LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

NACIONALNI PROGRAM RANOG OTKRIVANJA RAKA DOJKE - ŠTO JE DO SADA UČINJENO ? - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

14.05.2007., ponedjeljak

NACIONALNI PROGRAM RANOG OTKRIVANJA RAKA DOJKE - ŠTO JE DO SADA UČINJENO ?

Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u Svijetu, kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. U Europi i Hrvatskoj na rak dojke otpada 25% svih sijela raka, što ga čini najučestalijim, a ujedno je i vodeći uzrok smrti od raka u žena. Učestalost i smrtnost od raka dojke u Hrvatskoj u stalnom su porastu. Na sreću, u našoj Županiji učestalost i smrtnost su ispod državnog prosjeka.

Spriječiti nastanak raka dojke nije moguće, no nužno je otkriti ga što ranije. Više od 90% bolesnica s karcinomom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju bolesti. Osnovna ideja Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke je pregledavati sve žene u dobi od 50-69 godina svake druge godine. Za 5 godina od početka provođenja programa smanjila bi se smrtnost od raka dojke za 25%, jer bi se ranom dijagnozom, u žena koje zapravo nemaju simptome, otkrio karcinom dojke u lokaliziranom stadiju.

Program se provodi među ženama s povećanim rizikom za pojavu raka dojke, a to su sve žene u dobi 50-69 godina. Pregled obuhvaća mamografiju svake 2-3 godine uz praćenje osoba s pozitivnim ili suspektnim nalazima. Dakle, žena kojoj nalaz mamografije nije uredan upučuje se na dodatne pretrage (UZV, punkcija i sl.) nakon kojih se donosi konačna odluka o tome da li je promjena na dojci dobroćudna, zloćudna, da li zahtijeva operativni zahvat ili će se samo kontrolirati u određenim vremenskim razmacima.

Mamografijom se može otkriti rak dojke do 2 god. ranije od običnog kliničkog pregleda zasnovanog na pojavi simptoma ili opipljive kvržice. Unatoč visokoj vrijednosti i nezamjenjivosti mamografije njome se ipak ne može prikazati 15-20% karcinoma dojki, čega pacijentice trebaju biti svjesne.
U našoj Županiji Nacionalni program započeli smo provoditi 23. listopada 2006.g. Prvo godište koje smo obuhvatili bilo je 1937, zatim 54., 55., a u tijeku je pozivanje žena 38. i 39. godište. Dalje tijekom godine bit će obuhvaćena godišta 1940., 41., 52., 53.

U pozivu kojeg žena dobije na kućnu adresu naveden je dan i vrijeme pregleda. Priložena je i knjižica s osnovnim informacijama o raku dojke, te anketa koju treba ispuniti jer sadrži vrijedne podatke o rizičnim čimbenicima koji mogu utjecati na nastanak raka dojke. U uputama stoji da se žena kojoj ne odgovara termin dolaska, koja je obavila mamografiju unutar godinu dana, koja se liječi od karcinoma dojke ili bilo koje druge bolesti dojke, te se ne može odazvati na zakazani termin iz bilo kojeg razloga, treba javiti na besplatni telefon Zavoda za javno zdravstvo 0800/303 033, gdje može dobiti i dodatne informacije.

Što je od listopada 2006.g. do sada učinjeno prikazano je tablično.

zzjz


Odaziv za 1937. godište je vrlo slab (34,35%) što odražava nezainteresiranost žena za pregled. U direktnom kontaktu sa ženama koje se nisu odazvale na pregled saznali smo da nisu zainteresirane za pregled jer su u poodmakloj životnoj dobi, dio ih nema prijevoz do OB Virovitica, a velik problem predstavljaju žene koje su prijavljene u RH, a zapravo žive u inozemstvu (Srbija, BiH, Njemačka, Austrija i dr.).
1954. godište ima dobar odaziv od 63%, a takvo će biti i 55. godište kad prikupimo sve nalaze, čime smo se primakli željenom odazivu od 75%.
Ukupno je do sada pozvano na mamografiju 2 472 žene, obrađeno je 773, a dokazan je jedan karcinom. U cijeloj Hrvatskoj u sklopu Nacionalnog programa otkriveno je preko 120 karcinoma dojke kod žena koje zapravo nisu imale nikakve smetnje i simptome. To zasigurno pokazuje kolika je vrijednost ovog programa. Preostaje nam samo da i ovim putem pozovemo žene da se odazovu na pregled ili se jave na besplatni telefon 0800/303 033.

Koordinator Nacionalnog programa županije
Dr.med. Darija Petrovčić

ZZJZ



- 11:20 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.