25

četvrtak

svibanj

2023

IDEMO VAN U RESTORAN









Zagreb, maltene, milijunski grad, pun je restorana u kojima se servira dobra domaća hrana , pa sve do restorana u kojima se može naći vrlo egzotična hrana sa svih kontinenata.
Očito volimo izlaziti, pa su restorani gotovo uvijek puni.

Ipak, naša tradicija ima kult domače i kod kuće kuhane hrane.

Sjećam se nekih stranih filmova, u kojima se likovi filma hrane u obližnjem restoranu, a prva jutarnja kave, uz doručak, ispija u susjednom kafiću.
Mi to, uglavnom, upražnjavamo kod kuće, ne samo zbog tradicije, nego i zbog naših novčanika.

Kuhanje je za mene umjetnost. Zahtjeva inventivnost, a unatoč rutini, uvijek s interesom očekujem finalni rezultat i sljubljivanje okusa.
Volim kuhati, ali sam prekinula raditi ručak. Dobivamo ga dostavom.
Povremeno radim kolač. Jučer napravila “Pavlovu”
Mislim da je dobro ispala.Evo fotke.




U kuhanju sam pristaša klasike.
Kako kod kuće, tako i u restoranu volim na tanjuru jelo koje sam zamislila ili naručila.
Nisam pristaša niza slijedova na sredini ogromnog tanjura, što je odlika visoke kuhinje/fine dining/. Meni je to naporno.

S visokom kuhinjom, srela sam se prije puno godina u Beču.
Bio je to argentinski restoran.
Po naruđbi, prvo jelo koje smo dobili, na ogromnom tanjuru, bilo je veličine male pljeskavice.
Od straha da ćemo ostati gladni pojeli smo puno kruha, ne znajući da nas čeka još 10 sljedova. “Patuljci pojma nemaju”/HRT 1994/





I kod izbora restorana volim jednostavnost, naravno, uz dobru hranu.
Ne trebaju mi Michelinove zvjezdice.
Kad si na putu, treba samo obratiti pažnju na broj parkiranih kamiona.
Šoferi kamiona najbolje znaju gdje se dobro jede.

A Michelinove zvjezdice?
Još 1900 god. braća Michelin izdala su vodič, koji bi pojednostavio putovanja.
Vodič je dao preporuke za hotele, restorane, popravak guma i ostale upute. za sigurno putovanje.
Akcenat je stavljen na restorane .
Odabrani su inspektori koji na isti način i danas ocjenjuju restorane.
Inspektori dolaze inkognito i naručuju i plaćaju hranu kao bilo koji drugi
posjetilac. Informacije o posjetama ne smiju dijeliti ni s vlastitom obitelji.
Za davanje ocjene, nije dovoljna samo jedna posjeta.
Ocjenjuje se kvaliteta hrane, namirnica, okusi i način kuhanja, iako se ocjenjuje samo restoran, a ne kuhar.

Restorani mogu dobiti od jedne do tri zvjezdice.

Jedna zvjezdica je za odličan restoran na koji naiđemo.
Dvije zvjezdice za restoran za koji se isplati skrenuti s puta.
Tri zvjezdice za restoran za koji vrijedi posebno putovati.

Ocjenjivanje je strogo, i u svijetu ima samo 2657 restorana sa zvjezdicama.
Hrvatska ima 10 restorana, od kojih je u Zagrebu jedan.

Oznake: gastro

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.