utorak, 04.07.2017.
TORTA OD JAGODA
Kore:
5 bjelanjaka
50 g šećera
1 vanil šećer
25 g oštrog brašna
1 žličica oštrog brašna
prstohvat soli
Krema:
1 l mlijeka
200 g šećera
10 žutanjaka
1 vanil šećer
3 praška za puding-vanilija
250 g maslaca
Ostalo:
1 kg svježih jagoda
400 ml slatkog vrhnja
malo mlijeka za vlaženje kora
Navedeni sastojci za kore dovoljni su za pripremu jedne, a potrebno je ispeći dvije ovakve kore.
Priprema:
Bjelanjke s prstohvatom soli miksajte dok se malo ne zapjene, pa postupno dodajte šećer i vanil šećer i miksajte do čvrstog snijega. Kuhačom lagano umiješajte brašno pomiješani s praškom za pecivo. Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup za torte (28 cm) kojeg ste prekrili masnim papirom i premazali uljem. Koru pecite 20 minuta na temperaturi od 160 °C. Ispecite još jednu takvu koru.
Žutanjke izmiksajte sa šećerom, vanil šećerom, praškom za puding i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja. Dodajte pripremljenu smjesu pa kuhajte kremu malo na laganoj vatri dok se ne zgusne. U ohlađenu kremu dodajte izmiksan maslac.
Ohlađene kore prije slaganja premažite s malo zagrijanog mlijeka. Tortu slažite u kalupu u kojem su se pekle kore. Najprije stavite jednu koru, premažite ju s malo kreme i posložite polovicu narezanih jagoda. Nanesite još malo kreme i prekrijte ju drugom korom. Premažite koru s malo kreme i posložite ostatak jagoda i malo kreme. Tortu ostavite u hladnjaku nekoliko sati da se krema dobro stisne. Oštrim nožim odvojite tortu od kalupa i ukrasite ju šlagom i ostatkom kreme.
Recept preuzeo sa stranice: Slatki svijet torti i kolača. Hvala
04.07.2017. u 18:04 •
0
Komentara •
Print •
#
ponedjeljak, 19.09.2016.
PITA OD ŠLJIVA
Ovo je dobar recept koji sam probao sada kada je sezona šljiva, a posudio sam ga sa bloga "Gastrodiva", hvala. Nešto malo sam promijenio, probajte i vi.
Tijesto za pitu:
300 gr brašna
1 jaje
150 gr maslaca
200 gr šećera
1 žlica vrhnja
1/2 praška za pecivo
korica 1 limuna
1/2 kg očišćenih šljiva
malo ruma
2 vanil šećera
Posip za pitu:
150 gr brašna
100 gr maslaca ili margarina
100 gr šećera
malo cimeta
Od sastojaka za tijesto umijesite podlogu za pitu. Stavite je u hladnjak sat vremena ili dvadesetak minuta u frizer. Razvaljajte tijesto, stavite ga u okrugli kalup za pitu i po njemu poslažite polovice šljiva. Pospite vanil šećerom, te poškropite sa malo ruma za kolače.
Od sastojaka za posip brzo napravite mrvičasto tijesto, te ga pospite po piti. Pecite na 180°C otrpilike 1 sat.
19.09.2016. u 17:43 •
7
Komentara •
Print •
#
nedjelja, 17.07.2016.
KOKOS S LJEŠNJAKOM
Sastojci:
4 bjelanjka
15 dkg šećera
20 dkg mljevenih lješnjaka
1 žlica brašna
4 bjelanjka
15 dkg šećera
20 dkg mljevenog kokosa
1 žlica brašna
8 žumanjaka
2 žlice gustina
3 žlice mlijeka
20 dkg štauh šećera
1 margarin ili maslac
2 oblatne
Priprema:
Istući čvrsti snijeg od bjelanjaka sa šećerom i umiješati 20 dkg mljevenih lješnjaka sa brašnom. Namazati na oblatnu ravnomjerno i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 150°C. Pecite cca. 20 min.
Istući čvrsti snijeg od bjelanjaka sa šećerom i umiješati kokos sa brašnom. Namazati ravnomjerno na drugu oblatnu i staviti peći cca 20 min dok kokos primi laganu boju.
Izmiksajte žumanjke sa gustinom, šećerom i mlijekom, te stavite kuhati na paru. Gotovo je kad se zgusne malo jače od
pudinga. Pustiti da se ohladiti i umješati margarin sobne temperature.
Prvo stavite oblatnu sa lješnjacima, namažite kremom i na nju položite oblatnu sa kokosom.
Sve opteretite sa težinom (npr. knjigama) da se bolje sjedini.
17.07.2016. u 12:18 •
1
Komentara •
Print •
#
utorak, 03.05.2016.
ORAH ŠNITE
BISKVIT:
15 dkg margarina
15 dkg šećera
7 dkg brašna
15 dkg oraha
1/2 vrećice praška za pecivo
4 bjelanjka
ŠEĆERNA GLAZURA:
4 žumanjka
15 dkg šećera u prahu
1 vanil šećer burbon
KREMA:
1 dcl mlijeka
10 dkg oraha
10 dkg šećera u prahu
10 dkg margarina
10 dkg tamne čokolade ili 3 štange
Mljeveni orasi za posipati,
BISKVIT: Umutiti margarin sa šećerom, te postepeno dodavati mljevene orahe, brašno sa praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka. Tijesto peći na 200°C.
ŠEĆERNA GLAZURA: Mikserom dobro izraditi žumanjke sa šećerom i vanil šećerom. Kada izvadimo vruće tijesto iz pećnice odmah preliti ovu šećernu glazuru po biskvitu i ostaviti u zagašenoj pećnici da se suši 10 minuta.
KREMA: Mlijeko, šećer i čokoladu prokuhati. U vruće dodati orahe i margarin, pa miješati. Kada se rashladi, premazati kolač preko osušene glazure, te posipati mljevenim orasima.
03.05.2016. u 17:27 •
5
Komentara •
Print •
#
ponedjeljak, 25.01.2016.
KEKSI SA LJEŠNJACIMA
Sastojci:
250 gr maslaca ili margarina
100 gr šećera
1 bjelanjak
300 gr brašna
100 gr sjeckanih lješnjaka
Priprema:
U većoj posudi kremasto izmiješajte maslac sa šećerom, pa dodajte bjelanjak. Nakon što se ono dobro izmiješa, postupno umiješajte brašno. Na kraju dodajte sjeckane lješnjake. Tijesto ostavite da stoji nekoliko sati, a najbolje preko noći u frižideru. Na lagano pobrašnjenoj površini tanko razvaljajte tijesto i izrežite oblikom po želji koji možete umakati u brašno da vam se tijesto ne lijepi. Kekse stavite na lim obložen papirom za pečenje, staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180°C 8-10 min, paziti da ne porumene, te ih pažljivo izvadite i pustite da se hlade.
25.01.2016. u 18:10 •
1
Komentara •
Print •
#
ponedjeljak, 11.01.2016.
TORTA OD ORAHA
Biskvit:
5 jaja (posebno tući bjelanjke)
30 dkg šećera ( ili 18 žlica šećera)
30 dkg glatkog brašna ( ili 20 žlica brašna)
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer
1 dcl ulja
2 dcl mlijeka
1 dcl tople vode
6 dkg mljevenih oraha
prstohvat soli
malo ruma
Priprema biskvita:
Odvojiti žutanjke i bjelanjke, žutanjke izraditi sa šećerom, dodati orahe, vodu, ulje, rum, mlijeko, sol i brašno s praškom za pecivo, izlupane bjelanjke dodati u prethodnu smjesu. Biskvit peći na 180°C 35-45 min.(ovisi o pećnici)
Krema:
4 dcl mlijeka i 4 i pol žlice gustina, 2 žlice šećera, malo limunove korice i vanil šećer kuha se lagano na pari.
Posebno pofuriti sa 1 dcl i pol 30 dkg oraha i 15 dkg štauh šećera. Kada se orasi s šećerom ohlade stavi se u tu smjesu 15 dkg izrađenoga putra, malo ruma, vanil šećer i 3 štange čokolade za kuhanje otopljene s malo mlijeka. Onda se povežu orasi i ohlađeno mlijeko s gustinom u kremu, filati tortu i posuti čokoladnim mrvicama.
11.01.2016. u 19:16 •
2
Komentara •
Print •
#
ponedjeljak, 10.08.2015.
ČUPAVCI
Evo jedan provjereni kolač svima poznati koji možete raditi i ljeti i zimi, brzo se napravi.
Biskvit:
3 jaja
14 žlica šećera
14 žlica mlijeka
14 žlica brašna (oštro)
7 žlica ulja
1 prašak za pecivo
Fila:
5 dcl mlijeka
4 žlice kakaa
8 žlica šećera
1/2 margarina
1 štanga čokolade za kuhanje
Pečeni biskvit rezati na kocke, sastojke za filu skuhati, te ohladiti na mlačno, biskvitne kocke močiti u fil, pa uvaljati u kokos. (15- 20 dkg) i ohladiti.
10.08.2015. u 18:58 •
2
Komentara •
Print •
#
nedjelja, 31.05.2015.
ORAHOVE ŠNITE
Tijesto:
4 jaja
12 dag šećera
9 dag brašna
10 dag maslaca
1/2 praška za pecivo
1 vanilin šećer
2 žlice ruma
Priprema:
Pjenasto umutiti žumanjke i šećer, dodati vanilin šećer, razmekšani maslac i rum. Na kraju lagano umiješati brašno s praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka.
Krema:
10 žlica šećera
1-3 žlice vode
1 žlica kakaa
2 rebra čokolade
20 dag mljevenih oraha
20 dag maslaca
Priprema:
Prokuhati šećer s vodom, dodati čokoladu i kakao. Lagano promiješati da se čokolada rastopi i umiješati mljevene orahe i maslac. Dobro izraditi i premazati tijesto. Gotov kolač preliti čokoladnom glazurom i posipati kokosom ili orasima.
31.05.2015. u 18:19 •
7
Komentara •
Print •
#
srijeda, 15.04.2015.
LAGANA I BRZA PITA
I Smjesa:
500 g svježeg posnog sira
5 žlica šećera
1 vanil šećer
3 žlice grisa
1 žlica brašna
8 dkg maslaca
limunova korica 1 limuna
2 jaja
1 žličica praška za pecivo
II Smjesa:
1 kiselo vrhnje
3 žlice šećera
1 vanil šećer
1 jaje
1 žlica brašna
po želji voće
Priprema:
Pećnicu upalite na 200°C da se grije. Kalup od 23-24 cm (tako je moj kalup) a može i manji, obložite papirom za pečenje, a stranice namastite. Mikserom umutite sastojke za I smjesu i izlijte u kalup.
II smjesu napravite tako da pomiješate kiselo vrhnje, šećer, vanil šećer, jaje i brašno, te prelijte preko I smjese. Posipajte voće po želji koliko želite i pecite u zagrijanoj pećnici 40 do 45 minuta. Laganu pitu prije posluživanja dobro ohladite.
15.04.2015. u 12:13 •
4
Komentara •
Print •
#
nedjelja, 22.02.2015.
ČOKOLADNA POSLASTICA
Sastojci:
Tijesto:
14 dkg glatkog brašna
14 dkg maslaca
1 žutanjak
2 žlice vode
malo soli
malo ribane limunove korice
Fila:
15 dkg čokolade
8 dkg šećera
3 žutanjka
1 žlica puna pekmeza od marelice
7 dkg mljevenih oraha
4 bjelanjka snijeg
Priprema:
Sve sastojke za tijesto smješati u glatko tijesto, pokriti folijom i pustiti da odstoji u hladnjaku 45 min. U posudu staviti čokoladu, šećer, pekmez i orahe i lagano na vatri otapati i miješati (ne na prejakoj vatri), kad se već malo rastopi dodati žutanjke i lagano miješati. Maknuti sa vatre i u smjesu dodati snijeg od bjelanjaka i lagano rukom promiješati. Razvaljati tijesto (na podlozi posutoj brašnom) i staviti u podmazani pleh 20×30 cm, pa staviti filu, pa opet tijesto.Izbosti malo tijesto gore vilicom. Staviti u vruću pećnicu, te peći na 180°C. Peći 30 minuta, gotovo je kada gornje tijesto postane žućkasto. Pitu posipati štauh šećerom.
22.02.2015. u 17:53 •
4
Komentara •
Print •
#