Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Branitelj

Evo, prije večerašnjeg puta, još malo Facebook duhovnosti...Uz Duhove...Uz Dan Branitelja...

"Duh Sveti je Branitelj. On nas brani od tijela, svijeta i đavla. Simbol tog branitelja je Golub. Kako Golub može braniti? Golub je krajnje plah. Na svaki mig on uzmiče. Vrapci mu otimaju hranu. Golube, kako nas Ti braniš? Kako tjeraš od nas Zmaja i Zvijer i lažnog proroka, to đavolsko trojstvo? Kako u nama zaustavljaš užasne misli koje nas gone na sumnju i mrmljanje? Kako priječiš da u nas prodire podla zavodljivost svijeta koja nas vuče u vrtlog razvrata i prijevare? Blagi Lahore, kako zaustavljaš u nama oluju besmisla i samouništenja? Kako?

To je neobjašnjivo iskustvo. Nikako nije jasno kako Janje pobjeđuje Zmaja. U jednom starom crtanom filmu donekle se objašnjava taj paradoks. Stari i goropadni pas uhvatio je malo pile i odlučio ga ugojiti i pojesti. Hranio je pile. Pile je raslo i debljalo se. U međuvremenu je pile počelo zvati tog psa svojom mamom. Kad je došlo vrijeme slasnom obroku, pas je spremio kotao i uzavreo vodu. Uzeo je pile i rekao mu da sada slijedi kupanje. Pile je reklo: „Da, mama!“ i krenulo uz dugu drvenu žlicu da skoči u vodu. Sa svakim je korakom rasla napetost. „Da, mama!“, ponavljalo je u svoj bezazlenosti i išlo prema vrhu žlice da skoči u uzavrelu „kupku“. Pas je držao žlicu i srce mu se počelo kidati sa svakim novim korakom. Kad se pile hitnulo u „kupku“, pas nije mogao više izdržati i uhvatio ga u letu. Tako je pile pobijedilo goropadnog psa. To je neodoljiva sila Nemoći. Golub nadvladava Zmaja i Zvijer. Zlo je slabo. Zlo ima slabu točku: NEOPIRANJE. Janje se nije opiralo. Krist se nije opirao. Šutio je. Da, mama! Da, Oče. Da, Pilatu! Da, Zvijeri. Da, Kajfo. Nije se opirao. Pustio je da zlo čini što hoće. Zlo se u svom letu rasplinulo. Pokazalo se lažno i šuplje.

U Kristu je bio Duh Sveti. On je bio pun Duha Svetoga. Njega je branio Branitelj, Duh Sveti, Golub, koji se spustio na Jordanu kada se čuo glas Očev: ovo je Sin moj, Ljubljeni. Sa svih je strana bio napadnut. Svi su ga napustili i osudili. Nije se opirao. Nije se branio. Pustio je to Sucu pravednom. Na zlo nije odgovarao zlim i na prijetnju nije prijetio. Bio je Janje. U Njemu je bio Golub. Nije imao žuči. Nije nikoga sudio. Sve je spašavao. Nikoga nije prezirao. Nikomu nije prijetio. Sve je branio. Sve je volio. Sve je uzimao na sebe. Sve je branio. Sve je ljubio najvećom ljubavlju. Dao je život. Nije branio svoj život. Davao se i dao se do kraja. Nitko nema veće ljubavi od ove: dati život svoj za neprijatelje svoje. Ljubiti sve.

Duh Sveti je ljubav Božja razlivena u našim srcima. On svjedoči da nas Otac ljubi. On svjedoči da nas Sin ljubi do kraja. On žubori kroz krsnu vodu, u koju smo bili uronjeni, da ne vjerujemo svijetu i đavlu. On nas uvodi u svu Istinu. On je Duh Istine. Laž je privremena, a Istina je vječna. Svaka se laž raskrinka. Laž je maska. Laž nije stvarnost. Đavao je otac laži.On je maska. Lažno lice. Lažac od početka. Njegove su laži jake i slabe. Najprije jake, pa onda slabe i nikakve. Istina je ispočetka slaba i gotovo nepostojeća. Ona polako raste i sve osvaja.

Tako i Duh Sveti djeluje u duši. Kao da ga nema. Ide polako. Osvaja dio po dio. Raskrinkava laž po laž. Utapa zlo za zlim i na kraju trijumfira. Duh Sveti pobjeđuje. On je čvrsta obrana koja u protunapadu pobjeđuje neprijatelja. Duh Sveti daje snagu da se ne opiremo zlu. Ne opirati se. Ne opirite se Zlomu. Prepustite to Sucu pravednom. Dobrim pobjeđujte zlo. U areni su Golub i Zvijer. Golub će pobijediti. On će obraniti izabranike svoje. Gideon je pobijedio Moabce. David je svladao Golijata. Josip je spasio braću. Judita je svladala Holoferna. Danijel je nadvladao Nabukodonozora. Estera je nadmudrila Hamana. Petar je osvojio Rim. Dujam je svrgnuo Dioklecijana.Stepinac je svojom krvlju izbrisao Crvene. Babuške su skinule sa svjetske scene boljševike. Duh Sveti brani izabranike svoje. Golub je veliki Branitelj i Tješitelj. Vjerujem u Duha Svetoga, Gospodina i Životvorca. Tješitelja neutješnih. Branitelja nebranjenih.
don Šime"

Uf, stvarno zvuči lijepo, istinito, moćno...Jedino ja to još nisam svladala...Ne mogu šutjeti i trpjeti. Ne mogu ostati mirna pred lažju i prevarom. Moram vikati Istinu, moram se boriti...Ali ovo mi je najjači odlomak:

"Laž je privremena, a Istina je vječna. Svaka se laž raskrinka. Laž je maska. Laž nije stvarnost. Đavao je otac laži.On je maska. Lažno lice. Lažac od početka. Njegove su laži jake i slabe. Najprije jake, pa onda slabe i nikakve. Istina je ispočetka slaba i gotovo nepostojeća. Ona polako raste i sve osvaja."



Post je objavljen 21.05.2010. u 14:40 sati.