Zivot u Zabolandu

12.06.2015., petak

Drzavna matura

Iako se i kod nas polaze matura na kraju srednje skole, evo nekih zanimljivost o tome kako to rade u Zabolandu.

Cijeli zadnji razred srednje skole (6. razred u gimnaziji) se ucenici pripremaju za maturu (eindexamen). Sredinom svibnja se polazu drzavni ispiti. Broj ispita ovisi o skoli i profilu, ali ih je najmanje sedam. Nakon toga idu na maturalno putovanje. Ono sto je za nas nekad bio Lloret de Mar to je za Zaboland Albufeira, zabava od od sumraka do zore. Svi su tamo. U medjuvremenu se analiziraju ispiti. Da bi bilo sto objektivnije, ispiti od jedne skole analiziraju se u drugoj. Iscrpljeni ucenici se vracaju i postaju sve nervozniji. Ukoliko su im ocjene ispita sa mature i zavrsne ocjene iz predmeta pozitivne onda su polozili maturu (geslaagd). Ocjene u Zabolandu su inace od 1 do 10, znaci da zavrsni prosjek te dvije ocjene mora biti visi od 5,5.

Tada dolazi najnapetiji dan, dan na koji ucenici saznaju jesu li polozili ili nisu. Zanimljivo je da im se to priopcava osobno, telefonski. Svi znaju da ce ih taj dan izmedju 16 i 17 sati zvati jedan od profesora. Sto te prije zovu, to je losije, jer se prvo zovu oni koji nisu polozili. Mozete si misliti kak je ucenicima ako ih netko sasvim slucajno nazove u 16.05.

Ako je stigla sretna vijest onda ima jos jedan zgodan obicaj. Naime na kuci se izvjesi zabolandska trobojnica (crven bijeli plavi) i na nju se objesi skolska torba. Sa svog balkona vidim da je netko i u mome kvartu polozio maturu. Bas lijepo. Jedino ova skolska torba visi na…hmm… turskoj zastavi.

Oznake: matura


06.06.2015., subota

Tropska vrucina u Zabolandu

Jucer je cijeli Zaboland bio opijen tropskom vrucinom. Temperature iznad 30 stupnjeva se ovdje nazivaju tropskim. Jucer je ziva i sluzbeno dosegla cak 31 stupanj.

Vecina Sirevih glava nenaviklih na ovakve vrucine se pocela topiti po zabolandskom asfaltu ili u uredima, ako nije bilo prevruce onda im je bila prejaka klima u zatvorenim prostorima. Zato su se masovno zalili po drustvenim mrezama na nepodnosljivo vrijeme. Oni pak kojima to nije smetalo su se zalili da se nijhovi sugradjani stalno zale i da su nezahvalni. U slucaju normalnog vremena (kisa, hladno i vjetrovito) vecina se naime isto tako zali na lose vrijeme. Nikad im nije po volji. Jedan radio komentator je ustvrdio da je zaljenje i prigovarnje prisutno cak i u himni, te da je to duboku urezano u DNA zabolandskog naroda. Znam ja i jos neke narode.

U muzejskom stanu je isto tako oboren rekord. Termometar je u sobi pokazao 21,5 stupnjeva. Toliko nije bilo od proslog ljeta.

Inace vremenski bogovi kao da su culi zalbe iz Zabolanda. (Hej ne slici li to na onomatopeju!) Navecer je cijelu zemlju pogodilo tesko nevrijeme. Munje i gromovi. Danas se ocekuju temparature do 19 stupnjeva.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>