OPSA blog

04.11.2009., srijeda

Potpisan arbitražni sporazum između Hrvatske i Slovenije

Potpisivanje arbitražnog sporazuma veliki je dan ne samo za Hrvatsku i Sloveniju, nego i za Europu i međunarodnu zajednicu i otvara novo poglavlje u odnosima dviju susjednih zemalja, istaknuli su danas u Stockholmu potpisnici sporazuma.

"Želim uputiti dvije, tri riječi građankama i građanima Hrvatske - ovo je uistinu korak koji smo učinili radi budućnosti Hrvatske, radi budućnosti naše djece, a isto tako mislim da je ovaj korak malo otvorio vrata i donio novu nadu i našim susjedima, jugoistoku Europe te mogu reći da će Hrvatska davati punu, istinsku potporu i našim susjedima na putu prema euroatlantskim integracijama", izjavila je predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor, koja je zajedno sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom potpisala arbitražni sporazuma za rješavanje granice između dviju zemalja.

Sporazum je kao svjedok potpisao i predsjedatelj Europskog vijeća, švedski predsjednik vlade Fredrik Reinfeldt.

Kosor, Pahor i Reinfeldt dali su izjave nakon potpisivanja, ali novinarima nije omogućeno postavljanje pitanja.

Nakon svečanosti potpisivanja, koja je trajala petnaestak minuta, premijer Reinfeldt je priredio ručak za goste iz Hrvatske i Slovenije.

"Ovaj sporazum je znak političke hrabrosti i pokazuje odlučnost dvoje premijera da riješe ovo teško pitanje, koje je bilo otvoreno toliko dugo vremena", rekao je Reinfeldt.

"Današnji dan nije povijesni samo za Sloveniju i Hrvatsku i za Europsku uniju u smislu njezina proširenja. Danas je dobar dan za cijelu međunarodnu zajednicu, danas se dogodilo nešto dobro, nešto što riješava probleme a ne stvara ih, nešto što može biti insipracija za budućnost, a ne za brigu. Kakav fantastičan dan!", rekao je Pahor.

Premijerka Kosor je izjavila da je "ovo dobar sporazum za Hrvatsku, za Sloveniju i za Europsku uniju", dodajući da je "ponosna što je danas u Stockholmu" na potpisivanju sporazuma koji je dogovoren nakon dugih pregovora.

Zahvalila je "švedskom predsjedništvu i prijateljima iz Sjedinjenih Američkih Država, koji su u ovom procesu također imali razumijevanja i davali potporu". Kao presudnu činjenicu za postizanje dogovora, Kosor je navela odnos prijateljstva i razumijevanja, koji je izgradila s Pahorom. "Od početka našeg upoznavanja do kraja ovoga posla izgradili smo jedan odnos za koji mislim da bi trebali imati premijeri na cijelom svijetu, pogotovo premijeri susjednih zemalja. To je odnos međusobnog prijateljstva, razumijevanja, ali prije svega uzajamnog poštovanja i uvažavanja". rekla je premijerka Kosor.

Pahor je uzvratio da mu je "kao sramežljivom muškarcu malo neugodno slušati te pohvale, iako se s njima slaže".

"Međusobno povjerenje imalo je bitno značenje od prvog sastanka u Trakošćanu. Vjerovali smo jedno drugome i tako smo preskočili prepreke koje su bile previsoke za pregovarače prije nas, došli smo do potpisivanja sporazuma o rješavanju granice. Mislim da je to signal za odnose koje želimo između oba naroda i države. Ta dva naroda nikada u povijesti nisu bili u ratu, što je rijetkost na starom kontinentu", rekao je Pahor.

Kosor je rekla da današnjim potpisom otvorena "nova knjiga u odnosima između dviju država". "Za nas se sada otvara nova europska perspektiva, iznimno je važno što smo odvojili pristupne pregovore od rješavanja graničnog spora. Sigurna sam da će nas u konačnici na tom putu poduprijeti i parlamenti i na to ih pozivam, dakako prije svega hrvatski parlament i zastupnike i zastupnice Hrvatskog sabora", rekla je Kosor.

Pahor je rekao da je nakon 18 godina došlo vrijeme da se pitanje granice skine s dnevnog reda i da je sada prigoda za "rješavanje ostalih lakših pitanja koja su preostala".

Švedski premijer Reinfeldt rekao je da je proširenje EU-a prioritet za njegovu zemlju te pohvalio dvoje premijera za vodstvo koje pokazuju.

"Koristi za vaše dvije zemlje zbog vodstva koje pokazujete bit će velike. Ovaj sporazum otvara novo poglavlje i perspektivu u bilateralnim odnosima dviju zemalja. Vaše vodstvo bit će poticaj i za druge u regiji i drugdje", rekao je Reinfeldt.

Prilikom potpisivanja u dvorani je bio i EU povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Odmah po potpisivanju arbitražnog sporazuma uslijedile su i prve reakcije. Tako slovenski predsjednik Danilo Tuerk izražava uvjerenje kako je današnjim potpisivanjem izvršen važan čin na putu rješavanja graničnog pitanja između dviju država. Sada će parlamenti dviju država dobiti priliku da u postupku ratifikacije donesu konačnu odluku o arbitražnom sudu, a time i o rješenju graničnog pitanja, navedeno je u izjavi iz ureda slovenskog predsjednika.

Slovenski mediji u vezi s današnjim potpisivanjem u Stockholmu ističu riječi svog premijera Boruta Pahora da je to "povijesni događaj", ali podsjećaju i na to da je Pahor u utorak najavio da će arbitražni sporazum dati na provjeru ustavnosti Ustavnom sudu, kako bi utišao oporbu koja mu se protivi i koja o sporazumu namjerava organizirati referendum u želji da ga poništi i tako ugrozi Pahorovu vladu.

"Oni koji se protive sporazumu ne čine to iz sadržajnih nego politikantskih razloga zbog kojih im je 18-godišnji spor dobro služio", navodi u komentaru mariborskog lista Večer Boris Javšovec. Najoštriji kritičar premijera Pahora, nekadašnji predsjednik parlamenta France Bučar, kaže da takav sporazum s hrvatskom stranom ne bi nikada potpisao, a 1991. godine osobno je potpisao temeljnu ustavnu povelju kojom je priznata međurepublička granica koju je potvrdila i Badinterova komisija, navodi Javšovec.

Iz istih "politikantskih" razloga, po mišljenju Javšovca, sporazumu se protive bivši premijer Janez Janša koji je pristajao na mnogo nepovoljnije rješenje spora pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu, te Alojz Peterle koji je ovih dana govorio o "nepravednoj" granici za koju su krive nekadašnje "komunističke" vlasti, a bio je predsjednik prve demokratski izabrane vlade koja je na takvu granicu pristala, podsjeća Javšovec.

"Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor stavili su svoje potpise na arbitražni sporazum u švedskoj prijestolnici Stockholmu, zemlji koja trenutno predsjeda Europskom unijom", javlja AP.

Reuters izvješćuje da su "Slovenija i Hrvatska u srijedu potpisale arbitražni sporazum o granici kojim se omogućuje rješavanje skoro dvadesetogodišnjeg spora zbog kojeg je Hrvatska bila zakočena na putu u EU".

Njemačka agencija dpa prenosi riječi europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna koji je izrazio nadu da će dvije zemlje "bez nepotrebnog odgađanja" ratificirati sporazum. Također je kazao da "Hrvatska prelazi posljednji kilometar u pristupnim pregovorima koji ulaze u završnu fazu".

AP podsjeća da se dvije bivše jugoslavenske republike od stjecanja nezavisnosti spore oko morske i kopnene granice.

Reuters dodaje da Slovenija, stiješnjena između Italije i Hrvatske, zahtijeva "izravan pristup međunarodnim vodama, što bi Hrvatsku moglo prisiliti da ustupi dio mora koje smatra svojim".

Agencije ističu da sporazum moraju ratificirati parlamenti dviju zemalja te da su oporbene stranke, kako u Sloveniji tako i u Hrvatskoj, izrazile nezadovoljstvo arbitražnim sporazumom.

Jutarnji list na svojim web stranicama također donosi vijest o potpisivanju sporazuma, a uz prenesene izjave objavljen je i članak o brošu koji je predsjednica vlade Jadranka Kosor nosila na reveru sakoa. Naime, broš u obliku Hrvatske predsjednica vlade je stavila na sako za potpisivanje sporazuma, što podsjeća na broševe koje je bivša američka državna tajnica Madeleine Albright isticala povodom važnih sastanaka.
- 17:21 - Komentari (8) - Isprintaj - # -

<< Arhiva >>

Studeni 2011 (1)
Rujan 2011 (1)
Kolovoz 2011 (1)
Lipanj 2011 (1)
Svibanj 2011 (5)
Travanj 2011 (5)
Ožujak 2011 (10)
Veljača 2011 (12)
Siječanj 2011 (11)
Prosinac 2010 (28)
Studeni 2010 (25)
Listopad 2010 (14)
Rujan 2010 (11)
Kolovoz 2010 (1)
Srpanj 2010 (22)
Lipanj 2010 (40)
Svibanj 2010 (33)
Travanj 2010 (30)
Ožujak 2010 (48)
Veljača 2010 (72)
Siječanj 2010 (38)
Prosinac 2009 (44)
Studeni 2009 (66)
Listopad 2009 (64)
Rujan 2009 (69)
Kolovoz 2009 (33)
Srpanj 2009 (51)
Lipanj 2009 (56)
Svibanj 2009 (53)
Travanj 2009 (71)
Ožujak 2009 (96)
Veljača 2009 (86)
Siječanj 2009 (59)
Prosinac 2008 (72)
Studeni 2008 (46)
Listopad 2008 (53)
Rujan 2008 (60)
Kolovoz 2008 (46)
Srpanj 2008 (41)
Lipanj 2008 (78)
Svibanj 2008 (69)
Travanj 2008 (91)
Ožujak 2008 (130)
Veljača 2008 (35)
Siječanj 2008 (11)
Prosinac 2007 (7)
Studeni 2007 (8)
Listopad 2007 (6)

OPSA blog

Poveznice

Kontakt

O nama