Zivot u Zabolandu

24.06.2019., ponedjeljak

Hoce li Maarten van der Weijden uspijeti?

Najlegendarnija utrka Zabolanda je svakako klizacka Utrka jedanaest gradova Frieslanda (Elfstedentocht). Kada se kanali u Frieslandu zamrznu, citav Zaboland uhvati groznica…strasna groznica… A samo najizdrzljiviji uspijevaju zavrsiti 200 kilometara iscrpljujuce utrke.

No, sad je lipanj i Maarten van der Weijden nije klizac, nego plivac. On je bivsi zabolandski prvak i olimpijski pobjednik (Peking 2008.) na 10 kilometara na otvorenim vodama, koji je prije toga prebolio leukemiju od koje se lijecio od 2001. Do 2005. Njegov cilj je otplivati 200 kilometara utrke kroz jedanaest gradova Frieslanda (Elfstedenzwemtocht) i time prikupiti novac za borbu protiv raka.

Krenuo je u petak, a danas navecer bi trebao stici na cilj u Leeuwarden, gdje i je zapoceo utrku. Vise od tri dana plivanja, uz par sati spavanja u satoru na pratecem camcu i kratke pauze za jelo i pice.

Prosle godine u ovo doba je isto pokusao, ali nije uspio. Nakon 163 preplivana kilometra morao je odustati zbog totalne izmorenosti. Kako mu je koza bila smezurana i rastopljena od vode mozete si samo zamisliti. Logicno, nakon toga se nekoliko tjedana morao oporavljati. Iako nije uspio njegov pokusaj je tada ujedinio Zaboland. Mozda bas zato sto nije uspio. Jutros je medjutim oko 7 sati prosao tu tocku, na kojoj je prosle godine stao i hrabro nastavio dalje. Imao je nekih problema sa odijelom na kojem su se pojvile pore, ali i dalje nastavlja. Kroz gradove i sela ga uz kanale bodri ga na tisuce ljudi. Poneki od njih uz dopustenje plivaju po par kilometara s njime za podrsku. Izvjestaji s ovog poduhvata su na svim vijestima i na svim zabolandskim medijima cijeli vikend.

Jos mu je ostalo cetiri kilometra... njegovi zamasi su polagani, ali i dalje ima brzinu. U Leeuwaardenu ga ocekuje, pa gotovo cijeli Zaboland. Hoce li uspjeti?

<< Arhiva >>