Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Okrenuti spravu za snimanje za 90°?

Jednom prilikom prije dosta godina, čuo sam jednu priču od jednog čovjeka koji je jednom davno, još u daoba kada su svi snimali na film, radio u foto-studiju na razvijanju fotografija, a priča (po sjećanju) ide otprilike ovako:

Jedna mušterija je redovno donosila filmove na razvijanje, te izradu povećanja (slika na papiru, op.a.). Međutim, svaki puta kada bi dolazila, tražila bi od zaposlenika da na nekim od fotografija naprave izrez, na način da od horizontalne fotogafije na filmu naprave vertikalnu na papiru. Nakon nekoliko takvih slučajeva, taj zaposlenik je tu mušteriju upitao: "Zašto kada snimate, ne okrenete fotoaparat vertikalno, ako želite vertikalnu sliku?", a na što je mušterija iznenađeno i zbunjeno zapitala: "A to se može!?!?"

Danas je, po svemu sudeći, obratno...

Velika je većina onih koji, kada snimaju videe mobitelom, snimaju video vertikalno! Naprosto kao da ne znaju da se mobitel slobodno može okrenuti horizontalno, kako pri snimanju, tako i pri gledanju videa!

Štoviše, čak ima i onih koji se jako naljute i osjećaju "uvrijeđeno" na to kada im netko zbog toga prigovori i pokuša objasniti zbog čega je video bolje snimati horizontalno.

Pa tako danas na društvenim mrežama i internetu općenito dominira tzv. sindrom vertikalnih videa...

Post je objavljen 16.10.2020. u 20:13 sati.