Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Naša Kata nama vrijedi zlata

Nanese li vas put u Starogradački Marof, podravsko selo pitomačke općine, znajte da ste tik do raskošne ljepotice, rijeke Drave. Selo ima, uz dio praznih, 79 naseljenih kuća u kojima živi dvjestotinjak stanovnika. K njima se od prošle godine dolazi asfaltnom cestom iz Pitomače i iz Starog Graca. Imaju i trgovinu, ali i crkvicu usred sela. Kako su do nje došli?
E tu počinje priča. Osoba koju ističu Marofčani između sebe, ali i mnogo šire je gospođa Kata Miklić. Aktivna je članica KUD-a "Podravka". Uz to ona je u posljednjih deset godina glavna nositeljica svih aktivnosti u selu. Bez nje teško da bi se i znalo za ovo malo podravsko selo. Sve akcije uglavnom započinju na probama folklora i na međusobnim druženjima suseljana. Tako je bilo i početkom 2004. godine, kada su članovi folklora rekli sebi da žele crkvu u svom selu, jer im je župna crkva u Starom Gracu predaleko. Rečeno, učinjeno. Gospođa Kata, u suradnji Slavka Barbarića, predstavnika sela i Ivke Skender, voditeljice folklora zadužene i za pisanje, zamolnica i dr, osobno se angažirala, od placa za crkvu, građevnu, sve do uporabne dozvole. Podigla je na noge cijelo selo, koje je u tu svrhu samo smoglo 24.000 kuna, prehranilo sve majstore, koji su radili na izgradnji i dovršenju crkvice. Osobno je obišla i dobila donacije od većih firmi u općini i županiji. Pritom nije mimoišla i susjedne županije, kad je trebalo. Za selo je dobila što je tražila i Starogradački Marof ima svoju crkvu. Na području pitomačke općine ova izuzetna žena prikupila je 32.000 kuna. Županija je za crkveno zvono dala 28.000 kuna. Sav inventar, glavni oltar, čak i klupe sa četrdeset sjedećih mjesta, sve to ima mala, a velika crkva "Kraljice svete krunice" u Starogradačkom Marofu. Crkva je 10. 10. 2004. godine dovršena, posvečena i u funkciji. Kažu, Kata nikad ne miruje.
Krajem prošle godine ishodila je od INE Naftaplina iz Đurđevca uređenje dječjeg igrališta pored društvenog doma, nasuprot crkve. Naftaši su za prošćenje 10.10. 2006. dovezli i montirali ljuljačku, klackalicu i tobogan. Koriste to sva djeca sela pa i Katini unuci, a radost djece je nemjerljiva, kaže gospođa Kata. Dobivanjem asfalta, selo svake godine povećava se novim stanovnicima, pa im mali društvrni dom usred sela postaje pretijesan. Evo opet posla za našu Katu, vele Marofčani. Već amo poslali zamolbu gospodinu Damiru Polančecu, dopredsjedniku vlade da nam ustupe u suradnji s pitomačkom općinom devastiranu karaulu u selu. Nadaju se pozitivnom odgovoru, a karaulu će osposobiti za potrebe sela. Nije ni tu kraj. Selo leži na dravskom području, što znači na vodi, a vodu koriste iz vlastitih bunara. Kažu da su imali ispravnu vodu za piće do dolaska INE naftaplina i dubinskih bušotina. Rekli su, u selu se nalazi glavna plinska bušotina povezana sa Molvama i otpremom plina za Zagreb, a oni u selu nemaju plin. Uz to sada imaju žutu i hrđavu vodu, neupotrebljivu za piće, pa ju prokuhavaju, kupuju, cisternama dovoze i na sve načine dovijaju se da bi došli do pitke vode. Kata je i naša besplatna švelja. Sve što neznamo ili ne stignemo same to napravi ona, rekla je članica KUD-a Ana Smrček. Kad trebam oprati naše bijele nošnje za folklor moram prikupiti dosta kišnice, jer drugačije ne ide, rekla je Marija Blaga.
U selu je područna škola osnovne škole Petra Preradovića iz Pitomače. Škola ima 8 učenika raspoređenih od prvog do četvrtog razreda, a vodi ih učiteljica Slavica Koren. Kata i s njima aktivno surađuje. Pitajte ih tko im poklanja pisanice za Uskrs i ima prste kod Svetog Nikole, Djeda Božičnjaka i u sličnim prigodama? Tko čisti, kiti i uređuje crkvu? Opet naša Kata. Već deset godina unazad Marofčanke učestvuju na izložbama kolača na "Picokijadama" u Đurđevcu. Naša Kata sve može. U KUD-u "Podravka" angažirala je uz selo i cijelu svoju obitelj. Kćerka Željka udana Mihoković ujedno je željom članova i predsjednica KUD-a. Angažirala je u društveni rad zeta i unuke. Za dopredsjednika izabrali su Ivana Robotića, Marija Blaga je tajnica, a ona koja najbolje zna s novcima, Kata Miklić je blagajnica.
Ponosni su na prirodno stanište zaštićenih ptica i bilja "Vir", koje se nalazi neposredno pored sela. Trenutno aktivno vježbaju i na redovitim probama pripremaju se plesaći i tamburaši za nastup na smotri folklora u Starom Gracu, 21. ovog mjeseca. Zaželite nam ostvarenje svih naših planova, rekla je na kraju razgovora gospođa Kata Miklić.
Barica Mihoković
Pitomača.net

Post je objavljen 24.05.2007. u 19:03 sati.