Zivot u Zabolandu

27.11.2013., srijeda

Povijest ili o cem mi pricamo

Jucer sam bio na ‘stazu’ u jednoj srednjoj skoli u mjestu Zevenaar, 15-ak kilometara udaljenom od Arnhema. Krasna skola, prilicno normalna djeca i prijateljski nastavnici. Cijeli dan sam proveo u skoli prateci rad nekoliko nastavnika povijesti. Cilj je opet dobiti osjecaj za predavanje u skoli i mogu reci da je ovaj dan djelovao prilicno inspirativno.

Na jednom od satova pratio sam razred 5 HAVO. Sto ce reci da je to u razini treceg razereda srednje kod nas, a nivo ucenika je recimo na nivo nase srednje ekonomske, dakle ispod gimanzije, ali opet nije to nikakva strukovna skola. Za objasnjenje zabolandskog skolskog sustava mislim da bi trebao otvoriti skroz novi blog, zato cu vas toga tu postedjeti. Tijekom sata na kojem se govorilo o samoodredjenju naroda nastavnik se dotaknuo Balkana, pa je mene jos jednom pred cijelim razredom pitao: “Ti dolazis ono iz…? “ “Hrvatske.” Odgovorih jasno. A on nastavi pred razredom: “Eh kada sam ja bio tako mlad kao vi, onda nismo govorili o Hrvatskoj, Srbiji ili Makedoniji onda je to bila jedna drzava koja se zvala: “ i pritom uperi pogled u ucenike. Tisina u razredu. Nastavnik i ja se pogledasmo. Jos uvijek tisina. Ja se okrecem i promatram ucenike. “Netko?” skoro pa zavapim. Tisina odgovara. Nastavnik im pomogne: “Ju – go ….”. “Jugoslavija” uzvikne njih par.

U razredu inace visi nekoliko povijesnih karata na kojima je Jugoslavija jasno oznacena.

25.11.2013., ponedjeljak

Pomoc za Filipine

Prije tjedan dana u Zabolandu je organizirana velika akcija sakupljanja novca za humanitarnu pomoc orkanom opustosenim Filipinima. Mnoge poznate licnosti su se ukljucile u akciju i donirale novac, na televiziji se cijelu vecer vrtio program uzivo, gdje su se zbrajali prikupljeni novci za ziroracun 555, te poticali gradjani i firme da doniraju. Poznate medijske licnosti su osobno odgovarale na mnoge otvorene telefonske linije.

Na kraju veceri sakupili smo ukupno 18,5 milijuna eura.

Nekoliko dana prije toga nizozemska pop pjevacica Trijntje Oosterhuis je na svojoj facebook stranici objavila da ce za svaki 'like' na svojoj stranici donirati 1 euro za Filipine. U vrlo kratkom roku se skupilo 200,000 like-ove. No Trijntje se malo zagrcnula i objasnila da nije bas tako nesto ocekivala.

Nekoliko tjedana prije toga je nizozemska banka Rabobank dobila kaznu od Svjetske banke u visini od 770 milijuna eura, zbog muljaze sa Libor kamatama. Novac za placanje kazne je vec bio stavljen na stranu.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>