Vjerujem da većina voli roštilj , grill, ili BBQ, kako u zadnje vrijeme zovu tu slasnu hranu
Naša kuharska zvijezda, Tomica Špiček, ima svoje TV nastupe, prezentirajući meso sa roštilja pod nazivom BBQ .
Kada je nastao roštilj?
Nema podataka, koji bi upućivali na godinu ili osobu koja bi se mogla pohvaliti izumom.
Ipak, za pretpostaviti je, da su ljudi još u prapovijesti shvatili da je pečeno meso ukusnije od sirovog, pa je lovac počeo peći meso na otvorenom.
Bio je to muški posao, dok su žene bile okupirane djecom i drugim poslovima.
I danas se smatra da je taj način pripremanja hrane predodređen za muške.
Novija povijest roštiljanja vezana je za SAD i njihove doseljenike, koji su
u osvajanju teritorija, spremali hranu na taj prihvatljiv način, kao i na Karibe, koji su roštiljanje zvali Barbecoa. Taj naziv je, po svoj prilici, preteča naziva BBQ.
Danas se roštilja posvuda, sa malim razlikama, prilagođenim nacionalnim kuhinjama.
Na roštilju se priprema gotovo sve. Prvenstveno meso, riba ,gljive, perad, povrće, sir ,tofu i drugo.
Roštiljanje, kod nas, još uvijek se , uglavnom, prakticira na otvorenom i na metalnim rešetkama.
Koristi se ugljen, briketi, plin, a i struja. Međutim, miris po dimu je prednost.
Kako vrijeme nosi svoje, pojavljuju se novi sofisticirani roštilji sa oblogom od keramike, koju je čak koristila Nasa, pod nazivom Egg i drugi. Nisu baš jeftini.
Lično, pristaša sam još uvijek, starinskih roštilja, kao ovaj na gornjoj slici.
Imali smo puno lijepih okupljanja i finog jela ispred njega.
Danas izgleda atraktivno na drugi način, kao i naš naručeni mix, koji nam susjedni roštiljar donese u stan. Ali to je jedna druga priča.