Fotografi svih zemalja naoružajte se...

nedjelja, 25.10.2020.

Henri Cartier-Bresson

Henri Cartier-Bresson

25.10.2020. u 00:04 • 3 KomentaraPrint#

subota, 24.10.2020.

Selfidioti

Selfidioti, složenica od "selfie" i "idiot", naziv je za svaku osobu koja prilikom snimanja "selfija" ne pazi na vlastitu ili tuđu sigurnost, te se upušta u opasne pothvate kako bi snimila "selfie kakav nitko nema", a sve u svrhu skupljanja "lajkova" na društvenim mrežama.

Oni koji su stradali ili poginuli prilikom snimanja selfija, stradavali su uglavnom od padova s visine, strujnih udara, utapljanja, udara vozila i prometnih nesreća, ili napada životinja. Zabilježene su čak i neke zaista bizarne situacije.... A u nekim situacijama je zbog "selfija" stradalo više osoba, ili se pak događalo da je strada netko drugi, a ne osoba koja snima selfie...

POPIS ozlijeda i smrtnih slučajeva zbog snimanja selfija

24.10.2020. u 09:52 • 3 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 19.10.2020.

Osuđeni za ubojstvo fotografkinje

Prije cca godinu dana, u Americi su dva teenagera, iz zafrkancije, sa jedne litice gurnuli komad drveta, koji je pao na fotografkinju (koja se nalazila ispod litice) i ubio ju.

Photographer Killed by Falling Branch During Shoot, Foul Play Suspected

Osuđeni su na 3 godine maloljetničkog zatvora zbog ubojstva iz nehata.

Teens Who Killed Photographer Get Three Years in Juvenile Detention

Da im je kojim slučajem, suđeno kao odraslima, dobili bi puno veću kaznu (moguće i doživotnu!)...

19.10.2020. u 18:05 • 2 KomentaraPrint#

nedjelja, 18.10.2020.

15 godina bavljenja fotografijom

Otprilike u ovo vrijeme, sredinom listopada 2005. godine, počeo sam se ozbiljno amaterski baviti fotografijom.

Inspiriraciju da se (nakon nekoliko neuspješnih pokušaja u mladosti) počnem ozbiljno baviti fotografijom dobio sam nakon što sam vidio izložbu crno-bijelih fotografija jedne kolegice s fakulteta (koja je bila postavljena u predvorju fakulteta koji smo pohađali, povodom njezinog preranog odlaska).

U početku su to bili sramežljivi pokušaji, gdje mi je fotoaparat (Zenit) umjesto oko vrata više čamio u torbi, a za ispucavanje jednog filma trebalo gotovo mjesec dana. No nakon nekog vremena, to se "ubrzalo", sve dok se u jednom momentu fotoaparat na film nije pokvario od dotrajalosti, a ja nakon toga prešao na "digitaliju".

Ubrzo nakon toga sam otkrio i kakav omalovažavajući stav prema fotografima i fotografiranju postoji kod dijela populacije te određenih državnih i sličnih "institucija", a što me zapravo i potaknulo da počnem pisati ovaj blog....

Nažalost, unatrag zadnjih nekoliko godina, zbog posla i nekih zdravstvenih problema, nemam baš više onoliko vremena za bavljenje fotografijom koliko bih htio...

18.10.2020. u 11:50 • 8 KomentaraPrint#

subota, 17.10.2020.

Kad fotografija postane poezija

17.10.2020. u 00:00 • 1 KomentaraPrint#

petak, 16.10.2020.

Okrenuti spravu za snimanje za 90°?

Jednom prilikom prije dosta godina, čuo sam jednu priču od jednog čovjeka koji je jednom davno, još u daoba kada su svi snimali na film, radio u foto-studiju na razvijanju fotografija, a priča (po sjećanju) ide otprilike ovako:

Jedna mušterija je redovno donosila filmove na razvijanje, te izradu povećanja (slika na papiru, op.a.). Međutim, svaki puta kada bi dolazila, tražila bi od zaposlenika da na nekim od fotografija naprave izrez, na način da od horizontalne fotogafije na filmu naprave vertikalnu na papiru. Nakon nekoliko takvih slučajeva, taj zaposlenik je tu mušteriju upitao: "Zašto kada snimate, ne okrenete fotoaparat vertikalno, ako želite vertikalnu sliku?", a na što je mušterija iznenađeno i zbunjeno zapitala: "A to se može!?!?"

Danas je, po svemu sudeći, obratno...

Velika je većina onih koji, kada snimaju videe mobitelom, snimaju video vertikalno! Naprosto kao da ne znaju da se mobitel slobodno može okrenuti horizontalno, kako pri snimanju, tako i pri gledanju videa!

Štoviše, čak ima i onih koji se jako naljute i osjećaju "uvrijeđeno" na to kada im netko zbog toga prigovori i pokuša objasniti zbog čega je video bolje snimati horizontalno.

Pa tako danas na društvenim mrežama i internetu općenito dominira tzv. sindrom vertikalnih videa...

16.10.2020. u 20:13 • 4 KomentaraPrint#

četvrtak, 15.10.2020.

Napad na novinarsku ekipu

Da su bakterije u probavnom traktu jedina kultura koju netko ima se najbolje vidi po po riječniku i načinu ophođenja takve osobe prema drugim ljudima, bez obzira o kome se radilo.

Takvu razinu "kulture" pokazao je nedavno par koji je verbalno napao, derao se i bahatio se pred novinarima (novinarkom i video-snimateljem televizijske kuće N1), te pri tome izvrijeđao i ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević".

Napad na novinarsku ekipu N1 televizije i Alemku Markotić

Vrijeđali i psovali ekipu N1 televizije i Alemku Markotić


No po svemu sudeći, dotični su prijavljeni su policiji, policija je izuzela snimku kao dokaz, te će vrlo vjerojatno snositi posljedice...

'Šokirao me kad je psu naredio da stane u položaj za napad'

Zanimljivo je da se u komentarima ispod medijskih napisa i na društvenim mrežama javilo jako puno onih koji su stali na stranu dotičnih (verbalnih) napadača, a što samo po sebi nameće zaključak da su to, s obzirom na čiju stranu su stali, uglavnom ljudi identičnog mentalnog sklopa i razine "kulture". A čak štoviše, pojavili su se i neki članci te komentari u kojima su njihovi autori tvrdili - "da su novinari i Ravnateljica prvi izvrijeđali njih"! Bez obzira na postojanje snimke koja to demantira...

Prolaznik je napao novinarku i Alemku Markotić, a ne obrnuto

15.10.2020. u 18:34 • 1 KomentaraPrint#

subota, 10.10.2020.

Slučaj "Princeze Ozane"

Svi iskusniji korisnici interneta iz ovih naših prostora vjerojatno su imali priliku čuti za "Princezu Ozanu".

Prije cca 12 godina, jedna je djevojčica, vjerojatno iz zezancije, snimila seriju od desetak video-klipova za YouTube, odnosno za "Princess Ozana TV". Dotična je u tim videoklipovima pokazivala kako vježbati, kako napraviti sendvič (bez da se gnjavi roditelje), kako ispohati tikvice, tumačila kako se neke stvari kažu na engleski, te snimila i nekoliko tzv. vlogova (kako se provela na moru, i što je dobila na poklon...)...

Međutim, ono što je dotična proživjela nakon toga, pokazatelj je kakvih sve sadističkih i maloumnih idiota ima, kako na internetu, tako i u stvarnosti. Dotična je naime, zbog tih videa postala žrtva bullyinga. Kako onog uživo, tako i virtualnog, tzv. cyberbullyinga.

Iako je nakon toga uklonila videe, poneke neautorizirane kopije tih videoklipova se još povremeno pojavljuju na Youtbe-u, a i ispod njih se ponekad još uvije može naći maloumne i omalovažavajuće komentare... kao na primjer OVDJE.

I dok je ta (tada) djevojčica od 12 godina pokazala da sama znala ispohati tikvice, danas većina djece te dobi sama ne zna uzeti ni čašu vode! Isto tako, dok je dotična znala neke engleske riječi, danas ima onih koji u dobi od 12 godina ne znaju ni hrvatski kako treba!... A vrlo vjerojatno su upravo takvi i bili najglasniji u ruganju i najrevniji u maltretiranju - omalovažanjem i ruganjem pokušavali ostaviti dojam vlastitog "znanja", "veličine" i "važnosti"!

No nakon dulje pauze, nedavno se ponovo pojavila na internetu i u medijima. Ovaj put, odrasla, udana žena, te je odlučila podijeliti sa ljudima kakve je sve strahote proživljavala zbog tih par videa i idiota koji su je maltretirali...

Sjećate li se Princess Ozane? Prošla je pakao zbog svojih videa

Ono što je u toj čitavoj priči posebno strašno i žalosno jest da je dotična zbog stresa, uzrokovanog upravo tim psihičkim maltertiranjem, vrijeđanjem i omalvažavanjem od strane idiota, izgubila blizanačku trudnoću.

PRINCESS OZANA: Izgubila sam blizanačku trudnoću zbog užasnih komentara na Internetu!

Zasigurno će se naći pametnjakovića i generala poslije bitke koji će reći da "što je to snimala/objavljivala", no ovdje nije problem u snimljenom i objavljenom sadržaju, koji ni po čemu nije bio nedoličan (u usporedbi sa gomilom drugih nedoličnih snimaka i gluparija koje djeca, njihovi roditelji i kojekakvi "influenceri" kelje po netu i društvenim mrežama), već je glavni problem upravo u sadističkim maloumnicima sa psihičkim poremećajima koji koriste svaku priliku kako bi nekoga na račun nečega ismijavali i maltretirali radi vlastite razonode!

Na kraju se nameće pitanje što su poduzimale "institucije" po pitanju toga da spriječe maltrtetiranje dotične i sankcioniraju one koji su je maltretirali? Po svemu sudeći - jedno veliko ništa! Dok te iste "institucije" svim silama izmišljaju probleme iz ničega te "preventivno" maltretiraju (birokracijom) one koji uopće nisu problem...!

10.10.2020. u 18:10 • 3 KomentaraPrint#

četvrtak, 08.10.2020.

Nikon ugasio proizvodnju F6

Nakon 16 godina na tržištu, Nikon je odlučio ugasiti proizvodnju svojeg "analognog" fotoaparata F6.

Nikon Has Finally Discontinued the F6, Its Last Film SLR: Report


Canon, Nikonov najžešći rival, je svoj zadnji aparat na film, EOS-1V, prestao proizvoditi prije dvije godine.

08.10.2020. u 20:43 • 2 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>



< listopad, 2020 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Blog za promicanje kulture fotografije, prava fotografa i borbe protiv ljudske gluposti

Fotoaparat nije oružje, a fotografiranje nije zločin. Međutim, nakon terorističkih napada u New Yorku (2001.) i Londonu (2005.), i pojave zloupotrebe interneta i fotografije, demagogijom i djelovanjem raznih "velikih moralista", dušebrižnika, birokrata i drugih lažnih autoriteta, fotografi i videografi su od hobista, umjetnika, turista i profesionalaca, u očima javnosti pretvoreni u "teroriste", "voajere", "pedofile" i "dežurne krivce za sva zla koja se događaju u svijetu".

Mole se svi koji imaju potrebu komentirati da se drže teme posta i bontona! Svi nesuvisli i nebulozni komentari, te komentari koji budu sadržavali uvrede, omalovažavanja, provokacije, trolanje, spam i slično će biti obrisani bez pardona, a komentatori blokirani.

(Napomena: Moguće je da u starijim postovima nedostaju slike i videi, i da linkovi na slike, videe ili druge web stranice ne rade, zbog toga što su u međuvremenu te stranice, slike, ili videosnimke uklonjene, preimenovane, ili je onemogućeno njihovo linkanje)

Linkovi

Važniji članci na blogu
Hrvatski zakoni
131. vs 144.
Vrste nasilja nad fotografima
Birokratsko nasilje
Kome i zašto smetaju kamere
Razlikovanje pojmova za idiote #1
Razlikovanje pojmova za idiote #2
Za domaće pilote dronova
Zašto je dobro imati auto-kameru
Murphijevi zakoni fotografije
Murphijevi zakoni fotografije 2
Zašto takav naziv bloga?

Fotografski blogovi
Bablfotograf rip
Bergaz naopačke rip
Delicatus
Fotografske priče
Geomir
hawkeye_1306
Klik-Po Europama rip
Kojekakve rip
Let lastavica
Nachtfresser
Nepoznati Zagreb
Splitkarenje u po bota rip
VladKrvoglad

Ostali blogovi
Alexxl
Čarapa Floyd
Euro smijeh
Plastično je fantastično
Saddako's apprentice
Semper contra rip
U zvijezdama piše

Ostali linkovi
Blog.hr
Google

Kontakt
toco1980blog(at)net.hr

Copyright

Copyright © Toco1980
Sva prava pridržana.

Nije dozvoljeno korištenje materijala s bloga bez odobrenja autora, osim onih dijelova koji su zasebno označeni kao (cc) creative commons ili public domain.

Arhiva

Siječanj 2024 (3)
Prosinac 2023 (6)
Studeni 2023 (1)
Listopad 2023 (1)
Rujan 2023 (3)
Kolovoz 2023 (5)
Srpanj 2023 (4)
Lipanj 2023 (9)
Ožujak 2023 (1)
Veljača 2023 (4)
Siječanj 2023 (13)
Prosinac 2022 (10)
Studeni 2022 (12)
Listopad 2022 (3)
Kolovoz 2022 (1)
Srpanj 2022 (6)
Lipanj 2022 (8)
Svibanj 2022 (5)
Travanj 2022 (7)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (10)
Siječanj 2022 (13)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (10)
Listopad 2021 (15)
Rujan 2021 (5)
Kolovoz 2021 (7)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (4)
Svibanj 2021 (5)
Travanj 2021 (10)
Ožujak 2021 (15)
Veljača 2021 (8)
Siječanj 2021 (14)
Prosinac 2020 (12)
Studeni 2020 (4)
Listopad 2020 (9)
Rujan 2020 (6)
Kolovoz 2020 (10)
Srpanj 2020 (17)
Lipanj 2020 (4)
Svibanj 2020 (12)
Travanj 2020 (23)
Ožujak 2020 (27)
Veljača 2020 (17)
Siječanj 2020 (11)
Prosinac 2019 (8)
Studeni 2019 (9)

Početak