25

četvrtak

svibanj

2023

IDEMO VAN U RESTORAN









Zagreb, maltene, milijunski grad, pun je restorana u kojima se servira dobra domaća hrana , pa sve do restorana u kojima se može naći vrlo egzotična hrana sa svih kontinenata.
Očito volimo izlaziti, pa su restorani gotovo uvijek puni.

Ipak, naša tradicija ima kult domače i kod kuće kuhane hrane.

Sjećam se nekih stranih filmova, u kojima se likovi filma hrane u obližnjem restoranu, a prva jutarnja kave, uz doručak, ispija u susjednom kafiću.
Mi to, uglavnom, upražnjavamo kod kuće, ne samo zbog tradicije, nego i zbog naših novčanika.

Kuhanje je za mene umjetnost. Zahtjeva inventivnost, a unatoč rutini, uvijek s interesom očekujem finalni rezultat i sljubljivanje okusa.
Volim kuhati, ali sam prekinula raditi ručak. Dobivamo ga dostavom.
Povremeno radim kolač. Jučer napravila “Pavlovu”
Mislim da je dobro ispala.Evo fotke.




U kuhanju sam pristaša klasike.
Kako kod kuće, tako i u restoranu volim na tanjuru jelo koje sam zamislila ili naručila.
Nisam pristaša niza slijedova na sredini ogromnog tanjura, što je odlika visoke kuhinje/fine dining/. Meni je to naporno.

S visokom kuhinjom, srela sam se prije puno godina u Beču.
Bio je to argentinski restoran.
Po naruđbi, prvo jelo koje smo dobili, na ogromnom tanjuru, bilo je veličine male pljeskavice.
Od straha da ćemo ostati gladni pojeli smo puno kruha, ne znajući da nas čeka još 10 sljedova. “Patuljci pojma nemaju”/HRT 1994/





I kod izbora restorana volim jednostavnost, naravno, uz dobru hranu.
Ne trebaju mi Michelinove zvjezdice.
Kad si na putu, treba samo obratiti pažnju na broj parkiranih kamiona.
Šoferi kamiona najbolje znaju gdje se dobro jede.

A Michelinove zvjezdice?
Još 1900 god. braća Michelin izdala su vodič, koji bi pojednostavio putovanja.
Vodič je dao preporuke za hotele, restorane, popravak guma i ostale upute. za sigurno putovanje.
Akcenat je stavljen na restorane .
Odabrani su inspektori koji na isti način i danas ocjenjuju restorane.
Inspektori dolaze inkognito i naručuju i plaćaju hranu kao bilo koji drugi
posjetilac. Informacije o posjetama ne smiju dijeliti ni s vlastitom obitelji.
Za davanje ocjene, nije dovoljna samo jedna posjeta.
Ocjenjuje se kvaliteta hrane, namirnica, okusi i način kuhanja, iako se ocjenjuje samo restoran, a ne kuhar.

Restorani mogu dobiti od jedne do tri zvjezdice.

Jedna zvjezdica je za odličan restoran na koji naiđemo.
Dvije zvjezdice za restoran za koji se isplati skrenuti s puta.
Tri zvjezdice za restoran za koji vrijedi posebno putovati.

Ocjenjivanje je strogo, i u svijetu ima samo 2657 restorana sa zvjezdicama.
Hrvatska ima 10 restorana, od kojih je u Zagrebu jedan.

Oznake: gastro

25

utorak

travanj

2023

ZDRAVO ILI FINO ?

ZDRAVO ILI FINO ?









Naravno, i zdravo i fino.

Želimo li živjeti dugo i zdravo moramo paziti na prehranu.
Moramo odabrati zdravu hranu prilagođenu našem ukusu, koja će nam biti i fina.

Uz zdravu prehranu možemo, djelomično, produžiti i mladost i ljepotu.

Zdrava prehrana i kako se hraniti?
To je nauka kojom se bave liječnici i nutricionisti.
Mi, obični smrtnici znamo da moramo u organizam unijeti vitamine,
minerale, proteine, pravilne masnoće, voće, povrće, cjelovite žitarice, orašaste plodove itd, a uz mnogo tekućine. Tekućina se ne odnosi na alkohol/ha ha/
Moja generacija je odrasla na svinjskoj masti, špeku i čvarcima, a to se danas vraća na mala vrata u prehranu. Kakva promjena. O tempora o mores.

Ipak, zahvaljujući brizi za zdravlje, ljudi žive sve dulje.
Nekoć je dob od 50 god. bila visoka.
Danas je to druga priča, a visoka dob postaje problem za nacionalne ekonomije, pa se dob odlaska u mirovinu pokušava produžiti.
To nikako nije popularno i dovodi do protesta, čak i nemira na ulicama. Prinjer je Francuska.
Očekivani životni vijek ovisi i o standardu. U Europi, najduže žive Talijani, Francuzi, Španjolci i Grci. Oko 82 god ,Na Balearima, čak 84,9 god.
Očekivana životna dob Hrvata je 77,5 god. , a Bugara 72,1 god

A što je nezdrava hrana? Sve što nije zdravo.
Masna pržena hrana,
Treba izbjegavati rafinirane ugljikohidrate, sol, šećer,alkohol, i mnoge delicije.
Neki dan sam poželjela pečeno carsko meso. Vlada je to maltene preporučila i limitarala cijenu.
Nisam se rukovodila cijenom,nego time što je fino.
Još danas imam problema .Eto to je prava nezdrava hrana.
Volim i burgere od McDonaldsa.
Ne razumijem zašto ta vrsta hrane ima oznaku nezdrave hrane.
To je pecivo od integralnog brašna, burger od nemasne junetine i malo salate.
Naravno, nije za svaki dan.

Uz uobičajenu prehranu imamo i vegetarijance i vegane.
To bi trebalo biti zdravo.
Vegetarijanci ne jedu meso, riba je upitna.
Konzumiraju mlijeko, mliječne proizvode, jaja.
Vegani ne jedu nikakvu hranu koja dolazi od životinja niti ne nose odjeću proizvedenu od životinja.
Postati vegetarijanac je osobna odluka, koja može biti zdravstvena ili duhovna.

Da sam mlađa, sa izmijenjenim odnosom do životinja, mislim, bila bi vegetarijanka.

Danas živimo u svijetu gdje su visoko na ljestvici uz zdravlje, mladost, ljepota i novac.

Koliko god se trudili, mladost prolazi. Pojavio se “ageizam”
Ima profesija kod kojih je to naglašeno.
Sjećam se televizijske voditeljice, koja je vodila emisije o kulturi, lijepe gospođe, baršunastog glasa, koja je naprasno zamijenjena mlađim licem,

Nije to jedini slučaj i ne samo kod javnih profesija
U poslovnom svijetu, na primjer multinacionalke,često, nakon 50 god, života ,
uzimaju mlađi kadar.
S ljepotom je puno lakše. Danas, gotovo svatko može biti lijep, uz uslov da ima dovoljno novaca.
Sve nam je na raspolaganju. Vrhunska kozmetika, teretane s personalnim trenerima i bezbroj estetskih zahvata.
Što se tiče novca, nije jednostavno, ali ne i nemoguće.
Uz dobro obrazovanje, malo sreće, može se .

Oznake: gastro

16

subota

srpanj

2022

STARI ROŠTILJ

STARI ROŠTILJ







Vjerujem da većina voli roštilj , grill, ili BBQ, kako u zadnje vrijeme zovu tu slasnu hranu

Naša kuharska zvijezda, Tomica Špiček, ima svoje TV nastupe, prezentirajući meso sa roštilja pod nazivom BBQ .

Kada je nastao roštilj?

Nema podataka, koji bi upućivali na godinu ili osobu koja bi se mogla pohvaliti izumom.

Ipak, za pretpostaviti je, da su ljudi još u prapovijesti shvatili da je pečeno meso ukusnije od sirovog, pa je lovac počeo peći meso na otvorenom.
Bio je to muški posao, dok su žene bile okupirane djecom i drugim poslovima.
I danas se smatra da je taj način pripremanja hrane predodređen za muške.

Novija povijest roštiljanja vezana je za SAD i njihove doseljenike, koji su
u osvajanju teritorija, spremali hranu na taj prihvatljiv način, kao i na Karibe, koji su roštiljanje zvali Barbecoa. Taj naziv je, po svoj prilici, preteča naziva BBQ.

Danas se roštilja posvuda, sa malim razlikama, prilagođenim nacionalnim kuhinjama.

Na roštilju se priprema gotovo sve. Prvenstveno meso, riba ,gljive, perad, povrće, sir ,tofu i drugo.

Roštiljanje, kod nas, još uvijek se , uglavnom, prakticira na otvorenom i na metalnim rešetkama.
Koristi se ugljen, briketi, plin, a i struja. Međutim, miris po dimu je prednost.

Kako vrijeme nosi svoje, pojavljuju se novi sofisticirani roštilji sa oblogom od keramike, koju je čak koristila Nasa, pod nazivom Egg i drugi. Nisu baš jeftini.

Lično, pristaša sam još uvijek, starinskih roštilja, kao ovaj na gornjoj slici.

Imali smo puno lijepih okupljanja i finog jela ispred njega.
Danas izgleda atraktivno na drugi način, kao i naš naručeni mix, koji nam susjedni roštiljar donese u stan. Ali to je jedna druga priča.




Oznake: gastro

28

ponedjeljak

ožujak

2022

VEGANSKA TORTA

VEGANSKA TORTA









Od susjede sam dobila komad veganske torte “Om chanting torta”
Bila je jako fina pa sam zamolila recept.

Ja nisam veganka. Nisam čak ni vegetarijanka, iako bi sa današnjim životnim iskustvom rado bila vegetarijanka.
Međutim, smatram da je za tako veliku promjenu u prehrani, ipak prekasno.

Po dobivenom receptu, napravila sam tortu, koja je bila tako dobra da nije stigla biti fotografirana. Odmah smo je smazali.
Ostao je tek komadić, koji sam spasila za fotografiju.

Međutim, naziv veganska torta, naveo me je da provjerim moje znanje o veganstvu.

Naletila sam na jedan dobar članak Doris Lin, američke aktivistice za prava životinja
.
Pročitala sam njen članak “Što je veganizam”,u kojem kaže da je veganizam praksa minimiziranja štete nad svim životinjama.

Vegani ne jedu ništa povezano sa životinjama, kao meso, ribu, mlijeko, jaja,sir, med i sl..
Vegani jedu voće, povrće, sjemenke, a ta prehrana uključuje i proteinske proizvode od graha, soje u formi mesa, kobasica itd.
Vegetarijanci ne jedu meso i ribe, ali konzumiraju mlijeko, sir, jaja i med.

Veganstvo je podvrsta vegetarijanstva.

Vegetarijanstvo je odavna prisutno, kako radi religijskih, duhovnih ili zdravstvenih razloga.

Ima ljudi koji imaju urođenu odbojnost hrani životinjskog podrijetla.

Primjer je bio i prof. Č. Veljačić,orijentalist, koji je predavao filozofiju, na sveučilištu u Zagrebu. On je još kao malo dijete odbijao nositi remen od životinjske kože.
Niz godina živio je u Šri Lanki ,/ nekadašnj Ceylon/ kao budistički svećenik, a hranio se je sa zdjelicom riže dnevno. Umro je 1957 god. u Americi.
Imala sam sreću upoznati ga.

Veganstvo se je kao pristup životu pojavilo 1944 god. i protivi se svemu što bi kao rezultat imalo iskorištavanje životinja.

Veganstvo je zapravo stroži oblik vegetarijanstva.

Vegetarijanci smatraju da je život svih živih bića svet i protive se ubijanju životinja radi prehrane ljudi, kao i korištenje životinja za odjeću ili slično.
Vegani imaju isti, ali postroženi pristup.

Oznake: gastro

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.