OPSA blog

26.10.2007., petak

Hrvatski vojnici u Afganistanu sigurni – obavijest o eksplozijama

Danas u rano jutro čule su se dvije eksplozije u blizini multinacionalnog kampa Warehouse u Kabulu, gdje su smješteni i Hrvatski vojnici u sklopu ISAF-a u Afganistanu. Pretpostavka je da se radi o raketnom napadu. Prilikom napada nije bilo ozlijeđenih. Svi pripadnici hrvatskog kontigenta smješteni u kampu Warehouse su dobro i nastavljaju s obavljanjem svojih redovitih dužnosti javlja Ministarstvo obrane RH.



- 13:03 - Komentari (0) - Isprintaj - # -

Neformalni sastanak ministara obrane NATO-a

Izaslanstvo Ministarstva obrane Republike Hrvatske predvođeno državnim tajnikom Matom Rabotegom sudjelovalo je jučer na neformalnom radnom sastanku ministara obrana država članica NATO-a i država koje sudjeluju u operaciji ISAF. Na sastanku koji je održan u Nordwijku u Nizozemskoj sudjelovali su i predstavnici Ujedinjenih Naroda, Europske Unije i Svjetske banke. Države koje sudjeluju u Afganistanu su prezentirale svoja iskustva iz sudjelovanja u operaciji, te iznijele prijedloge za poboljšanje operacije, odnosno cjelokupnog pristupa međunarodne zajednice. Hrvatsko izaslanstvo iskazalo je potporu naporima međunarodne zajednice za stabilizaciju i izgradnju Afganistana. Istaknuto je da hrvatski kontingent, sa svojih 200 pripadnika u ISAF-u, djeluju u potpunosti u skladu s mandatom ISAF, kako je i definirano u rezolucijama Vijeća sigurnosti UN. Saveznici i partneri su upoznati da Hrvatska, u skladu s odlukom Sabora, planira povećati broj pripadnika OS u operaciji do 300 tijekom 2008. godine.
- 13:02 - Komentari (0) - Isprintaj - # -

24.10.2007., srijeda

Četvrta rotacija MLOT-a posjetila Zagrebačku džamiju

ISAF Croatia
Tradicionalno u sklopu priprema za odlazak hrvatskog kontingenta u NATO misiju ISAF u Afganistanu, četvrta rotacija MLOT-a (Mobilnog promatračkog tima za vezu) jučer je posjetila Zagrebačku džamiju te se susrela s domaćinom Azizom ef. Hasanovićem, pomoćnikom muftije i glavnim koordinatorom za suradnju Islamske zajednice u RH i Ministarstva obrane. Osnovni cilj posjete je kroz predavanje i odgovore na pitanja, približiti pripadnicima HV-a način života, vjerske i kulturne običaje, te upoznati ih s tradicijom i poviješću afganistanskog naroda. Upoznajući te vrijednosti iskazuje se i poštovanje narodu zemlje u kojoj će naši vojnici boraviti, a korisne informacije ujedno čine njegov boravak lakšim, kvalitetnijim i sigurnijim. Obilazeći Islamski centar pripadnicima HV omogućen je ulazak i u molitveni prostor džamije gdje im je ef. Hasanović prezentirao način ponašanja u svetištu u slučaju prigode posjete džamiji u Afganistanu.
- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - # -

23.10.2007., utorak

Iskustva članstva u NATO-u

Iskustva članstva u NATO-u
U ponedjeljak 22. listopada održana je konferencija "Iskustva članstva u NATO-u". Konferenciju su zajednički inicirala i organizirala veleposlanstava Kraljevine Danske, Republike Mađarske i Republike Litve u Hrvatskoj, članice NATO-a i zemlje koje dijele demografske sličnosti s Hrvatskom.

U svom je obraćanju ministrica Grabar-Kitarović istakla kako Hrvatska dijeli mišljenje da se Europska unija i NATO međusobno nadopunjuju, šireći sigurnost i prosperitet na sve svoje članice. NATO savez, izjavila je ministrica Grabar-Kitarović, kao zajednica naroda koje dijele iste temeljne vrijednosti i interese - poštivanje ljudskih prava, vrijednosti liberalne demokracije, zaštite prava i sloboda, tolerancije, solidarnosti i tržišnog gospodarstva, kroz zajedničko i usuglašeno djelovanje promiče i štiti zajedničke vrijednosti i osigurava međunarodni mir i stabilnost.

Uz predstavnike država čija su veleposlanstva organizirala skup, u raspravama su sudjelovali i predstavnici NATO saveza. Predstavnik NATO-a Thierry Legendre rekao je da je NATO "organizacija koja stremi miru i stabilnosti". Podsjetio je da NATO na terenu diljem svijeta ima 50.000 raspoređenih vojnika angažiranih u borbenim djelovanjima i humanitarnim operacijama. Pohvalio je "golemu ulogu Hrvatske u regiji koja se na konstruktivan način angažirala u dijalogu sa susjedima, Srbijom, BiH i Crnom Gorom" te poslala svoje vojnike u misiju ISAF-a u Afganistanu.

- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - # -

19.10.2007., petak

EU dobila novi ugovor

EU
Čelnici zemalja Europske unije uspjeli su usuglasiti novi reformski ugovor, koji će biti potpisan 13. prosinca u Lisabonu, objavio je danas u ranim jutarnjim satima portugalski predsjednik Vlade i predsjedatelj Europskog vijeća Jose Socrates. "Uspjeli smo dogovoriti novi ugovor - Lisabonski ugovor, koji će biti potpisan 13. prosinca u Lisabonu. S tim ugovorom Europska unija je izišla iz institucionalne krize i sada s povjerenjem možemo gledati u budućnost", rekao je Socrates na konferenciji za novinare. Socrates je objavio vijest nakon što su čelnici zemalja Europske unije uspjeli riješiti glavne prepreke za postizanje dogovora o novom reformskom ugovoru, odnosno pitanja koja su postavljali Poljska i Italija. "Ovo je povijesni sporazum koji EU-u daje sposobnost za djelovanje u 21. stoljeću", rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Kompromis iz Ioannine, za koji su Poljaci tražili da uđe u tekst ugovora, bit će pridodan kao protokol i imat će pravno obvezujući karakter.Poljska je tražila da se formalizira odredba koja bi omogućila skupini zemalja kojima malo nedostaje do blokirajuće manjine da odgode donošenje odluke na "razumni" rok, što u praksi znači nekoliko mjeseci. Odredba poznata kao kompromis iz Ioannine, po grčkom gradu u kojem je dogovorena 1994., do sada nikada nije bila korištena i većina zemalja članica željela je zadržati u obliku političke deklaracije, koju se može lakše mijenjati.Kompromis iz Ioannine je ustupak Poljskoj koji je dobila nakon što je na summitu u lipnju pristala na sustav odlučivanja dvostrukom većinom. Uz taj mehanizam koji omogućava lakše blokiranje odluka, Poljska se izborila za još jedan ustupak, a to je da se sustav odlučivanja dvostrukom većinom neće početi primjenjivati odmah nakon stupanja na snagu novog ugovora, nego tek poslije 2014. godine, s tim da će se do 2017. na traženje bilo koje zemlje članice moći glasati prema sadašnjem sustavu ponderiranih glasova iz sadašnjeg Ugovora iz Nice. Prema sustavu dvostruke većine, odluke u Vijeću EU-a bit će prihvaćene ako za njih glasuje 55 posto zemalja članica koje predstavljaju najmanje 65 posto stanovništva Europske unije.Poljskoj je ispunjen još jedan zahtjev - povećat će se broj neovisnih pravnih savjetnika pri Europskom sudu pravde sa sadašnjih osam za još tri, a jedno od tri nova mjesta pripast će Poljaku. Neovisni pravni savjetnici pomažu Sudu u donošenju odluka, a iako njihovo mišljenje nije pravno obvezujuće, Sud ga obično slijedi.

Talijani, koji su bili nezadovoljni brojem mjesta u Europskom parlamentu, dobit će jedno dodatno mjesto. Time se broj zastupnika s pravom glasa neće povećati, jer predsjednik Parlamenta neće imati pravo glasa. Prema tome dogovoru Europski parlament će imati 750 zastupnika plus predsjednika.

Još ranije je riješeno pitanje kako će se pisati europska valuta eura na ćirilici u bugarskom jeziku. Unatoč protivljenju Europske središnje banke koja je tražila da se euro mora pisati jednako u svim jezicima, a da u grčkom jeziku i na ćirilici mora biti ista kombinacija slova pisana odgovarajućim znakovima u tim pismima, na kraju je dogovoreno da se Bugarima prepusti da pišu kao i dosada evro, a ne euro. Bugari ističu da u njihovom jeziku nije moguća slovna kombinacija 'eu' na početku riječi.

Novi ugovor trebao bi zamijeniti europski Ustav, koji nikad nije stupio na snagu nakon što nije ratificiran u svim zemljama članicama zbog neuspjeha na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj. Ugovor bi trebao omogućiti daljnje proširenje EU-a, budući da je sadašnji Ugovor iz Nice dizajniran za 27 zemalja članica.

Ne bude li iznenađenja u procesu ratifikacije, ugovor bi trebao stupiti na snagu 2009. godine, prije izbora za Europski parlament.
Najvažnija promjena odnosi se na način odlučivanja u Europskoj uniji. Uvodi se novi sustav dvostrukog odlučivanja, što znači da je odluka prihvaćena ako za nju glasa 55 posto država članica, koje predstavljaju najmanje 65 posto građana Europske unije. Međutim, na zahtjev Poljske, sadašnji sustav odlučivanja ponderiranim glasovima ostaje na snazi do 2014. godine, a do 2017. godine ostaje mogućnost da se odlučuje na taj način ako to zatraži neka od zemalja članica. Nakon 2017. godine odlučivalo bi se samo dvostrukom većinom.

Druga velika novost jest uvođenje funkcije predsjednika Europskog vijeća na dvoipolgodišnji mandat, umjesto sadašnjeg sustava rotirajućeg šestomjesečnog predsjedništva. Također se uvodi i funkcija Visokog predstavnika koji će ujedno biti i potpredsjednik Europske komisije, a bit će zadužen za vođenje vanjske politike Unije. To je, prema propalom Ustavu, trebao biti ministar vanjskih poslova EU-a, ali se na zahtjev Britanije odustalo od naziva ministar.

Velika Britanija je na lipanjskom summitu izborila za sebe izuzeća u području pojačane policijske i pravosudne suradnje, a na nju se neće odnositi ni odredbe iz Povelje o temeljnim pravima. Britanija ne želi prihvatiti odredbe iz Povelje koje jamče široka prava na štrajk.

- 10:43 - Komentari (0) - Isprintaj - # -

13.10.2007., subota

NATO-ova vojna vježba "Noble Midas'' 07. završena s uspjehom

Noble Midas 07 završen
Direktor NATO-ove vojne vježbe "Noble Midas" 07. komodor Andreas Xenakis, nakon njezina završetka, novinarima ispred splitske Zračne luke u Kaštelima izjavio je kako je vježba završila s uspjehom te da su postignuti svi zacrtani ciljevi. Xenakis je istaknuo zadovoljstvo uspjehom vježbe, najvećom takve vrste u kojoj je prvi put domaćin zemlja nečlanica NATO-a, te suradnjom s Hrvatskom ratnom mornaricom i Hrvatskim oružanim snagama s kojima su imali prvi put priliku za tako opsežno zajedničko djelovanje, ali i s načinom na koji ih je prihvatio hrvatski narod. "Nadam se da ćemo uskoro opet na sličan način surađivati s Hrvatskom kao i da će uskoro biti ponovno domaćin neke velike vježbe", rekao je Xenakis. Na novinarski upit je li vježba imala veze s nekom planiranom vojnom akcijom ili operacijom NATO snaga, primjerice pripremama za invaziju na Libanon, komodor Xenakis odgovorio je negativno. Što se tiče ruskog plovila koje je na ulazu u Jadransko more pratilo vježbu, rekao je da nije bila riječ o podmornici, kako su krivo prenijeli neki mediji, već o ruskom brodu usidrenom u međunarodnim vodama. To nije bila nikakva demonstracija sile, već je uobičajeno kada je u pitanju takva vježba da ruski brodovi dođu i vide što se događa, čime NATO nije uznemiren, ustvrdio je. Na upit o prosvjedima ekoloških udruga protiv vježbe, Xenakis je odgovorio kako je to normalna i redovita pojava pri vojnim vježbama. Proteklih 12 dana, osim u akvatoriju južnog i srednjeg Jadrana, vježba se održavala i na poligonima "Crvena zemlja" kod Knina i "Eugen Kvaternik" kod Slunja te u zrakoplovnim bazama Zemunik i Divulje. Jedina negativna stvar koja se dogodila tijekom vježbe bilo je ranjavanje talijanskog vojnika na slunjskom poligonu. Ova vježba će ostati ipak zapamćena i po jednom pozitivnom događaju. Na putničkom brodu Riviera Del Conero 21-godišnjem Talijanu je pozlilo, brod je potom preko radio veze izdao poziv za pomoć. Britanski pomoćni brod Fort George koji je sudjelovao u vježbi Noble Midas 07. bio je blizu te je poslao spasilački čamac na Riviera Del Conero, gdje je 21-godišnjaku pružena prva pomoć. Putniku je dijagnosticiran astmatični poremećaj te je trebao biti hospitaliziran. Nakon toga s britanskog broda je poslan helikopter na Riviera Del Conero, koji je potom preveo putnika na britanski bord Fort George, a kasnije i u bolnicu u Splitu. Fort George je Britanski vojni opskrbni brod koji je u vježbi Noble Midas 07. davao potporu NATO-vim pomorskim snagama. NATO-ve snage su uvijek spremne odgovoriti na humanitarne i civilne pozive za pomoć.

Više o vježbi pogledajte ovdje.
- 14:43 - Komentari (0) - Isprintaj - # -

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Studeni 2011 (1)
Rujan 2011 (1)
Kolovoz 2011 (1)
Lipanj 2011 (1)
Svibanj 2011 (5)
Travanj 2011 (5)
Ožujak 2011 (10)
Veljača 2011 (12)
Siječanj 2011 (11)
Prosinac 2010 (28)
Studeni 2010 (25)
Listopad 2010 (14)
Rujan 2010 (11)
Kolovoz 2010 (1)
Srpanj 2010 (22)
Lipanj 2010 (40)
Svibanj 2010 (33)
Travanj 2010 (30)
Ožujak 2010 (48)
Veljača 2010 (72)
Siječanj 2010 (38)
Prosinac 2009 (44)
Studeni 2009 (66)
Listopad 2009 (64)
Rujan 2009 (69)
Kolovoz 2009 (33)
Srpanj 2009 (51)
Lipanj 2009 (56)
Svibanj 2009 (53)
Travanj 2009 (71)
Ožujak 2009 (96)
Veljača 2009 (86)
Siječanj 2009 (59)
Prosinac 2008 (72)
Studeni 2008 (46)
Listopad 2008 (53)
Rujan 2008 (60)
Kolovoz 2008 (46)
Srpanj 2008 (41)
Lipanj 2008 (78)
Svibanj 2008 (69)
Travanj 2008 (91)
Ožujak 2008 (130)
Veljača 2008 (35)
Siječanj 2008 (11)
Prosinac 2007 (7)
Studeni 2007 (8)
Listopad 2007 (6)

OPSA blog

Poveznice

Kontakt

O nama