Zivot u Zabolandu

07.05.2015., četvrtak

Kako strajkaju zabolandski policajci

Uvijek sam mislio da u Lijepoj nasoj policija zakonom ne smije strajkati. U Zabolandu je to ocito malo drugacije. Prica o nacinima strajka. Prica koja jos nije zavrsena.

Radite u Zwolleu gradu jedno sedamdesetak kilometara od mjesta stanovanja u Assenu. Inace dosta cesta pojava u Zabolandu, znam ljude koji zive i 150 kilometara od radnog mjesta. Krenete na posao autoputom i odmah upadnete u guzvu jer se na celu kolone dvadeset policijskih vozila u dvije trake vozi 60 na sat. Na autoputu!!! I tako je ta kolona isla cijeli dan od Groningena do Maastrichta. Policijska stafeta – sto sporije.

Prije par tjedana, policijske postaje su izmedju 9 i 11, te 18 i 20 sati bile zatvorene. U nekim gradovima su pokrenuli bojkot nocnih ophodnji vikendom. U borbi za bolji kolektivni ugovor (povecanje place za 3,3 posto) sindikati policije koriste se i druga sredstva. U ozujku su tako odlucili drasticno smanjivanje izdavanja kazni. Samo teski prekrsaji javne sigurnosti su bili kaznjavani, lagani prekrsaji (npr. prometni prekrsaju ili pisanje na javno mjestu) u principu ne. To drzavnu blagajnu kosta oko 600 000 eura dnevno.

Medjutim ministar (sigurnosti i pravosudja) jos je ne popusta. Zato je najnovija akcija najavljena za vikend. Za dvije utakmice predzadnjeg kola zabolandskog nogometnog prvenstva 'nema' dovoljno policajaca na raspologanju, koliko je inace potrebno po propisima. Gradonacelnici (u Zabolandu su oni glavni odgovorni za sigurnost u gradu) mogu sami odluciti hoce li se utakmice odigrati ili ne. Jedna ce se igrati, no gradonacelnik Rotterdama je utakmicu Feyenoord Vitesse otkazao zbog sigurnosnih razloga. To je dovelo do bijesnih reakcija kod klubova, navijaca i nogometnog saveza.

„Pobjeda pripada najupornijima.“ Napoleon Bonaparte.

Oznake: policija, strajk


<< Arhiva >>