Zivot u Zabolandu

23.10.2016., nedjelja

Pravo na zivot i smrt

Jedna od vijesti koja je u zadnje vrijeme potresla Zaboland je pismo vladajuce koalicije (VVD – liberali i PvdA – Stranka rada) upuceno parlamentu u kojem iznose namjeru donosenja zakona koji bi starim ljudima ciji je zivot zaokruzen omogucio pomoc u okoncanju istoga.

Novi zakon bi dosao pored vec postojeceg zakon o eutanaziji, koji je predvidjen za ljude koji dokazano jako pate zbog loseg zdravstvenog stanja i bezizlaznosti situacije. Novi zakon bi se dakle odnosio na ljude koji nuzno ne pate i nemaju ocitih zdravstvenih tegoba, ali zele umrijeti je smatraju zivot potpunim i njegov nastavak besmislenim.

Koalicija svoj prijedlog zasniva na izvjestaju komisije koja se bavila tim pitanjem. Uz to naglasavaju legitimno pravo svakog pojedinca da odlucuje o svome zivot i pravu na dostojan zavrsetak zivota. Iako odluka o tome da je neciji zivot potpun mora biti pazljivo, nepristrano, savjesno i bez pritisaka donesena, postavlja se pitanje kada je neciji zivot potpun.

Uslijedilo je mnogo komentara, kritike, posebno krscanskih stranaka, koje su izjavile da nikada nece glasati za takav zakon. Kritika se zasnivila na primjer na nesvjesnom pritisku na starije ljude da se odluce za zavrsetak zivota, jer su na primjer njihovi susjedi to vec napravili, pa sto onda oni cekaju. Medjutim cak je i originalno krscanski dnevnik Trouw dosao do opreznog zakljucka da iz pisama starijih citatelja ispada da oni imaju puno vise razumijevanja za ovaj zakon, nego razni strucnjaci, novinari komentatori ili urednici.




Carpe diem!

Oznake: zivot, smrt


<< Arhiva >>