Ovi tradicionalno talijansi keksi mogu dugo stajati, predobri su i teško ih je prestati jest.
Sastojci:
50 dkg brašna
25 dkg cijelih badema
25 dkg šećera
5 dkg otopljenog maslaca
4 jaja
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer
naribana korica limuna
malo ruma
malo soli
Priprema:
Brašno promiješati sa praškom za pecivo. Umiješati 3 jaja, sol, naribanu koricu limuna i šećer, te otopljeni maslac. Mijesiti malo, toliko da se svi sastojci povežu, ali da tijesto ostane elastično i mekano . Bademe popržiti te dodati smjesi i kratko promijesiti, da se jednolično rasporede. Formirati od tijesta spljošćenu kobasicu, traku ili polu valjak. Bademi moraju ispadati van dok se kobasica mijesi, samo ih treba zapiknuti u fomiranu spljošćenu kobasicu. Staviti na tepsiju obloženu sa papirom za pečenje, premazati 1 jajetom i peći na 180 °C 20-25 minuta.
Ostaviti da se malo ohladi i rezati na 1 cm debele šnite, ne reže se toplo jer se mrvi, ali niti hladno jer je tvrdo, nekih 7 minuta otprilike nakon pečenja. Tada ih vratiti na papir za pečenje i peći ih još 10 minuta na 150 °C, ako treba i s druge strane da se posuše, jer to su keksići. Može se i izostaviti zadnja faza pečenja da ne budu pretvrdi. Drže se u limenoj kutiji tako će još više i omekšati, a mogu se preliti malo i čokoladnom glazurom tko hoće,da budu ljepši.
Post je objavljen 29.02.2012. u 17:09 sati.