30.04.2010., petak

Urota..."30. travnja - 1671. godine u Bečkom Novom Mjestu pod krvnikovim mačem pale su glave hrvatskih mučenika Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana , vođa neuspjele protuhabsburške urote. Neposredan povod za urotu, koju su pripremali hrvatski i mađarski velikaši, bio je Vašvarski mir, što ga je na štetu vlastitih zemalja potpisao s Turcima car Leopold I.
...
Optužba je bila tako vješto sročena da je osuda mogla glasiti samo - smrt. 18. travnja 1671. Zrinski i Frankopan osuđeni su zbog uvrede kralja i izdaje zemlje na strašnu smrt odsijecanjem desne ruke i glave. Noć uoči pogubljenja, dvojica velikaša posljednji put su se sastali i oprostili. 30. travnja 1671. sva su gradska vrata u Bečkom Novom Mjestu zatvorena, a stratište je okružila naoružana vojska. Kao posebna milost osuđenicima je oproštena kazna odsijecanja ruku. Prije smaknuća dvojice velikaša, kao i njihove obitelji, lišeni su plemstva, a njihova imanja zaplijenila je država.
Tijela Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana desetljećima su ležala pokopana u Bečkom Novom Mjestu sve dok 30. travnja 1919. nisu prenesena i pokopana u Zagrebačkoj katedrali."

Na današnji dan - 30. travnja"Moje drago serce! Nemoj se žalostiti sverhu ovoga moga pisma, niti burkati. Polag Božjega dokončanja sutra o deveti uri budu mene glavu sekli, i tulikajše naukupne tvojemu bratcu. Danas smo mi jedan od drugoga serčeno prošćenje uzeli. Zato jemljem ja sada po ovom listu i od tebe jedan vekovečni valete, tebe proseći, ako sam te u čem zbantuval ali ti se u čem zameril (koje je dobro znam): oprosti mi. Budi Bog hvaljen, ja sam k smerti dobro pripravan, niti se plašim; ja se ufam u Boga vsamogućega koj me je na ovom svetu ponizil da se tulikajše meni hoće smiluvati, i ja ga budem molil i prosil (komu sutra dojti se ufam) da se mi naukupe pred njegovem svetem prestoljem u dike vekovečne sastanemo. Veće ništar ne znam ti pisati, niti za sina, niti za druga dokončanja našega siromaštva: ja sam vse na Božju volju ostavil. Ti se ništar ne žalosti, ar je tako moralo biti.
V Novom Mestu pred zadnjem dnevom mojega življenja, 29. dan aprila meseca o sedme ure pred večer, leta 1671.
Naj te Gospodin Bog s mojom kćerju Aurorom Veronikom blagoslovi.
Tvoj Petar."Oproštajno pismo Petra Zrinskog supruzi KatariniIz arhiva...

Marjane, Marjane, Marjane, Marjane,
Marjane, Marjane, ča barjak ne viješ,
ča barjak ne viješ, ča barjak ne viješ,
ča barjak ne viješ, milu trobojnicu.

Milu trobojnicu, milu trobojnicu,
milu trobojnicu, crven, bili, plavi,
crven, bili, plavi, crven, bili, plavi,
crven, bili, plavi, to je barjak pravi.

Pod kojim su pali, pod kojim su pali,
pod kojim su pali Zrinski-Frankopani.
...U Čakovcu i Zagrebu proslava Zrinsko-Frankopanskog dana

"Popodne Zrinska garda s uzvanicima odlazi u Zagreb gdje će se na grobu Zrinskog i Frankopana u zagrebačkoj katedrali služiti misa koju će u 18 sati predvoditi varaždinski biskup Josip Mrzljak. Misi će prethoditi mimohod središtem Zagreba i prijavak Zrinske garde premijerki Jadranki Kosor na Trgu sv. Marka u 17 sati. U 17.50 sati Zrinska garda postrojit će se u zagrebačkoj katedrali te će više izaslanstava položiti vijence na grob Zrinskog i Frankopana čiji zemni ostaci od 1919. godine počivaju u kripti katedrale. "

Zrinska garda

Registar Branitelja : )


- 15:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.04.2010., ponedjeljak

I stvori Bog - Ekvador! 060-800-445! Dios Le pague! Uspješno otvorenje ekvadorske izložbe!

Dobar glas daleko se čuje! :)

IKA o izložbi

Katolici o izložbi

Katolička tiskovna agencija BiH o izložbi

A bili smo i na HKR vijestima!
(velika hvala Francisku koji nas je tako revno popratio!)Dakle, Misijska Europska Katolička Inicijativa "Kristov Stol", uz Dan planeta Zemlje,organizirala je izložbu mojih fotki iz Ekvadora!

Klinci iz okolice Esmeraldasa su prolazili na svom konju:


Dok su ih drugi sa zanimanjem promatrali iz svojih kućeraka:


Djevojka na rijeci je taman dovršila pranje robe:


Dječica u Amazoniji su slasno ručala:


Prije zalaska sunca:


A mala Joana s Andi se pravila važna sa svojom žvakom, u kamionu s. Lenke:


Zajedno s rodjacima Ericom i Moisesom:


I još 50-ak njihovih prijatelja:


Prije povratka njihovim kućercima:


Ili uživajući u nezaboravnom izletu, kamo su ih sestre iz Zajednice vodile - prvi put u zoološkom vrtu:


Ili u odlasku na neko egzotično proštenje:


Pješice sa svojim mnogočlanim obiteljima:


Uz ohrabrujuće i poticajne susrete sa sestrama Zajednice s. Lenke:


Možda slaveći krštenje:
Vjenčanje:


Ili krijepeći se na nekom sprovodu:

pravom Coca Colom!

Pokušavajući probiti barijere svoje siromašne svakodnevice:


Što će moći i uz vašu pomoć, pozivom na broj telefona: 060 - 800 - 445, do kraja svibnja, ili redovitim mjesečnim uključivanjem u Projekt Kristov Stol (broj računa i svi detalji u stupcu desno!) !

Uz požrtvovan rad i ustrajnu molitvu s. Lenke za sve njih i sve vas!
Pogledali smo i višestruko nagrađivani film Joea Berlingera - Crude - sirova nafta:
O filmu

Te potpisali peticiju, koju ću poslati na Amazon Watch...
Ekološka peticija - isprintajte, prikupite, potpišite, pošaljite!

(koju možete i Vi isprintati, prikupiti potpise, i poslati na:
RAINFOREST ACTION NETWORK |
221 PINE STREET #500, SAN FRANCISCO,
CA 94104

Otvaranju izložbe su se pridružili li članovi zbora Ivan Zajc, koji pripremaju svoj nastup u Ekvadoru i kontakte s našim ljudima tamo, na čelu s g. Luisom Avilesom Uskokovichem...A dogovaramo i njihovu posjetu i možda nastup u centru s. Lenke!Tako da su sve tri dosadašnje djelatnosti Kristova Stola:

1. pomoć za prehranu siromašnoj dječici u centru s. Lenke
2. potpora ekološkoj borbi Amazon Watcha za zaštitu ekvadorske Amazonije
3. kontakti s Hrvatima u Ekvadoru

otvaranjem izložbe "I stvori Bog Ekvador" više nego uspješno ostvarena!

Izložba je otvorena svaki radni dan (vikendom je klub zatvoren) od 9h do 23h...Art Net Club, Preradovićeva 25. Dobro došli na izložbu mojih ekvadorskih fotki i dojmova!


U ugodnom ambijentu Art Net Cluba:
Samo požurite, jer iako izložba traje čitav mjesec, DI palme iz Palme (puno hvala na ljubaznoj i dragocjenoj posudbi!!!) mogu biti tamo svega još koji dan...A njihove egzotične grane i sjene ipak daju dodatni, tropsko-ekvadorski ugođaj čitavoj izložbi...
- 10:35 - Komentari (4) - Isprintaj - #

23.04.2010., petak

I stvori Bog - Ekvador! 060-800-445Evo, za večerašnje otvorenje Izložbe u Preradovićevoj 25, Art Net Club, u 19h, je sve više manje spremno...Izložba će trajati točno mjesec dana, a super se uklopio i novi humanitarni telefon projekta "Kristov Stol", kojeg je Davor nedavno otvorio, i koji će trajati do kraja svibnja.

Kristov Stol

060-800-445

Jednim pozivom donirate 2,10 kn za akciju
(od ukupno 3,69 kn - cijena poziva)

Dakle, dođite na Otvorenje!
Pogledajte s nama nagrađivani film Crude - Sirova nafta, o ekološkoj borbi za ekvadorsku Amazoniju!
I zovite na humanitarni telefon za ekvadorsku dječicu s. Lenke!

Uz ostale drage uzvanike, svoj dolazak su najavili i neki od članova zbora Ivan Zajc, koji se na ljeto spremaju u Ekvador, o čemu sam već ranije pisala:

O raznim projektima Kristova Stola

Najave i pozivnice za otvorenje su poslane na puno strana, a ponegdje već i oglašene : )

SKAC preporučuje...

Preporuka HR svijeta...

Na izložbi vas Magaly nestrpljivo čeka u krošnji chirimoye:


A Dječaku na obali rijeke vrijeme tamo tako sporo prolazi...Dok Drina nakon Modrava i Ekvadora, galopira dalje : )- 11:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Koliko Josipovićevih krivih poteza treba oprostiti? 77x7?O Josipoviću...

Piše: Ivica Šola

Josipović, trgovac ljudskom patnjom

"Bauk kruži Balkanom, bauk ispričavanja! Nepodnošljiva lakoća klanja i ubijanja zamijenjena je nepodnošljivom lakoćom ispričavanja. Svaki političar koji drži do svoga imagea, koji se želi prikazati “državnikom”, prosipa riječi isprike ili žaljenja. Predsjednik Josipović u Sarajevu, srpski predsjednik Tadić u Wall Street Journalu, crnogorski predsjednik... Na Balkanu gotovo postaje sramota ako se nemate kome ispričavati i za nešto se samooptuživati jer, kako je primijetio Derrida, u modi je globalno posipanje pepelom, pravi pravcati "teatar ispričavanja".
Upravo ta teatralnost i neki čudni automatizam ispričavanja čini ga nevjerodostojnim zbog nekoliko razloga. Prvo, ovdje se radi o bahatom, arogantnom ispričavanju. Čin žaljenja i kajanja, kao i opraštanja, antropološki je veoma zahtjevan. On zahtijeva vremena (kolektivne) samorefleksije, patnje, intelektualne i ine iskrenosti, pa i molitve. Ovdje se pak radi o ispričavanju u kontekstu čiste političke pragmatike, pogotovo što se Srbije tiče, u smislu: Pošteno, ako ne ide drugačije! Odnosno, ispričavam se jer mi to u ovim političkim okolnostima koristi, i to na način da ne pazim toliko na žrtve i istinu koliko da formulacijom isprike ne ugrozim svoje interese, koji u nekim segmentima nisu drugačiji od onih zbog kojih se krenulo u agresiju.

Kajanje bez kajanja
Drugo, takvo ispričavanje i kajanje postaje kontraproduktivno, stvara nove nepravde i podjele kada se događa u atmosferi sveopće relativizacije u kojoj su svi žrtve i svi agresori. Tako Tadić govori o zločinima u vrijeme "jugoslavenskih građanskih ratova", a Josipović gotovo isto govoreći o "zločinačkim politikama". Kako, naime, govoriti o praštanju i pomirenju kada nema jasnoće tko je agresor a tko žrtva, tko je pokrenuo rat, a tko se branio? To je banaliziranje pomirenja po principu "av, av, av, nitko nije prav, živ, živ, živ, nitko nije kriv"!
Treće, ovaj teatar ispričavanja, ta sekularna liturgija kajanja bez kajanja, uporabom religijskog jezika u pragmatično-političkom kontekstu na kraju zamućuje i relativizira pravne aspekte ovog problema (npr. povlačenje tužbe za genocid) pretvarajući sve u političku trgovinu - "ja tebi, ti meni".

Trgovanje isprikama
Na tu perverziju na globalnoj razini upozorio je Derrida napominjući kako je, paradoksalno, oprost moguć samo kod neoprostivog, što, kao i dar, ima smisla ako ne ulazi u logiku trgovine, razmjene, reciprociteta u kojem isprika, kajanje i oproštenje postaju čista trampa, sveopće prenemaganje jer je jednostavno "in" među državnim poglavarima ispričavati se. Ovo pomodarstvo ispričavanja i opraštanja bez antropoloških (religijskih) temelja u Južnoafričkoj Republici, uzmimo je kao svježi primjer, dovelo je do toga da je nekoliko tisuća bijelaca protjerano ili ubijeno nakon hvalevrijednog Mandelinog "Ubuntua" (pomirbe). Ukratko, "ispričajmo se" i "oprostimo" da bismo se opet, u miru božjem, mogli nastaviti klati! U tom kontekstu kaditi Josipoviću da je "pravi državnik", da je svojim iskazivanjem žaljenja u Sarajevu učinio "veliki korak u budućnost", naivno je. Čini se da je i on tek jedan od trgovaca ljudskim patnjama u (geo)političke svrhe, još jedan od pomodnih lidera koji zapravo gradi svoj image preko tuđih kostiju, zlorabeći plemenitu ideju pomirbe za samopromociju, čineći od nje smokvin list za lakše plasiranje vlastitih ideoloških zadojenosti i obiteljskih nostalgija."

A evo da još malo zapaprim...

Tko to tamo peva?
Odnosno tko to kome i što pjeva...?

"Napredni" pjevač iz kampanje hrvatskog predsjednika Josipovića

"Primitivac" kome treba zabranjivati koncerte po čitavoj Europi a posebno u Hrvatskoj!

Još malo zatvora...

"Fašistički" post!?

Još nesimpatičnih ljudi uz i oko simpatičnog predsjednika...?!?!

Bože, čuvaj Hrvatsku!
- 11:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.04.2010., četvrtak

I stvori Bog - Ekvador! 23.4 u 19h - Art Net Club, Preradovićeva. Nova izložba uz Dan planeta zemlje...Uz moje fotke iz misija...Gledanje ekološkog filma Crude - Sirova nafta, čiji original mi je specijalno za ovu prigodu stigao iz Kalifornije!

Crude - Sirova nafta - Ekološki film o ekvadorskoj Amazoniji

Amazon Watch i drugi linkovi

I gornji plakat moga brata, kojeg mi je stigao napraviti uz sve novosti u obitelji i druge poslove, a ja sam za to vrijeme par sati čuvala curice, kao prava - tetkica : )Otkrivajući usput, novi mi svijet, zagrebačkih kvartovskih parkića, i njihovih stanovnika - dječice, mladih mama, njihovih baka, uz neke sasvim nove i drugačije teme, a tako slatke...Dok je mama danas pratila tetkicu na njene redovite terapije:


A meni časne i anđeli pomagali polijepiti plakate za ekvadorsku eko-izložbu po gradu:
Usput se uvjerivši da je Isusov opet novi kalež (!? - sada drveni...),sada u sigurnim rukama...Makar je žalosno da čak Security auto, na glavnom zagrebačkom trgu mora osiguravati takvo vrijedno djelo...

Dok su neke potpuno nam strane i odbojne "izložbe", koje ne želimo u našem gradu i domovini, vjerovali ili ne, čak pod pokroviteljstvom (!?!?!?) Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa...

Službeni dokument odobrenja pokroviteljstva...(!!!)

Uz poticanje da se na takvu stravu čak vode grupe školske djece, "pripremivši ih" prethodno za šok koji će tamo doživjeti...

Iako taj dokument ima datum 1. travnja, na žalost, i na veliku zabrinutost, to nije - prvotravanjska šala...Već nešto puno ozbiljnije i opasnije.

Bože, čuvaj Hrvatsku!

Ali, možemo Mu i mi pomoći ; )

Moj članak na "hrsvijet" stranicama
- 00:09 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Jurajfest u Maksimiru - 24.4.2010 u 16h!

Jurajfest 2010.

Evo nešto novo i lijepo! U mom susjedstvu!

Bravo mladi!

A svim Jurajima, Jurama, Djurdjicama, Djurikama - unaprijed sretan imendan : )
- 00:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.04.2010., srijeda

MVKO hodočašće i himna za 10. obljetnicu...

Uskrsni listić

"Deseta obljetnica MVKO

Evo se navršava deseta godina kao smo odlučili svaki dan s ljubavlju darivati Kraljici obitelji svoje obitelji, svećenike, redovnice i Domovinu i plesti vijence molitava, sv. misa, klanjanja, postova, hodočašća, duhovnih obnova i djela milosrđa. Hvala Ti blažena Majko – Kraljice naši obitelji i naše Domovine, za to blagoslovljeno nadahnuće, svečane trenutke
Tvoje nazočnosti u našim životima i za poziv da Te nasljedujemo. Blagoslivljamo Tvoj fiat i molimo da i mi tako ustrajemo čvrsti i postojani u vjeri.

Hodočašće u Mariju Bistricu

Ovu obljetnicu želimo obilježiti hodočašćem u nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u subotu, 15. svibnja o. g. (ispovijed, svečana Misa, klanjanje, Križni put; 10,00 sati krunica, 11,00 sati sv. Misa i procesija). Molimo 'Marije i Marte ' da potaknu svoje svećenike i molitvene vijence, i druge vjernike, da se pridruže hodočašću kako bismo u ime našega naroda svojom ljubavlju i pjesmom darivali Onu koja nas svesrdno i neprestano dariva. U više se navrata čulo da bi bilo dobro da Molitveni vijenac ima svoj molitvenik. Molitvenik je upravo u tisku i bit će predstavljen hodočasnicima koji će ga moći nabaviti. Molimo 'Marije i Marte' da mjesečni susreti tijekom ove godine budu u znaku naše obljetnice pa da svaki put obradujemo našu nebesku Majku znakom ljubavi.
Predsjednicu Anu Blažević svakako obavijestiti o broju autobusa i svećenika koji dolaze u Mariju Bistricu na tel.: 01/3024 404. poželjno ponijeti nošnje za procesiju."

A upravo mi je stigla obavijest da je za tu prigodu prilagođena i uglazbljen moj prijedlog teksta za himnu MVKO!!!

I tako to postaje i 3. moj uglazbljeni tekst...

Nakon legendarnog Hodočasnika:
Hodočasnik - nekad i sad...

I pjesme - Vi ste Nebo, koju je nadahnuo opet p. Luka i to prigodom susreta s članovima svoja 3 molitvena vjenčića, koje sam bila okupila za njega još 2004. godine...A koja je nekako još uvijek posebno aktualna...

Vi ste Nebo

Nebo moli.
I plače.
I čeka.
I zove.
Nebo ljubi.

Nebo se smiješi.
I pati.
I rudi.
I zlati.
Nebo ljubi.

Nebo traži.
I daje.
I prima.
Nebo je ljeto.
I nebo je zima.
Nebo ljubi.

Nebo miruje.
I smiruje.
I prijeti.
Nebo zimi.
I nebo ljeti.
Nebo ljubi.

Nebo pljušti.
I blješti.
I šušti.
Nebo šuti.
I nebo se muti.
Nebo ljubi.

Nebo je vedro.
I mudro.
Nebo je sneno.
I sinje
I sunčano..
I zvjezdano.
Nebo ljubi.

Nebo daje.
I traje.
I uzima.
I prima.
Nebo ljubi.

"Vi ste Nebo!"
Reče nam Sunce.
I ljubavlju obasja
nove vrhunce…

25.6.2005.
(nakon susreta clanova Molitvenog vijenca kraljice obitelji s p. Lukom, i molitve za njega, kada nam je on sretan i zahvalan odusevljeno rekao: "Vi ste Nebo!" I ova pjesma je uglazbljena - zahvaljujem Katarini na njenom glazbenom nadahnucu i puno je pozdravljam zajedno s njenim Jadrankom!)

Ne posustajmo u molitvi za p. Luku, jer mu je to doista potrebno, više nego ikad!

A 5. isusovačko hodočašće u Mariju Bistricu, je odmah dan nakon MVKO hodočašća, u nedjelju - 16. svibnja!

Ako Bog da - ove godine ću 1. put moći sudjelovati na njemu - 2006. sam bila u Veneciji, 2007. na Zdenac pripremama u Splitu, 2008 i 2009 u Ekvadoru, i evo me sad konačno - Tu : )
- 23:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.04.2010., utorak

Rodio se Dmitar Zvonimir!!!

3. dijete moga brata - Petra Krešimira! Bogu hvala!

A i robica iz Beča je stigla baš na vrijeme! Sinoć. Kao naručena...


Kao poseban dar od dvojice Čuvalo ujaka, gdje se dolazak novog malog velikog Ćavara, već unaprijed slavio i pripremao!


Mala Marija možda još ni ne kuži da joj stiže - "konkurencija" :) Ali svi smo mi jedinstveni, i voljeni - najviše na svijetu!

A s Antonijom sam provela čitavo jutro, koje smo iskoristili i za tretmane uljepšavanja za bracin dolazak : )Duhovna priprema : )


Uz pripremanje buketa za Mamu!


A danas je baš godišnjica braka i starijem bratu Stjepanu Tvrtku! : )

Kad sam veselo nazvala s. Lenku, da joj maloga i cijelu našu obitelj užu i širu preporučim u molitve, ona me podsjetila da i oni tamo slave! Rodjendan s. Maritze, pa sam odmah i njoj čestitala!

Rođendan s. Maritze 2008.

A ona me podsjetila da se baš na današnji datum slavi i poznata isusovačka Virgen Dolorosa u Quitu, pa se podsjetih i na prošlogodišnju "kitenjsku" devetnicu, u njihovoj krasnoj crkvi:

Virgen Dolorosa 2009

A što se sve događalo u isusovačkoj crkvi u Beču, i kako sam uspjela zaviriti u svaki njen kutak, čitajte u sljedećim nastavcima...

Sad žurimo s tetkicom na njene radio terapije...Preporučamo s(v)e u molitve!
- 14:57 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Vigilare...

Vigilare!

"Zašto ova najnovija građanska inicijativa?
Poslije tendencioznih i obmanjujućih izjava urednika i novinara HTV-a protiv Njegove Svetosti pape Benedikta XVI. i katoličke Crkve na dan najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, manja grupa prijatelja i podupiratelja Vigilarea je odmah reagirala poslavši više od 170 osobnih elektroničkih pisama Službi gledatelja Hrvatske radiotelevizije.

Izvješće o tim pritužbama dobili su svi odgovorni ljudi na HRT-u. Do sada od njih nismo dobili poziv za sastanak niti ispriku.Zbog toga smo odlučili pokrenuti novu akciju.

Hvala vam na sudjelovanju.

Kako ispuniti peticiju?
1. Obavezno upišite ime, prezime i e-mail u polju.
2. Pročitajte tekst pisma za g. Popovca i g. Milasa.
3. Na dnu kliknite na gumb 'Pošalji'.
4. Nakon što kliknete na gumb 'Pošalji' otvara se potvrda da je pismo poslano."

Peticija!

"Poštovani,

Potaknut tendencioznim i obmanjujućim izjavama vaših urednika o papi Benediktu XVI. u Dnevniku i kasnim vijestima HTV 1 na Uskrs, 4. travnja 2010. godine, kao gledatelj HTV-a i građanin koji plaća tv-pretplatu tražim odgovarajuće sankcije i osudu neodgovornog i neprofesionalnog ponašanja nekolicine djelatnika HRT-a.

U sklopu izvještavanja o uskrsnom blagoslovu Urbi et orbi urednički uvodi i sami prilozi neistinito su povezali papu Benedikta XVI. s pedofilskim skandalom . Urednici su bili Stipe Alfier i Lamija Alečković. Gđa Alečković je kao urednica Vijesti u prvom prilogu o Svetom Ocu Benediktu XVI. govorila na tendenciozan i sugestivan način, aludirajući na hajku na Svetog Oca i stavljajući proslavu Uskrsa u kontekst procesuiranja pedofilskih slučajeva.

Nikada u povijesti HRT-a izvještaj o papinskom blagoslovu Urbi et orbi nije objavljen na taj način i u tom kontekstu. Kontroverzan je i prilog koji je pripremila novinarka Đ. Plećaš u središnjem Dnevniku koji je uređivao S. Alfier, te u kasnijim Vijestima L. Alečković, pri čemu je ona opetovano naglašavala tu temu, u smislu da su Papa i Vatikan u svom uskrsnom obraćanju slučajeve 'prešutjeli'.

Zar građani katolici nemaju osnovno pravo na poštivanje svojih svetinja, kao što trebaju imati i predstavnici svih drugih religija? Koji novinar i urednik ima za pravo sumnjičiti, optuživati i suditi? Zar nas barem na Uskrs ne možete poštedjeti ironičnih i sarkastičnih vrijeđanja ? U vrijeme svetkovina čak su i barbari odlagali oružje te se nisu međusobno vrijeđali i ratovali. Imali su poštovanje prema svetinjama neprijatelja.

Ne možemo ne postaviti pitanje: prema čemu vode takvi tendenciozni prilozi? Stvara se javni dojam da Katolička crkva 'prikriva' zlodjelo pedofilije, da naša Crkva koja nam je u toliko povijesnih prilika bila oslonac, pomoć i jedina nada, za HTV nije ništa više od objekta koji vaši urednici stavljaju u kontekst koji im se svidi. Na temelju kojih profesionalnih kriterija oni prosuđuju što je vijest, što je društveno relevantno i tko im daje pravo na to da selekciju vijesti koju provode temelje na svojim osjećajima, osobnim uvjerenjima ili slobodnim procjenama? Bi li se građani katolici po sugestiji urednika javne televizije, trebali sramiti svojih vođa i svoje Crkve ?

Takvo ponašanje može postati opasan presedan. Najprije zbog vjerskih vrijeđanja i diskriminacije, a zatim i zbog toga što je riječ o eroziji profesionalnih novinarskih standarda koji se očekuju od javne televizije, a to je između ostaloga propisano i Zakonom o HRT-u.

Za kršćane uskrsno vrijeme završava s Duhovima, tražim za dotične urednike odgovarajuće mjere te javnu ispriku svim građanima, a na poseban način vjernicima.

S poštovanjem,"

Drina Ćavar
- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dr. Zdravko Tomac u Valpovu - petak 23.4. u 20hNastavimo moliti i za druge!
- 02:10 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Crni oblak nad Europom i Hrvatskom...

Eto, u tih tjedan dana dok me nije bilo u Hrvatskoj, svašta se izdogađalo i u Lijepoj našoj i u Staroj Dami...

Misteriozna tragedija poljskog aviona...Uoči nedjelje Božanskog milosrđa...Oblak dima iz islandskog vulkana...Koji je spriječio (samo) neke da odaju posljednju počast poljskim velikanima...

Je li itko pružio službenu ruku pomoći prijateljskom Islandu, koji je među prvima priznao nezavisnost Hrvatske!?

Ne-koliko ne-običnih i ne-pravednih poteza "pravednog" predsjednika...Uz "povampirenost" bivšega...Zar sad imamo dvojicu?!

Malo se pre-često ide (samo!) do Jasenovca...Malo se neobično i neistinito i protivno hrvatskoj nedavnoj povijesti i državnim dokumentima govori o domovinskom ratu i susjednoj nam Bosni i Hercegovini...

Preskaču se neka druga važna mjesta nekih drugih zločina u istoj državi...

Mostarski studenti s profesorom Josipovićem

"Kad ćete doći u Široki i pokloniti se fratrima?

Jedno od pitanja bilo je i hoće li doći u Široki Brijeg i pokloniti se žrtvama koje su izvršili partizani nad fratrima te hoće li biti izglasovana zabrana nošenja križeva. Josipović je odgovorio da je bio u Širokom Brijegu, a da je slobodan izbor svakome da nosi što hoće, s tim da time ne provocira druge..."


Zaboravlja se Bleiburg...

Kad ćete doći na Bleiburg i pokloniti se svim žrtvama komunizma...

Kaže - neće dok tamo dolaze ljudi u crnom...Pa kako ne bi bili u crnini, nakon tolikih komunističkih i četničkih nevinih žrtava, nikad prežaljenih, za koje se nikada nitko nikome nije niti ispričao, pa čak niti izrazio - žaljenje...

A i meni osobno je bio obećao da će štititi nacionalne interese svih Hrvata!

I u Beču sam imala "pune ruke" posla i ispravljanja "krivih Drina"...

Šalje: Drina Cavar
Datum: 15. travnja 2010. 14:07
Predmet: Fwd: Balkan - na sve strane ovdje...
Prima: croemb.bec@mvpei.hr
Kopija: zseuropa@mvpei.hr

Postovani g. Jasic,

Stranice Hrvatskog veleposlanstva u Beču

Još jedna...

citav tjedan provodim u Becu, u privatnoj obiteljskoj posjeti, i moram priznati da sam jako nezadovoljna onim sto se na prvi pogled vidi po beckim ulicima, u kioscima, i na plakatima, te mi se cini da nase hrvatsko veleposlanstvo, bas i ne obavlja svoj posao kako treba...

Posebno obzirom na siroko rasprostranjene telefonske kartice Zdravo Balkan, (!?) koje se mogu kupiti na brojnim kioscima, i na kojima je cak umjesto drzavnih granica Hrvatske, jasno nacrtana - Jugoslavija!?!? (20 godina poslije...) Molim Vas da poduzmete potrebne mjere s proizvodjacima i distributerima tih kartica, kako bi se ta velika greska i uvreda samostalnoj Hrvatskoj drzavi cim prije ispravila...

Znam da je to sitna i nekima nebitna stvar, no do sebe i svog dostojanstva trebamo drzati od najmanjih sitnica, pa do velikih poteza.

Nadam se da cete aktivno reagirati na ovaj mail, i uciniti sto treba.

Hvala i pozdrav
Drina Cavar

Procard At

Na slici Balkana - karta Jugoslavije...Cini se da nasi diplomati u Austriji ne rade svoj posao kako treba...

Balkanfestival

Balkanfever

js...@mvpei.hr>

Poštovana gospodjo Cavar!

Zahvaljujemo se na Vasem upozorenju oko karte bivse drzave na Procard Balkan.
Temeljem Vase primjedbe, obratili smo se toj tvrtki te ih upozorili na to, no receno nam je kako na tim karticama nema nikakvih zemljovida, ali da primaju na znanje Vasu primjedbu.
Svaka ovakva „sitnica“ je vazna i treba reagirati i na najmanje nepravilnosti.

Svjesni smo osjetljivosti nasih ljudi na povrsnost i neinformiranost stranaca o Hrvatskoj, osobito ovdje u Becu, gdje svaki Hrvat dolazi s odusevljenjem – no cesto ga docekaju razna razocaranja!
U tom smislu shvacamo i Vasu opasku o neucinkovitosti hrvatskog Veleposlanstva u Becu, kao i Vasu osjetljivost na preplavljenost Beca Balkanom – sto svakog Hrvata zasigurno sokira. Ako se ipak malo podrobnije informirate, vidjet cete ovih dana nekoliko kulturnih priredbi iz Hrvatske (kazalište, koncerti), a da ne spominjemo redovite jesenske dane hrvatske glazbe, filma, kao i brojne izlozbe tijekom godine.

Zelimo Vam puno osobnog i poslovnog uspjeha.

S postovanjem,
JS...

Opunomoćeni ministar / Gesandter
Veleposlanstvo Republike Hrvatske / Botschaft der Republik Kroatien

Postovani,
ugodno sam iznenadjena vasim brzim odgovorom i promptnim reagiranjem...

Mislim da su Vam u Procardu iznijeli neistinu ili je doslo do nesporazuma, jer se zemljovid jasno vidi i na linku kojeg sam vam poslala:

Procard Balkan

U gornjem lijevom uglu kartice Zdravo Balkan (cija sama ideja je vec zabrnjavajuca...), vidi se zemljovid jugoistocnog dijela Europe, Italija, i plavo oznacen "balkanski" dio, u kiosku sam izbliza vidjela taj plakat, i na njemu granice nekadasnje tvorevine, dakle ne samo da se Hrvatska automatski pripisuje tome Balkanu, vec se i brisu njene drzavne granice...Provjerite i sami, na nekom od njihovih prodajnih mjesta, te energicnije trazite konkretnu akciju od njih, povlacenje iz prodaje, i dr, a ne samo "primanje na znanje"...

TAkodjer trebalo bi vise naglasiti hrvatska spomenobiljezja po Becu, napraviti mozda neku mapu grada s jasno naznacenim njihovim lokacijama - npr. sama sam otkrila spomen plocu Rudjeru Boskovicu, nedaleko isusovacke crkve ovdje na bivsem Universitats Platz, a vjerujem da ih ima jos puno, samo ne znam gdje su. Na hrvatskoj izlozbi u Domusmuseum sam takodjer bila, uz razocaranje sto su natpisi uz vrijedne izloske tamo samo na njemackom, a ne i na hrvatskom ... Eto, u svega nekoliko dana ovdje uocila sam niz nepravilnosti i propusta...(Mozda je to i moja profesionalna deformacija, jer sam prije odlaska u misije u Ekvador, gdje radi nasa s. Lenka Covic, dugi niz godina radila u PBZ-u, a zadnjih nekoliko kao interni revizor...)

Na zalost, iako sam dosta detaljno gledala kazalisne i druge programe, zeleci ovih dana ne samo biti, nego doista "zivjeti" u Becu, nisam primjetila te hrvatske programe o kojima govorite...Ne znam ima li kakav link na internetu?

Jucer sam se susreta i s kard. Schoenbornom, prigodom njegova susreta s mladima u Karmelitenstrasse, a sutra idem na hodocasce oko Beca - Lebendiger Rosenkrantz - 2. etapa...Posjetila sam i nase mlade u frami na Am Hofu, koje vodi fra Zeljko Bakovic, te im govorila o svom misijskom radu, a oni se spremaju ovaj vikend docekati grupu mladih framasa iz Zagreba...To su sve lijepi dogadjaji o kojima bi svi trebali imati sto vise detaljnih informacija...Mozda na nekom hrvatskom portalu ovdje ili sl.

Veliki pozdrav, postovanje i zahvalnost na svemu sto cinite, s nadom da to doista na dobrobit svih Hrvata u domovini i inozemstvu bude sto detaljnije i kvalitetnije.

Drina Cavar,
tajnica Kulturne Udruge Svjetlo Europe,
i predsjednica Misijske europske katolicke inicijative "Kristov Stol"
- 00:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Mensa Promenada 2010 ili Kako sam otkantala "pametne" : )

Od: predsjednik@mensa.hr

datum12. travnja 2010. 13:52
predmetFwd: Hrvatska Mensa - PROMENADA 2010

12. 4. (Prije 7 dana)

Drage prijateljice i prijatelji,

Pozivamo vas da nam se pridružite na proljetnom okupljanju pod nazivom „Promenada 2010“ koje organizira Hrvatska Mensa za sve prijatelje, suradnike i članove udruge u Zagrebu od 16. do 18. travnja u prostorijama udruge na adresi Hebrangova 17, II kat. Nadamo se da će vam neka od događanja biti zanimljiva kao i prilika da se upoznate i družite sa članovima Hrvatske Mense.

...


Promenada 2010
Zagreb, 16. - 18. travnja 2010.
Otvoreno za sve članove, prijatelje i suradnike Mense.
Dobro došli!
Program:
16.04.2010.Petak

11:00 - 13:00Izložba "Bodies Revealed"
posjet izložbiGalerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb


14:00 - 16:00Kineski restoran "Macao"
ručakHebrangova 30, Zagreb

16:00 - 18:00Razvoj intelektualnih potencijala kod djece: "Mensa - sistem učenja NTC", dr Ranko Rajović
predavanjeHrvatska Mensa
Hebrangova 17/2, Zagreb

18:00 - 19:00Sjednica Predsjedništva Hrvatske MenseHrvatska Mensa
Hebrangova 17/2, Zagreb
19:30 - 21:15„Život je san“, Pedro Calderon de la Barca
kazališna predstava
Kazalište Gavella
Frankopanska 10, Zagreb

21:30 - 00:00
No sikiriki - Yes pikadoCaffe bar "No sikiriki", Zagreb, Nova cesta 88

17.04.2010.Subota

09:00 - 09:30Odbor za nadarene
sastanakHrvatska Mensa
Hebrangova 17/2,
09:30 - 10:00Od ideje do patenta: "Sigurnosni anti-spam e-mail protokol", mr.sc. Goran Salamunićcar
predavanjeHrvatska Mensa
Hebrangova 17/2, Zagreb
09:30 - 10:00Odbor za informiranje
sastanakHrvatska Mensa
Hebrangova 17/2,
10:00 - 11:00MM7Hrvatska Mensa
Hebrangova 17/2, Zagreb
11:00 - 15:00Sjednica Skupštine i ručak za sudionike
Hrvatska Mensa
Hebrangova 17/2,

15:00 - 15:30Od ideje do znanstvenog rada: "Automatska detekcija kratera iz digitalnih topografskih slika Marsa", mr. sc. Goran Salamunićcar
predavanjeHrvatska Mensa
Hebrangova 17/2, Zagreb

15:30 - 16:00
Joomla - kako objaviti članak na web-stranicama HMHrvatska Mensa
Hebrangova 17/2, Zagreb

16:00 - 16:30Odbor za članstvo
sastanakHrvatska Mensa
Hebrangova 17/2,
16:00 - 16:30Odbor za testiranja
sastanakHrvatska Mensa
Hebrangova 17/2,
17:00 - 19:00Muzej suvremene umjetnosti
posjet muzejuMSU, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb

21:00 - 02:00 Promenada Party

18.04.2010.Nedjelja

10:00 - 12:00Obiteljska igraonica
igraonica za djecu i roditeljeHrvatska Mensa
Hebrangova 17/2, ZagrebP

11:00 - 17:00Izlet u park Maksimir
izletMaksimir, Zagreb

12:00 - 17:00SIG DIG
igraonicaHrvatska Mensa
Hebrangova 17/2, Zagreb

Čestitajući vam još jednom na rezultatu postignutom na testiranju inteligencije koji vas je uvrstio unutar gornjih dva posto ukupne populacije i time kvalificirao za članstvo u Mensi, nadamo se da ćete ove godine naći svoj interes u članstvu u udruzi te se aktivno uključiti u neke od njenih aktivnosti. Ukoliko se želite učlaniti u udrugu, podatke za uplatu članarine možete dobiti upisom vaše e-mail adrese u obrazac.

Srdačan pozdrav,

Roman Slovenc
Predsjednik

I moj odgovor:

Postovani,
hvala na pozivu i informacijama, no ne zelim sudjelovati u vasim programima, tim vise sto se osobno i kao vjernica kategoricki protivim dolasku "izlozbe", pod engleskim nazivom (!?) u Zagreb i Hrvatsku, sto sam jasno dala do znanja i ravnateljici muzeja, te mi naravno ne pada na pamet niti ici na "izlozbu", a buduci se razilazimo u pogledu na svijet, kulturu, i inteligenciju, niti u drugim programima.

S postovanjem,
Drina Cavar,
- 00:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.04.2010., četvrtak

Crkva i barbari...Šok i nevjerica.Hrvatska-kolijevka europske kulture umjetničko blago 800.-1300

Ja sutra putujem u Beč, iz više razloga, obiteljskih, rodbinskih, misijskih - predstavljanje projekta Kristov Stol, susreti s Hrvatima i Ekvadorcima koji žive u Beču, ponosan posjet gornjoj izložbi...

O bečkoj izložbi

"Izložba "Hrvatska-kolijevka europske kulture umjetničko blago 800.-1300." u nazočnosti brojnih uglednika iz svjetovnog i crkvenog života Austrije i Hrvatske svečano je otvorena u Katedralnom muzeju (Dommuseum) pri crkvi sv. Stjepana u Beču.

Izuzetna izložba, kako je naglašeno pri otvaranju, pruža jedinstven i cjelovit uvid u razdoblje bogatog hrvatskog umjetničkog stvaralaštva ranog srednjovjekovlja.

Izloženo je 50 majstorskih djela primjenjene, kamenoklesarske i kiparske umjetnosti te slikarstva na drvu i pergameni koji sežu od raskošno oslikanih rukopisa do bjelokosnih diptiha i dragocjenih srebro pozlaćenih relikvijara.

Otvarajući izložbu glavni tajnik austrijske Biskupske konferencije Agidius J. Zsifkovics zaželio je Hrvatskoj što skoriji pristup u EU istaknuvši kako je Hrvatska nezaobilazni dio europske obitelji što dokazuje ova veličanstvena izložba. "Hrvatsku i Austriju vežu povijesne spone i izuzetna svekolika pa tako i crkvena suradnja, u prošlosti i sadašnjosti, a još bolja u budućnosti".

Istovremeno sretna što neću sutra i još bar koji dan, biti u Zagrebu, gdje se sramotno otvara, jedna sasvim drugačija "izložba"...No, moj stav o njoj sam već izrazila kustosici Galerije Klovićevi Dvori, a proslijedila sam ju i na neke druge adrese, između ostalog i povjereniku predsjednika Josipovića za vjerska pitanja:

---------- Proslijeđena poruka ----------
Šalje: Drina Cavar
Datum: 8. travnja 2010. 21:51
Predmet: Šok i nevjerica!
Prima: vesna.kusin@galerijaklovic.hr

Poštovana gđo Kušin,
pišem vam zgrožena i zaprepaštena najavljenom "izložbom", koja bi se sutra trebala otvoriti u Vašoj (i našoj!) galeriji Klovićevi Dvori:

Strava u Zagrebu

Ne mogu vjerovati da ste Vi osobno dopustili i odobrili takvo svetogrđe ljudskog života, degradaciju ljudskih osoba, degradaciju umjetnosti kao takve, Vaše galerije, koju sam do sada smatrala hramom kulture i umjetnosti, te degradaciju hrvatske uljudbe, katoličke tradicije i temelja ljudske civilizacije.

Na početku ove Korizme, bila sam sretna i ponosna na Vas i Vašu Galeriju, sudjelujući na iznimno zanimljivoj tribini o. Frane Prcele, i jubilarnoj X. Pepelnici Umjetnika:

Jubilarna X. Pepelnica Umjetnika

gdje ste i Vi održali pozdravni govor, i ostavili mi iznimno pozitivan i simpatičan dojam. I tamo sam od Vas i od uvaženih gostiju čula predivne misli o Umjetnosti općenito, i njenom transcedentnom smislu:

"Kako teologija, tako i umjetnost treba biti posrednik, tj. objavljivati istinu, a Šimić se osvrnuo na tri mjesta koje klasična teologija ističe kao povlaštena mjesta. Podsjetio je kako je unatoč tome što se u tim mjestima ne ističe umjetnost, teologija nesvjesno upravo umjetnost stavila kao prvo teološko mjesto, što je i zorno prikazao recima o početku stvaranja svijeta."

Uživala sam tom prigodom u krasnim Bukovčevim djelima:

O Bukovčevoj izložbi

kao i mnogo puta ranije na drugim Vašim postavima, svaki put izišavši iz Galerije sretnija, plemenitija i oplemenjenija.

I sada - šok i nevjerica!!! Još u ovo, svim kršćanima najsvetije - uskrsno vrijeme...Pa je li to moguće?! I još od - Vas!!! Koja godinama sudjeluje i surađuje na Pepelnici umjetnika, i brojnim takvim projektima...

Pa dostojna smrt i sahrana spada u temeljna ljudska prava od početaka svijeta, i sama Biblija piše o tome, na nebrojeno mjesta, evo samo nekih od njih:

I vidjeh mrtve, velike i male: stoje pred prijestoljem, a knjige se otvoriše. I otvori se jedna druga knjiga, knjiga života. I mrtvi bijahu suđeni po onome što stoji napisano u knjigama, po djelima svojim. (Otk, 20,12)

Njegovo mrtvo tijelo neka ne ostane na stablu preko noći nego ga pokopaj istoga dana, jer je obješeni prokletstvo Božje. Tako nećeš okaljati svoje zemlje, koju ti Jahve, Bog tvoj, daje u baštinu. (Pnz 21, 23)

Dozvavši ga, reče mu: "Sine, kada umrem, pristojno me pokopaj." (Tob 4,3)

Kad se nisi skanjivao da ustaneš i prekineš svoj ručak da bi pokopao onog mrtvaca, nije mi bilo skriveno da vršiš dobro djelo; i bio sam s tobom. (Tob 12,13)

Ti pak drži zakon i zapovijedi, budi milosrdan i pravedan da ti bude dobro. Časno me pokopaj, (Tob 14,9)

A ostala možete i sami potražiti:

Biblijska tražilica

Ako Vam možda Biblija ništa ne znači (što bi se moglo pretpostaviti obzirom na izložbu koju nam "servirate" u uskrsno vrijeme), možda će vam više značiti Europska konvencija o ljudskim pravima?

Europska konvencija o ljudskim pravima

Na žalost u njoj ne nalazim konkretno ništa o pravu na dostojnu smrt i dostojnu sahranu svakog ljudskog bića, no mislim da mogu poslužiti i sljedeća dva članka:

Članak 8 Pravo na štovanje privatnog i obiteljskog života
1. Svako ima pravo na štovanje svog privatnog i obiteljskog života, doma i prepiske.
2. Javna vlast se ne miješa u vršenje ovog prava, osim ako je takvo miješanje predvi
đeno zakonom i ako je to neophodna mjera u demokratskom društvu u interesu nacionalne sigurnosti, javne sigurnosti, gospodarske dobrobiti zemlje, sprječavanja nereda ili sprječavanja zločina, zaštite zdravlja i morala ili zaštite prava i sloboda drugih.

Članak 17 Zabrana zlouporabe prava
Ništa u ovoj konvenciji ne može se tuma
čiti tako da podrazumijeva pravo bilo koje države, skupine ili osoba da se upuste u neku djelatnost ili izvrše neki čin koji je usmjeren na poništavanje bilo kog od navedenih prava i sloboda ili na njihovo ograničavanje u većoj mjeri od one koja je predviđena Konvencijom.

Još jednom ponavljam, zgrožena sam i zaprepaštena Vašom drskošću, kao i svih onih koji su dopustili, omogućili ili sudjelovali u postavljanju takve nakaradne, morbidne i sotonističke izložbe u Ustanovi poput Vaše, u glavnom gradu nekad katoličke Hrvatske.

To nije nikakva umjetnost, nego degutantna uvreda zdravom ljudskom razumu i dostojanstvu.

Zahtjevam da poduzmete sve potrebne mjere i korake da se takva "jezovita rugoba" smjesta otkaže, jer bi se inače još jedan predmet, suprotan od onoga Soile Lautsi protiv Italije, mogao pojaviti i na Europskom Sudu za ljudska prava.

Križni put križa

Sa zgražanjem,
Drina Ćavar
ing. matematike i teolog,
tajnica Kulturne Udruge "Svjetlo Europe" i
predsjednica Udruge "Kristov Stol"
- 22:32 - Komentari (12) - Isprintaj - #

Facebook duhovnost : ) Iz Splita...

Don Šimun Doljanin: USNE DUŠE

ČIN LJUBAVI
Krista su poljubile troje usne. Prve su bile čiste usne Djevice Marije. Zatim su bile raskrajane usne Marije Magdalene. I na kraju izdajniče usne Jude Blagajnika. Djevičin poljubac ne možemo Mu dati. Judin ne smijemo. A poljubac Marije Magdalene trebamo. To je poljubac duše koja je mnogo ljubljena i kojoj je mnogo oprošteno.

Krist je htio da Ga Marija Magdalene susreće i nakon uskrsnuća. Prije uskrsnuća iz nje je istjerao sedam zlih duhova. Nakon uskrsnuća ju je ispunio Duhom Svetim. Prije uskrsnuća joj je dopustio da Ga dira. Nakon uskrsnuća joj je zabranio dodir. Noli me tangere! Nemoj me dirati! Ostaje joj dodir usnama duše. Takav poljubac je predviđen za sve nas. Svi smo mnogo ljubljeni. Svima nam je mnogo oprošteno. Iz svih nas Krist hoće istjerati sedam smrtnih grijeha i napuniti nas Duhom Svetim. Naše je tijelo, po suukopu s Kristom i suuskrnusću s Kristom, postalo Hram Duha Svetoga. Sredstvo ljubavi. Utjelovljenje ljubavi.

Djevicu Mariju je gonila čista ljubav da daje Kristu poljupce. Judu je gonilo nešto drugo. A Mariju Magdalenu je gonilo raskajano srce. Srce koje je bilo dirnuto Kristovim milosrđem. On je u njoj ljubio nju. Ljubio ju je onakvu kakva jest. Prihvaća ju je u svim njezinim slabostima. Nije ju odbijao. Prezirao. Omalovažavao. Ponižavao. Milosrđe je neodoljivo privlačno. Oproštenje najdublje pogađa dušu. Oproštenje izvlači ono najbolje iz duše. Ljubav doziva ljubav. Bezdan doziva bezdan. Milosrđe doziva suze.

Marija Magdalena je cjelivala Kristove noge, prala ih svojim suzama i otirala svojom kosom. Njezino srce koje je zao duh izranio sa sedam smrtnih rana doživjelo je udar uskrsnuća. Ona je bila slomljena lomeći svoje bližnje, sada ju je jedan Bližnji, slomio. Iz slomljenog su srca potekle suze. Smrtne su rane počele zacjeljivati. Uskrsnuće je donijelo puno ozdravljenje. Uskrsnuli je zacijelio ranu svih rana - smrt.

Smrt me je gonila da ubijam druge. Smrt me je gonila da očajnički otimam ljubav od drugih. Smrt me je silila da dajem sebe u bescjenje. Smrt me je držala zatvorena u tamnici moga ustrašenoga ja. Ti si pobijedio smrt. Uništio si smrt zasvagda. Kako da Te ne ljubim?

Čin ljubavi: Ljubim te, Bože moj, svim svojim srcem i dušom, više nego sve drugo na svijetu, jer si dostojan svake ljubavi, i radi Tebe ljubim svoga bližnjega kao sama sebe. O Bože, užezi ognjem svoje ljubavi moje srce!
- 22:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

07.04.2010., srijeda

Kristov Stol - 060-800-445Evo, moj stari suradnik i prijatelj Davor, još od vremena zajedničkog pokretanja prvog p. Lukina bloga, opet je osjetio veliki poticaj Duha Svetoga, da mi pomogne i u mojim novim projektima, odnosno konkretno u akciji Kristov Stol, makar sam mislila da je bolje nakon što i službeno registriramo Udrugu, Davor je bio brz i već unaprijed otvorio humanitarni broj telefona za Akciju! O čemu piše i u stupcu desno.

Projekt Kristov Stol

"Projekt: Kristov Stol
Za pomoć misiji s. Lenke Čović u Ekvadoru
Udruga: Svjetlo Europe, Medulićeva 32
Voditeljica projekta: Drina Ćavar (meki.suncev.sjaj@gmail.com)
Žiro račun: : 2390001-1100371575 (Hrvatska poštanska Banka)
Naznaka: Za akciju Kristov Stol

Neki su me pitali i za uplate iz inozemstva (15 eura):
swift: hpbzhr2w iban hr 9623900011100371575

Jednom mjesečno, na 1. petak u mjesecu, uplaćujemo prikupljene donacije na ekvadorski račun s. Lenke Čović i njene Zajednice Krista Misionara Molitelja. "

7. 4. 2010. Davorovom inicijativom, pokrenut je i humanitarni telefon za akciju Kristov Stol:

060-800-445

Jednim pozivom donirate 2,10 kn za akciju
(od ukupno 3,69 kn - cijena poziva)

Cjenik poziva

Davor je osmislio i kratki informativni tekst, koji se čuje nakon poziva:

"Hvala Vam sto ste donirali 2,10 kuna za akciju 'Kristov Stol'. Ovu akciju pokrenula je Drina Ćavar koja je dvije godine bila u misijama u Ekvadoru i ovo je njena akcija za prehranu 100 indijanske dječice o kojima se brine s. Lenke Čović u Ekvadoru. Sve informacije na drinica.blog.hr"

Te dao izraditi plakate:

"HUMANITARNA AKCIJA
'KRISTOV STOL'
POZIVOM NA BROJ

060-800-445

Donirate 2,10 kune za indijansku djecu u dalekom Ekvadoru o kojima se brine misionarka iz Hrvatske s. Lenka Čović
HVALA VAM."

Davor je doista bio brži i od munje, i s. Lenka se kad sam joj javila za ovu njegovu inicijativu, nekako ugodno zbunila, i rekla da će moliti i za njega, za čitav projekt i za sve dobročinitelje.

A pomolite se i vi, pa ako Bog stvarno hoće, projekt doista može uspjeti i akcija zaživjeti. U Božje ruke!
- 16:28 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Od Jeruzalema, do Emausa, pa nazad...

Emaus prije 3 godine...

Lk 24, 13-35

"I gle, dvojica su od njih toga istog dana putovala u selo koje se zove Emaus, udaljeno od Jeruzalema šezdeset stadija....
Uto se približe selu kamo su išli, a On kao da htjede dalje...I uniđe da ostane s njima...
Dok bijaše s njima za stolom, uze kruh, izreče blagoslov, razlomi te im davaše...
U isti se čas digoše i vratiše u Jeruzalem..."

Eto, doista su čudni ti putevi Gospodnji...Idemo nekamo, kamo mislimo da treba...Putem susrećemo ili ne susrećemo, prepoznajemo ili ne prepoznajemo Isusa, u ovom ili onom obliku...Stol, kruh, blagoslov, razlomiti, davati, oči, prepoznati, iščeznuti, gorjelo srce, otkrivao Pisma...Hitno djelovanje: "U isti se čas digoše i vratiše u Jeruzalem"...Slično kao Marija nekoć: "Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin." (Lk 1, 39)

Ovih dana sam otkrila još neke sličnosti i paralele, između Isusova dolaska među ljude, i odlaska Ocu...

"I porodi sina svoga, prvorođenca, povi ga i položi u jasle, jer za njih nije bilo mjesta u svratištu" (Lk 2, 7) ..."Otvore zatim svoje blago i prinesu mu darove: zlato, tamjan i smirnu." (Mt 2,11)

"Zatim ga skinu, povi u platno i položi u grob isklesan u koji još ne bijaše nitko položen...Zatim se vrate i priprave miomirise i pomasti." (Lk 23,53)

I onda ta simbolika kruha, koja se toliko snažno provlači i ponavlja, od Njegovih propovijedi, umnažanja kruha, preko posljednje večere, lomljenja kruha, i pouskrsnih susreta s apostolima, o kojima slušamo ovih dana u Evanđeljima:
" Dok bijaše s njima za stolom, uze kruh, izreče blagoslov, razlomi te im davaše." (Lk 24, 30)
"Isus pristupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu. To se već treći put očitova Isus učenicima pošto uskrsnu od mrtvih." (Iv 21, 13-14)

A nakon događanja ovih dana na Jelačić placu,

Isus mi neprestano pokazuje i prikazuje razne scene i prikaze toga svoga stola - Posljednje večere, koja se očito iz Evanđelja nastavlja i nakon Njegova Uskrsnuća, po susretima s apostolima, za stolom, uz lomljenje kruha, pa sve do dana današnjega, na svakoj sv. misi...

Iz Euharistijske molitve:
"On je na zadnjoj večeri
ustanovio spomen svoje smrti na križu
i sebe prinio kao neokaljanog Jaganjca
za žrtvu hvale do svršetka svijeta.
Tim časnim otajstvom vjerne svoje hraniš i posvećuješ,
da ih ista vjera prosvijetli,
ista ljubav ujedini na cijelome svijetu.

Zato pristupamo ovom svetom stolu
da primimo milost za milošću
i postanemo vjerna slika Kristova. "
Tako sam sjetivši se svog starog gornjeg linka, od prije točno tri godine, znatiželjno i zavirila na blog jedne djevojke koja mi je tada nešto lijepo napisala (evo, ako čita puno ju pozdravljam!), a više nisam čula za nju, te sam na njenom blogu naišla na neke zanimljive fotografije, koje su me zaintrigirale, jer nešto tako lijepo nikada prije nisam vidjela, no sada znam!


Posljednja Večera (Kuzma Kovačić, 2000. g, Rama Šćit)

Ramska Posljednja večera

"Napravljeno je, nadam se, jedinstveno djelo. Zahvaljujući samostanu i ramskom gvardijanu ovo djelo je konačno postavljeno pred crkvom na Šćitu - okruženo vodom, nebom i kamenom. Kao hrvatski kipar i kao vjernik, htio sam stvoriti umjetničko kiparsko djelo koje će prvenstveno nastojati izraziti veliku tajnu utemeljenja euharistije, tajnu "izlaska" u slobodu ljubavi žrtvom za drugoga, upravo zajedništvo - po Kristu koji se za nas neprestano žrtvuje upravo u sakramentu Euharistije. Imao sam na pameti i činjenicu da je u ovom času povijesti svijeta hrvatska narodna i državna sudbina najnoviji čin "izlaska iz misirskog ropstva", da je zato "Posljednja večera" i znak koji može najbolje označiti naš nacionalni povijesni trenutak."
- 13:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Uskrsni izlet...Još detalja...

Uskrsni izlet - hrvatskim krajevima...I vlastitim srcem i sjećanjima...


Iako je vrijeme bilo loše, raspoloženje je bilo vrhunsko!


A do kraja dana, ipak je proljeće iz naših srca obojalo i prirodu...


Sv. misu uskrsnog ponedjeljka v. Zlodi je vodio kod milosrdnica u Lužnici...


S. Miroslava je rođena sestra v. Bradice, a s. Berislava je vrlo stručan i simpatičan "turistički vodič" : )

Samostan Lužnica


Nakon razgledavanja predivne lepoglavske crkve, uz stručno župnikovo vodstvo,


kada smo saznali i da ova tri anđelka predastavljaju tri kreposti: vjeru (ovaj gore s križem), ufanje (ovaj lijevo sa sidrom) i ljubav (naravno, ovaj sa srcem : )


Pogledali smo i Stepinčeve galerije u predvorju...

Imali smo i pravi uskrsni ručak, s tradicionalno pofarbanim pisanicama, koje su nas dočekale pored naših praznih tanjura, i uskoro ne više tako praznih želučića : )

Grad Lepoglava

I onda sretno i zadovoljno - u Trakošćan!!!
Dvorac Trakošćan

I završetak u Stubičkim:


Uz obilazak muzeja Seljačke bune:
Muzej Seljačke Bune

Sva ta mjesta su me nekako posebno intenzivno podsjetila i na p. Luku, koji nas je prije nesreće posvuda vodio:

SKAC po Hrv. Zagorju 2002.

A poslije nesreće i ja njega i njegove posjete, baš do Trakošćana, odakle smo slali razglednice njegovim sestrama, pa do Stubičkih...Sve neka lijepa i nadahnuta sijećanja...No, Bog će pomoći da opet sve sjedne na svoje mjesto, i da se on oporavi, u pravom smislu te riječi...

Grupa mladih iz Brestja, sa svojom katehisticom Ines Sosa, i svojim nekadašnjim kapelanom v. Zlodijem, baš me nekako podsjetila na stari SKAC!

Župa Dobri Pastir - Brestje

A jedan otkačeni mladi svećenik iz Istre, koji ne voli da ga se puno spominje, ali puno "ordinira" preko Facebooka, piše genijalne tekstove i poticaje za mlade, kao npr. ovaj što je pisao za Veliki Petak:

"Idemo svi u crikvu na obrede velikog petka, dođimo Kristu raspetome, neka nas liječi i spašava Njegova potresna ljubav.
Tko je čovjek? Ljubljeno dijete Božje, stvoreno za ljubav ili produkt slučaja koji se bori za preživljavanje.
Ako je ovo prvo onda smo svi u kvaru jer ne ljubimo, naša seksualnost je u kvaru (kvar se zove požuda), naši osjećaji su u kvaru (bezosjećajnost i okrutnost) naš razum je u kvaru (ludost umjesto mudrosti) i trebamo liječnika - Božju ljubav.
Ako je ovo drugo šta se buniš kad je netko ''zao'', ne postoji zlo, on samo preživljava, jači tlači, to je sav zakon i proroci ovog svijeta.
Ja vjerujem u Krista, Jaganjca, Ljubav koja ljubi neprijatelje, milosrđe, vječnost, dobrotu, nevinost, svetost.
A ti?

Dođi sada u 6. Majka Crkva daje vjeru!"

Eto, tako se to radi!
- 12:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.04.2010., utorak

Kraljice Neba, raduj se!Kraljice neba

Kraljice neba, raduj se. Aleluja.

Jer koga si bila dostojna nositi. Aleluja.

Uskrsnu, kako je rekao. Aleluja.Moli za nas Boga. Aleluja.Veseli se i raduj se, Djevice Marijo. Aleluja.Jer je uskrsnuo Gospodin uistinu. Aleluja.

Pomolimo se: Bože, koji si se udostojao razveseliti svijet uskrsnućem svoga Sina, Gospodina našega Isusa Krista, daj, molimo te, da po njegovoj Majci, Djevici Mariji, postignemo radosti vječnoga života.Po istom Kristu Gospodinu našem.Amen.

Moli se u uskrsno vrijeme (od Velike subote uvečer do Duhova) umjesto Anđeo Gospodnji. Točno u podne!Tri, četiri - sad! : )
- 12:02 - Komentari (3) - Isprintaj - #

04.04.2010., nedjelja

Kristov Stol, uskrsni poklon za s. Lenku i neka druga dobra djela!Dragi prijatelji i dobročinitelji Kristova Stola,
evo posebno vama želim od srca još jednom čestitati Uskrs, i prenijeti uskrsne čestitke i zahvale s. Lenke, s kojom sam se upravo čula, i koja je presretna što smo joj ovaj 1. petak u mjesecu, koji je ujedno bio i Veliki petak, uspjeli uplatiti prilično veliku donaciju:

845 dolara!!!

U Hrvatskoj je zahvaljujući vašim donacijama, prikupljeno preko 2000 kn - puno hvala svima, a posebno najvećoj donatorici ovoga mjeseca - gđi Blaženki, koja je sama uplatila - 800 kn!
A dok je Darek s obitelji bio u Ekvadoru, njihovi prijatelji u Poljskoj su skupili preko 350 eura, i kad se to sve zbroji, ispadne gornji iznos!Misijska sjećanja...

Trebali ste čuti s kojim olakšanjem je s. Lenka primila tu vijest, jer je upravo zadnjih dana puno molila Boga da joj providi novac za mlijeko za klince sljedeći mjesec, i brinula se kako će to biti! I Bog je doista providio da donacija bude puno veća od dosada uobičajenih 200njak dolara, koliko smo mjesečno uplaćivali...Ideja je bila skupiti 100 ljudi u Hrvatskoj i Europi, koji bi bili voljni mjesečno uplaćivati 100 kn, za prehranu 100 indijanske dječice u centru s. Lenke...Dakle idealno bi bilo oko 2000 dolara mjesečno, ali i bilo koji drugi iznos koji prikupimo i više je nego dobro došao...Već imamo i neke kontakte s Njemačkom.

Projekt Kristov Stol

Kako projekt uzima sve više maha, uz druge aktivnosti, sve ozbiljnije razmišljamo da Kristov Stol, i registriramo kao samostalnu Udrugu...A Darek bi u Poljskoj osnovao podružnicu...Pa, eto i to preporučamo u molitve...

Nakon Darekove obitelji, još jedna djevojka iz Poljske razmišlja o kraćem volontiranju kod s. Lenke, a možda joj se priključi i još jedna Hrvatica...

Ranije pokrenute aktivnosti oko pokretanja hrvatskog konzulata u Ekvadoru su u tijeku, preko Matice iseljenika, a organiziramo i sve potrebno za doček i što bolju organizaciju boravka hrvatskog zbora Ivan Zajc u Ekvadoru, ovo ljeto. Već sam im održala nekoliko prezentacija o Ekvadoru, i povezala s potrebnim osobama...

Hrvatski zbor u Ekvadoru

Oni idu na natjecanje zborova u Guayaquil, pa sam ih povezala s Luis Avilesom iz Društva ekvadorskih Hrvata, i oni tamo pripremaju veliku feštu!

"Querida Drina:

un saludo enorme a la distancia, gracias por tu correo, si efectivamente me contó Branka que va a venir a Guayaquil, un coro de zagreb para cantar en Guayaquil, y que quisieran cantarnos a los croatas en el club o alguna parte así que estoy organizándolos a todos ellos para ver si hacemos una fiesta o algun evento que nos una, pues últimamente no hemos hecho nada y estamos como dormidos será motivo de conocer a Branka y ver que podemos hacer con Split, hacerla conocer un poco la ciudad y las playas tan hermosas de ecuador, ojalá puedas venir tu tambien, avísale a la hermana clementina y todas de la comunidad tambien

un beso,

LUIS AVILES USCOCOVICH"

Priključila sam se i ekološkim aktivnostima za zaštitu Ekvadorske Amazonije...Jedino je došlo do nekih tehničkih problema po pitanju dostave DVD-a od organizatora, pa eto - još jedna mala molitvena nakana...

Projekcija filma Crude

Domaćica "eventa"A krajem mjeseca, ako Bog da u planu je još jedna izložba...No, o tom po tom! Samo molite!

I činite dobra djela! Poput ovog jedne naše prijateljice i suradnice:
Šibenska Kuća Dobrote!

Jer kao što kaže i p. Luis, u svojoj uskrsnoj pjesmi:

EL SEŃOR RESUCITÓ

EL SEŃOR RESUCITÓ,
Y LA MUERTE FUE VENCIDA,
CON LA FUERZA DEL AMOR
EL SEŃOR VUELVE A LA VIDA!

Cuando nos amamos como Él nos ama,
cuando nos amamos, Cristo resucita...

Cuando perdonamos como Él nos perdona,
cuando perdonamos, Cristo resucita...

Cuando compartimos el pan con los pobres,
cuando compartimos, Cristo resucita.

En cada sonrisa que canta a la vida,
en cada sonrisa, Cristo resucita..

En cada mirada pacífica y limpia,
en cada mirada, Cristo resucita...

Gospodin uskrsnu!

Gospodin uskrsnu,
i smrt pobijeđena biva.
Snagom Ljubavi,
opet ga imamo Živa!

Kad se ljubimo,
ko što On nas ljubi,
kad se ljubimo,
Krist se ponovo budi!

Kad opraštamo,
ko što oprašta On,
kada opraštamo,
uskrisava On!

Kad sa siromašnima,
dijelimo kruh,
kada dijelimo,
oživi Kristov duh!

U svakom osmjehu,
što život slavi,
u svakom osmjehu,
uskrsli Krist se javi!

U svakom pogledu,
blagom i čistom,
u svakom pogledu,
uskrisavamo s Kristom!

p. Luis i Drina
- 23:07 - Komentari (7) - Isprintaj - #

Živ je!!!Radujmo se Životu!SRETAN USKRS!!!

(Mt 28,2-9)
"I gle, nastade žestok potres jer anđeo Gospodnji siđe s neba, pristupi, otkotrlja kamen i sjede na nj.

Lice mu bijaše kao munja, a odjeća bijela kao snijeg.

Od straha pred njim zadrhtaše stražari i obamriješe.

A anđeo progovori ženama: "Vi se ne bojte!..."

One otiđoše žurno s groba te sa strahom i velikom radošću otrčaše javiti njegovim učenicima.

Kad eto im Isusa u susret! Reče im: "Zdravo!"

A sad još malo uskrsne poezije:

Tatina ovogodišnja uskrsna pjesma

I moja prošlogodišnja


Poslije uskrsne jutarnje sv. mise u svojoj župi...Okrijepljena - Uskrsom!


- 00:08 - Komentari (7) - Isprintaj - #

02.04.2010., petak

Pred Kristovim grobom..."Što je ovo danas? Velika tišina na zemlji, velika šutnja i samoća, velika smirenost, jer Kralj spava. Zemlja se prestrašila i zašutjela, jer je Bog u tijelu usnuo i probudio pomrle od početka svijeta. Bog je umro u tijelu i oživio podzemlje."
(Časoslov: Iz Drevne homilije na Veliku i svetu subotu)


- 22:44 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Žene pod križem...


Pasionska baština, Tomislav Buntak, Galerija Kranjčar - 24.3-7.4.2010.
Veliki Petak u katedrali


Domovinski križni put na Ksaveru


Meditacija pred križem
- 22:40 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Pozvani ste na večeru! Posljednju...


Za pravim Kristovim Stolom : )

"I uze kruh, zahvali, razlomi i dade im govoreći: "Ovo je tijelo moje koje se za vas predaje. Ovo činite meni na spomen." Tako i čašu, pošto večeraše, govoreći: "Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi koja se za vas prolijeva." (Lk 22,19-20)

Ove Isusove riječi nadahnule su umjetnika da napravi djelo:

POSLJEDNJA VEČERA

Autor: Zvonimir Mihanović
...
Izrađeno u Buenos Airesu, Argentina

Apostoli od lijeva na desno: Bartolomej, Jakov Stariji, Andrija, Toma, Juda Iskariotski, Ivan, (Isus Krist), Petar, Jakov Mlađi, Filip, Matej, Juda Tadej, ŠimunOrganizator: Centar za obnovu kulture

Centar za obnovu kultureIako sam često po raznim duhovnim i kulturnim događanjima, izložbama, priredbama i sl, već dugo me nije nešto tako lijepo razveselilo, nadahnulo kao otvaranje ove skulpture na samom Trgu Bana Jelačića, odmah kod Manduševca, u četvrtak u 16h. Sve u organizaciji mojih znanaca iz Centra za obnovu kulture...


Zateklo se tu i stranih veleposlanika...


A bio je i zagrebački gradonačelnik, moj nesuđeni predsjednički kandidat, ali na žalost nije bilo vremena za zajedničko fotografiranje : )


Te studentski kapelan grada Zagreba, Damir Stojić, kojeg znam već odavno, još sa Modrava i prije...

Prije samog otvaranja s preko stotinu ljudi, vladala je ona neka ugodno napeta atmosfera...

A vidjelo se da će događaj doista biti poseban, kad je klapa Angelus skladno zapjevala: "Puče moj, što učinih tebi?"


Te su nakon uvodnih govora, zahvala i pozdrava:


mali anđeli (stvarno se pri čitavom tom činu posvuda osijećala prisutnost pravih Anđela) zajedno s gradonačelnikom, svečano i na zadivljenost okupljenog mnoštva otvorili prekrasnu figuru:


Uz par zajedničkih fotki autora skulpture i gradonačelnika Bandića:


Don Damir je blagoslovio figuru, uz zajedničku molitvu Očenaša, na Jelačić Trgu!


Naglasivši u kraćem nagovoru njenu realističnost i vječnu aktualnosti, simboliku lomljenja kruha, Krista koji se daje, i Jude koji ga iz-daje...Slika koja trajno odjekuje kroz sva vremena, društva i životne situacije...


Klapa je otpjevala još par krasnih hrvatskih korizmenih napjeva, i vrlo poticajnih, posebno završni: "Ispovidi se...":


Na kraju je, iako nevoljko, o fascinantnoj skulpturi progovorio i sam njen autor - Hrvat iz Argentine, Zvonimir Mihanović, naglasivši kako je nadahnuće za izradu likova tražio u samoj Svetoj Zemlji, te je za svaki od likova imao originalni model muškaraca iz tog podneblja...Zato su i ispali tako vjerno i životno.


Uz dramatičnost same skulpture i povijesnog čina kojeg prikazuje - čina potpunog davanja Jednoga i istovremeno izdavanja od strane drugoga, autor nam je dirljivo ispričao i svu dramatičnost dopremanja tako velike i veličanstvene skulpture iz dalekog Buenos Airesa, olujno nevrijeme koje je šibalo veliki prekooceanski brod, radi čega brod nije stigao na vrijeme na jug Italije, te je propušten drugi brod koji ga je trebao dovesti do Rijeke, s mukom je dogovoren prijevoz velikim kamionom s juga Italije, koji je radi nekog manjeg propusta s dokumentacijom, zaustavljen i njegov dragocjeni teret zadržan na nekom talijanskom skladištu, te je uz velike napore raznih službi i stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva, konačno sve riješeno i skulptura je uspješno, i neoštećeno u zadnji čas, svega koji dan prije planiranog otvaranja, dopremljena u Hrvatsku, Zagreb i na Trg Bana Jelačića!!! Svima okupljenima nam je zastajao dah slušajući ovo fascinantno svjedočenje, i dirnuti smo slušali zahvale autora čitavom tom lancu dobrih i sposobnih ljudi koji su uspjeli ostvariti taj lijepi cilj, i to dobro djelo, uz ohrabrenje i poticaj: Nikad ne posustajte činiti dobro!!! Koji se spontano pretočio u gromoglasni pljesak okupljenih...


I blagoslov Isusa i njegovih dobrih apostola, koji su suvereno zauzeli svoje pozicije za njihovim stolom, na Trgu...
Spremni za osobne susrete s razdraganim Zagrepčanima...

Koji su ih znatiželjno okruživali...

Dok je jedan mladi otac, svojim klincima objašnjavao o čemu se tu radi, i čitao im imena apostola:

a neke studentice su se trudile pogoditi koji je koji apostol, a strani turisti neumorno fotografirali...


A mene je Manduševac odjednom podsjetio na izvor žive vode...


Sretna što Uskrs na Trgu neće biti obilježen samo prekrasnom turističkom uskrsnom pisanicom, već nečim još puno dubljim i znakovitijim...


A kad sam se nakon crkvenih obreda Velikog Četvrtka u katedrali:

i prave Posljednje Večere, još jednom spustila do Trga da uživam u njenom umjetničkom odljevu:

večera na Trgu je još trajala, ljudi su i dalje bili tamo, i dalje ozareni, razdragani, ushićeni, nekako baš već uskrsno raspoloženi...

Jednako kao i u petak ujutro, divili su se, slikali, iznenađivali, pozitivno komentirali:


Jedino sam ja ostala - šokirana!!!

Isusovog Kaleža već više nije bilo...!?!?

Osim u mom fotoaparatu od jučer...


Odmah sam bezuspješno pokušala nazvati organizatore, ali nikako do njih...Ali zato sam obavijestila i policiju grada Zagreba, i snimatelje RTL televizije koji su se baš tamo zatekli, te im potreseno i u nevjerici ispričala što sam uočila:
RTL vijest

Organizatori su već dogovorili s umjetnikom da restaurira oštećeni kalež, ali ja još uvijek ne mogu vjerovati da se tako nešto, takav vandalizam, može dogoditi usred mog Zagreba i moje Hrvatske, s nečim tako lijepim i pozitivnim kao što je bilo postavljanje ove skulpture uoči samog Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana...

Opširnija vijest

ps.
Evo, jutros, subota, uočih da je sve sretno završilo...Isus je dobio novi kalež, nešto drugačiji od prvoga:


Ja novu frizuru! (na video snimci sam skužila da mi prethodna i nije bila baš zadnji modni krik : )


I nastavili smo dalje zajedno, rame uz rame...


Prolaznici su nastavili fotografirati, i zadovoljno komentirati, možda i ne znajući što se sve u međuvremenu događalo:
Dječica uživati, i prebrojavati apostole:


A jedna curica je Isusa i zagrlila s leđa...Što na žalost nisam dospjela fotografirati...

A ja sam kasnije na špici, vjerovali ili ne, u Preradovićevoj, ponovo srela predsjednika Josipovića, u ležernoj jutarnjoj šetnji, s njegovom kćeri čini mi se, i s uvažavanjem smo se pozdravili, kao već stari znanci i predstavnici različitih struja hrvatskog modernog društva...Žao mi je samo što i njemu nisam uspjela čestitati sutrašnji Uskrs, makar ne znam, kako bi on to, kao agnostik, shvatio...A zadovoljna sam i kako su si Crkva i on uzajamno čestitali ovih dana...
- 22:10 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Još jedna uskrsna čestitka predsjednika Josipovića

Evo, naš bilateralni susret stvarno daje dobre rezultate!

Susret na vrhu! S kravatom!!!

"Svim kršćanskim vjernicima u Hrvatskoj srdačno čestitam Uskrs, najveći kršćanski blagdan! Neka ovaj veliki blagdan svim vjernicima bude poticaj da se u duhu iskrene brige za bližnje i dalje zauzimaju za promicanje vrijednosti koje oplemenjuju naš društveni život i zajednička nastojanja, posebice za mir, dostojanstvo osobe, toleranciju, solidarnost i socijalnu pravdu. Sretan Uskrs! - piše u predsjednikovoj čestitki."

Lijepo! Hvala! Sretan Uskrs i Vama, predsjedniče!

Dok iz čestitke premijerke Jadranke Kosor zrači još duhovnija terminologija:

"Pred nama je Uskrs, najveći kršćanski blagdan, koji nas uči da se hrabrije i spremnije suočimo sa svakodnevicom. Obasjani uskrsnom svjetlošću, osnaženi ljubavlju koja je pobijedila na križu, ustrajat ćemo u borbi protiv svih zala današnjice. Neka nam Uskrs bude poticaj da činimo dobro drugima, iskreno se pridržavajući temeljnih kršćanskih vrednota koje oplemenjuju naš život, kaže se u čestitki premijerke Kosor."

Sviđa mi se što spominje uskrsnu svjetlost, ljubav, križ (!) i borbu protiv zla. A najljepša i najpoticajnija mi je njena zadnja rečenica!

Doista je to i više nego potrebno, i po mogućnosti, ne samo riječima!

Hrvatska, sretan Uskrs! Dosta je bilo križnih puteva!

Državne uskrsne čestitke

ps. (2.4) A evo i česitki predsjedniku od strane Crkve, baš mi je nekako drago...

Uskrsna čestitka kardinala Bozanića dr. Josipoviću

Neka se darom Krista Uskrsloga u našoj Domovini učvrsti istina i pravda, mir i solidarnost na dobrobit hrvatskih građana


Zagreb, (IKA) – Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić čestitao je Uskrs predsjedniku Republike Hrvatske dr. Ivi Josipoviću. „Zahvaljujem Vam na čestitkama, koje ste prigodom Uskrsa uputili meni osobno te svećenicima, redovničkim zajednicama i svim katoličkim vjernicima u Zagrebačkoj nadbiskupiji. U Kristovu uskrsnuću ostvario se spasenjski plan s čovjekom stvorenim na sliku Božju. Nastavljajući zadaću koju joj je Krist povjerio Crkva moli za spasenje svih ljudi, a svojim služenjem trajno naviješta istinu o Božjoj ljubavi, koja obuhvaća sve ljude i koja je jedina sposobna promijeniti svijet. Razmatrajući otajstva muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova, mi vjernici molimo i za državne poglavare da se svojim služenjem zauzimaju za mir i slobodu svih ljudi. Neka se darom Krista Uskrsloga u našoj Domovini učvrsti istina i pravda, mir i solidarnost na dobrobit hrvatskih građana. Poštovani gospodine Predsjedniče, dopustite da Vama i Vašim cijenjenim suradnicima zaželim puno uskrsne radosti te obilje Božje pomoći u vršenju odgovornih dužnosti na dobrobit svih građana Republike Hrvatske", napisao je kardinal u čestitki.

02.04.2010 | 13:55 | IKA V - 120954/4

Uskrsna čestitka predsjednika HBK predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću

Poruka Uskrsa je da svim izazovima, ma kako teški bili, treba pristupati s nadom da se iz svake situacije, ma kako se činila bezizlaznom, može izaći s pozitivnim rješenjima


Đakovo, (IKA) – Predsjednik HBK đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić čestitao je uskrsne blagdane predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću, zahvalivši mu za njegovu čestitku. U čestitki, koju je objavio Tiskovni ured HBK, stoji:
"Uskrsnuće Isusa Krista temeljna je istina naše vjere i stoga najveći blagdan u godini. Toga se dana spominjemo Kristove pobjede nad smrću, nad tom neminovnom stvarnošću svakoga ljudskog bića na koju se čovjek nikako ne može naviknuti ma koliko ona bila neizbježna i sveprisutna. Kristovo uskrsnuće je stoga izvor naše vjere u vječni život i ujedno neprevarljive nade u ovozemnom životu. Uskrsnuće je nama vjernicima i veliki podsjetnik da naš život ima neprocjenjivu vrijednost i da nije svejedno kako i prema kojim mjerilima živimo. Zato je slavlje Uskrsa svima nama snažan poticaj da iz dana u dan postajemo bolji i plemenitiji ljudi koji će u svojoj zajednici biti prepoznati po solidarnosti, međusobnom poštivanju i pomaganju, zauzetosti za dobro bližnjega i društva u cjelini.
Uz to ovih smo dana duboko razmatrali i sve ono što je prethodilo uskrsnuću, a to su muka i smrt Isusa Krista. U svjetlu toga otajstva promatramo i mnoge izazove i nedaće kojima je opterećen naš sadašnji trenutak. Poruka Uskrsa je da svim izazovima, ma kako teški bili, treba pristupati s nadom da se iz svake situacije, ma kako se činila bezizlaznom, može izaći s pozitivnim rješenjima. Molim Gospodina da upravo takav pristup prevlada danas u našoj Domovini u rješavanju svih problema kojima smo izloženi.
U svjetlu tih promišljanja, poštovani gospodine Predsjedniče želim Vama, Vašoj poštovanoj obitelji i svim Vašim cijenjenim suradnicima sretan i radostan Uskrs i da Vas Božji blagoslov svakodnevno prati i nadahnjuje u vršenju Vaše odgovorne i časne službe na dobro svih u našoj domovini Hrvatskoj."

- 22:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Veliki Petak, Ivan Pavao II - 5 godina, i Božansko Milosrđe - početak devetniceNa Veliki Petak, i 5. godišnjicu preminuća pape Woytyle, počinjemo i devetnicu Božanskom Milosrđu:

Devetnica Božanskom Milosrđu

Rimski prvosvećenik - hrvatski Šimun Cirenac

Sav drhtim od sreće, ponosa,
i svetog bolnog zanosa,
rad sina bijele Hrvatske,
Ivana Pavla, pape Woytyle,
jer križ nam nosit pomaže.

Iz srca pape očinskog,
pred sudbom roda hrvatskog,
u ratnim teškim danima,
skrb pastirska se nazire,
on vapi, moli, zaklinje...

I dolaze mu moćnici,
i vukovarski patnici,
da traže umne savjete,
da križ mu ranjen predstave,
rad' mira zemlje Hrvatske.

On prvi državnost priznaje
i za mir pravi ne prestaje
zauzimat se bićem svim.
Na putu našem preteškom
Šimun Cirenac posta on.

(Postaja peta Hrvatskog križnog puta fra Nikole Mate Roščića, iz 1992. god)

Papa u Hrvatskoj

Papina beatifikacija - službene stranice

Papin sprovod prije 5 godina - fotografije
- 00:19 - Komentari (2) - Isprintaj - #

01.04.2010., četvrtak

Zatvor Velikog Četvrtka - Sveta Ura - Bdijte i molite!

"Sjećaš li se, Isuse Spasitelju i Kralju, svojeg rastanka od Marije u četvrtak navečer...njene duboke tuge kada te je susrela na tvom putu prema smrti?...Za vječnost čuvaš sve ono što su ti u onim časovima posljednjeg oproštaja i agonije izrekli njeni pogledi, puni ljubavi...Ako je ljubiš kao Dijete-Bog, preko nje tabernakulu privuci duše koje želimo spasiti!

Daj im da piju iz kaleža tvoje ljubavi!"
(Iz molitvenika Sveta Ura)

"Ljubljeni! Danas je veliki četvrtak. Sada u 6 sati imamo misu večere Gospodnje. Na današnji dan Gospodin nam je ostavio dar Svećeništva i Euharistije. Dođite, zahvalit ćemo Gospodinu za ove darove.
Nakon euharistije izložit ćemo Presveti Sakramenat i ostati naizmjence u molitvi cijelu noć. Mjenjamo se svaki sat. Važno je doi na puni sat. Možeš doći u 10, 11, ponoć, 1, 2 , 3 ,4, 5, 6 sati.
Možda nikad nisi imao ovo iskustvo molitve u noćnoj tišini. Bit će prekrasno. Gospodin će ti dati svoj sveti mir za kojim toliko žudiš. (Nemirno je srce naše dok se ne smiri u njemu).
Koji problem imaš: s roditeljima, sa samim sobom, s školom, kompleksi, crne misli, doživio si neko poniženje, ne možeš prihvatiti sebe slaboga, grešnika - On te prihvaća takvoga, dođi mu, moli mu se.
Pomoći će ti.
Probdij s Njime jedan sat, u noći kad je bio izdan od prijatelja, odveden, isprebijan, ponižen, zavezan u tamnici u iščekivanju daljnih poniženja, bičevanja, raspeća...
DOĐIMO ONOME KOJI NAS LJUBI I BUDIMO S NJIME!"

AN - Iz jedne župe...
- 23:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sveta mjesta Kristove Muke iz mog putopisa Svetom Zemljom...

Jeruzalem

Bdijte!

Iako je Isus baš to tražio od svojih apostola, mi smo pak silom trebali spavati od 13h kad smo stigli u hotel, do 15.30h kad nas je čekala sv. misa...Tužni i zbunjeni zbog ovog neplaniranog viška vremena, a upozoreni da je Jeruzalem opasan za izdvojene turiste, u svojim uskim ulicama, prisiljavali smo se na odmor i san, u hotelu "7 arkada", lijepo lociranom, s krasnim panoramskim pogledom na čitav grad, ali jako prljavom...
Da bismo tek kasnije, s velikim žaljenjem (što nam to nije prije rečeno), saznali da smo baš na samoj Maslinskoj gori, s Getsemanskim vrtom i Bazilikom Krvavog Znoja, niti desetak minuta od hotela...Kako smo samo lijepo mogli provesti i probdjeti i promoliti tih par sati...Ali što je - tu je...(a što nije - nije!)

Gospodin zaplaka

Prvu sv. misu u Jeruzalemu imali smo baš u toj kapeli, pod latinskim imenom: "Dominus Flavit", koja je prava arhitektonska poslastica...S prekrasnim pogledom na Jeruzalem, kroz ostakljeni zid, iznad samog oltara, a sama kapela je iznutra baš u obliku kapi, sa svojim sužavanjem prema vrhu - prema kupoli...Baš poput suze, Isusove suze, koju je ovdje pustio, nad ovim gradom, čiju panoramu tako lijepo vidimo iza oltara...Arhitekt je Talijan A. Barluzzi, 1954. g, koji je očito imao posebna nadahnuća baš za jeruzalemske crkve...

Kako se sva svetišta zatvaraju već u 17h, ipak smo ovaj put uspjeli izbjeći brzi povratak u prljavi hotel i s grupom mlađih, bar kratko otići do tako blizog Getsemanskog vrta, baciti pogled u Baziliku, koju su nam franjevci pred nosom zatvarali, i na brzinu - skoro kradomice, pozobati dojmove iz samog Vrta, imajući sreću prošetati se i uslikati među njegovim maslinama...U tako kratkom vremenu, ne stigavši si do kraja posvijestiti da je to baš taj Vrt - Vrt našeg spasenja, Vrt Kristove muke, Vrt s kojim smo odrastali...A sada, kao odrasli ljudi, ali još uvijek maleni i premaleni vjernici, doslovno u njemu...Ukradeni trenutak. Neproživljen do kraja dojam onoga gdje bismo željeli boraviti, bdjeti, moliti, satima i danima...Pomoći Isusu. Biti uz njega...Baš sad, kad mu je bilo najteže...
Kao silom odsječeni i odvučeni od ovakvih doživljaja, moramo napustiti vrt, nakon kratkog trenutka Milosti, i vraćamo se u hotel na večeru, prolazeći pored velikog židovskog groblja...
Spavanje...Na Maslinskoj gori...S mislima i molitvama u dragom Vrtu...Gdje smo toliko željeli ostati...

Neka bude volja Tvoja

Konačno i službeno stigosmo do Getsemanija. Ovaj put bez mogućnosti ulaska u sam vrt (koju smo jučer kratku, ali jedinstvenu sreću imali!) i čujemo još jednu informaciju, na koju smo jako ponosni, jer su opet Hrvati učinili nešto veliko i nešto povijesno i nešto spasonosno...Naime, baš hrvatska braća Branković su u 17.st. uz veliki novac otkupila ovaj Getsemanski vrt od muslimana i poklonili ga franjevcima, koji su tu naknadno sagradili ovu krasnu crkvu, Baziliku krvava znoja Isusova, posvećenu 1924. g, ponovo prema nacrtima maštovitog i posebno nadahnutog arhitekta Barluzzija. U samoj bazilici, nalazi se i stijena na kojoj se Isus molio i krvavim znojem znojio...Okružena zanimljivom metalnom ogradom, u obliku trnja, koja kao i cijela Bazilika, živopisno i dramatično, duboko dočarava čitavu atmosferu Maslinskog vrta i one Noći, kad je Krist kroz krvave molitve odlučivao o povijesti i budućnosti čovječanstva i preuzimao na se sav njen križ...

S posebnim strahopoštovanjem, doticali smo ovu svetu stijenu, i te sate Kristove muke, vjerojatno i veće od one koja ga je tek čekala, i koju sigurno nije bilo ni malo lako, a toliko odgovorno i toliko velikodušno, preuzeti...
Molili smo žalosna otajstva krunice, u Kristovu muku uranjali svoje, kajali se za grijehe, molili za sebe, svoje obitelji, Crkvu, sav hrvatski narod, sve ljude, svatko u svojim mislima, svojim molitvama, svojim mukama, na svojim koljenima...Uz najtvrđu, najtežu i najvažniju stijenu u povijesti ljudskog roda...

Via Dolorosa

Nakon posjeta obližnjoj pravoslavnoj bazilici Marijina uznesenja, gdje je nekoć bio i Marijin grob, te lijepe križarske crkvice Sv. Ane, uz sam ribnjak Betsaida, čije iskopine i nekadašnji trijemovi su dobro sačuvani, prisjećamo se i Isusovih čuda učinjenih baš tu, te nastavljamo s mjestima njegove muke, kojom su mu baš lijepo zahvalili za sva čuda i sve dobro...

Važna mjesta u blizini Getsemanija obilježena su lijepim kapelama: mjesto Judine izdaje, Kristove osude, bičevanja, krunjenja...I onda - jedna od ljepših mi crkvica - Sv. Petar u Gallicantu - Sv. Petar od pijetlova pjeva. Spustili smo se i u ćeliju nekadašnje Kajfine palače, gdje je Isus proveo noć uoči Velikog Petka...Tu pročitasmo Psalam 88, Vapaj iz nevolje, kojeg i drugi hodočasnici običavaju čitati na ovom mjestu...

U takvom raspoloženju, započesmo naš križni put, živopisnim ulicama starog Jeruzalema (čije zidine me donekle podsjetiše na dubrovačke...), među gradskom dječicom, u lijepe šarene haljine odjevenim djevojčicama (koje rado poziraju za naše fotografije) i dječacima koji svi drže i igraju se plastičnim oružjem, samo čekajući da ga jednog, vjerojatno ne tako dalekog dana zamijene pravim...

U uskim, kamenim ulicama i uobičajenoj starojeruzalemskoj vrevi, među mnoštvom suvenirnica, od kojih su muslimanske zatvorene radi njihova Ramazana, s lakoćom nalazimo diskretne rimske brojeve, na malim crnim krugovima, koji označavaju točke i postaje Kristova križnog puta. Uz neke od njih su i omanji reljefi s odgovarajućim prizorom, ili male kapele, gdje smo čekali na red da i hodočasnici iz Hong Konga dovrše svoje pobožnosti...Čitajući križni put hrvatskih biskupa, napredujući prema pravoslavnoj Bazilici Kristova groba, uz mnoštvo prolaznika zabavljenih svojim svakodnevnim poslovima, nekako se ne uspijevam uživjeti...Naša pobožnost mi je djelovala sporedno i usputno, u odnosu na gradske tijekove...

No, možda je takva bila i Kristova muka, za većinu tadašnjih Jeruzalemaca: još jedan osuđeni razbojnik, koji im svojim velikim drvenim križem, pod kojim još i stalno pada, umjesto da se što prije makne i zamakne, samo preprečava njihov inače neometan prolazak među gradskim zidinama...Srećom su vojnici natjerali onog Cirenca da ga pogura da što prije prođu...

I s takvim mislima dođosmo i do zadnjih postaja, u samoj Bazilici Kristova groba...Pravoslavne ikone, svijeće i lusteri, također mi nekako umanjiše doživljaj toga mjesta i prostora...Pored samog križa, na mjestu Kalvarije, u gornjem dijelu crkve, najviše me se dojmila jedna potpuno realistična slika Gospe, s mačem probodenim srcem...Skoro sam protrnula od toga prizora, te kao i ostali dotakla mjesto na kojem je kako se vjeruje, baš bio zataknut Kristov križ...

U redu smo čekali na posjet Kristovu grobu, što je svojim strogim i grubim ponašanjem i suvišnim pravljenjem reda uspio pokvariti pravoslavni svećenik, ni najmanje ne poštujući svetost tog trenutka za hodočasnike iz tko zna kojih sve dalekih krajeva, na mjestu koje je za njega samo dio dosadne svakodnevne rutine, koju remeti naporno mu mnoštvo...No, i to nam daje dočarati grubosti vojnika i farizeja pod Kristovim križem, te snagu volje i ljubavi žena, koje su unatoč svemu hrabro same krenule do groba, odati mu počast i pobožno pomazati barem mrtvo tijelo svog izmučenog i izvrijeđanog mrtvog Učitelja i Dobročinitelja...

U čitavoj Bazilici, najviše mi se svidjelo mjesto na samom ulazu, kamena ploča poput odra, za koju se vjeruje da je tu bilo položeno Isusovo tijelo, odmah nakon skidanja s križa...Dakle, između Piete i Kristova groba, ovo mjesto - možda i jedino u cijeloj Bazilici, nekako posebno zrači, i danas miriše, i priziva u sjećanje te žalosne trenutke, kada je valjda još samo Marija vjerovala u Pisma i Uskrs...Kada je sve djelovalo izgubljeno, uzaludno i upropašteno...

No, kako i vlč. Mirian Šuvak, naš vodič, u jednoj od svojih propovijedi reče - mi danas znamo konačan ishod, Radosnu Vijest, ali umjesto da čitavim svojim životom euforično kličemo Kristu Pobjedniku, često zaboravljamo na Slavu, koja se nakon svih križeva i nama nudi, zajedno s Njime, u Nebeskom Kraljevstvu...

Uz zgodan niz metalnih figurica, koje efektno prikazuju sav križni put - od osude, do Uskrsa, skoro poput nekog stripa, te lijepi plavi mozaik nad oltarom u bočnoj kapeli, još jednom svetom misom proslavismo Kristov Uskrs, niti desetak metara od njegova praznog groba!

Cenakul

Nakon ponedjeljka, najdubljeg dana i središta čitavog hodočašća, u utorak odlučismo nadopuniti dojmove novim svetištima i još nam neotkrivenim prostorima...Kako vrijeme tamo brzo teče, za hodočasnike, a stoji poput Vječnosti, za čovječanstvo...Toliko je toga tamo, kao konzervirano za Vječnost, preživjelo tolike ratove i gospodare, a opet ponuđeno i našim današnjim očima i dojmovima...

Posjetismo crkvu Usnuća Marije, za koju se vjeruje da je posljednje godine života provela baš tu, blizu dvorane posljednje večere svoga Sina, gdje je i umrla. Pomolismo se kod njenog odra, s njenom figurom na njemu, uz osobno pomalo mi stran osjećaj, jer nikad je ne doživljavam kao ikad umrlu, već samo kao Nebesku Kraljicu, Uznesenu...
Ali dobro si je posvjestiti da je i ona živjela običnim ljudskim životom, umrla ljudskom smrću - ali začeta bez grijeha i uznesena na Nebo...

Neobična mi je bila i dvorana posljednje večere. Nekad čak džamija, s vidljivim ostacima i toga doba...Ni danas se tamo, gdje je nastala i održana prva Sveta Misa, ona ne može ponovo služiti! Ali zato, gdje god se na svijetu služi Euharistija, tamo je i taj prostor...Ovdje - vrlo skroman, jednostavan, čistih linija, s malom maslinom u jednoj arkadi...Nekako prazan, a opet - toliko pun značenja i dojmova...Nešto, poput same - neposvećene hostije - male, bijele, okrugle, od brašna i vode, ali za tren, po Kristovoj zapovijedi i svećenikovim riječima - postane pravo Tijelo Kristovo...Eto, tako - i ova prazna i jednostavna dvorana se u trenutku kojeg Bog odredi, može pretvoriti u - Njegov Plan...

Mi smo sv. misu imali u franjevačkoj crkvici Ad Cenaculum. Tu se nađosmo i s našim fra Darkom Tepertom, koji tamo živi već desetak godina i doktorira na temama sv. Luke. Piše i zanimljiv blog: tep.blog.hr, a s. Ilinka ga zna još sa faksa. Nešto kratkog vremena s njim, šetnja prema autobusu, kroz Jaffina vrata i pored Davidovog tornja, bijaše nam korisnije i poučnije nego i više dana bez takvog vodiča...Npr. sam Davidov toranj ćemo baš zbog fra Darkove napomene posebno upamtiti i pomoću Gospinih litanija: "Tornju Davidov, moli za nas!"

Drina Ćavar, 2006.
- 22:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Veliki Četvrtak! Svećenički dan. U Svećeničkoj godini. Molimo za naše svećenike!

Dragi prijatelji,
pa kad ćemo više moliti za naše drage svećenike, nego baš danas - na njihov dan, svećenički dan - Veliki Četvrtak! U svećeničkoj godini.

Križni put za svećenike

Riznica krasnih molitvi i razmišljanja o svećenicima, u okrilju Gospe Lurdske

Pa evo još par mojih prijevoda o njima:

Svecenice Bozji, blagoslovljen budi!

Svecenice Bozji, blagoslovljen budi,
jer najveci si od svih ljudi!
Jedino ti imas moc nad hostijom bijelom,
jedino ti je mozes uciniti Kristovim Tijelom!

Blagoslovljena svaka tvoja rijec,
jer one gorcinu pretvaraju u mlijec,
Bozjom ljubavlju ohrabruju i tjese,
poticuci sve da vise ne grijese!

Blagoslovljene tvoje svete ruke,
koje nas u ispovijedi odrijesuju muke,
zacjeljuju rane, uskrisuju duse – skoro mrtve,
vracajuci im spremnost na ljubav i zrtve!

Blagoslovljene tvoje ruke ciste,
koje su kao Marijine, iste,
jer njene su donijele Isusa medju ljude,
a tvoje nam ga svakog dana ponovo nude!

I s kojom ljubavlju
se uspinjes svaki dan,
na polozaj koji ni andjelima nije dan:
da mozes biti jedno s Isusom Kristom,
uzivajuc u Otajstvu ljubavi cistom!

Neizreciv uzitak Svete gore,
kada uronivsi u Bozje ljubavi more,
tvoje usne izgovaraju svete Rijeci,
u ljubavnom zanosu i bozanskoj sreci!

Blagoslovljene sve one majke svete,
koje su za svecenika odgojile svoje dijete!
Da nam vraca mir,
i posipa laticama sakramentalnih ruza,
sve teskoce koje zivot pruza.

Blagoslovljen Gospodin, u svom bostvu,
koji je izabrao bas tebe – u mnostvu!
Da nam bas po tebi moze doc,
zahvalno ti povjerivsi – nebesku moc!

Svecenice Bozji, blagoslovljen budi,
jer najveci si od svih ljudi!
Jedino ti imas moc nad hostijom bijelom,
jedino ti je mozes uciniti Kristovim Tijelom!

Molitva za svecenike

Posalji nam, Gospode, svecenike,
koji ce biti poput Tebe:

u Betlehemu,
obuceni u jednostavnost i blagost,

u Nazaretu,
skroviti u poniznosti i poslu,

u apostosloj sluzbi,
propovjednici istine,
djelitelji tvojih sakramenata,
poput Tebe, uvijek s Marijom,

kao u Euharistiji,
na raspolaganju svima,

kao na Kalvariji,
zrtvujuci se za spas svijeta,

i na kraju –
s Tobom u raju!
Proslavljeni kao Tvoji izabranici,
s Ocem i Duhom Svetim,
za sve vijeke vijekova!

Posalji nam brojne svecenike,
kako bi svijet bio samo jedno stado,
samo jednoga Pastira,
jer zetva je velika,
a poslenika malo.
Amen

Molitva za svecenike (2)
(sv. Zupnik Arski)

Svemoguci i vjecni Boze,
pogledaj lice Tvog bozanskog Sina,
i iz ljubavi prema Njemu,
smiluj se svojim svecenicima!

Sjeti se da su oni samo
slaba i krhka stvorenja,
razaruj trajno u njima
plamen svoje ljubavi,
i cuvaj ih od neprijateljskih zasjeda,
kako ni u jednom trenutku
ne bi iznevjerili svoje sveto zvanje.

Molim te, za tvoje svecenike,
vjerne i gorljive,
za one koji djeluju u blizini,
ili u dalekim misijama,
za one koji trpe iskusenja
i za one koji su te napustili.

O, Isuse, molim te:
za tvoje svecenike, mlade i stare,
za one koji su bolesni ili na samrti,
i za duse koje su u cistilistu.

O Isuse, molim te:
za svecenika koji me krstio,
za svecenike koji me odrijesuju grijeha,
za one na cijim misama sam sudjelovao i sudjelujem,
za one koji me poucavaju i savjetuju,
za sve one kojima dugujem zahvalnost.

O Isuse! Cuvaj ih sve
u svom Srcu,
udijeli im obilje svojih blagoslova,
vec sada i u Vjecnosti!
Amen.

(sa spanjolskog prevela Drina Cavar)

Sutra je i Veliki Petak, i 1. petak u mjesecu. i slijedi naša redovita uplata humanitarne pomoći Kristov Stol za misije s. Lenke u Ekvadoru:

Kristov Stol za Veliki Petak

A sada još par prijedloga aktivnosti za nadolazeće dane, uz naravno obrede Velikog Tjedna i u našim župama:

Posljednja večera u Zagrebu

Nakon dva milijuna ljudi koji su vidjeli izložbu u Buenos Aires u Argentini, COK sa zadovoljstvom organizira otvaranje jedinstvenog umjetničkog djela Posljednja večera u Zagrebu. Ova hiperrealistična scena Isusa Krista i njegovih 12 apostola na Posljednoj večeri u stvarnim dimenzijama, rad je poznatog hrvatskog i svjetskog umjetnika Zvonimira Mihanovića. Svečano otkrivanje umjetničkog djela na Veliki četvrtak (01. travnja 2010.) na istočnoj strani Trga bana Josipa Jelačića u Zagrebu u 16 sati. Izložba će trajati 40 dana. "

Misa večere Gospodnje u zagrebačkoj katedrali

Zagreb, (IKA) - Na Veliki četvrtak, 1. travnja u 19 sati, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će u zagrebačkoj katedrali Misu večere Gospodnje.
Svečanom Misom Velikoga četvrtka slavi se ustanovljenje euharistije na Posljednjoj večeri i time započinje Vazmeno trodnevlje.

02.04 - 02.04.2010 | IKA N - 120852/4

Povijesni križni put na Ksaveru

Zagreb, (IKA) - Provincija Franjevaca trećoredaca glagoljaša sv. Jeronima organizira tradicionalni povijesni križni put na Veliki petak u 8 sati ujutro. Križni put će predvoditi provincijal fra Ivan Paponja, a prate ga gvardijan fra Marko Medo i župnik fra Nikola Barun.

Križni put na Ksaveru podigli su isusovci oko godine 1733. Franjevci trećoreci glagoljaši na poziv nadbiskupa Antuna Bauera g. 1923. preuzeli su Ksaver. Zalaganjem društva "Hrvatska žena" i njezine utemeljiteljice Marije Kumičić – uz proslavu 1000-obljetnice Hrvatskoga Kraljevstva godine 1925. - započeta je obnova crkve i izgradnja novih postaja križnog puta na Ksaveru te na podnožju svake postaje postavljena ja ploča sa spomenom na pojedina zbivanja hrvatskoga povijesnog križnog puta.

Ove godine su i dvije posljednje postaje križnog puta dobile svoje ploče. Jedna je posvećena stradalnicima Drugog svjetskog rata, Bleiburga, Križnih putova i podsljemenskih masovnih grobnica, a druga žrtvama za slobodnu Hrvatsku u obrambenom Domovinskom ratu.

02.04 - 02.04.2010 | IKA N - 120580/4

Križni put za osobe s invaliditetom

Zagreb, (IKA) – Pobožnost križnoga puta za osobe s invaliditetom i vjernike grada Zagreba bit će na Veliki petak 2. travnja u 15 sati na šumskoj stazi Bliznec. Križni put predvodit će dr. Tomislav Markić.

02.04 - 02.04.2010 | IKA N - 120770/4

Veliki petak u zagrebačkoj katedrali

Zagreb, (IKA) - Na Veliki petak, 2. travnja u 18 sati, na dan spomena Kristove muke i smrti, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će u zagrebačkoj katedrali obrede Muke Gospodnje.
- 10:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

< travanj, 2010 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Travanj 2017 (1)
Lipanj 2011 (4)
Svibanj 2011 (28)
Travanj 2011 (33)
Ožujak 2011 (26)
Veljača 2011 (9)
Siječanj 2011 (24)
Prosinac 2010 (10)
Studeni 2010 (27)
Listopad 2010 (25)
Rujan 2010 (30)
Kolovoz 2010 (6)
Srpanj 2010 (23)
Lipanj 2010 (26)
Svibanj 2010 (33)
Travanj 2010 (28)
Ožujak 2010 (29)
Veljača 2010 (33)
Siječanj 2010 (34)
Prosinac 2009 (35)
Studeni 2009 (31)
Listopad 2009 (19)
Rujan 2009 (17)
Kolovoz 2009 (20)
Srpanj 2009 (17)
Lipanj 2009 (12)
Svibanj 2009 (24)
Travanj 2009 (18)
Ožujak 2009 (22)
Veljača 2009 (34)
Siječanj 2009 (24)
Prosinac 2008 (23)
Studeni 2008 (15)
Listopad 2008 (21)
Rujan 2008 (11)
Kolovoz 2008 (14)
Srpanj 2008 (8)
Lipanj 2008 (22)
Svibanj 2008 (15)
Travanj 2008 (13)
Ožujak 2008 (13)
Veljača 2008 (12)
Siječanj 2008 (8)
Prosinac 2007 (14)
Studeni 2007 (10)
Listopad 2007 (7)
Rujan 2007 (7)
Kolovoz 2007 (13)

Komentari On/Off


Counters
CountersStatistike

Učimo kuhati!

O kuhanju nemam pojma, a na internetu sam stalno...
Onda je za početak kuharske prakse, ovo idealna kombinacija:

Coolinarka

Crochef

Od srca hvala prijateljicama koje su mi preporučile gornje stranice!

I veliki pozdrav i poštovanje svim kuharima i kuharicama!!!


Novo:

Adventski kalendar

Najljepše Došašće uz Misijsko kumče - suradnja s Misijskim Uredom

Naš novi projekt za listopad 2010: Stepinčeva Krunica!Zagrebačka Nadbiskupija

SPAS - Studentski pastoral

Najnovije aktivnosti"Kristov Stol" Misijska Europska Katolička Inicijativa

Naše nove web stranice!!!

Od 17. svibnja 2010. "Kristov Stol" Misijska Europska Katolička Inicijativa i službeno je registriran kao samostalna Udruga.

Sa sjedištem u Zagrebu, Pilarova 45/1.

Predsjednica: Drina Ćavar (kristov.stol@gmail.com)

Može nas se naći i u Službenom registru Udruga Republike Hrvatske.

Tako da od lipnja nove godine sve uplate za našu akciju (100 darovatelja 100 kuna mjesečno za 100 indijanske dječice u centru s. Lenke! - Zato se i zovemo: Kris100v STO-L! :) možete uplaćivati (pojedinačno ili trajnim nalogom) na naš novi broj Žiro računa u Privrednoj Banci Zagreb:

Žiro račun: : 2340009
-1110433489
(Privredna Banka Zagreb)


Odnosno za uplate iz inozemstva (npr. 15 eura mjesečno):

HR67 2340 0091 1104 3348 9
PRIVREDNA BANKA ZAGREB D.D.
10000 Zagreb, Račkoga 6, Croatia
SWIFT CODE: PBZGHR2X


Udruga: Kristov Stol, Pilarova 45/1
Naznaka: Za pomoć misiji s. Lenke Čović u Ekvadoru

(Poziv na broj: ne treba, ali ako negdje traže, samo stavite 10010010, bez modela)

Jednom mjesečno, na 1. petak u mjesecu, uplaćujemo prikupljene donacije na ekvadorski račun s. Lenke Čović i njene Zajednice Krista Misionara Molitelja.

Od 7. 4. 2010. do 31.5.2010.
pozivima na humanitarni telefon prikupljeno je nešto više od 200 kn,
čime smo prehranili 2 djece, u tom periodu! Hvala svima!

Razgovor za KNI u travnju 2010.

Moje mail adrese:
meki.suncev.sjaj@gmail.com (najčešće koristim)
kristov.stol@gmail.com (za projekt i udrugu)
drina.cavar@gmail.com (novi osobni mail)

Vrijeme kod s. Lenke u Ekvadoru:


Vrijeme kod nas u Hrvatskoj:


"Vrijeme i prostor su relativne kategorije! Samo Bog je uvijek i svuda!"

Postu za s. Lenku mozete slati na slijedecu adresu:

s. Lenka Covic
Comunidad Cristo Misionero Orante
A.A. 17-21-93
Quito
Ecuador
South America


Poljski ekvadorski blog o s. Lenki (uskoro i na engleskom!)

Vijesti o mom djelovanju u misijama:

Razgovor za KNI u travnju 2010.

Clanak u Glasu Koncila o mom odlasku u misije

IKA vijest o mom odlasku u misije 5.9.2007

Drina i MVKO

Zdenac arhiva (u godini moje suradnje s njima 5.9.2007-5.9.2008):


Zdenac - Drina odlazi u misije 5.9.2007.

Zdenac - Drina - opis misija

Zdenac - Drina - prvi clanci iz misija

Zdenac - Drinine fotke iz Ekvadora 2007/2008

Sisačka biskupija

Varaždinska biskupija

Đakovačko osiječka nadbiskupija

Vojni ordinarijat

Blog moga tate:
Katolička Hrvatska

Hrvatska novija povijest:
(da se ne zaboravi)

Povijesni govori predsjednika Tuđmana

Najzanimljiviji blog:

Don Blog!
Mali Princ

Galeb Jonathan Livingstone

Priče iz davnine - Ivana Brlić Mažuranić

Priče iz davnine2 - Ivana Brlić Mažuranić

HRT - dogodilo se na današnji dan
(koristan i zanimljiv link...)

Duhovna literatura:
Biblija

Biblijska tražilica!

Katekizam katoličke Crkve

Katekizam katoličke Crkve - detaljnije

Enciklike Ivana Pavla II

Dokumenti 2. Vatikanskog koncila


Nasljeduj Krista - Kempenac

Nasljeduj Krista - Stepinčev prijevod

Rasprava o pravoj pobožnosti prema Presvetoj Djevici Mariji - sv. Lj. Montfortski

Web Hrvatska

Molitvene nakane

Legenda o p. Lukinoj stoli...

I molite za njega,
da se sto prije potpuno
mentalno, psihicki i duhovno oporavi!

Stara p. Lukina dopisivanja

Stare p. Lukine propovijedi
(2009. je godina B)

Stari tekstovi od Matine Drine - na p. Lukinim SKAC stranicama


Drina, p. Luka i misije...

O Drini i drugim Palmasima...

DT chatovi iz misija:

Chat br.2 25.1.2009.

Chat br.1 28.12.2008.

Stare fotke

SKAC arhiva (tijekom moje suradnje s njima od pocetaka 2002, do ljeta 2006):

P. Luka i SKAC - fotke 2002.

P. Luka i SKAC - fotke 2003.

Drina i SKAC u Mariazellu - 2004.

P. Luka - Krapinske - rodjendan 2005.

P. Luka - Osjecki koncert 2005.

Drina na Papinu sprovodu u Rimu 2005.

Promocija p. Lukine knjige u Splitu - 2006.

Katoličke novosti:

IKA - vijesti i najave

Katolička tiskovna agencija Biskupske Konferencije BiH


Zanimljivi prilozi:

Križni put velečasnog Suca

Zanimljivi i korisni linkovi:

Blog.hr

Udruga Svjetlo Europe

Europski rječnik

Jako dobar španjolsko španjolski rječnik

Venecija

Udruga Zdenac

Taize - Zagreb

Moja župa

Kćeri Srca Isusova

Kćeri Srca Isusova - Venecija

Kćeri Srca Isusova - međunarodna stranica

Ivan Pavao II

Kauza Ivana Pavla II

Misericordia Divina

Poezija

Hrvatske pjesme i popjevke : )

MVKO

SKAC

Dražen Petrović

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Pogled u budućnost

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge