31.05.2010., ponedjeljak

Kraj svibnja na Kamenitim vratima! I zadnji dan telefona 060-800-445



Evo, baš ova slika Gospe od Kamenitih vrata, krasi i našu dnevnu sobu! To je poseban dar, naše drage obiteljske prijateljice i aktivne Palmašice - bake Nade! Tetkica ju je dobila na dar 2007. godine, kada smo slavili 40. godišnjicu njenog dolaska u Zagreb, otkada se potpuno posvetila našoj obitelji! I doista - nije mogla dobiti ljepši i nadahnutiji dar...Jer što je karakterističnije za Zagreb, i za sve nas, vjernike u njemu, koji smo došli s raznih strana, uvijek se rado okupljajući oko naše Gospe od Kamenitih vrata!

Gospa od Kamenitih vrata

Moja mama i dan danas, već 10-ak godina sa svojim Hrvatskim pokretom za život i obitelj, baš svakog petka u 10h moli krunicu zahvalnosti za naše branitelje, posebno za one koji i dalje brane i duhovno oslobađaju našu domovinu, svojim žrtvama u Haagu, i drugim bjelosvjetskim kaznionicama: Gotovina, Norac...Jer i rat će biti u potpunosti gotov, i Mir doista zavladati kada oni pobijede i na tim bojištima...

"Podnosimo žrtvu - za slobodu i čast svoju i svoje domovine!"

Ante Gotovina

Slobodan Praljak

""Mir se moze donijeti samo onda ako se na određenom području napravi pravda. Pravdu je moguće dobiti samo ako ispred sebe imamo istinu - a istina mora biti zasnovana na činjenicama." (Slobodan Praljak - uvodna riječ)"

Jučer sam bila u katedrali na sv. misi za branitelje, u prepunoj katedrali, koju je predvodio dr. Tomislav Ivančić...Od svih naših političara, koji ne bi ni bili na vlasti, barem ne na hrvatskoj vlasti, da nije bilo branitelja, vidjela sam jedino - Milana Bandića! I pomislila, kako za tog čovjeka doista i svugdje treba uvijek i uvijek ponovo glasovati...Ma ne bi ga niti toliko napadali i klevetali, da im nije "trn u oku"...Predsjednički izbori su davno iza nas, sad mu ne trebaju više nikakvi politički bodovi...I ipak je tu ...Na sv. misi za naše branitelje...Jedino On!

Nakon sladoleda sa svojim roditeljima, koji su naravno isto došli na istu sv. misu, otputovala sam vlakom na Krapinafest...Tamo sam uspjela sve dogovoriti za jednu jesensku manifestaciju i glazbeni festival u organizaciji "Kristova Stola", i uz mnoštvo poznatih (na takvim mjestima sam stvarno ko riba u vodi), dogovorila i prijevoz za Zagreb autom s jednim časnim sestrama, a posebno mi je drago bilo sresti i don Anđelka Kaćunka! Koji je baš prekjučer bio (prezadovoljan!) na tribini u Valpovu, koju sam tamo Darku pomogla organizirati!

Don Blog u Valpovu!

Dakle, vlakom do Zaboka, pa presjedanje za Krapinu...Putem sam naišla na još nešto totalno čudno...I zapravo - tragikomično...Nisam vjerovala svojim očima...Mislila sam da se valjda radi o kakvoj parodiji...Naime, vlak se kratko zaustavio i u Velikom Trgovišću...Tu sam bila još krajem 90-ih na otvaranju rodne kuće predsjednika Tuđmana, nekako se veseleći što vlak prolazi baš tim putem, pomolivši se u sebi i zahvaliviši Bogu za 1. hrvatskog predsjednika i Oca domovine...

Ali umjesto kakve spomen ploče na maloj željezničkoj stanici njegova mjesta, ugledala sam "lijepu" dobro očuvanu spomen ploču, sa zločinačkom petokrakom i sljedećim natpisom: "Tito. Od Kumrovca do Velikog Trgovišća pešice je hodil, i od tud prvi put u svet se cugom vozil, ni slutil nije da bu novu domovinu stvoril!" !?!?

A ja sam se osijećala ko u nekakvoj (tragi)komediji situacije...Pa gdje mi to živimo!? I/ili - kad mi to živimo...!?

No, nema veze...Danas ionako idem u Sheraton na predstavljanje nove knjige dr. Zdravka Tomca, Hvalospjev ljubavi, pa ne sumnjam da ću tamo zateći i dr. Miroslava Tuđmana, pa ću ga priupitati za zdravlje, i stanje u rodnom mjestu njegova Oca...I Oca naše Domovine!

A odmah nakon toga ću se na sv. misi u katedrali i procesiji kroz grad, moliti za našu Domovinu, (Tuđmanovu! A ne Titovu...Srećom) i u procesiji posebno sjetiti i našeg Gradonačelnika! Koji je jedini od svih državnih i gradskih političara jučer bio u katedrali na sv. misi za branitelje.

Ps. Danas je zadnji dan humanitarnog telefona: 060-800-445 za našu akciju! Skupili smo skoro za prehranu jednog djeteta u Ekvadoru, za čitav mjesec! Hvala svima! Novosti o "Kristovu Stolu" ovih dana!
- 10:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.05.2010., nedjelja

Presveto Trojstvo


Majka, Kći i Tetkica : )

Evo, mi smo svi dobro, zahvaljujući možda baš Presvetom Trojstvu i vašim molitvama...

Tetkica i ja ćemo i dalje samostalno funkcionirati, a mama se vratila u svoju bazu : ) Nakon, točno 3 mjeseca provedena s nama...A tetkica je simpatično komentirala, prigodno uz sutrašnji blagdan Pohođenja Marijina - pa mama je bilo kod nas točno koliko i Djevica Marija kod svoje rodice svete Elizabete : ) Tek kad si čovjek tako posvijesti taj vremenski period, shvati da je Marija "odvalila" stvarno dobar posao !

A na temu Presvetog Trojstva evo još par zgodnih fotki:


Otac i Sin!



Na krilima Duha Svetoga : ))))



(predivna Crkva Presvetog Trojstva u Sv. Nedjelji, gdje posebno svečano slave današnji blagdan! I gdje kreće veliki jesenski projekt "Kristova Stola" - o tome više riječi kasnije, a vi se samo i dalje molite Presvetom Trojstvu, i posebno Duhu Svetome!)

Blagdan Presvetog Trojstva u Sv. Nedjelji

I neka vas sve blagoslovi i čuva:



Otac, Sin i Duh Sveti!

Amen!
- 09:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Hrvatski katolički filmski festival!

Naiđoh jutros na jednu temu koja mi se baš svidjela! A i nadovezala na tematiku o kojoj sam se ovih dana dopisivala s jednim blogerom...Naime, s više strana mi je stigao mail o potpisivanju nekakve peticije protiv nekakvog američkog svetogrdnog filma...Kao da je to nešto novo...I kao da se takvim peticijicama Bog zna šta može postići...Osim što se navedeni film dodatno besplatno "reklamira" slanjem informacija o njemu na mnoštvo adresa...

I baš mu napisah:
"Dobila sam ovo već sa dvije tri strane, ali moje iskreno mišljenje je da proslijeđivanjem tako čega ima više štete nego koristi...Npr. inače ne bih niti znala za taj film, znači ovako ga se dodatno besplatno reklamira, tj. daje mu se medijskog, odnosno virtualnog prostora...Naravno da me spoznaja o takvom filmu (ako je uopće istina...) zabolila, pogodila i povrijedila moje katoličke osjećaje...Ali namjerno nisam niti ću ići potpisivati tu peticiju, jer se njome ionako ništa ne postiže...Treba raditi, moliti, činiti dobro...A zlo maksimalno suzbijati, minimizirati...
...
Ma ja mislim da se najbolje boriti izradom vlastitih kvalitetnih filmova npr, umjesto "peticioniranja" protiv njihovih...

Usput, nedavno sam u kinu gledala film Aleluja, uz iznimku par manjih scena, iznimno mi se dopao...Uz svježu i pozitivnu poruku...Onako, kao da ga je radio neki ateist, koji jako cijeni i simpatizira Crkvu i svećenike...Neobičan film, iz jedne druge perspektive...Iako možda nije za preosjetljive vjernike...Ako ti dođe "pod oko" baš bi me zanimalo i tvoje mišljenje..."

Film Le missionnaire - Aleluja

Isječci iz filma

"Užasno dobar i zanimljiv! Sve je nekako izokrenuto, ali - na pozitivnu stranu...Ima par scena, (ukupno ne više od nekoliko sekundi) kojih baš i ne bi moralo biti, ali sve drugo je jako poticajno i zanimljivo, duhovito i inteligentno..."

No, ono o čemu sam sada htjela pisati je katolički filmski festival u Rijeci! Ta vijest mi je došla kao naručena, obzirom na prethodnu korespondenciju! Tako se to radi!

Festival hrvatskih vjerskih filmova

"Rijeka, (IKA) - U hrvatskom marijanskom svetištu Gospe Trsatske u Rijeci od 2. do 4. lipnja održat će se festival hrvatskih vjerskih filmova kojega organiziraju Istra film i Franjevački samostan.
Budući da se u Hrvatskoj godišnje snimi više desetaka filmova vjerskog sadržaja, različitih žanrova i dužine trajanja, to će ovaj specijalizirani filmski festival na jednom mjestu okupiti godišnju produkciju hrvatskih vjerskih filmova i izložiti ih natjecateljskom vrednovanju.
Na Festivalu mogu sudjelovati filmovi svih žanrova u kojima se iskazuju evangelizacijske i društvene vrijednosti Katoličke crkve u Hrvata - igrani, dokumentarni, animirani, obrazovni, amaterski – uz uvjet da ne traju duže od 60 minuta. ..."

Trsat Istrafilm

Popis filmova - vrlo zanimljivo!
- 09:12 - Komentari (2) - Isprintaj - #

27.05.2010., četvrtak

Hrvatsko Katoličko Sveučilište od jeseni!!!

Universitas Studiorum Catholica Croatica Zagreb

"Budite suvremeni – uđite u povijest!"

Od jeseni, točnije od listopada ove, 2010. godine Hrvatsko katoličko sveučilište (HKS) počinje s nastavnim radom. Prvi studij koji studenti mogu upisati i pohađati jest Studij povijesti.

"Sigurno da u imenu Sveučilišta zanimanje pobuđuje katolička odrednica. Ona pokazuje da je njegov osnivač Katolička Crkva, odnosno Zagrebačka nadbiskupija, što upućuje na organizacijski i vrijednosni crkveni okvir, a taj je okvir ujedno i otvorenost novoga prostora i poveznica s drugim sveučilištima, naročito s katoličkim sveučilištima u Europi i svijetu.
...
Posebnost Studija povijesti na HKS-u vidljiva je i u diplomskome studiju, gdje student izabire usavršavanje između pet različitih specijalizacija, među kojima je i ona koja se odnosi na Hrvate izvan Hrvatske."



Program međunarodne konferencije

»Ideja katoličkog sveučilišta: Perspektive za Hrvatsku i Europu«

Srijeda, 2. lipnja, Zagreb, Ilica 242 /karta/

10:00 – Otvaranje, prof. dr. Ivan Šaško, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta

10:15 – Glavni govor, prof. dr. Ian Ker, sveučilište Oxford, „Kardinal Newman i ideja o sveučilištu“

Pauza

11:30 – panel: Uloga katoličkog sveučilišta u Europi i Hrvatskoj

- mr. sc. Stjepo Bartulica, moderator

- prof. dr. Ian Ker, sveučilište Oxford

- prof. dr. Ivo Banac, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

- prof. dr. Massimiliano Valente, Universitŕ europea di Roma, Odjel za povijest, Rim

- prof. dr. Željko Tanjić, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Završne riječi
- 16:08 - Komentari (9) - Isprintaj - #

26.05.2010., srijeda

Počele prijave za Modrave 2010!

Prijave za Modrave 2010.

SKAC Modrave 2010 - Prijave

Prijave traju od 24.05. do 21.06.

---------------------------------------------------------------------

TERMINI


11.07. - 18.07.

18.07. - 25.07.

25.07. - 01.08.

01.08. - 08.08.

08.08. - 15.08.


15.08. - 22.08.


22.08. - 29.08.
DUHOVNE VJEŽBE*



---------------------------------------------------------------------

NAPOMENE



•Kamp je predviđen za sudionike starosne dobi
od 17 do 30 godina.
•Sudionici mogu sudjelovati samo u jednom terminu.
•Sve prijave pristigle prije 24.05. neće biti uvažene. Prvi tjedan prijava prednost imaju osobe koje nisu još bile na Modravama i prvi put se prijavljuju.

•Zbog karaktera kampa posjete i noćenje u kampu izvan okvira sudjelovanja nisu dozvoljeni! U iznimnim slučajevima kamp je moguće posjetiti isključivo subotom u poslijepodnevnim satima uz obaveznu prethodnu najavu voditelju kampa tjedan dana unaprijed na mobilni telefon!
•Na Modrave se dolazi na vlastitu odgovornost!


*U zadnjem terminu program je drugačiji nego u ostalima. Taj program namijenjen je sudionicima starosne dobi od 21 godine naviše.

---------------------------------------------------------------------

POSTUPAK PRIJAVE


•upoznajte se s pravilima kampa OBAVEZNO!!!


•PRIJAVNICU skinite ovdje i popunjenu pošaljite na e-mail adresu: modraveskac@gmail.com


•najkasnije 7dana nakon što vam javimo da je termin slobodan POTVRDITE PRIJAVU uplatom: 250kn (studenti/učenici) odnosno 350kn (zaposleni)


•UPLATE:
ćna žiro-račun Modrava
(RBA): 2484008-1500146100

ćNA UPLATNICU UPIŠITE SVOJE IME I PREZIME jer inače zaista ne znamo na koga se uplata odnosi!! Na uplatnici trebate naznačiti PARTICIPACIJA


•U SLUČAJU ODUSTAJANJA UPLATE SE NE VRAĆAJU!!!!
•ako je termin popunjen, stavljamo vas na LISTU ČEKANJA

A evo i malo starih sjećanja:

Modrave prije misija

Modrave za vrijeme misija

Modrave poslije misija

Modrave i p. Luka
- 00:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.05.2010., utorak

Help Me-Very Urgent! (kradljivci yahoo identiteta...)

Ovakav mail su neki dan dobili svi mail adresanti jednog mog znanca, koji koristi yahoo email adresu, pa tako i ja...

"How's everything on your end? This has had to come in a hurry and it has left me in a devastating state. I travelled to UK for a Training Program (UTP), unfortunately for me my wallet was stolen at the hotel where I lodged. The Embassy only cleared me of my travelling documents and ticketing since I came in on official purpose. I only need to clear the hotel bills before I can leave but ofcourse they stopped billing me since the incident. I didn't bring my phones here and the hotel telephone lines were disconnected during the robbery, so I have access to only emails. Please can you send me Ł1,360 as early as possible so I can return home. As soon as I get home I would refund it immediately. Western Union or Money Gram seems to be the safest and quickest option for now, please send to the details:

Name: Ime Prezime
Address: Milltown Rd, Shaw's Bridge
City: Belfast
ZIP Code: BT8 7XP
Country: United Kingdom

Please as soon as you are done help me write out the MTCN and the details you used in sending me the money. Thank you so much as I would be waiting to hear from you.

Regards And God Bless You.
Ime Prezime"

Naime, prethodni dan mu je kao iz yahoo centrale stigao mail u kojem ažuriraju podatke o svojim korisnicima, ime, prezime, adresa, lozinka i sl, što im je kao potrebno kako bi se izbjegle tehničke smetnje s njihovim mail računima...On im je naivno poslao sve podatke, jer su doista imali yahoo logo i sve je izgledalo vjerodostojno...A sljedeći dan smo svi dobili "njegov" urgentni email gornjeg sadržaja : ) A njemu je, uz onemogućen pristup vlastitim mailovima, još i cijeli dan zvonio telefon od strane zabrinutih prijatelja...

Pa, eto, ako netko od vas dobije "Yahoo" upit toga tipa, nemojte nasjedati...
- 21:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Varšavska - jučer, danas, sutra...?!?!

Evo novi post potpore kojeg posvećujem Zagrebačkom gradonačelniku, i svom predsjedničkom kandidatu, započet ću riječima kojima sam završila prethodni:
""Laž je privremena, a Istina je vječna. Svaka se laž raskrinka. Laž je maska. Laž nije stvarnost. Đavao je otac laži.On je maska. Lažno lice. Lažac od početka. Njegove su laži jake i slabe. Najprije jake, pa onda slabe i nikakve. Istina je ispočetka slaba i gotovo nepostojeća. Ona polako raste i sve osvaja."

A vezano uz varšavske prosvednike (možda bi oni voljeli i da se moja i Josipovićeva osnovna škola opet preimenuje u narodnog heroja "Vladimira Nemeta Bracu"?!), citiram izvanredan tekst g. Milana Ivkošića iz Večernjeg:

Tjedna inventura g. Milana Ivkošića

PET. 21.5. Šačica od stotinjak prosvjednika iz Varšavske za Šprajca je “narod”

Novi prosvjedi u Varšavskoj ulici u Zagrebu protiv gradnje podzemne garaže podsjetili su me na radijsku emisiju u kojoj su građani postavljali pitanja novom predsjedniku Josipoviću. Sudjelovala je i njegova prijateljica, glumica Urša Raukar, glavna prosvjednica iz Varšavske, koja će mu i zahvaliti što je pobijedio, jer “sada neću morati emigrirati”. Tu zlobu o Hrvatskoj u kojoj bi Bandić bio predsjednik mogla je izgovoriti samo pakosnica spremna i na najcrnje krivotvorine. A s krivotvorinom je ovih dana i HTV-ov Dnevnik počinjao Zoran Šprajc koji bi se reporteru Petru Vlahovu obraćao pitanjem: “Kolega Vlahov, tko će prvi popustiti – snage represije ili narod?” A Vlahov bi svoj izvještaj počeo riječima: “Evo, iza mene vidite stotinjak prosvjednika...” Ta šačica ljudi bila je za Šprajca “narod”, a koliko Varšavska zanima narod reći će baš ikona “progresivne misli” Mirjana Krizmanić: “Na žalost, ne mislim da je aktiviran dovoljan broj građana, što samo potvrđuje moju tezu da su Zagrepčani maksimalno pasivni i nezainteresirani...” Ako se prosvjedničko-medijska revolucija služi krivotvorinama i nasiljem, zar Urši Raukar i društvu nisu takvi i argumenti u zaštiti gradske jezgre? I ne baštini li upravo ona, uz Josipovićevu potporu, teror koji je ljude prisiljavao na emigraciju!?

I dok se bivši (?) jednoumnici, danas pozivaju na pluralizam i demokraciju, koristeći svoje stare represivne i barikadne metode, na koje su navikli i s kojima jedino znaju, ja ću sutra s Gradonačelnikom uživati na njegovu Floraartu i nekad potpuno zapuštenom jezeru (ko što je danas Varšavska ulica...), čije uređenje nisu uspjeli spriječiti ni svi bivši komunisti ovoga grada:

Floraart na Bundeku - 26-31.5.2010.

"Floraart 2010 - Bundek - zagrebačka rivijera cvijeća

Na više od trideset hektara otvorenog i dvije tisuće četvornih metara zatvorenog prostora, od 26. do 31. svibnja, Zagrepčani i drugi posjetitelji moći će uživati u cvjetnim kreacijama izlagača iz Austrije, Belgije, Danske, Francuske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, SAD-a, Slovenije i Hrvatske, čulo se na današnjoj konferenciji za novinare u povodu predstojeće Međunarodne vrtne izložbe FLORAART na jezeru Bundek.
...
Ulaz na vrtnu izložbu i ove je godine besplatan, a, osim uživanja u cvijeću i maštovitim aranžmanima, posjetitelje će dočekati bogat kulturno-zabavni program, niz stručnih predavanja, prezentacija te radionica na kojima će građani moći iskušati svoje umijeće u slaganju cvijeća i naučiti o njegovom uzgoju. Za najmlađe su svaki dan u 11,00 i 18,00 sati predviđene predstave kazališta Smješko, a roditelji će za to vrijeme moći razgledati ili kupiti cvijeće, opremu za uređenje vrtova i dječjih igrališta...

Međunarodnu vrtnu izložbu možete posjetiti svakim danom od 9,00 do 21,00 sat."
- 08:52 - Komentari (9) - Isprintaj - #

21.05.2010., petak

Branitelj

Evo, prije večerašnjeg puta, još malo Facebook duhovnosti...Uz Duhove...Uz Dan Branitelja...

"Duh Sveti je Branitelj. On nas brani od tijela, svijeta i đavla. Simbol tog branitelja je Golub. Kako Golub može braniti? Golub je krajnje plah. Na svaki mig on uzmiče. Vrapci mu otimaju hranu. Golube, kako nas Ti braniš? Kako tjeraš od nas Zmaja i Zvijer i lažnog proroka, to đavolsko trojstvo? Kako u nama zaustavljaš užasne misli koje nas gone na sumnju i mrmljanje? Kako priječiš da u nas prodire podla zavodljivost svijeta koja nas vuče u vrtlog razvrata i prijevare? Blagi Lahore, kako zaustavljaš u nama oluju besmisla i samouništenja? Kako?

To je neobjašnjivo iskustvo. Nikako nije jasno kako Janje pobjeđuje Zmaja. U jednom starom crtanom filmu donekle se objašnjava taj paradoks. Stari i goropadni pas uhvatio je malo pile i odlučio ga ugojiti i pojesti. Hranio je pile. Pile je raslo i debljalo se. U međuvremenu je pile počelo zvati tog psa svojom mamom. Kad je došlo vrijeme slasnom obroku, pas je spremio kotao i uzavreo vodu. Uzeo je pile i rekao mu da sada slijedi kupanje. Pile je reklo: „Da, mama!“ i krenulo uz dugu drvenu žlicu da skoči u vodu. Sa svakim je korakom rasla napetost. „Da, mama!“, ponavljalo je u svoj bezazlenosti i išlo prema vrhu žlice da skoči u uzavrelu „kupku“. Pas je držao žlicu i srce mu se počelo kidati sa svakim novim korakom. Kad se pile hitnulo u „kupku“, pas nije mogao više izdržati i uhvatio ga u letu. Tako je pile pobijedilo goropadnog psa. To je neodoljiva sila Nemoći. Golub nadvladava Zmaja i Zvijer. Zlo je slabo. Zlo ima slabu točku: NEOPIRANJE. Janje se nije opiralo. Krist se nije opirao. Šutio je. Da, mama! Da, Oče. Da, Pilatu! Da, Zvijeri. Da, Kajfo. Nije se opirao. Pustio je da zlo čini što hoće. Zlo se u svom letu rasplinulo. Pokazalo se lažno i šuplje.

U Kristu je bio Duh Sveti. On je bio pun Duha Svetoga. Njega je branio Branitelj, Duh Sveti, Golub, koji se spustio na Jordanu kada se čuo glas Očev: ovo je Sin moj, Ljubljeni. Sa svih je strana bio napadnut. Svi su ga napustili i osudili. Nije se opirao. Nije se branio. Pustio je to Sucu pravednom. Na zlo nije odgovarao zlim i na prijetnju nije prijetio. Bio je Janje. U Njemu je bio Golub. Nije imao žuči. Nije nikoga sudio. Sve je spašavao. Nikoga nije prezirao. Nikomu nije prijetio. Sve je branio. Sve je volio. Sve je uzimao na sebe. Sve je branio. Sve je ljubio najvećom ljubavlju. Dao je život. Nije branio svoj život. Davao se i dao se do kraja. Nitko nema veće ljubavi od ove: dati život svoj za neprijatelje svoje. Ljubiti sve.

Duh Sveti je ljubav Božja razlivena u našim srcima. On svjedoči da nas Otac ljubi. On svjedoči da nas Sin ljubi do kraja. On žubori kroz krsnu vodu, u koju smo bili uronjeni, da ne vjerujemo svijetu i đavlu. On nas uvodi u svu Istinu. On je Duh Istine. Laž je privremena, a Istina je vječna. Svaka se laž raskrinka. Laž je maska. Laž nije stvarnost. Đavao je otac laži.On je maska. Lažno lice. Lažac od početka. Njegove su laži jake i slabe. Najprije jake, pa onda slabe i nikakve. Istina je ispočetka slaba i gotovo nepostojeća. Ona polako raste i sve osvaja.

Tako i Duh Sveti djeluje u duši. Kao da ga nema. Ide polako. Osvaja dio po dio. Raskrinkava laž po laž. Utapa zlo za zlim i na kraju trijumfira. Duh Sveti pobjeđuje. On je čvrsta obrana koja u protunapadu pobjeđuje neprijatelja. Duh Sveti daje snagu da se ne opiremo zlu. Ne opirati se. Ne opirite se Zlomu. Prepustite to Sucu pravednom. Dobrim pobjeđujte zlo. U areni su Golub i Zvijer. Golub će pobijediti. On će obraniti izabranike svoje. Gideon je pobijedio Moabce. David je svladao Golijata. Josip je spasio braću. Judita je svladala Holoferna. Danijel je nadvladao Nabukodonozora. Estera je nadmudrila Hamana. Petar je osvojio Rim. Dujam je svrgnuo Dioklecijana.Stepinac je svojom krvlju izbrisao Crvene. Babuške su skinule sa svjetske scene boljševike. Duh Sveti brani izabranike svoje. Golub je veliki Branitelj i Tješitelj. Vjerujem u Duha Svetoga, Gospodina i Životvorca. Tješitelja neutješnih. Branitelja nebranjenih.
don Šime"

Uf, stvarno zvuči lijepo, istinito, moćno...Jedino ja to još nisam svladala...Ne mogu šutjeti i trpjeti. Ne mogu ostati mirna pred lažju i prevarom. Moram vikati Istinu, moram se boriti...Ali ovo mi je najjači odlomak:

"Laž je privremena, a Istina je vječna. Svaka se laž raskrinka. Laž je maska. Laž nije stvarnost. Đavao je otac laži.On je maska. Lažno lice. Lažac od početka. Njegove su laži jake i slabe. Najprije jake, pa onda slabe i nikakve. Istina je ispočetka slaba i gotovo nepostojeća. Ona polako raste i sve osvaja."


- 14:40 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Dani Indije u Zagrebu - 21-29.5



Evo, Zagreb postaje pravi multikulturalni centar svijeta : )
Te Dani Indije, te Dani Afrike...No još jednom apeliram - najvažnije od svega je sjetiti i zahvaliti se našim Braniteljima, živima i poginulima na Danima Branitelja!

Dan Branitelja Grada Zagreba 30. svibnja

A tek onda sve drugo! Tek poštujući svoje i svoju kulturu, možemo na pravim temeljima upoznavati i poštivati i druge kulture!

"Jedinstvena je to višednevna manifestacija koja donosi cijeli spektar indijske kulture, gastronomije, običaja i društva, te će do sada biti najveći takav događaj povezan s Indijom u Hrvatskoj.

Program manifestacije pronađite ovdje.

Dani Indije - Program

Dani indijske kulture "Namaste Indija“ će se po prvi puta održati u srcu Zagreba, upravo u 2010. godini koju je Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila Međunarodnom godinom približavanja kultura.

Predstavit ćemo jednu od najbogatijih kultura današnjice, kulturu staru preko pet tisuća godina, prepunu raznolikosti i tolerancije, veselu i optimističnu!"
...
Manifestaciju organiziraju Udruga Lotos i Veleposlanstvo Republike Indije u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO, a uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih poslova. Partneri projekta su: Etnografski muzej, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za indologiju i dalekoistočne studijei KIC – Kulturno informativni centar."

Dani Indije - opširnije
- 10:35 - Komentari (2) - Isprintaj - #

20.05.2010., četvrtak

Dan Afrike - 23.5! U Zagrebačkom Kazalištu Lutaka i dr...



Evo, kako i Kristov Stol, od ovog ljeta kani proširiti svoje misijske djelatnosti i projekte i na druge kontinente (detalji uskoro!), u oči mi je upala i zgodna Manifestacija, pod gornjim nazivom!



Kako sam za vikend u Veneciji, neću moći sudjelovati, ali možda se priključim nekom od popratnih događanja:

+ 20.05. afro pre-party: caffe Kolding (Berislavićeva 8)
19 h: otvorenje izložbe fotografija udruge Kairos

(ovo možda stignem danas nakon Arene i mjuzikla: "Za dobra stara vremena" :)

+ 23.05. afro after party: klub Masters (Ravnice bb)
od 23 h: dj program Dyalli meets V-global

Udr. za afričku kulturu Dyalli

info na: www.dyalli.hr

Udruga za kulturnu suradnju i promicanje afričke kulture u Repulici Hrvatskoj s ponosom najavljuje tradicionalnu proslavu Međunarodnog Dana Afrike u Zagrebu.

DAN AFRIKE 2010. održat će se 23.svibnja u prostorima Zagrebačkog kazališta lutaka (Trg kralja Tomislava 19).

Iz programa najavljujemo:

DNEVNI PROGRAM:

- izložba fotografija
- radionice za djecu (plesna i bubnjarska)
- radionica afričkog plesa – gost Eugene Magina (Kenija)
- radionica zapadnoafričkih perkusija – Nenad Kovačić
- degustacija afričke hrane
- sajam udruga i organizacija vezanih uz Afriku

VEČERNJI PROGRAM:

- plesna predstava udruge DYALLI uz live perkusije
- modna revija tradicionalnih afričkih odjevnih predmeta


+ afro after party u zagrebačkog klubu Masters (Ravnice bb) – dj program

Više informacija očekujte uskoro!

DYALLI


PARTNERI:
Zagrebačko kazalište lutaka (www.zkl.hr)
KOLDING d.o.o. (www.kolding.hr)
Bead by bead (www.beadbybead.org) i Sedma Planeta
FISTT udruga za promicanje audio vizualne culture (www.fistt.hr)
V-Global (http://vglobal.wordpress.com/)
Klub za ekspedicionizam, kulturu i istraživanje KAIROS (www.klubkairos.com)
Udruga za razvoj audio- vizualne umjetnosti “Reggae” (www.reggae.hr)

MEDIJSKI POKROVITELJI:
INZG (www.inzg.net)
Reggae.hr (www.reggae.hr)
Drumtidam (http://drumtidam.info/)



Sa Sašom iz Benina u Sv. Iliji na Uzašašće



S Veronicom iz Ekvadora na Plesu : ) - jučer u 6h ujutro
(ona upravo leti prema Quitu- sretan i blagoslovljen put!!!)

A ja ću ako Bog da na ljeto u jednom drugom smjeru, a vi nas pratite molitvama!

A evo i video prilog o Saši, Sv. Iliji, Odilonu, Kerestincu - i njihovu Beninu!
(jučer, 20.5 u emisiji Provjereno, 3. prilog u emisiji - oko 20-e minute...)

Benin...

Jer i Isus je rekao:

"Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju!" (Mk 16,15)
- 10:55 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Dan Branitelja Grada Zagreba - 30.5.2010

Evo, koliko god zanimljivo i egzotično zvučalo obilježavanja Dana Afrike u Zagrebu, mislim da ćemo se doista svi složiti da je puno važnije i znakovitije za našu dragu Hrvatsku, obilježavanje Dana Branitelja Grada Zagreba - 30.5.2010! Čije manifestacije također počinju već ovaj tjedan!



"Dragi prijatelji, dragi suborci, bliži nam se četvrto obilježavanje Dana branitelja Grada Zagreba, 30. svibnja. Prilika je to da se okupimo, upoznamo naše sugrađane i napose mladež našeg grada sa svim onim što smo prošli, sjetimo se naših preminulih, nestalih i umrlih suboraca, sjetimo se i preživjelih suboraca i proslavimo naš dan, Dan branitelja Grada Zagreba.
Dan branitelja Grada Zagreba - 30. svibnja, je od 2007. godine službeni blagdan Grada Zagreba, prilika je da razvijemo naše barjake, da zapjevamo naše pjesme i da ponudimo našem gradu i cijeloj Domovini duh zajedništva.
Prilika je to da okupimo branitelje i njihove obitelji iz Grada Zagreba i kroz razna događanja prisjetimo se vremena ponosa i slave.
Zato Vas sve još jednom najsrdačnije pozivamo na naša brojna stručna, športska, kulturno-umjetnička i zabavna događanja.
Dođite i pridružite nam se da kažemo „Zajedno istinom protiv zaborava“

Dan Branitelja Grada Zagreba - 30.5.2010

Tjedni program Manifestacije

Evo, izdvajam meni najzanimljivije iz prigodnog programa ovih dana:

PONEDJELJAK, 24.05.2010.

Predavanje - Javno predavanje o vojno-redarstvenoj operaciji „Bljesak“

Mjesto održavanja: Hrvatski studiji na Borongaju, dvorana „Čakovec“
Vrijeme: od 8 do 9.30 sati.
Organizatori: HMDCDR i Hrvatski studiji.
Voditelj: Ante Nazor (0989808580); general pukovnik Marijan Mareković: HV - operacija „Bljesak“, Ratni načelnik Odjela specijalne policije Ante Šoljić: SJP MUP-a RH - operacija „Bljesak“, Ivan Brigović: „Osvrt na operaciju Bljesak kroz dokumente RSK“, Neda Balog: Sjećanje na branitelje poginule u operaciji „Bljesak“

ČETVRTAK, 27.05.2010.

Okrugli stol na temu „Problemi branitelja liječenih od PTSP-a“

Mjesto održavanja: Slovenska 21
Vrijeme: od 17 sati
Organizator: UHBL-PTSP Grada Zagreba

PETAK, 28.05.2010.

Cjelodnevno druženje branitelja iz Grada Zagreba (28. i 29.05.2010.)

Mjesto održavanja: Trg bana Josipa Jelačića
Vrijeme: od 8 - 20 sati
Organizator: ZU HVIDR-a Grada Zagreba

Predavanje na temu "Možemo i moramo do istine"

Mjesto održavanja: Tribine Grada Zagreba, Kaptol 27
Vrijeme: od 11 sati
Organizator: "Hrvatski feniks" udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja

NEDJELJA, 30.05.2010.

Odavanje počasti poginulim, nestalim i umrlim braniteljima

Mjesto održavanja: Gradska groblja i spomen obilježja po gradskim četvrtima.
Vrijeme: u 9 sati.
Organizatori: Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Republike Hrvatske - Grada Zagreba i Zagrebačke Županije; Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Zagreba; "Hrvatski feniks" udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja; "Vukovarske majke" udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja, ZU HVIDR-a Grada Zagreba.

Sveta Misa zadušnica

Mjesto održavanja: Zagrebačka Katedrala Uznesenja Blažene Djevice 1Marije
Vrijeme: u 11.30 sati
Organizator: ZU HVIDR-a Grada Zagreba i HVIDR-a Sesvete

- 10:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.05.2010., utorak

I stvori Bog Ekvador - još samo do sutra! 060-800-445 - hum. telefon do kraja svibnja



Evo, ako netko još nije stigao pogledati izložbu mojih ekvadorskih fotki, otvorenu 23.4. u Art Net Clubu, Zageb, Preradovićeva 25, stigne to učiniti još do sutra predvečer, kada skidamo fotke, jer neka druga izložba se otvara već u petak...Kada i ja putujem u Veneciju, samo za vikend, pomoći nešto Kćerima Srca Isusova, pa već imam dogovoreno i izlaganje svoje izložbe tamo!

Humanitarni telefon za akciju Kristov Stol, 060-800-445, moći ćemo koristiti još do kraja mjeseca...Prošli mjesec smo uspjeli i na taj način prikupiti oko 100 kn, za dječicu s. Lenke, pa nazovite još koji put ovih dana, da i ovaj mjesec bude barem toliko! A onda u neke nove misijske akcije!

Jednim pozivom donirate 2,10 kn za akciju
(od ukupno 3,69 kn - cijena poziva)

Dakle, telefonski još do kraja svibnja, a Projekt Kristov Stol za direktne uplate je trajno otvoren, i svakog 1. petka u mjesecu uplaćujemo sve što se tim putem prikupi. Hvala i Božji blagoslov svima! Dios les pague!

Kristov Stol - podaci su trajno u desnom stupcu bloga


- 11:56 - Komentari (4) - Isprintaj - #

90. rođendan Ivana Pavla II! Ivane Pavle II, hrvatski te narod ljubi!!!

"Papa Ivan Pavao II. (lat. Ioannes Paulus PP. II) (Wadowice, 18. svibnja 1920. - Vatikan, 2. travnja 2005.), papa. Građansko ime - Karol Józef Wojtyła.

Ivan Pavao II. jedan je od velikih državnika 20. stoljeća i duhovni aktivist planetarnoga utjecaja...

Ivan Pavao II

A sada u devetnici Duha Svetoga, najzgodnije se prisjetiti Njegove propovijedi na Duhove 2003. u Rijeci:

"Rijeka, 8. lipnja 2003.
Propovijed pape Ivana Pavla II. na Misi za obitelji
1. Zadnjih dana svojega zemaljskog života Isus je svojim učenicima obećao dar Duha Svetoga kao svoju najistinskiju baštinu, nastavak same njegove nazočnosti (usp. Iv 14, 16-17). Upravo naviješteni ulomak Evanđelja omogućio nam je da ponovno doživimo trenutak u koji je to obećanje postalo stvarnost: Uskrsli uđe u dvoranu Posljednje večere, pozdravi svoje učenike i dahne u njih te im reče: "Primite Duha Svetoga" (Iv 20, 22). Pedesetnica, opisana u Djelima apostolskim, jest događaj, koji je – pedeset dana kasnije – očitovao i svima priopćio dar, što ga je Isus dao svojima na sam dan Vazma. Kristova je Crkva uvijek, tako rekuć, u prigodi Pedesetnice. Neprestano je sabrana u dvorani Posljednje večere, gdje moli, i istodobno se, nošena jakim vjetrom Duha, nalazi na putovima svijeta, gdje navješćuje. Crkva neprestano ostaje mlada i živa, jedna, sveta, katolička, apostolska, jer Duh neprestano silazi na nju kako bi je podsjećao na sve ono što joj je njezin Gospodin govorio (usp. Iv 14, 25) i uvodio je u svu istinu (usp. Iv 16, 13)."
...
6. Sveti nas Pavao podsjeća da je "plod Duha ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost" (Gal 5, 22-23). Ove darove Duha Svetoga danas Papa ište za sve kršćanske supružnike u Hrvatskoj, kako bi svojim uzajamnim darivanjem, u vjernosti ženidbenim obećanjima i u služenju stvari Evanđelja, mogle u svijetu biti znak ljubavi Boga prema čovječanstvu. Ove darove ište Papa za sve vas, koji sudjelujete u ovome slavlju i koji ovdje ponovno potvrđujete da ćete se zalagati u svjedodžbi za Krista i njegovo Evanđelje. "Dođi, Duše Sveti, ispuni srca svojih vjernika i u njima užezi oganj svoje ljubavi" Dođi, Duše Sveti! Amen."

Ivan Pavao II u Hrvatskoj 2003.


- 11:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.5. 1711. - rođendan Ruđera Boškovića

Kako je i na današnji datum rođen Ruđer Bošković (sljedeće godine - 300 godišnjica rođenja!) bio matematičar, pjesnik, povezan s isusovcima, i puno putovao, te nije uvijek i svagdje prihvaćan s razumijevanjem, našla sam dosta dodirnih točaka s njim...A nedavno su nam se i ukrstili putevi, pred isusovačkom crkvom u Beču, gdje sam naišla na spomen ploču posvećenu njemu...










Isusovci Beč

Isusovci Austrija

RUĐER JOSIP BOŠKOVIĆ

Rođen: 18. svibnja 1711. u Dubrovniku
Umro: 13. veljače 1787. u Milanu

U Milanu je 13. veljače 1787. umro Ruđer Josip Bošković, hrvatski filozof, matematičar, fizičar, astronom, diplomat i pjesnik.

Rođen je 18. svibnja 1711. kao osmo dijete u dubrovačkoj obitelji Bošković, podrijetlom iz Hercegovine.

Školu je Ruđer počeo pohađati u Isusovačkom kolegiju u Dubrovniku, a već je kao petnaestogodišnjak nastavio školovanje u Rimskom isusovačkom kolegiju. Završivši školovanje 1741. kao tridesetogodišnjak, postao je najprije nastavnik, a zatim i profesor matematike u Isusovačkom kolegiju.

Već od petnaeste godine piše znanstvene rasprave iz matematike, fizike i astronomije, pa je vrlo rano stekao ugled osobito nadarena znanstvenika. Prvu zapaženu raspravu O sunčevim pjegama objavio je kao dvadesetpetogodišnjak i u njoj je iznio dvije nove vlastite metode za određivanje elemenata vrtnje Sunca oko osi.

Slijedilo je više vrijednih i cijenjenih znanstvenih djela, a vrhunac je bila Teorija prirodne filozofije, koju je završio i tiskao u Beču 1758. To kapitalno i, za današnja shvaćanja mnogih problema i tema filozofije i prirodnih znanosti, izuzetno važno djelo tek je 1974. u cijelosti prevedeno na hrvatski jezik i objavljeno kao dvojezično izdanje u nakladi Libera.

Prva od tri knjige posvećena je izlaganju Boškovićeva osnovnog shvaćanja tvari i sila koje djeluju u prirodi. U drugoj knjizi opširno se raspravljaju primjene teorije na mehaniku, a u trećem na fiziku. Na međunarodnom simpoziju u Dubrovniku, prigodom 200. obljetnice Teorije prirodne filozofije, poznati fizičar Nils Bohr naglasio je da Boškovićeve teorije privlače ponovno sve veću pažnju suvremenih znanstvenika.

Budući da isusovci nisu blagonaklono primili Teoriju prirodne filozofije, Bošković napušta Rim i odlazi u Pariz, a zatim u London, gdje je bio primljen s velikom pozornošću i počastima.

Nakon toga putuje po Belgiji, Nizozemskoj, Turskoj, Poljskoj i Austriji, a zatim je ponovo u Italiji, gdje je bio profesor optike i astronomije u Milanu i osnivač Zvjezdarnice u Breri.

Poslije toga otišao je u Veneciju i ponovno u Pariz, gdje je bio postavljen za upravitelja Optičkog instituta za pomorstvo i primio francusko državljanstvo. Zbog slabog zdravlja ubrzo se vratio u Milano, gdje je preminuo od komplikacija na plućima.

- 10:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.05.2010., ponedjeljak

Katolici u politici...

Evo, uz neke vruće teme : ) nađoh neke stare, ali uvijek aktualne zanimljivosti (autor:Danijel Labaš):

Iz "Doktrinalne note o nekim pitanjima koja se odnose na zauzimanje i ponašanje katolika u političkom životu"

"Kršćani su u dvijetisućljetnoj povijesti na razne načine sudjelovali u događanjima ovoga svijeta. Jedno od najvidljivijih djelovanja bilo je upravo sudjelovanje u javnome političkom životu.

"Kršćani, ustvrdio je jedan crkveni pisac prvih stoljeća, ‘sudjeluju u javnome životu kao građani’” (br. 1). To odmah u uvodu pojašnjava Nota, koja nosi datum 24. studenoga 2002. godine, i jasno podsjeća političare koji su katolički vjernici na njihovu obvezu da u javnome životu brane moralne i društvene temeljne vrijednosti koje uči Katolička Crkva."

"Kada vjernici katolici javno djeluju, u bilo kojem sektoru društva, kako se trebaju ponašati? Usvojiti norme liberalnoga demokratskog društva kojemu služe, ili se držati tradicionalnog učenja Katoličke Crkve?
Kako prosuđivati djelovanje onih političara koji se javno deklariraju katolicima, a čini se da u politici i društvu ipak ne mogu zastupati ono što ih uči njihova vjera?

Na takva, često vrlo konkretna pitanja sažeto, ali detaljno, odgovara nova uputa, "Doktrinalna nota o nekim pitanjima koja se odnose na zauzimanje i ponašanje katolika u političkom životu."
Notu ili naputak objavila je Kongregacija za nauk vjere, nakon savjetovanja sa Papinskim vijećem za laike.

Ona je namijenjena na prvome mjestu biskupima Katoličke Crkve, na osobit pak način katolicima političarima, ali i svim vjernicima koji su pozvani na sudjelovanje u javnom životu i u politici demokratskih društava..."
...
"Uz ova jasna upozorenja, Nota katolike potiče da budu ponosni na svoje političko djelovanje. Osobito se ne trebaju osjećati "inferiornima" u politici,

upravo zato što su katolici od Drugoga svjetskog rata do danas pokazali da je kršćanski prijedlog uređenja društva daleko bolji od onih koji su se u međuvremenu urušili.

U svakome povijesnom trenutku, kršćanin treba "verificirati" svoje mjesto u društvu koje je nesavršeno i koje se mijenja. U tom kontekstu katolici političari trebaju znati biti i proroci, u pravome biblijskom smislu te riječi.

Njihovo proroštvo mora biti povezano s Bogom, kako ne bi postalo utopija, te mora jasno izražavati slobodu i istinu o dostojanstvu svakoga čovjeka."


- 22:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.05.2010., nedjelja

AntiKomunizam!!! I 65. godišnjica Bleiburga i dr. komunistički zločini

Homilija sisačkog biskupa Vlade Košića na središnjoj komemoraciji žrtvama Bleiburške tragedije 15. svibnja 2010. godine

"Ponovno i ponovno podsjećamo:

EU je osudila komunizam kao totalitarni režim i komunističke zločine – prvo, s
Rezolucijom Parlamentarne skupštine (PS) Vijeća Europe br. 1096 "O mjerama za demontiranje naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih režima", od 27. lipnja 1996;
zatim, drugo – Rezolucijom PS VE, pod brojem 1481, a pod naslovom: "Neophodnost međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima" od 25. siječnja 2006.;
na što je reagirao i Hrvatski sabor s Deklaracijom o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj, od 30. lipnja 2006. – koja je donesena neprimjetno i praktično bez ikakvih pravno-kaznenih učinaka;
te na kraju treća europska osuda komunizma: Rezolucija EU, odnosno njezinog, Europskog parlamenta od 2. travnja 2009. Ova potonja rezolucija traži:
- da se održava spomen, ali i da se osude autori zločina, da bi se na istini stvorilo osnovu za pomirenje, jer bez toga Europa neće postići svoje jedinstvo;
- da se žrtvama komunizma oda počast kao junacima borbe za slobodu;

Rezolucija žali da se još i 20 godina nakon pada Zida ne otvaraju arhivi, posebice političkih policija;
Rezolucija traži da EU (Komisija i Vijeće ministara)
- materijalno pomognu nevladinim udrugama koje istražuju i skupljaju dokumentaciju o zločinima;
- da se stvori mreža "sjećanja i savjesti" te
da joj se pomogne materijalno i tako stvori paneuropski dokumentacijski centar;
- da se 23. kolovoza proglasi Europskim danom spomena.

Zanimljivo kako to da naša država tako lako usvaja sve što EU traži od nje, samo ove tri europske rezolucije o zločinima komunizma ne nalaze gotovo nikakva odjeka u našem hrvatskom društvu, osim u šturoj Deklaraciji koja nikoga ni na što ne obvezuje niti pravno sancionira komunističke zločine?

„O, suhe kosti, čujte riječ Gospodnju! Ovako govori Gospodin Bog ovim kostima: oživjet ćete!" (Ez 37,4-5).Tako je prorokovao po Božjoj zapovijedi Ezekijel u dolini suhih kostiju, koje su predstavljale sav izraelski narod koji je živio poput mrtvaca bez Duha. Duh Sveti međutim kadar je oživjeti mrtva tijela i udahnuti im život."

A to je sve samo - vrh sante leda svih nikad procesuiranih komunističkih zločina...

Otkrića s Dakse

"Potvrđeno je da se među posmrtnim ostacima pronađenim na Daksi nalaze zemni ostaci isusovca padra Petra Perice, autora pjesama „Rajska djevo, kraljice Hrvata" i „Do nebesa nek se ori", te da je pogubljen metkom iz vatrenog oružja. Na Daksi je završio i dubrovački svećenik don Mato Milić Kalafatović, rodom iz Janjine na Pelješcu. Bio je župnik u Korčuli te mjesec i pol prije uhićenja i pogubljenja, župnik u Kuni na Pelješcu.
...
Hrvatski biskupi su protekle godine, u sklopu 39. plenarnog zasjedanja HBK u Dubrovniku, pohodili otočić Daksu i pomolili se za duše stradalnika ubijenih po kratkom postupku i bez suđenja po ulasku partizana u Dubrovnik. A Udruga Daksa je 2008. godine podnijela kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu protiv više nepoznatih počinitelja koji su 25., 26. i 27. listopada 1944. na otoku Daksi pogubili 45 građana Dubrovnika."
- 19:55 - Komentari (13) - Isprintaj - #

14.05.2010., petak

Dani pokreta i udruga Zagrebačke nadbiskupije

Nadbiskupski duhovni stol 14. i 15. svibnja ove godine priređuje Dane pokreta i udruga Zagrebačke nadbiskupije pod geslom „Vjeran je Bog koji vas pozva u zajedništvo Sina svojega“ (1 Kor 1,9).

Današnji i sutrašnj program

Večeras sam tako bila baš na pravom mjestu za sebe! Sv. misa u prilično punoj katedrali, i poslije susret predstavnika zagrebačkih kat. udruga i pokreta s kard. Bozanićem u Dvorani Vijenac...Baš sam bila kao svoj na svome...

Posebno mi se dopao prijedlog kard. Bozanića da svaka crkvena udruga ima svog duhovnog asistenta - svećenika, kao jamstvo zajedništva u vjeri, unutar udruge, i izvan nje, unutar Crkve i šire...On bi bio i duhovni animator i poticaj sakramentalnom životu članova...Udruge se trebaju otvarati prema vani i prema velikom zajedništvu Crkve, a ne "sterilno" zatvarati unutar sebe...

Kardinal nam je u sklopu svećeničke godine dao i 10 krasnih preporuka, kakav treba biti odnos svećenika i vjenika laika - pojedinačno ili kao zajednice:
1. treba neprestano moliti za posvećenje svećenika
2. i na druge načine im pomagati i olakšavati da temeljitije žive svoje svećeništvo
3. biti im na pomoć i pri ruci
4. ne biti posesivni, ni afektivni prema njima - jer oni moraju biti u službi svima, posebno najpotrebnijima
5. ne poticati razdor i neslogu
6. razveseliti ih osobnim rastom u vjeri, nadi i ljubavi, kao plodom njihova mukotrpnog duhovnog rada
7. imati milosrdno srce i razumijevanje za svoje svećenike, razumjeti da ni oni nisu savršeni, opravdavati njihove propuste prije nego suditi i kritizirati
8. ne očekivati da budu businessmani i manageri, već samo oruđe u Božjim rukama
9. surađivati, moliti i trpjeti sa svojim svećenicima - za jedinstvo unutar župe i među župama
10. u svećeniku vidjeti i prepoznavati drugog Krista

Baš lijepo i poticajno, sada u svećeničkoj godini...Bilo je prigode i za postavljanje pitanja, na koja je kardinal davao jasne i konkretne odgovore, a nakon muzičke točke, uslijedilo je druženje predstavnika udruga u dvorištu nadbiskupije, i susrete s mnogim dragim znancima i Crkvenim aktivistima, razmjenu ideja i dogovore o suradnji na nekim novim projektima...

Eh, baš volim takva događanja!

A sad sve preporučiti Majčici, na bistričkom vikendu!

MVKO, DI, AMDG : )
(tajne lozinke za kat. ekipu : )
- 23:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razglednica s Mauricijusa!

Upravo mi stigla...Kakvo egzotično iznenađenje!

"Hakuna Matata! Puno toplih pozdrav s bajkovitog Mauricijusa! J & M"

Baš lijepo! Razglednica ide u dragu zbirku. A markice - za misije!

A i blog im je više nego zanimljiv:

MauriciJana


- 14:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Rodjendan predsjednika Tuđmana, Papine fatimske poruke, Uzašašće i Početak devetnice Duha Svetoga



Rodna kuća dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću

"Da, ovo je lijep dar za mene jer nema normalna čovjeka koji se rado ne vraća u svoj rodni dom. Ali mislim da je od važnosti, za Hrvate općenito kao i za ljude svuda u svijetu da se zanimaju za svoje podrijetlo, za podrijetlo svojih hrvatskih ljudi, poznatih Hrvata, ili općenito drugih ljudi u drugim zemljama, pa tako, razumije se, normalan je interes i za dom čovjeka koji je obnovio hrvatsku državnost i nešto pridonio, zajedno sa svima vama u uspostavi nezavisne, samostalne i suverene hrvatske države.
...
Prema tome, sve ovo što danas želimo ostvariti i što smo ostvarili imalo je podloge u hrvatskoj povijesti, pa i u Zagorju, ako hoćete i u ovoj kući i u ovom trgovišćanskom mjestu.

Dragi moji zemljaci, ostvarili smo čudo u koje ne samo da nije nitko vjerovao nego koje su htjeli spriječiti. Međunarodne okolnosti su takve da su glavne silnice međunarodnog života željele sačuvati Jugoslaviju, a nisu željele ovu Hrvatsku. Usprkos svemu mi smo je ostvarili. Imamo problema, ali ti problemi su problemi naše, vaše vlasti, vas svih i trebamo ih rješavati.

Treba imati povjerenja u sebe i u hrvatski narod u cjelini i budite uvjereni da će Hrvatska postati zemlja ne samo hrvatske demokracije, hrvatske slobode, nego i zemlja blagostanja.
Hvala lijepa."

Predsjednikov govor na otvaranju spomen-kuće u Velikom Trgovišću 1. srpnja 1999.

Drugi povijesni govori 1. hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana

Dr. Franjo Tuđman - Otac Domovine

Državotvorna i domoljubna politika Tuđmanovih

U Hrvatskom institutu za povijest održan Znanstveni skup "Dr. Franjo Tuđman u okviru hrvatske historiografije"

Ranije najave znanstvenog skupa o dr. Tuđmanu

Planirani program povijesnog znanstvenog skupa o dr. Franji Tuđmanu

Potpišimo peticiju za spomenik dr. Franji Tuđmanu u Zagrebu

Krug za Trg

"Građanska inicijativa „Krug za trg“ osnovana je u siječnju 2008., a djeluje s ciljem da se iz hrvatskih javnih prostora uklone jugoslavenski komunistički simboli. Do sada je organizirala sedam prosvjeda na prostoru ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, zahtijevajući povratak imena „Kazališni trg“ trgu nazvanom imenom diktatora maršala Tita.

Dan prosvjeda vezan je uz tužnu obljetnicu ulaska partizana u Zagreb, 8. svibnja 1945. Stoga je tema ovog okupljanja podsjećanje na zagrebačka stratišta, logore i zatvore.
...
Prosvjednici „Kruga za trg“ uz sebe imaju poštivanje za svoje mučenike, privrženost Domovini, civilizacijske razloge. Tito će, mada sa zakašnjenjem, biti zbrisan iz Zagreba i Hrvatske."





A Sv. Otac Papa Benedikt XVI je ovih dana u Fatimi. I brojni Hrvati s njime, ako ne fizički, ono barem u duhu i molitvi!

Fotoreportaža g. Borovčaka s naših listopadskih hrvatskih hodočašća u Fatimu

"Papa je ustvrdio kako je kao nikad danas potrebno temeljito svjedočenje evanđelja: bilo bi besmisleno zadovoljiti se osrednjim životom, življenim u znaku minimalističke etike i površne religioznosti, istaknuo je Sveti Otac.
Brojna naša braća žive kao da ništa nema nakon smrti, ne brinu se za svoje vječno spasenje. Ljudi su pozvani upoznati i ljubiti Boga, a Crkva je poslana da im pomogne u tome pozivu. Dobro znamo da je Bog gospodar svojih darova, a da je obraćenje ljudi milost. Mi smo odgovorni za naviještanje vjere, sveukupne vjere i njezinih zahtjeva. Dragi prijatelji, nasljedujmo arškoga župnika koji se ovako molio dobrome Bogu: "Udijeli mi obraćenje moje župe, a ja prihvaćam u preostalom svome životu podnositi sve što želiš". A činio je sve da istrgne osobe iz njihove mlakosti kako bi ih priveo ljubavi, ustvrdio je Benedikt XVI."

Papa o svećenicima

"Prema njegovim riječima, fatimsko proročanstvo nije završeno. Bog je poslao nebesku Majku kako bi usadila u srca, koja joj se nude, Božju ljubav. Iz njezinih poruka u tijeku ukazanja godine 1917. još uvijek odjekuje bratska poruka solidarnosti. Papa je izrazio nadu će desetak godina, koje nas dijele od obilježavanja stote obljetnice tih ukazanja, ubrzati najavljeni trijumf Bezgrešnog srca Marijina."

Papa o fatimskoj poruci

Papa u Portugalu svibanj 2010 - službene stranice



Papa Ivan Pavao II

"Atentat
Dana 13. svibnja 1981. godine na blagdan Gospe Fatimske, Ivan Pavao II. vozio se u otvorenom papamobilu i rukovao se s brojnim vjernicima. [3] Bilo je 17h 17 min. prije opće audijencije srijedom. Turčin Mehmet Ali Aca pucao je pištoljem iz blizine i ranio papu u trbuh, kažiprst i desni lakat. Ali Aca pripadao je turskoj ekstremističkoj organizaciji "Sivi vukovi". Papa je prebačen u kliniku Gemelli. Na putu do nje, bio je pri svijesti, a u klinici je izgubio svijest. Operacija je trajala oko pet sati. Papa je preživio atentat, ali je kasnije imao ozbiljne zdravstvene posljedice. Nije otkriveno tko je stajao iza atentata. Ali Aca osuđen je u Italiji na doživotni zatvor. Pomilovao ga je talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi 2000. godine. Nastavio je služiti zatvorsku kaznu u Turskoj do siječnja 2010. [4], jer je prije atentata na papu ubio vlasnika novinske kuće.

Papa je posjetio Ali Aca u zatvoru 1983. godine i sve mu oprostio. Razgovarali su tiho pa se ne zna sadržaj razgovora.

Papa je atentat povezao s Gospinim ukazanjem u Fatimi 1917. U trećoj fatimskoj tajni, govori se o stradanju čovjeka u bijelom, a atentat se dogodio baš na dan Gospe Fatimske 13. svibnja. Godinu dana nakon atentata, papa je posjetio svetište Gospe u Fatimi u Portugalu. U Gospinu krunu stavio je jedan od metaka, kojeg su liječnici izvadili tijekom operacije.

Bilo je još atentata na papu, koji nisu uspjeli. Pokušani su atentati na ma 1981. godine, u Fatimi 1982. godine, u Sarajevu 1997. godine te još nekoliko njih."

A kako se ove godine pomični Blagdan Uzašašća, baš poklopio s 13. svibnja i blagdanom Gospe Fatimske, njen blagdan je iznimno pomaknut na današnji - 14. svibnja i rođendan Predsjednika Tuđmana!

P. Luka je još davno o Uzašašću rekao svoje:

"UZAŠAŠĆE

Palma, 24. svibnja 2001.

Blagdan Uzašašća nas poziva da i mi uziđemo Bogu. Poziva nas: "Gore srca!", "Izdigni se!" Otajstva Kristova života, otajstva su i našeg života. On uzlazi na nebo, i mi smo pozvani uzići na nebo. Zemlja nije dom. Ovdje smo neprilagođeni, "kao da smo s neba pali".

Nebo nije prostor, već stanje življenja s Kristom. Pozvani smo već ovdje stvarati nebo. Biti kao stablo koje živi na zemlji ali s korijenjem u nebu. Ukorijeniti se u Kristu, zaodjenuti se njime, obući se u Silu odozgor.

Pozvani smo biti nebo jedni drugima. Čuo sam zaljubljeni momak kaže: "Kad vidim njene oči, kao da vidim dva Tiha Atlanska oceana."

K nebu se dolazi oslobađajući se zakona zemlje, njenih tereta. Anđeli imaju krila jer su slobodni od svega. Raketa da bi se oslobodila zemljine gravitacije treba potrošiti nekoliko tona goriva.

K nebu se ne može uspeti doli sa zemlje. Onaj tko lebdi u zraku, najprije treba pasti na zemlju – i odatle započeti uspon. Krist je uzdignut sa Maslinske gore, mjesta svog poniženja. I naša su uzdignuća sa mjesta naših poniženja.

Ipak, Krist je taj koji nas uzdiže. On je kao magnet koji za sobom povlači čavliće. Kristom zahvaćeni druge zahvaćaju. Uzlazimo zajedno, jedni druge povlačeći – u nebo koje je punina zajedništva.

p. Luka Rađa, SI"

P. Lukina propovijed o Uzašašću 2001.

Tako da ne smijemo zaboraviti ni molitvu za njega! Budući svakodnevno u vjerovanju ponavljamo kako je i sam Isus:
"sašao nad pakao (!), treći dan uskrsnuo od mrtvih, uzašao na Nebesa..." pretpostavljam da i svaki istinski vjernik treba proći sve te faze, i ni u jednoj od njih ne izgubiti vjeru, i ne zapostaviti molitvu...

Zato baš i p. Luki i njegovu potpunom ozdravljenju posvećujem i Himan iz Jutarnje, za Uzašašće:

Blagdan sveti svetkujemo
Isusova uzašašća:
Krist Gospodin slavan, evo,
Zdesna Ocu svijetom vlada.

Kleti dušman svega svijeta,
Stara zmija, svladan leži.
Stari Adam što poruši
Adam novi sad obnavlja.

Sjajan oblak njega sakri
Vidu željnih učenika,
Ali čvrsta vjera živa
Nazočna ga svuda gleda.

Njega ljubav s nama sveza,
Naše boli srcem čuti:
Zdesna Ocu na nas misli
I pred Ocem za nas moli.

Hvalu dajmo Kristu Spasu!
Uzašašće proslavljajmo!
S njime mi smo uzdignuti -
Nebo nam je domovina.

Kriste Bože, budi svima -
Nebu, zemlji na veselje!
S njima gore slavlje slaviš,
Suputnik si ovdje s nama.

Srcem cijelim slavimo te,
Kriste, slavni pobjedniče!
S tobom slava Ocu tvome,
S tobom slava Duhu Svetom. Amen."

Tako i ja započinjem danas i devetnicu Duhu Svetome, baš i za te neke nakane, jer samo Duh Sveti može nadahnuti, razbistriti, odagnati, pobijediti...

U to ime i sutrašnje hodočašće na Mariju Bistricu Molitvenih vjeničića Kraljice Obitelji, kojima već sada čestitam 10. godišnjicu, uz novu himnu:

te isusovačko hodočašće u nedjelju!

Tamo dogovaram i još jedan važan projekt za jesen, kada u listopadu slavimo i 80. godišnjicu Stepinčeva svećeničkog ređenja. U aktualnoj godini svećenika!!!

A sada, tko želi, može danas, 9 dana prije blagdana Duhova, započeti Devetnicu Duhu Svetome:

Do Duhova molimo ovu krasnu Devetnicu Duhu Svetome

ili sljedeću vrlo lijepu Krunicu Duhu Svetome:

Krunica Duhu Svetomu
Na tri mala zrna može se moliti:

1. koji neka nam po Duhu Svetom umnoži vjeru.
2. koji neka nam po Duhu svetom umnoži ufanje.
3. koji neka nam po Duhu Svetom usavrši ljubav.


Moli se na običnu krunicu. Poslije riječi "Isus" dodaju se otajstva krunice:

1. koji neka osposobi naše srce da primimo puninu milosti Duha Svetoga!

2. koji neka nam izmoli tri bogoslovne kreposti!

3. koji neka nas po Duhu Svetom jača, prosvjetljuje, upravlja, vlada nad nama, vodi nas i posvećuje!

4. koji neka užeže naše srce ljubavlju Duha Svetoga i napuni dubokom poniznošću, odanošću, predanjem, jakošću i svetošću!

5. koji neka nam izmoli sedam darova i dvanaest plodova Duha Svetoga i neka nam udijeli sva dobra i odvrati od nas svako zlo!

Krunica Duhu Svetome

Također, ako netko još nije stigao pogledati u Art Net Clubu, Preradovićeva 25, izložbu "I stvori Bog - Ekvador", to može učiniti još samo do slijedeće srijede - 19. svibnja, jer se u petak otvara već neka nova izložba. Humanitarni telefon za Krisotov Stol otvoren je još do kraja mjeseca, pa eto - nazovite koji put! Svaka kuna je dobro došla, s. Lenka je već u ponedeljak (!) primila našu uplatu od 1. petka - 845 dolara, jako zahvalna i sretna što je opet mogla pripremiti mlijeko i kvalitetnije namirnice za male indijanske gladuše u svom centru! Nazvavši je na njen mobitel, baš sam ju zatekla u trgovini prehrambenim namirnicama, s našom donacijom! Hvala svima!

I uz redovne mjesečne uplate, trajnim nalogom ili pojedinačno, još do kraja mjeseca po par kuna , možete donirati i pozivom na:

060-800-445

S. Ljilja baš danas putuje tamo na par tjedana, i Ekvadorka Veronica i još neka ekipa, pa pratimo i njih našim molitvama za sretan i blagoslovljen put i feliz viaje!



- 10:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.05.2010., srijeda

Matea Topić - Hrvatica za Europu : )



Noćno Nebo Matee Topić - u najužem izboru od 12 prijedloga za novu zastavu Europske Unije...

"Night sky
Matea Topic, Croatia
Yellow stars are the capitals shining on the European Night sky!"

12 izabranih prijedloga

A evo i svih prijedloga:

Svi prijedlozi

Meni nije bio loš ni ovaj francuski : )))



- 22:53 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Tko se već dugo nije ispovijedio?!

Sigurno puno nas...Iz ovog ili onog razloga...Mislimo da i nemamo bogzna što tamo reći...Mislimo da nam ne treba nikakav posrednik, da sve možemo riješiti direktno s Bogom...Ili i nemamo nekog razloga, jednostavno smo izgubili tu dobru staru "naviku"...Zaboravili obrasce...Ne poznamo svećenika...Ne znamo gdje i kad...



Pa evo, sv. Leopold Bogdan Mandić kojeg danas slavimo je izvrsna prigoda, da obnovimo taj lijepi i za duhovni život neophodan sakrament sv. ispovijedi u našoj svakodnevici...

Sv. Leopold - zaštitnik dobre Ispovijedi

A evo i jedne lijepe molitve za ispovijed:

"Gospodine, ti si moj Otac. Znam da me ljubiš. Ti me dobro poznaš, znaš moje misli, riječi i djela. Poznaješ i moje grijehe. Došao sam da te molim za oproštenje.
Gospodine Isuse Kriste, pošalji mi Duha Svetoga. Pomozi mi da upoznam svoje grijehe i pogreške. Daj mi hrabrosti da sve iskreno ispovjedim, pomozi mi da popravim svoje vladanje i ojačaj mi volju za dobro.
Pomozi i svećeniku kojemu se ispovijedam da me može voditi svojim savjetom. Amen."



Evo što o tome sakramentu pokore ili pomirenja kaže Katekizam Katoličke Crkve:

Sakrament sv. Ispovijedi

A o svemu tome, kao i o kapucinskoj duhovnosti, možete čitati i na njihovim brojinim blogovima, koje saznanje me ugodno iznenadilo:

Kapucini blogeri : )

Današnji blagdan sv. Leopolda, posebno se slavi u Zagrebu, u Dubravi i u Voltinom:

Leopoldovo u Dubravi

Leopoldovo u Voltinom naselju

Leopoldovo diljem Hrvatske

Posebno će svečano biti i u Osijeku:

Najstarija župa sv. Leopolda na svijetu

U čijoj blizini, u Valpovu, Darko u njihovu katehetskom centru opet priprema zanimljivu tribinu, koja možda isto može biti dobar poticaj za ispit savjesti, a možda i - ispovijed...


- 09:37 - Komentari (8) - Isprintaj - #

11.05.2010., utorak

Iznad oblaka!



Bračni par grupe Nola

Ovi su me se totalno dojmili! Djeluju mi jako simpatično, iskreno...Kao neko pravo Božje nadahnuće, a to onda sigurno mora biti prepoznato i priznato i od ljudi! Malo prave kvalitete na hrvatskoj estradi! Vidi se kad netko s ljubavlju i iz ljubavi radi!

IZNAD OBLAKA,
ponekad čini mi se kao da sam nestala,
iznad tijela, letim, samo da bih vidjela,
ipak čujem do mene glas tvoj dopire,
zoveš me da zajedno nacrtamo oblake,

Iznad oblaka,
Nema laganja,
nema skrivanja,
Sve je istina,
ajmo ja i ti,
nebom letjeti,
biti iskreni,
voljeti,

voljela bih da si sada sam na mjesecu,
pa da vidiš kako je kad nikoga nema,
kada soba kao kavez izgleda,
htjela bih ti reći što već duže razmišljam,

Iznad oblaka,
Nema laganja,
nema skrivanja,
Sve je istina,
ajmo ja i ti,
nebom letjeti,
biti iskreni,
voljeti...



Iznad oblaka - video - vrijedi poslušati


- 12:36 - Komentari (2) - Isprintaj - #

10.05.2010., ponedjeljak

Mladi i Papa i Hrvati...

"I na današnju hrvatsku situaciju, mogu se primijeniti proročke riječi Pape Ivana Pavla II, koji je "živio u mnogim tminama, pod tvrdim totalitarističkim režimima", te vidio dovoljno da može "neslomljivo biti uvjeren kako nijedna poteškoća, nikakav strah nije tako velik da bi u potpunosti mogao ugasiti nadu što vječno izvire u srcima mladih ljudi"

Papa dalje poziva i zaklinje:

"Ne dajte da ta nada umre! Položite na nju svoj život!
...
"Nasljedujući Krista, vi trebate promijeniti i popraviti fokus ljudske (ili hrvatske? op.a) povijesti. Vašom vjerom, nadom, ljubavlju, vašom inteligencijom, odvažnošću i ustrajnošću morate humanizirati svijet u kojem živimo!"

Riječi upravljene svim mladima, a toliko snažne baš za Hrvate:"Dragi prijatelji, Crkva danas s povjerenjem gleda u vas i očekuje da postanete narod blaženstava!"

Evo, ove riječi aktualne i danas, pogotovo nakon susreta preko 30.000 mladih hrvatskih katolika u Zadru, napisala sam prije više od 8 godina, vezano uz susret mladih s Papom u Torontu!

Mladi i Papa i Hrvati

A danas se neki novi klinci, s novim Papom, opet dopisuju:

Novi mladi Hrvati s novim Papom

opet iz Zadra, gdje smo se 2003. dirljivo rastajali s Papom Ivanom Pavlom II, na kraju njegova 3. posjeta Hrvatskoj i 100. Apostolskog putovanja.

I sve je nekako skladno, logično, povezano, cjelovito...

A o susretu mladih u Zadru, pišu i nove danas predstavljene web stranice Zagrebačke nadbiskupije:

Na novim web stranicama Zagrebačke nadbiskupije...
- 16:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.05.2010., subota

Kristov Stol i 1. petak - uplata za s. Lenku! 060-800-445! Hvala svima!



Evo, upravo sam se čula s Ekvadorom i s. Lenkom, i izvjestila je da smo ovaj mjesec ukupno prikupili i uplatili - 845 dolara! (200 eura iz Poljska, 200 eura iz Njemačke, i preko 2000 kn iz Hrvatske - od čega oko 100 kn, preko telefona - 060-800-445 - bit će otvoren još do kraja mjeseca! - hvala Davoru!)

S. Lenka vas sve puno pozdravlja, zahvaljuje i moli za vas! Baš kao i mala indijanska dječica, u njenom centru:


Pravi su mali Anđeli! Anđeli Srca Isusova! Hvala što im pomažete!

Posebna pohvala, uz inozemne uplate, dobročiniteljicama mjeseca iz Hrvatske - Tatjani iz Karlovca, i Idi s Korčule! I naravno svima!

A ja sam zadnjih tjedana imala i niz ekvadorskih druženja:



U posjet Zagrebu stigli su i misionari iz Poljske - Darek s obitelji, podijeliti s nama svoja ekvadorska iskustva (tako je bilo zanimljivo opet vidjeti časne, djecu i cure iz internata - makar samo na fotkama...I koliko su napredovali i narasli u tih nepunih godinu dana...) A naravno zajedno smo otišli i u Klub, da i oni vide ekvadorsku izložbu...Sada će slično sa svojim fotkama oni organizirati u Poljskoj...

A posjetila sam i Veronicu iz Ekvadora, koja se uskoro sprema tamo u posjetu, pa sam joj donijela mali paketić s pismima za društvo tamo!

(s Veronicom i Antom na splitskim Danima Ekvadora u studenom prošle godine)

A pri nedavnoj posjeti Beču, družila sam se i sa simpatičnom Eloisom, koja tamo živi i sestra je moje ekvadorske prijateljice, katehistice Marise - jako su slične, pa nije bilo nikakvih problema s prepoznavanjem i upoznavanjem:








A na kraju smo zajedno otišle i do hrvatskih mladih, u bečkoj frami, te im, uz blagoslov simpatičnog fra Željka, (na raznim jezicima :) pričale o misijama i Ekvadoru - prilično su se zainteresirali...A mi se ugodno iznenadile njihovom brojnošču, organziranošću i aktivnošću! Baš su se tih dana spremali i za doček grupe zagrebačkih framaša na vikend s njima u Beču!



Ekvadorka Eloisa je dakle posjetila hrvatsku misiju u Beču na Am Hofu, a ja njenu latinoameričku zajednicu u župi sv. Floriana...Baš je bilo zanimljivo!

Latinoamerička katolička zajednica u Beču

A i njima sam ostavila primjerak filma Crude - o ekološkoj borbi u ekvadorskoj Amazoniji, pa nek pogledaju i potpišu peticiju!

U Beču su se tih dana događale i druge doista zanimljive i nadahnute akcije, no ne znam da li ću ikad stići sve to napisati...

A moji prijatelji iz Rijeke, Marin i Jana, s kojima sam se par puta družila u Zagrebu, nakon vjenčanja, su se umjesto odlaska u Ekvador, odlučili za život na egzotičnom Mauricijusu...! Poslali su mi i adresu svog novog, jako zanimljivog bloga:

MauriciJana

Nek im je sretno i blagoslovljeno!

Uza sve misijske i ekvadorske akcije, i doma je sve super...Tetkica se dobro oporavlja, a mali Zvonimir fino napreduje! Došlo je i do prvih bliskih susreta i upoznavanja starijih i mlađih članova naše sve brojnije obitelji:



Dok smo mama i ja malenog upoznale još u rodilištu : ) Lijepo i nježno...I poticajno!


Pa nas se i vi sviju sjetite u molitvama, gdje ima puno članova, uvijek ima i puno molitvenih nakana, pa evo posebno vam preporučam najstariju Ćavaricu i najmlađeg Ćavara!



A uz njih, naravno - i sebe : )



Guram i neke nove projekte, možda odem na još jedan put, ako se sve posloži, no najprije treba dovršiti i prijevode...Uf!



- 22:34 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Mladi Katolici! Najjači smo!!! 30.000 mladih katolika u Zadru!

Radost! Da Vaša radost bude potpuna! - geslo Susreta hrvatske katoličke mladeži u Zadru! I - zaštitni znak toga susreta! Radost! Koja se prelijeva čak i preko malih ekrana...(mogu misliti kako je tek tamo! Šteta da više nisam baš tako mlada, pa sam se ipak odrekla tog zadovoljstva : ) Jedva nekako...) Ona čista, istinska, duboka radost...Na licima okupljenih mladih Hrvata! Iz Hrvatske, i čitave dijaspore! Radost x 30.000 puta! Radost srca, koja odsijeva na licima! Radost zbog izmoljenog sunca! Radost zbog lijepog vremena! Radost zbog lijepe budućnosti! Hrvatske budućnosti! Hrvatske katoličke budućnosti! Bogu hvala! 30.000 puta Bogu hvala! Hvala da ima još barem toliko medijske slobode, da smo mogli uživati u toj radosti, radovati se radosti, čak i preko malih ekrana....

Susret hrvatske katoličke mladeži

I to baš danas - na rođendan kard. Stepinca! Koji se poklopio i s - Danom Europe! Baš kako i treba! To je Hrvatska! I to je - Europa!

Kako je lijep čist naraštaj! - davno je uskliknuo kard. Kuharić! I ta čistoća, kao da se ponavlja i prelijeva...Izvirući u Kristu! Radost, ponos, nada i budućnost! To je - Hrvatska! Ona prava, neiskvarena, katolička, ponosna!

Neka govori što tko hoće! Ali Hrvatska jest i ostaje duboko katolička zemlja! Koja druga "grupacija" bi mogla i uspjela skupiti i tako dobro organizirati, bez i najmanjeg incidenta - 30.000 krasnih mladih ljudi na jednom mjestu, na ponos svima nama!

Homilija zadarskoga nadbiskupa Želimira Puljića

"Ja vas zbog toga pozivam, dragi mladi prijatelji, da iziđemo večeras svi zajedno s Isusom. Neka nas on povede u avanturu, u svoj rodni i plodni vinograd. Dopustimo mu da nas napoji vinom svoje ljubavi. Otvorimo mu svoja srca. Otvorimo svoje uši kako bismo čuli i razumjeli njegovu poruku. Isus je ove riječi iz usporedbe o vinogradu, trsu i lozi koje smo večeras čuli, izrekao da njegova radost bude u nama i da naša radost bude potpuna. Što to znači? Dragi mladi prijatelji! Radost nije tek puki prolazni osjećaj, koji se u čovjeku rodi, kad su zadovoljene sve njegove potrebe. Koliko smo samo puta u svome životu osjetili i mislili da smo postigli najveću radost, da će nam netko ili nešto priuštiti radost, a ipak smo na kraju osjetili prazninu?!

Isus nam želi priuštiti pravu i istinsku radost. On nas poziva da budemo radosni. On nam želi darovati radost po svojoj Riječi, koja nas oslobađa, a koju slušamo na euharistijskim slavljima. Isus nas čini radosnima i jakima kada nas hrani Tijelom svojim. A onda ohrabrene riječju i ojačane njegovim Tijelom, on nas šalje u svijet. Šalje vas, dragi mladi, kako bi u tužnim životnim okolnostima vaše rodbine i prijatelja, po vašoj vjeri u pobjedu dobra, te po vašim životima i licima izlio radost. Šalje vas da se u društvu s tragovima patnje i trpljenja po vašim rukama koje su spremne pomagati proširi radost. Šalje vas da u Crkvi, koja radi nedosljednosti nekih svojih članova ponekad gubi vjerodostojnost, po vašem mladenačkom oduševljenju i iskrenom prianjanju uz Krista, učvrsti radost.

Nećete, međutim, moći svjedočiti niti biti pravi nositelji radosti, ako ne ostanete u Kristu. Ako poput loze ne ostanete čvrsto na trsu, iz kojega crpimo snagu za rast, za život i za radost. Kao što lozi nema života bez povezanosti s trsom, tako ni nama nema života ni radosti bez povezanosti s Isusom Kristom. Zato treba prihvatiti njegov poziv da ostanemo u njemu i dopustiti mu da i On ostane u nama. "Ja sam trs, vi loze" (Iv 15, 5)."
- 22:13 - Komentari (4) - Isprintaj - #

07.05.2010., petak

Stoljeća huje, ali ne i - sv. Duje!!!



Svečana proslava sv. Duje

"Papa je mislio na jednu drugačiju povijest, povijest koja ima svoju novost, početak i koja je uvijek iznova nova, neponovljiva.

To je povijest koja je započela s Isusom Kristom, to je povijest koju Bogu s ljudima gradi. U toj drugoj "skrivenoj" povijesti ne vrijede pravila iz one prve nego vrijede drugačija pravila, drugačija metodologija i drugačiji sadržaj.

To je povijest ne tek linearno protjecanje vremena nego milosno vrijeme spasenja. U toj novoj povijesti i čovjek ima mogućnost postati nov. Ne na način da izmjeni haljine koje nosi nego da postane nov tako da skine staroga čovjeka one prve povijesti i obuče novoga čovjeka. Nositelji ove druge "skrivene" ali istinske povijesti ne nastupaju bučno s nasiljem sa štropotom nego tiho, nenametljivo gotovo neprimjetno, naglasio je dr. Marasović.

Nositelji te povijesti jako dobro znaju razlikovati što pripada Bogu, a što caru. Nisu spremni ni pod cijenu vlastitoga života prinijeti žrtvu caru pa bio to Dioklecijan, kapitalizam, komunizam, liberalizam ili koji god drugi bog. Njihova poruka koja odzvanja do nakraj zemlje nije toliko pitanje riječi ni glasa koliko svjedočanstva njihova života. Zato ih se ne može ušutkati, može im se naime oduzeti riječ, može ih se, kako to zgodno reče dr. Marasović, "smaknuti, ali ne i maknuti".

Svjedočanstvo njihova života je jače i glasnije od onih koji ih žele ušutkati. Dujam je bio jedan od tih koji su svojim životom pričali priču nove povijesti, koja se ne ponavlja, koja je došla do naših dana i koja želi odzvanjati i u budućnosti."

Sudamja 2010


Nima Splita do Splita! (ljetošnja fotka)
- 08:14 - Komentari (3) - Isprintaj - #

06.05.2010., četvrtak

Filozofski fakultet Družbe Isusove - nagrađeni video!

FFDI
Video nagrađen na studentskoj smotri Sveučilišta u Zagrebu 2010





- 23:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sjećanja na 1. sv. Pričesti u misijama...



Kako ovih dana u mnogim našim župama, pa tako i mojoj na Jordanovcu, dječica po 1. put pristupaju k Sv. Pričesti, a prošle nedjelje bila sam na slavlju 1. sv. pričesti i kod dominikanaca na Borongaju, sjetila sam se i misijskih prvopričesničkih iskustava 1. i 2. godine:

Trostruka 1. sv. Pričest - 2008.

Moja 1. Prvopričesnica - travanj 2008.

Prvopričesnici 2009.

A u svojim cd arhivima našla i imena svoje tamošnje dječice, pa ih i ovom zgodom i dalje preporučam u vaše molitve:

LISTADO DE LOS NIŃOS DE SEGUNDO NIVEL DE COMUNIÓN 2007-2008. Santa Anita

No NOMBRE
1 CINTHIA MORALES
2 DIANA GORDÓN
3 GREICE RIVERA
4 JENNY TUPIZA
5 JONATHAN FRIAS
6 JOSE QUILUMBA
7 KATERINE SAMUEZA
8 MARÍA JAMI
9 MAURICIO MORALES
10 MAYRA CHALACAN
11 MICHELL QUILUMBA
12 SERGIO MORALES
13 TANIA SARANGO

- 10:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Mail od s. Lenke!!! 060-800-445

Jutros me u inboxu dočekalo krasno iznenađenje...Naime, iako u Ekvadoru imaju svoju mail adresu, radi svih obaveza i poslova rijetko kada je stignu koristiti, no jutros mi je s njihove adrese stigao ni više ni manje nego mail osobno od s. Lenke! Iako je poslan meni, ja ga želim podijeliti sa svima vama, jer se zapravo odnosi na svakog dobročinitelja i sudionika akcije "Kristov Stol"!

Zato ga i odmah objavljujem uoči sutrašnjeg 1. petka, kada ćemo uplatiti novi iznos za njene male Indijance, te zahvaljujem svima vama, koji osobito zadnjih dana uplaćujuete svoje donacije za akciju "Kristov Stol" ili donirate bar koju kunu pozivom na naš humanitarni telefon: 060-800-445



2010/5/6 Comunidad Cristo Misionero Orante

Draga Drina
Napokon sam vidjela tvoje slike sa izlozbe. Super je.
Neka ti Gospodin dade dovoljno mudrosti i svijetla Duha svetoga damozes svaki dan uciniti puno dobra za Boga i njegovo kraljevstvo. Hvala ti u ime nase djecice za mlijeko koje smo mogli kupiti zahvaljujuci vasoj donaciji i isto tako malo bolju hranu. U ime sve nase djecice i sestara Dios te pague. Pozdrav s.Lenka.



- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.05.2010., utorak

Izobilje Siromaštva...060-800-445

Jedan zanimljiv razgovor : )

ps.
A evo, upravo sam našla i Lanino lijepo pismo - kako je to tamo danas!

Lanino pismo

Eto, dvije osobe, dva iskustva - a ista misija, isto Srce!
- 23:58 - Komentari (2) - Isprintaj - #

03.05.2010., ponedjeljak

Marijo, svibnja Kraljice!



Marijo, svibnja Kraljice, ti Majko rajskog slavlja!

Pred sliku tvoju ružice na pozdrav svibanj stavlja.


O daj ga, daj blagoslovi i sve nas, Majko, s njime,

te srca naša prizovi, da tvoje slave ime.



Marijanske pjesme

Svibanj - najljepši mjesec! Krunica - najljepša molitva!



Hrvatska je spašena i oslobođena Krunicom u Domovinskom Ratu!



Europa je protkana marijanskom pobožnošču i svetištima!

A ja sam svibanj započela na najljepši mogući način - hodočašćem u Mariju Bistricu! Opet s Jospom i Marijom tamo! Kao onomad na nezaboravnom hodočašću Kristova Stola, na 1. dan proljeća...

Ako Bog da idem ponovo i ove subote, s dominikancima, najvećim promicateljima sv. krunice:

Kruničarsko hodočašće

I 1. nedjelju svibnja sam proslavila u njihovoj župi Kraljice Sv. Krunice...

I onda 3. vikend - opet Marija Bistrica - najprije s MVKO, uz promociju nove himne :) , i onda još i sa isusovcima, uz noćenje u Bistrici - Milost na Milost!



A kamo idem uoči Duhova, i na blagdan sv. Rite, neka za sada još ostane - slatka mala tajna... : )

Kao i jedan veliki projekt kojeg pripremamo za 2. marijanski mjesec - listopad, pa vi samo molite za sve...I malo se strpite za detalje i novosti!


- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.05.2010., nedjelja

Mir i Dobro, HTV1, danas u 15.05

Eto, nakon što o izložbi: "I stvori Bog - Ekvador", i humanitarnom telefonu za akciju Kristov Stol: 060-800-445, piše i u novom broju Glasa Koncila, 29. str, danas bi trebao biti prilog i na Mir i Dobro!



Čini se da je Izložba doista bila pun pogodak, a uobičajene aktivnosti u Art Net Klubu, latinoamerički plesovi i druženja petkom uz salsu, izvrsno su se uklopila uz izložbu, ili izložba uz njih...



Dok sam prošli petak tamo planirala i osmišljavala, neke već sasvim nove projekte (koje već sad preporučam i u vaše molitve!), u njihovom internet cafeu, a među rasplesanim mladim parovima, u latinoameričkom ritmu, uz ljubavne tekstove na španjolskom, na tren sam se osjetila opet, baš kao u - Ekvadoru!

Na par dana su u Zagreb stigli i Poljaci - Darek s obitelji, koji su mjesec i pol bili kod s. Lenke, te će i oni uspjeti pogledati izložbu, a na današnjem druženju pokazat će nam svoje fotografije i podijeliti svoje ekvadorske dojmove!



Izložbu je stigao pogledati i pohvalio i nećak s. Lenke - karmelićanin!


- 09:03 - Komentari (3) - Isprintaj - #

01.05.2010., subota

1. svibanj - Blagdan sv. Josipa Radnika



Sjajna zora, glasnik sunca,
Sav svijet marni na rad budi,
Na rad Josip tesar hrli
Kruh svagdašnji da priskrbi.

Zdravo, glavo svetog doma,
Nazaretske kuće svete!
S tobom znoj i trud tvoj dijeli
Mladić Isus, Tvorac svijeta.

Sa nebesa s Djevom svetom,
Čistom Tvojom Zaručnicom,
Radu našem uspjeh moli,
Radnički svijet zagovaraj.

Stišaj bijedu, krijepi snagu
Poštenom ljudskom radu:
Neka bude više pravde,
Više kruha, više srca.

Svetom Trojstvu dika budi,
Što svijet preda ljudskom radu:
Staze naše neka vodi
U dom vječni, k vječnom miru. Amen.

(Himan, iz Časoslova, Molitva Jutarnje za 1. svibnja)




Istesani Tesari : )


I naši Anđeli čuvari...Molite za nas! I sve naše poslove!


I još jedna - Posljednja večera : )



A tamo gdje je ugodno društvo i dobra duhovna ekipa, tamo je i - Drina :)

- 09:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

< svibanj, 2010 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Travanj 2017 (1)
Lipanj 2011 (4)
Svibanj 2011 (28)
Travanj 2011 (33)
Ožujak 2011 (26)
Veljača 2011 (9)
Siječanj 2011 (24)
Prosinac 2010 (10)
Studeni 2010 (27)
Listopad 2010 (25)
Rujan 2010 (30)
Kolovoz 2010 (6)
Srpanj 2010 (23)
Lipanj 2010 (26)
Svibanj 2010 (33)
Travanj 2010 (28)
Ožujak 2010 (29)
Veljača 2010 (33)
Siječanj 2010 (34)
Prosinac 2009 (35)
Studeni 2009 (31)
Listopad 2009 (19)
Rujan 2009 (17)
Kolovoz 2009 (20)
Srpanj 2009 (17)
Lipanj 2009 (12)
Svibanj 2009 (24)
Travanj 2009 (18)
Ožujak 2009 (22)
Veljača 2009 (34)
Siječanj 2009 (24)
Prosinac 2008 (23)
Studeni 2008 (15)
Listopad 2008 (21)
Rujan 2008 (11)
Kolovoz 2008 (14)
Srpanj 2008 (8)
Lipanj 2008 (22)
Svibanj 2008 (15)
Travanj 2008 (13)
Ožujak 2008 (13)
Veljača 2008 (12)
Siječanj 2008 (8)
Prosinac 2007 (14)
Studeni 2007 (10)
Listopad 2007 (7)
Rujan 2007 (7)
Kolovoz 2007 (13)

Komentari On/Off


Counters
Counters







Statistike

Učimo kuhati!

O kuhanju nemam pojma, a na internetu sam stalno...
Onda je za početak kuharske prakse, ovo idealna kombinacija:

Coolinarka

Crochef

Od srca hvala prijateljicama koje su mi preporučile gornje stranice!

I veliki pozdrav i poštovanje svim kuharima i kuharicama!!!


Novo:

Adventski kalendar

Najljepše Došašće uz Misijsko kumče - suradnja s Misijskim Uredom

Naš novi projekt za listopad 2010: Stepinčeva Krunica!



Zagrebačka Nadbiskupija

SPAS - Studentski pastoral

Najnovije aktivnosti



"Kristov Stol" Misijska Europska Katolička Inicijativa

Naše nove web stranice!!!

Od 17. svibnja 2010. "Kristov Stol" Misijska Europska Katolička Inicijativa i službeno je registriran kao samostalna Udruga.

Sa sjedištem u Zagrebu, Pilarova 45/1.

Predsjednica: Drina Ćavar (kristov.stol@gmail.com)

Može nas se naći i u Službenom registru Udruga Republike Hrvatske.

Tako da od lipnja nove godine sve uplate za našu akciju (100 darovatelja 100 kuna mjesečno za 100 indijanske dječice u centru s. Lenke! - Zato se i zovemo: Kris100v STO-L! :) možete uplaćivati (pojedinačno ili trajnim nalogom) na naš novi broj Žiro računa u Privrednoj Banci Zagreb:

Žiro račun: : 2340009
-1110433489
(Privredna Banka Zagreb)


Odnosno za uplate iz inozemstva (npr. 15 eura mjesečno):

HR67 2340 0091 1104 3348 9
PRIVREDNA BANKA ZAGREB D.D.
10000 Zagreb, Račkoga 6, Croatia
SWIFT CODE: PBZGHR2X


Udruga: Kristov Stol, Pilarova 45/1
Naznaka: Za pomoć misiji s. Lenke Čović u Ekvadoru

(Poziv na broj: ne treba, ali ako negdje traže, samo stavite 10010010, bez modela)

Jednom mjesečno, na 1. petak u mjesecu, uplaćujemo prikupljene donacije na ekvadorski račun s. Lenke Čović i njene Zajednice Krista Misionara Molitelja.

Od 7. 4. 2010. do 31.5.2010.
pozivima na humanitarni telefon prikupljeno je nešto više od 200 kn,
čime smo prehranili 2 djece, u tom periodu! Hvala svima!

Razgovor za KNI u travnju 2010.

Moje mail adrese:
meki.suncev.sjaj@gmail.com (najčešće koristim)
kristov.stol@gmail.com (za projekt i udrugu)
drina.cavar@gmail.com (novi osobni mail)

Vrijeme kod s. Lenke u Ekvadoru:


Vrijeme kod nas u Hrvatskoj:


"Vrijeme i prostor su relativne kategorije! Samo Bog je uvijek i svuda!"

Postu za s. Lenku mozete slati na slijedecu adresu:

s. Lenka Covic
Comunidad Cristo Misionero Orante
A.A. 17-21-93
Quito
Ecuador
South America


Poljski ekvadorski blog o s. Lenki (uskoro i na engleskom!)

Vijesti o mom djelovanju u misijama:

Razgovor za KNI u travnju 2010.

Clanak u Glasu Koncila o mom odlasku u misije

IKA vijest o mom odlasku u misije 5.9.2007

Drina i MVKO

Zdenac arhiva (u godini moje suradnje s njima 5.9.2007-5.9.2008):


Zdenac - Drina odlazi u misije 5.9.2007.

Zdenac - Drina - opis misija

Zdenac - Drina - prvi clanci iz misija

Zdenac - Drinine fotke iz Ekvadora 2007/2008

Sisačka biskupija

Varaždinska biskupija

Đakovačko osiječka nadbiskupija

Vojni ordinarijat

Blog moga tate:
Katolička Hrvatska

Hrvatska novija povijest:
(da se ne zaboravi)

Povijesni govori predsjednika Tuđmana

Najzanimljiviji blog:

Don Blog!




Mali Princ

Galeb Jonathan Livingstone

Priče iz davnine - Ivana Brlić Mažuranić

Priče iz davnine2 - Ivana Brlić Mažuranić

HRT - dogodilo se na današnji dan
(koristan i zanimljiv link...)

Duhovna literatura:
Biblija

Biblijska tražilica!

Katekizam katoličke Crkve

Katekizam katoličke Crkve - detaljnije

Enciklike Ivana Pavla II

Dokumenti 2. Vatikanskog koncila


Nasljeduj Krista - Kempenac

Nasljeduj Krista - Stepinčev prijevod

Rasprava o pravoj pobožnosti prema Presvetoj Djevici Mariji - sv. Lj. Montfortski

Web Hrvatska

Molitvene nakane

Legenda o p. Lukinoj stoli...

I molite za njega,
da se sto prije potpuno
mentalno, psihicki i duhovno oporavi!

Stara p. Lukina dopisivanja

Stare p. Lukine propovijedi
(2009. je godina B)

Stari tekstovi od Matine Drine - na p. Lukinim SKAC stranicama


Drina, p. Luka i misije...

O Drini i drugim Palmasima...

DT chatovi iz misija:

Chat br.2 25.1.2009.

Chat br.1 28.12.2008.

Stare fotke

SKAC arhiva (tijekom moje suradnje s njima od pocetaka 2002, do ljeta 2006):

P. Luka i SKAC - fotke 2002.

P. Luka i SKAC - fotke 2003.

Drina i SKAC u Mariazellu - 2004.

P. Luka - Krapinske - rodjendan 2005.

P. Luka - Osjecki koncert 2005.

Drina na Papinu sprovodu u Rimu 2005.

Promocija p. Lukine knjige u Splitu - 2006.

Katoličke novosti:

IKA - vijesti i najave

Katolička tiskovna agencija Biskupske Konferencije BiH


Zanimljivi prilozi:

Križni put velečasnog Suca

Zanimljivi i korisni linkovi:

Blog.hr

Udruga Svjetlo Europe

Europski rječnik

Jako dobar španjolsko španjolski rječnik

Venecija

Udruga Zdenac

Taize - Zagreb

Moja župa

Kćeri Srca Isusova

Kćeri Srca Isusova - Venecija

Kćeri Srca Isusova - međunarodna stranica

Ivan Pavao II

Kauza Ivana Pavla II

Misericordia Divina

Poezija

Hrvatske pjesme i popjevke : )

MVKO

SKAC

Dražen Petrović

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Pogled u budućnost

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge