15

ponedjeljak

srpanj

2024

FERLIJEVA AVANTURA – DIANNA DIVERNO




Bajka i scenario su zaštićeni - javni beležnik – Jasmina Filipović Uzelac. UOP-III:8974-2020. Za javnog beležnika pripravnik Jovan Kojić broj ređenja IV-6-4761-2020 od 07.08.2020 godine. Broj str u scenariju – rukopis, 140strana.

Bingovo carstvo je i dalje postojalo. Nakon tragične smrti cara Binga na Plavom jezeru kod Smaragdne šume, ovim carstvom je trebao vladi knez Bernard. To je bio najstariji sin cara Binga. Njegov mlađi sin po imenu princ Kelin, on je živeo u Smaragdnoj šumi i vladao je njome kao kralj.Ono što je ostalo kao neraščišćen račun iz prošlosti – bilo je to da bez blagoslova sve braće i sestara, knez Bernard nije mogao preuzeti vladavinu nad carstvom svog oca.
I tako je prošlo tri godine, a knez Bernard je i dalje bio samo običan knez. Nije mogao biti car. Pisao je knez Bernard svom bratu Kelinu o tome da konačno dođe i podrži ga, ali kako su braća bila u vrlo lošim odnosima, bilo je jasno da od toga neće biti ništa.
Napokon četvrte godine, kada je ovom mladom knezu Bernardu dosadilo da i dalje bude samo običan knez, a i želeo je da opet bude u dobrim odnosima s svojim bratom, on odluči da posluša predskazanje svog dvorskog astrologa. On je odlučio da ode na obalu Plavog jezera ispred Smaragdnog kraljevstva gde je živeo njegov brat i ovde pokuša dobiti najbolji savet od Čarobne vile po tom pitanju.
Harmonija na Plavom jezeru je i dalje bila idilična. Bili su tu divni ružičasti flamingosi, orao Max, sova Gerry, flamingo Ferly i sva zanimljiva družina životinja. Čarobna vila je i dalje letela s obale na obalu a povremeno je i kralj Kelin i kraljica Glorija znala da dođe na obalu ovog jezera i uživa u toj idili i harmoniji.
Tako da su se onog dana, kada je na svom crnom konju dojahao knez Bernard, sve ptice i životinje veoma uplašile. Još uvek su se svi sećali one velike borbe na Staklenom mostu i tog opakog i zlog kneza Bernardas mačem. Životinje su drhtale od straha kada su ga videle, pa su sve bile skrivene pod lišćem, kamenjem ili po rupama.
''Da li je to onaj odvratan knez Bernard?'' – tiho je pitao orao Max dok je sedeo na najvišoj grani najvišeg drveta i gledao tog konjanika.
''Da. Onaj dobar mačevalac, sin cara Binga'' – dršćućim glasom od straha odvrati sova Gerry. Knez Bernard je bio osoba koju su ove životinje poslednje htele da vide.
''Ali šta će on ovde?'' - upita orao Max.
''To ćemo tek da vidimo. Izgleda da mu treba Čarobna Vila''
I tako su i te dve ptice, ali i sve ostale životinje smireno gledale šta se dešava na obali Plavog jezera.
I knez Bernard je napokon ugledao pred sobom Čarobnu Vilu. Ona se njega nije plašila. S svojim malim ljubičastim krilima je doletela do njega, strpljivo ga posmatrajući.
''Vi ste opaki knez Bernard. Vi ste brat našeg kralja Kelina, iako vas dugo već nisam videla'' – rekla je Čarobna Vila. Ona se njega nije plašila, mogla je u trenutku da iščezne i pojavi se na drugom mestu.
Knez Bernard je bio oduševljen kada ju je video ispred sebe, jer je mislio da će možda morati da je traži po Smaragdnom kraljevstvu ali tamo zbog kristalnih zidina nije mogao lako da uđe.
Tada joj knez Bernard smireno ispriča zbog čega je tačno došao. Rekao joj je da je prošlo četiri godine, da mora da se pomiri s svojim bratom kako bi dobio blagoslov da preuzme vođenje carstva koje mu je ostalo. Čarobna Vila najpre nije htela da mu pomogne, jer je on pre bio onako zao, ali na kraju, uvidevši da je mladić čistog srca došao kod nje, odluči da pogleda u kristalnu ploču jezera da vidi šta on treba da uradi po tom pitanju.
''Vidim da ćete vi morati da nađete neki brod. S tim brodom ćete morati da otputujete čak sve do Zaboravljenog kraljevstva''
''Zaboravljeno kraljevstvo?'' zbunjeno je pitao knez Berbard, bio je to odgovor kom se nije nadao. ''Ali ja uopšte ne znam gde se nalazi to kraljevstvo''
''Dobićete mapu i uputstva. Moraćete s jednom životinjom s ovog jezera da otputujete sve do Zaboravljenog kraljevstva. Odnećete s sobom dva stara fenjera s ulaza u Smaragdno kraljevsto i zamenićete ih s desetak skupocenih dijamantskih fenjera. Ali pazite, to Zaboravljeno kraljvestvo je vrlo opasno. Tamo skoro više niko ne ide jer se svi plaše monstruma po imenu Makedy''
''Monstrum Makedy?'' zbunjeno je pitao knez Bernard. Skoro je bio razočaran odgovorom od Čarobne Vile. Želeo je da se samo pomiri s svojim bratom, a ne da putuje u neko Zaboravljeno kraljevstvo s starim pohabanim fenjerima.
''Da. I pazite monstrum Makedy je vrlo vrlo opasan'' rekla je Čarobna Vila upozoravajući ga. ''Često zna da menja svoje oblike. A sada da vam nađemo pratioca s ovog jezera. Da bi proces vašeg pomirenja s bratom Kelinom uspeo, s vama treba da ide neka od životinja koja je prijatelj s kraljom Kelinom''
Njihov izbor je pao na flaminga Ferly.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.