29

četvrtak

prosinac

2022

ZA STARIJE



Danas specijalan tekst...
Za starije...

Trebali bismo biti ponosni, jer smo najbolja generacija svih vremena!
- Rođeni 40/50/60...
- Odrasli u 50/60/70...
- Obrazovani u godinama 50/60/70/80...
- Ušli u 60-te, 70-te, 80-te, 90-te...
Napravili smo kaos 80/90...
Stabilizirali se 2000-ih...
Bili mudriji 2010-ih...
Sada je 2022., uskoro 2023.!

Živimo u:
OSAM različitih desetljeća.
DVA različita stoljeća.
DVA različita milenijuma.

Prošli smo kroz:
Ţ-> ň;
ý -> úň;
ű + ™ + Ŕ -> You tube

Od žičnog do bežičnog protoka informacija, rukom pisanog pisma Ś, do e-maila » i WhatsAppa ń
Učili smo o španjolskoj gripi ', uhvatili Korona virus 7.
Počelo je sa zvonolikim hlačamaz, prešlo u skini hlače¶
@a sada možeš nositi sve, pa čak i poderane. 
Hodamo¶, vozimo bicikl ´ű
B, vozimo —... putovali smo vlakom†, morem ó, zrakom ... a sada čekamo SpaceX € Elona Muska, za put na Mars.

Vau!!! Kakav je bio naš život!
p-
Da, zapravo smo prošli kroz mnogo više medija i prijevoznih sredstava nego ijedna generacija prije nas!
Imali smo analogno djetinjstvo đ i digitalno odrastanje Ą .
Naša generacija je živjela i svjedočila najviše promjena u svim dimenzijama života!

Naša generacija je dala novu paradigmu toj riječi "PROMJENA." ‹…é€ńŚň°ł{ě

Hvala OO za ovaj divan, sadržajan i nevjerojatan život, na rolerkosteru promjena i napretka!
Svakako, još uvijek učimo o ljubavi, etici, ekologiji i o još mnogo toga, držeći se za ruke.

Moje najljepše želje, dragi moji prijatelji, svima vama koji ste bili, jeste, i koji nećete biti kao nitko drugi!
Nijedna buduća generacija neće biti kao naša!
Nastavimo živjeti naše živote do maksimuma, dan po dan!

Proslijedite svojim prijateljima koji su živjeli i još uvijek žive ovu divnu priču.
ô˛őÍ•“‘’

Oznake: za starije

24

subota

prosinac

2022

BOŽIĆNI KUGLOF



BOŽIĆNI KUGLOF





Kuglof je kolač pečen u okruglom rebrastom kalupu sa rupom u sredini. Dolazi pod raznim nazivima kao Bundt Cake, Gugelhupf, Babovka i td

Kolač je vjerojatno nastao od kruha koji se je u pojedinim slučajevima oplemenio šećerom, voćem ili sastojcima koje je domaćica imala u kući.

Kolač ima svoju povijest. Smatra se da su ga radili i stari Rimljani jer je prigodom jednog iskapanja pronađen kalup kolača.

Nakon Rimljana, popularnost kolača narasla je u 15 stolječu, a renesansu je doživio u 19 stoljeću, kada ga je otkrio habsburški car Franjo Josip.

Riječ kuglof, dolazi od riječi “Gugel” kapuljača i “Hupfen” skakati.
Zato jer, dolazi iz okruglog kalupa iz kojeg iskače zahvaljujući germi.

Danas ga svojataju Austrijanci i Francuzi. Francuzi održavaju i festival kuglofa vjerujući da su ga u Francusku donijela 3 kralja po povratku iz Betlehema.
Austrijanci su ga prihvatili po odlasku Turaka, a danas je neizostavni kolač austrijskih kavana, gdje ga poslužuju uz tople napitke.

Mi smo ga prihvatili od Bečana.

Kod nas se radi sa dodacima čokolade, grožđica, oraha, badema, smokava te raznog drugog voća.

Kod mene je kuglof nezaobilazni kolač na božićnom i uskršnjem stolu Pokoji puta ispečem ga i u toku godine.

Radim “Mramorni Kuglof” koji se radi dodavanje čokolade.
Ne koristim germu nego prašak za dizanje.
Jednostavnije je. Nisam ja “Masterchef”

20

utorak

prosinac

2022

BEZ NASLOVA



























































19

ponedjeljak

prosinac

2022

MILIJARDERI NAŠEG VREMENA


MILIJARDERI NAŠEG VREMENA









Pandemijom ugroženo planetarno gospodarstvo nije spriječilo rast broja milijardera u svijetu.

Prema Forbesovoj listi milijardera, u 2021 g. broj milijardera popeo se je do brojke od 2770 s akumuliranim bogatstvom od 13,1 bilijuna dolara.

Prisutni su svuda, a uz razvikane milijardere kao Gates, Zuckerberg, Musk , Arnault, iz SAD-a i Europe pojavljuje se sve više kineskih, ruskih, indijskih i drugih.

Velik broj tih poslovnih ljudi ulaže sredstva u industrije koje zagađuju okoliš i emitiraju milijune tona CO2, što utječe na klimatske promjene.
Ne treba zanemariti ni zagađenja iz niza privatnih jahti i aviona.

S druge strane, glad kuca na vrata mnogih nacija, zbog klimatskih promjena, ratova i drugog.
Prema statistici, 800 milijuna ljudi je gladno.
Samo jedan mali procent bogatstva milijardera mogao bi riješiti glad na našem planetu.

Lista najbogatijih ljudi na svijetu se mijenja.

Do nedavno, titulu najbogatijeg držao je ekscentrični milijarder Elon Musk, koji je toliko sveprisutan da umalo ne iskače iz svake paštete.
Nakon kupnje Twittera i pada vrijednosti dionica Tesle, Musk danas vrijedi 177 milijardi $. te je drugi najbogatiji.

Najbogatiji milijarder je , momentalno, Francuz Bernard Arnault, direktor LVMT lanca prodaje super luksuzne robe, koji vrijedi 188 milijardi $.

Od svih milijardera, Elon Musk je ipak najživopisniji.
Taj 51 godišnjak rođen je u Južnoj Africi.
Po vlastitom priznanju, pati od Aspergerovog sindroma, spektra autizma.
Možda je to jedan od razloga za osnivanje tvrtke ”Neurolink” koja se bavi traženjem pomoći neurološkim kliničkim slučajevima, kao i pokušajima simbioze čovjeka i umjetne inteligencije. On je istinski transhumanist.

Osnivač je i tvrtke Spacex. Spacex dizajnira, proizvodi i šalje u svemir rakete. Jedna od svrha je, slanje satelita u svemir kao osiguranje 5G mreže Starlink, suradnja s američkom vojskom, slanje tereta na svemirsku stanicu, u perspektivi kolonizacija Marsa i još mnogo toga.

Kupnjom Twittera, najavio je slobodu govora na toj mreži, a odmah je zatvorio račun novinara koji je pratio letove njegovih aviona.
Navodno je pod pritiskom, vratio račun novinara, i zatražio glasanje o svom statusu CEO twittera. Najnovija vijest je da je 52% glasača bilo za njegovu ostavku.

Ekscentrični milijarder ima osmero djece.
Posljednje dvoje djece ima sa partnericom, kanadskom pjevačicom Grimes, koja za sebe tvrdi da je paganska vještica.
Prvo muško dijete, nazvali su X AE A-12, a djevojčicu Exa Dark Siderael. Bože, koliko je sve ekscentrično

Moglo bi se još puno toga napisati.
Ipak ću, samo navesti da je Musk obustavio plaćanje Ukrajini interneta Starlink .
Također nema odgovora predstavniku UN-a, na preporuku da 2%
svojih milijardi usmjeri na pomoć gladnima.

/Fotografije s interneta/

Oznake: milijarderi

09

petak

prosinac

2022

HUMOR NAŠ SVAGDAŠNJI





















DODATAK


























































08

četvrtak

prosinac

2022

ŠTO SE JEDE ZA BOŽIĆ

ŠTO SE JEDE ZA BOŽIĆ



/skinuto s interneta/


Božić je kršćanski blagdan, koji se slavi gotovo u cijelom svijetu.

Po tradiciji, za Božić se kiti božićno drvce, pjevaju božićne pjesme, ide na polnoćku i organizira se obiteljsko i prijateljsko druženje.

Obiteljsko druženje podrazumijeva i božićne gurmanske specijalitete, koji se pomno planiraju i pripremaju za obitelj i prijatelje. Obitelj i prijatelji se taj dan međusobno darivaju.

Danas je taj blagdan postao previše komercijaliziran. Zatrpani smo ponudama sa svih strana, ali radost okupljanja i mistika Božića ostaje.

Pripremanje i konzumiranje tradicionalnih delicija, važan je dio obiteljskih i prijateljskih okupljanja.

Hrvatska je mala zemlja podijeljena na više više regija, a svaka od tih regija ima specifičnosti u gastronomiji.
To se reflektira i na odabir hrane, koju pripremamo i degustiramo za Božić.

Kod božićnih blagdana, tradicionalno imamo jela za Božić i jela za Badnjak.

Badnjak je sve do 1962 g. do drugog vatikanskog koncila imao za kršćane obavezan post i nemrs.
Sjećam se, kao djevojčica, cijela obitelj je na Badnjak postila, i tek navečer, poslužio se je pravi obrok.
Najčešće je to bila sarma.
Danas post nije obavezan, ali tradicija je ostala pa se na Badnjak ne jede meso, nego riba.
Od religije do regije riblje delicije se razlikuju, pa se u Slavoniji radi fiš paprikaš, a u Istri i Dalmaciji bakalar, ali i druge vrste riba
Bakalar se sprema na razne načine, a najpoznatiji su bakalar na bijelo ili na crveno.
U kontinentalnoj Hrvatskoj, uz sve vrste riba, poslužuju se plodovi mora, razne vrste rižota, kao crni rižot od sipe, lignje i .drugo.

Božićni meni je drugačiji i ima svoje specijalitete.
U kontinentalnom dijelu Hrvatske i u Zagrebu, pretežno se priprema pečena purica ili pečeno pile sa mlincima. Neizostavan prilog je francuska, zelena ili grah salata.
Umjesto purice i pileta, širom zemlje serviraju se razne vrste pečenog
mesa, kao svinjetina, odojak, teletina, janjetina, patka i drugo, sa mlincima, krumpirom ili drugim prilozima.
Dalmacija sprema svoju deliciju, pašticadu sa njokima, ali ne nužno samo Dalmacija.
Neizostavno božićno jelo je sarma i arambašići.

Od kolača, prisutni su sitni kolačići s kojima su se nekad natjecale domaćice, kako u kvaliteti tako i po broju vrsta kolačića.
Božićni kolači su uglavnom suhi kolači, a prednjače orehnjače i makovnjače.

Najvažnije i najljepše je ipak uživanje u blagdanskom obiteljskom druženju.

02

petak

prosinac

2022

BOŽIĆNO DRVCE

BOŽIĆNO DRVCE






Kad padne Badnja noć, kad skupimo se svi
Mali i veliki, kompletna family
Vani snijeg, bjelina,
A u srcu neka blagost i toplina
Dobri ljudi i oni zli
K’o nekom tajnom niti vezani smo svi
Ovu noć
/Srebrna Krila/


Vrijeme je Adventa, Dolazi nam Božić.
Počinjemo se spremiti za njega.
Razmišljamo o nabavi božićnog drvca, jelovniku, okupljanju
obitelji, i drugih nam dragih osoba

Božić je između ostalog obiteljski blagdan koji potiče zajedništvo,
dobrotu, pozitivne emocije ,druženje, suosjećanje za članove obitelji ali i za one druge kojima je suosjećanje i pomoć potrebna.

Simbol Božića, kao i tradicija je božićno drvce.

Ono će nam donijeti radost, božićni duh i određenu mističnost.
Božića.

Drvce može biti bor, jela , smreka, ali može biti i umjetno od nerazgradive plastike.

Pristaša sam prirodnog bora jer je plastika zagađivač okoline sa emisijom CO2, a obično se proizvodi u daljim destinacijama, pa je transport dodatni zagađivač.

Kod prirodnih drvca, čuje se prigovor da dolazi iz sječe šuma, i bacanja istih nakon blagdana.
Međutim, drvca dolaze iz rasadnika, a odbačena drvca se melju u smjesu za kompost.
Uvijek postoji mogućnost i kupnje drvca u tegli, a takovo se drvce poslije može posaditi.
Moja iskustva su dobra pa imamo već nekoliko lijepih velikih borova izraslih iz tegla, a drvce se može čuvati i u samoj tegli do idućih blagdana.





Drvce se kiti prema ukusu, mogućnostima, sa kuglicama, bombonima, električnim lampicama i drugim.
Sprejeve bi trebalo izbjegavati, kao i blizinu grijaćeg tijela i prejakog svjetla, kao i preteški nakit.

Drvce je živo, diše i moramo biti dobri prema njemu.
Ono će nam onda dati lijep miris i lijepu atmosferu.

SRETNI BLAGDANI





/i ja čestitam/

/Fotografije su sa interneta/

Oznake: Božić

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.