Božić je kršćanski blagdan, koji se slavi gotovo u cijelom svijetu.
Po tradiciji, za Božić se kiti božićno drvce, pjevaju božićne pjesme, ide na polnoćku i organizira se obiteljsko i prijateljsko druženje.
Obiteljsko druženje podrazumijeva i božićne gurmanske specijalitete, koji se pomno planiraju i pripremaju za obitelj i prijatelje. Obitelj i prijatelji se taj dan međusobno darivaju.
Danas je taj blagdan postao previše komercijaliziran. Zatrpani smo ponudama sa svih strana, ali radost okupljanja i mistika Božića ostaje.
Pripremanje i konzumiranje tradicionalnih delicija, važan je dio obiteljskih i prijateljskih okupljanja.
Hrvatska je mala zemlja podijeljena na više više regija, a svaka od tih regija ima specifičnosti u gastronomiji.
To se reflektira i na odabir hrane, koju pripremamo i degustiramo za Božić.
Kod božićnih blagdana, tradicionalno imamo jela za Božić i jela za Badnjak.
Badnjak je sve do 1962 g. do drugog vatikanskog koncila imao za kršćane obavezan post i nemrs.
Sjećam se, kao djevojčica, cijela obitelj je na Badnjak postila, i tek navečer, poslužio se je pravi obrok.
Najčešće je to bila sarma.
Danas post nije obavezan, ali tradicija je ostala pa se na Badnjak ne jede meso, nego riba.
Od religije do regije riblje delicije se razlikuju, pa se u Slavoniji radi fiš paprikaš, a u Istri i Dalmaciji bakalar, ali i druge vrste riba
Bakalar se sprema na razne načine, a najpoznatiji su bakalar na bijelo ili na crveno.
U kontinentalnoj Hrvatskoj, uz sve vrste riba, poslužuju se plodovi mora, razne vrste rižota, kao crni rižot od sipe, lignje i .drugo.
Božićni meni je drugačiji i ima svoje specijalitete.
U kontinentalnom dijelu Hrvatske i u Zagrebu, pretežno se priprema pečena purica ili pečeno pile sa mlincima. Neizostavan prilog je francuska, zelena ili grah salata.
Umjesto purice i pileta, širom zemlje serviraju se razne vrste pečenog
mesa, kao svinjetina, odojak, teletina, janjetina, patka i drugo, sa mlincima, krumpirom ili drugim prilozima.
Dalmacija sprema svoju deliciju, pašticadu sa njokima, ali ne nužno samo Dalmacija.
Neizostavno božićno jelo je sarma i arambašići.
Od kolača, prisutni su sitni kolačići s kojima su se nekad natjecale domaćice, kako u kvaliteti tako i po broju vrsta kolačića.
Božićni kolači su uglavnom suhi kolači, a prednjače orehnjače i makovnjače.
Najvažnije i najljepše je ipak uživanje u blagdanskom obiteljskom druženju.