njami:
Tjesto:
1vrećica ili 3 dkg svježeg kvasca
40 dkg brašna
8 dkg margarina
8 dkg šećera
2 žutanjka , sol , limunova korica
2-3 dl mlijeka
Nadjev:
40 dkg oraha
30 dkg šećera
10 dkg grožđica
2 dl mlijeka
limunova korica , cimet , rum
1 vanilin šećer
Kvasac razmutite s malo šećera, brašna i mlake vode, pa ga pokrivenog stavite na toplo mjesto da se digne. Brašno stavite u zdijelu dodajte rastopljeni margarin, šećer, žutanjke, sol i strugane limune. Malo promješajte pa dodajte dignuti kvas. S toplim mlijekom izradite (mikserom ili rukom) mekano tijesto i pokriveno ostavite da se diže. Dignuto tijesto lagano premjesite, razdjelite na dva dijela i razvaljate na pobrašnjenom ubrusu . Tijesto premažite nadjevom te pomoću ubrusa savijte i pažljivo istresite u namazanu tepsiju. Orehnjače stavite na toplo da se dižu još 30 minuta, a zatim stavite ih peći oko jedan sat na temperaturu od 200 C. Orehnjaču pošećerite toplu.
Nadjev:
Mljevene orahe izmješajte sa šećerom, opranim grožđicama, limunovom koricom, cimetom, vanilin šećerom i malo ruma, sve prelite kipućim mlijekom i ostavite da se ohladi.
Dobar tek,
Post je objavljen 16.04.2009. u 18:00 sati.