Biskvit
4 jaja
sol
100 g šećera
100 g maslaca
1 vanilin šećer
125 ml svježe iscijeđenog narančinog soka (1 naranča)
sitno naribana kora pola naranče
100 g brašna
pola paketića praška za pecivo
50 g mljevenih badema
3 žlice ruma, 2-3 žlice svježe iscijeđenog narančinog soka
Žele:
1 l negaziranog soka od naranče (iz tetrapaka)
sok 1 naranče
oko 8 žlica šećera
4 praška za puding od vanilije
Čokoladna glazura:
120 g čokolade za kuhanje
70 g maslaca
2 žlice ulja
2 žlice vode
2 žlice šećera u prahu
Za biskvit, odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrst snijeg, pa postupno dodavajte 100 g šećera i miksajte da se šećer rastopi.
Pjenasto izmiksajte mekani margarin s vanilin šećerom, postupno dodavajte žumanjke, prstohvat soli, narančin sok i koru.
U posebnoj posudi pomiješajte brašno s praškom i dodajte mljevene bademe i onda toj smjesi dodajte izmiksani snijeg sa šećerom i lagano promiješajte. Dobivenu smjesu ulijte u smjesu od maslaca i sve kratko promiješajte.
Lim za pečenje (30 x 20 cm) namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko pola sata – provjerite jeli biskvit pečen.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Ohlađeni biskvit nakapajte rumom i narančinim sokom.
Za žele, 300 ml soka i sok od naranče pomiješajte s praškom za puding i šećerom. Ostatak soka zakuhajte i u njemu skuhajte puding. Vrući puding odmah izlijte na ohlađeni biskvit i odozgo zagladite.
Kolač stavite u hladnjak da se žele ohladi i stvrdne.
Za glazuru, u posudu stavite nasjeckanu čokoladu, na listiće narezan maslac, ulje, vodu i šećer pa sve otopite na pari, na sasvim laganoj vatri da smjesa ne zakuha.
Kad je smjesa glatka, maknite ju s vatre i miješajte par minuta da se ohladi, a onda ju prelijte po stvrdnutom želeu.
Kolač stavite u hladnjak da se glazura stvrdne.
Recept za ovaj dobar kolač koji se u originalu zove Pješčane ploške preuzeo sam sa umojojkuhinji.blog.hr.
Tijesto:
1 kg brašna
20 dkg šećera
20 dkg margarina
1 dcl ulja
5-6 žutanjaka
5 dkg kvasa
1 dcl mlijeka
korice limuna
korice naranđe
2 vanil šećer
malo soli
15 dkg ciziba
rum ( 2 čepa)
Priprema:
5 dkg svježeg kvasca staviti u 1 dcl mlakog mlijeka, 2 žlice brašna i 1 žlica šećera, te promiješati i pustiti da se digne.
Umiješati kvas u brašno pa dodati omekšali margarin, ulje, žutanjke i šećer. Izvaljamo tijesto tako da se odvaja od ruke dok se mijesi. U izvaljano tijesto dodati vanil šećer, cizibe, naribane limunove i naranđine korice, malo soli i rum. Prilikom mješanja, po potrebi dodati još 1/2 dcl mlijeka i po potrebi brašna.
Raspodijeliti u dvije lopte i pustiti da se diže 1-2 sata, zatim premijesiti tijesto i staviti u lim za pečenje i pustiti opet da se tijesto diže. Prije pečenja tijesto premazati malo bijelanjcima. Peče se u ugrijanoj pećnici otprilike 1 sat na 200°C. S gornje strane može se staviti aluminijska folija da pince ne bi izgorjele.
SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS
< | travanj, 2010 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
Recepti, o kuhanju...
Coolinarika
Neno blog
Slatko i čarobno kuhanje
Knjiga recepata by Nina
Iva Tomić stranica
Sanela blog1
Sanela blogspot2
Punkufer.hr
Gastro hr<
domaćica blog