Zivot u Zabolandu

30.10.2018., utorak

Bolnica RIP

Prošlog četvrtka su u Žabolandu zatvorene dvije bolnice. Jedna u Amsterdamu (u kvartu Slotervaart, na zapadu grada), a jedna u gradu Lelystad u provinciji Flevoland. Razlog? Bolnice su bankrotirale, te im je poput neke poslovne firme stavljen ključ u bravu. Sve je to posljedica primjene tržišne ekonomije u zdravstvu, kao što je slučaj u Žabolandu od 2006. i velike moći privatnih zdravstvenih osiguranja.

U Lelystadu je pod tu bolnicu potpadalo 180,000 ljudi, koji će sada morati u druge i puno dalje bolnice. No pitanje je hoće li tamo doći na red ili naći mjesto, jer su i druge bolnice pune na najjače. U bolnici MC Slotervaart su specijalisti dobili 24 sata da 150 pacijenata, koje leže na odjelima, smjeste u druge bolnice. Za mnoge nisu uspeli, pa su bili prisiljeni otići doma i čekati. Jedna od scena na rastanku: starija pacijentica marokanskog porijekla snažno i dugo grli svog doktora. Neki ljudi donose cvijeće u bolnicu. Osoblje bolnice ne zna hoće li uopće dobiti premještaj ili novi posao. Zadnjih dana je u Lelystadu bilo veliko pitanje hoće li svi pacijenti dobiti hranu. Čistaćice su čistile samo najpotrebnije. Pacijenti su nosili posteljinu od doma, jer se od subote više nije mijenjala. Jedna majka, čija djeca su redovito trebala u bolnicu, je izjavila: „Iskreno nije bila to jako dobra bolnica, ali bolje i loša bolnica nego nikakva.“

Na naslovnicama dnevnih novina u petak je osvanula fotografija balkona bolnice u Slotervaartu na kojem visi bijela plahta, a crvenim, gotovo krvavim slovima piše R.I.P. Plahtu je izvjesilo osoblje bolnice. Oni su se do zadnjeg dana nadali da će se naći rješenje, ali do toga nije došlo. Mnogima nije jasno kako je moguće da je država prije nekoliko godina u doba krize, izvlačila banke, kojima je prijetila propast, a sada nije mogla spasiti dvije bolnice.

Žalost u Žabolandu (jednoj od najrazvijenijih zemalja Zapadne Europe) anno 2018.

Oznake: bolnica, tržišna ekonomija


<< Arhiva >>