srijeda, 30.04.2008.

Serijske ubojice u svijetu filma, stripa i književnosti... (II dio)

Evo i drugog dijela poretka ove top liste o serijskim ubojicama u svijetu zabave...

29) Carnage (Cletus Kasady)

Photobucket

Stvoritelji: David Michelinie / Mark Bagley
Prva pojava: The Amazing Spider-Man #361
- uz Venoma možda i najveći neprijatelj Čovjeka Pauka. Nastao spajanjem simbiota Venoma sa okorjelim serijskim ubojicom po imenu Cletus Kasady. Za razliku od Venoma Carnage je savršeniji simbiot zbog toga što je sa Cletusom povezan na krvnoj bazi (taj organizam iz svemira je takoreći dio Cletusa).
Koliki je Cletus psihopata i ubojica dovoljno govori da je rađen prema Batmanovu Jokeru (ne treba govoriti da je sto puta luđi kao crveni živi kostim; uz to se borio rame uz rame s Jokerom protiv Batmana i Spidermana u epizodi "Spider-Man And Batman"). Carnage je po fizičkim preformansama jači i od Spidermana i Venoma zajedno. Serijal od čak 14 epizoda pod naslovom "Maximum Carnage" gdje je Carnage okupio ekipu najvećih manijaka - Shriek, Demogoblin, Carrion, Doppelganger sa kojima je širio doslovno pokolj ulicama New Yorka (dugo u Marvelu nisam vidio toliko ubijenih ljudi), gdje se Carnage pretvorio iz serijskog ubojice u 'spree killera' ili masovnog ubojicu. Na rep su im jedva stali - Spider-Man, Venom, Captain America, Black Cat, Nightwatch, Cloak & Dagger, Iron Fist, Deathlok, Morbius i Firestar.
Carnage nema osjećaj za čast, moral ili suosjećanje. no što on voli jesti samo ubijanje.


28) Sweeney Todd (Johnny Depp) iz filma "Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street" (2007)

Photobucket

- brijač koji svoje žrtve prikolje i potom njihove ostatke pretvara u mesne pite (sličnih slučajeva je u Kini bilo na početku 20-tog stoljeća), a sve u jedinstvenoj interpretaciji Johnnya Deppa što ćeš bolje...


27) Joseph Ambrose Hilditch (Bob Hoskins) iz filma "Felicia's Journey" (1999)


Photobucket

- Bob Hoskins je oduvijek bio jako dobar karakterni glumac (bez obzira što je imao gaže u nekim jako lošim filmovima) i uloga serijskog ubojice Hilditcha to vjerno pokazuje i dokazuje. Lik koji glumi je odglumio perfektno, tako da na početku sažaljevate i suosjećate sa njim, a onda vas šokira kad se otkrije da je on ubojica svih onih 'izgubljenih djevojaka'. Najzanimljiviji je taj njegov psihološki profil koji se vuče kroz cijeli film... Definitvno serijski ubojica od kojeg vas podilazi jeza dok se grabežljivo vrti oko jadne Felicije.


26) Patrick Baetman (Christian Bale) iz filma "American Psycho" (2000)

Photobucket

- odmah moram reći da mi Patrick kao lik nikada nije prirastao srcu, ali zato mi se jako jako svidjela gluma Christiana Balea. Odličan prikaz psihe i izopačensti mladog yupieea koji ubija ljude zbog minornih razloga (dosađuju mu, ljubomoran je na njih ili jednostavno iz seksualno-perveznog zadovoljstva) no, najbolji je način na koji Bale to prikazuje, te način na koji upada u psihoze istovjetne onima koje se mogu vidjeti u strip negativcu Jokeru. Inače u knjizi je lik malo bolje objašnjen.
Ovaj je serijski ubojica manijak najvećeg kalibra i bolje mu se ne zamjeriti, jer bi se lako sjekira mogla naći u vašoj lubanji, pa iako je on u svojem najboljem Armani odjelu...


25) Dr. Philip K. Decker (David Cronenberg) iz filma "Nightbreed" (1990)

Photobucket

- najbolji lik u ovom filmu redatelja i prvenstveno horor pisca Clivea Bakera. Iako nije detaljnije karakteriziran (to ide na dušu Bakeru koji je ujedno i scenarist) Dr. Decker je jedan od malobrojnih serijskih ubojica koji ostane u pamćenju dugo vremena nakon što se film pogledao (i unatoč mističnim bićima koje se u filmu pojavljuju).
Ne znam zašto ali većina filmskih serijskih ubojica imaju nekakvu doktorsku diplomu. Dio za pamćnje lika Dr. Deckera (psihopata psihologa) jest njegova jeziva, ali jednostavna maska... Eto ni psihijatri više nisu bili što jesu.


24) Dr. Robert Elliott/ Bobbi (Michael Caine) iz filma "Dressed to Kill" (1980)

Photobucket

- Michael Caine kao transeksualac serijski ubojica, a uz to je priznati NY psihijatar (eto još jedan...jel to ima kakvu poruku?). Iako se čini kao da nije zaslužio se naći na ovoj listi Dr. Elliott je ipak morao upasti baš zbog tog načina pristupu lika, jer do tog doba to je još bila tabu tema (kao i "Cruising" (1980) W. Friedkina, koji je imao sličnu radnju). A jeben mu vidjeti Caina kao jednog od najneobičnijih serijskih ubojica je uvijek praznik za oči.


23) Azazel iz filma "Fallen" (1998)

Photobucket

- demon iz židovske mitologije; biće sposobno zaposjedati kako ljudska tijela tako i životinjska. Iako ga nikada ne vidimo (gornja slika je jedan od njegovih mnogih prikaza) kroz cijeli film se proteže njegova demonska prisutnost, koju lovu Denzel Washington. Sličan entitet je i Killer Bob iz serije "Twin Peaks".
Najeziviji je kad pjeva svoju omiljenu pjesmu "Time is on my Side" od Rolling Stonesa. Kad ne ubija ljude voli pojesti Kellogg's Corn Flakes i strast mu je kuglanje...ah da bez obzira na domaćina koji je možda i dešnjak on je uvijek ljevoruk....


22) Firefly family iz filmova "House of 1000 Corpses" (2003) i "The Devil's Rejects" (2005)

Photobucket

- iako više čistokrvne ubojice kao recimo Mickey i Mallory Knox iz "Natural Born Killers" (1994) (koji su opet lošija kopija Kita i Holly filma "Badlands" (1973)) ili legendarnog dijaboličnog velečasnog Harrya Powella (prejebeni Robert Mitchum) i banditi nisam a da ne spomenem ovu psihopatsku obitelj koja je i prvom filmu djelovala kao banda serijskih ubojica, ali opet jako loša (iako mnogo pametnija) verzija klana Sawyer iz TCM-a. Moj favorit je Captain Spaulding (čiko u sredini) zbog svog humora i načina obraćanja svojim sugovornicima.


21) Jame "Buffalo Bill" Gumb (Ted Levine) iz filma "The Silence of the Lambs" (1991)

Photobucket

- lik nastao mješanjem najgorih stvarnih serijskih ubojica - Ed Gein (pravio 'odjela' od ljudske kože), Ted Bundy (kidnapirao žene glumeći ozljeđena čovjeka) i Gary Heidnik (žrtve žene koristio kao seksualne robinje).
Kako je Lecter rekao za Billa: "- "Billy was not born a criminal, but made one by years of systematic abuse." Teški sociopat kojeg nije dobro imati za susjeda...


20) John Reginald Christie (Richard Attenborough) iz filma "10 Rillington Place" (1971)

Photobucket

- lik rađen prema stvarnom ozloglašenom engleskom serijskom uboijici Johnu Reginald Hallidaya Christieu. Richarda Attenborougha većina pamti kao odličnog redatelja (Gandhi, Chaplin ili Magic) ili kao onog slatkog starca koji je klonirao embrije dinosaura u Jurskom Parku.
Ipak, iako odličan redatelj Richard je i sjajan glumac, a to dokazuje ovom svojom najboljom ulogom. Malo je glumaca koji mogu ovako ozbiljno i jezovito potretirati serijskog ubojicu običnog lica.


19) Henry (Michael Rooker) iz filma "Henry: Portrait of a Serial Killer" (1986)

Photobucket

- još jedan filmski serijski ubojica baziran prema stvarnoj osobi - Henryu Lee Lucasu (najozloglašeniji američki serijski ubojica sa preko 100 ubojstava, dok se čak govori i o nevjerojatnoj brojci od čak 3 000 ubijenih). Michael Rooker je sjajni karakterni glumac kojeg Hollywood teško podcijenjuje dajući mu uvijek iste stereotipne uloge policajaca/detektiva. Koliko je dobar glumac i koliko nama gledateljima može pružiti svojim glumačkim talentom pokazuje u ovom filmu na najbolji način, jer mu je gluma bez omaške. Njegova najbolja uloga do sada. Snažan i sirov (baš kao i cijeli film).


18) Stranac (Philippe Nahon) iz filma "Haute tension" (2003)

Photobucket

- teško mi je reći bilo što za ovaj film u strahu da ne otkrijem sadržaj samog filma, jer bi to pokvarilo gledanje onima koji ga nisu imali još prilike gledati. Ali oni koji su gledali film znat će na koga se odnosi i tko je zapravo Stranac (zanemarimo onu jednu rupu u scenariju). Odlično odglumljeno, ali još bolji je prikaz psihe ubojice na neočekivani način (sličnim pitanjem se bavi i film "Identity" (2003))....

17) The Scorpio Killer / Charles Christopher Davis (Andrew Jordt Robinson) iz filma "Dirty Harry" (1971)

Photobucket

- najezovitiji serijski ubojica u nekom akcionom filmu. Andrew je ovdje dao sve od sebe, te odglumio lik kako treba i spada, pa tako uz Prljavog Harrya pamtimo i njega (i to jako dobro). Baziran na pravom serijskom ubojici koji nikada nije uhvaćen - Zodiacu, koji je kasnih 60-tih djelovao tako da je ubio 5 ljudi i dvoje ranio.
Inače ironije radi Andrew je pacifista koji prezire oružje. Koliki je psihopata i manijak dovoljno govori i rečenica upućena Harryu Callahanu (kojeg je uzgred izmlatio ko vola u kupusu):
"- No, don't pass out on me now cop! No, no, no, no, no. Do we understand each other? I said do we understand each other? Listen up cop, I changed my mind. I'm going to kill the girl after all, I just wanted you to know that. "


16) Dr. Anton Phibes (Vincent Price) iz filma "The Abominable Dr. Phibes" (1971) i "Dr. Phibes Rises Again" (1972)

Photobucket
Photobucket

- kako vidimo genijalni Dr. Phibes je znanstvenik, orguljaš, doktor (dva doktorata) ima dva lica, a sve zbog automobilske nesreće koju je preživio (u kojoj mu je žena poginula). Genij dobro isplaniranih ubojstava, koje na najneobičnije načine izvršava, ali uvijek učinkovito. Jedan od likova Vincenta Pricea koji odmah zavolimo iako je čistokrvni negativac, kojeg je loša sudbina izludjela i odvela na krivi put.
Za glumu mogu samo reći Vincent Price, a oni koji znaju njegov jako velik opus znaju o čemu pričam (inače legenda horor filma je opet kultno odglumila još jedan jako pamtljiv lik)... Tko nije gledao filmove sram ga bilo.

Zadnji dio sutra...

02:34 • Komentari ( 3 ) • Print#

nedjelja, 27.04.2008.

Serijske ubojice u svijetu filma, stripa i književnosti...

Možda jedno od najpopularnijih filmskih podžanova u sedmoj umjetnosti zasigurno jesu i filmovi o serijskim ubojicama. Iako se taj pojam uglavnom veže uz trilere, sam podžanr se dobrano uvukao u i područje horora.
Ono što je najbolje kod tih filmova jeste to što nam nude mnogo toga u par smjerova - odličnu karakterizaciju likova (bilo gl. negativca ili gl. junaka/nje), neprestanu napetost (hvatanje negativca, bojazan za glavni lik) ili jednostavnu 'puzzle' atrakciju (rješavanje umorstava, odgonetanje tragova koji navode na ubojicu). No, za sada neću spominjati ništa konkretnije o samoj povijesti serijskih ubojica u svijetu zabave, nego ću svoju zanimaciju okrenuti prema najupečatljivijim filmskim serijskim ubojicama. Dakle ovo je lista najboljih :

35) PJ Maybe

Photobucket

- stvoritelji lika: John Wagner i Alan Grant;
- prva pojava: "Bug" u strip magazinu "2000 AD" , prog 534 (08, kolovoza, 1987).
- stripovi su uvijek bili nepresušni izvor za raznorazne manijake, luđake i naravno serijske ubojice. Među mnogo njih (serijali "Dylan Dog" i "Batman" prednjače u količini serijskih ubojica da je teško sada sve njih poimenice spominjati).
PJ Maybe pravim imenom Philip Janet Maybe je jedan od najistaknutijih neprijatelja futurističkog suca Dredda u istoimenom serijalu. Vjerujem da se svi barem malo upoznati sa Dreddovim svijetom i da ne trebam puno razglabati o tome kako u tom jako nasilnom svijetu samo najopakiji preživljavaju.
PJ je genij (to dobro skriva glumeći idiota) koji je mnogo puta pobjegao Dreddu i počinio mnoga ubojstva (prvo je počinio sa 12 god.) od kojih je svako napravljeno eksperimentalno. Zaljubljen u ženskog robota Ingu. Kad bi ga se opisivalo u jednostavnoj rečenici onda bih upotrijebio riječi - on je britanska verzija Jokera.


34) Catherine Tramell (Sharon Stone) iz filmova "Basic Insticts" (1992), "Basic Insticts 2" (2006)

Photobucket

- najbolji primjer opasne i lijepe žene (savršena kobinacija femme fatale i psihotične ubojice) jest Catherine, koja bi mogla doći glave i nedodirljivom Jamesu Bondu. Ima doktorat iz psihologije, diplomirala magna cum laude. Da ima nadimak sigurno bi joj bio - bogomiljka, zbog toga što se efikasno riješava svojih muških partnera. Modus operandi joj je da ubija kao što piše u svojim knjigama.


33) John Wayne Gacy (Brian Dennehy) - iz filma "To Catch a Killer" (1992)

Photobucket

- lik rađen prema pravom manijaku i serijskom ubojici. Biran Dennehy u svojoj najboljoj ulozi (jako realan i neugodan). Isti lik je dobro odglumio i Mark Holton u solidnom filmu "Gacy" (2003).


32) Boston Strangler / Albert DeSalvo (Tony Curtis) - iz filma "The Boston Strangler" (1968)

Photobucket

- druga najbolja uloga Tony Curtisa (uz njegovu najbolju u filmu "Sweet Smell of Success" (1957)) za koju je barem morao biti nominiran za Oskara. Ono što sam rekao za Briana Dennehya ovdje vrijedi čak i duplo. I nema veze što mu se gluma ograničila samo na posljednih 30 minuta, jer je Tony sve odigrao maestralno (trebalo je imati muda uzeti ovakvu ulogu u to vrijeme).


31) Mark Lewis (Karlheinz Böhm) - iz filma "Peeping Tom" (1960)

Photobucket

- njemački glumac Karlheinz Böhm odlično potretira jednog od najneobičnijih serijskih ubojica koji su se pojavili na filmu. Ono što je najbolje u svemu jest da nitko u njemu ne bio mogao vidjeti nekoga spremnog ubiti sa onako nevinim izgledom. Odlično potretirana psihologija ubojice. A nitko se ne pita zašto svuda nosi onu svoju kameru.


30) The Phantom Killer (Bud Davis) iz filma "The Town That Dreaded Sundown" (1976)

Photobucket

- iako se većina neće složiti (a neki će se pitati - koji je ovo?), ali The Phantom Killer i sam film su rađeni prema istinitom događaju i stvarnom serijskom ubojici iz jako daleke 1946 godine, kad su se u mjestu Texarkana (Texas) dogodila ubojstva znana u policijskim dosjeima kao "Texarkana Moonlight Murders".
Kao da se Jason Voorhees iz drugog dijela pojavio u stvarnosti. Ubojica nikada nije uhvaćen. Razlog zbog kojeg sam ga stavio jest da je ubojica bio misteriozan i slasherski nastrojen, a još sve prema istinitom događaju.


Sutradan nastavljamo sa odbrojavanjem...slijedi lista od 29 do 15...

22:05 • Komentari ( 2 ) • Print#

srijeda, 16.04.2008.

Cloverfield (2008)

Cloverfield (2008)

Produkcija: Bad Robot / Paramount Pictures
Redatelj: Matt Reeves

Glume:
Lizzy Caplan.................Marlena Diamond
Jessica Lucas...............Lily Ford
T.J. Miller.......................Hudson 'Hud' Platt
Michael Stahl-David......Rob Hawkins

Film je izašao u kina 25. siječnja, 2008 godine
Trajanje: 85 minuta
Buđet: 30 milijuna $
Zarada: 80 048 433 $ (SAD); 160 721 418 $ (Svjetska zarada)
Nagrade:
2008 godina - nominacija za nagradu SATURN u kategoriji najboljeg SF filma i najbolje sporedne glumice (Lizzy Caplan)
Službeni sajt - Cloverfield (2008)

Photobucket Mirni dolazak...ali ne i tako mirno ostajanje....

SADRŽAJ:
"- U večer 22. svibnja tijekom oproštajne zabave u čast odlaska Roba Hawkinsa u Japan na novi posao, New Yorkom počnu odzvanjati mnoge snažne eksplozije, koje prate jaki i jezivi urlici. Ubrzo stanovnici New Yorka spoznaju strašnu istinu...neko gigantsko biće razara njihov grad.
Rob, njegov brat Jason i njegova djevojka Lilly, te Robov najbolji prijatelj Hudson te djevojka Marlena se pokušavaju izbaviti iz nevolje u kojoj su se našli. A kad uspaničeni i prestrašeni Rob dobije na mobitelu poziv od svoje bivše djevojke Beth i sazna da je zarobljena u zgradi koju je čudovište znantno oštetilo odlučuje se, unatoč opasnostima, vratiti u središte kaosa i izbaviti je.
No, put do Beth je težak i opasan, jer uz čudovište koje ruši čitave četvrti u borbi sa vojskom tu su i paraziti, ralja zaraženih nepoznatim virusom, koji neprestano padaju sa monstrumovog tijela. Za njih su ljudi lak plijen... "



RECENZIJA:
"- Od kada sam na našem najboljem sajtu o horor filmovima HorrorHR-u prvi put vidio pokusni foršpan (eng. teaser trailer) u kojem prosječnu američku zabavu prekida nestanak struje i sablazni gromki urlik, a odmah potom ugledamo scenu kako nešto veliko uništava dio grada u daljini, te se panika seli na ulice gdje opet vidimo otkinutu glavu Kipa Slobode kako stoji nasred ulice...rekoh si "o, bratac...ovo će biti nešto stvarno jebeno."
Većina filmofila diljem ove naše plave planete su u svojim glavama imali istovjetno razmišljanje. No, lisac J. J. Abrams (producent filma) zna kako probuditi u ljudima znatiželju i to je bio glavni adut ovog filma. Sve informacije o samom projektu su bile veoma šture, a jedino se znalo da je film 'Monster Movie'.
A tek kada su se pojavile razne varijacije skica samog čudovišta euforija je bila konstantno održavana.

Photobucket Niti ovakvi projektili čudovištu ništa ne mogu...

Svi ste (nadam se) vidjeli slabašnu verziju "Godzille" iz 1998 godine i kako je ta beštija rušila zgrade na Manhattanu (neočekivano aljkava kombinacija CGI-a i maketa, iako zabavno izgleda na neki dječiji način), e pa ovaj film ima isto jedno ogromno čudovište koje razara zgrade i cijele četvrti u Central Parku (do kraja filma je cijeli razoren), ali to je napravljeno tako dobro i besprijekorno zadivljujuće da ne možeš vjerovati da je za film utrošeno samo 30 milijuna dolara (a izgleda kao da je barem duplo love otišlo u buđet), što je za današnje vrijeme smijurija za potencijalni blockbuster. A buđet "Godzille" od prije 10 godina je došao 150 milijuna i ispao je skoro pa jadno. To je još jedan primjer da čovjek koji ima lovu (J. J. Abrams), a sa njom zna baratati (minimalno potrošiti + maksimalno dati = zadovoljiti potrebe gledatelja) može činiti čuda i predivne filmove.

Većina ljudi koji su gledali ovaj film prije mene su imali dvojaka mišljenja, pa se moglo vidjeti da su neki gledatelji bili vidno razočarani viđenim (sindrom prevelikog očekivanja), dok su ostali ocijenili film velikom ocjenom.
Drugi su filmu zamjerali preveliku trešnju kamere (baš kao i španjolskom jezivom hororu [REC]) koja je po mojoj ocjeni minimalna (ponovit ću rečenicu iz prošlog posta - za takav način snimanja to je očekivano, jer ipak kamera hvata onaj dokumentaristički tzv. 'ovo se stvarno događa' ugođaj).
Mislim da nitko nema prava misliti kako je prevaren jer je očekivao da monstrum cijelo vrijeme bude u prvom planu i da razara zgrade i da sve melje u papar (ako ste za takvu vrst 'monster' filma....preporučujem "Gojira" serijal od 27 filmova). Nadalje neki su stavljali u minus to što tip sa kamerom cijelo vrijeme snima sve iako se oko njega svijet ruši u komadiće...a sa druge strane bi željeli vidjeti cijelu akciju (što ćeš neke je stvarno teško zadovoljiti).

Photobucket Jedva uspijeli bijeg od parazita u jednom od tunela metroa...

Najveći plusevi filma:
- odnos kontrasa tame i svijetla je odlično napravljen i scene su jako dinamične (izražene eksplozije i samo čudovište kad se pojavi); korištene kamere Panasonic HVX200, Thompson Grass Valley Viper Filmstream DV (za spec. efekte), te Sony F23 DV za scene u New Yorku
- zvuk borbi, urlikanje čudovišta su napravljeni bez ikakve greške
- čudovište je odlično zamišljeno i dizajnirano, te je njegovo pojavljivanje tempirano u pravim intervalima i ima ga dovoljno da ona misterija o njemu koja se vuče kroz cijeli film ostane zagonetna; ne slažem se sa onim konstatacijama da se monstrum nikada ne vidi, jer u par scena imamo baš njega u svoj silini dok uništava ili dok ga ganja vojska na tenkovima...a na kraju ga vidimo cijelog, pa potom i izbliza
- u filmu su dane naznake i tragovi (ništa konkretno ili određeno), ali ništa nije objašnjeno odakle je i što je u stvari to čudovište što je i možda najsvjetlija točka...jednostavno ponekad volim kad ništa nije objašnjeno nego gledatelju daje priliku da sam ima neku teoriju
- druga najsvjetlija točka filma jeste to što film ima efekt video igre tj. gledatelj ima osjećaj kao da sam sudjeluje u događajima

Mogu još reći za kraj da film ima svega pomalo i akcije i panike i uništavanja i vojna djelovanja, a sve to na način snimanja ala "Blair Witch Projekt" , ali u naravno u mnogo mirnijem modu. Ako bih spominjao nešto kao minus onda bih spomenuo same parazite (beštije koje padaju sa tijela ogromnog čudovišta) koji su po meni mogli biti bolje osmišljeni, pa tako kad ih vidim u filmu imam dojam da gledam umanjenu komičnu i nekako bezopasnu verziju onih buba iz "Starship Troopers" (1997).
Isto tako su njihovo glasanje mogli učiniti jezovitijem (koliko god glasanje velikog čudovišta bilo odlično toliko je glasanje parazita sranje, jer kad se glasaju šište kao Pajo Patak),a njihovu pojavu sablaznijom, a ne da to ispadne kao jedna obična polustrašna i napeta scena (iako borba u tunelu u pogledu kamere nije loša). Parazite opet spašava to što im je ugriz smrtonosan na način da sadrže neki nepoznati virus od kojeg čovjek iskrvari (i ovo je moglo biti bolje iskorišteno, jer mislim da bi se i tu moglo dobiti na jezi i strahu).
Sve u svemu ovo je nakon odličnog južnokorejskog 'monster' filma "Gwoemul" (2006) još jedan odličan primjerak nanovo razbuđenog podžanra filmova o ogromnim čudovištima koja razaraju gradove, ali definitivno prvi koji ima novi pristup - a taj je da obuhvaća način da za razliku od prijašnjih filmova ne bazira radnju na samom čudovištu (koji je ovdje u skoro drugom planu) nego na ljudskim likovima i događajima koji su ispod čudovišta dok ono sije kaos duž grada.
Film definitivno stvoren da iskoristi moć kućnog kina i surrounda pa da uživanje bude na maksimumu. Očekujte ubrzo i nastavak za kojeg se nadam da će biti u rangu ovog filma... Film gledati čim dođe na DVD-u (22-og ovog mjeseca).


THE SCENA:
- Iako borba protiv parazita nije loše izvedena, a trebala je predočiti strašniji dio filma, ja se odlučujem za sam kraj kad avioni doslovno bombarduju čudovište sa masu teških bombi uz to uništavajući i cijeli jedan kvart zajedno sa pripadajućim zgradama (žao mi je što tu scenu neću prikazati da svima vama koji niste gledali film ne ubijem užitak gledanja)...

Photobucket Glavni likovi filma na samom kraju u bezizlaznoj situaciji dok vani vojska i dalje ratuje sa ogromnom beštijom (sve se dočarava efektnim zvukom borbi i urlikanja)...

00:01 • Komentari ( 6 ) • Print#

subota, 12.04.2008.

[REC] (2007)

[Rec] (2007)

Produkcija: Filmax
Redatelji: Jaume Balagueró i Paco Plaza
Scenaristi: Paco Plaza, Jaume Balagueró i Luis Berdejo

Glume:
Manuela Velasco.........Ángela
Javier Botet.................Nińa medeiros
Manuel Bronchud........Abuelo
Martha Carbonell.........Izquierdo
Claudia Font...............Jennifer
Ferran Terraza............Manu

Film je izašao u kina 23. listopada, 2007 godine u Španjolskoj
Buđet: 1 900 000$
Nagrade:
2007 godina - osvojio nagrade festivala Stiges u kategorijama - za najbolju režiju, najbolju glumicu, te José Luis Guarner nagradu, nagradu publike, glavnu nagradu Europskog Filma Fantazije
2008 godina - zaradio nominacije za: nagradu CEC (najbolja montaža - David Gallart i najbolji novi umjetnik - Manuela Velasco), nagradu Goya za najbolje specijalne efekte (David Ambit, Enric Masip, Álex Villagrasa), nagradu Nova Nada (u ženskoj kategoriji - Manuela Velasco)
osvojio: nagrade Gérardmer Film Festivala (nagrada publike, specijalan nagrada žirija, nagrada mladog žirija), nagradu Goya za najbolju montažu i za najbolju novu glumicu, nagrade Fantasport (nagrada žirija, najbolji film u međunarodnoj konkurenciji)
Službena stranica uz koju odmah ide foršpan - [REC] (2007)

SADRŽAJ:
"- Ambiciozna mlada reporterka Angela Vidal i njen kamerman pokrivaju priču o životu vatrogasaca u Barceloni za lokalnu TV mrežu. Nakon što dobiju poziv, vatrogasci sa TV ekipom kreću u akciju. Kad stignu ispred jedne od mnogobrojnih zgrada u centru grada i daju se u pripremu za intervenciju starijoj ženi koja je zaglavila u svom stanu. Tijekom penjanja uz stepenice zgradom u najgornjim katovima odzvanjaju jezivi i mnogobrojni neljudski krici....a kad napokon stignu u stan starice strava koju nitko neće zaboraviti...POČINJE...."

Photobucket Vatrogasci i TV ekipa (Angela je djevojka na slici) u intervenciji....

RECENZIJA:
- U posljednjih 6-7 mjeseci pojavio se novi trend kvazi dokumentarističkih (uglavnom horor) filmova koji su snimani običnom kamerom, pa čak i mobitelom. Tako smo u tom kratkom periodu dobili tri neviđeno kvalitetna filma - Rec, Cloverfield i Diary of the Dead, koji iako različiti po radnji imaju zajedničko to što su svi snimani iz *POV digitalne kamere kakvu i mi sami možemo nabaviti. Mi ćemo se za sada osvrnuti na španjolsko remek djelo - [REC] (2007)...
Prva spomen o ovom filmu dok je još bio u nastajanju me je ostavila hladnokrvnim i stvarno sam mislio da od njega neće biti ništa više nego prosječan horor film, ali sam se grdno prevario...
Kad je film napokon izašao u španjolska kina i kad sam vidio reakcije publike sa festivala Stiges (gledatelji su se istinski trzali na strašne scene....što dugo nisam vidio takvu reakciju publike) uz to što sam prije toga vidio dosta solidan foršpan (koji nije otkrivao ništa, ali je dao naznake da će to biti pravi hororac...) odmah sam si dao zadatak da film moram što prije pogledati, jer peto i pol čulo mi je govorilo da ću imati poslasticu kakvu nisam dugo čekao.

Photobucket U krugu silueta 'Zaraženog'....

Film sam gledao jučer u 04.00 sati u zamračenoj sobi sa slušalicama na ušima i bio sam maksimalno koncentriran na radnju. Nakon odgledanog, što se mene samoga tiče, mogu sa sigurnošću reći da je [REC] (2007) najstrašniji film koji sam ikada gledao (nakon dugo dugo vremena s trona je skinuo "Exorcista" iz 73') .
Kako sam gledao stvarno mnogo filmova sa različitim elementima i ugođajem u radnji niti jedan film prije me nije toliko puta istinski preplašio kao ovaj i ustoličio u meni jezu kakvu dugo nisam upoznao. Nagnao me je da se nelagodno osjećam i da se trgnem 6 puta onako zapravo....da se sav stresem i kažem...uuu jebote ćovječe.
Mnogi će se zapitati (a pogotovo oni koji mlako gledaju na ovaj film) kako to da je on na mene tako djelovao? Pa, mogu reći da sam se maksimalno pripremio za gledanje ovog španjolskog horora, da se bolje izrazim totalno sam se uživio u njegovu radnju i što je najbolje obožavam gledati ovakvu vrstu filmova....

Photobucket Jedan od žešće sablasnijih trenutaka pojava 'Zaražene' djevojčice...

Kad bih ga opisivao recimo u jednoj rečenici onda bih to izrekao sljedećim riječima - "The Blair Witch Project" (1999) i "Warning Sign" (1985) susreću "28 Days Later" (2002) i "Silent Hill".
Jer [REC] ima svega pomalo od ta četiri filma, pa čak i pomalo štih dobrog "Exorcista" (1973). Ali ono što je najbolje kod njega jeste ugođaj....jednostavno znaš da će se neki opaki vrag dogoditi kad se nađu u zgradi. Kad jednom krene akcija ona ne staje sve do samoga kraja filma, a najveći plus zasigurno su zvukovi koji igraju najveću ulogu u boljem uživljavanju - posebice neidentificirano vrištanje na samom vrhu kata dok su naši junaci kod zaražene babe (pitaš se tko vrišti ako je baba tu, a ona samo mrmlja?), pa škripa i šuškanje u stanovima, iznenadne strašne scene od koje iskočiš sa sjedala (baš kao Ash u "Evil Dead 2").
Uz sve to još veću jezu daju tamni hodnici, igranje sjena, siluete u daljini.
Neki će kao najveći minus spomenuti neprestano trzanje kamere, manjak svjetla u nekim momentima i pomalo nefokusirane slike, no ja to nisam primjetio nego na možda samo 2-3 mjesta tijekom cijelog gledanja (što bi ljudi i očekivali od ovakvog filma koji treba ufurati gledatelja u dokumentaristički tj. onaj 'ovo je zbilja' ugođaj).

Photobucket 'Zaražena' baba koju sam dosta spominjao u recenziji...

Da ponovim - glumci su solidni i odrađuju svoj posao korektno (karakterizacija likova je jako dobra), no ništa više od toga, jeza je prisutna od 10 minute filma, ugođaj depresivan (no nikako previše naglašivan) i misteriozan, 'zaraženi' su tako dobro prikazani da i oni 'zaraženi' iz "28 Dana Kasnije" gube bitku....jednostavno nekako su uznemirujući i neopisivo jezivi (što tek reći za onu groznu spodobu što lunja sa čekićem u ruci u mračnoj sobi....jednostavno je teško naći pravu prikladnu riječ za iskazati tu stravu), a ovdje prvenstveno mislim na curicu i babu. Kraj filma je odlično odrađen (jedan od najstrašnijih krajeva koje sam vidio na filmu), a uz to ostavlja i otvorenu opciju za nastavak...što podržavam ako kvaliteta ostane ista (mnogo mistike i BU scena, a manje bezveznog i nepotrebnog krvoprolića..).
Najbolji horor film 2008 godine...definitivno (idealno za gledanje sa curom...garant da se neće željeti vraćati kući sama, nego će ostati u vašem toplom naručju i zaštiti thumbup).

Photobucket Ganjanja nezaraženih od 'Zaraženih je mnogo i to se većinom događa na stepenicama...

*POV - eng. Point of View

THE SCENA:
- Sam film ih ima jedno 15 žestokih (prva pojava babe, ozljeda jednog od vatrogasaca, napad djevojčice 2X, urlanje zaraženih....i da ne nabrajam sve), ali definitivno THE SCENA je zadnjih 10 minuta filma, kad se Angela i kamerman nađu na najgornjem katu sami i susretnu Stvora sa Čekićem u ruci....(slika dolje)
Photobucket Sam kraj filma....ravan onome iz "The Blair Witch Projekt" (1999)

01:05 • Komentari ( 3 ) • Print#

nedjelja, 06.04.2008.

Horor Legende #4

TOM ATKINS

Photobucket

Rođen: 13. 11. 1935 godine
Mjesto: Pittsburgh, Pennsylvania, SAD
Prva uloga: u filmu "The Detective" (1968) glumio policajca Jacka Harmona
Prvi hit: "The Fog" (1980) u ulozi Nicka Castlea
Kultni film: "Night of the Creeps" (1986) kao Det. Ray Cameron
Najpoznatija filmska scena: epizodna pojava u filmu "Lethal Weapon" (1987) gdje je glumio Michaela Hunsakera
Najpoznatija filmska smrt: u filmu "Night of the Creeps" (1986)", u epizodnoj ulozi filma "Lethal Weapon"(1987) , te u filmu "Maniac Cop" (1988)
Trademark: glumljene tvrdokornih i odlučnih policajaca
Nagrade: *1973 godine osvojio nagradu Drama Desk za izvođača koji najviše obećava u Broadwayskoj kazališnoj predstavi "The Changing Room"
Kontakt adresa glumca: 9301 Wilshire Blvd., Beverly Hills, CA 90210-5424

Photobucket Tom i mlada Jamie Lee Curtis u Carptenterovoj "Magli" (1980)

KARIJERA TOMA ATKINSA:
"- Rođen 1935 godine u gradu Pittsburghu u obitelji Georgea C. i Dorothy E. Atkins (djevojačkog prezimena Williams). Od samih dječačkih dana Tom je bio fasiniran filmom, a posebno horor žanrom. Obožavao je gledati klasike SF-a i horora, a među kojima mu je najdraži film "The Thing From Another World" (1951).
Srednju školu je pohađao u Duquesne University (Pittsburgh, Pennsylvania), gdje je naposlijetku i maturirao (član je školskog bratstva Gama Pi).
Od početka svoje glumačke karijere jako se vezao za kazališne daske, dok svoje prve glumačke korake ima u filmu Franka Sinatre "The Detective" (1968)" gdje je imao ulogu policajca. I baš ta uloga će da proročanski obilježi cijelu njegovu filmsku karijeru, jer će njegova oznaka biti glumljenje policajaca (uglavnim s činom poručnika) i detektiva, baš kao što je glumljenje pajkana obliježilo karijere jako dobrih glumaca poput Dennisa Franza, Richarda Jenkinsa (Det. Bridger u "Wolf" Mikea Nicholsa) ili Stevea Kahana (kapetan Murtaugha i Riggsa u "Smrtonosnom Oružju").

Photobucket Uz legendu Lee Van Cleefa u Carpenterovom "Bijegu iz New Yorka" (1981)

Iako je u kazalištu bio jako uspiješan glumac (tome treba spomenuti i nagradu iz 73' - *vidi gore), u glumi na filmskom platnu se uspijeva nametnuti tek u 80-tima (prije toga glumi većinom u televizijskim serijama) i to zahvaljujući dvama filmovima Johna Carpentera (oboma je Hawksov crnobijeli SF klasik iz 51' omiljeni film) - "Magla" (1980) gdje je besprijekorno odglumio gl. junaka Nicka Castlea (uz mladu Jamie Lee Curtis), te u "Bijegu iz New Yorka" (1981) gdje je ostvario solidnu ulogu uz legende Kurta Russella i Lee Van Cleefa.
Potom ostvaruje možda i najbolju ulogu u svojoj karijeri u dobrom i nepotrebno potcijenjenom filmu "Halloween III: Season of the Witch" (1982) redatelja Tommya Lee Wallacea (kad sam imao kojih 7 ili 8 godina upravo sam mješao tog redatelja sa Tomom, a ni do dan danas mi nije bilo jasno zašto), gdje je odglumio doktora alkoholičara Daniela 'Dana' Challisa sa kvalitetom koja se rijetko viđa u današnjim filmovima.
Jednostavno u prvih par minuta kad počne film zavolite lik koji glumi. Iste godine glumi i u kultnom horor omibusu tandema Romero (redatelj) i King (scenarij i priče) "Creepshow".
Potom ima ulogu u filmu koji je po samim njegovim riječima najdraži u cijeloj njegovoj karijeri "Night of the Creeps" (1986). Tu je odglumio možda i najbolji policijski lik u nekom SF-u ili horor filmu (uz bok Jamesu Whitmoreu iz filma "Them!" (1954)). Nitko kao Tom ne može odglumiti odlučnog i tvrdoglavog policajca koji dobija naše simpatije u svakom svom kadru, a da pri tome njegov lik ostaje osjetno ranjiv i vrlo relastičan u horor okružju. Spomenuo bih i malu (ali efektnu) ulogu u "Smrtonosnom Oružju" (kad je izašao film u kina imao sam kojih 9 godina i već sam tada vikao ocu da je to onaj glumac iz "Magle") gdje je glumio krijumčara i oca ubijene kćeri, te prijatelja Rogera Murtaugha. Svojom pojavom je uveličao i postavu još jednog odličnog filma - "Maniac Cop (1988), te uz to zaradio drugu najslavniju filmsku smrt (prva je ona u "Night of the Creeps").

Photobucket Paranoični kraj na tragu "Inavazije Tjelokradica" iz 56'..Tom Atkins u komornom i nikad shvaćenom "Halloween III: Season of the Witch" (1982)"

Ovaj sada već 73-godišnji glumac iako se povremeno pojavljuje u TV filmovima najviše vremena ipak posvećuje kazalištu te u predstavi "The Chief" publici daje najbolje od svoje karakterne glume. Taj 185 cm visoki glumac bio je oženjen dva puta (bivša žena Garn Stephens) i ima jednog sina (Taylor, sa sadašnjom ženom Janis Lee Rodgers sa kojom se oženio 15. ožujka, 1986).
Danas živi u gradu Peters Township, Pennsylvania uz svoju obitelj te psa zlatnog retrivera po imenu Gus.

18:06 • Komentari ( 1 ) • Print#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Recenzije filmova...

Podžanrovi:
Animal attack filmovi
Biti glumac u horor žanru - dio prvi i dio drugi
Giallo
Remakomanija...

Filmovi kojima ćete se uvijek vraćati - (remek-djela):
28 Days Later (2002)
30 Days of Night (2007)
Alien (1979)
Alien Hunter (2003)
Altered (2006)
An American Werewolf in London (1981)
Avatar (2009)
Batoru rowaiaru (2000)
BATMAN: Dead End (2003)
Black Christmas (1974)
Black Water (2007)
Blade (1998)
Blade II (2002)
Book of Eli (2010)
Bubba Ho-Tep (2002)
Stuart Gordon's Castle Freak (1995)
Citizen X (1995)
Conan the Barbarian (1982)
Cloverfield (2008)
Dark Star (1974)
Dead of Night (1974)
Dog Soldiers (2002)
Evil Dead: The Musical (2003)
Evil Dead: Book of Dead (1983)
Evil Dead 2: Dead by Dawn (1987)
Evil Dead 3: Army of Darkness (1993)
Fido (2006)
Fright Night (1985)
Gosti iz Galaksije (1981)
Gwoemul (2006)
House of Wax (1953)
Hulk (2003)
Humanoids from the Deep (1980)
Invasion of the Body Snatchers (1956)
Izbavitelj (1976)
Jack The Ripper (1988) *TV
Jaws (1975)
John Carpenter's The Thing (1982)
Killer Klowns From Outer Space (1988)
Q (1982)
Leptirica (1973)
M (1931)
Martyrs (2008)
Modern Vampires(1998)
Monsters vs. Aliens: Mutant Pumpkins From Outer Space (2009)
Motel Hell (1980)
My Bloody Valentine (1981)
Mulberry Street (2006)
Murder Party (2007)
Night of the Hell Hamsters (2006)
Night of the Living Dead (1968)
Night of the Living Dead (1990)
Otis (2008)
Parents (1989)
Phobia 2 (2009)
Piranha (1978)
Planet Hulk (2010)
Planet of Vampires (1965)
Predator (1987)
Predator 2 (1990)
Rabid (1977)
[REC] (2007)
[REC]2 (2009)
Return of the Living Dead (1985)
Romasanta: The Werewolf Hunt (2004)
Shivers (1975)
Silent Night, Deadly Night (1984)
Slither (2006)
Solomon Kane (2009)
Split Second (1992)
Stephen King's Cat's Eye (1985)
The Bad Seed (1956)
The Birds (1963)
The Cottage (2008)
The Dark Crystal (1982)
The Descent (2005)
The Fearless Vampire Killers (1967)
The Fly (1958)
The Fly (1986)
The Hitcher (1986)
The Hole 3D (2009)
The Howling (1981)
The Hunt for Gollum (2009)
The Last House on the Left (1972)
The Living Dead at Manchester Morgue (1974)
The Lost Boys (1987)
The Monster Squad (1987)
The People Under the Stairs (1991)
The Spiderwick Chronicles: The Field Guide (2008)
The Thing From Another World (1951)
The War of the Worlds (1953)
The WolfMan(1941)
THEM! (1954)
Trick 'r Treat (2008)
Tucker & Dale vs Evil (2010)
Turtles Forever (2009)
Vampire Hunter D: BloodLust (2000)*anime
WALL-E (2008)
Ward 13 (2003)
Warning Sign (1985)
Westworld (1973)
Zombieland (2009)

Skoro savršeni filmovi:
9 (2009)
Alien Trespass (2009)
Battle: Los Angeles (2011)
Blade: Trinity (2004)
Burke and Hare (2010)
Children Shouldn't Play with Dead Things (1972)
C.H.U.D (1984)
Deep Rising (1998)
Demons (1985)
Demons 2 (1986)
Feast (2005)
Freddy vs. Jason (2003)
Friday the 13th (2009)
From Hell (2001)
Galaxy of Terror (1981)
Horror Express (1973)
Hybrid (2010)
Innocent Blood (1992)
It! The Terror From Beyond Space (1958)
Jack Brooks: Monster Slayer (2007)
Jason and Argonauts (1963)
Jaws 2 (1978)
Kingdom of the Spiders (1977)
La Horde (2009)
Lesbian Vampire Killers (2009)
Mutant (1984)
Mutants (2009)
My Name is Bruce (2007)
One-Eyed Monster (2008)
One Dark Night (1983)
Orca: The Killer Whale (1977)
Percy Jackson & the Olympians: The Lighning Thief (2020)
Phantasm (1979)
Phantoms (1998)
Planet Terror (2007)
Predators (2010)
Prince of Darkness (1987)
Resident Evil (2002)
Rogue (2007)
Quarantine (2008)
Sinister (2012)
Splinter (2008)
Superman/Doomsday (2007)
The Boy Who Cried Werewolf (2010)
The Descent 2 (2009)
The Gate (1987)
The Ghost and the Darkness (1996)
The Plague of the Zombies (1966)
The Prowler (1981)
The Mutant Chronicles (2008)
The Zombie Diaries (2006)
War of the Worlds (2005)
Wind Chill (2007)
Wolfen (1981)
Zona Mrtvih (2009)

Vrlo slabi filmovi (jedanput ih pogledati i zaboraviti ih):
7-gwang-goo (2011)
30 Days of Night: Dark Days (2010)
Altitude (2010)
Atrocious (2010)
Blackout (2009)
Black Sheep (2006)
Blood & Chocolate (2007)
Big Bad Wolf (2006)
Blood: The Last Vampire (2009)
Chaw (2009)
C.H.U.D II: Bud the Chud (1989)
D-Wars (2007)
Day of the Dead (2008)
Daybreakers (2009)
Dead Space: Downfall (2008)
Doghouse (2009)
Doom (2005)
Dreamcatcher (2003)
Dylan Dog: Dead of Night (2010)
Eclipse (2010)
Fade to Black (1980)
Feast II: Sloppy Seconds (2008)
Frostbiten (2006)
Funhouse (1981)
Funny Man (1994)
Halloween (2007)
Humanoids From the Deep (1996) TV*
Hypothermia (2010)
Infestation (2009)
Jaws 3D (1983)
Jaws: Revenge (1987)
Jennifer's Body (2009)
Krvopijci 1989)
Legion (2010)
Loch Ness Terror (2008)
Lord of Illusions (1995)
Mor (1992)
New Moon (2009)
Night of the Living Dead 3D (2006)
Night of the Living Dorks (2004)
Night of the Demons (2009)
One Missed Call (2008)
Orcs! (2011)
Outlander (2008)
Piranha 2: The Spawning (1981)
Prophecy (1979)
Shark Night 3D (2011)
The Being (1983)
The Breed (2001)
The Burrowers (2008)
The Devil Inside (2012)
The Gate II: Trespassers (1990)
The Hills Run Red (2009)
The Last Lovecraft: Relic of Cthulhu (2009)
Troll (1986)
Robert Kurtzman's The Rage (2007)
The Reptile (1966)
The Tribe (2009)
The Unborn (2009)
Timber Falls (2007)
Twilight (2008)
Scourge (2008)
Shadow Zone: The Undead Express (1996)
Sint (2010)
Skyline (2010)
Spontaneous Combustion (1990)
Starship Troopers 3: Maruder (2008)
Vikaren (2007)
Undead (2003)
Under the Mountain (2009)
Unearthed (2007)

Filmovi tako loši da na kraju ispadnu dobri:
Nightmare at Noon (1988)
Parasite (1982)
The Dark Lurking (2010)
The Giant Claw (1957)


DOKUMENTARCI
His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th (2009)
More Brains! A Return to the Living Dead (2011)
Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010)
Scream greats, vol. 1: Tom Savnini Mater of Horror Effects (1986)
The Perfect Scary Movie (2005)
Zombies: A Living History (2011)

Recenzija video-igara:
Clive Barker's Jericho (2007)
Evil Dead: Hail to the King (2000)
Plants vs. Zombies (2009)
Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (2007)
Return to Castle Wolfenstein (2001)
TERRORDROME: Rise of the Boogeyman
The Suffering - The Prison is Hell (2004)

Recenzija figura:
Cult Classics Series 5: Medieval Ash (NECA)

Pisci SF-a, Fantasya i Horor žanra:
Robert Ervin Howard (1906 - 1936) I dio; II dio

Recenzija knjiga:
"Blackout" - Mislav Pasini
"Bojno polje Istra" - Danilo Brozović
"Cell" - Stephen King
"Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher (1978 - 1986)" - Adam Rockoff
"Kriza - Hrvatski horor" - Mihalinec/Grgić
"Mrtva Straža" - Mislav Pasini
''Let the Right One In'' - John Ajvide Lindqvist
"The Silence of the Lambs" - Thomas Harris
"Točka dezorijentacije : Zombiji su među nama" - Mislav Pasini
"Sumrak Razbijenog Uma" - Mislav Pasini
"Watchers" - Dean R. Koontz
Žuti titl - drugačija filmska enciklopedija (autori: Velimir Grgić i Marko Mihalinec)
"Xavia" - Damir Hoyka

Biografije, činjenice o monstrumima i ikonama strave...

Top lista najboljih:
12 naj scena eksplozije glave...
Najbolji 'animal attack' filmovi
Najgori 'animal attack filmovi + Bonus
14 najiritantnijih likova u hororima
Naj pijanci i alkosi u horor, SF i fantasy žanru....top 15
Deset najboljih pasa
10 naj zombija...
9 Najboljih košarkaških momenata u SF, Horor i Fantasy filmovima...
22 Najtužnije filmske smrti u horor, SF i fantasy žanru...
25 Najboljih scena sa zahodom - dio prvi i dio drugi
22 Najbolja SF oružja iz videoigara II dio I dio
32 najbolje mjuze u horor filmovima
Najbolji ljubavni parovi...top 20
35 naj serijskih ubojica u svijetu zabave 35 - 30, 29 - 16, 15 - 01
45 najgrudiju u horor filmovima 45 - 30, 29 - 16, 15 - 01
46 najboljih horror scena sa vratima - Dio prvi i Dio drugi
35 najboljih horor postera (35-28). (27-21), (20-11), (10-1)
Najboljih 5 vozila (+ Bonus) u nekom horor i SF filmu...
50 najboljih partitutra u Horor, SF i Fantasy filmovima I. dio i II.dio

Bad guys:
Alien
Aliens
Gremlini
Michael Myers
The Thing

Good guys:
Abraham van Helsing
Ashley J. Williams
Red Sonja
Solomon Kane

Redatelji Horora, SF-a i Fantasya:
John Carpenter

Scream Queens:
Dee Wallace
Linnea Quigley
Patricia Tallman

Horor Legende:
Bill Paxton
Corey Haim
Dick Miller
Tom Atkins
Udo Kier

Legende FX-a i specijalnih efekata:
Rob Bottin
Stan Winston

Znastvene činjenice, teorije i iskonska povjest:
2-4-5 TRIOXIN i Ernie Kaltenbrunner činjenice...
NECRONOMICON
Slučaj "Capitoli 61'"
ZOMBIJI - fenomen horor žanra i vudu religije
Zombiji - vrste filmskih nemrtvih
Zombi kronologija u horor filmu
Zašto volimo horore...
Moja teorija o Michaelu Myers

Liste i popisi:
Popis filmova o Frankensteinu...
Jekyll-Hyde lista filmova...
Gojira-Godzilla lista...
Lista filmova rađenih prema Stephen Kingovim novelama
Božićna lista horor filmova
Sva ubojstva Michael Myersa

Najstrašnije scene filma:
Scena No.1 ''Andaluzijski pas'' (1929)
Scena No.2 ''Se7en'' (1995)
Scena No.3 "Don't look now" (1973)
Scena No.4 "Pee-wee's Big Adventure" (1985)
Scena No.5 "Le Locataire/The Tenant" (1976)
Scena No.6 "Willie Wonka & The Chocolate Factory" (1971)
Scena No.7 "Reservoir Dogs" (1992)
Scena No.8 "Freaks" (1932)
Scena No.9 "Oldboy" (2003)
Scena No.10 "Misery" (1990)
Scena No.11 "Saving Private Ryan" (1998)
Scena No.12 "The Deep" (1977)
Scena No.13 "Irreversible" (2002)

Film Dana:
Body Parts (1991)
Hambuster (2010)
Korgoth of Barbaria (2006) Pilot epizoda
Pin (1988)
The Dummy (1982)
The Girl Next Door (2007)

In Memoriam
Mako

Copyright 2006. - 2008 Sva Prava pridržana Frogbros.