Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Katolici u politici...

Evo, uz neke vruće teme : ) nađoh neke stare, ali uvijek aktualne zanimljivosti (autor:Danijel Labaš):

Iz "Doktrinalne note o nekim pitanjima koja se odnose na zauzimanje i ponašanje katolika u političkom životu"

"Kršćani su u dvijetisućljetnoj povijesti na razne načine sudjelovali u događanjima ovoga svijeta. Jedno od najvidljivijih djelovanja bilo je upravo sudjelovanje u javnome političkom životu.

"Kršćani, ustvrdio je jedan crkveni pisac prvih stoljeća, ‘sudjeluju u javnome životu kao građani’” (br. 1). To odmah u uvodu pojašnjava Nota, koja nosi datum 24. studenoga 2002. godine, i jasno podsjeća političare koji su katolički vjernici na njihovu obvezu da u javnome životu brane moralne i društvene temeljne vrijednosti koje uči Katolička Crkva."

"Kada vjernici katolici javno djeluju, u bilo kojem sektoru društva, kako se trebaju ponašati? Usvojiti norme liberalnoga demokratskog društva kojemu služe, ili se držati tradicionalnog učenja Katoličke Crkve?
Kako prosuđivati djelovanje onih političara koji se javno deklariraju katolicima, a čini se da u politici i društvu ipak ne mogu zastupati ono što ih uči njihova vjera?

Na takva, često vrlo konkretna pitanja sažeto, ali detaljno, odgovara nova uputa, "Doktrinalna nota o nekim pitanjima koja se odnose na zauzimanje i ponašanje katolika u političkom životu."
Notu ili naputak objavila je Kongregacija za nauk vjere, nakon savjetovanja sa Papinskim vijećem za laike.

Ona je namijenjena na prvome mjestu biskupima Katoličke Crkve, na osobit pak način katolicima političarima, ali i svim vjernicima koji su pozvani na sudjelovanje u javnom životu i u politici demokratskih društava..."
...
"Uz ova jasna upozorenja, Nota katolike potiče da budu ponosni na svoje političko djelovanje. Osobito se ne trebaju osjećati "inferiornima" u politici,

upravo zato što su katolici od Drugoga svjetskog rata do danas pokazali da je kršćanski prijedlog uređenja društva daleko bolji od onih koji su se u međuvremenu urušili.

U svakome povijesnom trenutku, kršćanin treba "verificirati" svoje mjesto u društvu koje je nesavršeno i koje se mijenja. U tom kontekstu katolici političari trebaju znati biti i proroci, u pravome biblijskom smislu te riječi.

Njihovo proroštvo mora biti povezano s Bogom, kako ne bi postalo utopija, te mora jasno izražavati slobodu i istinu o dostojanstvu svakoga čovjeka."



Post je objavljen 17.05.2010. u 22:15 sati.