Dvorci, crkve i stari gradovi

21.09.2021., utorak

Travnik

Travnik zapaljen očima Već ga Janja očim zapalila.
Što se ono Travnik zamaglio ? Izgorješe dva nova dućana,
Ili gori, il ga kuga mori? Dva dućana I nova mehana
Il ga Janja očim zapalila? I mešćena ,gdje kadija sudi!
Niti gori, nit ga kuga mori.

Starina iznad grada . Utvrda ,tvrđava, pravi grad. Popeti se gore laganim hodom ,uskom cestom kojom se prometuje danas je ustvari mala gimnastika, ali u ono davno vrijeme bio je pothvat. Čuva ga voda koja teče kroz slapove I daje gradu vodu I život. I most je tu, da se dignu vrata ona drvena, jaka , da se neprijatelj ipak jako namuči,ako bi ga želio osvojiti. Jedan djedica, već sav pogrbljen sjeda na bicikl, malo se zaljuljao ,a onda se oštro I hrabro spustio niz strminu ceste. Iskreno moram reći da smo se prepali,a onda vidjevši kako se spustio ,ostali smo bez riječi, dok smo mi zadihani uspinjali se prema Gradu.
Spominje se ovaj starac prvi puta 1463 godine pri prolasku Mehmeda II na putu za Jajce, a izvještaj o tome događaju napisao je I zapisao Ludovik Lando ,knez trogirski I ta se isprava čuva u Zadru.Putopisac Evlija Čelebi navodi ga I kao grad “hiljadu vrela”. Travnik je isto tako I Vezirski grad od 1699- 1851 godine,a kao glavni grad bosanskog pašaluka ovdje je stolovalo 77 vezira. Za sami grad ne postoji točna datacija, ali se vjeruje da grad postoji kao takav I prije 15 stoljeća,pa se spominju I hrvatski kraljevi kao graditelji Trtko II Kotromanić ili čak I Stjepan Dabiša još početkom 14 stoljeća ili krajem 13. Na gradu se sustavno radi I obnavlja, pa vjerujemo da će povjesničari doći I do još podataka, a što možemo zahvaliti isto tako I arheolozima.
Samo naziv grada potječe vjerojatno od “Travnika “ – poreznika koji su ubirali porez na travarinu.
Sam opis grada I vjerne crteže tvrđave da je 1809 godine konzul MItesser.Grad je u osnovi nepravilan polygon sa gornjim, srednijim I donjim gradom,koji se nižu od sjeveraka jugu. Ulaz u sami grad je sa zapada u srednjem dijelu.Na najvišoj točki grada podignut je na grebenu bastion s dvorištem pod njim. Posadom u gradu upravljao je dizdar,a sami grad napušten je 1878 godine. Tužna sudbina nije niti njega zaobišla ,pa je od starog srednjevjekovnog sjaja završio kao obična kasarna I skladište.
Čelebi ovako skromno opisuje grad : Tvrđava se nalazi na vrletnoj litici, a sazidana je od klesana kamena u obliku petougla” . On je vidio tursku dograđenu utvrdu.
Za samu povijest Travnika I tvrđave vezana je I jedna strašna priča. Oko 50 bosanskih prvaka opiralo se centralnoj I centralističkoj vladavini vezira ,samovoljnoj, I bivaju zadavljeni u travničkoj utvrdi,kako bi se svaka sloboda govora zatrla.

Oznake: bosna, Bosna do Tokija, povijest


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.