Zivot u Zabolandu

23.10.2014., četvrtak

Najvaznija rasprava u Zabolandu

Dok se u Hrvatistanu hapse gradonacelnici, dok zabolandski F-16 bombardiraju IS ekstremiste u Iraku , dok Rijeka razbija Feyenoord, dok se svijetom siri ebola u Zabolandu se vodi rasprava nad raspravama. Rasprava godine, ako ne i desetljeca. Treba li Crni Pero (Zwaarte Piet) ostati crn ili ga treba postati saren?

Ne vjerujete? Vratimo se na pocetak. Najvazniji obiteljski praznik u Zabolandu (u cijeloj godini) je Sveti Nikola. Ono kaj je u vecini zemalja Djed Mraz to je u Zabolandu Sveti Nikola ili tocnije Sinterklaas. Njemu se djeca najvise vesele, jer on donosi najvise darova. Izgledom podsjeca na Svetog Nikolu: biskupski plast, kapa, sal i duga bijela brada. Medjutim postoje i razlike. Njihov Sinterklaas dolazi svake godine u Zaboland parobrodom iz Spanjolske, na bijelom konju, a kao pratnja je uz njega (umjesto vrazjeg i zastrasujuceg Krampusa) je Crni Pero, tj. Zwaarte Piet. Tri tjedna prije 5 prosinca. Sinterklaas uplovljava u jedan od Zabolandskih gradova. Veliki dogadjaj za tisuce djece i njihove roditelje. Nakon toga on tri tjedna kruzi zemljom, u kojoj posjecuje predstava, skole, hokejske klubove, djeci ostavlja poklone u cizmama, a na kraju 5. prosinca na Vecer poklona (Pakjesavond) ispred vrata ostavlja vrecu s poklonima i umakne bas kada djeca otvore vrate cuvsi da je netko pozvonio, dok se cijela obitelj okupila u dnevnoj sobi. Sve to ne moze Sinterklaas sam i zato mu pomaze ne jedan Crni Pero nego cijela vojska Crnih Pera (kako je genitiv mnozine od Pero?). Kroz tri tjedna na djecjem dnevniku se preko TV-a prate dogodovstine Sinterklaasa i njegovih obicno glupavih pomocnika, koji su izgubili poklone, pogrijesili adresu ili pokvarili neki stroj. I bas oko izgleda tih Crnih Pera se vodi rasprava nad raspravama.

Kak izgleda Zwaarte Piet (Crni Pero)? Smijesna sarena odjeca, koja najvise podsjeca na dvorsku ludu ili mozda na Svicarsku gardu u raznim bojama, s onom bijelom kragnom iz viktorijanskog doba i s kapom umjesto kacige. No najvaznije je da je tradicionalni Crni Pero, crn ko crnac, ima kovrcavu crnu kosu, debele crvene usne i velike prstenove kao nausnice. Ukratko gazda – bijelac i mudar, sluga – crnac i priglup. Ne moram vam crtati.

Kada sam dosao u Zaboland i upoznao se s ovim obicajem, prvo nisam mogao vjerovati svojim ocima. Halo! Zar nitko ne vidi ocite predrasude? Zar crni Zabolandjani to ne smatraju uvredljivim ili jos bolje zar bijeli Zabolandjani takvu podjelu uloga (kojom odgajaju svoju djecu) smatraju normalnom? U jednoj zapadnoj demokraciji na pocetku 21. stoljeca. Na moje veliko iznenadjenje nikome tu nije bilo nista cudno. Mogao sam vikati „Car je gol!“ nitko me ne bi cuo.

No danas je ovo pitanje dovelo do rasprave nad raspravama, o kojoj svatko ima misljenje, u kojoj se ljudi dijele na one s nama i one protiv nas, koju cak (da dobro citate) krase i prijetnje smrcu.

Nastavak slijedi.

<< Arhiva >>