Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Još birokratskih gluposti...

Birokrati, čini se, pokušavaju svim silama, pomoću raznih uredbi i direktiva, uvesti neki novi vid totalitarizma, a sve pod paskom "zaštite ljudskih prava" i "osobnih podataka". I to mjere da apsolutno sve nastoje ograničiti ili zabraniti uredbama i direktivama, odnosno da za apsolutno sve što netko želi napraviti trebaju nekakave privole, posebne dozvole i papirologija kako slučajno "nečija prava ne bi bila povrijeđena". Jer "zašto bi nešto moglo biti jednostavno ako birokrati to mogu zakomplicirati".

No čini se da ti isti birokrati sve više gube kompas po pitanju "zaštite podataka" i "ljudskih prava".

Tako su prošle godine birokrati, birokratskim bućkurišem zvanim GDPR, izazvali popriličan kaos, kako kod običnih ljudi tako i kod pravnih subjekata (poduzeća, kompanija, obrta itd...), s obzirom da im je ta uredba, kao i zakoni koji su iz nje proizašli, natovarilo gomilu obaveza koje moraju ispoštovati, ali nije postiglo apsolutno ništa po pitanju sprečavanja onoga što bi deklarativno trebalo spriječiti. Naime, dok oni koji se trude poštivati zakon u strahu od mogućih sankcija sada za svaki klinac moraju tražiti nekakve "privole" i baviti se "papirologijom", hakeri i slični zlonamjernici bez pardona i bez ikakvih "privola" i dalje upadaju u sustave i kradu podatke, a takve krađe i zloupotrebe podataka nikakva papirnata birokratska mudroserina neće spriječiti!!

Štoviše, odnedavno postoji i nova inicijativa za nadopunu GDPR-a, koju je pokrenulo središnje tijelo EU za zaštitu podataka, a koja je fokusirana upravo na snimanje, odnosno videonadzor. Jer, općepoznata stvar, da po birokratskom rezoniranju, bilo kakvo snimanje predstavlja "sakupljanje i obradu podataka".

Guidelines 3/2019 on processing of personal data through video devices

GRDPR Croatia (Facebook stranica)


Uglavnom... u toj nadopuni navedene su neke poprilične nebuloze i idiotarije, koje su takve da se čovjek doslovno mora zapitati jesu li oni koji su ih pisali uopće prošli nekakav test inteligencije, odnosno imaju li uopće dodira sa stvarnošću i iole znanja o onome u što guraju svoje prste...

Pa tako, na primjer, jedna od odredbi te nadopune tiče se dashcamova, odnosno autokamera koje za vrijeme vožnje snimaju prostor ispred automobila.... I dok se u nekim zemljama svijeta upravo potiče ugradnja autokamera, kako bi one, kao objektivni prikaz neke prometne situacije mogle poslužiti kao dokaz u slučaju nesreća i drugih sličnih situacija (štoviše negdje su glavno sredstvo dokazivanja nesreća i pokušaja prevara, u Rusiji, na primjer), ili na internetu drugima prikazati prometni kaos, ta nova inicijativa EU idiokrat... pardon, birokrata ide u dijametralno suprotnom smjeru. Naime, po toj nadopuni "tzv. dash-kamere u vozilima za snimanje vožnje ne smiju snimati konstantno i ne smiju snimati osobe uz cestu", a što čini snimanje autokamerom zapravo nemogućim, i štoviše ilegalnim (jer je tom kamerom nemoguće snimati bez da kamera snimi i pješake koji sudjeluju u prometu krećući se po pločniku, uz cestu ili preko ceste).

Tu je naravno i stavka da "dijeljenje video snimki na Internetu može ići samo putem privole"... Po tome, netko tko negdje kamerom snimi nešto, da bi to smio legalno objaviti na interenetu bi prvo trebao pronaći i tražiti "privolu" od svih osoba koje su na snimci!?.. što je naravno nemoguće, pogotovo kada se radi o velikom broju ljudi... Ili bi možda trebao, ak se radi objavi snimke nekog kaznenog djela tražiti kriminalca za privolu? A osim toga, po toj odredbi bi bi automatski postale protuzakonite sve do ikada objavljene snimke na internetu i društvenim mrežama, ako je na njima vidljiva neka usput snimljena osoba "koja nije dala privolu" !! Ili bi ta snimka morala biti žestoko cenzurirana, iz pukog razloga da se zadovolji birokrate...!

Nadalje, u toj nadopuni je zatim i budalaština po kojoj "ulazak u zonu snimanja ne znači automatski i pristanak na snimanje".... Po toj idiotskoj "logici" onda ispada da bi, ako "netko tko ne pristaje na snimanje" uđe u zonu snimanja, trebalo odmah ugasiti sve nadzorne kamere da dotičnoj personi koja ne pristaje na snimanje ne budu povrijeđena "neka njezna prava" odnosno "sakupljeni njeni osobni podaci"!?

Itd...

Mogu na kraju samo reći: Gospodo birokrati, svakoga dana u svakom pogledu sve više i više dokazujete da Einstein bio u pravu kada je rekao kako su samo dvije stvari beskonačne, svemir i ljudska glupost, s time da za svemir nije siguran.

Post je objavljen 24.07.2019. u 19:06 sati.