Biskvit:
1/2 l jogurta
1/2 čaše ulja
3 čaše šećera
3 čaše brašna
3 žličice sode bikarbone
2 žličice kakaoa
Preljev: 10 žlica mlijeka
10 žlica vode
10 dkg maslaca
15 dkg čokolade
Preljev preljiti po hladnom biskvitu . Preljev mora biti topao.
Dobar tek!
Sastojci:
6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna
1 pecilni prašak
Speći biskvit.
Priprema:
U 1 l mlijeka skuhati 2 pudinga od čokolade . Kad se skuha u njega ubaciti 3 reda čokolade za kuhanje , 10 dkg grožđica , 1/2 dcl ruma i 1/2 margarina.
Biskvit se ohladi i izreže na kocke koje se stave u navlaženu padelu, te se preko toga izlije skuhani vrući puding. Hladi se cijeli dan u frižideru . Sutradan se izvrne padela naopako na pladanj i torta se namaže šlagom i ukrasi po želji.
Umutiti 2 jaja i 5 žlica šećera, dodati vanil šećer, 10 dkg groždica i malo ruma .
Posebno kuhati dok se ne skuha 1/2 kg riže u 1lit. i 7 dcl mlijeka, na kraju dodati
u rižu 1/2 margarina. Rižu na mlijeku promješatit s jajima i šećerom, te uliti u
namašćenu tepsiju i peći u pećnici na 200°C. Kad je gotovo posipati štauh šećerom.
Mjera ( šalica za bijelu kavu )
1 šalica šećera
1 šalica bijelog griza
1 šalica mlijevenih oraha
1 šalica mlijeka
1/2 šalice ulja
2 ribane jabuke veće
1 vanilija šećer
1 prašak za pecivo
2 jaja
10 dkg groždica, malo sjeckanih oraha
Šećer i jaje umutiti, dodati mlijeko, ulje, prašak za pecivo, griz, šećer, vaniliju, mljevene orahe. To pustiti da stoji 1 sat vremena, zatim dodati sjeckane orahe, jabuke i groždice, te staviti u peć na temperaturu 150°C ( 15 min.-ne otvarati ).
ili (180°C) (150°C)
Zatim smaniti na 100°C i peći. Kad je gotovo preliti čokoladnom glazurom.
Glazura:
- 3 štange čokolade prokuhati, mlako preliti preko kolača
- 3 žlice mlijeka
- malo putra
- 3 žlice šećera
Dobar tek ,
njami:
Tjesto:
1vrećica ili 3 dkg svježeg kvasca
40 dkg brašna
8 dkg margarina
8 dkg šećera
2 žutanjka , sol , limunova korica
2-3 dl mlijeka
Nadjev:
40 dkg oraha
30 dkg šećera
10 dkg grožđica
2 dl mlijeka
limunova korica , cimet , rum
1 vanilin šećer
Kvasac razmutite s malo šećera, brašna i mlake vode, pa ga pokrivenog stavite na toplo mjesto da se digne. Brašno stavite u zdijelu dodajte rastopljeni margarin, šećer, žutanjke, sol i strugane limune. Malo promješajte pa dodajte dignuti kvas. S toplim mlijekom izradite (mikserom ili rukom) mekano tijesto i pokriveno ostavite da se diže. Dignuto tijesto lagano premjesite, razdjelite na dva dijela i razvaljate na pobrašnjenom ubrusu . Tijesto premažite nadjevom te pomoću ubrusa savijte i pažljivo istresite u namazanu tepsiju. Orehnjače stavite na toplo da se dižu još 30 minuta, a zatim stavite ih peći oko jedan sat na temperaturu od 200 C. Orehnjaču pošećerite toplu.
Nadjev:
Mljevene orahe izmješajte sa šećerom, opranim grožđicama, limunovom koricom, cimetom, vanilin šećerom i malo ruma, sve prelite kipućim mlijekom i ostavite da se ohladi.
Dobar tek,
• 250 g oštrog brašna • 2 žličice praška za pecivo • 1 žličica soda bikarbone • 100 g kandiranog voća • 2 jaja • 125 ml jogurta • 125 ml mlijeka • 125 ml ulja • 125 g šećera • 100 g šećera u prahu • 1 žlica soka od limuna • sol
Opis:
Muffini su se uistinu brzinom munje proširili po našim krajevima, ali čemu duguju tu popularnost? a) ukusni su, b) nema puno suđa nakon što su gotovi, c) brzo se pripremaju. Pa što Vam više treba? Trk u kuhinju!
Priprema:
U zdjelu prosijemo brašno, dodamo 2 žličice praška za pecivo, žličicu soda bikarbone, prstohvat soli, veći dio kandiranog voća (ostalo će biti za ukrašavanje) i na suho izmiješamo sastojke. U zasebnu zdjelu razbijemo jaja i umutimo ih, ulijemo jogurt, mlijeko i ulje, dodamo šećer i sve zajedno dobro izmiješamo pjenjačom. Zatim u zdjelu sa suhim sastojcima ulijemo mokru smjesu i sve zajedno nježno izmiješamo lopaticom. Kalup za muffine tanko premažemo uljem, te ga napunimo pripremljenom smjesom do 2/3 visine. Stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 200°C, 20-ak minuta. Gotove muffine izvadimo iz kalupa na rešetku i ostavimo da se malo ohlade. Još mlake, gornjom stranom oprezno uronimo u smjesu od šećera u prahu i soka od limuna, stavimo na tanjur za posluživanje i ukrasimo preostalim kandiranim kockicama voća.
Pozdrav! Zovem se Mario! Otvorio sam svoj blog kako bih svoje recepte kolača, slastica, peciva i ostalih ukusnih jela mogao podijeliti sa vama.. Nadam se da će vam se svidjeti!
travanj, 2009 | > | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
Recepti, o kuhanju...
Coolinarika
Neno blog
Slatko i čarobno kuhanje
Knjiga recepata by Nina
Iva Tomić stranica
Sanela blog1
Sanela blogspot2
Punkufer.hr
Gastro hr<
domaćica blog