Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Pridružite se humanitarnoj akciji Zaklade Ana Rukavina

zelimzivot



U organizaciji Zaklade Ana Rukavina,Gradskog društva Crvenog križa Virovitica i Općine Pitomača u subotu,02.lipnja na Trgu kralja Tomislava (ispred stare Zadruge) od 10,00 do 13,00 sati održat će se humanitarna akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži i matičnih stanica, akciju koju Zaklada provodi pod nazivom "Lijek je u nama", a objedinjuje tri projekta Zaklade:

* PROJEKT 'ŽELIM ŽIVOT' – nastavljamo sa akcijama prikupljanja uzoraka krvi na terenu
* PROJEKT 'KUNA ZA KAP ŽIVOTA' – prikupljanje sredstava za HLA tipizaciju prikupljenih uzoraka krvi
* PROJEKT 'BANKA BANCI' – prikupljanje sredstava za opremanje i djelovanje privatne i javne banke krvi iz pupkovine
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Općina Pitomača na najbolji mogući način započinje ovogodišnje Dane Općine Pitomača.Sudjelovanjem u organizaciji humanitarne akcije ovogodišnji dani Općine Pitomača pokazat će podravsku humanost na djelu i naglasiti važnost brige za ljude kojima je pomoć potrebna.
Naše drage djelatnice Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije,Ispostava Pitomača koje djeluju u Humanitarnoj udruzi "Podravsko sunce" priključile su se realizaciji ove akcije bez imalo premišljanja.Svojim volonterskim radom,iskustvom i znanjem one će Vam tijekom same akcije objasniti važnost upisa u Registar te izvaditi krv ako se odlučite upisati u Registar.
Kao rezultat dogovorene suradnje između Ministarstva unutarnjih poslova i Zaklade Ana Rukavina 25.05. je održana prva akcija tipizacije za pripadnike MUP-a u Zagrebu pa s ponosom možemo reći da će priključivanjem Policijske postaje Pitomača naši policajci biti među prvima koji i na ovaj način sudjeluju u spašavanju života.Treba napomenuti da se već nekoliko naših djelatnika MUP-a već upisalo u Registar na akciji održanoj u Virovitici početkom godine.
Naš Radio Pitomača-Pitomi radio koji uvijek sudjeluje u svim humanitarnim akcijama,također je prihvatio sudjelovanje i u ovoj akciji.
Pridružite se i Vi,jer "lijek je u nama"!
Dođite,informirajte se,donirajte,upišite se u Registar,!02.lipnja,u Pitomači,od 10,00 do 13,00 sati,na Trgu kralja Tomislava (ispred stare Zadruge)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
U studenom 2006. godine bili smo svjedoci iznimne plemenitosti i dobrote koju su iskazali mnogobrojni pojedinci, udruge i tvrtke u našem društvu, kako bi vratili nadu u život jednoj mladoj ženi.

"Želim život!" - napisala je Ana Rukavina Erceg i ganula hrvatsku javnost. Iskrenom molbom za pomoć, 29-godišnja novinarka Vjesnika, koja se liječila od leukemije, nikoga nije ostavila ravnodušnim. Kako bi se Ani pomoglo u nabavci skupih lijekova te eventualnom liječenju u SAD-u pokrenuta je akcija "Želim život!" kojoj se svesrdno odazvao velik broj dobrih ljudi. Hrvatska je još jednom pokazala da može kad to uistinu hoće.

Unatoč svim naporima liječničkog tima, "dragih sestrica" kako ih je Ana zvala, te njenoj osobnoj hrabrosti i želji za životom, Ana nas je jednog nedjeljnog jutra napustila, a njezine riječi potaknule su nas na razmišljanje i o drugim ljudima koji žive među nama i koji se liječe od te ne tako rijetke bolesti, a oni i njihove obitelji i prijatelji nemaju priliku ili ne mogu doći do značajnije pomoći i podrške u tim zahtjevnim i teškim trenucima. Ana nam je ostavila topla i radosna sjećanja, ali i misiju da damo sve od sebe da na odjelima bolnica bude što manje "malih ćelavih glavica".
Naime, u Hrvatskoj ne postoji dovoljno razvijen sustav dobrovoljnog darivanja koštane srži. U postojećem hrvatskom Registru nedovoljan je broj darivatelja, a oni su do početka akcija Zaklade Ana Rukavina uglavnom bili članovi obitelji oboljelih. Ukoliko bolesniku koštanu srž ne može dati netko od najbližih krvnih srodnika, darivatelj se traži izvan Hrvatske, a taj postupak traje i do 6 mjeseci.
S druge strane, postupak tipizacije, odnosno ulazak u registar potencijalnih darivatelja koštane srži, iznimno je jednostavan proces, a ujedno je i besplatan za darivatelja. Vađenjem krvi u Zavodu za tipizaciju tkiva ili u sklopu jedne od akcija Zaklade postaje se potencijalni darivatelj koji će možda jednom imati priliku nekome spasiti život. Potrebno je samo razviti postojeći Registar darivatelja koštane srži i stvoriti banku matičnih stanica.

Brojni građani koji su ovih dana pomogli našoj Ani potaknuli su nas da pomognemo i drugim ljudima koji se liječe ili će se u budućnosti liječiti od ove zloćudne bolesti, te da pružimo podršku i informacije njihovim obiteljima i prijateljima. Svjesni da se svatko od nas može naći na toj listi potrebitih, pozivamo sve građane Republike Hrvatske da se uključe u humanitarne akcije Zaklade.

Anin mail, koji je krajem prošle godine počeo kružiti našim računalima, pokazao je da među nama itekako ima dobrote. Vjerujemo da zajedničkim naporima sigurno možemo uspjeti u daljnjem razvoju Registra i izgradnji banke, koji će uslišiti molbe mnogih koji u tišini svojih bolničkih soba ne žele ništa više od običnog života.
Zaklada Ana Rukavina
----------------------------------------------------------------------
O registru i darivanju koštane srži
Transplatacijom koštane srži mogu se liječiti bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži.
Registar koštane srži potreban je onim bolesnicima koji nemaju donora u užoj obitelji.
Oni pacijenti kojima je potrebna nesrodna transplatacija umiru ako ne pronađu odgovarajućeg donora. Poklapanje dva organizma, donora i primatelja, u slučaju transplatacije koštane srži mora biti stopostotno. Zato su najčešći i najizgledniji donori članovi uže obitelji, ali vjerojatnost da bolesniku odgovara koštana srž krvnog brata ili sestre je samo 25 %.
Svi registri koštane srži skupljeni su u Europsku, odnosno Svjetsku banku koštane srži. To znači da, ako ste upisani u registar, možete spasiti život ne samo nekom čovjeku u vašem gradu ili zemlji, već bilo gdje na svijetu. Vrlo je teško pronaći donora i vjerojatnost da jedan organizam 100% odgovara drugome je 1:100.000.
Hrvatski pacijenti svoje donore obično traže u njemačkom registru koštane srži.

Tko i kako može postati donor?
Donor može postati čovjek do 18 - 55 godina koji ne boluje od teških bolesti (poput kardiovaskularnih, zaraznih i sl.).
Da biste postali potencijalni donor, morate potpisati pristanak, nakon čega se uzima uzorak krvi (oko 7 ml) u epruvetu i pohranjuje se u laboratoriju za tipizaciju tkiva. Ostavljate ime, prezime, adresu i kontakt, ali vaše ime ima samo centar za tipizaciju tkiva u KBC Zagreb. U registru se vodite pod šifrom. DAKLE, BITNO JE REĆI: ne morate dati srž da biste ušli u registar. Morate DATI KRV.
Jednom kad ste ušli u registar, postali ste potencijalni donor. Ukoliko se nađe bolesnik koji ima iste antigene tkivne snošljivosti kao i vi (engl. HLA), kontaktirat će vas Centar za tipizaciju tkiva i ponovo vas pitati pristajete li na donaciju.
Donacija koštane srži znači dati:
ili KOŠTANU SRŽ- ona se uzima iz kosti zdjelice U OPĆOJ ANESTEZIJI.
ili PERIFERNE MATIČNE STANICE- to su stanice koje se nalaze u vašem krvotoku a imaju veliku moć samoobnavljanja. Iz vašeg tijela uzimaju se postupkom LEUKOFEREZE. To je postupak odvajanja perifernih matičnih stanica iz cirkulacije davatelja. Aparat za leukaferezu sličan je dijalizatoru. Krv davatelja iz jedne ruke odlazi u aparat, centrifugira se i odvajaju se matične stanice, dok se ostali dio krvi kroz drugu ruku vraća u cirkulaciju davatelja. Postupak se BEZBOLAN i NEMA POTREBE ZA ANESTEZIJOM.
Za osobu kojoj dajete srž svejedno je na koji je način dajete, uzimanjem srži iz zdjelice ili odvajanjem perifernih matičnih stanica. Odluka je VAŠA.

Što točno trebate učiniti?
- dati krv: Na licu mjesta, dajete oko 7ml krvi. Postupak obavlja educirano medicinsko osoblje iz Centra za tipizaciju tkiva KBC-a Rebro. Higijenski uvjeti isti su kao da dajete krv u bolnici.
- dati osobne podatke:
Ime, prezime, adresa i broj telefona, kako bi vas Centar za tipizaciju u slučaju potrebe mogao kontaktirati.

Što ste postigli upisom u registar?
- postali ste potencijalni spasitelj tuđeg života
Postati potencijalni donor koštane srži zaista znači potencijalno spasiti nečiji život. I ne samo u Vašem gradu i Vašoj zemlji. Europski i svjetski registri sakupljeni su u Svjetsku, odnosno Europsku banku koštane srži. Možda će baš Vaša koštana srž moći spasiti život nekoga koga nikada niste vidjeti, u zemlji u kojoj nikada niste bili.
- niste ugrozili svoj život
Darivanje koštane srži NE MOŽE ugroziti život donora. Koštana srž se iz tijela donora vadi tek ako se pokaže da se 100% podudara s organizmom primaoca.
Biti u registru znači HTJETI I MOĆI spasiti nečiji život. Ako odlučite da biste jednoga dana htjeli spasiti nečiji život, učinili ste jako puno za zaista hrabre ljude koji se za preživljavanje bore na najteži mogući način.

Zašto biste htjeli biti donor?
Ako Vaš argument nije taj da želite pomoći nekom drugome da spasi život, nemojte zaboraviti koliko život može nepredvidljiv. Sutra i Vi možete biti bolesnik kojem će trebati koštana srž. Ovaj registar bit će na korist svima nama, jer ova se bolest ne događa nekom drugom, već se može dogoditi i Vama, Vašem djetetu, Vašem članu obitelji ili prijatelju. Ovo činimo za društvo i druge, ali i za sebe. Ana Rukavina pokazala nam je što to znači biti human i velikodušan. Slijedite njen primjer.
ŽELIM ŽIVOT



Post je objavljen 26.05.2007. u 14:26 sati.