Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Održana 8. "Zlatna harfa" Varaždinske biskupije

Osma smotra dječjih župnih zborova "Zlatna harfa" za Varaždinsku biskupiju održana je u subotu 19. svibnja u župi sv. Luke u Kalinovcu. Ovogodišnja smotra s temom "Uskrsnuće Gospodinovo" započela je svetom misom koju je u župnoj crkvi sv. Luke predvodio mons. Antun Perčić, kancelar Varaždinske biskupije. Uz domaćina, župnika i dekana Đurđevačkog dekanata, preč. Mladena Gorupića, suslavili su i župnik iz Đurđevca preč. Izidor Ferek, župnik iz Svetog Martina na Muri vlč. Ivan Herceg, župnik iz Novog Virja vlč. Vjekoslav Tuđan i župnik iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslav Kefelja. Misi su još prisustvovali župnik iz Ferdinandovca vlč. Nikola Benko i župnik iz Rasinje vlč. Tomislav Petrić. Na Heferovim orguljama kalinovačke crkve misno slavlje pratio je mo. Anđelko Igrec, orguljaš varaždinske katedrale i voditelj biskupijskog Ureda za crkvenu glazbu, organizatora smotre. Nakon misnog slavlja u župnom dvoru za petstotinjak sudionika, voditelja i pratitelja priređena je prigodna okrjepa.

kalinovac


Drugi dio susreta, sama smotra, započeo je u župnoj crkvi pojedinačnim predstavljanjem zborova uoči nastupa. Svaki zbor izveo je po dvije skladbe. Nastupili su Dječji zbor sv. Luke iz Kalinovca s voditeljicom s. Karmen Hajdinjak, Dječji zbor "FIS" župe sv. Fabijana i Sebastijana iz Varaždina s voditeljima Majom Čusek-Šamec i Mladenom Lukavečkim, Dječji zbor "Stepinčevci" župe bl. Alojzija Stepinca iz Koprivnice s voditeljima Ivanom Jaklin i Zoranom Havajićem, Dječji zbor "Đurđice" iz Đurđevca s voditeljicom s. Hanom Krasnić, Dječji zbor "Križići" iz župe Rasinja s voditeljicom Majom Pintar, Dječji zbor "Lahori" iz župe Sveti Ilija s voditeljicom s. Ksenijom Topolovec, Dječji zbor "Dođi, slijedi me" iz Murskog Središća s voditeljicom Janjom Kontrec, Dječji zbor iz župe Sveti Martin na Muri s voditeljem Zvonkom Ladićem, Vokalna skupina "Gloria" iz Đurđevca s voditeljicom s. Hanom Krasnić te Dječji zbor "Isusovi prijatelji" iz Podravskih Sesveta s voditeljicom s. Karmen Hajdinjak.

kalinovac


Na kraju smotre u ime organizatora, Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije, mo. Anđelko Igrec dodijelio je svima priznanja za nastup, a zahvalu za sudjelovanje uputio je kancelar biskupije mons. Perčić. Članovi župne zajednice, a osobito Dječjeg zbora iz Kalinovca, tijekom priprema i same smotre nisu krili oduševljenje domaćinstvom. Unatoč školskim obvezama djeca su svakodnevno uvježbavala sa s. Karmen odabrane pjesme kako bi se predstavili što boljim nastupom. Njihovi roditelji, te drugi župljani i župljanke Kalinovca također su pridonijeli domaćinstvu tog velikog župnog događaja, predvođeni i potaknuti svojim župnikom Gorupićem.
Domaći zbor, kao i ostalih devet zborova iz svih krajeva Varaždinske biskupije, svojim su nastupima posvjedočili njegovanje baštine crkvene glazbe, "blaga neprocjenjive vrijednosti", te unapređenje liturgijskog pjevanja u svojim župnim zajednicama, što je i želja i cilj same smotre "Zlatna harfa" koju je pokrenulo Vijeće franjevačkih zajednica.
Nenad Erdelec
Fotografije i tekst:Varaždinska biskupija

Post je objavljen 21.05.2007. u 15:27 sati.