Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Facebook duhovnost : ) Iz Splita...

Don Šimun Doljanin: USNE DUŠE

ČIN LJUBAVI
Krista su poljubile troje usne. Prve su bile čiste usne Djevice Marije. Zatim su bile raskrajane usne Marije Magdalene. I na kraju izdajniče usne Jude Blagajnika. Djevičin poljubac ne možemo Mu dati. Judin ne smijemo. A poljubac Marije Magdalene trebamo. To je poljubac duše koja je mnogo ljubljena i kojoj je mnogo oprošteno.

Krist je htio da Ga Marija Magdalene susreće i nakon uskrsnuća. Prije uskrsnuća iz nje je istjerao sedam zlih duhova. Nakon uskrsnuća ju je ispunio Duhom Svetim. Prije uskrsnuća joj je dopustio da Ga dira. Nakon uskrsnuća joj je zabranio dodir. Noli me tangere! Nemoj me dirati! Ostaje joj dodir usnama duše. Takav poljubac je predviđen za sve nas. Svi smo mnogo ljubljeni. Svima nam je mnogo oprošteno. Iz svih nas Krist hoće istjerati sedam smrtnih grijeha i napuniti nas Duhom Svetim. Naše je tijelo, po suukopu s Kristom i suuskrnusću s Kristom, postalo Hram Duha Svetoga. Sredstvo ljubavi. Utjelovljenje ljubavi.

Djevicu Mariju je gonila čista ljubav da daje Kristu poljupce. Judu je gonilo nešto drugo. A Mariju Magdalenu je gonilo raskajano srce. Srce koje je bilo dirnuto Kristovim milosrđem. On je u njoj ljubio nju. Ljubio ju je onakvu kakva jest. Prihvaća ju je u svim njezinim slabostima. Nije ju odbijao. Prezirao. Omalovažavao. Ponižavao. Milosrđe je neodoljivo privlačno. Oproštenje najdublje pogađa dušu. Oproštenje izvlači ono najbolje iz duše. Ljubav doziva ljubav. Bezdan doziva bezdan. Milosrđe doziva suze.

Marija Magdalena je cjelivala Kristove noge, prala ih svojim suzama i otirala svojom kosom. Njezino srce koje je zao duh izranio sa sedam smrtnih rana doživjelo je udar uskrsnuća. Ona je bila slomljena lomeći svoje bližnje, sada ju je jedan Bližnji, slomio. Iz slomljenog su srca potekle suze. Smrtne su rane počele zacjeljivati. Uskrsnuće je donijelo puno ozdravljenje. Uskrsnuli je zacijelio ranu svih rana - smrt.

Smrt me je gonila da ubijam druge. Smrt me je gonila da očajnički otimam ljubav od drugih. Smrt me je silila da dajem sebe u bescjenje. Smrt me je držala zatvorena u tamnici moga ustrašenoga ja. Ti si pobijedio smrt. Uništio si smrt zasvagda. Kako da Te ne ljubim?

Čin ljubavi: Ljubim te, Bože moj, svim svojim srcem i dušom, više nego sve drugo na svijetu, jer si dostojan svake ljubavi, i radi Tebe ljubim svoga bližnjega kao sama sebe. O Bože, užezi ognjem svoje ljubavi moje srce!

Post je objavljen 08.04.2010. u 22:30 sati.