Kuglof je kolač pečen u okruglom rebrastom kalupu sa rupom u sredini. Dolazi pod raznim nazivima kao Bundt Cake, Gugelhupf, Babovka i td
Kolač je vjerojatno nastao od kruha koji se je u pojedinim slučajevima oplemenio šećerom, voćem ili sastojcima koje je domaćica imala u kući.
Kolač ima svoju povijest. Smatra se da su ga radili i stari Rimljani jer je prigodom jednog iskapanja pronađen kalup kolača.
Nakon Rimljana, popularnost kolača narasla je u 15 stolječu, a renesansu je doživio u 19 stoljeću, kada ga je otkrio habsburški car Franjo Josip.
Riječ kuglof, dolazi od riječi “Gugel” kapuljača i “Hupfen” skakati.
Zato jer, dolazi iz okruglog kalupa iz kojeg iskače zahvaljujući germi.
Danas ga svojataju Austrijanci i Francuzi. Francuzi održavaju i festival kuglofa vjerujući da su ga u Francusku donijela 3 kralja po povratku iz Betlehema.
Austrijanci su ga prihvatili po odlasku Turaka, a danas je neizostavni kolač austrijskih kavana, gdje ga poslužuju uz tople napitke.
Mi smo ga prihvatili od Bečana.
Kod nas se radi sa dodacima čokolade, grožđica, oraha, badema, smokava te raznog drugog voća.
Kod mene je kuglof nezaobilazni kolač na božićnom i uskršnjem stolu Pokoji puta ispečem ga i u toku godine.
Radim “Mramorni Kuglof” koji se radi dodavanje čokolade.
Ne koristim germu nego prašak za dizanje.
Jednostavnije je. Nisam ja “Masterchef”