Ovi tradicionalno talijansi keksi mogu dugo stajati, predobri su i teško ih je prestati jest.
Sastojci:
50 dkg brašna
25 dkg cijelih badema
25 dkg šećera
5 dkg otopljenog maslaca
4 jaja
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer
naribana korica limuna
malo ruma
malo soli
Priprema:
Brašno promiješati sa praškom za pecivo. Umiješati 3 jaja, sol, naribanu koricu limuna i šećer, te otopljeni maslac. Mijesiti malo, toliko da se svi sastojci povežu, ali da tijesto ostane elastično i mekano . Bademe popržiti te dodati smjesi i kratko promijesiti, da se jednolično rasporede. Formirati od tijesta spljošćenu kobasicu, traku ili polu valjak. Bademi moraju ispadati van dok se kobasica mijesi, samo ih treba zapiknuti u fomiranu spljošćenu kobasicu. Staviti na tepsiju obloženu sa papirom za pečenje, premazati 1 jajetom i peći na 180 °C 20-25 minuta.
Ostaviti da se malo ohladi i rezati na 1 cm debele šnite, ne reže se toplo jer se mrvi, ali niti hladno jer je tvrdo, nekih 7 minuta otprilike nakon pečenja. Tada ih vratiti na papir za pečenje i peći ih još 10 minuta na 150 °C, ako treba i s druge strane da se posuše, jer to su keksići. Može se i izostaviti zadnja faza pečenja da ne budu pretvrdi. Drže se u limenoj kutiji tako će još više i omekšati, a mogu se preliti malo i čokoladnom glazurom tko hoće,da budu ljepši.
Sastojci:
2 velike jabuke
10 dkg šećera
25 dkg brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
1/2 žličice sode bikarbone
2 žlice limunovog soka
naribane korice 1 limuna
2 dcl jogurta
1 dl ulja
1 jaje
2 žličice cimeta
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Jabuke naribajte, te dodajte limunovu koricu i sok. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, pecilni prašak, šećer, vanilin šećer, cimet i sodu bikarbonu. Dodajte jaje, ulje i jogurt, dobro promiješajte i umiješajte naribane jabuke s limunom. Smjesom napunite kalup za muffine i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C pola sata. Pustite da se malo ohlade, te izvadite iz kalupa i stavite ih u ukrasne papirnate košarice. Možete ih posipati štauh šećerom.
Povijet obilježavanja Valentinova - Dana zaljubljenih
Početak obilježavanja današnjeg Valentinova potječe daleko u povijest u vrijeme staroga Rima. Tada je kršćanstvo bila mlada religija a na vlasti je bio car Klaudije II.
Car je zabranio ženidbu i zaruke vojnicima kako bi spriječio njihovu želju za ostankom kod kuće umjesto odlazak u rat. No u to doba živio je i svećenik Valentin.
Svećenstvo je moralo poštovati odluku no Valentin je ipak ostao dosljedan i potajno vjenčavao vojnike koji su se htjeli ženiti.
Careva ruka ga je naravno sustigla, strpavši ga u tamnicu. Na dan 14. veljače Valentinu su po carevoj kazni odrubili glavu. Nedugo nakon smrti, narod je Valentina proglasio svecem pa tako danas i mi u modernom vremenu slavimo Valentinovo - Dan zaljubljenih.
Evo jednih brzinskih kuglica,
Sastojci:
15 dkg petit beurre keksa
1 žlica ruma
3 žlice šećera u prahu
1 vanil šećer
10 dkg mljevenih badema
0,5 dcl mlijeka
Za ukrašavanje: 5 dkg kokos brašna ili čokoladne mrvice
Sve sastojke umijesiti te oblikovati kuglice i uvaljati ih u kokos ili čokoladne mrvice.
< | veljača, 2012 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
Recepti, o kuhanju...
Coolinarika
Neno blog
Slatko i čarobno kuhanje
Knjiga recepata by Nina
Iva Tomić stranica
Sanela blog1
Sanela blogspot2
Punkufer.hr
Gastro hr<
domaćica blog