Dvorci, crkve i stari gradovi

31.05.2022., utorak

Lovreća Sela

Poslije smrti svoga supruga Ernesta grofa Oršića god1864. prodala je udova grofica Julija -rođ.Jellacich Bužimska i Antun pl.Kuchtich dobro Dubrava Jakobu Badlu te se zajedno sele na dobro Lovreća Sela ispod kapele Sv.Jurja ,te ona tamo i umire 1875.godine.
Stari pl.Kuchtich bio je čovjek nemirna duha,veliki ženskar te odvjetnik svih zagorskih velikaša i vlastelina,te je bio dobro upućen u kućne prilike i obiteljske okolnosti istih.
Taj stari galamdzija -rabulist imao je pravu maniju pisanja dugih listova i pisama ,a kako je naglo umro od kapi u 86 godini života 1885 godine ,njegovi prijatelji i znanci primili su dugačko pismo ,prave čitulje nekoliko dana iza njegove smrti.
O njemu kao pravom ženskaru svjedoči nam i sljedeći slučaj : iza smrti grofice Julijane ,dolazila je k njemu mlada djevojka iz Rogatca.Upravo, kad se u subotu pod večer spremala na kola, da se odveze kući, opazi, da je kuharica izvadila iz krušne peći dvanaest ogromnih hljeba kruha za sluge namjestivši ih na kamenje pred kućom, da se ohlade. Štajerka siđe s kola i natovari si sav ispečeni kruh. Stari špan, koji je imao u nedelju u jutro razvagati kruh služinčadi, poleti u sobu do Kuchticha riječima: Za petram Boži, poglaviti gospodin, Štajerka nam je odpelala ves kruh, a kaj bum ja zutra družini vagal? Stari mu Kuchtich odvrati: Naj si ga vozi, kaj ti osel znaš kaj je to lubav.
Curiae nobilitaris Lovreća Sela

Oznake: Zagorje, Hrvatska, Putovanja, izleti, povijest


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.