Fotografi svih zemalja naoružajte se...

ponedjeljak, 29.07.2019.

Kako je nekad izgledao Photoshop?

Evo jedan prikaz kako je Photoshop izgledao 1988. godine, u verziji 0.63 Beta...

This is What Photoshop Was Like in 1988

29.07.2019. u 00:01 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 28.07.2019.

What The Duck

Animirana verzija stripa "What The Duck"




Prijevod (za one koji ne znaju engleski):
1. "Evo tvojih slika i račun.."
"Hvala. Razmišljam o nabavci kamere."

2. "Neka preporuka?"
"Kakve slike planiraš snimati?"

3. "Jeftinije od tvojih."

28.07.2019. u 00:01 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 25.07.2019.

Amazonova greška!?

Kompanija Amazon našla se nedavno u centru pažnje zbogbizarne računalne greške zahvaljujući kojoj su se skupi komadi fotografske opreme prodavali po nevjerojatno niskim cjenama. Pa se tako komad orpeme koji inače košta 13000$ prodavao za samo 94,48$!!

Amazon Accidentally Sold $13,000+ Camera Gear for $100 on Prime Day

Međutim, ono što je zanimljivo, iako je Amazon otkrio grešku, i nakon toga blokirao daljnju prodaju, svu opremu koja je naručena po tim računalnom greškom uizrokovanim nevjerojatno niskim cjenama, za sada su uredno su isporučene!

This $10,000 in Sony Gear Cost $500 Thanks to Amazon’s Glitch

25.07.2019. u 21:23 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 24.07.2019.

Još birokratskih gluposti...

Birokrati, čini se, pokušavaju svim silama, pomoću raznih uredbi i direktiva, uvesti neki novi vid totalitarizma, a sve pod paskom "zaštite ljudskih prava" i "osobnih podataka". I to mjere da apsolutno sve nastoje ograničiti ili zabraniti uredbama i direktivama, odnosno da za apsolutno sve što netko želi napraviti trebaju nekakave privole, posebne dozvole i papirologija kako slučajno "nečija prava ne bi bila povrijeđena". Jer "zašto bi nešto moglo biti jednostavno ako birokrati to mogu zakomplicirati".

No čini se da ti isti birokrati sve više gube kompas po pitanju "zaštite podataka" i "ljudskih prava".

Tako su prošle godine birokrati, birokratskim bućkurišem zvanim GDPR, izazvali popriličan kaos, kako kod običnih ljudi tako i kod pravnih subjekata (poduzeća, kompanija, obrta itd...), s obzirom da im je ta uredba, kao i zakoni koji su iz nje proizašli, natovarilo gomilu obaveza koje moraju ispoštovati, ali nije postiglo apsolutno ništa po pitanju sprečavanja onoga što bi deklarativno trebalo spriječiti. Naime, dok oni koji se trude poštivati zakon u strahu od mogućih sankcija sada za svaki klinac moraju tražiti nekakve "privole" i baviti se "papirologijom", hakeri i slični zlonamjernici bez pardona i bez ikakvih "privola" i dalje upadaju u sustave i kradu podatke, a takve krađe i zloupotrebe podataka nikakva papirnata birokratska mudroserina neće spriječiti!!

Štoviše, odnedavno postoji i nova inicijativa za nadopunu GDPR-a, koju je pokrenulo središnje tijelo EU za zaštitu podataka, a koja je fokusirana upravo na snimanje, odnosno videonadzor. Jer, općepoznata stvar, da po birokratskom rezoniranju, bilo kakvo snimanje predstavlja "sakupljanje i obradu podataka".

Guidelines 3/2019 on processing of personal data through video devices

GRDPR Croatia (Facebook stranica)


Uglavnom... u toj nadopuni navedene su neke poprilične nebuloze i idiotarije, koje su takve da se čovjek doslovno mora zapitati jesu li oni koji su ih pisali uopće prošli nekakav test inteligencije, odnosno imaju li uopće dodira sa stvarnošću i iole znanja o onome u što guraju svoje prste...

Pa tako, na primjer, jedna od odredbi te nadopune tiče se dashcamova, odnosno autokamera koje za vrijeme vožnje snimaju prostor ispred automobila.... I dok se u nekim zemljama svijeta upravo potiče ugradnja autokamera, kako bi one, kao objektivni prikaz neke prometne situacije mogle poslužiti kao dokaz u slučaju nesreća i drugih sličnih situacija (štoviše negdje su glavno sredstvo dokazivanja nesreća i pokušaja prevara, u Rusiji, na primjer), ili na internetu drugima prikazati prometni kaos, ta nova inicijativa EU idiokrat... pardon, birokrata ide u dijametralno suprotnom smjeru. Naime, po toj nadopuni "tzv. dash-kamere u vozilima za snimanje vožnje ne smiju snimati konstantno i ne smiju snimati osobe uz cestu", a što čini snimanje autokamerom zapravo nemogućim, i štoviše ilegalnim (jer je tom kamerom nemoguće snimati bez da kamera snimi i pješake koji sudjeluju u prometu krećući se po pločniku, uz cestu ili preko ceste).

Tu je naravno i stavka da "dijeljenje video snimki na Internetu može ići samo putem privole"... Po tome, netko tko negdje kamerom snimi nešto, da bi to smio legalno objaviti na interenetu bi prvo trebao pronaći i tražiti "privolu" od svih osoba koje su na snimci!?.. što je naravno nemoguće, pogotovo kada se radi o velikom broju ljudi... Ili bi možda trebao, ak se radi objavi snimke nekog kaznenog djela tražiti kriminalca za privolu? A osim toga, po toj odredbi bi bi automatski postale protuzakonite sve do ikada objavljene snimke na internetu i društvenim mrežama, ako je na njima vidljiva neka usput snimljena osoba "koja nije dala privolu" !! Ili bi ta snimka morala biti žestoko cenzurirana, iz pukog razloga da se zadovolji birokrate...!

Nadalje, u toj nadopuni je zatim i budalaština po kojoj "ulazak u zonu snimanja ne znači automatski i pristanak na snimanje".... Po toj idiotskoj "logici" onda ispada da bi, ako "netko tko ne pristaje na snimanje" uđe u zonu snimanja, trebalo odmah ugasiti sve nadzorne kamere da dotičnoj personi koja ne pristaje na snimanje ne budu povrijeđena "neka njezna prava" odnosno "sakupljeni njeni osobni podaci"!?

Itd...

Mogu na kraju samo reći: Gospodo birokrati, svakoga dana u svakom pogledu sve više i više dokazujete da Einstein bio u pravu kada je rekao kako su samo dvije stvari beskonačne, svemir i ljudska glupost, s time da za svemir nije siguran.

24.07.2019. u 19:06 • 0 KomentaraPrint#

petak, 19.07.2019.

Kako se proizvode fotografski filmovi?

Dokumentarac iz Ilfordove tvornice fotografskih filmova, fotopapira i kemikalija...

(nažalost, bez prijevoda)

19.07.2019. u 17:01 • 1 KomentaraPrint#

utorak, 16.07.2019.

Dronovi iznad Splita

Situacija u kojima dronovi ometaju i ugrožavaju zračni promet se događaju sve češće. Kako u svijetu, tako i kod nas...

Prije tjedan dana se dogodilo da je neki turist u blizini Splitske zračne luke letio dronom, zbog čega je Zračna luka radi sigurnosti zatvorena za promet, a letovi su preusmjereni.

Turist podigao dron, ekspresno zatvorena Zračna luka Split

Danas se opet dogodilo da je netko letio dronom, te je opet sigurnosti radi zatvorena splitska zračna luka, a letovi preusmjereni...

Dron zatvorio splitsku zračnu luku: Avioni su morali kružiti

Zbog drona zatvoren splitski aerodrom, policija traga za osobom koja je upravljala


Jedan dio problema svakako je taj što se dronove danas može praktički kupiti "na kiosku"; ima ih čak ih i u malo boljim knjižarama, a u specijaliziranim trgovinama foto-opremom ih ima napretek, svih vrsta i veličina.

Međutim, idioti koji ne mareći za propise letaju dronovima kad se sjete i gdje se sjete, uključujući i u zonama u kojima je letenje zabranjeno iz sigurnosnih razloga (zračne luke, požarišta koja se gase iz zraka "kanaderima" itd...) dovode na loš glas sve ostale, odgovorne, vlasnike dronova. (Slično kao što šačica neodgovornih ili zlonamjernih "fotografa" i paparazza dovodi na loš glas sve ostale fotografe - umjetnike, hobiste i fotoreportere).

A s obzirom na to kakva nam je država, počevši od birokratskog izmišljanja biroracije koja je sama sebi svrha, pa do izmišljanja zakona koji sankcioniraju sve samo ne one koje bi trebalo, ako se nastavi ovakav trend neodgovornog (ili bolje rečeno idiotskog) letanja dronovima u zabranjenim zonama, lako bi se moglo dogoditi da opet, po tko zna koji put od strane zakonodavstva i birokracije nastradaju oni koji uopće nisu problem, koji odgovorno koriste dronove i koji ionako već moraju, da bi "legalno" letjeli dronoviam, ispoštovati svu silu zakona, pravilnika, birokracije i papirologije...

16.07.2019. u 19:28 • 2 KomentaraPrint#

nedjelja, 14.07.2019.

Alexander Gronsky

Alexander Gronsky

14.07.2019. u 00:01 • 0 KomentaraPrint#

subota, 13.07.2019.

Murphyjevi zakoni fotografije 2

Još malo Murphyjevih zakona koji su dobili su ime po kapetanu Edwardu Murphyju, a koji je krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća radio kao inženjer u američkoj vojsci i u jednom trenutku došao je do zaključka da ako nešto može poći naopako, poći će naopako.

Murphyjevi zakoni fotografije (prvi dio)

...

** Kada nešto snimiš netko će se buniti što si to snimio. Kada ne snimiš buniti će se što nisi.

** Najveća smetala na snimnajima su drugi snimatelji.

** U inače polupraznoj dvorani, jedini drugi prisutni fotograf će se gurati tik pored tebe.

** Razboljeti ćeš se ili ozlijediti dan prije važnog snimanja.

** Nakon savršeno odrađenog probnog snimanja, glavno snimanje će biti prepuno problema.

** Ne postoji toliko jednostavno snimanje da ga se ne može katastrofalno loše odraditi.

** Organizatori su skloni fotografske poslove proslijediti onim fotografima koji su ih najmanje sposobni obaviti.

** Bez obzira koliko dobro obavio neko snimanje i koliko dobre bile fotografije, naći će se netko tko nečime nije zadovoljan.

** Što više nastojiš snimiti lijepu fotografiju, to je vjerojatnije da će model zauzeti gluplju pozu.

** Oni koji najviše požuruju fotografa da im dostavi fotografije su oni koje se najduže čeka sa isplatom honorara.

** Oni sa najizdašnijim budžetima će fotografima nuditi najmanje honorare.

** Oni koji traže od fotografa da im snima besplatno, su oni koji će kasnije od snimaka najviše profitirati.

** Vrijeme potrebno da se popravi loše snimljenu fotografiju obrnuto je proporcionalno vremenu potrebnom da ju se snimi.

** Udaljenost od parkiranog auta do mjesta snimanja je direktno proporcionalna količini opreme koju treba prenjeti iz auta do mjesta snimanja.

** Uvijek ti treba više vremena da odeš na snimanje, nego da se vratiš sa njega.

** Čišćenje objektiva krpom će uprljati krpu, ali neće očititi objektiv.

** Pokušaj ispuhivanja prašine sa senzora samo će ubaciti na senzor još prašine.

** Širokokutni objektiv koji imaš na aparatu nikad nije dovoljno širokokutan.

** Teleobjektiv kojeg imaš na aparatu ne približava dovoljno.

** Nakon niza dana bez daška vjetra, biti će vjetrovito baš na dan kad snimaš dronom iz zraka.

** Brzina vjetra povećava se proporcionalno cijeni drona kojim snimaš.

** Vjerojatnost da se dron sruši ili da crkne radio veza raste sa neprohodnošću terena iznad kojeg leti.

** Baterija se isprazni do kraja samo onda kada nemaš rezervnu pri ruci.

** Svatko nastojanje da sam popraviš kvar na foto opremi samo će dodatno pogoršati taj kvar.

** Ako uspiješ sam popraviti jedan kvar na opremi, pokvariti ćeš nešto drugo.

** Što je kvar na fotoaparatu manji, to će serviser morati više raskopati fotoaparat da ga popravi.

** Niti jedan plan snimanja ne preživi susret s foto modelom i lokacijom.

** Na mjestima gdje je snimanje zabranjeno, provedba zabrane snimanja se kontrolira snimanjem.

** Nikada ti se ne sviđa fotoaparat koji si možeš priuštiti.

** Raskoš fotografskog studija je obrnuto proporcionalna stvarnim sposobnostima fotografa.

** Kvaliteta fotografa je obrnuto proporcionalna mogućnosti da ga se angažira za snimanje.

13.07.2019. u 17:30 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 10.07.2019.

Brooklynove muke

Brooklyn Beckham, nadobudni sin bivšeg nogometaša Davida Beckhama i bivše pjevačice,modne dizajnerice i što-već-sve-nije Victorije Beckham, koji se odlučio ozbijo baviti fotografijom, našao se u problemima. Naime, čini se da dotičnom dvadesetgodišnjaku nedostaju elementarna fotografska znanja i vještne...

Brooklyn Beckham Struggles at Rankin Internship Due to ‘Lack of Basic Skills’

Brooklyn Beckham is ‘lacking in basic skills’ as star photographer Rankin’s intern


Osim što je par godina izbacio fotoknjigu "What I see" koju su kritike popljuvale, (s obzirom da u njoj ima tehnički katastrofalno loših fotografija koje nitko normalan ne bi ni objavljivao, a kamoli stavljao u fotomonografiju), i snimio fotografije za par reklamnih kampanja (koje su također bile kritizirane), i ovaj slučaj je opet pokazao da ime i skupa oprema nisu sami po sebi garancija znanja, kvalitete ni uspjeha...

10.07.2019. u 17:33 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 07.07.2019.

Rješenje za aberaciju?

Aberacije, sferne i kromatske, najveći su problemi koji narušavaju kvalitetu slike, a javljaju se zbog same prirode svijetla i njegovog loma kroz leću. No, jedan je fizičar, čini se, uspio riješiti taj problem...

Goodbye Aberration: Physicist Solves 2,000-Year-Old Optical Problem

07.07.2019. u 07:22 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 03.07.2019.

Jedna priča sa suda

Evo jednog primjera kakvim sve "egzibicijama" u sudskim postupcima služe "veliki" kada ih "mali" zbog nečega tuže sudu.

Slučaj ide otprilike ovako...:

Jedna "velika izdavačka kuća" je bez pitanja uzela fotografije jednog "malog i anonimnog fotografa" s njegovog profila na Flickr-u, bez obzira što je ispod fotografija pisalo "copyright, sva prava pridržana" (u prijevodu: da se za svako daljnje korištenje mora pitati za dozvolu autora).

Naravno, kada je "mali i anonimni fotograf" to doznao, uputio je tužbu za povredu autorskih prava protiv "velike izdavačke kuće" i zahtjev za odštetom, te je čitava stvar završila na sudu.

Na suđenju se pak tužena strana pokušavala svim silama izvući uz pomoć popriličnih nebuloza, a što je naravno kod tužitelja izazvalo popriličnu količinu iziritiranosti ....


(Facebook screenshot)

03.07.2019. u 21:29 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>



< srpanj, 2019 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Blog za promicanje kulture fotografije, prava fotografa i borbe protiv ljudske gluposti

Fotoaparat nije oružje, a fotografiranje nije zločin. Međutim, nakon terorističkih napada u New Yorku (2001.) i Londonu (2005.), i pojave zloupotrebe interneta i fotografije, demagogijom i djelovanjem raznih "velikih moralista", dušebrižnika, birokrata i drugih lažnih autoriteta, fotografi i videografi su od hobista, umjetnika, turista i profesionalaca, u očima javnosti pretvoreni u "teroriste", "voajere", "pedofile" i "dežurne krivce za sva zla koja se događaju u svijetu".

Mole se svi koji imaju potrebu komentirati da se drže teme posta i bontona! Svi nesuvisli i nebulozni komentari, te komentari koji budu sadržavali uvrede, omalovažavanja, provokacije, trolanje, spam i slično će biti obrisani bez pardona, a komentatori blokirani.

(Napomena: Moguće je da u starijim postovima nedostaju slike i videi, i da linkovi na slike, videe ili druge web stranice ne rade, zbog toga što su u međuvremenu te stranice, slike, ili videosnimke uklonjene, preimenovane, ili je onemogućeno njihovo linkanje)

Linkovi

Važniji članci na blogu
Hrvatski zakoni
131. vs 144.
Vrste nasilja nad fotografima
Birokratsko nasilje
Kome i zašto smetaju kamere
Razlikovanje pojmova za idiote #1
Razlikovanje pojmova za idiote #2
Za domaće pilote dronova
Zašto je dobro imati auto-kameru
Murphijevi zakoni fotografije
Murphijevi zakoni fotografije 2
Zašto takav naziv bloga?

Fotografski blogovi
Bablfotograf rip
Bergaz naopačke rip
Delicatus
Fotografske priče
Geomir
hawkeye_1306
Klik-Po Europama rip
Kojekakve rip
Let lastavica
Nachtfresser
Nepoznati Zagreb
Splitkarenje u po bota rip
VladKrvoglad

Ostali blogovi
Alexxl
Čarapa Floyd
Euro smijeh
Plastično je fantastično
Saddako's apprentice
Semper contra rip
U zvijezdama piše

Ostali linkovi
Blog.hr
Google

Kontakt
toco1980blog(at)net.hr

Copyright

Copyright © Toco1980
Sva prava pridržana.

Nije dozvoljeno korištenje materijala s bloga bez odobrenja autora, osim onih dijelova koji su zasebno označeni kao (cc) creative commons ili public domain.

Arhiva

Siječanj 2024 (3)
Prosinac 2023 (6)
Studeni 2023 (1)
Listopad 2023 (1)
Rujan 2023 (3)
Kolovoz 2023 (5)
Srpanj 2023 (4)
Lipanj 2023 (9)
Ožujak 2023 (1)
Veljača 2023 (4)
Siječanj 2023 (13)
Prosinac 2022 (10)
Studeni 2022 (12)
Listopad 2022 (3)
Kolovoz 2022 (1)
Srpanj 2022 (6)
Lipanj 2022 (8)
Svibanj 2022 (5)
Travanj 2022 (7)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (10)
Siječanj 2022 (13)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (10)
Listopad 2021 (15)
Rujan 2021 (5)
Kolovoz 2021 (7)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (4)
Svibanj 2021 (5)
Travanj 2021 (10)
Ožujak 2021 (15)
Veljača 2021 (8)
Siječanj 2021 (14)
Prosinac 2020 (12)
Studeni 2020 (4)
Listopad 2020 (9)
Rujan 2020 (6)
Kolovoz 2020 (10)
Srpanj 2020 (17)
Lipanj 2020 (4)
Svibanj 2020 (12)
Travanj 2020 (23)
Ožujak 2020 (27)
Veljača 2020 (17)
Siječanj 2020 (11)
Prosinac 2019 (8)
Studeni 2019 (9)

Početak