Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Pitomačka tvrtka Jan Spider ove godine s oko 400 hektara očekuje urod od oko 200 tona

pitomača
Na ukupnim proizvodnim površinama pod kamilicom od oko 1000 hektara zbog suše se očekuje do 20 posto manji urod
Uspješan razvoj pilot-projekta ekološke proizvodnje ljekovitoga bilja, čija će cijena nakon dobivanja certifikata 2009. godine biti i do 30 posto veća od ljekovitog bilja iz konvencionalne proizvodnje od 3 eura za kilogram cvijeta kamilice.
Uoči ovogodišnje berbe ljekovitog bilja, kojim je na području Virovitičko-podravske županije jesenas zasijano oko 1000 hektara, proizvođači su sve zabrinutiji zbog dužeg razdoblja suhog vremena i visokih temperatura, što će, kako se procjenjuje, ovogodišnji urod kamilice smanjiti za najmanje 20 posto. Uz sušu, koja bi potrajala narednih desetak dana, prinosi kamilice mogli bi biti i prepolovljeni, a pogotovo oni u ekološkom uzgoju koji su i bez suše za 30 posto manji od konvencionalnog uzgoja. Da nikada jedna nevolja ne ide bez druge, to se potvrđuje i na ovogodišnjem primjeru proizvođača ljekovitog bilja koji su uz probleme sa sušom suočeni i sa smanjenjem poticaja za ekološku proizvodnju ljekovitoga bilja s dosadašnjih 3000 kuna po hektaru na 1650 kuna. Prošle godine isplaćen im je umanjeni poticaj od 2600 kuna, a i županijski poticaj iznosio je 1700 kuna umjesto 2000 kuna, pa su tako ostali uskraćeni za ukupno 700 kuna poticaja, dok je za konvencionalnu proizvodnju ostao poticaj na razini 1250 kuna po hektaru.

- S obzirom da je iza nas dugo razdoblje suše, a neizvjesno je kada će pasti i prva obilnija kiša, nezahvalno je prognozirati rezultate ovogodišnje proizvodnje kamilice. Međutim, trenutačno je stanje kamilice na poljima takvo da se može očekivati smanjenje uroda za najmanje 20 posto prema procjenama naše terenske agronomske službe. Usjevi kamilice su niskog uzrasta i slabije razvijeni pa ako i padne kiša, utoliko će samo biti olakšano branje, odnosno berba će biti normalna, ali s manjim prinosom. Ukoliko suša potraje, berba će biti problematična jer je puno kamilice niskog rasta koja se neće moći brati postojećim beračima, nego eventualno kositi za proizvodnju filter čajeva - objašnjava mr. Nikola Nemčević, direktor pitomačke tvrtke Jan Spider, koja ove godine s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima ima ugovorenu proizvodnju kamilice na oko 400 hektara, a od toga je u certificiranoj ekološkoj proizvodnji ljekovitoga bilja oko 110 hektara. Očekuje su ukupna proizvodnja od oko 200 tona suhog cvijeta kamilice. Cjelokupna ovogodišnja proizvodnja organizirana je kod 30-ak kooperanata s većim proizvodnim površinama kako bi se u proizvodnji mogla provoditi dobra agronomska praksa uz potpunu kontrolu proizvodnje od sjemena i tla do gnojidbe i zdravstvene ispravnosti ne samo u ekološkom nego i konvencionalnom uzgoju.

EKOLOŠKA PROIZVODNJA PO EU STANDARDIMA

- Osim po hrvatskoj zakonskoj regulativi naša ekološka proizvodnja ljekovitog bilja certificirana je i po europskoj regulativi od strane švicarske certifikacijske kuće IMO, a kontrolu za njih obavlja naša domaća certifikacijska kuća Biopa iz Osijeka. Nakon prijelaznog razdoblja od tri godine već 2009. godine imat ćemo potpun ekološki proizvod za tržište EU uz švicarski certifikat, jer to tržište ne priznaje hrvatski ekološki certifikat. Do tada će otkupna cijena za ekološku i konvencionalnu kamilicu biti ista, a kada za dvije godine dobijemo certifikat, cijena ekološke kamilice bit će do 30 posto veća u odnosu na cijenu konvencionalne kamilice. Prema sadašnjem stanju na tržištu EU promet ekološki uzgojene kamilice bilježi godišnji rast od 20 posto, što otvara velike mogućnosti za plasman hrvatske kamilice i stoga naši proizvođači koji krenu u tu proizvodnju imaju velike mogućnosti plasmana. Međutim, to nije ni lako ni jednostavno jer prema politici EU ona poljoprivredna gospodarstva koja se bave ekološkom proizvodnjom moraju se baviti samo tom proizvodnjom, a ne i konvencionalnom proizvodnjom kamilice kao što je to i kod nas bio slučaj do prošle godine. U tom smislu mi već pomalo i educiramo naše proizvođače da se uz ekološku proizvodnju kamilice bave i ekološkom proizvodnjom nekih od ratarskih kultura. S jednim našim kooperantom imamo petogodišnji ugovor o ekološkoj proizvodnji desetak kultura na proizvodnim površinama od oko 100 hektara na kojima će uz ekološku proizvodnju kamilice imati i začinsko bilje te ekološke žitarice u jednom ekosustavu obiteljskoga gospodarstva - naglašava Nemčević, dodajući kako će takve pilot-projekte razvijati i kod ostalih svojih kooperanata s kojima imaju petogodišnje ugovore o ekološkoj proizvodnji ljekovitoga bilja, te kako će otkupne cijene za kamilicu ovogodišnjega roda biti poznate uoči početka ovogodišnje berbe i da će biti na razini prošlogodišnje cijene od 3 eura za kilogram cvijeta kamilice.

Oko 90 posto ovogodišnjega uroda kamilice od 200 tona bit će izvezeno na tržišta zemalja EU, a ukupna vrijednost tog izvoza tvrtke Jan Spider u ovoj godini procjenjuje na oko 800.000 eura, što je nešto manje u usporedbi s prošlogodišnjim izvozom zbog ovogodišnje drukčije strukturiranosti proizvodnje ljekovitog bilja. Uz kamilicu sve zastupljenije su i ostale vrste ljekovitog bilja, ali i onoga začinskoga, a u pokusima se nastoje kultivirati i pojedine divlje vrste. U Janu Spideru ove se godine pripremaju i na uvođenje sustava kontrole kvalitete ISO 22 000 i dobre proizvođače prakse za prirodne lijekove uz sve snažni zaokret razvijanju domaće proizvodnje ljekovitoga bilja, koje se može proizvesti u Hrvatskoj pa su tako ove godine prvi put uveli u proizvodnju i desetak novih vrsta ljekovitoga i začinskoga bilja koje će nakon pokusa ići u komercijalnu proizvodnju kod obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

M. Bešir
Virovitički list

Post je objavljen 10.05.2007. u 05:16 sati.