10

petak

travanj

2015

OBELEŽENA DA UMRE

Dajana Diverno razmatra prevod dela Obeležena da umre na engleski jezik. Roman je napisan pre oko skoro 7 godina i to je prvi deo u triologiji. Drugi deo Divlja Džoana je već objavljen.
Dajana, koja kaže kako se u zadnje vreme naslušala ''svega'' o sebi, do tog da je u toku ove godine bila 30-tak puta u drugom stanju ko zna s kime. do tog da je zaljubljena u ko zna koga, pa i razne gnusosti I budalaštine, rešila je da delo ''Obeležena da umre'' posveti svima koji je mrze.
Roman bi treba da prevodi Goran Rapaić

odlomak romana

* * *

Smrt je prirodan proces života. Rađanjem svi ljudi dobivaju svečanu privilegiju da jednog dana budu mrtvi – mislila je Britani Delmonde dok je bosim nogama polaka gazila po pesku, diveći se azruno plavoj obali .
Već dve nedelje je bila sa majkom i rođenom sestrom na letovanju Tanina Delmonde je oduvek patila za Južnom Amerikom, to je bilo nešto što je i Britani i njihovoj majci Suzen bilo jasno. Još posebno od kako se Suzen razvela od Gilbarda i od kako se on vratio svojim korenima u Brazilu.
Tanina je naprosto ''umirala'' za ocem i njena soba je bila izlepljena razglednicama svih velikih gradova Južne Amerike.
Više nikad nisu čule ni jednu jedinu reč o Gilbardu Delmondu, i Britani je znala da je bolje što je tako.
Pitala se koliko je pametno to što su došle na Jamajku sa jasnim ciljem da se odmore.
Britani je bila apsolvent fakulteta u Čikagu i ostalo joj je dva ispita do diplome. Bila je ponos porodice, ponos njihove majke i uvek je s radošću isticala jasnu činjenicu kako je ona od onih uspešnih američkih savremenih devojaka čija je sigurna i lepa budućnost poput nečeg što im se nudi na pladnju.
Mahnula je rukom u znak pozdrava konobaru koji je radio u kafeu koji se nalazi na plaži, gde su ona i Tanita provodile svako veče u igri i zabavi. Prilazili su im mnogi momci, ali Britani se držala izvad dosega njihovih ruku i želja. Nije govorila španski jezik i tek poneki od mladića je znao engleski jezik, ali držeći se pravila da ispoštuje svog verenika kog je imala u Sietlu. Odbijala je njihove ponude za vezu, ali nije bila baš uvek u prilici da odbije i njihove vatrene ponude za ples.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.