosti prepoznati neprocjenjivu vrijednost u upoznavanju povijesti astronomije u Virovitici i ne samo njoj. Zbornik radova u povodu obilježavanja 15. obljetnice rada Astronomsko astronautičkog kluba osnovne škole Vladimira Nazora u Virovitici, zatim 245. obljetnice rođenja astronoma i prosvjetitelja Mirka Danijela Bogdanića te obnove rada Astronomske udruge Mirko Danijel Bogdanić, predstavit će se javnosti u utorak, 22. svibnja 2007. godine u virovitičkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici, s početkom u 19 sati. Virovitički astronomski zbornik namijenjen je građanima, školskoj mladeži i studentima, a sadrži popularnoznanstvene članke iz područja astronomije, astronautike i geofizike. Ako vas put nanese tuda, zastanite na trenutak i svratite, zavirite u trenutke zvjezdane povijesti grada Virovitice i njezinih ljudi!
VIŠE:Zvjezdarnica.com

- 16:39 - Isprintaj - #

21.05.2007., ponedjeljak

Pitomačani dočekali svoje mlade nogometaše

pitomača


Danas popodne u 18 sati vratili su se mladi pitomački nogometaši NK Pitomača u-14 sa "Turnira mira" koji je bio održan u francuskom gradiću Labruguiereu od 17. do 20. svibnja ove godine.Veliki doček pripremili su stanovnici Pitomače i roditelji mladih nogometaša koji su se vratili sa čak tri pehara;pehar za osvojeno četvrto mjesto,pehar za najudaljenije mjesto te pehar koji je osvojio Stjepan Geng za najboljeg obrambenog igrača turnira.
Put na taj međunarodni nogometni turnir osigurao je na inicijativu pitomačkih poduzetnika, braće Damira i Dražena Begovića, francuski poduzetnik hrvatskog podrijetla Yadran Begović.
NK Pitomača U-14:Hrvoje Zdjelar,Dino Cabadaj,Petar Škrinjar,Nikola Ivanović,Stjepan Geng,Matija Lovreković,Josip Milaković,Denis Cvrlja,Matej Herent,Dominik Veličan,Tomislav Kovačev,Antonio Majdandžić,Marin Živko,Toni Bartolić,Bernard Blažinčić i Matija Lotina.
Trener:Stjepan Pleše
Predstavnici kluba:Željko Grgačić,Dražen Begović i Yadran Begović
nogomet nogomet
nogomet nogomet
nogomet nogomet
nogomet nogomet
nogomet nogomet
nogomet nogomet
Fotografije:FotoBegović,Trg kralja Tomislava bb,Pitomača

- 22:29 - Isprintaj - #

Iz Botova krenula regata Dravom i Dunavom do Vukovara

Iz Botova je jutros krenula tradicionalna braniteljska Regata čamcima na vesla Dravom i Dunavom do Vukovara. Regatu već devetu godinu za redom organizira Udruga branitelja Podravke, a njezin predsjednik Mladen Pavković je rekao da je pred sudionicima 10 dana dug put do Vukovara.
„U Regati sudjeluju branitelj Podravke, Zagreba, Novske, ali i drugih gradova. Naime, Regati će se tijekom puta od nekoliko stotina kilometara pridružiti i drugi branitelji“, rekao je Pavković. Naglasio je da to rade u čast i slavu poginulim i nestalim braniteljima.
„U Hrvatskoj se, na žalost, sve više zaboravljaju ljudi koji su bili prvi kad je trebalo, a tu prije svega mislimo na one koji su dali svoje živote. Njihova imena ne možete pronaći baš nigdje na jednom mjestu, a to je nedopustivo“
, istaknuo je Pavković.
Sudionici Regate će se 30. svibnja kod Križa na ušću Vuke u Dunav u Vukovaru sastati s braniteljima koji će sudjelovati u Karavani 'Da se ne zaboravi'. Ta će karavana u subotu krenuti iz Zagreba na put dugačak 2500 km, tijekom kojeg će obići masovne grobnice diljem Hrvatske i BiH, čime žele upozoriti da se moraju osuditi svi odgovorni za zločine, objasnio je Pavković. Nakon obilaska Hrvatske i okupljanja u Vukovaru, sudionici Regate i Karavane će otići u Zagreb, na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.
Radio Koprivnica

- 16:42 - Isprintaj - #

Koncert mladih glazbenika

U četvrtak 24. svibnja u Pitomači će se održati koncert mladih glazbenika na kojemu će nastupiti učenici Glazbene škole Jan Vlašimski iz Virovitice i tamburaški orkestar HPGD Sloge iz Pitomače. Koncert će se održati u kino dvorani s početkom u 19 sati. Općina Pitomača organizira ovaj koncert s ciljem najave otvaranja glazbene škole u Pitomači te upoznavanja učenika i njihovih roditelja s programom i mogućnostima glazbene škole. Koncert je i humanitarnog karaktera s prikupljanjem donacija za Humanitarnu udrugu Podravsko sunce.
Pitomača.hr

- 15:39 - Isprintaj - #

Održana 8. "Zlatna harfa" Varaždinske biskupije

Osma smotra dječjih župnih zborova "Zlatna harfa" za Varaždinsku biskupiju održana je u subotu 19. svibnja u župi sv. Luke u Kalinovcu. Ovogodišnja smotra s temom "Uskrsnuće Gospodinovo" započela je svetom misom koju je u župnoj crkvi sv. Luke predvodio mons. Antun Perčić, kancelar Varaždinske biskupije. Uz domaćina, župnika i dekana Đurđevačkog dekanata, preč. Mladena Gorupića, suslavili su i župnik iz Đurđevca preč. Izidor Ferek, župnik iz Svetog Martina na Muri vlč. Ivan Herceg, župnik iz Novog Virja vlč. Vjekoslav Tuđan i župnik iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslav Kefelja. Misi su još prisustvovali župnik iz Ferdinandovca vlč. Nikola Benko i župnik iz Rasinje vlč. Tomislav Petrić. Na Heferovim orguljama kalinovačke crkve misno slavlje pratio je mo. Anđelko Igrec, orguljaš varaždinske katedrale i voditelj biskupijskog Ureda za crkvenu glazbu, organizatora smotre. Nakon misnog slavlja u župnom dvoru za petstotinjak sudionika, voditelja i pratitelja priređena je prigodna okrjepa.

kalinovac


Drugi dio susreta, sama smotra, započeo je u župnoj crkvi pojedinačnim predstavljanjem zborova uoči nastupa. Svaki zbor izveo je po dvije skladbe. Nastupili su Dječji zbor sv. Luke iz Kalinovca s voditeljicom s. Karmen Hajdinjak, Dječji zbor "FIS" župe sv. Fabijana i Sebastijana iz Varaždina s voditeljima Majom Čusek-Šamec i Mladenom Lukavečkim, Dječji zbor "Stepinčevci" župe bl. Alojzija Stepinca iz Koprivnice s voditeljima Ivanom Jaklin i Zoranom Havajićem, Dječji zbor "Đurđice" iz Đurđevca s voditeljicom s. Hanom Krasnić, Dječji zbor "Križići" iz župe Rasinja s voditeljicom Majom Pintar, Dječji zbor "Lahori" iz župe Sveti Ilija s voditeljicom s. Ksenijom Topolovec, Dječji zbor "Dođi, slijedi me" iz Murskog Središća s voditeljicom Janjom Kontrec, Dječji zbor iz župe Sveti Martin na Muri s voditeljem Zvonkom Ladićem, Vokalna skupina "Gloria" iz Đurđevca s voditeljicom s. Hanom Krasnić te Dječji zbor "Isusovi prijatelji" iz Podravskih Sesveta s voditeljicom s. Karmen Hajdinjak.

kalinovac


Na kraju smotre u ime organizatora, Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije, mo. Anđelko Igrec dodijelio je svima priznanja za nastup, a zahvalu za sudjelovanje uputio je kancelar biskupije mons. Perčić. Članovi župne zajednice, a osobito Dječjeg zbora iz Kalinovca, tijekom priprema i same smotre nisu krili oduševljenje domaćinstvom. Unatoč školskim obvezama djeca su svakodnevno uvježbavala sa s. Karmen odabrane pjesme kako bi se predstavili što boljim nastupom. Njihovi roditelji, te drugi župljani i župljanke Kalinovca također su pridonijeli domaćinstvu tog velikog župnog događaja, predvođeni i potaknuti svojim župnikom Gorupićem.
Domaći zbor, kao i ostalih devet zborova iz svih krajeva Varaždinske biskupije, svojim su nastupima posvjedočili njegovanje baštine crkvene glazbe, "blaga neprocjenjive vrijednosti", te unapređenje liturgijskog pjevanja u svojim župnim zajednicama, što je i želja i cilj same smotre "Zlatna harfa" koju je pokrenulo Vijeće franjevačkih zajednica.
Nenad Erdelec
Fotografije i tekst:Varaždinska biskupija

- 15:27 - Isprintaj - #

Suhopolju bod u Ždralovima, Pitomači poraz u Osijeku

Nogometaši Suhopolja odigrali su 1:1 na gostovanju u Ždralovima kod domaće Mladosti. Gol za Suhopolje postigao je Ibriks, ali su Suhopoljčani imali i prigodu za pobjedu no, Stipe Mužinić nije realizirao jedanaesterac. Utakmicu je prije kraja napustio Čiković koji je zaradio isključujući drugi žuti /crveni karton. Osim toga, Pitomača je na gostovanju u Osijeku kod Višnjevca poražena 0:8.

Inače, u derbiju kola, Olimpija i Slavonac Croatia osiguranje su igrali 1:1, pa su Suhopoljčani tri kola prije kraja prvenstva i nadalje vodeća momčad Treće lige skupina istok s dva boda više od Slavonca i četiri pred Olimpijom.. U idućem kolu, Suhopolje na svom terenu igra s Višnjevcem, dok će Pitomača dočekati Olimpiju.
(kt)
ViroviticaOnline

- 15:25 - Isprintaj - #

Mladi Pitomačani četvrti u Francuskoj

Nadomak velikog uspjeha bili su mladi nogometaši Pitomače, uzrast rođen 1993. godine koje vodi trener Stjepan Pleše. Oni su na velikom međunarodnom turniru, „Turniru mira“, koji se održava u Francuskom gradu Toulluse, osvojili četvrto mjesto. U polufinalnom dvoboju su tek nakon izvođenja jedanaesteraca poraženi od Varteksa (Varaždin) 2:4 (1:1), dok su u srazu za treće mjesto poraženi 1:2.
(kt)
ViroviticaOnline

- 15:20 - Isprintaj - #

20.05.2007., nedjelja

Filmovi FVK "Mirko Lauš" - Djelomična pomrčina Sunca


Djelomična pomrčina Sunca bila je vidljiva iz naših krajeva 29.03.2006.godine i iznosila je 50 %.Trajanje pomrčine bilo je 135 minuta.Prijašnja najveća pomrčina bila je 11.08.1999.g. i iznosila je 95% a trajala je 161 minutu.Sljedeće djelomične pomrčine biti će 01.08.2008.godine i to 8% te 04.01.2011.godine s 67%.
Ostvarili:Nikola Jakupec,Zdravko"Hitman"Jakupec

Zahvaljujemo se na suradnji voditelju "Astronomskog Društva Pitomača" Branku Novoselu.
Filmska grupa FVK "Mirko Lauš",Pitomača,04.mjesec 2006.godine.

- 12:35 - Isprintaj - #

19.05.2007., subota

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks položio vijenac na grob Stjepana Sulimanca – Štefine

seks seks
Povodom 13. obljetnice smrti prvog potpredsjednika Hrvatskoga sabora, Stjepana Sulimanca – Štefine, danas je predsjednik Hrvatskog sabora, Vladimir Šeks, uz nazočnost saborskih zastupnika, Josipa Đakića i Tomislav Tomića, položio vijenac i zapalio svijeću na grobu prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora, Stjepana Sulimanca Štefine. Obraćajući se nazočnima, gdje je bila i familija pokojnog Stjepana Sulimanca Štefine, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks je govorio o značaju prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora u stvaranju neovisne Hrvatske. Osim toga, vijence i svijeće, zapalilo je i izaslanstvo Virovitičko – podravske županije, potpredsjednik Skupštine Đuro Matovina, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, Vesna Bedeković, te predsjednica kluba zastupnika HDZ-a – HSLS-a u Skupštini Virovitičko – podravske županije, Sanja Kirin. Istodobno vijenac je položio i Rikard Bakan u ime Poglavarstva Općine Pitomača. Obljetnici je nazočio i gradonačelnik Virovitice Zvonko Kožnjak. Potom je služena Sveta misa zadušnica u crkvi Presvetog Trojstva u Turnašici. Nakon nje su mnogobrojni uzvanici obišli zgradu Osnovne škole gdje se nalazi spomen soba na Stjepana Sulimanca Štefinu, a predsjednik Hrvatskog sabora, Vladimir Šeks, upisao se i u knjigu dojmova.
seks seks
Fotografije i tekst:ViroviticaOnline

- 14:12 - Isprintaj - #

18.05.2007., petak

Zeleno srce poziva na rafting na Uni


Rekreacijsko društvo ZELENO SRCE Pitomača organizira rafting na Uni u nedjelju 3. lipnja 2007. Polazak je u 5 i 30 sati ispred crkve u Pitomači. Cijene je 350 kuna po osobi. U cijenu uračunato:
- prijevoz turističkim autobusom,
- vožnja čamcima i korištenje kompletne opreme,
- dva obroka i osvježavajuće piće,
- osiguranje osoba tijekom raftinga

Prijave i uplate vrše se na kiosku ŽABAC do 27. svibnja. Zbog odlaska u drugu državu treba ponijeti osobne iskaznice.
Pitomača.hr

- 15:59 - Isprintaj - #

Darivanje krvi u Pitomači

Danas, 18.05. 2007. godine održana je akcija dragovoljnog darivanja krvi u prostorijama Udruženja obrtnika Općine Pitomača. Odazvalo se je 40 darovatelja krvi a krv su dali:
Stjepan Ivanic, Josip Kožarić, Ranko Posavec, Tomislav Jakupec, Josip Tončić, Marijan Hencl, Srečko Čop, Veljko Lozančić, Ivan Novosel, Ivo Starčević, Darko Abramović, Adela Tišljarec, Ivan Bokan, Miroslav Bato, Branka Pintar, Ivica Kirin, Ante Putnik, Dario Fičko, Marijan Štukar, Željko Predragović, Zdravko Živko, Božica Majstor, Igor Vučeta, Slaven Martinčević, Marko Šokec, Zlata Kovačević, Hrvoje Šokec, Zdravko Jakupec, Petar Sučić, Marija Dent, Robert Botković, Bruno Jakelić, Branko Tišljarec, Višnja Veličan i Branko Rešetar.

pitomača


Zbog zdravstvenih razloga krv nije moglo dati 5 darovatelja.
Zahvaljujemo se na iskazanoj humanosti.
pitomača pitomača pitomača
GDCK VIROVITICA

- 13:16 - Isprintaj - #

AD Pitomača:Sunčeve pjege

astroPitomača


Naše Sunce ovih dana ima nekoliko pjega. Niz manjih i tri veće pjege zajedno plutaju oko Sunca. Tako ovih dana imamo povećanu sunčevu aktivnost, ali ona nema izravnog utjecaja na čovjeka. Snimljeno na zvjezdarnici Vila.

bNovosel
AD Pitomača

- 05:54 - Isprintaj - #

17.05.2007., četvrtak

Nova vlast:naših prvih sto dana

pitomača


U utorak 15. 5. o. g. općinsko Poglavarstvo Pitomača, povodom prvih sto dana rada novo izabrane općinske uprave, održalo je konferenciju za novinstvo. Konferenciju su vodili i odgovarali na pitanja novinara Željko Grgačić; predsjednik poglavarstva, Rikard Bakan; zamjenik načelnika, mr. sc. Vesna Bedeković zadužena za društvene djelatnosti, Rajko Stilinović; zadužen za resor urbanizma, infrastrukturu i gospodarstvo, Branko Giba; zadužen za lokalnu upravu i samoupravu, Neven Bedeković; financije i razvojna strategija i Damir Blažinčić; zadužen za poljoprivredu. Nazočan je bio i predsjednik Općinskog vijeća Ivan Erhatić. Željko Grgačić načelnik Općine Pitomača iznio je za ovu godinu planirane prihode i rashode Općine Pitomača u vrijednosti od 12.500.000 kuna. Kao prednost za realizaciju planiranog podvukao je stručno poglavarstvo, dobru organizaciju općinske uprave i suradnju sa županijskim i tijelima Republike Hrvatske. Pobrojao je izvršeno u prvih 100 dana rada i to:
Smanjenjene su zatečene obveze iz prethodnog razdoblja za O,6 milijuna kuna, provedena je reorganizacija općinske uprave, imenovana učinkovita skupština i nadzorni odbor komunalnog poduzeća, ugovorena izrada urbanističkog projekta uređenja Pitomače, ugovorena izrada projekta škola u Otrovancu i Velikoj Črešnjevici i osigurana sredstva za izgradnju, ugovorena je izrada projekta industrijske zone i osigurana sredstva za otkup zemljišta riješeni su i akti i osigurana sredstva za uređenje pružnog prijelaza Dinjevac, besplatni javni natječaji za izbor izvođača za izgranju mrtvačnica u Starom Gracu i Velikoj Črešnjevici, adaptaciju i rekonstrukciju zgrade Poljoprivredne zadruge Pitomača, dogradnju i namještanje doma kulture Pitomača, asfaltiranje ulica. Raspisani su natječaji za projektiranje dogradnje doma Grabrovnica, rekonstrukciju Doma Kladare i izgradnju kapelice u Maloj Črešnjevici. U Komunalnom poduzeću formirana je grupa za održavanje i adaptaciju građevina u vlasništvu općine i za izgradnju jednostavnih građevina. Putem medija i izravnim kontaktima ostvaruje se javnost rada Općine. Ugovorena je izrada općinske razvojne strategije. Pri kraju je izrada studija o raspolaganju državnim zemljištem. Smanjena je plaća načelniku općine i smanjen je trošak reprezentacije. U odgovore na pitanja od zapošljavanja, prometa u općinskom središtu, športa, priprema za dana općine, zaobilaznici Pitomače, kada će Pitomača biti grad i još mnogo toga, uključili su se svi članovi Općinskog poglavarstva s odgovorima da prioritet usmjeravaju na privredni razvoj i zapošljavanje, podizanje Pitomača u općinu znanja, što će razvojem omogućiti zaokruženje i podizanje Pitomače na nivo grada, na kraju konferencije rekao je načelnik Željko Grgačić.
B. M.
Tekst i fotografija:Pitomača.net

- 15:48 - Isprintaj - #

U Turnašici obilježavanje 13. godišnjice smrti Stjepana Sulimanca

Povodom 13. obljetnice smrti prvog potpredsjednika Hrvatskoga sabora, Stjepana Sulimanca – Štefine, u petak 18. svibnja u 17,00 sati, vijence na njegov grob u Turnašici položit će izaslanstva Hrvatskoga sabora, Virovitičko-podravske županije i Općine Pitomača. Sveta misa zadušnica služit će se, nakon polaganja vijenaca, u crkvi Presvetog Trojstva u Turnašici s početkom u 17.30 sati.
Pitomača.hr

- 15:45 - Isprintaj - #

Održan Kolegij gradonačelnika Zvonka Kožnjaka sa načelnicima pet susjednih općina

vtc


Pod predsjedanjem gradonačelnika Zvonka Kožnjaka i uz nazočnost njegovih suradnika, održan je Kolegij gradonačelnika i načelnika pet okolnih općina. Na sjednici su načelnici Općine Pitomača, Špišić Bukovice, Lukača, Gradine i Suhopolja upoznati s nekoliko aktivnosti koje su u tijeku na razini Grada Virovitice a usko su vezani na okolne općine. O problematici vatrogastva, govorio je zapovjednik Javne ustanove vatrogasne postrojbe Ante Tutić, naglasivši važnost vatrogastva i uključivanja okolnih općina u sigurnost od požara i ostalih akcidenata kojih je nažalost sve više na našem području. S obzirom da Vatrogasna postrojba Virovitica pokriva svojim djelovanjem veliko područje nužno je okolne općine uključiti u Osnivački Akt JVP Virovitica kako bi se time napravio novi Plan i procjena ugroženosti od požara. Povečanjem broja kućanstava kojeg bi pokrivali povećao bi se i broj profesionalnih vatrogasaca i opreme koja je nužna za sigurnost i brzinu djelovanja na tako velikom području. Osim toga, na sastanku se razmatrao način obavljanja higijeničarske službe za područje svih pet općina.

vtc


Fotografije i tekst:Virovitica.hr

- 11:15 - Isprintaj - #

16.05.2007., srijeda

Područni ured DUZS-Virovitica

112


DATUM-17.05.2007. POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Zbog radova na elektropostrojenjima dana 17.05. 2007. bez električne struje biti će u Starom Gracu od 09,00 do 09,30 sati dio ulice V. Nazora od broja 27 do 167.

- 18:11 - Isprintaj - #

Pitomačke fotografije

pitomača


- 17:50 - Isprintaj - #

Astronomska udruga snimila Saturn i Veneru

pitomača


Noću iznad nas uzdižu se dva blistava planeta. Prvi je prstenasti plinoviti div Saturn, a drugi planet je tajanstvena Venera, zakrivena velom gustih oblaka.Naša astro udruga snimila je odlične snimke, daljinski upravljanim Slooh teleskopom.
bNovosel
AD Pitomača

- 17:28 - Isprintaj - #

Humoreske Bača Mato i druge pisanije:Od ranja do polne

Mato, Mato, kam se tak žuriš na tem beciklinu? Daj stani!
-Kaj me trebaš Štefina? Em, Mara me poslala v dučan po germu. Sfalela joj je, a obečala mi je, da bu pogačke z ocvirkima spekla. Zato se žurim. Je, se si mi zrekel, al ja te nekaj trebam - veli meni moj pajdaš. Nu, kaj je tak važno, reči već jemput. Kaj me trebaš?
- Znaš prešli tijen bil sem v goricama otakat. Dopeljal sem brenkicu vina doma, pak bi štel da to skupa sprobamo. Već zdavno neje mošt, neg je vino, a do sad se je stinulo. Nebi smelo biti mutno od prevažanja. Sad bi moralo biti onak "Prava stvar" -.
E dragi moj pajdaš, takvu molbu zbiljam nemrem odbiti -. Tak sem ondar naslonil beciklina na pljot i oćel nuz put glet kaj kuma Franca dela, a kum Štefina je z podruma donesel krigljinca vina.
- Čuj pajdaš, za ovo se je vredelo zavrnuti. Čisto, bistro, belo i ftečno, to je lek, prava okrepa i za telo i za dušu - velim ja njemu. Kuma je očla krave dojit i na mlekaru, a mi smo se dva seli za stol, z punema kupicama v rukama, z kojema smo gratulerali jeden drugomu. Obedva smo se prije naručkali, saki kod svoje iže i sad nam je jaršanjec baš pasal. Štefina je za čas donel z podruma drugoga krigljina punoga vina, a onda se počel sečati negdašnjijov danov dok smo mi dva bili mladi.
- E moj Mato, zimu ove godine nesmo ni imali. Se je počelo zaran rasti i za čas se budu livade kosile. Da, da začas bumo livade kosili i sušili, al kakov ti je to denes posel? Namonteraš kosu na traktor, pokosiš celu veliku livadu za vuru vremena, dojdeš doma kak da i nesi nekaj delal. Ondar ti traktor pomogne rastepsti travu, prekretati, nametati. El se ti sečaš, kak smo nas dva sami negdar, kakti mladi dečki, išli kosit livadu mam z zabave na gmanju kod nas v Pitomači?
- Sečam se kume, kak se nebi sečal. E, kakvi su to bili dani. Ta mi je zabava baš ostala v pameti. Baš nam je obedvema bilo lepo. Cure su nam bile po čvalji. Baš smo se razbečarili, naplesali, napopevali i kak se razme nusput pili i napili se. Doma smo došli zaran. Bilo je dve vure rano, sečaš se toga? - Joj kak se nebi sečal. Ko nam je kriv kaj smo dugo bili na zabavi. Kosit se išlo zaran. Zato i nesmo išli spat. Dogovor je dogovor. Obečali smo starcima da bu livada na Širinama pokošena do polne. Ti si Mato imal svojega beciklina. Na mojemu se spredrla v nedelju gumija na zadnjemu kotaču, pak sem zel ženskoga beciklina od mamice, da se ne dangubimo. Kose smo raspravili. Saki smo si zeli i još jenu rezervnu. Se smo to z žnjorama sprivezali za governale na becikline, vodera napunili z vodom, vnuter brusa za kosu brusiti deli, zajašili naša prevozna sredstva i pravo na livadu v Širine. Trebalo nam je dobri pol vure vožnje do livade, pak smo okre tri vure rano bili na livadi. Srećom, moj je japa po danu pregazil međe, po travi, pak smo se mam mogli prijeti košnje. Kak je to bilo na početku lipnja meseca, trava je bila zrela, puna semenja, a dišala je bolje nek si parfemi i denešnje pomade. Bormeš smo kosili do jedanajst vur pred polne. Samo smo si par put gutnuli malo rakije, kaj si ti z doma donel. To nam je bilo se. Opće se nesmo nikaj počivali.
- Kaj veliš Mato, koja je to bila sila v nama da smo to mogli? Al povustali smo kak marvinčad. Blizo polneva je bilo, a još nam je fanj komad ostalo za kositi. Od dve vure ranja, ne čudo kaj smo bili gladni, žeđni, i vmorjeni od posla. Mal se nesmo porušili, a mamica, koja nam je trebala frflebunga donesti ni od drača. Nema mame, pak nema! Nama se čvalje osušile na trešće. Ti Štefina si bil gazda na livadi, kad tvoj japa ne bil znama. Meni je dodijalo. Počelo mi se i spati. Nigdar nebum zabil. Blizo na livadi bila je vrba. Pod njom lado, samo kaj ne govorilo i zvala nas k sebi. Za čas smo se dogovorili, spraznili do kraja polička z rakijom, polegali pod vrbu, zarkali i zaspali kak topi. Dok mi je bilo najlepše, sečam se kak sem senjal da se z svojom curom Marom kušujem, zaškrobentalo je i zabesoktalo znad mene, a bormeš i znad tebe.
- O vi mrcine jene. Muka vas velika spopala. El ste poto došli na livadu? Crkavat ste došli, a ne kosit. Na zabavi ste lokali do ranja. Znala sem ja da v pondeljek nebu nikaj od košnje. Lenčine lene, el se tak dela? Mesto da ste zgotovili, vi crkavate v ladovini. - Joj mamo najte se ljutiti - sečam se pajdaš kak te je bilo sram pred mamom. Onak nakostrušen kak jež i naglo sprebuđen, rekla je da samo klimlješ z glavom, a da je to leko, kad je glavrdanja prazna i suva kak rasušena kaca. Nigdar nebum zabil kume kak si joj ti lepo rekel. Mamo, mam, neje junak onaj ko viće i špota, nego onaj koj trpi. Pital si ju i zakaj nje tak dugo nema na livadu? Vi samo vičete, a ja bormeš neznam el smo bolje žeđni, el gladni, a vas nema kak da ste v zelju prepali.- Neznaš, jel da neznaš, a mojega beciklina si znal zeti, vikala je tvoja mama. Zakaj me nema tad dugo? Dok sem pišće vlovila, očistila i spekla, kolače v košaru nametala, rakiju natočila, oču sesti na beciklin, a mojega beciklina nema. Tvojga sem prnjavoga našla, zato me tak dugo nema, mrcine jene, mrcinske. Pešice sem došla za vama .Tu malu livadu trebali ste i zabiti da ste kosili. Još treba i rede trave rastepsti. Sad da ste mam išli jest, a onda da ste z kosama mesto z rasovama i rede rastepli. Neje samo vama i meni je vruče. To se dela zranja, a ne sad na polne -. Joj kak nam je fini bil ruček. Spraznili smo košaru kaj bi rekel "keks". Mami smo tvojoj pomogli se kaj je štela, samo da nas pred curama ne osramoti i spripoveda kak smo rkali i spali, mesto livadu kosili -.
E Štefin moj, lepi su to bili dani. Bilo je lepo, al dok je čovek mlad nikaj mu neje teško. Tak smo se denes nadivanili. Istina je da sem v dučan zabil otiti. Nesem ja zato bil kriv. Kriv je bil krigljinec kojga je Štefina stalno vodal čas v podrum, čas v kunju. Doma sem došel bez germa, pak na špot.

Vaš Bača Mato
Pitomača.net

- 17:26 - Isprintaj - #

Rezultati natjecanja u karateu

Rezultati natjecanja OSIJEK OPEN 2007, 14. 05. 2007.pitomača

Mlađi učenici, borbe -30 kg
3. mjesto Jurišić Sven

Mlađe učenice, borbe -32 kg
1. mjesto Čizmar Erika
Pitomača.hr

- 17:24 - Isprintaj - #

15.05.2007., utorak

Virovitički Dječji vrtić Cvrčak putuje u Rijeku na državno natjecanje

U organizaciji Zajednice sportskih udruga i saveza Virovitičko – podravske županije, održan je Olimpijski festival dječjih vrtića Virovitičko – podravske županije. Na festivalu, koji je otvorila pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, Virovitičko – podravske županije, Vesna Bedeković, sudjelovati su djeca iz dječjih vrtića iz Virovitice (Dječji vrtić Cvrčak), Orahovice (Dječji vrtić Palčić), Slatine (Dječji vrtić Zeko) i Pitomače (Dječji vrtić Pitomača).
Fotografije:Županija.info

vpž


Prvo mjesto, osvojio je Dječji vrtić Cvrčak (Virovitica), čije su djevojčice i dječaci, bili ukupno najbolji u: skoku u dalj s mjesta, trčanju, štafeti (4+25 metara), bacanju teniske loptice u dalj, malom nogometu. Ovogodišnji Olimpijski festival okupio je mnoštvo djece ali i njihovih roditelja na stadionu SD TVIN, koji su mogli uživati u sportskim vještinama djece s područja Virovitičko – podravske županije. Inače, Dječji vrtić Cvrčak, osvajanjem prvog mjesta na županijskom natjecanju, stekao je pravo nastupa na Prvenstvu Hrvatske dječjih vrtića, koje će se održati 26. svibnja u Rijeci.
Vpž

- 15:30 - Isprintaj - #

Predstavljene nove stranice Zaklade Ana Rukavina

Od 14. svibnja 2007. sve informacije o radu Zaklade Ana Rukavina dostupne su i na internetu!
zaklada
Fotogalerija akcije u Virovitici održane 17. veljače 2007.
02.06.2007.godine humanitarna akcija Zaklade biti će i u Pitomači.

- 05:46 - Isprintaj - #

Med Dravom i gorom:turistički film Koprivničko-križevačke županije


Promotivni film Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije -turističke manifestacije,naivno slikarstvo,biciklistički turizam,đurđevečki peski,ekološki vrt mira,etno-zbirka Josipa Cugovčana,Hlebine,podravske hiže,"Picokijada",Drava,repaška šuma,lov i ribolov,Šoderica,rafting,Koprivnica,motokros u Kozarevcu,...

- 05:11 - Isprintaj - #

14.05.2007., ponedjeljak

Na 9. sjednici Općinskog poglavarstva- „Prvih sto dana mandata Općinskog poglavarstva“

Sutra u 9 sati održat će se 09. sjednica Općinskog poglavarstva Općine Pitomača. Na dnevnom redu je: - donošenje Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuditelja po raspisanom nadmetanju za izvođenje usluga građevinskog vještačenja za potrebe Općine Pitomača, osnivanje Povjerenstva za ravnopravnost spolova, donošenje Odluke o nabavi opreme za potrebe Općine Pitomača te razmatranje ponude za izradu računalno-komunikacijske mreže za potrebe Općine Pitomača.

Sutra će se održati i susret članova Općinskog poglavarstva s predstavnicima medija. Tema će biti „Prvih sto dana mandata Općinskog poglavarstva“.

Pitomača.hr

- 15:56 - Isprintaj - #

O divljem životinjskom svijetu brinu samo lovci

Lovci lovačke udruge "Fazan" Pitomača prvi na području općine Pitomača i na području županije potpisali su novi ugovor o zakupu, s rokom važenja do 31. 3. 2016. godine, prema sada važećem pravilniku. Očekuju i nove lovačke iskaznice od Hrvatskog lovačkog saveza za svakog lovca, člana udruge. Uz to trebaju pristići i markica za obilježavanje krupne divljači. Iza svakog odstrela divljač treba biti obilježena markicom i popraćena odgovarajućim zapisnikom i popratnom dokumentacijom i evidencijama. Rigorozne kontrole mesa su kod divljih svinja, koje su podložne zaraznim bolestima kao kuge, trihinele i dr. Stručna osoba udruge po sadašnjim zakonskim normama vodi čak 17 knjiga, što je više nego previše, ali za sada je tako, rekao je na izvještajnoj godišnjoj skupštini Marijan Bradaš, dugogodišnji predsjednik udruge. Od većih akcija ove godine lovci "Fazana" grade lovno gospodarski objekat za divlje svinje u predjelu "Reka" pod Bilogorom. Uz potrebnu vodu i hranilište biti će to veći ogađeni prostor u kojem će obitavati divlje svinje u cilju adekvatne prehrane i zaštite matičnih stada.
Tokom 2006. godine lovačka udruga "Faza" primila je odlikovanje Prvog reda i Priznanje za 60 godina rada, od Hrvatrskog lovačkog saveza Zagreb, tako da posjeduju sva odlikovanja i to III, II i I reda. Jedan broj članova odlazi na državna takmičenja u streljaštvu i donosi pehare, koje izlažu u svom lovačkom domu. Očekuju veću suradnju s udrugama zelenih, jer nam se ciljevi u mnogome podudaraju. Mi lovci brinemo o divljači, promišljamo o upotrebi divljači kao prirodnom resursu, a divljač je po zakonu državna. Nema mjesta napadima, jer o divljem životinjskom svijetu brinu samo lovci. Uz ostalo odglasali su i izmjenu statuta u dijelu vlasništava na imovini udruge na način da se ono što je predviđeno zakonom dijeli članovima udruge - lovcima. Donesene su neophodne odluke za djelovanje udruge. Skup je završio srnečim gulašem koji je kod lovačkog doma u Šašnatom polju skuhao Neven Bradaš, lovočuvar društva, te toplom janjetinom s mladim lukom, uz vino, lovačke dosjetke i pjesmu na kraju.
Barica Mihoković
Pitomača.net

- 11:24 - Isprintaj - #

Izrada nove turističke brošure

Povodom pedesete godišnjice Turističke zajednice Pitomače, za dan Općine petnaesti lipnja, idemo u izradu nove turističke brošure za Općinu. Stare smo podijelili i više ih nemamo. Moto za izradu slijedeće biti će" Pitomača u zagrljaju Drave i Bilogore", rečeno je u petak na sjednici Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma i promocije Općine Pitomača.
Povjerentvo uvečano stručnim suradnicima u kratkom roku, do Vidova predočiti će Pitomači novu brošuru na kvalitetan način sa uvrštenom turističkom kartom, ucrtanim biciklističkim i konjičkim stazama, planom naselja i fotografijama prikazanim svim delicijama ovoga kraja. Dogovorili su slijedeći skup Povjerenstva proširen sa vanjskim suradnicima. Tada će razrađivati detalje i dogovoriti daljnje radnje, neophodne za tisak brošure, rekao je na skupu Rikard Bakan, predsjednik Turističke zajednice Pitomača.

Barica Mihoković
Pitomača.net

- 11:22 - Isprintaj - #

NACIONALNI PROGRAM RANOG OTKRIVANJA RAKA DOJKE - ŠTO JE DO SADA UČINJENO ?

Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u Svijetu, kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. U Europi i Hrvatskoj na rak dojke otpada 25% svih sijela raka, što ga čini najučestalijim, a ujedno je i vodeći uzrok smrti od raka u žena. Učestalost i smrtnost od raka dojke u Hrvatskoj u stalnom su porastu. Na sreću, u našoj Županiji učestalost i smrtnost su ispod državnog prosjeka.

Spriječiti nastanak raka dojke nije moguće, no nužno je otkriti ga što ranije. Više od 90% bolesnica s karcinomom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju bolesti. Osnovna ideja Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke je pregledavati sve žene u dobi od 50-69 godina svake druge godine. Za 5 godina od početka provođenja programa smanjila bi se smrtnost od raka dojke za 25%, jer bi se ranom dijagnozom, u žena koje zapravo nemaju simptome, otkrio karcinom dojke u lokaliziranom stadiju.

Program se provodi među ženama s povećanim rizikom za pojavu raka dojke, a to su sve žene u dobi 50-69 godina. Pregled obuhvaća mamografiju svake 2-3 godine uz praćenje osoba s pozitivnim ili suspektnim nalazima. Dakle, žena kojoj nalaz mamografije nije uredan upučuje se na dodatne pretrage (UZV, punkcija i sl.) nakon kojih se donosi konačna odluka o tome da li je promjena na dojci dobroćudna, zloćudna, da li zahtijeva operativni zahvat ili će se samo kontrolirati u određenim vremenskim razmacima.

Mamografijom se može otkriti rak dojke do 2 god. ranije od običnog kliničkog pregleda zasnovanog na pojavi simptoma ili opipljive kvržice. Unatoč visokoj vrijednosti i nezamjenjivosti mamografije njome se ipak ne može prikazati 15-20% karcinoma dojki, čega pacijentice trebaju biti svjesne.
U našoj Županiji Nacionalni program započeli smo provoditi 23. listopada 2006.g. Prvo godište koje smo obuhvatili bilo je 1937, zatim 54., 55., a u tijeku je pozivanje žena 38. i 39. godište. Dalje tijekom godine bit će obuhvaćena godišta 1940., 41., 52., 53.

U pozivu kojeg žena dobije na kućnu adresu naveden je dan i vrijeme pregleda. Priložena je i knjižica s osnovnim informacijama o raku dojke, te anketa koju treba ispuniti jer sadrži vrijedne podatke o rizičnim čimbenicima koji mogu utjecati na nastanak raka dojke. U uputama stoji da se žena kojoj ne odgovara termin dolaska, koja je obavila mamografiju unutar godinu dana, koja se liječi od karcinoma dojke ili bilo koje druge bolesti dojke, te se ne može odazvati na zakazani termin iz bilo kojeg razloga, treba javiti na besplatni telefon Zavoda za javno zdravstvo 0800/303 033, gdje može dobiti i dodatne informacije.

Što je od listopada 2006.g. do sada učinjeno prikazano je tablično.

zzjz


Odaziv za 1937. godište je vrlo slab (34,35%) što odražava nezainteresiranost žena za pregled. U direktnom kontaktu sa ženama koje se nisu odazvale na pregled saznali smo da nisu zainteresirane za pregled jer su u poodmakloj životnoj dobi, dio ih nema prijevoz do OB Virovitica, a velik problem predstavljaju žene koje su prijavljene u RH, a zapravo žive u inozemstvu (Srbija, BiH, Njemačka, Austrija i dr.).
1954. godište ima dobar odaziv od 63%, a takvo će biti i 55. godište kad prikupimo sve nalaze, čime smo se primakli željenom odazivu od 75%.
Ukupno je do sada pozvano na mamografiju 2 472 žene, obrađeno je 773, a dokazan je jedan karcinom. U cijeloj Hrvatskoj u sklopu Nacionalnog programa otkriveno je preko 120 karcinoma dojke kod žena koje zapravo nisu imale nikakve smetnje i simptome. To zasigurno pokazuje kolika je vrijednost ovog programa. Preostaje nam samo da i ovim putem pozovemo žene da se odazovu na pregled ili se jave na besplatni telefon 0800/303 033.

Koordinator Nacionalnog programa županije
Dr.med. Darija Petrovčić

ZZJZ



- 11:20 - Isprintaj - #

Započela je provedba Ankete o ovisnostima u osnovnim i srednjim školama Virovitičko-podravske županije

Kao i prethodne dvije godine, i ove je godine u osnovnim i srednjim školama Virovitičko-podravske županije u tijeku provedba Ankete o ovisnostima. Povjerenstvo za suzbijanje ovisnosti Virovitičko-podravske županije, Centar za sprječavanje i suzbijanje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo " Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije i Ured državne uprave u Virovitičko-podravskoj županiji u suradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama provode ovu Anketu među učenicima šestoga razreda osnovnih škola i drugoga razreda srednjih škola na području županije. Anketa se sadržajno ne razlikuje od onih koje su provedene prethodne dvije godine, te su tako rezultati u potpunosti usporedivi i pružaju mogućnost uočavanje trendova u zlouporabi sredstava ovisnosti među mladima, ali identificiraju i ostale elemente njihovog ponašanja.

voditelj Centra
prof. psihologije Siniša Brlas

ZZJZ

- 11:17 - Isprintaj - #

13.05.2007., nedjelja

Područni ured DUZS-Virovitica

112


DATUM-14.05.2007. POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Zbog radova na elektroenergetskim postrojenjima dana 14.05.2007. godine bez el. energije biti će potrošači naselja:
- dio Otrovanca od brojeva 143 i 230 do 177 i 250 u vremenu od 08,30 do 13,00 sati

- 19:09 - Isprintaj - #

Pitomača: Šleper srušio Dinamo, inspekcija usporava gradnju

Šesteročlana obitelj Ali ostala bez slastičarnice i prihoda
Autor:Dragutin Šantoši

pitomača


Fotografija:Večernji list
U prometnoj nesreći što se dogodila u noći oko 3.30 sati 19. prosinca prošle godine, šleper velikogoričke tvrtke Nilpromet uletio je slastičarnicu Dinamo, dok su u susjednoj prostoriji spavali vlasnik Faredin Ali (62), njegova supruga Đarije (62), sin Šaćir (30), snaha Nazime (30) i unuci Škrćin (7) i Amar (3).
Šleper je polomio vodovodne i plinovodne instalacije, pa se ubrzo i stambeni prostor ispunio plinom. Obitelj je, spašavajući glavu, pobjegla u zimsku noć, a vatrogasci i druge službe brzo su reagirali i spriječili veću tragediju.

Inspektori traže nove dozvole
Građevinska tvrtka Croming iz Pitomače priskočila je u pomoć unesrećenoj obitelji, do sredine veljače uklonjeni su ostaci ruševine, a na osnovi dozvola izdanih u rujnu prošle godine, postavljeni su novi temelji za slastičarnicu. Građevinska inspekcija zatvorila je gradilište i traži nove suglasnosti i dozvole na koje se čeka više od dva mjeseca.
- Da je išlo kako treba za Uskrs bi slastičarnica već bila gotova. Ovako, ne znam kako ću preživjeti jer već šest mjeseci nemamo nikakvih prihoda. U srpnju će biti 50 godina kako sam u Pitomači otvorio slastičarnicu koju sam nesretno izgubio. Vjerujem u državu i nadam se da će inspekcije imati razumijevanja za moj slučaj i brzo ga riješiti - kaže Faredin Ali, ističući kako je 50 godina svojom slastičarnicom pronosio ime Dinamo, a nitko mu se iz poznatog nogometnog kluba iz Zagreba nije ni javio.
Šteta 800 tisuća, odšteta samo 280 tisuća kuna
- Očevidom je utvrđena odgovornost dvadesetpetogodišnjeg vozača T. Miličevića, koji je tako teško oštetio kuću kamionom da je, zbog sigurnosti prolaznika, ista ubrzo srušena. Vlasnik A. Faredin kaže da je šteta na objektu i inventaru iznosila oko 800.000 tisuća, ali mu je osiguravajuća kuća, temeljem autoodgovornosti, isplatila samo oko 280.000 kuna.
Gubitkom slastičarnice šesteročlana obitelj Ali nije ostala samo bez krova nad glavom, već i bez redovnih prihoda jer su vlasnik, njegov sin i snaha, živjeli od rada u Dinamu. Zahvaljujući pomoći Općine Pitomače obitelj je privremeno smještena u privatnoj kući za koju najam izlazi 1. lipnja, pa obitelj Ali ne zna kuda će dalje?
Večernji list

- 19:05 - Isprintaj - #

10.05.2007., četvrtak

Đurđevački vijećnici traže provjeru vađenja šljunka iz Gata

gat


Neuvjerljive, zbunjujuće i nepotpune informacije o vađenju šljunka na jezeru Gat pored Đurđevca te priče koje u vezi eksploatacije već duže vrijeme kolaju gradom bile su povod Gradskom vijeću da pošalje pismo Poglavarstvu kojim od gradskih službi traži utvrđivanje činjenica. Predsjednik Vijeća Ivica Đopar rekao je da su pojedinosti o vađenju šljunka tražene i lani, no koncesionar tvrtka Podravina programat i rudarski inspektor dali su nepotpune i nezadovoljavajuće odgovore. Zbog sumnje u poslovanje te tvrtke bila je pokrenuta i policijska istraga, no vijećnici nisu dobili na uvid njezine rezultate, što je dodatno podgrijalo njihovu sumnju u to da se na Gatu događa nešto čudno. Đopar je najavio da će, ako se isto ponovi i ove godine, vijeće pomoć zatražiti na drugim instancama, jer je ta tema već duže vrijeme jedna od najaktualnijih u Đurđevcu:
- Građani znaju da je na jezeru Gat stroj sposoban vaditi šljunak iz vrlo velikih dubina, što se, prema pričama očevidaca, i događa, odnosno ide se dublje od koncesijom douštene dubine. Svjesni smo da je riječ o pričama s ulice, neprovjerenim, i upravo zato želimo konačno doznati je li to istina ili ne. Zato od Poglavarstva tražimo da uz pomoć nadležnih državnih inspekcija dođe do podataka o dubini iskopa, količinama izvađenog šljunka, je li oštećen sloj podzemlja u kojem je voda ili učinjena druga šteta, kako bi prekinuli kojekakva govorkanja – naglasio je Ivica Đopar.
On kaže da vijećnici sumnjaju kako se iza nejasnih podataka krije nepoštivanje zakona, dok je uskraćivanje podataka o stvarnim količinama izvađenog granulata ocijenio neprihvatljivim, jer su oni osnova za izračun naknade koju grad dobiva na ime eksploatacije:
- To je, pak, priča za sebe, koju se isto tako mora dokazati, odnosno jesu li izvađane navedene količine šljunka ili je toga bilo više, da baratamo točnim podacima, a ne samo podacima koncesionara, koji mogu biti ovakvi ili onakvi. Imamo puno problema s nadzorom količina izvađenog šljunka i upravo zato sumnjamo da u gradski proračun ne dolazi novac od stvarnih količina prodanog šljunka, već sam njegovog dijela, iako Grad ima pravo na tu zaradu.
Predsjednik đurđevačkog Vijeća ipak vjeruje da će članovi tog tijela lokalne uprave do iduće sjednice dobiti sve odgovore.
Radio Koprivnica

- 20:35 - Isprintaj - #

"Zlatna harfa" u Kalinovcu

"Zlatna harfa", smotra dječjih crkvenih zborova, održat će se 19. svibnja u Župi svetog Luke u Kalinovcu. U 10 godina svojeg postojanja smotra će prvi puta izaći iz središta Varaždinske biskupije te se održati u Podravini. Kalinovački župnik i dekan Đurđevačkog župskog dekanata Mladen Gorupić je rekao da na 'Zlatnoj harfi' očekuje 10-ak dječjih zborova iz Varaždinske biskupije, te da je siguran na će im svima kalinovačka župa i župljani biti dobri domaćini.
Radio Koprivnica

- 20:20 - Isprintaj - #

Darivanje krvi u Pitomači

Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica u suradnji s transfuziološkom službom Opće bolnice Virovitica, organiziralo je 10.05.2007. godine akciju darivanja krvi za mještane Pitomače i okolnih mjesta. Akcija je održana u prostorijama Udruženja obrtnika Općine Pitomača a krv su darovali : Petar Čupen,Ivan Čoklo,Petar Begović,Ivan Kirin,Mario Brlas,Nikola Sabo,Snježana Mihoković,Ivica Varga,Tomo Šantek,Nikola Ferić,Mladen Bedeković,Zlatko Rakijašić,Zlatko Jakupec,Stjepan Crnec,Zlatko Ban,Jasminka Jakupec,Zdravko Fras,Marin Begović,Branko Halapa,Božidar Magić,Damir Vujasin,Miroslav Čubelić,Drago Botković,Karlo Miloš, Ivan Mioč,Damir Tkalčec,Petar Veličan,Josip Badanjek,Ivica Kuzman,Željko Veršec i Stjepan Kolar.
pitomača pitomača pitomača
pitomača pitomača pitomača
Idući tjedan organizirati će se akcija darivanja krvi za drugi dio darovatelja krvi iz Pitomače.
Zahvaljujemo Vam na iskazanoj humanosti .
GDCK VIROVITICA

- 20:06 - Isprintaj - #

Ivan Vlašiček državni prvak u zemljopisu, a Mirta Tomljanović prvakinja iz biologije

pitomača


Velik uspjeh postigli su na državnim smotrama učenik Osnovne škole Petra Preradovića iz Pitomače Ivan Vlašiček i Mirta Tomljanović iz Osnovne škole Eugena Kumičića iz Slatine. Ivan Vlašiček je iz natjecanju u zemljopisu, koje se održavalo u Omišu osvojio prvo mjesto na školskom prvenstvu Hrvatske. Isti uspjeh ostvarila je i Mirta Tomljanović - u Šibeniku je osvojila prvo mjesto iz biologije. Na državnom prvenstvu koje se održavalo u Dubrovniku, Filip Tomeković, učenik Osnovne škole Vladimir Nazor iz Virovitice, osvojio je drugo mjesto u graditeljstvu kao mladi tehničar.
Virovitica.net

- 11:18 - Isprintaj - #

Pitomačka tvrtka Jan Spider ove godine s oko 400 hektara očekuje urod od oko 200 tona

pitomača
Na ukupnim proizvodnim površinama pod kamilicom od oko 1000 hektara zbog suše se očekuje do 20 posto manji urod
Uspješan razvoj pilot-projekta ekološke proizvodnje ljekovitoga bilja, čija će cijena nakon dobivanja certifikata 2009. godine biti i do 30 posto veća od ljekovitog bilja iz konvencionalne proizvodnje od 3 eura za kilogram cvijeta kamilice.
Uoči ovogodišnje berbe ljekovitog bilja, kojim je na području Virovitičko-podravske županije jesenas zasijano oko 1000 hektara, proizvođači su sve zabrinutiji zbog dužeg razdoblja suhog vremena i visokih temperatura, što će, kako se procjenjuje, ovogodišnji urod kamilice smanjiti za najmanje 20 posto. Uz sušu, koja bi potrajala narednih desetak dana, prinosi kamilice mogli bi biti i prepolovljeni, a pogotovo oni u ekološkom uzgoju koji su i bez suše za 30 posto manji od konvencionalnog uzgoja. Da nikada jedna nevolja ne ide bez druge, to se potvrđuje i na ovogodišnjem primjeru proizvođača ljekovitog bilja koji su uz probleme sa sušom suočeni i sa smanjenjem poticaja za ekološku proizvodnju ljekovitoga bilja s dosadašnjih 3000 kuna po hektaru na 1650 kuna. Prošle godine isplaćen im je umanjeni poticaj od 2600 kuna, a i županijski poticaj iznosio je 1700 kuna umjesto 2000 kuna, pa su tako ostali uskraćeni za ukupno 700 kuna poticaja, dok je za konvencionalnu proizvodnju ostao poticaj na razini 1250 kuna po hektaru.

- S obzirom da je iza nas dugo razdoblje suše, a neizvjesno je kada će pasti i prva obilnija kiša, nezahvalno je prognozirati rezultate ovogodišnje proizvodnje kamilice. Međutim, trenutačno je stanje kamilice na poljima takvo da se može očekivati smanjenje uroda za najmanje 20 posto prema procjenama naše terenske agronomske službe. Usjevi kamilice su niskog uzrasta i slabije razvijeni pa ako i padne kiša, utoliko će samo biti olakšano branje, odnosno berba će biti normalna, ali s manjim prinosom. Ukoliko suša potraje, berba će biti problematična jer je puno kamilice niskog rasta koja se neće moći brati postojećim beračima, nego eventualno kositi za proizvodnju filter čajeva - objašnjava mr. Nikola Nemčević, direktor pitomačke tvrtke Jan Spider, koja ove godine s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima ima ugovorenu proizvodnju kamilice na oko 400 hektara, a od toga je u certificiranoj ekološkoj proizvodnji ljekovitoga bilja oko 110 hektara. Očekuje su ukupna proizvodnja od oko 200 tona suhog cvijeta kamilice. Cjelokupna ovogodišnja proizvodnja organizirana je kod 30-ak kooperanata s većim proizvodnim površinama kako bi se u proizvodnji mogla provoditi dobra agronomska praksa uz potpunu kontrolu proizvodnje od sjemena i tla do gnojidbe i zdravstvene ispravnosti ne samo u ekološkom nego i konvencionalnom uzgoju.

EKOLOŠKA PROIZVODNJA PO EU STANDARDIMA

- Osim po hrvatskoj zakonskoj regulativi naša ekološka proizvodnja ljekovitog bilja certificirana je i po europskoj regulativi od strane švicarske certifikacijske kuće IMO, a kontrolu za njih obavlja naša domaća certifikacijska kuća Biopa iz Osijeka. Nakon prijelaznog razdoblja od tri godine već 2009. godine imat ćemo potpun ekološki proizvod za tržište EU uz švicarski certifikat, jer to tržište ne priznaje hrvatski ekološki certifikat. Do tada će otkupna cijena za ekološku i konvencionalnu kamilicu biti ista, a kada za dvije godine dobijemo certifikat, cijena ekološke kamilice bit će do 30 posto veća u odnosu na cijenu konvencionalne kamilice. Prema sadašnjem stanju na tržištu EU promet ekološki uzgojene kamilice bilježi godišnji rast od 20 posto, što otvara velike mogućnosti za plasman hrvatske kamilice i stoga naši proizvođači koji krenu u tu proizvodnju imaju velike mogućnosti plasmana. Međutim, to nije ni lako ni jednostavno jer prema politici EU ona poljoprivredna gospodarstva koja se bave ekološkom proizvodnjom moraju se baviti samo tom proizvodnjom, a ne i konvencionalnom proizvodnjom kamilice kao što je to i kod nas bio slučaj do prošle godine. U tom smislu mi već pomalo i educiramo naše proizvođače da se uz ekološku proizvodnju kamilice bave i ekološkom proizvodnjom nekih od ratarskih kultura. S jednim našim kooperantom imamo petogodišnji ugovor o ekološkoj proizvodnji desetak kultura na proizvodnim površinama od oko 100 hektara na kojima će uz ekološku proizvodnju kamilice imati i začinsko bilje te ekološke žitarice u jednom ekosustavu obiteljskoga gospodarstva - naglašava Nemčević, dodajući kako će takve pilot-projekte razvijati i kod ostalih svojih kooperanata s kojima imaju petogodišnje ugovore o ekološkoj proizvodnji ljekovitoga bilja, te kako će otkupne cijene za kamilicu ovogodišnjega roda biti poznate uoči početka ovogodišnje berbe i da će biti na razini prošlogodišnje cijene od 3 eura za kilogram cvijeta kamilice.

Oko 90 posto ovogodišnjega uroda kamilice od 200 tona bit će izvezeno na tržišta zemalja EU, a ukupna vrijednost tog izvoza tvrtke Jan Spider u ovoj godini procjenjuje na oko 800.000 eura, što je nešto manje u usporedbi s prošlogodišnjim izvozom zbog ovogodišnje drukčije strukturiranosti proizvodnje ljekovitog bilja. Uz kamilicu sve zastupljenije su i ostale vrste ljekovitog bilja, ali i onoga začinskoga, a u pokusima se nastoje kultivirati i pojedine divlje vrste. U Janu Spideru ove se godine pripremaju i na uvođenje sustava kontrole kvalitete ISO 22 000 i dobre proizvođače prakse za prirodne lijekove uz sve snažni zaokret razvijanju domaće proizvodnje ljekovitoga bilja, koje se može proizvesti u Hrvatskoj pa su tako ove godine prvi put uveli u proizvodnju i desetak novih vrsta ljekovitoga i začinskoga bilja koje će nakon pokusa ići u komercijalnu proizvodnju kod obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

M. Bešir
Virovitički list

- 05:16 - Isprintaj - #

09.05.2007., srijeda

Područni ured DUZS-Virovitica

112


DATUM-10.05.2007. POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Zbog radova na elektroenergetskom postrojenju dana 10.05.2007. godine bez elekrične energije biti će potrošači naselja:
- Stari Gradac od 12,00 do 12,30 sati i to dio ulice V. Nazora od broja 27 do 167

- 21:28 - Isprintaj - #

Koji meteorološki uređaj kupiti?

meteo


Astronomsko društvo predložilo je poglavarstvu općine Pitomača projekt kupnje i postavljanja male meteorološke postaje u Pitomači. Uvjeti koje je udruga postavila je da meteo-postaja treba ispunjavati sljedeća mjerenja: sunčevo UV zračenje, sunčevo radijacijsko zračenje, temperatura, vlaga, tlak, brzina i toplina vjetra te padaline. Odabran je uređaj koji ispunjava sve ove uvjete od američke tvrtke Davis. Uređaj ima mogućnost proširenja i na agro mjerenja kao što je mjerenje topline tla i vlage, sve povezano bežičnim putem. Kako sama mjerenja za sebe nemaju svrhu svi podaci bili bi prikazani u stvarnom vremenu na Internetu (pitomačkim web stranicama) u obliku grafike i statistike. Uređaj sam vodi statistička mjerenja te podatke može bez nadogradnje pripremiti za slanje na Internet. Postavljanje uređaja i izradu programa za Web stranice besplatno bi uradili iz astronomske udruge, a računalo i prijenos podataka na Internet udruga Ping. Korisnost ovakvog svestranog uređaja je nemjerljiva jer bi mještani mogli u svako vrijeme vidjeti uz ostala mjerenja i koliko je jako UV zračenje i dobiti preporuku koliko dugo boraviti na Suncu, dobiti upozorenja kada dolazi nevrijeme ili smrzavanje. Cijena uređaja je u malo većem iznosu od jedne mjesečne prosječne plače.
Kako saznajemo sličan prijedlog dala je ovih dana i Savjetodavna poljoprivredna služba u Pitomači, za svoj drugi meteorološki uređaj, prvi je postavljen u jednom voćnjaku. Predloženi uređaj je malo drugačijih mogućnosti i namjena (ne prikazuje mjerenja na Internetu, sunčevo zračenje...) ali je 5 puta skuplji.

- 16:13 - Isprintaj - #

Danas se obilježava Dan Europe

Danas (srijeda) će se diljem Virovitičko – podravske županije obilježiti 9. svibanj Dan Europe. Štandovi na kojima će se naći promotivni materijal koji će građane upoznati s Europskom unijom i njezinim karakteristikama biti će od 10 do 13 sati postavljeni u Virovitici (ispred Gradske knjižnice i čitaonice), Pitomače (u središtu mjesta), Slatini (u Gradskom parku u centru grada), te Orahovici (središte grada). Osim toga, građani će moći sudjelovati i u nagradnim igrama u kojima će se testirati njihovo znanje iz poznavanja Europske unije. U obilježavanju Dana Europe, sudjelovati će članovi Savjeta za europske integracije i predstavnici Jedinica lokalne samouprave.
Virovitica.net

- 05:54 - Isprintaj - #

08.05.2007., utorak

Međunarodni dan Crvenog križa -"Zajedno u službi čovjeka"

ck


Na današnji dan 08.05.1828 godine rodio se Henry Dunant, osnivač Crvenog križa.Od 1948. godine 08.05. u počast njemu u cijelom svijetu obilježava se kao Svjetski dan Crvenog križa. Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica će povodom toga u tjednu Crvenog križa (08-15.05.) imati akciju darivanja krvi za mještane Pitomače, ekipa podmlatka Gradskog društva Crvenog križa Virovitica iz Gradine u sastavu (Inka Brijačak,Marija Pavlović,Anja Viljevac,Barbara Blažičević i Marija Teri) sa mentoricom Anom Saratlija sudjelovati će na XI Državnom natjecanju mladeži koje će se održati u Umagu 12.05.2007. g., u dogovoru sa humanitarnom organizacijom „Bukovčanke“ koja je sakupila odjeću i obuću za potrebe socijalno-ugroženog pučanstva danas (08.05.2007.) GDCK Virovitica će preuzeti tu pošiljku,sudjelovali smo u emisiji „Pitomog radija“ Čudesno zdravlje koja je bila povodom Svjetskog dana Crvenog križa, te smo putem mladeži Crvenog križa i ostale mlade ljude upoznali sa idejom ,nastankom i načelima djelovanja najveće svjetske humanitarne organizacije-Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.
GDCK VIROVITICA

- 10:46 - Isprintaj - #

07.05.2007., ponedjeljak

Sport u Pitomači

NOGOMETpitomača
Nogometaši NK «Pitomača» zbog brojnih povreda i bolesti nekolicine igrača jučer nisu otputovali u Županju na odigravanje utakmice 29. prvenstvenog kola III. HNL – istok, protiv domaćih igrača NK «Graničar», te će tijekom tjedna biti poznato da li će se navedena utakmica odigrati u nekom drugom terminu ili će je pitomačani izgubiti bez igre. Iduće kolo u Pitomači gostuju nogometaši NK «Mladost» iz Ždralova. Kadeti i juniori NK «Pitomača» u sklopu utakmica 21. kola IV. HNL sjever, skupina «A», u nedjelju su gostovali u Suhopolju kod istoimenog domaćina, te su kadeti poraženi sa 1:4, dok su juniori protiv domaćina odigrali neodlučeno 2:2. Slijedeće nedjelje u Pitomači gostuju kadeti i juniori NK «Nedelišće». Pionirski sastavi pitomačana, U-10 i U-12 svoje su utakmice 29. kola IV. HNL – sjever za pionire, kvalitetna «A» liga, odigrali jučer na gostovanju u Križevcima. Pioniri U-10 poraženi su sa 0:5, a U-12 sa 0:4, dok će pioniri U-14 svoj susret sa križevačkim vršnjacima odigrati u utorak u Pitomači zbog nemogućnosti domaćina da susret odigraju prošle subote. Iduće subote u Pitomači gostuju pioniri NK «Podravac» iz Virja.

Nogometaši NK «Croatia» iz Grabrovnice u utakmici 18. kola IV. HNL – sjever, podskupina B, jučer su u Velikim Zdencima poraženi od domaćih nogometaša NK «Zdenka» sa 2:0.

Od županijskih drugoligaša u utakmicama 18. kola II. ŽNL Virovitičko-podravske županije, NK «Mladost» Stari Gradac je gostovala u Cabuni kod domaćeg NK «Tehničar» i izgubila sa 1:2, dok je NK «Sloga» iz Kladara domaćin sa 4:2 pobijedila nogometaše NK «Domus» iz Svetog Đurađa.

RUKOMETpitomača
Pitomačke rukometašice jučer su imale nastup druge ekipe i to na gostovanju u Bjelovaru, kod druge ekipe istoimenog domaćina u utakmici 16. kola Međužupanijske rukometne lige Bjelovar. U dobroj utakmici u kojoj su domaćini bili pojačani igračicama prvog sastava, člana II. HRL sjever 1, pitomačanke su pružile dobar otpor odigravši neodlučeno 29:29. Za drugu ekipu ŽRK «Pitomača» nastupile su: Kovačić, Kapitan (4), Habijanić (10), Begović, B.Lovrin (7), Petković (2), I.Lovrin (6), Paradinović, Siladić i Filipović. Idućeg vikenda druga ekipa ŽRK «Pitomača» ugošćuje drugu ekipu kutinskog ŽRK «Lonia», dok će prva ekipa pitomačanki svoj zaostali susret posljednjeg 14. kola III. Hrvatske rukometne lige sjever, igrati u utorak u Pitomači, protiv rukometašica ŽRK «Podravka 3» iz Koprivnice, s početkom u 20,00 sati.

Rukometašice ŠŠK «Sokol» Osnovne škole Petra Preradovića iz Pitomače od prošle srijede do subote bile su na državnoj završnici u rukometu za osnovne škole što se odigravala u Rovinju i Labinu. Mlade pitomačanke u konkurenciji šest školskih ekipa koje su izborile nastup na završnici u svojoj su skupini savladale rukometašice OŠ Vladimir Nazor iz Ploča sa 15:14, te rukometašice ŠSK «Maksimirko» OŠ Antuna Augustinčića iz Zagreba sa 19:18. U polufinalu su od naših rukometašica bile uspješnije rukometašice OŠ Dugo Selo sa 9:14, a poraz su doživjele i u susretu za treće mjesto od ŠSK «Zamet» iz Rijeke sa 12:14. Nakon prošlogodišnjeg osvajanja naslova pobjednica ovog natjecanja i ovogodišnje četvrto mjesto izniman je uspjeh pitomačkog školskog i klupskog rukometa, budući su na prvenstvu nastupile bez najbolje igračice Tene Mioč zbog povrede koju je doživjela neposredno pred odlazak na prvenstvo. Za ŠSK «Sokol» nastupile su Filipović, Grgačić, Habijanić, Kovačić, B.Lovrin, I.Lovrin, Paradinović, Petković, Sabolić, Siladić i Veličan, pod vodstvom trenera Marka Bijuka i voditelja Danijela Bijuka.


KARATEpitomača
Rezultati natjecanja VUKOVAR 2007, 05. 05. 2007.

Kadeti, borbe +75 kg
2. mjesto Toni Jakupec

Juniori, borbe -80 kg
2. mjesto Toni Jakupec
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pitomača.hr

- 16:01 - Isprintaj - #

Počelo zaprimanje zamolbi za prijem djece u vrtić

Upravno vijeće Predškolske organizacije „Pitomača“, na sjednici održanoj 17.04.2007. godine, donijelo je Odluku o zaprimanju zamolbi za upis djece u Predškolsku organizaciju „Pitomača“ za školsku godinu 2007./08., radi ostvarivanja cjelovitog programa njege, odgoja i zaštite djece predškolske dobi.
Molbe za prijem djece u Predškolsku organizaciju Pitomača zaprimaju se od 07. svibnja do 08.lipnja 2007. godine u Općini Pitomača (soba broj 5 – prijemni ured).


Molbe se predaju isključivo na Prijavnici za upis u Predškolsku organizaciju „Pitomača“ koja se može dobiti u Općini Pitomača u gore spomenutom uredu ili skinuti ovdje: doc prijavnica_-_vrtic 36.50 Kb

Prema Pravilniku o kriterijima za ostvarivanje prednosti pri upisu u Predškolsku organizaciju Pitomača, prednost pri upisu imaju:
1. djeca roditelja žrtava i invalida Domovinskog rata,
2. djeca samohranog roditelja,
3. djeca iz obitelji s troje i više djece, ali ne i djeca za koje jedan od roditelja koristi porodiljni dopust,
4. djeca zaposlenih roditelja,
5. djeca zaposlenih roditelja koja primaju dječji doplatak,
6. djeca s teškoćama u razvoju,
7. djeca u godini prije polaska u školu,
8. djeca uzeta na uzdržavanje,
9. djeca s liste čekanja, tj. djeca koja su ostala neupisana od prošle godine.

Odluka Upravnog vijeća o primljenoj djeci biti će izvješena na oglasnim pločama Općine Pitomača i vrtića 26. lipnja 2007. godine.
Pitomača.hr

- 11:07 - Isprintaj - #

Duhovna obnova mladih iz župa Đurđevačkog dekanata

Duhovna obnova mladih iz župa Đurđevačkog dekanata održana je u subotu i nedjelju 5. i 6. svibnja u župi Varaždinske Toplice pod geslom "Dođite i vidjet ćete" (Iv 1,39). Mlade su dočekali voditelj i duhovni pastir kroz duhovnu obnovu vlč. Antun Štefan, predstojnik Ureda za pastoral duhovnih zvanja Varaždinske biskupije, koji u toj župi redovito organizira duhovne obnove, te animatori formatori Anita Posarić i Snježana Mališa. Susretu su se pridružili i mladi iz Varaždinskih Toplica sa svojim župnikom mons. Valentom Bogadijem.
Kroz molitvu, pjesmu, razgovor i smijeh, te kroz riječi vlč. Štefana, ne samo da su se mladi obogatili za još jedno novo iskustvo i prijateljstvo, već su se još više i približili Isusu i njegovoj neizmjernoj ljubavi. U tom kontekstu mladima je govorio i vlč. Štefan istaknuvši: "Isus nas toliko ljubi da je dao život za nas. Biti s Isusom, provoditi vrijeme u razgovoru, molitvi s Njim, osnovni je zadatak svakog kršćanina. Isus nas sve poziva da dođemo i da vidimo koliko je njegovo milosrđe. S Isusom se ne treba ničega bojati, s Isusom ćemo se promijeniti. Zato živimo našu vjeru iz dana u dan, živimo s Isusom u srcima i život će imati svoj pravi smisao." S tim njegovim riječima svi su mladi složili, naglasivši da u Isusu imaju prijatelja, snagu i utjehu.
Kroz razne radionice, u kojima su mladi mogli na kreativan način izraziti svoje dojmove i utiske koje je na njih ostavila duhovna obnova, istaknuli su da je prijateljstvo, zajedništvo i ljubav najljepše što će ponijeti sa sobom kući.
Posebni utisak na sve njih ostavio je dokumentarni film "Gesu che si respira" o Africi, gdje je vlč. Štefan proveo 18 godina kao misionar. Mlade su se dojmile priče vlč. Antuna Štefana u kojima s nostalgijom opisuje državu Benin, župu Adjarru te ljude koji su mu bili kao obitelj. Po završetku duhovne obnove bila je završna meditacija u kojoj je vlč. Štefan svima mladima dao naputak kako moraju očekivati puno od života, jer će samo tako puno i dobiti, u životu moraju imati velike ciljeve kako bi im se dogodile velike stvari, a osobito u životu moraju u svemu biti uporni i čvrsto vjerovati u sebe i Isusa Krista.
Na kraju druženja i duhovne obnove, prije završne svete mise, u sakramentu pomirenja mladi su se pripremili za pričest i misu, koja je proslavljena zajedno sa župljanima Varaždinskih Toplica. Na kraju mise mladi su ujedno zahvalili župniku Bogadiju, te župljanima Varaždinskih Toplica na lijepom dočeku i gostoprimstvu. S Božjom ljubavi u srcima i osmjehom na licu pozdravili su se mladi Đurđevačkog dekanata sa svima sudionicima duhovne obnove i napustili Varaždinske Toplice, s čvrstom odlukom da žive svoju vjeru. Na duhovnoj obnovi sudjelovalo je 17-ero mladih: po 6 iz Budrovca i Pitomače, 3 iz Kalinovca, te po jedan iz Đurđevca i Kloštra Podravskog.

vbmladi


Fotografija:Varaždinska biskupija

Mlade iz Đurđevačkog dekanata pripremili su i organizirali za susret povjerenik za mlade u Đurđevačkom dekanatu vlč. Tomislav Leskovar, župnik u Kozarevcu, i dekan Đurđevačkog dekanata preč. Mladen Gorupić, župnik u Kalinovcu i upravitelj župe Budrovac. Voditeljica puta duhovne obnove bila je animatorica mladih u Đurđevačkom dekanatu, Ivona Bavrka iz župe Budrovac.
Nenad Erdelec
Varaždinska biskupija

- 05:37 - Isprintaj - #

06.05.2007., nedjelja

Područni ured DUZS-Virovitica

112


DATUM-07.05.2007. POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Pitomača od 08,30 do 13,00 sati dio ulice Vinogradske od broja 39 i 64 do 125 i 160.

- 20:44 - Isprintaj - #

Napustio nas je gosp. Ivan Šimunović

Mještane naše općine obišla je jutarnja vijest da nas je napustio vrijedni vatrogasac, kroničar i mještanin gosp. Ivan Šimunović u 79-oj godini. Svoj životni rad posvetio je DVD Pitomači čiji je bio do danas najstariji član. Tridesetak godina pratio je događanja u okolini u kojoj je živio te pisao kroniku ambulante u Pitomači, bolnice u Virovitici i mjestu Pitomača. U ovih par redaka teško je opisati njegov životni rad. Jedno od njegovih najdražih djela je sakupljanje arhivske građe i sredstava za osnivanje muzeja DVD Pitomača i Dokumentacijskog vatrogasnog muzeja u Pitomači. Iako danas skromno, dobrovoljno vatrogasno društvo Pitomača u svojim prostorijama u vinogradskoj ulici čuva vrijednu dokumentacijsku građu i mali muzej. Rijetko koje društvo ima svoj osnivački dokument kao što ga ima Pitomača. Tako je ondje dokument iz 1893. godine u kojem stoji zahtjev za osnivanje DVD-a prema tada županijskim vlastima, a godine 1894. je društvo i osnovano. Na žalost ovih dana gosp. Ivana je zadesila teška bolest, a danas nas je napustio.
U znak sjećanja na njegov rad pogledajte snimku iz 1990. godine kada je otvoren mali muzej povijesti vatrogastva u Pitomači, snimio Mirko Lauš. Govore: Ivan Šimunović, Stjepan Majstor,Franjo Grgačić i Božidar Mihoković.
BN

mirko

- 19:53 - Isprintaj - #

Biciklistički izlet u Pečuh

Rekreacijsko društvo Zeleno srce Pitomača, u nedjelju 27. svibnja, organizira izlet u Pečuh. Polazak je sa željezničke stanice u Barču u 9 sati. Do Terezinog polja dolazi se vlastitim prijevozom, a prijelaz preko granice je na biciklima. Povratak je vlakom iz Pečuha u 17,17 sati. Cijena izleta je 120 kuna u što je uračunata povratna željeznička karta za osobu i bicikli, organizacija puta i vodič. Vožnja biciklima duga je 35 kilometara, od čega je 4 km makadama i jedan dugačak uspon na Mecsek (dužina uspona 9 kilometara, visinska razlika 350 m). Treba ponijeti hranu za piknik u prirodi na početku puta. Dolazak u Pečuh je oko 3 sata. Moguć je ručak uz nadoplatu.
Prijave i uplate vrše se kiosku Žabac do 08. svibnja.
Pitomača.hr

- 19:34 - Isprintaj - #

Kladarčice na 1.festivalu cvijeća

Udruga žena Kladare, na poziv turističke zajednice, proteklog vikenda sudjelovala na Prvom festivalu cvijeća u Đurđevcu. Tema festivala bile su torte u obliku cvijeta. Kladarčice su u hotelu "Picok" uz ostale udruge i forume žena izložile svoju zapaženu tortu u obliku cvijeta "Ivančice". Uz njihovu, izložene su bile torte u obliku cvijeta tulipana, đurđice, suncokreta i dr. Uradak torte ovih vrijednih žena, hvale je vrijedan. Želimo stalnu suradnju s vama, rekao je uručivši priznanje Kladarčici, predsjednici Udruge žena Ivki Mađar, predsjednik đurđevačke turističke zajednice Mladen Ružman. Uz torte, u "Picoku", žene su uživale u raskoši izloženog raznovrsnog cvijeća, mahom procvalog, na glavnom trgu. Bilo je tu lončanica, presadnica cvjeća za vrtove, kamenjare, okućnice, rezanog cvijeća i sve uz mogućnost kupnje.
Barica Mihoković
Pitomača.net

- 19:28 - Isprintaj - #

Proslava godišnjice Srednje škole

Školske godine 2006/2007. u pitomačku srednju školu polazi 280 učenika u usmjerenjima: agroturistički tehničar, poljoprivredni gospodarstvenik, kuhar i konobar, upravni referent, frizer, trgovac i automehaničar. Osnovani smo 29. 4. 2003. pa svake godine oko tog datuma tradicionalno u prirodi obilježavamo dan naše srednje škole. Ove godine izabrali smo Križnicu, značajni krajobraz s posebnim prirodnim vrijednostima, a došli smo iz središta Pitomače uglavnom biciklima, obilježenom biciklističkom stazom. Na taj način osmišljeno u prirodi učimo zdrav život, rekreaciju i boravak ovdje u rekreacijskom centru u Križnici. Dijelom smo biciklima prešli na ovu stranu Drave visećim mostom, a dio ekipa prevežen je skelom.Uz mirno žuborenje Drave u zelenilu njenih vrbika provest ćemo dan. Unaprijed smo dogovorili natjecanja, rekao je Rikard Bakan, ravnatelj Srednje škole. Bilo je tu odbojke na pijesku, ali i natjecanja u tadicionalnom pripremanju jela na otvorenoj vatri. Našlo se tu specijaliteta iz kotla, sa roštilja, kotlovine,. Nahraniti je trebalo cijelu ekipu. Ove godine bilo je i natjecaljsko iznenađenje. Uz to što su jela pripremale ekipe učenika ugostitelja, natjecali su se i nastavnici, koje su za promjenu u izgledu jela, okusu, mirisu i originalnosti ocjenjivali njihovi učenici. U prirodi smo. Svi zajedno osjećamo se ispunjeno u zaštićenom krajoliku Križnica, a moto koji važi za sve nas je "upoznaj svoj kraj da bi ga bolje volio", rekao je na kraju ravnatelj Rikard Bakan.
Barica Mihoković
Pitomača.net

- 19:22 - Isprintaj - #

U toku je gradnja kapelice

U središtu Pitomače, nedaleko crkve Svetog Vida, gotovo na staro mjesto, vraća se otvorena kapelica u čast Svetom Ivanu Nepomuku. Zbog proširenja ceste u središtu mjesta kapelica je srušena, a kameni kip privremeno uskladišten. Gradnja nove kapelice je u toku. Radove izvodi Komunalno poduzeće d.o.o. Pitomača. Za dane općine i Vidovo, očekuje se da će kameni kip svetog Ivana Nepomuka visok 116 cm dobre barokne kiparske izvedbe, vrijedan ostatak iz 18. stoljeća biti postavljen u novo sagrađenoj kapelici i time vratiti Pitomači "stari" sjaj.
Barica Mihoković
Pitomača.net

- 19:20 - Isprintaj - #

Sedam KUD-ova učestvovalo u smotri

Proteklog vikenda kulturno umjetničko društvo "Gračanke" zahvaljujući sponzorima; Općini Pitomača, Mesnoj industriji "Braća Pivac" iz Starog Graca, Pitomom radiju i tiskari "No.1" iz Pitomače, održalo je 9. Smotru folklora. Starim Gracom od osnovne škole do doma kulture prošla je povorka učesnika u originalnim narodnim nošnjama svojega kraja i to: Udruga žena "Gračanke" - mlađa folklorna skupina, KUD "Podravka" iz Starogradačkog Marofa, Pučka glazbena udruga "Blaž Lenger" iz Podravskih Sesveta, KUD "Podravec" iz Kloštra Podravskog, KUD "Potočanka" iz Potoka, KUD "Šandrovec"iz Šandrovca i KUD "Graničar" iz Okrugljače. Gosti smotre bili su KUD "Petar Preradović iz Grabrovnice, Udruga žena iz Drenovice i KUD Otrovanec iz Otrovanca. Došavši u dom kulture, učesnici povorke izveli su bogat kulturno-umjetnički program, osvojili publiku pjesmom i plesom. Nagrada za uložen trud u kulturi njegovanja narodne baštine bio je burni pljesak prisutne publike. Udruga žena "Gračanke" posebno se zahvalila svojoj voditeljici Ivki Skender na požrtvovnom radu u KUD-u. Pobrinule su se i za sve voditelje KUD-ova gostiju uručivši im prigodna priznanja i cvijeće. Sve se nastavilo zajedničkim druženjem, večerom, pjesmom i plesom do ranih jutarnjih sati.
Barica Mihoković
Pitomača.net

- 19:16 - Isprintaj - #

05.05.2007., subota

Krizma u Pitomači

Mons.Ivan Godina i pitomački župnik Ivica Puškadija održali su krizmu za više od 80 mladih krizmenika sa područja Općine Pitomača u crkvi sv.Vida 1.svibnja 2007 godine.

- 17:39 - Isprintaj - #

04.05.2007., petak

Pitomača dobila plave sandučiće od "kontakt policajaca"

pitomača


Kontakt policajci Policijske postaje Pitomača Siniša Tišljar i Freddy Čizmar jučer su postavili dva plava poštanska sandučića u svrhu boljeg komuniciranja sa stanovnicima Pitomače.Ukoliko znate za slučajeve uništavanja privatne i javne imovine,psihičkog i fizičkog zlostavljanja,narušavanja javnog reda i mira,zapuštanja djece i maloljetnih osoba,nasilja u obitelji,nemoćnih i starijih osoba o kojima se nitko ne brine,opasnih mjesta u Vašoj okolini (otvorene šahte,trula stabla i slično),odnosno bilo kakav oblik negativnih pojava i problema s kojima se susrećete u Vašoj sredini ostavite poruku u ovim sandučićima.Ovaj projekt postavljanja plavih poštanskih sandučića nebi bio moguć da se nisu priključili i sponzori:Hrvatske pošte-ispostava Pitomača koja je donirala sandučiće,Obrt "Mrkva",knjižare "Jež",Zagrebačka banka-ispostava Pitomača te Mirko Brlas iz Kladara koji je poplavio žute poštanske sandučiće.
Naše "kontakt policajce" možete i nazvati na 92 ili direktno u Policijsku postaju Pitomača 782-218,a možete im i napisati da Vas posjete te poslušaju Vaše kritike,pitanja ili sugestije.
mupPitomača mupPitomača
Siniša Tišljar-sandučić je ispred Zagrebačke banke,Gajeva 26
I. kontakt područje: obuhvaća mjesto Pitomača, i to Trga kralja Tomislava u cijelosti, dio ulice LJ. Gaja od kbr. 1 do kbr.94., zatim ulicu kralja P. Krešimira IV-tog u cijelosti, Dravsku ulicu do kbr. 20., ulicu D. Domjanića do kbr. 40., ulicu P. Preradovića do kbr. 29., Vinogradsku ulicu do kbr. 41., ulicu A. Šenoe u cijelosti te ulicu A. Mihanovića do kbr. 28B. I. kontakt područje obuhvaća područje od 2.5 km2 i na istome boravi ukupno 931 stanovnik.
Freddy Čizmar-sandučić je ispred trgovine"Mrkva",Vladimira Nazora 54
II. kontakt područje: obuhvaća mjesto Pitomača i to ulice Braće Radića, J.J. Strossmayera, Janka Draškovića, Ivana Mažuranića, Dobriše Cesarića, zatim dio ulice Đure Basaričeka od kbr. 1. do kbr. 46., dio ulice V. Nazora od kbr.1 do kbr. 76., te dio ulice A. G. Matoša od kbr.1 do kbr 36. II. kontakt područje obuhvaća područje od 4,0 km2 i na istome boravi ukupno 1.694 stanovnika.

Projekt policije u zajednici pokrenula je regionalna misija OSCE u suradnji sa MUP-om RH 2003 godine.Do danas su "policajci u zajednici" uspostavljeni u svim policijskim postajama i primječuju se pozitivni koraci u tom projektu:
-poboljšana je suradnja i komunikacija policije s građanima i obratno,
-poboljšana je usmjerenost policije na rješavanje problema građana u lokalnoj zajednici,
-zabilježen je napredak u zaštiti žrtava kaznenih djela i posebno osjetljivih skupina stanovništva,
-poboljšan je odnos proaktivnog u odnosu na reaktivni te preventivnog u odnosu na represivni način rada policije u odori,
-novi model rada u praksi se pokazuje puno bolji od tradicionalnog policijskog modela,služba kontakt-policajaca na kontakt-području kreira se prema konkretnim potrebama građana na tom području,
-kontakt policajci smatraju kako policijski službenici moraju rješavati probleme građana koji nisu direktno opisani kao policijski poslovi,
-kao i da sada policijski službenici imaju veću učinkovitost jer se kroz rješavanje "malih" problema stječe povjerenje građana

Sljedeća akcija koju pripremaju naši "kontakt policajci" biti će predstavljanje uređaja i opreme za nadzor brzine 16.06.2007.godine u sklopu Dana Općine Pitomača.Na Trgu Kralja Tomislava,ispred "stare zadruge" moći će se pogledati poznati policijski "presretač",prekontrolirati količina alkohola u krvi,biti će predstavljen rad Multanove te će se moći prekontrolirati kazneni bodovi preko policijskog terminala za kontrolu bodova.

- 15:53 - Isprintaj - #

Policija ustrojava Prometnu jedinicu mladeži općine Pitomača

U cilju povećanja sigurnosti u prometu na području općine Pitomača osniva se Prometna jedinica mladeži općine Pitomača koja će brojiti 4 pripadnika. Zadatak Prometne jedinice mladeži općine Pitomača je obavljanje poslova kontrole i upravljanja prometom na raskrižjima i drugim mjestima, preusmjeravanja prometa, pružanja pomoći sudionicima u prometu i slično. Pripadnici Prometne jedinice mladeži biti će angažirani u periodu od 04. lipnja do 30. rujna 2007. godine. Prilikom angažiranja biti će odjeveni u odoru pripadnika Prometne jedinice mladeži, a za izvršeno angažiranje na obavljanju poslova iz djelokruga rada Jedinice, primati će novčanu naknadu.
Policijska uprava virovitičko-podravska objavila je JAVNI POZIV na pristupanje testiranju za kandidate za Prometnu jedinicu mladeži općine PitomačaUvjeti kojima moraju udovoljavati pripadnici Prometne jedinice mladeži:
- državljanstvo RH
- navršenih 16 godina života
- učenik srednje škole ili student, primjeren u učenju, ponašanju i radu
- prebivalište na području općine Pitomača.

Prednost će imati kandidati sa položenim vozačkim ispitom bilo koje kategorije.
Pozivaju se svi zainteresirani koji udovoljavaju propisanim uvjetima da se odazovu na testiranje za kandidate za Prometnu jedinicu mladeži općine Pitomača.

Zainteresirani se mogu odazvati na testiranje koje će se održati 10. svibnja 2007. godine od 12,00 do 14,00 sati u Srednjoj školi Pitomača, Trg kralja Tomislava 6

Kandidati su sa sobom dužni ponijeti dokaze o ispunjavanju uvjeta:
- presliku osobne iskaznice
- potvrdu o upisanoj srednjoj školi ili fakultetu.
Pitomača.hr

- 15:40 - Isprintaj - #

03.05.2007., četvrtak

Foto video klub "Mirko Lauš" iz Pitomače

Foto video klub “Mirko Lauš” (tada pod imenom "Omega") osnovan je 8.ožujka 2005. odlukom osnivačke skupštine, a tjedan dana ranije osnivački odbor u sastavu Vesna Bedeković, Mirko Lauš, Siniša Siladić, Gordana Jakupec i Zdravko Jakupec pokrenuli su inicijativu za osnivanje.
FVK “Mirko Lauš” ima za cilj razvijati, poticati i unapređivati stvaralački i kreativni rad na fotografiji i filmu ( prvenstveno u digitalnom obliku) u svim segmentima.Klub je sazdan na čvrstim temeljima nekad popularnog i priznatog kinokluba “Slavica” kojeg je voditelj punih 30 godina bio gospodin Mirko Lauš. Ostatak osnivačkog odbora a i većina članova FVK “Mirko Lauš” bivši su članovi kinokluba “Slavica” što je garancija za predan rad i putovnica za uspjeh.

mirkolaus


Primopredajom ostavštine kinokluba “Slavica” u vlasništvo FVK “Mirko Lauš” već u startu imamo na raspolaganju bogatu filmsku i dokumentacijsku arhivu ( preko 200 filmova ) . Nakon sređivanja arhive filmovi i fotografije će biti dostupni zaintersiranima u digitalnom obliku a filmska tehnika ( kamere, projektori, montažni stolovi i ostalo) u stalnoj su postavi kao izložbena zbirka u prostorijama Općine Pitomača.
-----------------------------------------------------------------------------
Frajer ....... Filmska grupa,Foto video kluba "Mirko Lauš"Pitomača

Fvk»Mirko Lauš»,Pitomača,2006.,4.mj,07:45 minuta
ostvarili:Zdravko"Hitman"Jakupec,Igor"Sarge"Barišić,Maja Deskar,Nikola Jakupec,Hrvoje"Kumić"Begović,Ivan Mihoković,Marko Bartolić i Luka Barčan
zahvala:Jakim snagama MUP-a i službi Hitne pomoći Pitomača,te pilotu motornog zmaja Darku Ciku!
----------------------------------------------------------------------------
Apokalips vs.Dečok ......Filmska grupa,Foto video kluba "Mirko Lauš",Pitomača

Fvk»Mirko Lauš»,Pitomača,4.mj,2006.,03:50 minuta
Ostvarili:Maja Deskar,Mislav Cepetić,Dino Jakelić,Adriano Rakitničan,Dino-Dominik Magić,Marko Varga,Ivona Novaković,Marko Mihaljević,Zdravko"Hitman"Jakupec.
-----------------------------------------------------------------------------
Pitomača.net

- 20:23 - Isprintaj - #

02.05.2007., srijeda

Područni ured DUZS-Virovitica

112


DATUM-02.05.2007. POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Zbog radova na elektroenergetskim postrojenjima dana 02.05.2007. g. bez električne energije biti će potrošači u Turnašici od 08,30 do 10,30 sati dio vinogorja Aršanj, bliže radarskom centru, a od 11,30 do 13,30 sati drugi dio vinogorja Aršanj, bliže glavnoj cesti (naselju).

- 09:57 - Isprintaj - #

01.05.2007., utorak

Sunce iznad Pitomače

astro


Prvi dan u mjesecu svibnju je sunčan i lijep. Pravo vrijeme za šetnju i odlazak u prirodu. Ovako lijep dan zahvaljujemo našoj žutoj zvijezdi. Sunce ovih dana ima jednu veliku pjegu koja polako pluta iznad površine Sunca. Ovo je prilika da znatiželjni za pojave na našoj zvijezdi prouče oblik i kretanje pjege. Danas smo za posjetitelje bloga snimili Sunce i samu pjegu na našoj zvjezdarnici "Vila".

Branko Novosel
Astronomsko Društvo Pitomača

- 15:30 - Isprintaj - #

LATINICA:Siniša Prpić o ŠKZ Virovitica


Dossier: Štedno kreditna zadruga

Siniša Prpić večeras u Latinici
Korupcija i nemoral: Kako su se namirili suci Općinskog suda u Virovitici
Osnovana Hrvatska stranka pravne države
TEKSTOVI:Virovitica.net

- 12:17 - Isprintaj - #

Budnica pitomačke Limene glazbe

pitomača


Prvomajska jutarnja budnica pitomačke Limene glazbe
pitomača pitomača

- 08:23 - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.