Zivot u Zabolandu

13.03.2020., petak

"Hrčkarenje"

Nikoga neće iznenaditi ako vam kažem da je u Žabolandu broj zaraženih u međuvremenu više od 800. Još nisu zatvorili granice, te je plan i dalje da škole u ponedjeljak budu otvorene, usprkos pitanjima i kritikama, jer zašto žabolandski stručnjaci preporučuju da škole ostanu otvorene, dok se iste zatvaraju u Francuskoj, Belgiji, Danskoj...

Međutim situacija se od jučer poslijepodne naglo promijenila. Čim su uvedene nove restriktivne mjere, ljudi kao da su se trgnuli, kao da ih je nešto ugrizlo i odmah su krenuli u dućane. Odjednom i kod nas prazne police, kao u Francuskoj. Danas sam i ja otisao u nabavku, redovna kupovina, nista posebno, ali i da provjerim situaciju svojim očima. Police u Albert Heijnu i Lidlu, nisu bile prazne, ali je bila prilicna gužva u dućanima. Od jedne blagajnice sam čuo da je pet puta više kupaca nego obično petkom.

Na redovnoj konferenciji za novinare opet se pojavio premijer Mark Rutte. „Hrčkarenje“, doslovni prijevod nizozemske riječi, je nazvao nepotrebnim i društveno nepristojnim ponašanjem. Jer zamislite kako je nekom tko je cijeli dan radio, baš u ova zahtjevna vremena. pa navečer otišao u lokalni supermarket, da bi tamo zatekao poluprazne police. „Prestanite hrčkariti!“ bila je jasna poruka premijera. Žabiland je drugi najveći proizvođač hrane na svijetu, no psihologija je gadna stvar. U novinama su neki stručnjaci objasnili taj fenomen, koji je dobar za nas pojedince, ali loš za društvo jer upravo zbog hrčkarenja dolazi do nestašica. Psihološki nam daje utjehu da imamo kontrolu nad situacijom. Pri tome su ti isti stručnjaci priznali da su i sami hrčkarili. „I ja sam samo čovjek od krvi i mesa s malom djecom doma.“ Mrak.

Ne znam je li u hrvatskom hrčkarenje pravopisna riječ, ali ako nije sigurno bi ju trebalo uvesti.

Jučer navečer, nakon proglašenja tih mjera, otišao na kebeb kod Xavija. Osjećala se neka čudna atmosfera u zraku. Par sati ranije, sve je još bilo normalno. Na kebab štandu mogao si dezinficirati ruke alkoholom. Realno, teško da je u turskoj zajednici netko zaražen, jer oni ne idu na skijanje u Sjevernu Italiju, kao neke autohtone hokejske obitelji. No naravno nikad se ne zna. Broj izoliranih u Oosterbeeku, je barem službeno, još uvijek veći nego u Arnhemu.

Oznake: Corona, virus, Arnhem, premijer, hrčkarenje


<< Arhiva >>