25

petak

ožujak

2022

A DA LI SE SARADNJA S HELSINKIJEM, OSLOM I MILANOM IZ PROLEĆA 2020 GODINE MOŽE OPET POKRENUTI?

Takođe, sigurno vas zanima i pitanje na jučerašnju temu u vezi rada Dajane Diverno - da li se saradnja s kompanijama i agencijama iz Helsinkija, Osla i Milana može ponovo pokrenuti?
Najpre mora se reći da je situacija u vezi izdavaštva i predstavljanja bajki tada - putem CD diska i u prvim verzijama četiri bajke - i sada od 12 bajki koje su dorađene u vizuelnom obliku - sigurno nije, a niti može biti ista situaciji iz Februara 2020 godine.
Tada je postajala mogućnost rada na animiranom filmu ''Bela Lisica'' u Milanu, a zainteresovanost je iskazivala i jedna animirana produkcija iz Norveške. Od strane Helsinkija to je bila agencija u vezi izdavštva, s posebnim akcentom na bajkama za najmlađu populaciju.
Iako smo na ovim stranama već imali prilike da vidimo kako izgleda kad se neki projekat ''vadi iz naftalina'' - poput scenske predstave ''Princeza Glorija u Čarobnoj Šumi'', sada - posebno zbog lečenja autorkinog sina ''s one strane Atlantika'' - sigurno da se gore pomenuta saradnja neće micati s mrtve tačke, barem za sada. Prvenstveno jer Dajana želi pokrenuti saradnju s produkcijom animacije iz Engleske, kao i izdavanje njenih knjiga, a sličnu stvar planira i na prostoru Severne Amerike.
Na pitanje kako gleda na to što je u proleće 2020 godine sve to moralo da stane, jer smo bili uglavnom zatvoreni zbog opasnog gripa - ona kaže da joj teško pada činjenica da se baš trudila da nađe produkciju i ljude za sve ono na čemu je radila, a kada ih je našla, iako su razgovori bili u povojima, moglo je doći do razvitka ozbiljne, plodonosne saradnje - dva crtana filma su mogla biti snimljena, bajke su za tržište Skandinavije u štampanoj formi možda i mogle biti objavljene i sigurno bi sada svi mi imali drugačiji pogled na sve to. Ali koronavirus nije zaustavio samo našu autorku, već i brojne druge ljude koji su i izgubili posao, dali otkaz, bili primorani da se odsele i tako dalje i tako bliže.
Nema smisla se okretati za lanjskim snegom, mnoge činjenice i događaji se ne mogu izbrisati, niti promeniti, život ide dalje.
Na pitanje da li se posle svega čula s gospođom Elinom iz Helsinkija, ona je rekla da nisu u kontaktu. A ni s ljudima iz produkcije iz Norveške.


Design image - ''Tree Frame'' i ''Motionleap''

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.