Dvorci, crkve i stari gradovi

27.09.2023., srijeda

Erker

Erker nam dolazi iz njemačkog, a znači istaka, ili izbočina na fasadi. Erker se najčešće povezuje sa turskim doksatom. Dolazi nam ustvari kao ukras ili izbočeni dio zgrade , bez potpornja ili stupova, stoji samostalno, vezan za gradjevinu.
Nalazimo ga već u gotici, pa se ponešto promijenjen širi renesansom, a nekako je svoj status stekao najviše u baroku. Dio je koji je označavao bijeg u samoću ,povlačenje u neke svoje tajne ili misli, ili kao dio neke utvrde kojoj je služio kao promatračnica o dolasku neprijatelja. Često se u njega smješta kakva fotelja, sečija, klupica ispod prozora. Tu se misli daleko od ukućana u nekom svom svijetu, sa kakvom knjigom ili zagledan u daljinu. Tu se plakalo od prvih ljubavi, patilo za njima, da nitko ne vidi suze, ili potajno pratio pokret neke osobe koja se sviđala.
Naći ćemo ga i u ne samo profanom graditeljstvu nego čak i u sakralnom ,kao dio u kojem se nalazi oltar ili proširena izbačena niša.
U islamskoj baštini nalazi se na pročelju kuće okružen ili zatvoren staklom na tri strane ,obično u prizemlju.
Kako se mijenja vrijeme tako se i moda graditeljstva ponešto mijenja, pa se mijenjaju arhitektonski oblici,dodaju ili se izbacuju ukrasi, a posebice se mijenja na utvrdama, na kojima prestankom opasnosti on dobiva novu funkciju , sada kućnu, koju sam gore opisao.
Isto tako on može biti i kao kućna kapelica ,no to rjeđe srećemo.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.