Zivot u Zabolandu

15.12.2016., četvrtak

Kicenje bora

Dok se u domovini bor kiti tradicionalno dan prije Bozica, tj. 24. prosinca u Zabolandu je to malo drugacije. U ovoj prici se radi naravno o kucnim borovima, ne onima koje grad , opcina ili ducani postavljaju.

Ovdje se bor kiti nakon Sinterklaasa (5.12.), do negdje prije Bozica, no nije odredjeno tocno kada. Najveci ljubitelji bora, bor kupuju i kite vec 6.12. U vikendu nakon Sinterklaasa (ovaj put 10. i 11. prosinca) je vrhunac nabave i kicenja bora. Svako malo prosece ispod prozora netko sa borom na ramenu. Nakon toga pada potraznja, ali svako malo jos netko kupi bor. Borovi obicno ostaju okiceni do nakon Nove godine, a ponekada kao i u Hrvatskoj do Sv. tri kralja. Borova za sad jos uvijek ima za kupiti u raznim ducanima od prehrabenih supermarketa do ducana sa gradjevinskim materijalom.

Ove godine i mi imamo bor. Jucer smo kupili mini bor u Albert Heijnu za sedam eura (cetiri eura popust uz AH bonus karticu). Laura je jako htjela imati bor, dok ja vec deset godina nemam potrebu za time, jer za Bozic i Novu tak nisam doma. No razlika je i u tome sto ja nikada nisam imao ni potrebu imati bor desetak dana ili dva tjedna prije Bozica. Eto tako sad i mi imamo bor. Eh da, i bozcinu zvijezdu smo morali nabaviti. Veliku crvenu zvijezdu u prozoru koja svijetli. To je za Lauru draga uspomena iz djetinstva koja je obavezna uz osjecaj Bozica. Moze se vidjeti u puno domova u nasem kvartu.

P.S. eh.. da bor je u tegli, i to je bio uvjet, tak da idemo u sijecnju najverojatnije na posumljavanje.

Oznake: Bor


<< Arhiva >>