Zivot u Zabolandu

09.04.2012., ponedjeljak

Urbi et orbi junaci

Svake godine za Usrks u podne Papa daje blagoslov Urbi et Orbi. Prije blagoslova pozdravlja vjernika iz cijelog svijeta na oko 65 jezika. Osim na hrvatskom naravno pozdravlja i na nizozemskom. Nizozemski pozdrav je specifican, umjesto da kaze Sretan Uskrs (Vrolijk Pasen) kaze: "Bedankt voor de bloemen". Iliti: "Hvala na cvijecu". Cvijece na trgu Sv. Petru dolazi iz Nizozemske, sto nije ni cudo s obzirom na je Nizozemska jedan od najvecih izvoznika cvijeca u Europi.
No sto se jucer desilo. Prava drama. Naime, komentator krscanskog programa nizozemske televizije se u subotu navecer pripremao za televizijski prijenos i pri tome slucajno otkrio da u papinom tekstu fali nizozemska recenica "Hvala na cvijecu." U nedjelju ujutro je brze bolje zvao Rim i papinsku sluzbu za odnose s javnosu, te je ipak uspio doci u kontakt s papinim glasnogovrnikom. Jel to greska ili namjerno? Nije mu bilo jasno. Glasnogovrnik je skuzio da se radi o gresci i uspjelo mu je da ispravljeni tekst dodje na vrijeme do Pape. Papin ured se zahvalio nizozemskom novinaru na upozorenju.
Katolicka crkva u Nizozemskoj je i tako na udaru, ponajvise zbog skandala u odgojnim ustanovama u koji su svecenici bili upleteni. Tko zna kako bi se sada protumacilo izbacivanje nizozemskog pozdrava tijekom najznacajnijeg krscanskog (katolickog) blagdana. Ili si zamislite da je Papa tak slucajno zaboravio cestitati Uskrs na hrvatskom.

Sve skupa podsjeca na onu nizozemsku pricu iz 19.stoljeca o neimenovanom djecaku, koji je sprijecio poplavu kada je primjetio da nasip curi. Djecak je primjetio da se voda probija kroz rupu u nasipu. Bez razmisljanja je stavio prst u rupu i tako sprijecio daljnje prodiranje. No djecak je zato cijeli dan i cijelu noc ostao s prstom u rupi, a nitko ga se nije sjetio potraziti. Nasip je izdrzao. Drugi dan su ipak pronasli i spasili malog junaka.

Gdje bi svijet bio bez svih nasih nepoznatih junaka?

<< Arhiva >>