Ovo su maffini malo drugačijeg izgleda, za promjenu mogu i ovako izgledati. Naprave se dvije smjese, pa se usporedo jedna i druga lijevaju u kalup, tako da bude u dvije boje. Smjese ima za 2 x puniti kalup od 12 maffina.
Sastojci:
I.smijesa:
20 dkg glatkog brašna
2 dcl mlijeka
1 jaje
10 dkg šećera
1 velika žlica kakaa
pola praška za pecivo
8 dkg čokolade za kuhanje ( isjeckane)
0,5 dcl ulja
1 vanil šećer
čokolade dodati na kraju u smjesu.
II. smijesa:
20 dkg glatkog brašna
2 dcl mlijeka
1 jaje
10 dkg šećera
pola praška za pecivo
1 vanil šećer
0,5 dcl ulja
10 dkg grožđica
limunove korice
Vrijeme je od jabuka! I obožavam kada u jesen ima veliki veliki izbor jabuka na domaćim tržnicama i u vrtovima!
Jabuka koja je, kako mnogi vjeruju, na naš jelovnik stigla ravno iz raja nije samo simbol grijeha, požude i ljubavi, već i vječne mladosti. Prema keltskoj predaji ona ima čudotvorna svojstva pa onaj tko uspije pojesti jabuku iz čarobnog vrta ne samo da više nikad neće biti ni gladan ni žedan, ni bolestan nego nikad neće ni ostarjeti. Svakodnevnim konzumiranjem jabuka možemo spriječiti pojavu mnogih zdravstvenih poteškoća. Iako su neke sorte voća mnogo bogatije vitaminom C, zahvaljujući kombinaciji tog vitamina, minerala i ostalih tvari u jabuci, ona potiče imunološki sustav organizma i vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa i bakterija. Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, jabuka opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije. Kako sadrži i do 90 % vode i nimalo masnoća, jabuka uspješno gasi žeđ i osvježava.
Evo jednog receptića!
Tijesto:
120 g integralnog brašna
120 g oštrog brašna
100 g maslaca
3 žlice meda
1 žutanjak
3 žlice mlijeka
Nadjev:
4 jabuke
80 g grožđica/brusnica
50 g smeđeg šećera
1 žlica cimeta
1 šlica škrobnog brašna
korica jednog limuna
2 žlice soka od limuna
1 žlica maraschina ili ruma
Priprema:
Od svih sastojaka umijesite tijesto. Oblikujte kuglu i odrežite dvije trećine. Veći dio izvaljajte i stavite u kalup za pitu. Ostatak tijesta stavite u hladnjak. Samo tijesto pecite 20-ak minuta na 180 stupnjeva. Dok se tijesto peče, napravite nadjev. Pomiješajte šećer, cimet, maraschino ili rum, škrobno brašno, limun, koricu i grožđice. Zatim jabuke naribajte na ploškice i dodajte ih smjesi. Sve promiješajte žlicom. Kad je tijesto polupečeno, izvadite ga i na njega stavite nadjev. Trećinu tijesta naribajte preko nadjeva, vratite u pećnicu i pecite još 25 minuta. Kolač po želji možete posuti šećerom u prahu. A u smjesu po želji možete umiješati i orašaste plodove, bademe, komadiće čokolade, po želji, kako tko voli. U slast!
Sastojci:
12 žlica mlijeka
12 žlica ulja
12 žlica šećera
8 žlica brašna
3 žlica kakaa
3 jaja
1 vanil šećer
1 pecilni prašak
Priprema:
Ovaj dobar kolač stvarno se može brzo i jednostavno spremiti. Kada se dobro ohladi vrlo je osvježavajući tako mokar.
Žumanjke mješati sa šećerom i vanil šećerom. Dodati istučene bjelanjke i ostale sastojke. Smjesu izliti u namašćeni pravokutni kalup i staviti peći u toplu pećnicu na 200°C oko 15 min. Topao pečeni biskvit preliti sa 4 dcl mlijeka i 1/2 dcl ruma. Topli biskvit, hladno mlijeko. Odozgo izliti već skuhani puding od čokolade u kojega stavimo 5 dkg čokolade za kuhanje. Na puding se stavi 2 dcl šlaga.
Dobar tek!!!
< | listopad, 2010 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
Recepti, o kuhanju...
Coolinarika
Neno blog
Slatko i čarobno kuhanje
Knjiga recepata by Nina
Iva Tomić stranica
Sanela blog1
Sanela blogspot2
Punkufer.hr
Gastro hr<
domaćica blog