Team Sport

srijeda, 04.06.2014.

NHL - Finale Stanley Kupa, Los Angeles Kings - New York Rangers



Los Angeles Kings – New York Rangers

Prvi puta nakon 1981. klubovi iz New Yorka i Los Angelesa sresti će se u finalu neke američke sportske lige.

Sama imena protivnika tako garantiraju pamtljivo finale Stanley Cupa.

Kingsi igraju u svojem drugom finalu Stanley Cupa u 3 sezone, nakon što su u produžetku 7. utakmice konferencijskog finala Zapada u Chicagu pobjedili domaćine i branitelje naslova, Blackhawkse.

U toj 7. Utakmici Kingsu su nadoknadili zaostatke 2-0, 3-2 i 4-3, da bi došli do svojeg 3. konferencijskog naslova u povijesti.

Prije toga Kingsi su u prvoj rundi play offa nadoknadili zaostatak u pobjedama od 3-0 protiv San Jose Sharksa, da bi u 2. rundi play offa nadoknadili zaostatak od 3-2 protiv Anaheim Ducksa.

Kingsi su tako postali tek 2. momčad u povijesti NHL play offa koja je morala igrati 7 utakmica prve dvije runde play offa, a da su se nakon toga ipak plasirali u finale Stanley Cupa.

Prva momčad koja je to ostvarila su ovogodišnji New York Rangersi, koji su također u prve dvije runde play offa igrali po 7 utakmica.

Rangersi su se plasirali u finale Stanley Cupa prvi puta nakon 1994., kada su osvojili naslov pobjedivši u 7 utakmica Vancouver Canuckse.

Tom pobjedom Rangersi su prekinuli sušu od 54 godina bez naslova.

Ove godine su za plasman u finale New York Rangersi u konferencijskom finalu pobjedili Montreal Canadiense nakon 6 utakmica.

Kako su dakle obje ove momčadi zajedno odigrale ukupno 41 utakmicu od maksimalno mogućih 42 utakmice, očekuje se da će i finale biti duga serija.

Finale počinje u Los Angelesu u noći sa srijede na četvrtak u 02:00 sati po srednjeeuropskom vremenu.

Golmani obje momčadi su možda i najbolji igrači momčadi i jedni od najzaslužnijih za plasman u finale.

Henrik Lundqvist iz New York Rangersa i Jonathan Quick iz Los Angeles Kingsa smatraju se za 2 najbolja golmana na svijetu.

Lundqvist ima najbolji postotak obrana u ovogodišnjem play offu sa 92.8%, te je sa 2.03 primljena gola po utakmici puno bolji od Quicka koji je primio 2.86 gola po utakmici.

Lundqvist je primio 2 ili manje gola u 10 od zadnjih 13 utakmica, te je bio ključna karika u odličnoj obrani Rangersa sa igračem manje.

Rangersi su sa igračim manje primili gol u samo 2 navrata od zadnjih 23, te su tako ostvarili odličnu učinkovitost od 91% protiv Montreal Canadiensa u konferencijskom finalu.

Švedski je golman također bio odličan pred kraj serija.

U 6. i 7. utakmicama u ovogdišnjem play offu, Lundqvist ima skor 4-1 i postotak obrana od 94,6%.

U dvije 7. utakmice Lundqvist ima skor 2-0 i postotak obrana 96,7%.

Ipak Lundqvist nikada nije igrao u finalu Stanley Cupa.

S druge strane Quick je bio prosječan tokom cijele serije konferencijskog finala, ali je bio najbolji kada je bilo najpotrebnije.

Obranio je nekoliko ključnih šuteva u 3. trećini i produžetku 7. utakmice protiv Blackhawksa, s time da je u tom periodu obranio čak 18 uzastopnih šuteva.

Ukupno je obranio manje od 90% šuteva protiv Blackhawksa, ali sigurno neće biti impresioniran pritiskom finala Stanley Cupa.

Naime, ovaj je Amerikanac bivši osvajač trofeja Conn Smythe Trophy winner.

Kada je osvojio Stanley Cup i Conn Smythe Trophy, Quick je u 6 utakmica finalne serije 2012. protiv New Jersey Devilsa imao postotak obrana 94,7%.

Posebnu pažnju na sebe u New York Rangersima privlači Martin St. Louis.

St. Louis je bio dio velikog tradea zadnji dan trade perioda, kada je on u tradeu kapetana došao u New York iz Tampe Bay, dok je u suprotnom smjeru otišao Ryan Callahan.

U play offu je ispunio očekivanja, jer dijeli prvo mjesto u broju bodova (13), broju golova (6) i broju neasistiranih golova (2).

38-ogodišnji Kanađanin je postigao 5 bodova u konferencijskom finalu, zabio je 3 gola, uključujući i pobjednički gol u produžetku 4. utakmice, a u konferencijskom finalu je ostvario i 2 asistencije.

Njegova igra sa igračem više bila je ključni faktor u seriji.

Uvelike je pomogao da Rangersi imaju omjer 5-2 u utakmicama u kojima su postigli gol sa igračem više, dok je sam St. Louis predvodio Rangerse sa 5 bodova sa igračem više.

St. Louis je već nastupio u finalu Stanley Cupa, kada je 2004. sa Tampa Bay Lightningom osvojio naslov.

U toj finalnoj seriji postigao je 4 gola i ostvario 2 asistencije, a ove će godine morati ponoviti takav učinak kako bi Rangersi imali šansu osvojiti naslov protiv jake obrane Los Angeles Kingsa.

Ključni igrač Kingsa u ovogodišnjem play offu bio je bivši igrač New York Rangersa Marian Gaborik.

Gaborikova igra, od kada je doveden pred kraj prijelaznog roka, je razlog zašto klubovi plate veliki novac za velike igrače u veljači.

Prvi je strijelac play offa sa 12 golova, čak 3 više od prvog pratitelja.

Postigao je 3 gola u zadnje 4 utakmica konferencijskog finala, uključujući i gol za izjednačenje u 7 utakmici.

Gaborik, kao i St. Louis ima 32 godine, te je 3. ukupno igrač u ovogodišnjem play offu po broju bodova.

Ima 5 bodova manje od vodećeg Anžea Kopitara, njegovog suigrača iz iste linije napada Kingsa.

Ovo će biti prvi puta da Gaborik u svojoj karijeri igra Stanley Cup finale i neće mu nedostajati motivacije protiv momčadi za koju je igrao od 2009. do 2013.

Njegova brzina, lakoća zabijanja golova i igra sa igračem više, biti će veliki izazov za obranu Rangersa.

Los Angeles Kingsi ove sezone imaju skor 7-0 u utakmicama u kojima bi im poraz značio eliminaciju, dok New York Rangersi imaju skor 10-0 kada su vodili nakon 2 trećine.

Los Angeles Kingsi odlično drže pak, efikasni su pred golom, ali i u svim ostalim segmentima igre.

Kingsi su odlično izbalansirana i posložena ekipe, velike mentalne snage.

Ipak nesmije se otpisati Rangerse.

U obrani obje momčadi imaju po jednog od najboljih branića na svijetu.

Ako vas zanima kako se igra obrana dovoljno je samo promatrati kako to rade Drew Doughty iz Kingsa i Ryan McDonagh iz Rangersa.

Obrana Kingsa, kao i obrana Rangersa odlično stvara prilike za kontranapad, što njihovi izrazito brzi napadači često iskoriste.

Kingsi imaju veću kvalitetu najboljih igrača u obrani, ali Rangersi imaju više različitih opcija i tri obrambena para koji odlično funkcioniraju.

Braniči Kingsa su bolji u napadu, ali su zato braniči Rangersa bolji u fazi obrane.

Napad Kingsa se dosta mućio u regularnom dijelu sezone, ali je eksplodirao u play offu.

Neki ključni igrači Kingsa jako su poznati Rangersima.

Bivši igrači velikih rivala, Philadelphia Flyersa, Mike Richards i Jeff Carter, te bivši Ranger Marian Gaborik, biti će velika prijetnja golu Henrika Lundqvista.

Gaborik se odlično oporavio, nakon što je napustio New York, primarno zbog vrhunske igra suigrača Anžea Kopitara, koji je i u ovom play offu bio impresivan.

Slovenac Kopitar jedan je od najboljih igrača na svijetu na svojoj poziciji, odlično drži pak i poziciju, a kada njegova momčad nema pak, vrši veliki pritisak na protivnika.

Kopitar je tako jedan od najboljih napadača u fazi obrane.

To vrlo vjerojatno znači da će Derek Stepan, Rick Nash i Chris Kreider biti pod velikim pritiskom jer trener Kingsa Darryl Sutter često postavi Kopitara u obranu baš protiv najbolje postave protivnika.

Tako će prve linije obje momčadi, one sa Kopitarom i sa Stepanom, biti ključne u ovoj seriji.

Realno je očekivati da će ona linija koja dobije taj dvoboj na kraju podići i pehar Stanley Cupa.

Kingsima ne nedostaje širine u napadu.

Za očekivati je da će obrambeni par Marc Staal i Anton Stralman igrati jako puno protiv linije koju predvodi Jeff Carter.

Rangesi također mogu biti zadovoljni širinom opcija u napadu.

I 3. linija, koju predvodi Derrick Brassard, i 4. linija, u kojoj igraju Brian Boyle, Dominic Moore i Derek Dorsett, su u stanju zabiti gol u bilo kojem trenu.

Zanimljivo je da su za Rangerse pobjedničke golove u svakoj seriji zabili napadači 4.linije.

Dan Carcillo je zabio gol koji je domio pobjedu u seriji protiv Flyersa (suspendiran još 3 utakmice), Brian Boyle je zabio gol koji je domio pobjedu u seriji protiv Penguinsa i Dominic Moore je zabio gol koji je donio pobjedu u seriji protiv Canadiensa.

Bez obzira na koje se dvoboje linija na kraju odluče treneri, očekuje nas brza i dinamična serija.

Rangersi su se protiv Montreal Canadiensa odlično branili sa igračem manje, te su uspjeli obuzdati P.K. Subbana koji je dirigirao igrom Candiensa.

U Kingsima Doughty igra na isti način, kada Kingsi imaju igrača više.

Međutim osim Doughtyja, Kingsi imaju i druga velika oružja u igri sa igračem više.

Kopitar radi čuda kad god dobije pak, a Dustin Brown ne odustaje ispred gola.

Zbog toga su Kingsi iskoristili 25% svojih šansi sa igračem više u ovogodišnjem play offu.

Iako se Rangersi impresivno dobro brane sa igračem manje, ključno je da smanje broj kazni.

Inače će sa dovoljnom količinom prilika sa igračem više, Kingsi sigurno doći do konačne pobjede u seriji.

Igra Rangersa sa igračem više je veliki upitnik nad glavom trenera Alaina Vigneaulta.

Ili su odlični ili katastrofalni.

Odlično su otvorili seriju protiv Canadiensa, da bi ju završili sa samo jednim golom u zadnjih 16 prilika.

Rangersi neće smjeti biti neorganizirani, jer su usprkos lošem kraju serije ostvarili postotak od 21% usješnih power playa, primarno zbog odličnog starta serije, dok su još igrali organizirano s igračem više.

Važan igrač u dobroj igri Rangersa sa igračem više bio je Brad Richard, koji dosta lako nađe način da uputi šut u ovkir gola, što otvara prostor Ryanu McDonaghu i Martinu St. Louisu za individualne akcije.

Naslov Stanley Cupa tako će i ove godine osvojiti momčad, koja je u jednoj fazi play offa izgledala da će biti sigurno eliminirana.

Kingsi su gubili 3-0 u seriji od Sharksa, dok su Rangersi gubili 3-1 od Penguinsa i putovali na 5. utakmicu u Pittsbugh.

Koja će momčad u ovoj, finalnoj, seriji imati više motiva i snage saznati ćemo uskoro


Kratke vijesti:


Hangeland napustio Fulham
Brede Hangeland je otpušten od strane Fulhama nakon što je klub ispao iz Premier Lige. 32-ogodišnji Norvežanin bio ionako ostao bez ugovora iduće ljeto, ali je potvrđeno da neće igrati za klub u Championshipu.

Zadržavanje Kanea i Toewsa prioritet za Blackhawkse
Jonathan Toews i Patrick Kane žele ostati u Chicagu i Blackhawksi žele zadržati svoje velike strijelce. Prema najavama generalnog menađera Stana Bowmana možemo očekivati nove velike ugovore za dva najbolja igrača još uvijek aktualnih prvaka, koji su ove sezone ispali u konferencijskom finalu.

Finley posjetio Patriotse
Slobodni igrač, tight end Jermichael Finley, pod velom tajne posjetio je prošli tjedan New England Patriotse. Nakon oporavka od teške ozljede vrata, Finley je dobio dopuštenje za igru, ali i dalje postoji sumnja može li proći lječnički pregled kod ozbiljnog kluba. Ako Finley zadovolji na lječničkom, biti će odličan igrač za mnoge momčadi, uključujući i Patriotse čiji je jedan tight end Rob Gronkowski često ozljeđen, a drugi tight end Aaron Hernandez čeka presudu za dvostuko ubojstvo.


Rezultati:

Nogomet

Pripreme reprezentacija za SP - prijateljske utakmice
Švicarska 2 - 0 Peru
Brazil 4 - 0 Panama
Grčka 0 - 0 Nigerija
Meksiko 0 - 1 Bosna i Hercegovina

Oznake: NHL, finale, hokej, stanley, cup, new york, Rangers, Los Angeles, Kings, quick, kopitar, lundqvist, st. louis

04.06.2014. u 11:15 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 19.05.2014.

NHL - Konferencijsko finale Zapada, Chicago Blackhawks - Los Angeles Kings




Chicago Blackhawks - Los Angeles Kings


Chicago Blackhawksi i Los Angeles Kingsi igrati će međusobno u konferencijskom finalu drugu sezonu za redom.

Prošle godine Blackhawksi su na svojem putu do Stanley Cup naslova pobjedili Kingse u 5 utakmica.

Ove sezona to je dvoboj dva posljednja osvajača Stanley Cupa.

Iako je veliki broj igrača u obje momčadi isti kao lani, ipak su prisutne neke značajne razlike.

Blackhawksi su prije ove sezone morali tradeati neke od svojih iskusnijih igrača i zamijeniti ih manje iskusnima.

U prošloj rundi play offa Minnesota je dosta uspješno to iskoristila, pogotovo nakon što se ozljedio napadač Andrew Shaw.

Ipak najbolje postave Chicaga i dalje su jake i iskusne, sa mnogo utakmica iza sebe u play offu.

Istovremeno Kingsi su u prve dvije runde play offa prošli serije pune velikih preokreta.

Usprkost tih "muka", na papiru ove sezone izgledaju bolje, nego su izgledali lani.

Napadu je pred kraj trade perioda pridodan Marian Gaborik, koji se odmah iskazao u play offu sa mnogo ključnih golova.

Odlazaka ključnih igrača kod Kingsa nije bilo.

Blackhawksi su svoju zadnju utakmicu odigrali u utorak, dok su Kingsi svoju zadnju utakmicu igrali tek u petak, tako da momčadi iz Chicaga u prvoj utakmici ima prednost domaćeg terena i 3 dana dulji odmor.

Rasprava, je li važnije biti u dobroj formi ili odmoran, tako će se opet pojaviti u ovoj seriji, pogotovo kada uzmemo u obzir da su Kingsi umorni fizički, ali psihički nakon zahtjevnih serija u prve dvije runde play offa.

Ova serija tako garantira zabavu, dramu i nepredvidivost.

Kingi su uvijek našli način da se vrate u seriju protiv svake dotadašnje logike, a u konferencijskom finalu igraju protiv momčadi koja je također u stanju napraviti velike preokrete.

Napad Chicaga ima vrlo kvalitetne igrače u Jonathanu Toewsu, Patricku Kaneu i Marianu Hossi.

Njih trojica su odlični u ovogodišnjem play offu.

Istina, Partick Sharp je za sada zakazao, ali je zato Bryan Bickell još jednom pokazao da je uvijek najbolji kada je najpotrebnije, pod pritiskom play offa.

Mnogi su mediji raspisivali ankete, tko će ove godine za svoju momčad biti ono što je lani bio Bickell za Blackhawkse, tj. da će "prespavati" regularnu sezonu i eksplodirati u play offu.

Na kraju je baš sam Bickell bio "Bickell nakon Bickella".

Usprkos svoj kvaliteti napada Blackhawksa, u seriji protiv Minnesota Wilda jasno se vidjelo da Blackhawksi nemaju dovoljno kvalitetnih igrača, što je momčad iz Minneapolisa odlično koristila.

Wildu ipak to nije bilo dosta za prolaz.

Ali momčadi sa vrhunskom obranom, kao što su Kingsi, bi vrlo lako baš to moglo biti dostatno za prolaz dalje.

Ono zbog čega se Kingsa dodatno boje u Chicagu je mogučnost obrane kalifornijske momčadi da dugo drži pak u svom posjedu, što dosadašnji protivnici Blackhawksa nisu bili u stanju.

Povrh toga obrana Kinga ima veliki kvalitetu prvog dodavanja, kojim iznose pak iz svoje zone i otvaraju mogućnost kontra napada.

Drew Doughty igra sezonu dostojnu trofeja Conn Smythe, pogotovo kada uzmemo u obzir njegovu mogućnost da na vrhunskoj razini igra i u fazi napada, kao i u fazi obrane.

Za očekivati je da će Doughty provesti puno vremena na ledu protiv Chicaga, a pomoći će mu Jake Muzzin i Alec Martinez, braniči koji su jako napredovali ove sezone.

Obrana Kingsa će ipak teško dominirati nad napadom Blackhawksa, ali će ih usporiti i omogućiti svom napadu šansu za pobjedom.

U situacijama kada će Kingsi imati pak, odviti će se možda i najzanimljiviji dvoboj ovogodišnjeg play offa.

Kingsi su imali svoje toplo/hladno trenutke tokom cijelog play offa, ali su pritom zabili 3.21 gol po utakmici, po čemu su drugi ove sezone u play offu.

Uz to imaju prosjek od više od 30 šuteva po utakmici.

Tako se čini da je Kingsima lakše napadati u play offu, nego što im je bilo u regularnoj sezoni.

Napadač Kingsa, Slovenac Anže Kopitar, trenutno je prvi favorit za trofej Conn Smythe od igrača iz zapadne konferencije.

Odlični centar postigao je 19 bodova u 14 utakmica, a propustio je postići bod u samo jednoj utakmici u ovogodišnjem play offu.

Uz njega je Gaborik postigao 9 golova u play offu, te je s tim učinkom najbolji stijelac dosadašnjeg play offa.

Uz Gaborika i Kopitara u napadu Kingsa su još i Jeff Carter i Justin Williams imali produktivne nastupe u play offu, sa po 11 bodova svaki.

Kako su Kingsi pokazali protiv Ducksa, ova momčad ima dobrinos sve 4 napadačke linije, što je od velike važnosti u play offu.

Blackhawksi će tako zapravo imati pune ruke posla u obrani, pa će njihova prva dva obrambena para morati biti na visokoj razini, kao i do sada u play offu.

Duncan Keith je ponovno junak obrane Blackhawksa sa više od 27 minuta na ledu po utakmici, dok je njegov partner Brent Seabrook bio također vrlo učinkovit i u obrani i u napadu.

Najučinkoviti par Blackhawksa ipak su bili Niklas Hjalmarsson i Johnny Oduya, koji su impresivno zastrašivali protivnike i držali ih podalje od gola Chicaga.

Blackhawksi imaju i dva ponajbolja braniča među napadačima Hossu i Toewsa, pa se i od njih oekuje da će odrađivati veliki posao u obrani.

U ovo doba lani Kingsi su bili u velikoj prednosti u odnosu na Blackhawkse na poziciji golmana.

Međutim ove sezone, nakon što je Corey Crawford osvojio Stanley Cup i odigrao odlučnu sezonu, razlika u kvaliteti između njega i Jonathana Quicka nije više tako velika.

Crawford ove sezone ima postotak obrana 93,1%, čime je čak i bolji od Quickovih 91.4%.

Međutim, važno je istaknuti Quickovu formu ove sezone u play off utakmicama, u kojima bi poraz značio eliminaciju Kingsa.

S Quickom na golu Kingsi su pobjedili svih tih 6 utakmica, pri čemu je njegov utjecaj bio ogroman.

Sa postotkom obrana od 95.6%, Quick je zaključao svoja vrata i omogućio napadačima da donose Kingsima velike preokrete.

Crawford je u svojoj karijeri trpio mnoge kritike.

Međutim unatrag dvije sezone te su kritike nestale, nakon dvije uzastopne sezone sa postotkom obrana večim od 93%.

Lani je čak i njegov suigrač i dobitnik trofeja Conn Smythe Patrick Kane izjavio da smatra da je upravo Crawford trebao dobiti taj trofej, za najboljeg igrača u play offu.

Još je jedan impresivan statistički podatak za Crawforda ove sezone u play offu njegov postotak obrana sa igračem manje.

Njegovih 93.8% pobjeda znači da se Chicago odlično brani sa igračem manje, a ta je karakterista od sve veće važnosti, što play off dulje traje.

Igra sa igračem više bila je dosta ujednačena kod obje ekipe u ovogodišnjem play offu.

Doduše, nije se po ničemu posebno isticala.

Niti po dobrom, niti po lošem.

Međutim kada se pogleda učinak prilikom igre sa igračem manje vidi se osjetna razlika između ove dvije momčadi.

Blackhawksi su sa učinkom od 91.3% situacija sa igračem manje u kojima nisi primili pogodak, najbolja momčad u ovogodišnjem play offu.

Učinak Blackhawksa u Chicagu je još impresivnijih 95% obranjenih situacija sa igračem manje.

Kingsi u neznatno učinkovitiji sa igračem više, poentirali su 11 puta u 48 situacija sa igračem više u ovogodišnjem play offu, ali se još nisu sreli sa momčadi koja je toliko dobra u igri sa igračem manje kao što su Blackhawksi.

Blackhawksi su postigli gol u 18.2% situacija s igračem više, a kako u seriji sa Los Angelesom igraju protiv momčadi koja je provela najviše vremena sa igračem manje, jer su igrači Kinga isključeni čak 56 puta, što je najviše u ovogodišnjem play offu, za očekivati je da će broj golova Blackhawsa s igračem više odlučivati o pobjedniku ove serije.


Kratke vijesti:


Arsenal osvojio trofej nakon 9 godina
Arsenal je osvojio FA Cup pobjedivši u finalu Hull City nakon prdužetaka rezultatom 3-2. Nakon samo 9 minuta Hull City je vodio 2-0 ali se Arsenal vratio da bi u 3. minuti 2. produžetka pobjednički gol zabio Velšanin Aaron Ramsey. Arsenalu je ovo prvi trofej nakon također FA Cupa iz 2005. kada su u finalu svladali Manchester United, nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Nemir u eliminiranim momčadima na istoku
U Pittsburghu krive Sidneyja Crosbyja za poraz od Rangersa jer smatraju da Crosby nije dovoljno pridonio ekipi zabivši samo jedan gol u 7 utakmica, a zamjeraju mu i ophođenje i sramočenje momčadi svojim ponašanjem na ledu. Istovremeno je u Bostonu centar David Krejci na sebe preuzeo krivicu za eliminaciju od rivala Canadiensa jer smatra da nije odigrao na svojoj razini, kao što je bio slučaj i kod drugih igrača Bruinsa.

Giantsi otkazali minikamp za rookieje
Zbog zgusnutog pripremnog rasporeda New York Giantsi su otkazali minikamp za rookieje, jer trener Coughlin smatra da je red u organizaciji bitniji. “Nikada do sada nismo otkazali minikamp za rookieje. Prije je bilo nužno održati minikamp, tako da bi rookiji ostali u klubu na pripremama i nakon kraja minikampa. Mi smo već u programu priprema i na terenu smo 4 dana u tjednu, i taj plan bismo trebali prekinuti da bi održali minikamp, a ovako smo rookije mogli imati na terenu već u prošli utorak.” izjavio je glavni trener Giantsa Tom Coughlin.


Rezultati:

Nogomet

Engleska FA Cup
Arsenal 3 - 2 Hull City

Italija Serie A
Udinese 3 - 3 Sampdoria
Catania 2 - 1 Atalanta
Genoa 1 - 0 Roma
Juventus 3 - 0 Cagliari
AC Milan 2 - 1 Sassuolo
Chievo Verona 2 - 1 Inter
Fiorentina 2 - 2 Torino
Lazio 1 - 0 Bologna
Parma 2 - 0 Livorno
SSC Napoli 5 - 1 Hellas Verona

Španjolska Liga BBVA
Malaga 1 - 0 Levante
Real Madrid 3 - 1 Espanyol
Barcelona 1 - 1 Atletico Madrid
Valencia 2 - 1 Celta Vigo
Real Sociedad 1 - 2 Villarreal
Almeria 0 - 0 Athletic Bilbao
Osasuna 2 - 1 Real Betis
Rayo Vallecano 1 - 2 Getafe
Valladolid 0 - 1 Granada
Sevilla 3 - 1 Elche

Njemačka DFB Pokal
Borussia Dortmund 0 - 2 Bayern Munich

Njemačka kvalifikacije za Bundesligu
Greuther Furth 1 - 1 Hamburger SV *
*HSV ostaje u Bundesligi

Francuska Ligue 1
Bastia 0 - 0 Nantes
Lorient 1 - 4 Lille
Marseille 1 - 0 Guingamp
Monaco 1 - 1 Bordeaux
Nice 0 - 1 Lyon
Paris Saint Germain 4 - 0 Montpellier
Reims 1 - 3 Rennes
Saint Etienne 3 - 1 Ajaccio
Sochaux 0 - 3 Evian Thonon Gaillard
Toulouse 3 - 1 Valenciennes

Hokej

NHL
Anaheim Ducks - Los Angeles Kings 2 : 6
Montreal Canadiens - New York Rangers 2 : 7
Chicago Blackhawks - Los Angeles Kings 3 : 1

Oznake: NHL, konferencijsko, finale, zapada, hokej, Chicago, Blackhawks, Los Angeles, Kings

19.05.2014. u 13:14 • 0 KomentaraPrint#

petak, 16.05.2014.

NHL - Konferencijsko finale Istoka, Montreal Canadiens - New York Rangers





Montreal Canadiens - New York Rangers

Trenutno je ovo jedini poznati dvoboj konferencijskih finala, stoga je nemoguće napisati najavu finala Zapadne konferencije.

Carey Price trebao je pobijediti Henrika Lundqvista da bi odveo svoju Kanadu do zlata na Olimpijskim igrama protiv Švedske.

Da bi Canadiensi došli do prvog finala Stanley Cupa nakon 1993. morati će učiniti isto.

Price i Lundqvist su glavni razlozi zašto će se ove momčadi sresti u konferencijskom finalu Istočne konferencije, koje počinje u subotu 17.5. u 19h po srednje-europskom vremenu.

Oba golmana bila su fenomenalna u ovogodišnjim play off serijama.

Price i Lundqvist su predvodili svoje momčadi u povratku iz zaostatka u pobjedama u konferencijskim polufinalu.

Obje serije, ona u kojoj su Rangersi izbacili Penguinse i ona u kojoj su Canadiensi izbacili Bruinse, su pobjeđene u 7. utakmici u gostima, oba puta protiv osvajača divizija.

Rangersi, koji su bili 2. u diviziji Metropolitan, su nadoknadili zaostatak 3-1 protiv Pittsburgh Penguinsa, te su s 3 uzastopne pobjede došli do ukupne pobjede 4-3.

Canadiensi su bili treći u diviziji Atlantic, a protiv Bruinsa su morali nadoknaditi zaostak 3-2, što su uspjeli s pobjedama u 6. i 7. utakmici.

Ako su mjerilo 3 utakmice u regularnom dijelu sezone, nije za očekivati utakmice s puno golova.

Montreal je pobijedio u 2 od 3 ovosezoneske utakmice, ali u te tri utakmice zabijeno je ukupno samo 4 gola.

Zanimljivo da u niti jednoj od te tri utakmice poražena momčad nije uspjela zabiti niti jedan gol.

28.10.2013. Canadiensi su slavili u New Yorku 2-0 pokvarivši tako otvaranje sezone na domaćem terenu za Rangerse.

Rangersi su im vratili pobjedom 1-0 u Montrealu 16.11., da bi u zadnjoj utakmici sezone u Montrealu Canadiensi slavili u prosužetku rezultatom 1-0 ,u utakmici kada je za Rangerse već sve bilo jasno i bilo im je bitno ne zadobiti nove ozljede.

Heroj pobjeda nad Penguinsima Henrik Lundqvist, u karijeri ima skor 13-11-2 protiv Canadiensa, ali se dosta mučio u Montrealu gdje ima omjer 4-5-2 sa čak 3.87 primljenih golova i samo 87.6% obrana.

Lundqvist nije pobjedio u Montrealu od pobjede 4-3 nakon kaznenih udaraca sada već davne 2009., a u regularnom dijelu utakmice u Montealu je slavio još davnije 2008.

Rezervni golman Cam Talbot je branio u zadnje dvije utakmice protiv Canadiensa i ostvario je tu jedinu ovosezonsku pobjedu 1-0, dok je Lundqvist branio samo u prvoj utakmici.

Kao kontrast tome, Price je cijelu karijeru odličan protiv Rangersa, pogotovo u Montrealu.

U Montrealu protiv Rangersa Price ima omjer 8-5-1, uključujući i 5 pobjeda bez primljenog gola, ali je bio na golu i ove sezone u domaćem porazu.

Ryan Callahan, koji je u toj utakmici zabio jedini gol za Rangerse, sada igra za Tampa Bay Lightning, kao rezultat velikog tradea u kojem je u suprotnom smjeru u Rangerse došao Martin St. Louis.

Tomas Plekanec i trenutno ozljeđeni Alex Galchenyuk su zabili u pobjedi u New Yorku, dok je u zadnjem međusobnom dvoboju, gol u produžetku postigao Brian Gionta.

Zadnji aktualni igrač Rangersa koji je zabio u Montrealu je Mats Zuccarello 15.1.2011.

Kako je već rečeno glavni razlog malom broju golova Rangersa u Montrealu je golman Canadiensa Carey Price.

Canadiensi dominiraju Rangersima u regularnom dijelu sezone od 1926. od kada postoji i NHL lige.

Sa omjerom pobjeda 328-189-94-3 i pobjedama u 12 od zadnjih 16 utakmica, Montreal ima recept za Rangerse u regularnom dijelu sezone.

Ali dominacija Canadiensa se ne nastavila i u play offu.

Iako su Canadiensi osvojili 24 Stanley Cupa naspram samo 4 New York Rangersa u međusobnom omjeru u 14 play off serija koliko su do sada igrali ove dvije momčadi su ravnopravne, sa 7 prolazaka dalje za svaku momčad.

Canadiensi i Rangersi su se sreli u konferencijskom finalu 1986., kada su je slavila momčad iz Montreala nakon 5 utakmica.

Posljednji puta u play offu su se ove momčadi srele u prvoj rundi play offa 1996., kada su slavili Rangersi rezultatom 4-2.

Tom su prilikom Canadiensi dobili prve 2 utakmice u New Yorku, da bi potom izgubili sljedeće 4 utakmice, od čega čak 3 u Montrealu.

To su i jedine tri utakmice koje su ove dvije momčadi igrale u play offu u Montrealu od kada su se Canadiensi preselili u Bell Centre, tako da Rangersi do sada imaju 3 pobjede iz 3 utakmice u Bell Centreu u play offu.

Rangers su vodeća momčad Istočne konferencije u broju gostujućih pobjeda u regularnom dijelu ove sezone sa čak 25, dok su u play offu pobjedili u 4 od 7 gostujućih utakmica, jednu u Philadelphiji i čak 3 u Pittsboughu.

Međutim protiv Canadiensa u gostima Rangersi imaju gori skor nego protiv ijedne druge od “Original Six” momčadi sa skorom 65-200-40-3.

Ovosezonska pobjeda 1-0 je jedina u zadnjih 10 pokušaja.

Povrh toga, Rangersi nisu zabili 2 gola u Montrealu od 5.2.2011.

Tako da bi Rangersi nakon 20 godina ponovno došli do finala Stanley Cupa moraju preći preko visoke planine, kako u ovom trenu izgleda Montreal.

Canadiensi su svoj zadnji Stanley Cup naslov osvojili 1993., dok su Rangersi svoj zadnji Stanley Cup naslov osvojili 1994., međutim niti jedni niti drugi nisu bili u finalu Stanley Cupa od tada.

Najbolji obrambeni igrač Rangersa Ryan McDonagh bi je prvi pick Canadiensa 2007. ali je tradean u New York u zamjenu za Scotta Gomeza.

Trener Rangersa Alain Vigneault bio je trener Canadiensa od 1997. do 2000. i na toj poziciji ga je zamijenio današnji trener Canadiensa Michel Therrien.

Canadiensi imaju odličnu učinkovitost igre sa igračem više, postignu gol u 26.3% slučajeva, dok Rangersi to učine u samo 10.9% situacija sa igračem više.

Usprkos toga Rangersi polažu nade u neusporedivo bolju obranu sa igračem manje, te u činjenicu da su od preostalih momčadi u play offu najbolja momčad po broju golova u igri 5 na 5.


Kratke vijesti:


Alcantara propušta Svjetsko Prvenstvo
Igrača Bayern Münchena Thiago Alcantara propustiti će Svjetsko Prvenstvo. 23-ogodišnji Španjolac se našao na proširenom popisu španjolske reprezentacije, ali zbog portganih ligamenata koljena morati će na operaciju zbog koje će propustiti Svjetsko Prvenstvo.

Chara u 4. utakmici protiv Canadiensa slomio prst na ruci
Kapetan Boston Bruinsa, Slovak Zdeno Chara slomio je prst na ruci u 4. utakmici druge runde play offa protiv Montreal Canadiensa, te mu je potrebna operacija. Tu informaciju je potvrdio generalni menađer slovačke reprezentacije Otto Sykora. Predsjenik Bruinsa Cam Neely izjavio je da nije bio svjestan da je Chara pretrpio ozljedu.

Seahawks rješavaju nedostatak wide recievera
Slabu točku momčadi koja se pojavila odlaskom Goldena Tatea u Detriot Lionsa aktualni osvajaći Super Bowla Seattle Seahawksi su izgleda uspješno popunili na draftu. Naime na draftu su Seahawksi izabrali obečavajuće wide recievere Paula Richardsona sa Sveučilišta Colorado u drugoj rudni drafta sa svojim 1. pickom i svestranog Kevina Norwooda sa sveučilšta Alabama u 5. rundi drafta. Očekuje se da će obojica izboriti mjesto na konačnom popisau 53 igrača za sljedeću sezonu.


Rezultati:

Nogomet

Njemačka kvalifikacije za Bundesligu
Hamburger SV 0 - 0 Greuther Furth

Oznake: new york, Rangers, montreal, canadiens, hokej, NHL, finale, istočne, konferencije

16.05.2014. u 10:33 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 17.04.2014.

NHL - Najava play offa



Noćas je počeo NHL play off, stoga ćemo analizirati parove prve runde.


Zapadana Konferencija:


Colorado Avalanche (52-22-8) – Minnesota Wild (43-27-12)*

* U zagradi su skorovi momčadi u regularnom dijelu sezone



U regularnom dijelu sezone ove momčadi su se srele 5 puta, te je Avalanche bio puno uspješniji sa 4 pobjede i jednim porazom u produžetku od Wilda.

U niti jednoj od tih 5 međusobnih dvoboja momčad iz Colorada nije uspjela postići gol sa igračem više, ali su zato zabili u prosjeku 3 gola po utakmici.

Ove sezone Avalanche je doživio veliki preokret forme u odnosu na prošlu sezonu.

Lani su bili predposljenja momčad lige, da bi ove sezone bili 3. najbolja momčad lige.

Preokret se dogodio pod rookie trenerom, ali legendarnim golmanom Avalanchea Patrickom Royem.

Wild je drugu godinu za redom u play offu, a do sada su u svojoj povijesti još samo jednom uspjeli dvije godine za redom ući u play off.

U Minnesoti se također nadaju da će konačno uspjeli pobjediti seriju u NHL play offu, što im nije uspjelo od 2003. kada su igrali u konferencijskom finalu.

Ključni igrač Avalanchea u ovoj seriji trebao bi biti rookie Nathan MacKinnon.

Momčad iz Colorada je iskoristila lošu prošlu sezonu tako da su uzeli vrhunskog talenta, mladog MacKinnona kao prvi pick na draftu 2013.

MacKinnon je predvodio sve rookieje u NHLu sa 63 osvojena boda i nizom od 13 utakmica sa barem jednim osvojenim bodom, s čime je srušio rekord koji je za rookieje postavio veliki Wayne Gretzky.

Ključni igrač Wilda biti će kapetan reprezentacije S.A.D.a Zach Parise.

Wild su 2012. doveli Parisea nazad kući u rodni Minneapolis i Parise je igrom u ove dvije sezone ispunio očekivanja.

Ipak Parise je lani razočarao, kada je u play off porazu od Chicago Blackhawksa postigao samo 1 gol u 5 utakmica.


St. Louis Blues (52-23-7) – Chicago Blackhawks (46-21-15)


U regularnom dijelu sezone momčad iz St.Louisa je ostvarila bolji skor pobjedivši Blackhawkse 3 puta, uz 2 poraza.

Bluesi su pobjedili prve tri utakmice ove sezone, prvu sa samo jednim golom razlike, dok su preostale dvije pobjedili u raspucavanju kaznenim udarcima, što im je bilo lako s ozbirom da u momčadi imaju jednog od najboljih izvođača kaznenih udaraca, T.J. Oshieja.

Zadnja dva puta ove dvije momčadi su se srele unutrag mjesec dana i Blackhawksi su slavili u obje te utakmice rezultatima 4-0 i 4-2.

Bez obzira na probleme s ozljedama pred kraj regularnog dijela sezone, očekuje se da će obje momčadi biti kompletne ili skoro kompletne prije prve utakmice u St. Louisu.

Bluesi su pred kraj sezone imali puno ozljeđenih igrača što se odrazilo njihovim katastrofalnim krajem sezone.

Ipak, T.J. Oshie je ovaj tjedan prvi puta klizao nakon ozljede koju je pretrpio prošli tjedan.

Drugi ozljeđeni igrači za koje se u St.Louisu nadaju da će se oporaviti do play offa su David Backes, Patrik Berglund, Vladimir Sobotka i Vladimir Tarasenko.

Momčad iz Chicaga je kraj sezone također dočekala bez najvećih zvijezda momčadi, kapetana Jonathana Toewsa i megatalentiranog Patricka Kanea.

Međutim, obojica su bili strpljivi s oporavkom, da bi bili spremni za play off.

Bluesi se nadaju da će ovo biti sezona u kojoj će prvi puta osvojiti Stanley Cup.

Stoga su pred kraj trade perioda doveli jednog od najboljih golmana na svijetu, reprezentativca S.A.D.a Ryana Millera iz Buffalo Sabresa.

Ipak niti on nije bio dovoljno dobar da pomogne ekipi sa toliko ozljeda, tako da je momčad poražena u zadnjih 5 utakmica čak i s njim na golu.

U njegove obrane u St.Louisu polažu velike nade za uspjeh, te se nadaju da će ponoviti i čak popraviti rezultate iz 2006. i 2007., kada je sa Sabresima igrao konferencijska finala.

Ključni igrač Chicago Blackhawksa biti će kanadski reprezentativac Patrick Sharp.

Iako Kane i Toews imaju velike zasluge za osvajanaja Stanley Cupa i lani i 2010., Sharp je u tišini u ta oba dva play off nastupa skupio impresivnih 38 bodova.

Ove je sezone Sharp osvojio 78 bodova, što je najviše u njegovoj karijeri.


Anaheim Ducks (54-20-8) – Dallas Stars (40-31-11)


Ove sezone su se ove momčadi srele su se tri puta, te su Starsi pobjedili u dvije od te tri utakmice.

U prvoj utakmicu je Corey Perry zabio dva gola za Duckse, dok je Teemu Selanne jedan gol za Duckse u utakmici u kojoj je momčad iz Kalifornije nadoknadila zaostatak od 2 gola, i stigla do velike pobjede 6-3.

Preostale dvije utakmice pobjedili su Starsi rezultatima 6-3 i 2-0.

Ducksi su osvojili najviše bodova u zapadnoj konferenciji po prvi puta od kada su se pred 2 desetljeća priključili NHLu.

U Anaheimu se žele oprostiti od legende kluba 43-ogodišnjeg Finca Selannea, sa Stanley Cup naslovom, jer je sve izglednije da mu je ovo zadnja sezona prije zaslužene mirovine.

S druge strane, Starsima je veliki uspjeh da su se uopće plasirali u play off, po prvi puta nakon 2008.

Ključni igrač Ducksa biti će Ryan Getzlaf.

Veliki centar je ove sezone zabio 31 gol i osvojio 87 bodova, s čime je bio 2. u cijelom NHLu, samo iza Crosbyja, dok je on osobno samo prije 5 sezona imao više osvojenih bodova, kada je skupio 91 bod.

Ducksi se nadaju da će Getzlafov uspjeh nastaviti i u play offu, kao što se dogodilo i 2009. kada je osvojio 18 bodova u 13 utakmica.

Ključni igrač momčadi iz Texasa je Tyler Seguin.

Ovaj je napadač bio onoliko dobar koliko se generalni menađer Jim Nill nadao da će biti, kada je prošlog ljeta u zamjenu za njega Boston Bruinsima tradeao u zamjeni od ukupno 7 igrača, između ostalih i Louija Erikssona.

Seguin, koji je bio 2. pick na draftu iz 2010., skupio je ove sezone 37 golova i 84 boda.


San Jose Sharks (51-22-9) – Los Angeles Kings (46-38-8)


U regularnom dijelu sezone ove su momčadi međusobno odigrale 5 utakmica, u kojima su Kingsi slavili 3 puta, dok su Sharksi jedan puta slavili u regularnom dijelu utakmice, a jednom u produžetku.

Od svoje tri pobjede, Kingsi su samo jednom pobjedili sa više od jednog gola razlike.

Ovo će možda biti i najnapetija serija prve runde play offa.

Shakrsi će se nastojati osvetiti za prošlogodišnji poraz nakon 7 utakmica u drugoj rundi play offa.

Prije toga momčadi su se sreli u prvoj rundi play offa prije 4 godine i tada je slavila momčad iz San Josea.

Ključni igrač Sharksa će biti Joe Pavelski.

Taj je vrhunski napadač ove sezone imaju najbolju sezonu u osmogodišnjoj NHL karijeri.

Do ove sezone zabio je najviše 31 gol u jednoj sezoni, dok je ove sezone postigao 41 gol i osvojio 79 bodova, za 13 više od njegovog dosadašnjeg najboljeg rezultata.

Pavelski će morati biti na vrhunskoj razini protiv Kingsa i odličnog golmana Jonathana Quicka, ukoliko Sharksi planiraju proći Kingse.

Ključni igrač Kingsa biti će Slovenac Anže Kopitar.

Momčad koja je puno slabija u napadu nego u obrani, puno će nade polagati u golove svojeg najbolje strijelca u svakoj od zadnjih 7 sezona.

Kada je velikan iz Slovenije bio u dobroj golgeterskoj formi, postigao je 2012. 20 bodova u 20 play off utakmica, i Kingsi su predvođeni njime te sezone osvojili Stanley Cup.


Istočna Konferencija


Boston Bruins (54-19-9) - Detriot Red Wings (39-28-15)


U regularnom dijelu sezone ove dvije momčadi su se srele 4 puta i Red Wingsi su pobjedili u tri od te četiri utakmice.

Početkom zadnje utakmice ovih protivnika 4.2.2014. u Joe Louis Areni u Detriotu, Red Wings nisu izgledali kao da se zaslužuju natjecati u istoj ligi sa Bruinsima.

Međutim sredinom zadnje trećine momčad iz Detroita se reorganizirala i Red Wingsi su postigli 2 gola u kratkom preiodu za prednost 3-2, koju su uspjeli održati do kraja utakmice.

Taj poraz je prekinuo 2 najduža niza u povijesti Bruinsa od 9 pobjeda u nizu i od 16 utakmica u nizu u kojima nisu izgubili u regularnom dijelu utakmice.

Večinu sezone Bruinsi su bili najbolja momčad u NHLu, te su sa 117 osvojenih bodova bili prvi u cijeloj ligi, pa su tako i osvojili svoj prvi Presidents’ Trophy od 1990.

Očekuje se da će Bruinsi eliminirati Red Wingse, ali da to neće biti baš tako lako.

Suprotno očekivanjima, Red Wingsi su još više produljili svoj nevjerojatni niz od sada 23 uzastopne sezone sa plasmanom u play off.

To je 5. najduži niz neprekinutih nastupa u play offu u povijesti lige, koji je još impresivniji jer su ove godine Red Wingsi zbog ozljeda morali, ranije nego su planirali, u NHLu koristiti mlade igrače iz AHLa.

Ključni igrač Bruinsa trebao bi biti iskusni 36-ogodišnji veteran Jarome Iginla, koji je u lovu na svoj prvi Stanley Cup naslov.

Iginla je ove sezone zabio 30 golova, te je s time dijelio prvo mjesto u momčadi sa Patriceom Bergeronom.

Ove će godine Iginla morati popraviti učinak iz prošlogodišnjeg konferencijskog finala, kada je njegovu tadašnju momčad Pittsburgh Penguinse pobjedila njegova sadašnja momčad.

Bruinsi su slavili već nakon 4 utakmice, a Iginla nije postigao niti jedan bod.

Klučni igrač Red Wingsa biti će golman Jimmy Howard.

Vrlo je izvjesno da će Howard morati u svakoj utakmici braniti kao u zadnjoj pobjedi protiv Bruinsa kada je skupio 33 obrane, ako Red Wingsi žele proći dalje.

Red Wingsi su pobjedili po barem jednu seriju u play offu, u 7 od zadnjih 8 play off nastupa.

Ove je sezone Howard dosta oscilirao u formi, te je u prosjeku primio 2.66 golova po utakmici.

On je u svojoj karijeri je u play offu pobjedio 20 od 42 utakmice, te je primio u prosjeku 2.57 golova po utakmici.


Tampa Bay Lightning (46-27-9) – Montreal Canadiens (46-28-8)


U regularnom dijelu sezone Lightning je pobjedio u 3 utakmice, dok su Canadiensi slavili u preostaloj utakmici nakon kaznenih udaraca.

U te tri pobjede momčad s Floride je od Canadiensa primila točno po jedan gol.

Otkriće na golu Lightninga, vratar Ben Bishop, koji je bio impresivan u sve 4 utakmice protiv Canadiensa, vrlo će vjerojatno propustiti prvih nekoliko utakmica ove serije zbog ozljede koju je zadobio pred kraj sezone.

Ako će Canadiensi iskoristi to što će na golu biti rezervni golman Anders Lindback, koji je do sada u karijeri branio u samo jednoj play off utakmici, vrlo će vjerojatno pobjediti u play off seriji po prvi puta nakon što su 2010. nastupili u konferencijskom finalu.

Jasno je stoga da će ključni igrač Lightninga biti baš golman Lindback.

I on sam je očekivao da će play off gledati s klupe, nakon što je Bishop imao impresivnu sezonu.

Lindback je pobjedio u samo 8 od 22 utakmice u kojime je ove sezone nastupio, primivši skoro 3 gola u prosjeku po utakmici.

Ta jedna utakmica koju je do sada odigrao u play offu dogodila se davne 2001. kada je bio vratar Nashville Predatorsa.

Ključni igrač momčadi iz Montreala biti će Max Pacioretty.

U svojoj 6. sezoni u NHLu ovaj je napadač postigao 39 golova i od njega se očekuje da će iskoristiti Bishopov izostanak s gola.

Veliki je pritisak na Canadiensima.

Oni su naime jedina preostala momčad koja predstavlja hokejom zaluđenu Kanadu.

Stoga je jasno da će na vođi Paciorettyju biti veliki pritisak da ih dovede do uspjeha.

Prošle sezone Pacioretty nije imao niti gol niti asistenciju u prvoj rundi play offa, kada su Canadiense izbacili Ottawa Senatorsi.


Pittsburgh Penguins (51-24-7) – Columbus Blue Jackets (43-32-7)


Penguinsi su slavili u svih 5 utakmica u kojima su se ove godine ove dvije momčadi srele u regularnom dijelu sezone.

Penguinsi, koje predvodi možda i najbolji hokejaš na svijetu Sidney Crosby, su u tih 5 sustreta protiv Blue Jacketsa ostvarili gol razliku 16-7 sa prosjekom od 1 gola po utakmici sa igračem više.

Iako Penguinsi imaju vjerojatno najlaškeg protivnika u play offu, radi se o momčadi koja itekako može iznenaditi i izbaciti favorite.

Pogotovo ako uzmemo u ozbir da su osvajaći Stanley Cupa iz 2009. eliminirani u prvoj rundi play offa 2011. i 2012.

Ključni igrač Penguinsa je naravno Sidney Crosby.

Ove se sezone Crosby pridružio drugim igračim Penguinsa koji su više nego jednom osvojili Art Ross Trophy (dodijeljuje se igraču sa najviše osvojenih bodova u sezoni).

Prije Crosbyja u Pittsburghu su to ostvarili Mario Lemieux (6 puta), Jaromir Jagr (5 puta) i Evgeni Malkin (2 puta).

Ključni igrač Blue Jacketsa biti će igrač koji će probati spriječiti Crosbyja u postizanju golova.

Radi se naravno o golmanu Sergeiju Bobrovskom, koji je lani osvojio Vezina Trophy za najboljeg golmana lige.

Baš je Bobrovski razlog zašto su Blue Jacketsi ove sezone pobjedili u, za klub rekordne, 43 utakmice, te zašto su drugi put u svojoj povijesti ušli u play off.

U 5 utakmica protiv Penguinsa, Bobrovski je branio samo jednom, kada je primio 3 gola iz samo 13 šuteva.


New York Rangers (45-31-6) – Philadelphia Flyers (42-30-10)


U 4 sustreta ove sezone obje su momčadi pobjedile po 2 puta, i uvijek su slavili domaćini.

Samo je 24.10.2014., kada su Flyersi pobjedili rezultatom 2-1, dvoboj ovih protivnika završio sa manje od 2 gola prednosti za pobjednika.

Rangersi su prošli prvu rundu play offa u zadnje dvije sezone, te su 2012. stigli i do konferencijskog finala.

Nadaju se ponoviti ili čak popraviti sličaj uspjeh ove sezone, sa novim trenerom Alainom Vigneaultom, za kojeg smatraju da bolje odgovara igračima od prošlog trenera Johna Tortorelle.

Ključni igrač Rangersa će biti novopridošli veteran iz Tampa Bay Lightninga, Martin St. Louis.

Kada su doveli St.Louisa, Rangersi su napravili vjerojatno najhrabriji potez u trade pariodu.

Rangersi su tada u zamjenu za velikog strijelca u Tampu poslali svojeg kapetana i simbol kluba, Ryana Callahana.

Taj trade se Rangersima nije isplatio u regularnom dijelu sezone jer se St.Louis mučio postići gol.

U 19 utakmica za “Broadway Blueshirtse” St. Louis je zabio samo jedan gol.

Ključni igrač Flyersa će, također biti veliki strijelac, Claude Giroux.

Iako je bio ljut kada nije izabran da predstavlja Kanadu na Olimpijskim igrama, na njegovoj igri to se nije osjetilo.

Dapače, odmor i dodatna motivacija su možda i godili Girouxu, koji je ove sezone izjednačio svoj najbolji skor sa 28 golova u sezoni.

U svojoj karijeri Giroux je postigao 55 bodova u 50 play off utakmica.


Kratke vijesti:

Real Madrid osvojio Copu del Rey
U jučerašnjem finalu španjolske Cope del Rey (Kupa Kralja) Real Madrid je osvoji prvi trofej ove sezone pobjedivši najvećeg rivala Barcelonu rezultatom 2-1. Bartra je glavom nakon kornera izjednačio di Marijin gol, kojim je Real poveo već u 11. minuti. Pobjedu Realu donio je Velšanin Gareth Bale impresivnim trkom i golom za 2-1 pred sam kraj utakmice.

Maurice i Scheifele pridruženi kanadskoj reprezentaciji
Trener Winnipeg Jetsa Paul Maurice i napadač Mark Scheifele pridruženi su reprezentaciji Kanade prilikom Svjetskog Prvenstva koje će se održati u Bjelorusiji. Novi trener Winnipeg Jetsa i njegov rookie centar koji je ove sezone zabio 13 golova i postigao 34 boda, pridružiti će se tako reprezentaciji koja je zbog NHL play offa slabija nego na Olimpijskim igrala kada su u najjaćem sastavu osvojili zlato.

Johnson potpisao za Jetse
Bivši running back Tennessee Titansa Chris Johnson potpisao je ugovor sa New York Jetsima na dvije godine. U svojoj je karijeri Johnson 3 puta pozvan na Pro Bowl (2008., 2009. i 2010.), ali sve je prisutnije mišljenje da Johnson više nije u stanju odigrati tako dobro kao i tih sezona kada bi imao više od 300 nošenja lopti i kada je osvojio za NFL rekordnih 2509 rushing jardi u jednoj sezoni (2009.).



Rezultati:

Nogomet

Engleska Premier League
Everton 2 - 3 Crystal Palace
Manchester City 2 - 2 Sunderland

Španjolska Copa del Rey
Barcelona 1 - 2 Real Madrid

Njemačka DFB Pokal
Bayern München 5 - 1 Kaiserslautern

Francuska Coupe De France
Guingamp 3 - 1 Monaco

Hokej

NHL
Anaheim Ducks - Dallas Stars 4 : 3
Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets 4 : 3
Tampa Bay Lightning - Montreal Canadiens 4 : 5



Oznake: NHL, hokej, boston, Bruins, detroit, red wings, tampa bay, lightning, montreal, canadiens, Pittsburgh, penguins, columbus, blue jackets, new york, Rangers, philadelphia, flyers, Anaheim, Ducks, dallas, stars, Los Angeles, Kings, san jose, sharks, colorado, avalanche, minnesota, wild, Chicago, Blackhawks, st. louis, blues

17.04.2014. u 09:43 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 07.04.2014.

NHL - Ovechkin je prvi strijelac lige, ali...



Izgledno da će Alex Ovechkin postati prvi igrač u povijesti NHLa koji će biti najbolji strijelac lige i istovremeno pri samom dnu u +/- statistici za sve igrače lige.

U +/- statistici igrač dobije pozitivan bod za svaki gol koji je momčad postigla dok je on bio na ledu, dok igrač dobije negativni bod za svaki gol koji je njegova momčad primila dok je bio na ledu, s time da se negativni bodovi ne dodjeljuju za primljeni gol s igračem manje.

Ovechkin je trenutno prvi strijelac NHLa sa 49 golova, te će vrlo vjerojatno i ostati najbolji strijelac na kraju regularnog dijela sezone.

Kako je Ovechkin po mnogima jedan od najboljih hokejaša na svijetu ta statistike ne čudi bez ozbira na to što igra u Washington Capitalsima, koji ove sezone neće nastupiti u play offu.

Nešto je ipak zanimljiviji podataka da je uz toliko golova Ovechkin tek 135. najbolji asistent lige sa 25 asistencija.

No to je sitna mana u Ovechkinovoj igri ove sezone u odnosu na podatak koji u šokira.

Podatak da je Ovechin već neko vrijeme pri samom dnu tablice svih igrača lige u statistici +/-.

Trenutno je Ovechkin predzadnji igrač NHLa u toj statistici sa +/- omjerom od katastrofalnih -35.

Istina +/- statistika se u NHL više ne uzima previše ozbiljno, pogotovo ne u napadačkoj igri, jer se bodove može dobiti a da se ne napravi baš ništa u napadu.

Ali kada se Ovechkin nalazi na dnu te statistike, dok se istovremeno predvodi ligu u broju postignutih golova, jasno je da nerad u napadu nije Ovechkinov problem.

Ovechkinov problem je nerad i potpuna nezainteresiranost u obrani.

Trener Capitalsa Adam Oates prošli je tjedan nakon poraza od Dallas Starsa rezultatom 5-0 izgubio živce, te je izdvojio na press konferenciji nakon utakmice Ovechkina i Mikea Greena kao krivce za golove Starsa.

Oates smatra Ovechkina i Greena krivcima zbog njihove nezainteresiranosti u fazi obrane, koja je napadačima Starsa uvelike olakšala posao:
“Ovechkin je odustao i nije se vratio kod gola. Samo je krstario kroz neutralnu trećinu dozvolivši tako igraču da samo prokliže kraj njega i doda pak za gol. Svaki igrač se treba truditi stalno, cijelo vrijeme, bez iznimke.”

Bez ozbira na to što zvuči da je Oates pretjerao u svojoj kritici, ipak nije tako.

Ovechkina se jedva vidi u kadru kod tog gola Starsa, uočljiv je samo na samom početku i kraju protivničkog napada.

U početku ga se vidi kako nezainteresirano kliže kroz neutralnu trećinu dok Starsi ulaze u završnu fazu napada, kako je Oates i rekao.

Sljedeći puta ga se vidi kako “pozdravlja” Raya Whitneya, koji je primjetio da Ovechkin “spava” na klizaljkama, dok prolazi kraj njega i dodaje pak za čisti gol Starsa.

Niti tu Oates nije pretjerao, jer bila je to katastrofalna igra Ovechkina.

Istina je da Ovechkin zabija jako puno golova, ali nikome ne treba mu oprostiti ovakve propuste, pogotovo kada niti ne pokušava ometati napade protivnika.

Ovechkinov trud u obrani je veliki razlog za brigu.

Ali nije ni ovaj puta, niti do sada samo Ovechkin kriv za lošu obrambenu igru Capitalsa.

Ovdje se radilo o napadu “2 na 3”, kroz sredinu leda, te iako je Ovechkin u potpunosti odustao od pokušaja da zaustavi protivnika, ostatak momčadi je također snosi krivicu.

Pritom se primarno misli na Jaya Beaglea, koji je nepotrebno išao pomoći oko čuvanja Alexa Chiassona uz ogradu, te Mikhaila Grabovskog, koji nije uložio ništa više napora od Ovechkina nego je također samo opušteno klizao u neutralnoj trećini leda, dok je Whitney projurio i pored njega.

U kratko, radilo se o katastrofalnoj obrani u svim segmentima igre, i dok Ovechkin je najveći krivac, napada ga se i više nego je možda realno zaslužio jer, kada je cijela momčad loša, krivnja uobičajeno padne na leđa vođe momčadi.

Ovechkin je dakle ove sezone bio čak 36 puta više na ledu kada je njegova momčad primila gol, nego je bio na ledu kada je njegova momčad zabila gol.

Nije tako najjasnije jesu li ove sezone njegovi golovi uopće pomogli momčadi.

Kada uzmemo u ozbir da je Ovechkin ove sezone zabio 49 golova i asistirao za još 25 golova, količina golova koje su Capitalsi primili sa Ovechkinom na ledu postaje prevelik za tolerirati.

U ne tako davnoj sezoni 2011./12. izgledalo je da je Ovechkinov talent počeo blijediti, golova nije bilo, a samim time i Capitalsi nisu pobjeđivali.

Međutim, kada je trener Dale Hunter pruzeo momčad, Capitalsi su prigrali i na kraju dohvatili play off.

Ispali su tek u drugoj rundi play offa od 1. seeda, New York Rangersa, nakon ujednačenih 7 utakmica.

Hunter je promjenio pristup prema Ovechkinu, na način na koji to nije napravio niti jedan trener prije njega.

Dao mu je najmanji broj minuta po utakmici na ledu u svih njegovih 9 sezona u NHLu.

Po prvi puta je Ovechkin na ledu provodio u prosjeku manje od 20 min (19:48 minuta).

Tu sezonu Ovechkin je završio sa dosta solidnim skorom -8, od čega je u 60 utakmica u kojima je Capitalse vodio Hunter, Ovechkin skupio samo -1.

U 14 utakmica u play offu Hunter je dodatno smanjio Ovechkinov boravak na ledu na u prosjeku samo 17:10 minuta, ako ne brojimo produžetke.

Usprkos dobrom rezultatu koji je Hunter ostvario sa Capitalsima, jer je kao 7. seed na istoku izbacio 2. seed Boston Bruinse (time su Capitalsi zadnja momčad s istoka koja je izbacila Bruinse u play offu) u prvoj rundi play offa, da bi u drugoj rundi ispao od 1. seeda, New York Rangersa, tek u 7. utakmici, nakon velike borbe i pomanjkanja sreće, Hunteru nije produljen ugovor.

S vremenom su procurile informacije da primarni razlog tome smanjenog vrijeme na ledu koje je davao kapetanu Ovechkinu.

Nedavno, tokom utakmice protiv Nasvhille Predatorsa, koju je momčad iz Tennesseeja dobila nakon kaznenih udaraca rezultatom 4-3, stručnjak s NBCa, Mike Milbury, optužio je Ovechkina da je pokušao “pobjeći” s leda bez dopuštenja trenera, prilikom napada Predatorsa u opasnim situacijama za gol Capitalsa.

Kao razlog tome Milbury je naveo da Ovechkin nije htio dobiti dodatne negativne bodove, pritom stavivši svoj boljitak ispred boljitka momčadi.

Uzevši u ozbir sve prije navedeno, ta tvrdnja nakon ove sezone nije toliko nevjerojatna.

Ovechkin nije uvijek bio ovako loš u obrani, tako je u sezoni 2009./10. imao +/- omjer od +45, dok je godinu kasnije imao omjer +24.

Čak je i prošle, doduše skrećene, sezone imao omjer +2.

Možda se kod Ovechkina ponovno radi od padu forme nakon neuspjeha na Olimpijskim igrama, kao što je bio slučaj i 2010.

Nakon povratka s Olimpijade, Ovechkin nije zabio niti jedan gol sa jednakim brojem igrača na ledu više od mjesec dana, što mu je najduža suša u karijeri.

Nakon utakmice protiv Nashvillea, u kojoj su Capitalsi iskoristili 2 od 4 situacije s igračem više, igrač Capitalsa Troy Brouwer je rekao:
"Puno se oslanjamo na igru sa igračem više i na igru sa igračem manje, jer smatramo da se tu dobivaju utakmice. Kvalitetne momčadi dobro iskorištavaju igrača više na ledu i odlično se brane sa igračem manje. Time se dobivaju play off serije. Ali istovremeno nesmijemo dopustiti da u svakoj utakmici budemo u minusu u igri 5 na 5.”

Tu se postavlja pitanje bili se Ovechkina trebalo koristiti uglavnom za igru sa igračem više.

Usporedbe radi, druge momčadi tako koriste vrhunske veterane, koji i dalje imaju znanje, ali su im godine “oduzele” snagu i izdržljivost.

Tako recimo Jarome Iginla iz Boston Bruinsa ima jednaki broj golova u igri 5 na 5 kao i Ovechkin (26), ali pritom Iginla ima +/- omjer od +34, što je očigledna razlika od skoro 70 bodova u odnosu na Ovechkina.

Kako po prvi puta od druge Ovechkinove sezone u NHLu Capitalsi ove godine neće igrati play off, za očekivati je da će doći do promjena u glavnom gradu.

Ako dogodine Oates neće biti trener Capitalsa, postoji realna mogućnost da se vodstvo kluba pokaje i zaposli trenera koji će kopirati Hunterovu taktiku i smanjiti Ovechkinovo vrijeme na ledu.

Tada možda ponovno Capitalsi postanu kandidati za naslov.




Kratke vijesti:

Norwich otpustio Hughtona
Trener Norwich Cityja Chris Hughton dobio je otkaz nakon poraza od West Bromwich Albiona. Forma "Kanarinaca" je značajno pala u zadnje vrijeme, tako da je postao upitan ostanak u Premier Ligi.

Bruinsi osvojili konferenciju
Pobjedom 5-2 protiv Philadelphia Flyersa, Boston Bruinsi su osigurali prvo mjesto u istočnoj konferenciji. Bruinsi će tako do Stanley Cup imati garantirano prednost domaćeg terena, a kako je izgledno da će imati najviše bodova ukupno u ligi, za očekivati je da će imati prednost domaćeg trenera i u eventualnom finalu Stanley Cupa.

Manziel posjetio Raiderse
Jedan od najtraženijih mladih igrača u nadolazećem NFL draftu, quarterback Johnny Manziel, posjetio je Oakland Raiderse. Realno je za očekivati da će Manziel biti izabran rano u draftu i Raidersi su za njega zainteresirani, iako su nedavno doveli quarterbacka Matta Schauba iz Houston Texansa.



Rezultati:

Nogomet

Engleska Premier League
Manchester City 4 - 1 Southampton
Aston Villa 1 - 2 Fulham
Cardiff City 0 - 3 Crystal Palace
Hull City 1 - 0 Swansea City
Newcastle United 0 - 4 Manchester United
Norwich City 0 - 1 West Bromwich Albion
Chelsea 3 - 0 Stoke City
Everton 3 - 0 Arsenal
West Ham United 1 - 2 Liverpool

Italija Serie A
ChievoVerona 0 - 1 Hellas Verona
Inter 2 - 2 Bologna
Lazio 2 - 0 Sampdoria
Atalanta 0 - 2 Sassuolo
Cagliari 1 - 3 Roma
Catania 1 - 2 Torino
Fiorentina 2 - 1 Udinese
Parma 1 - 0 SSC Napoli

Španjolska Liga BBVA
Almeria 1 - 2 Osasuna
Atletico Madrid 1 - 0 Villarreal
Barcelona 3 - 1 Real Betis
Real Sociedad 0 - 4 Real Madrid
Rayo Vallecano 3 - 0 Celta Vigo
Malaga 4 - 1 Granada
Elche 1 - 0 Getafe
Sevilla 4 - 1 Espanyol
Valladolid 0 - 0 Valencia

Njemačka Bundesliga
Hamburger SV 2 - 1 Bayer Leverkusen
Augsburg 1 - 0 Bayern Munich
Eintracht Frankfurt 2 - 0 Mainz 05
Nurnberg 0 - 2 Borussia Monchengladbach
VfB Stuttgart 2 - 0 Freiburg
Werder Bremen 1 - 1 Schalke 04
Borussia Dortmund 2 - 1 Wolfsburg
Braunschweig 3 - 0 Hannover 96
Hertha Berlin 1 - 1 Hoffenheim

Francuska Ligue 1
Marseille 3 - 1 Ajaccio
Paris Saint Germain 3 - 0 Reims
Bastia 2 - 2 Sochaux
Bordeaux 2 - 2 Rennes
Guingamp 1 - 2 Montpellier
Lorient 1 - 1 Evian Thonon Gaillard
Toulouse 1 - 2 Lille
Saint Etienne 1 - 1 Nice
Valenciennes 1 - 2 Lyon
Monaco 3 - 1 Nantes

Hokej

NHL
New York Islanders - Washington Capitals 3 : 4
St.Louis Blues - Colorado Avalanche 0 : 4
Boston Bruins - Philadelphia Flyers 5 : 2
Anaheim Ducks - Nashville Predators 2 : 5
Phoenix Coyotes - Edmonton Oilers 2 : 3
Detroit Red Wings - Buffalo Sabres 3 : 2
Florida Panthers - Calgary Flames 1 : 2
Columbus Blue Jackets - Chicago Blackhawks 3 : 4
New Jersey Devils - Washington Capitals 2 : 1
Ottawa Senators - Montreal Canadiens 4 : 7
Florida Panthers - Dallas Stars 3 : 2
Chicago Blackhawks - St.Louis Blues 4 : 2
San Jose Sharks - Nashville Predators 0 : 3
Vancouver Canucks - Los Angeles Kings 2 : 1
Minnesota Wild - Pittsburgh Penguins 4 : 0
Carolina Hurricanes - New Jersey Devils 1 : 3
Montreal Canadiens - Detroit Red Wings 5 : 3
New York Rangers - Ottawa Senators 2 : 3
Tampa Bay Lightning - Dallas Stars 2 : 5
Toronto Maple Leafs - Winnipeg Jets 2 : 4
Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins 2 : 3
Edmonton Oilers - Anaheim Ducks 4 : 2
Philadelphia Flyers - Buffalo Sabres 5 : 2
Columbus Blue Jackets - New York Islanders 4 : 0

Oznake: NHL, hokej, alex, ovechkin, washington, capitals

07.04.2014. u 14:15 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 31.03.2014.

NHL - Tko će igrati play off?



Bliži se kraju regularni bio NHL sezone.

Boston Bruinsi, Pittsburgh Penguinsi, St. Louis Bluesi, Colorado Avalanche, Chicago Blackhawksi, Anaheim Ducksi i San Jose Shaksi već su usigurali play off, dok
Calgary Flamesi, Edmonton Oilersi, Florida Panthersi i Buffalo Sabresi nemaju više niti teoretske šanse za plasman u play off.

Proanalizirati ćemo šanse za seedove (nositeljske pozicije u play offu) momčadi koje su se plasirale u play off, te šanse preostalih momčadi za plasman u play off.

Od ove sezone sustav play offa je drugačiji nego do sada.

Liga je po novom podijeljena u 2 divizije koje su nadalje podijeljene u 2 konferencije.

U zapadnoj konferenciji to su divizije Pacific i Central, dok su u istočnoj konferenciji divizije Metropolitan i Atlantic.

Momčad koja će osvojiti diviziju u prvoj rundi play offa igrati će protiv wild card momčadi, dok će 2. i 3. momčad iz divizije igrati međusodbno.

Pobjednici tih utakmica igrati će međusobno za mjesto u konferencijskom finalu.

Tako da, osim ako wild card mjesto ne zauzme momčad iz druge divizije, momčadi će na putu do konferencijskog finala igrati samo protiv divizijskih rivala.

Upravo to je bio plan NHLa, da se tako stvore nova rivalstva i da već prve runde play offa budu izrazito napete.

Na web stranici Sport Club Stats statistički se svaki dan analiziraju šanse svake momčadi za plasman u play off, šanse za osvajanje Presidents' Trophyja (momčad s najviše bodova na kraju regularnog dijela sezone) i šanse za osvajanje Stanley Cupa.

Prema njihovim detaljnim izračunima, u kojima koriste algoritme s ozbirom na formu momčadi i dosadašnjih uspjeha, s kojima se s obrzirom na vjerojatnost ishoda u preostalim utakmicima izačunaju vjerojatnosti uspjeha momčadi.

Boston Bruinsi su trenutno prema tim izračunima favoriti za osvajanje Stanley Cupa sa šansom od 38,3%, dok su Bruinsi također i favoriti za osvajanje Presidents' Trophya sa 75,5%-tnom vjerojatnosti.

St. Louis Bluesi imaju šanse od 21% za osvajanje President Trophyja dok su šanse ostalih momčadi za taj trofej puno manje.

Bluesi su također 2. favorit za osvajanje Stanley Cupa sa vjerojatnošću od 18,4% da će ove godine Stanley Cup po prvi puta završiti u St. Louisu.

Preostale momčadi sa najvećom vjerojatnošću osvajanja Stanley Cupa su Anaheim Ducksi sa 11,2%, Pittsburgh Penguinsi sa 8,5%, Chicago Blackhawksi sa 6,1% i San Jose Sharksi sa 5,9%.

Ostale momčadi trenutno imaju šanse manje od 5% osvojiti najprestižniji trofej u hokeju.

Od momčadi koje još nisu matematički osigurale play off Sport Club Stats daje Montreal Canadiensima, Los Angeles Kingsima i Tampa Bay Lightningu 100%-tne šanse da će plasirati u play off.

Šanse New York Rangersa su pobjedom protiv Edmonton Oilersa narasle na 99,7% vjerojatnosti da će im se sezona nastaviti i nakon kraja regularnog dijela sezone.

Svoje mjesto u play offu će vrlo vjerojatno osigurati i Philadelphia Flyersi sa vjerojatnošću od 98,4%, Minnesota Wild sa vjerojatnošću od 83,7%, Detroit Red Wingsi sa vjerojatnošću od 80,9% i Columbus Blue Jacketsi sa vjerojatnošću od 78,8%.

Momčadi koje će se vjerojatno do zadnje utakmice brinuti za svoj plasman u play off su Dallas Starsi sa 63.1%-tnim šansama i Phoenix Coyotes sa 52.6%-tnim šansama.

Pred Washington Capitalsima sa 20.2%-tnim šansama i New Jersey Devilsima sa 14.3%-tnim šansama je težak posao.

Moraju nadoknaditi zaostatak i nepovoljan raspored, te još uz to imati velike sreće da nastavili svoj put prema Stanley Cupu.

Preostale momčadi nemaju šanse veće od 5% za plasman u play off, čime su najviše razočarani Kanađani.

Naime, do nedavno su Toronto Maple Leafsi izgledali kao momčad koja će sigurno igrati play off i ostaviti traga u play offu, da bi im sada nakon dugog niza nepovoljnih rezultata, šanse za play off bile svega 4,9%.

Na početku sezone u Vancouveru i Ottawi su bili sigurni da će njihovi Canucksi i Senatorsi igrati značajnu ulogu u play offu.

Međutim svega 2 tjedna prije kraja sezone, te momčadi imaju redom šanse od 0,5% i 2,3% za plasman u play off.

Carolina Hurricanesi, Nashville Predatorsi, Winnipeg Jetsi i New York Islandersi još uvijek nisu teoretski ispali iz utrke za play off, ali statistika Sport Club Statsa im ne daje nikakve šanse za čudo.

U istočnoj je konferenciji poprilično jasno da će 1. seed biti Boston Bruinsi, koji su već i matematički osigurali prvo mjesto u diviziji Atlantic, dok će 2. seed na istoku biti Pittsburgh Penguinsi, koji će uskoro također i matematički osigurati prvo mjesto u diviziji Metropolitan.

U zapadnoj konferenciji situacija nije toliko jednostavna, ali ipak najveće šanse za osvajanje 1. seeda imaju šanse imaju St. Louis Bluesi, dok im realno konkuriraju jedino Anaheim Ducksi.

U diviziji Pacific Anaheim Ducksi će sa vjerojatnošću od 91% osigurati prvo mjesto u diviziji, ali dok će San Jose Sharksi biti u najgorem slučaju drugoplasirani.

Bolje ili lošije od trećeg mjesta u diviziji Pacific skoro nikako ne mogu Los Angeles Kingsi.

U drugoj diviziji na zapadu, diviziji Central, St. Louis Bluesi će vrlo uskoro i matematički osigurati prvo mjesto, dok se za drugo mjesto bore Colorado Avalanche i Chicago Blackhawksi.

Trenutno Avalanche ima 75% šanse za to drugo mjesto, dok će Blackhawksi biti najvjerojatnije 3. u diviziji, a obje momčadi imaju mizerno male šanse završiti ispod 3. ili iznad 2. mjesta u diviziji.

Colorado Avalanche trenutno ima 100 bodova i u preostalih 8 utakmica, samo 2 igraju kod kuće, s time da od preostalih 8 protivnika čak 7 treutno drži mjesta koja trenutno vode u play off.

Chicago Blackhawksi imaju bod manje od Avalanchea, ali imaju i dvije odigrane utakmice više od Avalanchea, tako da u preostalih 6 utakmica Blackhawsi 3 utakmice igraju kod kuće, ali svih 6 preostalih protivnika Blackhawksa trenutno drži mjesta koja vode u play off

Wild card mjesta u zapadnoj konferenciji su trenutno vrlo neizvjesna, jer Minnesota Wild, Dallas Starsi i Phoenix Coyotes imaju realne šanse za plasman u play off.

Wild je u najboljoj poziciji i trenutno su favoriti za prvo wild card mjesto, dok su Starsi i Coyotesi izjednačeni u borbi za drugo wild card mjesto.

Minnesota Wild trenutno ima 87 bodova i 7 preostalih utakmica, od kojih su 4 kod kuće, ali je 6 od tih 7 utakmica protiv momčadi koje trenutno drže mjesta koja vode u play off.

Phoenix Coyotesi imaju 84 boda i također 7 preostalih utakmica od kojih 4 kod kuće, kao i Wild, ali Coyotesi igraju protiv jedne momčadi manje koja trenutno drži mjesto koje vode u play off.

Dallas Starsi imaju bod manje od Coyotesa i utakmicu manje od momčadi iz Phoenixa, ali od preostalih 8 utakmica 5 igraju u gostima, te 5 utakmica igraju protiv momčadi koje trenutno drže play off pozicije.

U istočnoj konferenciji u diviziji Atlantic prvo mjesto je već pripalo Bruinsima, dok Montreal Canadiensi i Tampa Bay Lightning imaju jednake šanse za drugo odnosno treće mjesto u diviziji.

Montreal Canadiensi trenutno imaju 93 boda i bježe Tampa Bay Lightningu za 2 boda, koji ima utakmicu manje.

Od preostalih 6 utakmica Canadiesi igraju 3 kod kuće, nasparam Lightningovih 6 utakmica kod kuća, ali Canadiensi igraju 5 utakmica protiv momčadi koje drže play off pozicije, dok Lightning igra 6 utakmica protiv momčadi sa play off pozicija.

U diviziji Metropolitan prvo mjesto će pripasti Penguinsima, dok iako i New York Rangersi i Philadelphia Flyersi još nisu matematički osigurali play off, poprilično je izvjesno da će biti bolje plasirani od wild card mjesta, te da će drugo mjesto u diviziji pripasti Rangersima, a treće Flyersima.

New York Rangers trenutno imaju 88 bodova i od 6 preostalih utakmica, od kojih su 3 kod kuće, a 4 igraju protiv momčadi koje drže play off pozicije.

Philadelphia Flyersi imaju 2 utakmice i 2 boda manje od Rangersa, ali igraju 5 preostalih utakmica u gostima, te 5 utakmica igraju protiv momčadi koje drže play off pozicije.

Wild card mjesta u istočnoj konferenciji su ipak lakša za prognozirati, tako je izgledno da će u play off ući Detroit Red Wingsi i Columbus Blue Jacketsi, s time da je vrlo izgledno da će prvi wild card tim biti Red Wingsi.

Detroit Red Wingsi imaju 84 boda, te u preostalih 7 utakmica 3 igraju kod kuće, a 4 protiv momčadi koje drže pozicije koje vode u play off.

Columbus Blue Jacketsi imaju utakmicu manje i dva boda manje od Red Wingsa, a od preostalih 8 utakmica 4 igraju kod kuće i 6 protiv momčadi koje trenutno drže play off pozicije.

Momčad koja je samo bod iza Blue Jacketsa su Washington Capitalsi, koji imaju utakmicu više od momčadi iz Columbusa.

Capitalsi u preostalih 7 utakmica igraju 4 u gostima i 5 protiv momčadi koje drže play off pozicije.

Neke momčadi tako već sada, 2 tjedna prije kraja regularne sezone, igraju utakmice velike važnosti, kao da se već radi o play offu.

Druge momčadi koje su već osigurale plasman u play off već mogu taktizirati i tempirati formu za uspjeh Stanley Cup play offu.



Kratke vijesti:

van Gaal mijenja Sherwooda
Nakon još jednog sramotnog poraza Tottenham Hotspursa od Liverpoola, izgleda da su treneru Timu Sherwoodu odbrojani dani na klupi londonskog kluba. Kao nasljednik se sve češće spominje nizozemski stručnjak Louis van Gaal čiji je agent potvrdio tu priču.

Vlasnik Islandersa speman na prodaju momčadi
Vlasnik New York Islandersa Charles Wang, objavio je da je spreman slušati ponude za prodaju NHL momčadi. Momčad nije pobijedila niti jednu play off seriju od kada je Wang 2000. kupio momčad. Navijači su nedavno javnim prosvjedom izrazili nezadovoljstvo Wangom i generalnim menađerom Snowom, što je očito urodilo plodom.

Ponovno momčad u Los Angelesu?
Nakon sastanaka vlasnika momčadi procurile su informacije da se NFLu žuri dovesti momčad u največi grad u Californiji. Kao najrealnije opcije pokazale su se momčadi koje su već igrale u Los Angelesu, a trenutno nemaju velike uspjehe, Raidersi i Ramsi. Ipak, i dalje najveći problem seljenja u Los Angeles predstavlja stadion, jer niti jedna momčad ne želi igrati na trošnom i zastarjelom Coliseumu.



Rezultati:

Nogomet

Engleska Premier League
Manchester United 4 - 1 Aston Villa
Crystal Palace 1 - 0 Chelsea
Southampton 4 - 0 Newcastle United
Stoke City 1 - 0 Hull City
Swansea City 3 - 0 Norwich City
West Bromwich Albion 3 - 3 Cardiff City
Arsenal 1 - 1 Manchester City
Fulham 1 - 3 Everton
Liverpool 4 - 0 Tottenham Hotspur

Italija Serie A
Bologna 0 - 2 Atalanta
AC Milan 3 - 0 ChievoVerona
Sassuolo 0 - 2 Roma
Hellas Verona 3 - 0 Genoa
Lazio 3 - 2 Parma
Sampdoria 0 - 0 Fiorentina
Torino 2 - 1 Cagliari
SSC Napoli 2 - 0 Juventus

Španjolska Liga BBVA
Espanyol 0 - 1 Barcelona
Celta Vigo 1 - 0 Sevilla
Athletic Bilbao 1 - 2 Atletico Madrid
Real Madrid 5 - 0 Rayo Vallecano
Valladolid 1 - 0 Almeria
Osasuna 1 - 1 Real Sociedad
Villarreal 1 - 1 Elche
Valencia 1 - 3 Getafe

Njemačka Bundesliga
Schalke 04 2 - 0 Hertha Berlin
Bayer Leverkusen 1 - 1 Braunschweig
Bayern Munich 3 - 3 Hoffenheim
Mainz 05 3 - 0 Augsburg
VfB Stuttgart 2 - 3 Borussia Dortmund
Wolfsburg 2 - 1 Eintracht Frankfurt
Freiburg 3 - 2 Nurnberg
Borussia Monchengladbach 3 - 1 Hamburger SV
Hannover 96 1 - 2 Werder Bremen

Francuska Ligue 1
Nice 0 - 1 Paris Saint Germain
Sochaux 1 - 1 Marseille
Ajaccio 2 - 2 Toulouse
Evian Thonon Gaillard 1 - 0 Monaco
Montpellier 0 - 0 Valenciennes
Nantes 0 - 0 Bordeaux
Reims 1 - 1 Lorient
Rennes 3 - 0 Bastia
Lille 1 - 0 Guingamp
Lyon 1 - 2 Saint Etienne



Hokej

NHL
Colorado Avalanche - San Jose Sharks 3 : 2
Washington Capitals - Boston Bruins 2 : 4
Edmonton Oilers - Anaheim Ducks 4 : 3
Calgary Flames - New York Rangers 4 : 3
Dallas Stars - Nashville Predators 7 : 3
Ottawa Senators - Chicago Blackhawks 5 : 3
Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins 1 : 2
Philadelphia Flyers - Toronto Maple Leafs 4 : 2
Detroit Red Wings - Tampa Bay Lightning 3 : 2
Ottawa Senators - Calgary Flames 6 : 3
Philadelphia Flyers - Boston Bruins 3 : 4
Los Angeles Kings - Winnipeg Jets 4 : 2
Vancouver Canucks - Anaheim Ducks 1 : 5
Phoenix Coyotes - Minnesota Wild 1 : 3
St.Louis Blues - Dallas Stars 2 : 4
Buffalo Sabres - Tampa Bay Lightning 3 : 4
Carolina Hurricanes - Columbus Blue Jackets 2 : 3
Florida Panthers - Montreal Canadiens 1 : 4
New York Islanders - New Jersey Devils 2 : 1
Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings 2 : 4
Edmonton Oilers - New York Rangers 0 : 5
Nashville Predators - Washington Capitals 4 : 3
Pittsburgh Penguins - Chicago Blackhawks 4 : 1


Oznake: NHL, play off

31.03.2014. u 11:12 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 24.03.2014.

NHL - Još jedna slaba sezona za momčadi iz Kanade



Vancouver Canucksi su 2011. bili zadnja kanadska momčad koja je igrala finale Stanley Cupa.

U toj finalnoj seriji Canucksi su izgubili u 7. utakmici kod kuće od Boston Bruinsa.

Navijači momčadi koja nikada nije osvojila Stanley Cup, taj poraz su teško podnjeli i u neredima su uništili centar Vancouvera.

Zadnja kanadska momčad koja je osvojila Stanley Cup naslov tako su i dalje Montreal Canadiensi iz 1993.

Dakle od zadnjeg naslova neke kanandske momčadi prošlo je već više od 20 godina.

U tom razdoblju su, osim već navedenih Canucksa iz 2011., još su četiri puta kanadske momčadi igrale finale Stanley Cupa, Canucksi 1994., Calgary Flamesi 2004., Edmonton Oilersi 2006. i Ottawa Senatorsi 2007.

Edmonton Oilersima je ta 2006. bila prva značajno uspješna sezona nakon dugo vremena, preciznije od kada su u 1980-tima dominirali NHLom predvođeni legendarnim Waynom Gretzkyjem i Markom Messierom.

Kada bi Edmonton Oilersi danas toliko mučili svoje protivnike kao što su to radili u 1980-tima, ili drugačije rečeno, kada bi Edmonton Oilersi danas toliko mučili svoje protivnike kao što muće svoje navijače, u najmanju ruku bi bili u borbi za play off.

U subotu su Oilersi kod kuće pregaženi od kanadskih susjeda i njihovih rivala, Calgary Flamesa katastrofalnim rezulatom 8-1.

Tako su Oilersi svojim navijačima priuštili još jednu utakmicu punu razočarenja koju će brzo pokušati zaboraviti, kao što brzo pokušavaju zaboraviti već zadnjih nekoliko sezona punih neuspjeha.

Ali kao i Oilersi i Flamesi su zapravo slaba i ispodprosječna momčad, te su miljama daleko od play offa.

Time je taj subotnji poraz još gori.

Da je cijela situacija u Edmontonu već toliko loša i duga da je postala smiješna, dokazuje vic koji u Edmontonu kruži nakon poraza od Calgaryja i koji se pita je li gore izgubiti sa 7 golova razlike ili izgubili sa 7 golova razlike od Flamesa.

U Edmontonu, gradu u kojem su Oilersi prva i zadnja tema svih razgovora, raspoloženje je tako ove sezone je doseglo novo dno.

Posebna je bila sitacija kada je jedan navijač zgrožen porazom od Flamesa na led bacio dres Oilersa, kojeg je nakon toga golman Ben Scrivens podigao i vratio nazad u publiku.

U ovoj sitaciji je iznimno to da se ovaj puta barem našao jedan igrač, koji je bio dovoljno zgađen s tim činom navijača da je reagirao, što se kod istih incidenata u Edmontonu do sada nije dogodilo.

Takva je sada situacija sa u Edmontonu.

Neke nije briga.

A one koje je briga neznaju što bi od očaja.

Nevjerojatno.

Ali ni Flamesima ni ostalim kanadskim klubova nije lako naslađivati se nevoljama njihovih rivala iz Edmontona.

Koliko god da je očajna situacija u Edmontonu, u ostatku zemlje fanovi drugih klubova se također pitaju što se dogodilo s njihovim momčadima i kako je moguće biti toliko loš.

Tako ispada da je ova sezona vjerojatno najgora za kanadske klubove u NHL povijesti.

U ovom trenutku samo dvije momčadi iz Kanade drže mjesto u play offu, Montreal Canadiensi i Toronto Maple Leafsi.

I dok Canadiensi izgledaju kao zadovoljavajuće sigurna oklada za plasman u play off, Maple Leafsi su još daleko od tog uspjeha.

Sa 80 bodova Maple Leafsi se trenutno nalaze na prvom wild card mjestu u Istočnoj konferenciji, ali je momčad iz Toronta izgubila 4 utakmice u bizu.

Maple Leafsi se tako nalaze samo bod ispred Detroit Red Wingsa i Washington Capitalsa, te dva boda ispred Columbus Blue Jacketsa, ali Red Wingsi i Blue Jacketsi imaju manje odigranih utakmica od Maple Leafsa.

Zbog toga Maple Leafsi više ne odlučuju sami o svojoj sudbini i na njihovu žalost sve se više čini se da su iskoristili svu svoju dobru sreću u predhodnih 6 mjeseci.

Ako izuzmemo reprezentaciju i Olimpijske igre, ništa se ove godine u kanadskom hokeju nije odvilo po planovima.

U glavnom gradu Ottawi, Senatorsi su bili najavljivani kao ozbiljni kandidat da budu broj 1 na kraju sezone.

Ali osim ako se pritom nije mislilo na redosljed u izboru na draftu, te prognoze su bili u potpunosti krive.

U Zapadnoj konferenciji situacija je za kanadske momčadi još gora.

Osim ako se ne dogodi čudo i Vancouver Canucksi ili Winnipeg Jetsi, protivno svakoj logici dohvate play off, ovo će biti prva sezona bez kanadskih momčadi u play offu na zapadu.

Iako je jasno da su Calgary Flamesi i Edmonton Oilersi poprilično loši, nije trebalo biti tako s Oilersima.

U Calgaryju su, nevjerojatno ali istinito, zapravo i ugodno iznenađeni ovom uspjehom ove sezone.

Njihovi susjedi u Edmontonu nisu imali očekivanja kao oni u Ottawi, ali svejedno se mislilo da će Oilersi biti ove godine barem u utrci za play off.

Umjesto toga zagovaratelji uvođenja ispadanja iz NHL lige koriste baš Oilerse kao argument u svoju korist.

Razočarenja su i Vancouver Canucksi i Winnipeg Jetsi koji su i dalje u kakvoj/takvoj utrci za play off, ali sa mizernim šansama.

Jetsi su u zadnjih 10 utakmica pobjedili u samo 2 i s takvom formom nemaju nade za play off, dok Canucksi ove godine stvarno nemaju sreće.

Kao da su prokleti još od listopada.

I usprkos tome još postoji šansa da će se u Vancouveru igrati play off ove sezone, kako god to nevjerojatno bilo za momčad koja je u stanju voditi kod kuće protiv New York Islandersa rezultatom 3-0 na početku zadnje trećine, i svejedno izgubiti rezultatom 7-4.

U zadnjih 10 utakmica Canucksi imaju 4 pobjede i 6 poraza, ali dobra je vijest da su im jučer, po prvi puta nakon ozljeda, nastupili Daniel Sedin i Ryan Kesler.

Sedin i Kesler su pomogli u pobjedi protiv zadnje momčadi lige, Buffalo Sabresa, da bi tako Canucksi, po prvi puta nakon siječnja, pobjedili u 2 utakmice za redom.

Ako izuzmeno Canadiense sve ostale kanadske momčadi igraju katastrofalne sezone, ispod svakih očekivanja.

Dobro, i Flamesi su pozitvno iznenadili, ali samim pogledom na tablicu činjenica da je ovaj rezultat (14 bodova daleko od play offa i skor 29-35-7) ugodno iznenađenje za momčad iz Calgaryja, je poraz sam po sebi.

Osim ako Maple Leafsi ne pronađu formu i sačuvaju svoje mjesto u play offu ili ako Canucksi ili Jetsi naprave čudo, ovo će biti prva sezona nakon 1973. sa samo jednom kanadskom momčadi u play offu.

Doduše ta godina i nije bilo to tako loše za kanadski hokej, jer su ta jedna momčad bili Canadiensi, koji su te godine osvojili Stanley Cup.

Ove bi godine bilo bi veliko iznenađenje da Canadiensi ponove taj uspjeh, prekinu sušu trofeja kanadskih momčadi i donesu Stanley Cup u Montreal.

S obzirom na stanje kanadskog hokeja i činjenice da očito samo hokej može natjerati miroljubive Kanađane da pobijesne (za što imamo dokaz iz Vancouvera nakon poraza u finalu Stanley Cupa 2011.), sva je sreća da su postojale Olimpijske Igre na kojima je Kanada sa svojim dream teamom uništila konkurenciju, osvojila zlato i pomogla umanjiti bijes domaće javnosti, zaluđene hokejom.


Kratke vijesti:

Realovci nezadovoljni suđenjem u El Clasicu
Nakon što je sudac Undiano Mallenco dosudio 2 jedanaesterca za Barcelonu, uključujući i crveni karton za braniča Reala Sergija Ramosa, iz Reala su glasno izrazili svoje nezadovoljstvo njegovim suđenjem. Najviše se u negodovanju istaknuo Cristiano Ronaldo koji je rekao: “Undiano Mallenco nije dovoljno dobar sudac da sudi ovakve utakmice. Igrali smo protiv dvanaestorice. Uvijek je tako i dobije se dojam da netko nije htio da pobjedimo i kao da netko želi da se Barcelona vrati u borbu za naslov. "

Jagr bi mogao napustiti Devilse
Sve je izglednije da bi Jaromir Jagr mogao napustiti New Jersey Devilse ukoliko se ne plasiraju u play off. Ulje na vatru toj priči dodao je i sam Jagr izjavom: “Naravno da mi je važan play off. Nema još puno sezona ‘u meni’ i neznam koliko ću još play offa moći igrati.”

Brownsi zainteresirani za Sancheza
Iz Cleveland Brownsa su, iako su zadovoljni quarterbackom Brianom Hoyerom, procurile vijesti da su Brownsi svejedno zainteresirani za quarterbacka Marka Sancheza kojeg su prošli tjedan otpustili New York Jetsi. Brownsi su već planirali potpisati Matt Schauba prije nego se on pridružio Oakland Raidersima, ali cijelo vrijeme je bilo ipak naizglednije da će Brownsi svojim 4. ukupnih pickom na draftu izabrati vrhunskog mladog quarterbacka, kakvih je ove godine na draftu nekoliko.


Rezultati:

Nogomet
Engleska Premier League
Chelsea 6 - 0 Arsenal
Cardiff City 3 - 6 Liverpool
Everton 3 - 2 Swansea City
Hull City 2 - 0 West Bromwich Albion
Manchester City 5 - 0 Fulham
Newcastle United 1 - 0 Crystal Palace
Norwich City 2 - 0 Sunderland
West Ham United 0 - 2 Manchester United
Tottenham Hotspur 3 - 2 Southampton
Aston Villa 1 - 4 Stoke City

Italija Serie A
Torino 3 - 1 Livorno
Chievo Verona 0 - 2 Roma
Parma 1 - 1 Genoa
Bologna 1 - 0 Cagliari
Inter 1 - 2 Atalanta
Sampdoria 5 - 0 Hellas Verona
Udinese 1 - 0 Sassuolo
SSC Napoli 0 - 1 Fiorentina
Catania 0 - 1 Juventus
Lazio 1 - 1 AC Milan

Španjolska Liga BBVA
Celta Vigo 0 - 2 Malaga
Granada 1 - 0 Elche
Espanyol 0 - 0 Levante
Valladolid 1 - 1 Rayo Vallecano
Athletic Bilbao 1 - 0 Getafe
Osasuna 1 - 2 Sevilla
Real Betis 0 - 2 Atletico Madrid
Valencia 2 - 1 Villarreal
Real Madrid 3 - 4 Barcelona

Germany - Bundesliga
Freiburg 3 - 1 Werder Bremen
Hannover 96 0 - 3 Borussia Dortmund
Mainz 05 0 - 2 Bayern Munich
Schalke 04 3 - 1 Braunschweig
VfB Stuttgart 1 - 0 Hamburger SV
Wolfsburg 1 - 1 Augsburg
Borussia Monchengladbach 3 - 0 Hertha Berlin
Nurnberg 2 - 5 Eintracht Frankfurt
Bayer Leverkusen 2 - 3 Hoffenheim

Francuska Ligue 1
Lorient 0 - 1 Paris Saint Germain
Marseille 0 - 1 Rennes
Bastia 2 - 0 Reims
Bordeaux 1 - 1 Nice
Nantes 2 - 1 Montpellier
Toulouse 1 - 1 Evian Thonon Gaillard
Valenciennes 2 - 3 Ajaccio
Saint Etienne 3 - 1 Sochaux
Guingamp 0 - 1 Lyon
Monaco 1 - 1 Lille


Hokej

NHL
Los Angeles Kings - Florida Panthers 4 : 0
Dallas Stars - Ottawa Senators 3 : 1
Minnesota Wild - Detroit Red Wings 2 : 3
Philadelphia Flyers - St.Louis Blues 4 : 1
Pittsburgh Penguins - Tampa Bay Lightning 4 : 3
Calgary Flames - Nashville Predators 5 : 6
Colorado Avalanche - Boston Bruins 0 : 2
Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes 3 : 2
Columbus Blue Jackets - New York Rangers 1 : 3
New York Islanders - Columbus Blue Jackets 2 : 0
Pittsburgh Penguins - St.Louis Blues 0 : 1
San Jose Sharks - Washington Capitals 2 : 3
Edmonton Oilers - Calgary Flames 1 : 8
Phoenix Coyotes - Boston Bruins 2 : 4
New Jersey Devils - New York Rangers 0 : 2
Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens 3 : 4
Winnipeg Jets - Carolina Hurricanes 2 : 3
Anaheim Ducks - Florida Panthers 6 : 2
Vancouver Canucks - Buffalo Sabres 4 : 2
Detroit Red Wings - Minnesota Wild 3 : 4
Chicago Blackhawks - Nashville Predators 0 : 2
New Jersey Devils - Toronto Maple Leafs 3 : 2

Oznake: NHL, hokej, Kanada, montreal, canadiens, toronto, maple leafs, ottawa, senators, winnipeg, jets, calgary, flames, edmonton, oilers, vancouver, canucks

24.03.2014. u 09:51 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 19.03.2014.

NHL - Kandidati za osvajanje individualnih nagrada na kraju sezone



Godišnja ceremonija dodjele nagrada za individualne uspjehe u aktualnoj NHL sezoni održati će u lipnju u Las Vegasu.

Ipak, kako se večina trofeja dodjeljuje za uspjeh u regularnom dijelu sezone, već sada je jasno koji će igrači biti favoriti za nagrade, a neke od tih nagrade već imaju više/manje sigurne pobjednike.

Sidney Crosby iz Pittsbough Penguinsa će gotovo sigurno osvojiti nagradu Art Ross Trophy koja se dodijeljuje igraču koji je osvojio najviše bodova (golovi + aistencije) u regularnom dijelu sezone.

Crosby je do sada osvojio 88 bodova, te ima prednost od čak 15 bodova pred najbližim pratiteljem.

Lani je Art Ross Trophy osvojio Martin St. Louis, dok je još bio igrač Tampa Bay Lightninga.

Igrač Washington Capitalsa, Alex Ovechkin, također već sada sa obje ruke drži Maurice ‘Rocket’ Richard Trophy za najboljeg stijelca lige, kojeg je Ovechkin osvojio i lani.

Ovechkin je ove sezone postigao 45 golova, dok je njegov najbliži pratitelj postigao 36 golova.

Uz ta dva trofeja koji su već "riješeni", proanalizirati ćemo tko su favoriti za ostale nagrade.

Favoriti za nagradu Hart Memorial Trophy, koja se dodjeljuje igraču koji je bio najvrijedniji pojedinac u svojoj momčadi u regularnom dijelu sezone, su Sidney Crosby iz Pittsburgh Penguinsa, Ryan Getzlaf iz Anaheim Ducksa i Patrick Kane iz Chicago Blackhawksa.

Crosby je glavni favorit jer je u 67 utakmica skupio već spomenutih 88 bodova, s kojima je doveo Penguinse do vrha Metropolitan divizije, i s kojima je, kako je već rečeno, praktički već osvojio Art Ross Trophy. Tokom skoro cijele sezone Crosby je bio vodeći u broju osvojenih bodova i jedan od najboljih hokejaša na svijetu je ponovno odrigrao još jednu vrhunsku sezonu.

Getzlaf je najbolji igrač jedne od najboljih momčadi lige, te je u ovoj sezoni čak 7 puta zabio pobjednički gol za Duckse. Getzlaf je ove sezone osvojio 73 boda, pa je on taj igrač kojem Crosby bježi za 15 osvojenih bodova u utrci za Art Ross Trophy.

Kane je fenomenalan i lukav kreator igre Blackhawksa, koji je u nekoliko navrata ove sezone bio najdominantniji i najbolji igrač lige. Kane je ove sezone u čak 19 utakmica postigao 2 ili više bodova i bio je glavni napadač branitelja Stanley Cup naslova, Chicago Blackhawksa.

Pošle je sezone Hart Memorial Trophy osvojio Alex Ovechkin, koji teško da će ove sezone uspijeti ponoviti taj uspjeh, pogotovo ako se njegovi Capitalsi ne plasiraju u play off.

Norris Memorial Trophy dodijeljuje se za najboljeg braniča u regularnom dijelu sezone, a ove godine su favoriti za osvajanje ove nagrade Duncan Keith iz Chicago Blackhawksa, Erik Karlsson iz Ottawa Senatorsa i Shea Weber iz Nashville Predatorsa.

Keith je jedan od najboljih braniča lige, drugi je branič lige po broju osvojenih bodova, te je osmi branič lige u kategoriji +/- (ako je igrač bio na ledu kada je njegova momčad zabila gol dobije +1 bod, a ako je bio na ledu u trenu kada je njegova momčad primila gol dobije -1 bod).

Karlsson je najbolji branič lige po broju osvojenih bodova, osvojio je impresivan 61 bod u 67 utakmica bez obzira na to što ne igra u jakoj momčadi. Ono što Karlssonu nedostaje u obrambenom djelu igre, on višestruko nadoknadi u fazi napada.

Weber je vjerojatno i najbolji branič lige, koji ima zastrašujuće jak udarac backhendom, 7. je među braničima po broju osvojenih bodova, te u prosjeku po utakmici na ledu provede nevjerojatnih 27 minuta, uvijek "čuvajući" najbolje napadače protivnika. I sve to u Predatorsima, ispodprosječnoj momčadi lige.

James Norris Memorial Trophy prošle je sezone dodijeljen P.K. Subbanu iz Montreal Canadiensa.

Najbolji golman u regularnom dijelu sezone NHLa kao nagradu za svoj trud dobije Vezina Trophy.

Ove godine obranama su svojim momčadima najviše pomogli Tuukka Rask iz Boston Bruinsa, Semyon Varlamov iz Colorado Avalanchea i Ben Bishop iz Tampa Bay Lightninga.

Rask je ove sezone sudjelovao u 31 pobjedi Bruinsa, a od toga je u 6 utakmica sačuvao je mrežu netaknutom i ima postotak obrana 92.9%. U prijašnjim sezonama takav učinak je gotovo sigurno bio vrijedan Vezina Trophyja.

Avalanche je sa Varlamovim na golu slavio 34 puta, pa je tako on po broju pobjeda vodeći golman lige. Uz to je drugi po ukupnom broju obrana sa 1584, te peti po postotku obrana sa 92.5%. Tokom cijele sezone Varlamov je bio vrlo konstantan, bez padova forme.

Bishop je ove sezone konačno dobio šansu pokazati koliko vrijedi i tu je priliku iskoristio. Baš je on glavni razlog zašto rezultati Lightninga nisu trpili dok je zvijezda momčadi i najbolji strijelac Steven Stamkos bio dugo ozljeđen nakon sudara sa stativom i loma noge.

Prošle godine Vezina Trophy je dodijeljen Sergeiju Bobrovskom, golmanu Columbus Blue Jacketsa.

Calder Memorial Trophy dodjeljuje se najboljem rookieju.

Ove sezone favoriti za Calder Memorial Trophy su Nathan MacKinnon iz Colorado Avalanchea, Hampus Lindholm iz Anaheim Ducksa i Ondrej Palat iz Tampa Bay Lightninga.

MacKinnon će najvjerojatnije i osvojiti ovu nagradu, jer je u prvoj sezoni u ligi osvojio 52 boda u 68 utakmica, postigao je 5 golova za pobjedu Avalanchea i osvojio je 15 bodova dok je Avalanche bio sa igračem više. Povrh toga MacKinnon je "popravio" Gretzkyjev rekord za rookieja u broju uzastopnih utakmica sa barem jednim osvojenim bodom, tako da je poprilično jasno zašto će Calder Memorial Trophy vrlo vjerojatno završiti u MacKinnonovim rukama.

Lindholm je rookie branič, a braniči ipak rijetko dobivaju Calder Memorial Trophy. Međutim nebi bilo nezasluženo da baš mladi Šved osvoji ovu nagradu, jer u svojoj prvoj sezoni u NHLu ima +/- skor od +24 i prosjek od skoro 20 minuta na ledu po utakmici, u momčadi koja je jedan od najvećih favorita za Stanley Cup naslov.

Mladi Čeh Palat je bio vrlo ugodno iznenađenje, jer bio izabran tek u 7. rundi drafta, a na putu je da zabije 20 golova u svojoj prvoj sezoni. Uz to Palat jako rijetko služi kazne i jako je obrambeno odgovoran, ne samo za svoju mladu dob.

Prošlogodišnji dobitnik Calder Memorial Trophyja bio je igrač Florida Panthersa, Jonathan Huberdeau.

Nagrada za isticanje u vođenju primjerom sportskog ponašanja i odnošenja prema suigračima, trenerima, protivnicima, medijima i navijačima se zove Lady Byng Trophy.

Favoriti za osvojiti ovu časnu nagradu su Ryan O'Reilly iz Colorado Avalanchea, Martin St. Louis iz New York Rangersa i Frans Nielsen iz New York Islandersa.

O'Reilly ove sezone nije proveo niti jednu jedinu sekundu u prostoru za kažnjene igrače u 66 utakmica kojilo je odigrao. To je posebno zanimljivo je O'Reilly igra dosta fizički hokej, ali u granici pravila i fair playa, pritom ne zanemarujući svoje i tuđe zdravlje. Uz sve to O'Reilly je sa 6 pobjedničkih golova, 10. igrač lige u toj kategoriji.

St. Louis je lani osvojio ovu nagradu, a i ove godine je vrlo ozbiljan kandidat za ponoviti taj uspjeh. Primarno zato jer je ove godine St. Louis još manje vremena proveo u prostoru za kažnjene igrače, samo 14 minuta, i opće je poznato da se ovaj veteran prema svakoj osobi na ledu ili van leda odnosi sa poštovanjem i sa gentlemanskim manirama.

Nielsen je nakako uspio sačuvati svoje živce ove sezone, što je ove sezone bio veliki podvig u New York Islandersima. Tako ovaj Danac ima samo 8 minuta kazne u 67 utakmica ove sezone.

Frank Selke Trophy je dodjeljuje napadaču koji je najbolje odrađivao svoje obrambene zadaće.

Favoriti za ovu nagradu su Patrice Bergeron iz Boston Bruinsa, Marian Hossa iz Chicago Blackhawksa i Joe Pavelski iz San Jose Sharksa.

Hossa je drugi igrač lige po broju oduzetih pakova sa 67, zabio je čak 3 gola sa igračem manje, tako da je jasno da Hossa svoj posao u obrani obavlja vrhunski, postigavši +/- omjer od +27.

Bergeron je kandidat za ovu nagradu svake sezone jer je njegova igra u obrani naširoko poznata i cijenjena. Bergeron je majstor osvajanja pakova prilikom faceoffa, gdje mu je uspješnost čak 59%, dok mu je +/- omjer čak +32.

Pavelski jer izrazito inteligentan centar, koji u prosjeku po utakmici oduzme pak protivnicima čak 2.2 puta. Uz to Pavelski ima +/- omjer +22 i pravi je velemajstor koordiniranja napadačke igre, gdje je zabio 34 gola i vrhunske igre u obrani.

Lani je ovu nagradu osvojio skromni kapetan osvajača Stanley Cupa, Chicago Blackhawksa, Jonathan Toews.

Na kraju sezone se treneru koji je najviše pridonio uspjehu momčadi uruči Jack Adams Trophy.

Ove godine favoriti za tu nagradu su Patrick Roy iz Colorado Avalanchea, Dan Bylsma iz Pittsburgh Penguinsa i Jon Cooper iz Tampa Bay Lightninga.

Legendarni golman Avalanchea Patrick Roy je u svojoj prvoj sezoni kao trener pretvorio momčad koja je lani bila katastrofalno loša u momčad koja je trenutačno 4. u jakoj zapadnoj konferenciji. Gol razlika Avalanchea je odličnih +28, i to je sve Roy ostvario sa momčadi koja ne ostavlja dojam dovoljne kvalitete za tako dobre rezultate.

Bylsma je uspio ostvariti omjer pobjeda i poraza 44-19-4 usprkos stalnim ozljedama igrača. Penguinsi također imaju jedan od najboljih omjera pobjeda i poraza na gostovanjima, a u NHL je baš taj statistički podatak odličan pokazatelj vrhunske kvalitete trenera.

Cooper je već u svojoj prvoj sezoni u klubu uspio održati momčad u borbi za play off bez Stevena Stamkosa. On je iz svojih igrača uspio izvući apsolutni maksimum, više nego što je to uspio bilo koji drugi trener u NHLu ove sezone.

Lani je Paul MacLean iz Ottawa Senatorsa osvojio Jack Adams Award.

Osim već navedenih individualnih nagrada dodijeljuju se i sljedeće nagrade:

- Conn Smythe Trophy se dodijeljuje za najvrijednijeg igrača u play offu, a lani je tu nagradu osvojio Patrick Kane iz Chicago Blackhawksa

- Bill Masterton Memorial Trophy se dodijeljuje za igrača koji je pokazao najviše upornosti, sportskog duha i predanosti hokeju, a lani je tu nagradu osvojio Josh Harding iz Minnesota Wilda

- William M. Jennings Trophy se dodijeljuje golmanu ili golmanima koji su na kraju sezone primili najmanji broj golova (svaki je morao odigrati barem 25 utakmica), a lani su tu nagradu osvojili Corey Crawford i Ray Emery iz Chicago Blackhawksa.

- King Clancy Memorial Trophy se dodjeljuje igraču koji je uz humanitaran rad u zajednici bio vođa na ledu i van leda, a lani je tu nagradu dobio Patrice Bergeron iz Boston Bruinsa

- NHL Foundation Player Award se dodjeljuje igraču koji je iskoristio hokej da poboljša kvalitetu života u svojoj zajednici, a lani je ta nagrada dodijeljena Henriku Zetterbergu iz Detriot Red Wingsa

- Igrač koji je primjerom na ledu i van leda vodio ekipu do uspjeha osvoji Mark Messier Leadership Award i tu nagradu dobije iz ruku samog Marak Messiera, a lani je tu nagradu dobio Daniel Alfredsson iz Ottawa Senatorsa

- NHL General Manager of the Year Award se dodjeljuje najboljem generalnom menađeru, a tu nagradu je lani osvojio Ray Shero iz Pittsburgh Penguinsa


Kratke vijesti:

Guardiola otkrio zašto je napustio Barcelonu
Iako je s klubom u kojem je proveo većinu svoje igračke karijere osvojio 14 trofeja, Pep Guardiola je iznenađenje mnogih napustio Barcelonu u ljeto 2012. Nagađanja o razlogu napuštanja je bilo mnogo i Guardiola je nedavno dao intervju u kojem je otkrio istinu:
"Napustio sam Barcelonu jer više nisam mogao motivirati igrače. Ako više ne možete motivirati igrače, onda znate da je došlo vrijeme za odlazak"


Teravainen stiže u Chicago
Mladi napadač Chicago Blackhawksa Teuvo Teravainen će do kraja tjedna stići u Chicago iz Finske, gdje trenutno igra. Još nije službeno objavljeno hoće li se Teravainen nastupati za Blackhawkse u play offu.

Newton danas ide "pod nož"
Quarterback Carlina Panthersa Cam Newton danas će se podvrgnuti operaciji gležnja. Nakon operacija Newton neće moći trenirati 4 mjeseca, ali se očekuje da će biti spreman za pripreme Panthersa.




Rezultati:

Nogomet
Liga Prvaka
Chelsea 2 - 0 Galatasaray
Real Madrid 3 - 1 Schalke 04

Hokej

NHL
San Jose Sharks - Florida Panthers 2 : 3
Anaheim Ducks - Washington Capitals 2 : 3
Edmonton Oilers - Nashville Predators 5 : 1
Calgary Flames - Buffalo Sabres 3 : 1
Detroit Red Wings - Toronto Maple Leafs 3 : 2
Montreal Canadiens - Colorado Avalanche 6 : 3
Ottawa Senators - New York Rangers 4 : 8
Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks 3 : 2
Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes 1 : 3
New Jersey Devils - Boston Bruins 2 : 4
New York Islanders - Minnesota Wild 0 : 6
Pittsburgh Penguins - Dallas Stars 5 : 1

Oznake: NHL, hokej, nagrade, mvp, vezina, art, calder, crosby, ovechkin, Kane

19.03.2014. u 09:33 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 13.03.2014.

NHL - Nadolazeće mlade nade



Prijelazni rok ove godine u NHL donio je mnoga iznenađenja i tradeove velikih igrača, ali i tradeove mladih i perspektivnih igrača.

Tako se Thomas Vanek pridružio Montreal Canadiensima, ali su New York Islandersi u zamjenu između ostalog dobili i mladog Sebastien Collberg.

Na slučan način je Ryan Miller postao član St. Louis Bluesa, ali su u zamjenu za njega Buffalo Sabresi dobili mladog Williama Carriera.

Tim potezma su St.Louis Bluesi i Montreal Canadiensi dobili trenutnu kvalitetu, ali su se odrekli perspektivnih talenata koji imaju odličnu šansu u budućnosti puniti dvorane NHL lige.


Colorado Avalanche


Chris Bigras je pravi dragulj u momčadi Avalanchea, ali dok se radi o braniču sa raznolikim obrambenim vještinama, problem je ipak njegova slabija igra u napadu.

Osim Bigrasa u Coloradu svoju šansu čekaju i braniči Stefan Elliott i Duncan Siemens, ali kako je obrana ionako najbolji dio momčadi Colorada, problem Colorada ne napad, pa tako Avalanche neće imati velike pomoći od mladih igrača među kojima nema dobrih napadača.

Iznimka je naravno rookie godine NHL lige Nathan MacKinnon, koji je već skrušio Gretzkyev rekord u broju uzastopnih utakmica sa bodom.


New Jersey Devils


Od kada su se Jon Merrill i Eric Gelinas pridružili NHL momčadi, Devilsi su dosta kratki na polju nadolazećih talenata, pa je branič Damon Severson, pick druge runde drafta 2012. i igrač koji ima skoro prosjek od boda po utakmici u WHLu, njihov najperspektivniji mladi igrač.

Osim Seversona Devilsi imaju i solidnog braniča Stevena Santinija i lijevo krilo Reida Bouchera, ali sve u svemu dosta su kratki po pitanju mladih talenata.

Iako imaju par solidnih perspektivnih braniča, mali je broj kvalitetnih mladih igrača u New Jerseyu.


St. Louis Blues


Bluesi nema pravih kvalitetnih mladih igrača, pa je tako najbolji mladi igrač najvjerojatnije Dmitrij Jaskin, 20ogodišnjak koji je postigao 28 bodova u 39 AHL utakmica.

Iako nemaju izrazitu kvalitetu Bluesi imaju dosta solidnih igrača na svim pozicijama, kao npr. napadača Tya Rattieja, braniče Tommya Vannellija i Jordana Schmaltza, te golmana Jakea Allena, koji u NHLu nebi oduševili ali bi odradili posao, tako nakon tradea Williama Carriera u Buffalo, Bluesi više nemaju pravih velikih talenata među mladim igračima.


Minnesota Wild


Mladi igrači Wilda u velikoj mjeri već nastupaju u NHLu, a kao rezultat toga vidljiv je uspjeh vođe grupe mladih igrača, Mathewa Dumbe, koji će u budućnosti najvjerojatnije biti u prvom obrambenom paru u NHLu, zbog svoje brzine, fizičke igre i igre u napadu.

Mlade igrače koji još nisu u NHLu, u Minnesoti baš i nemaju, tako da je najperspektivniji nadolazeći igrač, Zach Phillips, koji je podbacio nakon izbora u prvoj rundi drafta 2011.

Minnesota je brzo postala jedna od momčadi sa lošijim izborom mladih igrača, nakon što godinama imali najbolje mlade igrače u NHLu.

Ipak sa čak 9 igrača mlađih od 23 godine koji već igraju u NHLu prošla skupina mladih igrača se itekako iskazala i zbog toga do daljnjega u Minnesoti nemaju razloga za brigu.


Carolina Hurricanes


Najbolji mladi igrači Hurricanesa, Ryan Murphy i Elias Lindholm, veći dio zadnje sezone su proveli u NHLu, tako da je najbolji mladi igrač koji se tek treba probiti u momčad rookie centar Victor Rask.

Carolina je zadnjih godina u tradeovima ostala bez mnogih mladih igrača i pickova na draftu.

Pokretač momčadi Sergey Tolchinsky bio je odlična neprimjetna akvizicija, pa on skupa sa Brockom McGinnom čini jedan od perspektivnijih napadačkih tandema.

Ova malobrojna grupa mladih talenata završava sa golmanom Danielom Altshullerom, ali kao i Minnesota i Carolina ima veliki broj mladih igrača koji već igraju u njihovoj NHL ekipi.


San Jose Sharks


Vrhunski mladi igrači Tomas Hertl i Matthew Nieto već igraju u NHLu, ali osim njih nedostaje pravih talenata među mladim igračima Shakrsa.

Iznimka je branič Mirco Mueller, koji je izabran u prvoj rundi na draftu 2013.

Sharki nemaju mladih golmana, a osim Muellera nemaju ni mladih braniča, pa se tako među bolje mlade igrače ubrajaju i samo solidni Daniil Tarasov i Freddie Hamilton.

San Jose nije napravio niti jedan veliki potez za vrijeme ovog trade perioda, a razlog tome je vjerojatno slab izbor mladih igrača, pa za razliku od mnogih drugih ekipa u San Joseu nisu mogli ništa ponuditi u zamjenu da bi doveli zvučno ime koje će im donjeti trenutno poboljšanje u kvaliteti.


Toronto Maple Leafs


Kako u Torontu igraju Morgan Rielly i Peter Holland mladi Matt Finn ima odličnu priliku razviti se kao vrhunski branič.

Toronto općenito ima puno dobrih mladih braniča, pa su uz Finna još tu i Stuart Percy, Petter Granberg, Eric Knodel, Tom Nilsson i Viktor Loov.

Mlade napadačke opcije Toronta su puno slabije, iako Josh Leivo i Greg McKegg igraju solidno u AHLu, dok Toronto nema mladih perspektivnih golmana.

Tako da sve u svemu Toronto Maple Leafsi imaju solidnu mladu momčad, jer postoji dobar mladi igrač na svakoj poziciji osim golmana, s posebnim naglaskom na jaku obranu.


Vancouver Canucks


Bo Horvat je došao u Vancouver u tradeu za golmana Corya Schneidera, te se nakon odličnih nastupa za London Knightse, očekuje da će dogodine nastupati u NHLu.

Osim Horvata izbor mladih igrača i nije velik u Vancouveru, jer još osim evenutalno Brendana Gauncea i braniča Franka Corradoa, ostali igrači nemaju pravu kvalitetu.

Canucksi dakle imaju odličnih mladih igrača, ali puno premalo za momčad njihovih ambicija.


Philadelphia Flyers


Iako je Samuel Morin bio visoki izbor na draftu, Scott Laughton je ipak najbolji mladi igrač Flyersa.

Morin je sirov i je grub u obrani, ali veliko je pitanje može li popraviti i tehničke segmente svoje igre i ispuniti svoj pravi potencijal, dok se Laughton već dokazao kao rasni strijelav u OHLu.

Tye McGinn i Jason Akeson odlično napreduju u mlađim kategorijama, a Brandon Manning je dovoljno napredovao da ga se smatra spemnim za NHL, kao i braniča Roberta Hagga i golmana Anthonyja Stolarza.

Philadelphia dakle nema vrhunsku grupu mladih igrača, ali ima nekolicinu jako dobrih pojedinca.


Los Angeles Kings


Vrlo je očito da je Valentin Zykov najtalentiraniji nadolazeći mladi igrač Kingsa, od kada su se Tyler Toffoli i Martin Jones pridružili prvoj momčadi.

Nikolay Prokhorkin igra odlično u KHLu kao i nekolicina igrača Kingsa koji su u AHLu.

Devet od deset vodećih strijalaca Kingsa u AHLu ove sezone su mlađi od 23 godine, ali trojica od njih su već u NHLu (Toffoli, Tanner Pearson i Linden Vey), dok je četvrti, Nicolas Deslauriers, tradean u Buffalo.

Svejedno, u Los Angelesu se razvija odlična grupa mladih napadača, i nekolicina dobrih braniča, primarno Derek Forbort, te odlični golmani Jean-Francois Berube i Patrik Bartosak.

Kada uzmemo u obzir nedavne uspjehe Kingsa u NHLu nije iznenađenje da u je momčad ipak prekratka u izboru vrhunskih mladih nadolazećih igrača, bez obzira na to kako su dobro Kingsi donedavno bili popunjeni mladim igračima na svim pozicijama.


Winnipeg Jets


Na početku sezone Jetsi su imali 3 odlična nadolazeća mlada igrača, od kojih su u međuvremenu Jacob Trouba i Mark Scheifele priključeni NHL momčadi Jetsa, dok je branič Josh Morrissey, koji nedostatak snage nadoknađuje odličnom igrom u napadu pa je po bodovima drugi najučinkovitiji branič WHLa, odlučio još i dalje razvojati svoj talent u razinama ispod NHLa.

Nic Petan nastavlja dominirati na utakmicama mlađih uzrasta, a J.C. Lipon i Brenden Kichton su već napredovali do profesionalnih ugovora.

Golmani i obrana izgledaju odlično, ali osim Petan i Lipon, napad je poprilično "tanak".

Winnipeg ima solidnu grupu mladih igrača, ali da bi imali bolji balans moraju joj dodati još kojeg perspektivnog mladog napadača.


Ottawa Senators


Curtis Lazar je kompletan hokejaš koji, iako je omalen rastom, ima jak karakter, brz je, odličan u obrani, fizički jak i zabija puno golova.

Mladih napadača Ottawi ne nedostaje, tako da su Mark Stone i Jean-Gabriel Pageau su već sada jako perspektivni igrači na jako visokoj razini u AHLu.

Obrana je oslabljena promocijom golmana Robina Lehnera i braniča Codyja Cecija u NHL, pa je Mikael Wikstrand ostao sam kao igrač u kojem još uvijek spava puno potencijala.

Mladi igrači Ottawe su sasvim solidna grupa talentiranih igrača.


Edmonton Oilers


Dok je branič Darnell Nurse pravi vrhunski talent koji jako obećava jer odlično kliže i kontolira pak, prvi pick na draftu 2011. Oscar Klefbom je za sada podbacio zbog slabe igre u napadu, iako je također jako talentiran.

U Edmontonu ima dosta mladih braniča, ali je napad slabiji, jer su samo Anton Lander i Tyler Pitlick istaknuti talenti, koji ipak moraju još dosta napredovati da dođu do razine NHLa.

Mladi golmani su veliki problem Oilersa koji je samo djelomično rješen dovođenjem Laurenta Brossoita.

Kada bi i ostale pozicije bile pune mladih talentiranih igrača kao što je obrana, Oilersi nebi imali problema. Ovako...


New York Rangers


Napadač J.T. Miller još mora u potpunosti napraviti prijelaz u NHL, ali on je puno bolji igrač nego njegova statistika od boda po utakmici u AHLu pokazuje.

Drugi mladi napadači Rangersa su također jako kvalitetni, a primarno se misli na Dannyja Krista, Oscara Lindberga i Jespera Fasta, koji svi igraju odlično u AHLu.

Tako da je situacija što se tiće mladih napdaća odlična i Rangersi imaju dobre mlade igrače.

Ali je problem da su svi ti igrači napadači.


Phoenix Coyotes


U Phoenixu se najviše ističu dva nadapača, tehnički potkovan Max Domi i nešto tehnički slabiji ali zato jako "žilavi", Henrik Samuelsson, koji stilom igre jako podsjeća na uobičajene napadače Coyotesa.

U obrani najviše se ističu Brandon Gormley i Connor Murphy, iako nemaju dobre sezone u AHLu, dok su Lucas Lessio i Tobias Rieder puno bolji ove sezone nakon što su dovedeni iz Edmonton Oilersa.

Najbolji mladi talenti Coyotesa su vrhunske klase igrača, dok su svi ostali mladi igrači ipak samo osrednje kvalitete.


Pittsburgh Penguins


Branič Derrick Pouliot je ukupno 8. izbor na draftu 2012., pa je bilo za očekivati da se radi o velikom talentu, što je Pouliot i dokazao sa 67 bodova u 55 utakmica kao u WHLu.

Čak i ako bi zanemarili Pouliota, Penguinsi kao mlade braniče još imaju i Ollija Maattu i Simona Despresa, koji već igraju u NHLu, te Brian Dumoulin i zvijezdu Svjetskog juniorskog prvenstva Scotta Harringtona.

Povrh njih Penguinsi imaju i dva perspektivna golmana, dok je napad ipak nešto slabiji, iako se Oskar Sundqvist počinje isticati kao veliki potencijal.

B obzira na to što je napad nešto slabiji Penguinsi u obrani imaju barem jednu buduću zvijezdu NHLa, te još nekoliko igrača koji će imati zapažene karijere u najjačoj ligi na svijetau.


Florida Panthers


Branič Michael Matheson je postao najbolji nadolazeći mladi igrač Florida Panthersa nakon što su NHL momčadi priključeni napadači Aleksander Barkov i Nick Bjugstad.

Matherson je tehnički potkovan branič koji igra drugu godinu na sveučilištu i potrebno mu je još vremena da sazrije kao igrač.

Napadači niskogi rasta Vincent Trocheck i Rocco Grimaldi su također veliki talenti.

Panthers imaju solidne mlade igrače na svim pozicijama, a od ranije nabrojanih se očekuje da će ostaviti veliki trag u NHLu.

Kako su mnogi mladi igrači u zadnje vrijeme priključeni NHL momčadi, nadolazećih igrača vrhunske kvalitete je u Panthersima sve manje, ali bez ozbira na to i dalje se radi o dovoljno velikom broju jako obećavajućih mladih talenata.


Columbus Blue Jackets


Alexander Wennberg, 14. ukupni pick na draftu 2013. je nasljedio Ryan Murray kao najveća nadolazeća zvijezda Blue Jacketsa.

Raspored po pozicijama na ledu talentiranih mladih igrača Blue Jacketsa je odlično izbalansiran, te uz Wennberga imaju mnogo drugih talentiranih napadača, primarno Kerbyja Rychela i Marka Dana.

Momčad također ima dosta kvalitetnih braniča od kojih najistaknutiji bivši igrač Rangersa, Tim Erixon.

Radi se izrazito talentiranoj i dobro izbalansiranoj skupini mladih igrača, tako da se navijači Blue Jacketsa nebi trebali bojati za budučnost momčadi, jer po svemu sudeći najbolji dani ovog kluba tek dolaze, i po svemu sudeći jako skoro.


Montreal Canadiens


U francuskom govornom području Kanade, najviše se očekuje od braniča Nathana Beaulieua, koji se odlično kreće po ledu, te se odmah po dolasku u AHL istaknuo izrazitom kvalitetom.

Kako se radi o hokejaškom gradu, broj mladih i talentiranih igrača uvijek je ogroman, a trenutno posebno se ističu golman Zachary Fucale, i barem 10ak napadača koje bi da su nekon drugoj momčadi mogli izdvojiti sve, ali ipak su u Montrealu gdje je konkurencija velika, pa se u toj vrhunskoj grupi mladih talenata posebno se istiću Dalton Throwera i Jarred Tinordi.

Canadiensi uvijek imaju toliko dobru grupu mladih talenata da su si čak mogli dopustiti tradeati Sebastiena Collberga kako bi doveli Thomasa Vaneka.


Boston Bruins


Golman Malcolm Subban i napdač Alexander Khokhlachev impresioniraju kao rookieji u AHLu.

Subban, koji je bio 24 ukupni pick na draftu 2012. ima postotak obrana od .920, dok je Khokhlachev postigao 46 bodova u 51 utakmici.

Boston ima kvalitetne mlade igrače na svim pozicijama, a donedavnu slabost obrane su "pokrpali" dovođenjem Joea Morrowa iz Dallasa.

Boston ima dobro organiziran sustav razvoja igrača, pa ne čudi kvaliteta i balans na svim pozicijama i u svim razinama ovog velikog kluba.


Washington Capitals


Evgeny Kuznetsov je jako dugo jedan je najtalentiranijih svjetskih igrača, pa su Capitalsi imali strpljenja i dugo čekali njegov konačni dolazak iz Rusije.

Sada, kada se konačno priključio momčadi nakon 4 godine dominacije u KHLu, u glavnom gradu SADa se željno išćekuje njegov doprinos momčadi u borbi za play off.

Kao mladu nadu treba spomenuti i Andrea Burakovskog, koji se dosta iskazao u prvoj sezoni u OHLu.

Capitalsi imaju jako širok izbor mladih talenata i barem 10 talentiranih braniča, od kojih se najviše ističe golman Philipp Grubauer.

Osim Kuznetsova i Burakovskog imaju još nekoliko talentiranih napadača.

Budućnost Capitalsa nebi trebala biti upitna kada uzmemo u obzir da su, osim ranije navedenih velikih talenata, u Washingtonu dobro pokriveni na svim pozicijama sa mladim nadolazećim igračima.


Chicago Blackhawks


Rizik koji su Blackhawksi preuzeli na sebe dovođenjem Teuva Teravainena se izgleda isplatio, jer se radi o napadaču koji je vodeći strijelac juniorske reprezentacije Finske, te je vodeći i u broju asistencija.

Chicago ima veliki izbor dobrih mladih igrača na svim pozicijama, a proširili su izbor braniča dovođenjem Davida Rundblada iz Phoenix Coyotesa na zadnji dan prijelaznog roka.

Chicago ima i jedan od boljih primjera uspješnog modela razvijanja mladih igrača.

Jedina kritika za Blackhawkse je da trenutno nema puno pravih vrhunskih mladih igrača, osim Teravainena, ali Chicago je uvijek odlično birao igrače na draftu, pa nema razloga za zabrinutost.


Calgary Flames


Najbolji mladi igrač Calgary Flamesa je Sven Baertschi, kojemu je i dalje problema probiti se u do NHLa, pa se iz tog razloga razlika u kvaliteti između njega i drugih mladih igrača Calgaryja, Johna Gaudreaua i Markusa Granlunda, počinje smanjivati.

U zadnje vrijeme su se mnoge stvari u Calgaryju promijenile na bolje, tako da trenutno Flamesi imaju odlične mlade igrače na svim pozicijama na ledu, dok na golu imaju čak tri odlična golmana sa sigurnom budućom karijerom u NHLu.

Jedina slaba točna je kvaliteta ostalih mladih braniča koji su puno slabiji u odnosu na najboljeg mladog braniča, Tylera Wotherspoona.

Teško je naći NHL momčad koja ima na prvi pogled bolji izbor mladih igračad od Flamesa.


Nashville Predators


U Nashvilleu najviše očekuju od svestranog napadača Filipa Forsberga, kojeg su "ukrali" od Washington Capitalsa u tradeu za Martina Erata.

Jako su cijenjeni i Pontus Aberg, Colton Sissons i Miikka Salomaki.

Ne čudi da Predatorsi imaju jako dobre mlade golmane, zato jer je poznato da se u Nashvilleu razvijaju vrhunski NHL golmani.

Priključivanje Setha Jonesa i Mattiasa Ekholma NHL momčadi ostavilo je Nashville bez dobrih nadolazećih braniča, ali se u Nashville ne brinu, jer znaju da imaju i druge jako dobre mlade igrače koji jedva čekaju šansu u NHLu.


Detroit Red Wings


Golman Petr Mrazek nastavlja oduševljavati u AHLu ali i u NHLu i uskoro će biti za stalno pridružen NHL momčadi Red Wingsa.

Kada se to dogodi, jasno je da će najbolji nadolazeći igrač Detroita biti Anthony Mantha, koji zabija gol po utakmici u QMJHLu.

Detroit već godinama ima najbolji sustav za razvoj igrača u NHLu, pa im nije problem ni kada neki vrhunski mladi igrači napuste momčad, jer uvijek ostaju novi možda još i bolji mladi igrači kao Teemu Pulkkinen, Tomas Jurco, Riley Sheahan i Xavier Ouellet.

Mali broj momčadi može se pohvaliti širokim izborom vrhunskih mladih igrača čak i nakon što se u NHL prikljuće igrači kvalitete Gustava Nyquista, Tomasa Tatara, Dannyja DeKeysera i Callea Jarnkroka.

Red Wingsi to mogu.


Dallas Stars


Teško je odlučiti tko je najbolji mladi igrač Starsa, branič Jamie Oleksiak ili napadač Brett Ritchie.

Ritchie se jako dobro prilagodio profesionalnom hokeju nakon što je lani zabio 41 gol u OHLu, dok je Oleksiak kompletan branič zastrašujuće fizičke pojave.

Dallas, osim već navedene dvojice, ima širok izbor talentiranih mladih igrača na svim pozicijama.

Upravi Dallasa mora se sviđati pogled na nadolazeće igrače, pogotovo jer Dallas ne mora gledati dalje od vlastitog omladinskog pogona za "krpanje rupa" u NHL momčadi.


New York Islanders


Mnogo se izvanrednih talenata nalazi na popisu mladih igrača New York Islandersa.

Najviše se istiću Ryan Strome, koji se ipak još mora dokazati u NHLu, dok trio braniča, Griffin Reinhart, Ryan Pulock i Ville Pokka nestrpljivo čeka šansu vratiti Islanderse u play off.

Kao što je vidljivo, Islandersi u obrani imaju jako velik izbor vrhunskih mladih talenata.

Osim njih tu su još i Adam Pelech, koji skuplja bod po utakmici, Scott Mayfield, koji dominira u AHLu, te Andrey Pedan, koji zajedno čine vrlo raznolike opcije za Islanderse u bliskoj budućnosti.

Jedino na poziciji golmana Islandersi nemaju "mega-talenta".

Islandersima nebi škodilo malo raznolikosti, pritom se primarno misli na talentirane napadače, jer vrhunskih mladih braniča ne nedostaje.


Anaheim Ducks


Ducksi imaju toliko vrhunskih mladih igrača, da protivnicima to više nije smiješno.

Počevši od dva najbolja mlada golmana lige, Frederika Andersena i Johna Gibsona, najboljeg obrambenog strijelca iz WHLa Sheau Theodorea, Ducksi imaju i odlične mlade napdače, primarno Rickarda Rakella, Williama Karlssona, Kevina Roya i Nicolasa Kerdilesa

Osim Theodorea Ducksi se u skorijoj budućnosti mogu nadati da će u NHLu zaigrati još nekolicina odličnih mladih braniča.

Ducksi nemaju toliko puno mladih nadolazećih igrača različite kvalitete kao druge momčadi, ali one koji imaju, su svi vrhunski!


Tampa Bay Lightning


Jonathan Drouin je možda danas i najbolji mladi igrač na svijetu, te nije nerealno očekivati da će u skorijoj budućnosti postati jedan od najboljih napadača NHLa.

U malo minuta koliko je nastupio u NHL Nikita Kucherov nije propustio oduševiti, dok su krilo Adam Erne, centar Vladislav Namestnikov, branič Slater Koekkoek i golman Andrei Vasilevski svi vrlo vjerojatno buduće velike zvijezde NHLa.

Zastrašujuće je da do nedavno igrači, koji su u međuvremenu dokazali svoju kvalitetu u NHL, kao npr. Radko Gudas, Ondrej Palat, Alexander Killorn ili Tyler Johnson nisu u Tampi Bay smatrani vrhunskom kvalitetom.

Iako Lightning nema tako dobre nadolazeće igrače kao lani i dalje su na južnoj Floridi mnogi vrhunski mladi talenti, pa tako iako Tampa Bay nema najbolji sustav razvoja igrača, definitivno imaju najbolji izbor mladih igrača na svom rosteru.


Buffalo Sabres


Rasmus Ristolainen nije bio spreman za NHL u svojoj rookie sezoni, ali se u međuvremenu priviknuo na AHL, pa od njega očekuju lakšu prilagodbu na NHL.

Osim njega Sabresi imaju braniča Nikitu Zadorova, koji postiže skoro bod po utakmici u OHL, Zemgusa Girgensonsa, koji se već izborio za nastup u NHLu, te problematične, ali strašno talentirane napadače Mikhaila Grigorenka i Joela Armiu.

Osim puno vrhunskih talenata Sabresi imaju i mnogo vrlo dobrih mladih igrača koji imaju potencijal "eksplodirati" kada dovoljno sazriju za NHL.

Takvi igrači su redom Nicolas Deslauriers, William Carrier, Hudson Fasching, J.T. Compher, Connor Hurley i Jake McCabe, dok na poziciji golmana Buffalo ima čak tri jako perspektivna mlada golmana.

U ovom prijelaznom roku, kada su mnogi dovodili igrače trenutne kvalitete, Sabresi su svoju trenutnu kvalitetu zamijenili za buduću, i po mišljenju velike večine stručnjaka napravili su najbolji posao u ovom trade periodu.




Kratke vijesti:

Pepe odgovorio Mourinhu
Nakon što je Mourinho izjavio da se u Real Madridu, dok je on bio trener, prečesto desilo da je sudac morao čekati s početkom utakmice jer su se igrači Reala gurali ispred ogledala prije utakmice, branič Reala Pepe mu je odgovorio da je Mourinho po njegovom mišljenju jedini čovjek koji se ne pogleda u ogledalo nakon buđenja. Pepe je dodao da je Real veliki klub koji mora paziti na svoj imiđ. Iako su pred kraj Mourinhovog boravka u Realu odnosi između njega i Pepepa bili loši, trener Chelsea u zadnje vrijeme pretjeruje i izjavama napada mnoge, količinom i načinom koji je čak i za njega previše.

Rangersi doveli Haggertyja
New York Rangersi su potpisali Ryana Haggertya, zvijezdu sveučilišnog hokeja, ravno sa Rensselaer Polytechnic Instituta. Mnoge momčadi NHLa bile su zainteresirane za Haggerty, ali na kraju su Rangersi bili najodlučniji, pa će se tako Haggerty pridružiti prvoj momčadi već u nedeljnoj utakmici protiv Dallas Starsa.

Jetsi doveli Deckera, Patriotsi Revisa a Broncosi Warea
Ljubimac ženske publike Eric Decker, bivši wide reciever Denver Broncosa potpisao je za New York Jetse 5ogodišnji ugovor “težak” $36.25M. Isti dan su Denver Broncosi potpisali bivšeg defensive enda Dallas Cowboysa DeMarcusa Warea na 3 godine, te će Ware za te tri godine zaraditi $30M. Patriotsi su potpisali bivšeg cornerbacka Tampa Bay Buccaneersa Darrellea Revisa na jednu godinu za $12M, što je $4M manje nego je Revis zarađivao u Tampi.



Rezultati:

Nogomet
Liga Prvaka
Barcelona 2 - 1 Manchester City
Paris Saint Germain 2 - 1 Bayer Leverkusen


Hokej

NHL
Calgary Flames - Anaheim Ducks 7 : 2
Colorado Avalanche - Chicago Blackhawks 3 : 2
Montreal Canadiens - Boston Bruins 1 : 4
Winnipeg Jets - Vancouver Canucks 2 : 3

Oznake: NHL, mlade, nade, hokej

13.03.2014. u 08:31 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 10.03.2014.

NHL - Dallas Starsi umirovili Modanov broj 9



U američkim sportovima česti je običaj umiroviti broj na dresu igraču koji je svojim zaslugama zadužio klub.

Nakon toga taj broj onda više ne može nositi niti jedan drugi igrač tog kluba, u znak resprekta prema tom velikom igraču.

Takva čast često je najveće individualno priznanje za nekog igrača i to je čast dožive samo rijetki igrači.

Poseban je slučaj bio kada su u NHLu odlučili da svi klubovi umirove broj 99 u čast velikog Wayne Gretzkya, iako je on igrao u samo četiri kluba lige, Edmonton Oilerse, Los Angeles Kingse, St. Louis Bluese i New York Rangerse.

Ranije ovog tjedna već smo svjedočili svjedočili umirovljenju broja 5 koji je u Detroit Red Wingsima nosio najbolji branič svoje generacije i kralježnica velike generacije svoje momčadi, Nicklas Lidstrom.

No Red Wingsa ove subote su i Dallas Starsi odali počast svojem najboljem igraču u povijesti.

Igraču koji je predvodio momčad nakon selidbe iz Minnesote u Texas.

Svojem legendarnom broju 9, Mikeu Modanu.

Ceremonija koju su Modanu priredili u Dallasu trajala je pune 62 minute.

Modano se u svojem 20-minutnom govoru prisjetio obitelji, prijatelja, trenera, navijača i svojih skromnih početaka i prošlosti u klubu.

Dovoljno često improvizirao u govoru, te je iskreno pokazivao osjećaje, tako da je cijeli događaj izgledao prirodno, usprkros svojem trajanju.

Modano je bio glavni igrač Minnesota North Starsa kada je odlučeno da će momčad biti preseljena u Dallas i da će nastupati pod novim imenom - Stars.

Bio je to put u nepoznato.

Minnesota je bila jedan od glavnih centara u SAD za razvoj mladih igrača, dok je Dallas bio grad američkog nogometa i Dallas Cowboysa.

Modano si je dakle zadao zadatak popularizirati hokej u Texasu, kao što nekoliko godina prije pred sebe isti zadatak postavio Wayne Gretzky u Los Angelesu.

U subotu je to bila proslava hokeja u Dallasu, jer se slavila karija čovjeka rođenog u Michiganu, koji kao 18ogodišnjak izabran kao prvi pick na draftu, da bi se potom odlučio preseliti skupa sa cijelom ekipom iz Minnesote u Dallas.

“Kada me danas pitaju od kuda sam, kažem, 'Texas, Dallas, Texas'" rekao je Modanu u video prikazanom u dvorani prije nego je on sam izašao na led.

Reakciju prepune dvorane ne treba opisivati, lako ju je zamisliti svakome tko je ikada bio na punom stadionu ili u punoj dvorani.

Zato je u subotu bilo lijepo za vidjeti da su najvećem hokejašu u povijesti ovog sportskog grada, čovjeku koji je dao sve od sebe da u tom gradu i hokej bude “in”, počast došli dati legendarni igrači Dallas Cowboysa, članovi Hall of Famea:Troy Aikman i Roger Staubach.

U vrijeme kada su Starsi krenuli u nepoznato selidbom iz Minnesote u Dallas, baš je Aikman bio glavna sportska zvijezda u Dallasu, jer je kao quarterback Cowbyosa osvojio 3 Super Bowla u 4 sezone.

Modano nije skrivao koliko mu je njihovo priznanje puno značilo:
“Navijači i to da su tu bili i Troy i Roger. I Dirk Nowitzki. Sve je to sigurno učinilo ovaj događaj posebnijim.”

Jer tak njihov čin doživljen je kao shvačanje Starsa i hokeja raznopravnim i cijenjenim sportom u Dallasu, u Texasu i u ostatku američkog juga.

Modanu je počast došao odati i član NBA kluba Dallas Mavericksa, Dirk Nowitzki.

“Veselim se vidjeti tvoj dres s brojem 9 na vrhu dvorane svaki put kada ćemo igrati" rekao je Dirk Nowitzki.

Taj isti Dirk Nowitzki će vrlo vjerojatno biti idući igrač čiji će dres biti podignut na vrh dvorane American Airlines Centra u kojem domaće utakmice igraju Starsi i Mavericksi.

Odgovor na pitanju "je li Modano uspio popularizirati hokej?" nismo dobili kada su 1999. Starsi osvojili svoj jedini Stanley Cup.

Odgovor smo dobili tek ove subote, 21 godinu nakon selibne, kada su tisuće navijača došli satima prije utakmice vidjeti povorku Modanovih trenera i suigrača.

Bilo je to slavlje ne samo Mikea Modana, već cijele momčadi i konačan, neosporan dokaz da je hokej postao ravnopravan sport u Dallasu i da će u Dallasu će od sada nadalje Modano biti uz bok Staubachu i Aikmanu.

Član Hall of Famea Brett Hull, koji je zabio kontrovezni gol* za pobjedu na Buffalo Sabresima u Stanley Cupu 1999., te trener Lindy Ruff bili su uz Modana za vrijeme njegovog govora.

Hull je tom prilikom izjavio:
“Modano mora biti primljen u Hall of Fame iste godine kada će biti na raspolaganju da bude izabran. Kao što sam danas rekao, ako ga ne prime, mene slobodno mogu maknuti iz Hall of Famea, jer nitko ne zaslužuje biti u Hall of Fameu više od Mikea. Dobro, možda osim Gretzkija."

Vlasnik koji je preselio momčad iz Minnesote u Dallas, Norm Green ima svoje viđenje Modana:
"Mike je naš Wayne Gretzky"

Modano jer najbolji američki strijelac u povijesti NHLa, proveo je prvih 20 godina karijere u Minnesoti i Dallasu da bi odigrao zadnju sezonu punu ozljeda u Detroitu Red Wingsima.

Za kraj je Modano izjavio:
“Od kada sam izašao iz aviona 1993. u Dallasu sam se osjećao kao kod kuće. Dopustili ste mi da budem dio vaših života, i ovo mi je bila zanimljiva "vožnja"."

Modanovog broja Starsi su već umirovili brojeve Billa Mastertona (19), Billa Goldsworthyja (8) i Neala Brotena (7).

U svojoj bogatoj karijeri osim titule najboljeg američkog strijelca u povijesti NHL, Modano je 1990. bio izabran u rookie All-Star team, sudjelovao je na All-Star utakmicama 1993, 1998, 1999, 2000, 2003 (kao kapetan Zapada), 2004, 2007 i 2009, te je već spomenute 1999. osvojio Stanley Cup.


*Hullov gol za osvajanje Stanley Cupa 1999. još uvijek je jedna od najkontroverznijih situacija u novijoj povijesti NHLa, jer je protivno tadašnjem pravilu, koje je ubrzo nakon toga ukinuto, zabio ključan gol za naslov iz plavog golmanovog kruga.



Kratke vijesti:

Polufinale Engelskog FA Cupa
U Polufinalu Engleskog FA Cupa sresti će se Wigan Athletic – Arsenal i Hull City - Sheffield United. Utakmice se igraju 12.4.2014 i 13.4.2014. na Wembleyu.

Lundqvistu 300. pobjeda u karijeri
Vratar New York Rangersa Henrik Lundqvist ostvario je u nedjelju protiv Detroit Red Wingsa svoju 300. pobjedu u karijeri. U utakmici koju su Rangersi pobjedili 3-0 Lundqvist je 49. puta završio utakmicu bez primljenog gola, čime je postao rekorder New York Rangersa u toj kategoriji.

Preminuo vlasnik Detroit Lionsa
William Clay Ford, vlasnik Detroit Lionsa i zadnji unuk osnivača tvornice automobila Ford, Henrya Forda, umro je od upale pluća u dobi od 88 godina. William Clay Ford tadođer je bio vodeći čovjek kompanije Ford Motor Co.



Rezultati:

Nogomet

Engleska Premier League
West Bromwich Albion 0 - 3 Manchester United
Cardiff City 3 - 1 Fulham
Crystal Palace 0 - 1 Southampton
Norwich City 1 - 1 Stoke City
Chelsea 4 - 0 Tottenham Hotspur

Engleska FA Cup
Arsenal 4 - 1 Everton
Sheffield United 2 - 0 Charlton Athletic
Hull City 3 - 0 Sunderland
Manchester City 1 - 2 Wigan Athletic

Italija Serie A
Udinese 1 - 0 AC Milan
Catania 1 - 1 Cagliari
Juventus 1 - 0 Fiorentina
Bologna 0 - 0 Sassuolo
ChievoVerona 2 - 1 Genoa
Inter 1 - 0 Torino
Lazio 0 - 1 Atalanta
Parma 2 - 0 Hellas Verona
Sampdoria 4 - 2 Livorno
SSC Napoli 1 - 0 Roma

Španjolska Liga BBVA
Valladolid 1 - 0 Barcelona
Real Betis 2 - 0 Getafe
Celta Vigo 0 - 2 Atletico Madrid
Granada 2 - 0 Villarreal
Espanyol 3 - 1 Elche
Almeria 1 - 3 Sevilla
Real Madrid 3 - 0 Levante
Valencia 1 - 1 Athletic Bilbao

Njemačka Bundesliga
Borussia Monchengladbach 1 - 2 Augsburg
Hamburger SV 1 - 1 Eintracht Frankfurt
Hannover 96 1 - 1 Bayer Leverkusen
Schalke 04 4 - 0 Hoffenheim
VfB Stuttgart 2 - 2 Braunschweig
Wolfsburg 1 - 6 Bayern Munich
Nurnberg 0 - 2 Werder Bremen
Freiburg 0 - 1 Borussia Dortmund
Mainz 05 1 - 1 Hertha Berlin

Francuska Ligue 1
Marseille 0 - 1 Nice
Bastia 0 - 3 Paris Saint Germain
Guingamp 0 - 1 Evian Thonon Gaillard
Monaco 2 - 1 Sochaux
Nantes 2 - 2 Ajaccio
Toulouse 3 - 2 Reims
Valenciennes 2 - 1 Rennes
Lille 2 - 0 Montpellier
Lorient 1 - 0 Saint Etienne
Bordeaux 1 - 2 Lyon


Hokej

NHL
Colorado Avalanche - St.Louis Blues 1 : 2
Winnipeg Jets - Ottawa Senators 3 : 5
Anaheim Ducks - Pittsburgh Penguins 2 : 3
Calgary Flames - New York Islanders 4 : 3
Detroit Red Wings - New Jersey Devils 7 : 4
Florida Panthers - Buffalo Sabres 2 : 0
Carolina Hurricanes - New York Rangers 2 : 4
Florida Panthers - Boston Bruins 2 : 5
New York Rangers - Detroit Red Wings 3 : 0
San Jose Sharks - Montreal Canadiens 4 : 0
Vancouver Canucks - Calgary Flames 2 : 1
Dallas Stars - Minnesota Wild 4 : 3
Nashville Predators - Columbus Blue Jackets 0 : 1
New Jersey Devils - Carolina Hurricanes 5 : 4
Tampa Bay Lightning - Boston Bruins 3 : 4
Toronto Maple Leafs - Philadelphia Flyers 4 : 3
Washington Capitals - Phoenix Coyotes 3 : 2
Edmonton Oilers - Los Angeles Kings 2 : 4
Minnesota Wild - St.Louis Blues 2 : 3
Buffalo Sabres - Chicago Blackhawks 1 : 2



Oznake: NHL, dallas, start, minnesota, North, hokej, mike, modano

10.03.2014. u 08:26 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 06.03.2014.

NHL - Završio trade period



Završen je NHL trade period za ovu sezonu i momčadi će s ovim postavama pokušati osvojiti Stanley Cup.

Na kraju je Martin Brodeur ostao golman New Jersey Devilsa, Ryan Kesler je i dalje centar Vancouver Canucksa, Mike Cammalleri je još uvijek Calgary Flame, a Paul Stastny će još neko vrijeme biti igrač Colorado Avalanchea.

Ipak najveća priča ovog zadnjeg dana prijelaznog roka bio je šokantni trade između Tampa Bay Lightninga i New York Rangersa.

Te momčadi su zamijenile svoje kapetane.

Kanadski reprezentativac i omiljeni igrač navijača Lightninga Martin St. Louis je od jučer član New York Rangersa.

Istovremeno reprezentativac Sjedinjenih Država i omiljeni igrač navijača Rangersa Ryan Callhan je od jučer član Tampa Bay Lightninga.

Uz Callahana u Tampu Bay sele i pick prve runde na draftu 2015 i drugi pick na draftu ove godine, koji će postati prvi pick ako Rangersi ove sezone dođu do finala Istočne konferencije.

Ovaj trade je bio fascinantan iz više razloga:

- Radi se o zamjeni kapetana između momčadi koje su kandidati za naslov Stanley Cupa

- St. Louis je ove sezone postigao 61 bod iz 62 utakmice, te je lani osvojio Art Ross Trophy (dodjeljuje se igraču koji je osvojio najviše bodova u regulatnom dijelu sezone)

- Za Callahana se vjerovalo da će potpisati novi 6ogodišnji ugovor sa Rangersima, međutim ti su pregovori pukli u utorak kada Callahan nije htio odustati od dijela ugovora u kojem bi pisalo da ga Rangersi ne mogu tradeati, a kako mu je na ljeto isticao ugovor, Rangersi su bili prisiljeni na trade

- St. Louis je bio nezadovoljan u Lightningu i tražio je trade samo i jedino u Rangerse, možda i zato je jer ga Steve Yzerman, generalni direktor Lightninga i kanadske reprezentacije, izostavio s prvog popisa putnika za Soči

- Trade se dogodio isti dan kada se najveća zvijezda Lightninga, kanadski reprezentativac Steven Stamkos, konačno vratio u momčad nakon loma noge


Callahan je izjavio da je bio šokiran kada je saznao za trade, da je bio uvjeren da će ostati u Rangesima:
"Uistinu sam vjerovao da ću ostati u Rangersima, da ćemo se dogovoriti. Govorio sam cijelo vrijeme da želim ostati ovdje i da želim potpisati novi ugovor s Rangersima. Ali nažalost ovo je isto dio posla i moram se nositi s time. Nismo se mogli dogovoriti i moram napustiti New York, ali pritom nemam jednu lošu riječ za reći protiv Rangersa."

St. Louis je odmah odletio iz Tampe Bay u New York i bio u postavi Rangersa tu večer u porazu protiv Toronto Maple Leafsa.

Yzerman je izjavio:
"St. Louis je bio jedan od najboljih igrača u povijesti Lightninga, ali danas smo morali ispoštovati njegovu želju.”

Tako će sada Ryan Callahan probati osvojiti Stanley Cup s klubom iz Floride, dok će St. Louis probati ostvariti isto u momčadi u kojoj je želio igrati.

U momčadi koja na naslov čeka 20 godina.

Ipak to je ništa u odnostu na post bez naslova koji su Rangersi imali od 1940. do 1994.

Pred St. Louisom je dakle težak zadatak jer mora doći do naslova u New Yorku.

U gradu u kojem su Rangersi najvažniji hokejaški klub i u kojem je najveći pritisak na sportske ekipe od strane navijača i medija.

Ali je zato i najveće zadovoljstvo kada se naslov osvoji, jer ti isti navijači i mediji taj uspjeh nikad ne zaborave i odmah se dobije status sportske legende New Yorka.

Osim tog tradea pozornost je privukao trade Mariana Gaborika iz Columbus Blue Jacketsa u Los Angeles Kingse, trade Thomasa Vaneka iz New York Islandersa u Motreal Canadiense, trade Matta Moulsona iz Buffalo Sabresa u Minnesota Wild i trade Ryana Millera iz Buffalo Sabresa u St .Louis Bluese.

Ovdje je popis svih ovogodišnjih tradeova počevši od onih nedavnijih do pred kraj i onih koji su već polako zaboravljeni:

U Los Angeles Kingse je došao napadač James Livingston dok su u zamjenu za njega Los Angeles Kingsi dali San Jose Sharksima svoj pick u 7. rundi drafta 2016.

U Columbus Blue Jacketse su došli napadač Dana Tyrell i branič Matt Taormina dok su u zamjenu Columbus Blue Jacketsi i dali Tampa Bay Lightningu napadača Jonathana Marchessaulta i napadača Daltona Smitha.

U Pittsburgh Penguinse je došao napadač Lee Stempniak dok su u zamjenu za njega Pittsburgh Penguinsi dali Calgary Flamesima svoj pick u 3. rundi drafta 2014.

U Anaheim Duckse je došao napadač Andre Petersson dok su u zamjenu za njega Anaheim Ducksi dali Ottawa Senatorsima branič Alexa Granta.

Washington Capitalsi su iz Buffalo Sabresa dobili golmana Jaroslava Halaka i pick u 3. rundi drafta 2015. dok su u zamjenu Washington Capitalsi Buffalo Sabresima dali golmana Michala Neuvirtha i braniča Rostislava Kleslu.

U Minnesota Wild su došli napadač Matt Moulson i napadač Cody McCormick dok su u zamjenu iz Minnesota Wilda dali Buffalo Sabresima napadača Torreya Mitchella, svoj pick u 2. rundi drafta 2014. i svoj pick u 2. rundi drafta 2016.

Montreal Canadiensi su iz New York Islandersa dobili napadača Thomasa Vaneka i pick u 5. rundi drafta 2014., dok su u zamjenu Montreal Canadiensi dali New York Islandersima napadača Sebastiena Collberga i svoj pick u 2. rundi drafta 2014.

U Detroit Red Wingse je došao napadač David Legwand, dok su u zamjenu Detroit Red Wingsi dali Nashville Predatorsima napadača Patricka Eavesa, napadača Callea Jarnkroka i svoj pick u 3. rundi drafta 2014.

U Colorado Avalanche je došao golman Reto Berra dok su u zamjenu za njega iz Colorado Avalanchea dali Calgary Flamesima svoj pick u 2. rundi drafta 2014.

U New York Rangerse je došao branič Raphael Diaz dok su u zamjenu za njega New York Rangersi dali Vancouver Canucksima svoj pick u 5. rundi drafta 2015.

U Boston Bruinse je došao branič Andrej Meszaros dok su u zamjenu za njega Boston Bruinsi dali Philadelphia Flyersima svoj pick u 3. rundi drafta 2014.

U Columbus Blue Jacketse je došao branič Nick Schultz dok su u zamjenu za njega Columbus Blue Jacketsi dali Edmonton Oilersima svoj pick u 5. rundi drafta 2014.

U Dallas Starse je došao golman Tim Thomas dok su u zamjenu za njega Dallas Starsi dali Florida Panthersima golmana Dana Ellisa.

U New Jersey Devilse je došao napadač Tuomo Ruutu i dok su u zamjenu New Jersey Devilsi dali Carolina Hurricanesima napadača Andreja Loktionova i svoj pick u 3. rundi drafta 2017.

U Pittsburgh Penguinse je došao napadač Marcel Goc dok su u zamjenu Pittsburgh Penguinsi dali Florida Panthersima svoj pick u 5. rundi drafta 2014 i svoj pick u 3. rundi drafta 2015.

U Los Angeles Kingse je došao napadač Marian Gaborik dok su u zamjenu Los Angeles Kingsi dali Columbus Blue Jacketsima napadača Matta Frattina, svoj pick u 2. rundi drafta 2014. i 2015., te svoj pick u 3. rundi drafta 2014.

U Montreal Canadiense je došao golman Devan Dubnyk dok će se za zamjenu za njega Montreal Canadiensi i Nashville Predatorsi još dogovoriti.

Los Angeles Kingsi su od Buffalo Sabresa dobili braniča Braydena McNabba, napadača Jonathana Parkera, pick u 2. rundi drafta 2014. i pick u 2. rundi drafta 2015., dok su u zamjenu Los Angeles Kingsi dali Buffalo Sabresima napadača Hudsona Faschinga i braniča Nicolasa Deslauriersa.

U Ottawa Senatorse je došao napadač Ales Hemsky dok su u zamjenu Ottawa Senatorsi dali Edmonton Oilersima svoj pick u 5. rundi drafta 2014. i svoj pick u 3. rundi drafta 2015.

U New York Rangerse je došao napadač Martin St. Louis dok su u zamjenu New York Rangersi dali Tampa Bay Lightningu napadača Ryana Callahana, svoj pick u 1. rundi drafta 2015. i svoj pick u 2. rundi drafta 2014.

U Phoenix Coyotese su došli napadač Martin Erat i napadač John Mitchell dok su u zamjenu Phoenix Coyotesi dali Washington Capitalsima napadača Chrisa Browna, braniča Rostislava Kleslu i svoj pick u 4. rundi drafta 2015.

U Chicago Blackhawkse su došli branič David Rundblad i branič Mathieu Brisebois dok su u zamjenu Chicago Blackhawksi dali Phoenix Coyotesima svoj pick u 2. rundi drafta 2014.

U Florida Pantherse su došli golman Roberto Luongo i napadač Steven Anthony dok su u zamjenu Florida Panthersi dali Vancouver Canucksima golmana Jacoba Markstroma i napadača Shawna Matthiasa.

U Philadelphia Flyerse je došao branič Andrew MacDonald dok su u zamjenu Philadelphia Flyersi dali New York Islandersima svoj pick u 3. rundi drafta 2014., svoj pick u 2. rundi drafta 2015. i napadača Matta Mangenea.

U Ottawa Senatorse je došao branič Patrick Mullen dok su u zamjenu za njega Ottawa Senatorsi dali Vancouver Canucksima napadača Jeffa Costella.

U Anaheim Duckse je došao branič Stephane Robidas dok su u zamjenu za njega Anaheim Ducksi dali Dallas Starsima svoj pick u 4. rundi drafta 2014.

U Edmonton Oilerse je došao golman Viktor Fasth i dok su u zamjenu Edmonton Oilersi dali Anaheim Ducksima svoj pick u 5. rundi drafta 2014. i svoj pick u 3. rundi drafta 2015.

U Minnesota Wild je došao golman Ilya Bryzgalov dok su u zamjenu za njega iz Minnesota Wilda dali Edmonton Oilersima svoj pick u 4. rundi drafta 2014.

U Washington Capitalse je došao napadač Dustin Penner dok su u zamjenu za njega Washington Capitalsi dali Anaheim Ducksima svoj pick u 4. rundi drafta 2014.

U Montreal Canadiense je došao branič Mike Weaver dok su u zamjenu za njega Montreal Canadiensi dali Florida Panthersima svoj pick u 5. rundi drafta 2015.

U Florida Pantherse je došao napadač Brandon Pirri dok su u zamjenu Florida Panthersi dali Chicago Blackhawksima svoj pick u 3. rundi drafta 2014. i svoj pick u 5. rundi drafta 2016.

U Florida Pantherse je došao napadač Mark Mancari dok su u zamjenu za njega Florida Panthersi dali St. Louis Bluesima napadača Erica Sellecka.

U St. Louis Bluese su došli golman Ryan Miller i napadač Steve Ott dok su u zamjenu St. Louis Bluesi dali Buffalo Sabresima golmana Jaroslava Halaka, napadača Chrisa Stewarta, napadača Williama Carriera i svoj pick u 1. rundi drafta 2015.

U Boston Bruinse je došao branič Blake Parlett dok su u zamjenu za njega Boston Bruinsi dali Columbus Blue Jacketsima napadača Cartera Campera.

U Chicago Blackhawkse su došli napadač Pierre-Marc Bouchard i napadač Peter Regin dok su u zamjenu Chicago Blackhawksi dali New York Islandersima svoj pick u 4. rundi drafta 2014.

U Pittsburgh Penguinse je došao napadač Spencer Machacek dok su u zamjenu za njega Pittsburgh Penguinsi dali Columbus Blue Jacketsima napadača Paula Thompsona.

U Montreal Canadiense je došao napadač Robert Czarnik dok su u zamjenu za njega Montreal Canadiensi dali Los Angeles Kingsima napadača Stevea Quailera.

U San Jose Sharkse je došao napadač Chad Rau dok su u zamjenu za njega San Jose Sharksi dali Minnesota Wildu napadača Curta Gogola.

U Montreal Canadiense je došao napadač Dale Weise dok su u zamjenu za njega Montreal Canadiensi dali Vancouver Canucksima braniča Raphaela Diaza.

U Edmonton Oilerse je došao branič Mark Fraser dok su u zamjenu Edmonton Oilersi dali Toronto Maple Leafsima napadača Teemua Hartikainena i napadača Cama Abneya.

U Toronto Maple Leafse je došao napadač Brandon Kozun dok su u zamjenu za njega Toronto Maple Leafsi dali Los Angeles Kingsima napadača Andrewa Crescenzija.

U Nashville Predatorse je došao branič Michael Del Zotto dok su u zamjenu za njega Nashville Predatorsi dali New York Rangersima braniča Kevina Kleina.

U Edmonton Oilerse su došli napadač Steve Pinizzotto i napadač Jack Combs dok su u zamjenu Edmonton Oilersi dali Florida Panthersima napadača Ryana Martindalea i napadača Dereka Nesbitta.

U Edmonton Oilerse je došao golman Ben Scrivens dok su u zamjenu za njega Edmonton Oilersi dali Los Angeles Kingsima svoj pick u 3. rundi drafta 2014.

U Edmonton Oilerse je došao napadač Matt Hendricks dok su u zamjenu za njega Edmonton Oilersi dali Nashville Predatorsima golmana Devana Dubnyka.

U New York Rangerse je došao napadač Dan Carcillo dok su u zamjenu za njega New York Rangersi dali Los Angeles Kingsima svoj pick u 7. rundi drafta 2014.

U Toronto Maple Leafse je došlao branič Tim Gleason dok su u zamjenu Toronto Maple Leafsi dali Carolina Hurricanesima braniča John-Michaela Lilesa i braniča Dennisa Robertsona.

U Calgary Flamese je došao napadač Kevin Westgarth dok su u zamjenu za njega Calgary Flamesi dali Carolina Hurricanesima napadača Grega Nemisza.

U Buffalo Sabrese je došao napadač Linus Omark dok su u zamjenu za njega Buffalo Sabresi dali Edmonton Oilersima svoj pick u 6. rundi drafta 2014.

U New York Rangerse je došao napadač Kyle Beach dok su u zamjenu za njega New York Rangersi dali Chicago Blackhawksima napadača Brandona Mashintera.

U Calgary Flamese je došao napadač Lane MacDermid dok su u zamjenu za njega Calgary Flamesi dali Dallas Starsima svoj pick u 6. rundi drafta 2014.

U Anaheim Ducks je došao napadač Tim Jackman dok su u zamjenu za njega Anaheim Ducks i dali Calgary Flamesima svoj pick u 6. rundi drafta 2014.

U Toronto Maple Leafse su došli napadač Peter Holland i napadač Brad Staubitz dok su u zamjenu Toronto Maple Leafsi dali Anaheim Ducksima braniča Jessea Blackera i svoje pickove u 2. rundi i u 7. rundi drafta 2014.

U Chicago Blackhawkse su došli napadač Kris Versteeg i napadač Phillippe Lefebrve dok su u zamjenu Chicago Blackhawksi dali Florida Panthersima napadača Jimmy Hayesa i braniča Dylana Olsena.

U Calgary Flamese su došli branič Ladislav Smid i golman Olivier Roy dok su u zamjenu Calgary Flamesi dali Edmonton Oilersima napadača Romana Horaka i golmana Laurenta Brossoita.

U Colorado Avalanche je došao napadač Max Talbot dok je u zamjenu za njega Colorado Avalanche dao Philadelphia Flyersima napadača Stevea Downija.

U New York Islanderse je došao napadač Thomas Vanek dok su u zamjenu New York Islandersi dali Buffalo Sabresima napadača Matta Moulsona, svoj pick u 1. rundi drafta 2014. ili 2015. i svoj pick u 2. rundi drafta 2014.

U San Jose Sharkse je došao napadač Mike Brown dok su u zamjenu za njega San Jose Sharksi dali Anaheim Ducksima svoj pick u 4. rundi drafta 2014.



Kratke vijesti:

Manchester United zainteresiran za De Scigliju
Mladi bek AC Milana Mattia De Sciglia mogao bi ovo ljeto preći u Manchester United. Iz Engleskog kluba su pokazali interes za mladog desnog beka, kojeg se, iako je zbog ozljede nastupio samo 11 puta u Serie A, smatra jednim od najvećih mladih talenata u Milanu u zadnjih nekoliko godina.

McQuaid mora mirovati još 2-3 tjedna
S ozbzirom da se Adam McQuaid ne oporavlja dovoljno dobro od ozljede, određeno je da mora mirovati iduća 2-3 tjedna i da će se tek tada odrediti njegov tretman. Realno je očekivati da će Boston Bruinsi biti bez svojeg braniča do kraja sezone.

Miller i Polamalu potpisali nove ugovore
Pittsburgh Steelersi su objavili da su potpisali nove ugovore sa veteranima, strong safetyem Troyom Polamaluom i tight endom Heathom Millerom. Novi ugovori traju do 2016. i nije objavljeno kolikog su iznosa.



Rezultati:

Nogomet

Prijateljske utakmice - reprezentacije
Iran 1 - 2 Gvineja
Kosovo 0 - 0 Haiti
Rusija 2 - 0 Armenija
Alžir 2 - 0 Slovenija
Grčka 0 - 2 Južna Koreja
Crna Gora 1 - 0 Gana
Južna Afrika 0 - 5 Brazil
Češka 2 - 2 Norveška
Izrael 1 - 3 Slovačka
Bosna i Hercegovina 0 - 2 Egipat
Kolumbija 1 - 1 Tunis
Turska 2 - 1 Švedska
Rumunjska 0 - 0 Argentina
Ukrajina 2 - 0 SAD
Gibraltar 0 - 2 Estonija
Austrija 1 - 1 Urugvaj
Švicarska 2 - 2 Hrvatska
Belgija 2 - 2 Obala Bjelokosti
Njemačka 1 - 0 Čile
Australija 3 - 4 Ekvador
Engleska 1 - 0 Danska
Francuska 2 - 0 Nizozemska
Portugal 5 - 1 Kamerun
Španjolska 1 - 0 Italija
Honduras 2 - 1 Venecuela
Meksiko 0 - 0 Nigerija
Kostarika 2 - 1 Paragvaj


Hokej

NHL
Anaheim Ducks - Montreal Canadiens 3 : 4
Calgary Flames - Ottawa Senators 4 : 1
Philadelphia Flyers - Washington Capitals 6 : 4
New York Rangers - Toronto Maple Leafs 2 : 3

Oznake: NHL, hokej, trade, new york, Rangers, tampa bay, lightning, st. louis, Callahan, miller, moulson, vanek, gaborik

06.03.2014. u 13:57 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 26.02.2014.

NHL - Stadium Series u Chicagu i Heritage Classic u Vancouveru



Povratkom igrača s Olimpijskih igara u noći s utorka na srijedu se nastavila NHL sezona.

Tako će se ovaj vikend odigrati i preostale utakmice regularne sezone na otvorenom.

Nakon utakmica u New Yorku i u Los Angelesu, Stadium Series ove sezone završava u Chicagu utakmicom između domaćih Blackhawksa i Pittsbugh Penguinsa.

Dan kasnije u Vancouveru se igra kanadski tradicionalni Heritage Classic između Vancouver Canucksa i Ottawa Senatorsa.


02.03.2014. 02:00 Pittsburgh Penguins @ Chicago Blackhawks
Soldier Field stadion, Chicago



Prva na rasporedu je utakmica u Chicagu, na Soldier Fieldu, stadionu Chicago Bearsa.



Napadač branitelja Stanley Cup naslova, Chicago Blackhawksa, Kris Versteeg iskusni je veteran, ali bez ozbira na sve što je prošao u karijeri, uvijek će jako dobro pamtiti svoju prvu utakmicu na otvorenom koju je igrao 1.1.2009. na Wrigley Fieldu, stadionu baseball momčadi Chicago Cubsa.

Taj dan su Chicago Blackhwaksi igrali utakmicu Winter Classica protiv Detroit Red Wingsa.

Na utakmici koja je bila puna golova i koja je na kraju završila je rezultatom 6-4 za Red Wingse, baš je Versteeg postigao prvi gol na utakmici u 4. minuti prve trećine.

I dok se Blackhawksi pripremaju za utakmicu protiv Pittsburgh Penguinsa, Versteeg se prisjetio iskustva igraja hokejaške utakmice na otvorenom pred punim stadionom navijača.

Verstaag kaže:
"Sjećam se kako smo se spremali da izađemo iz svlačionica i kako smo išli prema ledu uz bok sa igračima Detriota. Bilo je kao u nogometu.... kada izlaze na teren jedni uz druge i pritom drže djecu za ruke, da bi odmah nakon toga ti igrači su protivnici. Bilo je to jako intezivno iskustvo, kao i taj prvi gol. Svi su se pitali tko će zabiti prvi gol. Toews? Kane? Datsyuk? Zetteberg? A na kraju sam to bio ja. Bilo je to izvrsno iskustvo iako nismo ostvarili dobar rezultat. Nadam se da ćemo to popraviti protiv Penguinsa."

Vremenska prognoza za sada najavljuje za utakmicu jako niske temperature, ali brzo rasprodani stadion će sigurno biti pun bez obzira na vrijeme, kao što je bio slučaj na svakoj utakmici na otvorem do sada.

Kao što smo već vidjeli prijašnjih sezona, ali i ove sezone na utakmicama u Detroitu, Los Angelesu i New Yorku, hokejaške utakmice na otvorenom nešto su posebno.

I to ne samo za ljubitelje hokeja.

Navijači ih vole, a samim time ih vole i sponzori, stoga ne čudi veliki interes klubova koji žele sudjelovati u utakmicama na otvorenom sljedeće sezone.

Pogotovo nakon što je dokazano da se takve utakmice mogu igrati i u toplijim krajevima, kao što je bio slučaj u Los Angelesu.

I sami igrači vole utakmice na otvorenom, to se posebno vidjelo kada su Blackhawksi vratili Versteega u klub, koji je po povratku s radošću i uzbuđenjem pričao o baš predstojećoj utakmici na Soldier Fieldu.

Branić Blackhawksa Brent Seabrook je igrao i na utakmici na Wrigley Fieldu 2009.

Od tada se Seabrook oženio i postao je otac.

Njemu zato ove godine sada već tradicionalno obiteljsko klizanje prije utakmice ima veće značenje nego prošli put i najavio je da će sigurno dovesti sina na led, ali da će ženu teško nagovoriti.

Sam rezultat utakmice će biti važan jer se sreću vodeća momčad istočne konferencija i jedna od vodećih momčadi zapadne konferencije, kojima je svaki bod bitan u borbi za prvo mjesto koje nosi prednost domaćeg terena.

A kako obje momčadi već imaju iskustva igranja hokeja na otvorenom za pretpostaviti je da će se igraći lakše priviknuti na drugačije uvjete.


02.03.2014. 22:00 Ottawa Senators @ Vancouver Canucks
BC Place, Vancouver




Heritage Classic je također serija utakmica na otvorenom koje se igraju u NHL ligi.

Do sada su odigrane dvije utakmice, te je ovo treća utakmica u seriji.

Najavljeno je da će 4. utakmica biti održana u Winnipegu, najvjerojatnije u 2016.

Do sada su se u Heritage Classicu natjecali samo kanadske momčadi i ovaj događaj je neka vrsta kanadskog Winter Classica.

Prvi Heritage Classic, ujedno i prva službena utakmica na otvorenom u NHL ligi, odigran je u Edmontonu, na Commonwealth stadionu 2003..

Njegov uspjeh poslužio kao vodilja za hokej širom svijeta gdje su sada utakmice na otvorenom česta pojava.

Drugi Haritage Classic je održan u Calgaryu u 2011. te je postavio rekorde u zaradi od ulaznica i sponzora, pa je poslužio kao predložak NHLu u cilju da se poveća broj utakmica na otvorenom i da se utakmice na otvorenom održavaju svake sezone.

Ovogodišnji Heritage Classic odigrati će se ovu nedjelju u Vancouveru u BC Placeu između Ottawa Senatorsa i domaćih Canucksa.

Kako je BC Place stadion s krovom, ovo će biti prva utakmica na "otvorenom" koja zapravo neće biti na otvorenom.



Dakako, igrati će se na stadionu koji je puno veći od uobičajenih hokejaških dvorana.

Prije utakmice biti će održano mnogo događaja vezanih uz hokej i Canuckse u samoj blizini stadiona.

Također mnoge kanadske tvrtke uvidjele su velike prednosti oglašavanja na ovakvim događajima, ali i mogučnost približavanja potpisivanju dugoročnih sponzorskih ugovora s NHL ligom, pa je naravno popis sponzora ovogodišnjeg Heritage Classica jako dug.

Obje momčadi su u napetoj borbi za play off u svojim konferencijama, pa se uz sav spektakl vezan uz ovaj događaj, ovdje isto radi i o utakmici od velike rezultatske važnosti za obje momčadi.

Za kraj, do sada je u utakmicama na otvorenom u NHL ligi samo jednom pobjedio domaćin, pa se tako Blackhawksi i Canucksi bore i protiv tradicije, a ne samo protiv Penguinsa i Senatorsa.


Kratke vijesti:

I Manchester City zainteresiran za Shawa
Za igrača Southamptona, 18-ogodišnjeg lijevog beka Lukea Shawa, veliki interes su pokazali mnogi klubovi. Po najnovijem na listi zainteresiranih nalazi i Manchester City. Southampton je megatalentiranog U21 igrača Engleske, pred kojim je velika karijera, već primio ponude koje su prelazile Ł20M.

Sedin se oporavio
Henrik Sedin, koji je zbog ozljede propustio Olimpijske igre, vratio se u momčad Vancouver Canucksa u pobjedi 1-0 protiv St.Louis Bluesa. Na Olimpijskim igrama Sedin je preko TV gledao kako njegova Švedska osvoja srebro. Ovo je Sedinu bila prva utakmica od 4.2.2014.

Porast "salary capa"
Nakon dugih špekulacija sve je izvjesnije da će za sljedeću sezonu salary cap (limit za sumu plaća svih igraća u momčadi) narasti na $133M po godini. Trenutni salary cap je $123M godišnje za svaku ekipu.



Rezultati:

Nogomet

Liga Prvaka
Galatasaray 1 - 1 Chelsea
Schalke 04 1 - 6 Real Madrid


Hokej

NHL
Vancouver Canucks - St.Louis Blues 1 : 0
Colorado Avalanche - Los Angeles Kings 4 : 6
Buffalo Sabres - Boston Bruins 5 : 4
Montreal Canadiens - Detroit Red Wings 1 : 2

Oznake: NHL, hokej, utakmice na otvorenom, vancouver, canucks, Ottawa Senators, heritage, classic, stadium, series, Chicago, Blackhawks, pittsbugh, penguins

26.02.2014. u 15:28 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 24.02.2014.

NHL - Kanada zlatna, Švedska srebrna, Finska brončana, a Amerika razočarana



Od kada se od 1998. na Olimpijskim igrama natjeću i igraći iz NHLa Kanadi je ovo već treći trijumf.

Zadnjeg dana Olimpijskih igara u Sočiju, kanadska muška hokejaška reprezentacija osvojila je zlato u finalu pobjedivši Švedsku rezultatom 3-0.

Strijelci za Kanadu su redom bili Jonathan Toews, Sidney Crosby i Chris Kunitz, dok je, za protivnike obeshrabrujuća obrana Kanade, predvođena golmanom Careyem Priceom obavila ostatak posla, kao i do sada na turniru.

Sva tri strijelca u finalu su zabili svoje prve golove na turniru.

Kanadska obrana nije primila gol niti u polufinalu, niti u finalu olimpijskog turnira.

Cijeli vrijeme pričalo se o kanadskom napadu koji se mućio, dok je pritom zaboravljana njihova obrana, koja je u tišini učinkovito zaustavljala najbolje svjetske napadače, spriječivši američki i švedski napad da zabiju Priceu ijedan jedini gol.

Na cijelom turniru Kanada je primila samo 3 gola u 6 utakmica i niti u jednom trenu na turniru nije gubila.

Strijelci iz ovogodišnjeg finala, Toews i Crosby, također su zabili i u vancouverskom finalu iz 2010.

Kanada je tako postala prva momčad koja je obranila olimpijsko zlato u eri od kada na Olimpijskim igrama sudjeluju igrači iz NHLa.

Ako se uzmu u ozbir sve Olimpijske igre, Kanada je prva momčad u 26 godina koja je obranila naslov.

U finalu su Kanađani pucali po golu puno više od Šveđana (36-24), što je bilo posebno izraženo u zadnjoj trećini, kada su Kanađani imali prednost u šutevima 13-4.

Glavni razlog za brigu u Kanadi bio je Švedski golman Henrik Lundqvist, ali čak je i elitni golman iz NHLa bio je u finalu nemoćan pred kanadskim napadom, koji je konačno proradio.

Lundqvist je obranio 33 udarca, 3 nije mogao.

Na drugoj strani Price je sa 24 obrane pomogao Kanadi u pohodu na zlato i završio je turnir sa nizom od 164 minute i 19 sekundi bez primljenog gola, više od 8 trećina hokejaške utakmice.

Veliki broj ozljeda konačno je došao na naplatu Šveđanima.

Cijeli turnir su im nedostajali Henrik Sedin i Johan Franzen, da bi nakon prve utakmice na Olimpijskim igrama ostali i bez kapetana Henrika Zetterberga.

Prije samog finala stvari su se još više pogoršale za Švedsku.

Napadač Washington Capitalsa Niklas Bäckström pao je na doping testu na još uvijek nepoznatu zabranjenu substancu, te nije smio nastupiti u finalu.

Iako se IIHF protivio Bäckstömovoj zabrani igranja, Olimpijski odbor je bio jasan i odriješit, pa je Švedska još dodatno oslabljena ušla u finalnu utakmicu.

U nervoznom početku utakmice obje momčadi imale su šansu povesti.

Za Švedsku je okvir gola pogodio Gustav Nyquist u 4. minute utakmice, dok je 5 minuta kasnije švedski okvir gola pogodio Patrice Bergeron za Kanadu.

Toews je doveo Kanadu u vodstvo u 13. minuti prve trećine, nakon što je u gol preusmjerio dodavanje Jeffa Cartera.

Zanimljivo, Toews je također zabio za vodstvo 1-0 i u finalu 2010., također u 13. minuti prve trećine.

Kanada je vrlo zrelo nastavila igrati i u drugoj trećini, i dalje su u potpunosti kontolirali utakmicu.

Još mirniji ulazak u zadnju trećinu omogućio im je Sidney Crosby, koji je 4 minute prije kraja druge trećine izašao sam ispred Lundqvista i poentirao za 2-0.

Kapetan Pittsburgh Penguinsa sam je stvorio gol, oduzevši pak Jonathanu Ericssonu na plavoj liniji kanadske trećine, izbivši tako sam ispred Lundqvista kojeg je nadmudrio prebacivši pak u zadnji tren na backhand.

U zadnjoj trećini stanje na terenu se nije promijenilo, ali rezultat je, kada je Chris Kunitz potvrio pobjedu 11 minuta prije kraja golom za 3-0.

Napadačke postave koje su Kanadi donjele zlato uglavnom su proigrale tek u polufinalu i finalu.

Ali to je zato jer Kanada ima toliko talenta u svojoj momčadi da je u "slabijim" utakmicama mogla igrati i računati na individualnu kvalitetu.

Prvi napad Kanadu Kunitz-Crosby-Bergeron je bio odličan tek u finalu, kada su zabili dva od tri kanadska gola, dok je Crosby ponovno svoj prvi i jedni gol na turniru zabio tek u finalu, kao i 2010.

Druga kanadska linija Benn-Getzlaf-Perry je odradila težak fizički posao u polufinalu i finalu, tako da zaslužuju pohvale za umaranje američke i švedske obrane. Uz to Benn je zabio jedini gol na polufinalnoj utakmici protiv SAD-a.

Napad koji su činili Marleau-Toews-Carter je zabio gol u prvoj trećini i uredno je odradio svoj posao za vrijeme cijelog turnira.

Kada se vidi da četvrti kanadski napad čine Sharp-Duchene-Nash/St. Louis jasno je da jedino Kanada može ostati bez Johna Tavaresa, a da se to uopće ne osjeti.

Kako je Kanada imala najbolju obranu na turniru za sve njihove obrane parove Keith-Weber, Bouwmeester-Pietrangelo i Vlašić-Doughty/Hamhuis možemo reći da su bili besprijekorni i da su jako rijetko griješili.

Osim toga Weber i Doughty su se iskazali u postizanju golova i pomogli napadu kada pak nije htio u gol.

Golman Carey Price uglavnom nije imao puno posla na cijelim turniru, ali kada je bio potreban, bio je skoro savršen.

Kanada je tako sukladno očekivanjima osvojila zlato, iako je tek počela igrati ozbiljan hokej od polufinala.



U utakmici za brončanu medalju Finska je pregazila SAD rezultatom 5-0.

Teemu Selanne je nakon utakmice predvodio momčad u slavljeničkom krugu po ledu, sa brončanom medaljom oko vrata, nakon što je završio nastup na svojim šestim Olimpijskim igrama.

Ako se Selanne stvarno planira umiroviti na kraju ove NHL sezone, sigurno je zadovoljan načinom na koji je završila njegova reprezentativna karijera.

Selanne je u utakmici za broncu zabio dva gola, dok je golman Tuukka Rask, koji je zbog temperature morao propustiti polufinale sa Švedskom, imao 27 obrana.

Četrdesettrogodišnja finska legenda Selanne zabio je snažnim udarcem za 1-0 u drugoj trećini, da bi samo 11 sekundi kasnije Jussi Jokinen povisio rezultat na 2-0.

Selanne i suigrači nisu još bili gotovi.

U zadnjoj trećini zabili su još tri gola protiv momčadi SADa, koja je izgledala tako dobro cijeli turnir, da bi u zadnjoj utakmici ostavljali dojam da bi radije bili kući.

Finci su Amerikance ponizili.

Selanne je skupa s ovom broncom pomogao Finskoj da osvoji 4 medalje na zadnjih 5 Olimpijskih igara.

U tom razdoblju u kojem na Olimpijskim igrama sudjeluju i igrači iz NHLa, niti jedna reprezentacije nije osvojila više medalja.

Na kraju utakmice postalo je sve izvjesnije da se Selanne, sa 43 godine najstariji igrač na turniru, planira umiroviti na kraju ove sezone.

Dvadeset sekundi prije kraja utakmice otklizao je do klupe da bi izgrlio sve suigrače i trenere, prije nego je, kako je isticala zadnja sekunda utakmice, preskočio zaštitnu ogradu.

Teško je u svijetu hokeja naći nekoga tko ne voli Teemua Selannea.

Isto vrijedi i za njegove suigraće.

Tako da je legenda hokeja od količine i snage tih zagrljaja više puta podignut s leda na klupu.

Na ovoj utakmici Selanne je popravio svoj rekord od 43 boda na Olimpijskim igrama.

Ipak, prije nego se utakmica pretvorila u apsolutnu dominaciju Finaca, Amerikanci su imali dvije odlične šanse.

Patrick Kane imao je priliku iz kaznenog udarca u prvoj i u drugoj trećini.

Kod prvog udarca promašio je gol, dok je kod drugog udarca pogodio okvir gola.

Kane, koji je promašio i čistu priliku kada je bio sam s golmanom protiv Rusije, rekao je da mu je ovo bila jedna od najfrustrirajućijih utakmica u karijeri.

Jednostavno ni Kaneu ni Amerikancima nije bilo suđeno.

Amerikancu su tako propustili šansu osvojiti po prvi put od 1956. i 1960. za redom medalje na Olimpijskim igrama.

Finska je tako iskoristila prednost igrača više dva puta u zadnjoj trećini, iako im Amerikanci, netipično za njihov mentalitet, nakon 2-0 nisu više pružali preveliki otpor.

Ako liga stvarno zabrani igračima odlazak na iduće Olimpijske igre u Južnu Koreju, ovo je Kaneu i ostatku momčadi bila zadnja šansa da osvoje prvo američko Olimpijsko zlato nakon 1980. i "Čuda na ledu".

Jonathan Quick, koji je zasluženo izabran za prvog golmana ispred Ryana Millera, koji je branio u Vancouveru na zadnjim Olimpijskim igrama, obranio je prvih 8 šuteva koji su upućeni njegovim vratima.

Nakon tog dobrog početka primio je 5 golova iz samo 21 šuta.

Ovo je Finskoj druga za redom bronca sa Olimpijade i treća od 1998., dok su 2006 osvojili srebro izgubivši od Šveđana Torinsko finale.

Reprezentaciju SADa je previše pogodio poraz od Kanade.

Nakon odličnog starta i ukupnog omjera golova 20-6, Amerikanci u polufinalu i finalu nisu zabili niti jedan gol, a primili su ukupno 6.

Za još gorči kraj, nakon poraza od Kanade koji im je u potpunosti uništio moral, naletili su na Finsku koja se lako unjela u slavljenički atmosferu i prevođeni Selanneom nisu imali milosti ni sažaljenja.



Kratke vijesti:

Rooney potpisao novi ugovor sa ManUtd-om
Wayne Rooney je potpisao novi ugovor sa Manchester Unitedom po kojem će postati kapetan momčadi i zarađivati će Ł300,000 tjedno. Kako je ugovor potpisao na 5 godina, za vrijeme trajanja ugovora zaraditi će oko Ł85m dok mu ugovor ne istekne 2019., kada će Rooney imati 33 godine.

Karlsson misli prodati srebrnu medalju
Branić Ottawa Senatorsa Erik Karlsson na pitanje koliko mu znaći srebrna medalja na Olimpijskim igrama odgovorio je da ćemo vidjeti "kada ju stavi na eBay".

Giantsi pričali sa Samom
Puno spominjani Michael Sam ovog je vikenda odradio Combine u Indianapolisu, te su s njim pričali predstavnici New York Giantsa. Generalni menađer Giantsa Jerry Reese odbio je pričati o detaljima razgovora kao i privatnom životu Michaela Sama.



Rezultati:

Nogomet

Engleska Premier League
Chelsea 1 - 0 Everton
Arsenal 4 - 1 Sunderland
Cardiff City 0 - 4 Hull City
Manchester City 1 - 0 Stoke City
West Bromwich Albion 1 - 1 Fulham
West Ham United 3 - 1 Southampton
Crystal Palace 0 - 2 Manchester United
Liverpool 4 - 3 Swansea City
Newcastle United 1 - 0 Aston Villa
Norwich City 1 - 0 Tottenham Hotspur

Italija Serie A
Bologna 0 - 1 Roma
Livorno 2 - 3 Hellas Verona
ChievoVerona 2 - 0 Catania
Inter 1 - 1 Cagliari
Sampdoria 0 - 2 AC Milan
Udinese 1 - 1 Atalanta
Juventus 1 - 0 Torino
Lazio 3 - 2 Sassuolo

Španjolska Liga BBVA
Valladolid 1 - 1 Levante
Real Madrid 3 - 0 Elche
Celta Vigo 1 - 1 Getafe
Real Sociedad 3 - 1 Barcelona
Almeria 0 - 0 Malaga
Rayo Vallecano 0 - 1 Sevilla
Real Betis 0 - 2 Athletic Bilbao
Valencia 2 - 1 Granada
Osasuna 3 - 0 Atletico Madrid

Njemačka Bundesliga
Schalke 04 0 - 0 Mainz 05
Borussia Monchengladbach 2 - 2 Hoffenheim
Freiburg 2 - 4 Augsburg
Hamburger SV 3 - 0 Borussia Dortmund
Nurnberg 2 - 1 Braunschweig
VfB Stuttgart 1 - 2 Hertha Berlin
Wolfsburg 3 - 1 Bayer Leverkusen
Eintracht Frankfurt 0 - 0 Werder Bremen
Hannover 96 0 - 4 Bayern München

Francuska Ligue 1
Monaco 3 - 2 Reims
Marseille 1 - 0 Lorient
Bastia 0 - 2 Saint Etienne
Bordeaux 2 - 1 Evian Thonon Gaillard
Guingamp 1 - 0 Nice
Montpellier 2 - 0 Ajaccio
Valenciennes 2 - 2 Sochaux
Toulouse 2 - 4 Paris Saint Germain
Nantes 0 - 3 Rennes
Lille 0 - 0 Lyon


Hokej

Olimpijske Igre
Polufinale:
Švedska - Finska 2 : 1
Kanada - SAD 1 : 0

Za 3. mjesto
SAD - Finska 0 : 5

Finale:
Švedska - Kanada 0 : 3

Oznake: NHL, hokje, Soči, Kanada, Toews, crosby, Švedska, lundqvist, SAD, Kane, finska, selanne

24.02.2014. u 11:25 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 20.02.2014.

NHL - Borba za olimpijske medalje



Na Olimpijskom turniru ostale su 4 momčadi koje će između sebe podijeliti 3 medalje.

U oba polufinala sreću se zemljopisni susjedi Švedska i Finska u prvom polufinalu, te Kanada i SAD u drugom.

Zanimljvo je da su zadnje finale Olimpijskih igara u Vancouveru igrale Kanada i SAD, dok su predzadnje finale u Torinu igrale Švedska i Finska.


SAD - Kanada


Ova utakmica biti će prilika Amerikancima za revanš za poraz u finalu zadnjih Olimpijskih igara 2010.,kada je Kanada slavila u produžetku golom Sidneya Crosbya.

Ovaj puta Kanada se provukla protiv Latvije dok su Amerikanci nastavili igrati zanimljivo i uigrano, te su bez većih problema eliminirali Češku.

Kako u ženskom hokejaškom finalu danas igraju reprezentacije Kanade i SADa, a sutra je muško polufinale između reprezentacija istih zemalja, pred fanovima hokeja u Sjevernoj Americi su zabavna dva dana.

Treći puta u zadnjih četiri Olimpijskih igara sreću se Kanada i SAD, a 2002. i 2010. igrali su finale.

Kanada na cijelom turniru nije opravdala očekivanja, bili su bezvoljni, nisu izgledali uigrano, niti su izgledali da im se uopće da biti u Sočiju.

Međutim kako u ekipi Kanade ima toliko individualnog talenta, pobjedili su sve utakmice, neke doduše uz neočekivano puno muke, i došli do polufinala.

Putem su ostali bez važnog igrača, ozljeđenog napadača Johna Tavaresa, iz New York Islandersa.

Kako su Kanađani došli samo po zlato, bitni dio turnira za njih tek počinje, pa ćemo možda u preostale dvije utakmice vidjeti pravu Kanadu.

Istovremeno reprezentacija SADa je bila najbolja momčad na turniru.

Igrali su jako, čvrsto, momčadski, uigrano i sa velikom željom, dok su pritom u svakom trenu izgledali kao ekipa koja se odlično zabavlja.

Ako je suditi po formi na samom Olimpijskom turniru, prije ovog polufinala SAD je favorit.

Amerikanci puno zabijaju, a golman Jonathan Quick, jedan od najboljih golmana na svijetu, je i u odličnoj formi.

Amerikanci su do sada igrali dosta napadački i otvoreno, čak i protiv boljih ekipa kao što su Češka i Rusija.

Braniči imaju dozvolu priključivati se napadu po želji i zbog toga SAD igraju najatraktivniji hokej i imaju prosjek od 5 golova po utakmici.

Iako je u hokeju jasno poznato da napad dobiva utakmice, ali da golmani osvajaju naslove, Amerikanci, ako se prilagode Kanadi, svejedno nebi trebali imati brige s time kad im gol čuvaju Quick i Miller.

Ako odluče nastaviti igrati skroz otvoreno, kanadski talent i najbolja obrana na turniru bi mogli prevagnuti na kanadsku stranu.

Kao i u Vancouveru, kada mu je gol za pobjedu u finalu bio prvi gol na turniru, Crosby je opet dosta "tih" na Olimpijskim igrama.

Međutim Crosby uvijek bude na razini kada su velike utakmice u pitanju i realno je očekivati da će biti važna i jaka karika za Kanadu u utakmica koje slijede.

Paul Stastny, vetaran Colorado Avalanchea biti će zadužen za čuvanje Crosbya, a kako je izbornik SAD Dan Bylsma trener Crosbyevih Pittsburgh Penguinsa, sigurno će imati najbolju ideju kako zaustaviti najboljeg svjetskog igrača.

Nakon već spomenute ozljede Tavaresa će u postavi zamijeniti Matt Duchene i koliko god Tavares bio važan i kvalitetan igrač, vrhunske opcije koje Kanade ima na svakoj poziciji su jednostavno sulude.

Vratar Kanade Carey Price nije imao puno posla na ovom turniru, ali to će se sve sutra promijeniti, i kako ima većih problema kada mu protivnici blokiraju pogled od drugih golmana, pretpostavka je da će Amerikanci biti posebno koncentirano na šuteve iz vana kroz "screen" ispred golmana.

Amerikanci će zasigurno ipak nastaviti sa svojom igrom, ali neće biti naivni tako da će igrati uz veću dozu obrambene discipline i jaku fizičku borbu sa Kanadskom obranom.

Slabije momčadi kao Norveška i Latvija su pošteno namučile Kanadu baš s tim pristupom, i iako su Kanađani u obje utakmice uvjerljivo vodili u šutevima, dobri golmani su bili razlog za minimalne poraze i samo je nedostatak napadačkog talenta spriječio te dvije momčadi da ne ostavare bolji rezultat.

SAD ima na golu vrhunskog golmana, a napadačkog talenta i želje im ne nedostaje, tako da ako uspiju ne dobiti puno kaznenih minuta, Amerikanci će biti u odličnoj poziciji za prolaz u finale.

Iako je Kanada do sada bila neuigrana i nezainteresirana, reprezentacija SADa je uvijek iz njih uspija izvući strast za pobjedom i najbolje izvedbe na ledu, pa bi bilo nerealno misliti da će ovaj puta biti iznimka.

Vidjeti ćemo sigurno najbolju Kanadu do sada na turniru, punu želje za pobjedom protiv susjeda.

Amerika je bolje oganizirana momčad i ima veće šanse vratiti se u utakmicu ako stvari krenu nizbrdo, dok je lako očekivati da Kanada, iako ima praktički 4 prve napadačke linije, počne izgledati kaotično ako Amerikanci povedu.

Uza sve navedene prednosti i nedostatke obiju momčadi sutrašnju utakmica fanovi hokeja neće propustiti, a oni koji to nisu neće im biti žao ako pogledaju tu utakmicu.

Nakon toga neće više isto gledati na hokej.

Jer kako su Kanađani rekli prije finala u Vancouveru, moraju pobjediti da Amerikanci ne snime film o tome kako su ih pobjedili.

A Amerikancima se baš snima taj film.


Švedska - Finska


Prije nego što će svoju utakmicu odigrati SAD i Kanada, već se znati Skandinavski predstavnik u Olimpijskom finalu.

U četvrtfinalu su Švedi uvjeljivo pobjedili Sloveniju rezultatom 5-0, dok su Finci eliminirali neopravdano favoriziranog domaćina Rusiju 3-1.

Zadnji dvoboj na velikom natjecanju između Finske i Švedske dogodio se na Olimpijadi u Vancouveru, gdje je Švedska u skupinama slavila sa 3-0, da bi potom Švedi u četvrtfinalu izgubili od Slovačke, kojoj su poslije baš Finci uzeli broncu u utakmici za 3. mjesto.

Ove dvije momčadi su 2006. u Torinu igrale olimpijsko finale, u kojem su Švedi slavili 3-2.

Prije ove utakmice jedno od glavnih pitanja je koji će golman donijeti pobjedu svojoj momčadi.

Šveđanin Henrik Lundqvist i Finac Tuukka Rask obojica su vrhunski golmani, ali u ovoj utakmici jedna greška golmana može odlučiti tko će se boriti za zlato, tko za broncu.

Lundqvist je u prednosti u odnosu na Raska jer je bolji golman, koji još uz to nije bio pošteno testiran na cijelom turniru.

Ukoliko Švedska želi ponoviti uspjeh iz Torina od prije 8 godina, Lundqvist će, kao i tada, morati biti u vrhunskoj formi.

Rask je uz mladog branića Ollija Maattu bio najistaknutiji pojedinac Finske u pobjedi protiv Rusije sa 37 obrana, a zbog razlike u stilu igre dojam je da će protiv Švedske biti manje, ali opasnije testiran nego protiv Rusije.

I jedna i druga momčad su ostale bez ključnih igrača zbog ozljeda.

Finskoj fale Aleksander Barkov, Valtteri Filppula i Mikko Koivu, dok su Švedi ostali bez Henrika Zetterberga, Henrika Sedina i Johana Franzena.

I usprkos tih velikim nedostacima niti Finci niti Švedi nisu izgubili utakmicu u regularnom dijelu na turniru.

Do sada se na finska prva dva obrambena para gledalo kao na kombinaciju mladosti (Olli Maatta i Sami Vatanen) i iskustva (Kimmo Timonen i Sami Salo).

Na te parove se može gledati tako, ali i kao na kombinaciju neiskustva i starosti.

Kako će se na njih gledati nakon ove utakmice odlučiti će dvoboj sa Švedskim napadom.

U izostanku centara Henrika Zetterberga i Henrika Sedina Švedska će velike nade polagati u Nicklasa Bäckströma iz Washington Capitalsa koji će morati odigrati jako dobru utakmicu da bi Švedska pobjedila Finsku, čija je obrana odlična cijeli turnir.
.
Kada se tome doda da napad počinje sramežljivo pokazivati naznake pronalaska golgeterske forme, Švedska ima razloga za nervozu.

Backstoma i kolege će probati zaustaviti finski branič Olli Maatta, 19-ogodišnjak u finskoj ekipi veterana.

Maatta je cijeli turnir odličan i, kako je već rečeno, posebno se iskazao protiv Rusa kada je odradio ogroman posao, provevši na ledu više vremena od bilo kojeg drugog finskog igrača u polju (19:54).

Finci su dakle odlična obrambena momčad sa odličnim vratarom, a Švedi nisu jednako opasni u napadu kao kad su i Henrik Zetterberg, Henrik Sedin i Johan Franzen u momčadi.

Ako se Finska obrana razračuna sa Švedima kao sa dosadašnjim protivnicima na Olimpijskim igrama, Švedska će biti u velikim problemima.

Ipak ako Švedska na golu ima Lundqvista a finski napad tek pronalazi formu dojam je da će Švedskoj 3 gola biti dosta, ako im odlična finska obrana toliko dopusti da zabiju.

Na kraju ipak Švedska ima bolji napad i ima više opcija u obrani.

To bi ipak, uz sve ozljede u obrani, trebalo biti dosta da se Švedsku proglasi favoritom za ulazak u finale.



Kratke vijesti:

Alba ozljeđen
Barcelona je potvrdila da je lijevi bek Jordi Alba ozljedio istegnuo tetivu protiv Manchester Citya. Zbog te ozljeden je diskutabilan za utakmicu protiv Real Sociedada.

Kuznetsov potpisao za Capitalse
Evgeny Kuznetsov obznanio je nakon Olimpijskih igara napušta Rusiju, gdje je igrao za Traktor Chelyabinsk u KHLu, kako bi se pridružio Washington Capitalsima.

Dolphinsi otpustili Turnera i O'Neilla
U jeku nezavisne NFLove istrage o događajima u svlačionici Miami Dolphinsa, klub iz Miamija je otpustio koordinatora napada Jima Turnera i dugogodišnjeg pomoćnog trenera Kevina O'Neilla, jer su navodno "gledali na drugu stranu" kada se radilo o neizdrživoj radnoj atmosferi u svlačionici koju su drugi igrači stvarali bivšem igraču Jonathanu Martinu i drugima.



Rezultati:

Nogomet

Liga Prvaka
AC Milan 0 - 1 Atletico Madrid
Arsenal 0 - 2 Bayern Munich


Hokej

Olimpijske Igre
Kanada - Latvija 2 : 1
SAD - Češka 5 : 2
Finska - Rusija 3 : 1
Švedska - Slovenija 5 : 0


Oznake: NHL, hokej, Kanada, SAD, Švedska, finska, olimpijada, olimpijske, igre

20.02.2014. u 08:30 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 17.02.2014.

NHL – Rusija protiv SAD-a



“T.J. Oshie u raspucavanju je zabio pobjednički gol!”

Tu rečenicu su fanovi hokeja čuli i pročitali već puno puta.

A i ponavljati će se tu istu rečenicu i u budućnosti.

T.J. Oshie, napadač St.Louis Bluesa i reprezentacije SAD-a, jasno je svima, odlično izvodi kaznene udarce.

Ove sezone u NHL-u Oshie je iz deset pokušaja zabio sedam golova iz kaznenih udaraca i sa postotkom 70% među igračima koji su imali više od 5 pokušaja iz kaznenih udarca zaostaje samo za Joffreyem Lupulom iz Toronto Maple Leafsa, koji je iz 7 pokušaja zabio 6 golova sa postotkom 85,7%.

Utakmica između Rusije i SAD-a bila je najiščekivanija utakmica razigravanja po skupinama, dijelom zbog visokih kvaliteta momčadi, ali dijelom i zbog sportskog i političkog rivalsta iz prošlosti.

Političko rivalstvo iz prošlosti nikome ne treba objašnjavati.

A za sportsko rivalstvo iz prošlosti se trebamo vratiti unatrag 34 godine.

Usred doba "Hladnog rata".

Najpoznatija utakmica hokeja na svim Olimpijskim turnirima odigrana je 22.2.1980. između reprezentacija SAD-a i Sovjetskog Saveza u Lake Placidu u saveznoj državi New York.

U finalnu skupinu su se kvalificirale su reprezentacije Švedske, Finske, SAD-a i Sovjetskog Saveza.

Sovjetsku reprezentaciju svi su smatrali apsolutnim favoritom za naslov.

Kako su iz prijašnjih skupina Švedska i SAD donijele po bod zbog međusobnog remija, a SSSR je pobjedom protiv Finske donio 2 boda, svaka je momčad igrala samo 2 utakmice u finalnoj skupini.

Prva utakmice te finalne skupine bio je susret reprezentacija SSSRa i SADa.

Važno je napomenuti da su reprezentaciju SADa činili neprofesionalni igrači zbog propisa Olimpijskog odbora, dok je SSSR poslao najjaču momčad jer, s obzirom na ustrojstvo zajednice država, njihovi igrači teoretski ni nisu bili profesionalci.

Nedugo prije Olimpijskog turnira te su se dvije momčadi srele u pripremnoj utakmici 9.2.1980. u Madison Square Gardenu u New Yorku.

SSSR je u toj utakmici pobjedio 10-3 i sa još više samopouzdanja ušao u završni turnir.

Utakmica u finalnoj skupini počela je slično, ranim golom SSSR.

Međutim reprezentativci SAD, pod strogim vodstvom trenera Herba Brooksa, su se uspjeli snaći i na prvu pauzu otići sa rezultatom 2-2.

Trener SSSRa Tikhonov je u toj pauzi zamijenio veliku zvijezdu momčadi, golmana Tretiaka, jer je bio nezadovoljan njegovom igrom i 2 primljena gola.

Ta odluka je šokirala igrače obje momčadi.

Ipak reprezentativci SSSRa u drugoj trećini nisu primili gol, pa su u zadnju trećinu otišli s prednosti 3-2.

Sredinom te zadnje trećine Amerikanci su izjednačili golom Marka Johnsona sa igračem više .

Nedugo nakon toga, Mark Pavelich (podrijetlom Hrvat) je dodao pak kapetanu Mikeu Eruzioneu koji je zabio za vodstvo SADa 4-3.

Vrataru Myshkinu pogled je ometao njegov suigrač Vasili Pervuhkin.

Bilo je to prvo vodstvo SADa na utakmici.

Odmah nakon vodstva Amerikanaca, reprezentativci SSSRa su navalili na gol američkog vratara Craiga.

Gađali su i stative i tjerali Craiga na čudesne obrane i iako je trener Brooks stalno morao smirivati nervozu svojih igrača govoreći im "Igrajte svoju igru!", rezultat se više nije mijenjao.

Utakmica je dobila nadimak "čudo na ledu" ( engl. "Miracle on ice" ).

Ruski trener Tikhonov je kasnije izjavio da mu je zamjena vratara Tretiaka bila najveća pogreška u karijeri i da je taj trenutak okrenuo utakmicu u američku korist.

Također je priznao da su se i on i njegovi igrači opustili nakon pobjede 10-3 u pripremnoj utakmici i podcijenili reprezentaciju SADa.

SADu to nije bilo dovoljno za zlato, morali su još pobjediti Finsku u posljednoj utakmici.

Nakon dvije trećine Finska je vodila 2-1, što je natjeralo strogog i čvrstog trenera Brooksa da u zadnjoj pauzi samo strogo pogleda svoje igrače i kaže im:
"Ako izgubite ovu utakmicu, to ćete nositi sa sobom u je**ni grob! ........ JE**NI GROB!"

I ostavio ih same...

Tri gola kasnije Amerikanci su pobjedili 4-2 i osvojili zlato!

Utakmica ove subote nije imala toliki značaj.

Iako se radilo o dvoboju domaće reprezentacije koja ima imperativ zlata na turniru i reprezentacije koja mora dokazati da je dovoljno kvalitetna za zlato, radilo se o utakmici u kojoj se određuje bolja pozicija u daljnjem natjecanju, tako da eventualni poraz nije bio eliminacijski.

Sredinom druge trećine Rusija je povela golom kapetana Datsyuka, da bi to kraja trećine Fowler izjednačio rezultat sa igračem više, dok je kaznu odrađivao Radulov.

U zadnjoj trećini, kada je opet Radulov isključen na dvije minute, Pavelski je zabio za vodstvo SADa.

Rusi su krenuli na sve ili ništa i izjenačili ponovno golom Datsyuka.

Nedugo nakon izjednačenja Tyutin je zabio fenomenalan gol za 3-2 koji je poništen jer je gol vratara Quicka bio pomaknut u toj akciji.

Utakmica je otišla u produžetke i na kraju i u raspucavanje kaznenim udarcima.

Niti nakon tri serije kaznenih udaraca pobjednika nije bilo.

Prvi udarac za SAD realizirao je Oshie, dok je zadnjim udarcem za Rusiju izjednačio Kovalchuk.

Nakon toga je slijedilo raspucavanje sa po jednim kaznenim udarcem za svaku momčad.

Kako po pravilima bilo koji igrač može pucati neograničeno puta, Amerikanci su 5 puta slali Oshie-a, dok su Rusi izmjenjivali Datsyuka i Kovalchuka kao svoje pucače.

Oshie je dva puta dramatično održavao reprezentaciju SAD u utakmici, da bi u 8. seriji Quick obranio udarac Kovalchuka omogučivši tako Oshie-ju da golom donese pobjedu Amerikancima.

Oshie nije zakazao i Amerikanci su pobijedili.

Od 6 pokušaja Oshie je zabio 4 gola, od kojih su 2 bila za održavanje u igri i jedan za pobjedu.

Oshie je nakon pobjede izjavio:
"Pokušavao sam smisliti nešto novo što mogu izvesti da držim golmana Bobrovskog u neizvjesnoti. Morao sam ponoviti isti potez nekoliko puta, ali drago mi je da završilo kad je. Ostajao sam bez trikova."

Pomelike koje su se vodile u medijima oko izbora Oshie-ja u momčadi sada izgledaju smješno.

Amerikanci su ovom pobjedom podigli samopouzdanje i kreću u borbu za zlato.

U borbu put koje će vrlo izgledno, kao i u Lake Placidu, voditi preko izrazitog favorita.

Ovoga puta to je jaka Kanada.



Kratke vijesti:

Ždrijeb 1/4 finala FA Cupa
Arsenal - Everton
Brighton & Hove Albion/Hull City - Sunderland
Sheffield United - Sheffield Wednesday/Charlton Athletic
Manchester City - Wigan Athletic


Grabner vodeći strijelac Olimpijskih igara
Nakon razigravanja po skupinama reprezentativac Austrije i igrač New York Islandersa Michael Grabner vodeći je strijelac turnira sa 5 golova. Grabner se nada da će tu golgetersku formu prenijeti i u NHL i time pomoći svojim Islandersima.

Oher vjerojatno napušte Ravense
Offensive tackle Baltimore Ravensa Michael Oher vjerojatno neće ostati u Ravensima. Ove godine ostao je bez ugovora i prema vrijestima iz kluba nije im prioritet ponuditi Oheru novi ugovor.



Rezultati:

Nogomet

Engleska FA Cup
Sunderland 1 - 0 Southampton
Cardiff City 1 - 2 Wigan Athletic
Manchester City 2 - 0 Chelsea
Everton 3 - 1 Swansea City
Sheffield United 3 - 1 Nottingham Forest
Arsenal 2 - 1 Liverpool

Italija Serie A
AC Milan 1 - 0 Bologna
Fiorentina 1 - 2 Inter
Catania 3 - 1 Lazio
Atalanta 0 - 4 Parma
Cagliari 1 - 2 Livorno
Genoa 3 - 3 Udinese
Juventus 3 - 1 ChievoVerona
Sassuolo 0 - 2 SSC Napoli
Roma 3 - 0 Sampdoria

Španjolska Liga BBVA
Elche 0 - 0 Osasuna
Atletico Madrid 3 - 0 Valladolid
Levante 1 - 0 Almeria
Barcelona 6 - 0 Rayo Vallecano
Villarreal 0 - 2 Celta Vigo
Granada 1 - 0 Real Betis
Getafe 0 - 3 Real Madrid
Athletic Bilbao 1 - 2 Espanyol
Sevilla 0 - 0 Valencia

Njemačka Bundesliga
Mainz 05 2 - 0 Hannover 96
Bayern Munich 4 - 0 Freiburg
Borussia Dortmund 4 - 0 Eintracht Frankfurt
Braunschweig 4 - 2 Hamburger SV
Hoffenheim 4 - 1 VfB Stuttgart
Werder Bremen 1 - 1 Borussia Monchengladbach
Bayer Leverkusen 1 - 2 Schalke 04
Augsburg 0 - 1 Nurnberg
Hertha Berlin 1 - 2 Wolfsburg

Francuska Ligue 1
Paris Saint Germain 3 - 0 Valenciennes
Bastia 0 - 2 Monaco
Lorient 1 - 3 Toulouse
Nice 0 - 0 Nantes
Reims 1 - 0 Bordeaux
Rennes 2 - 2 Montpellier
Sochaux 1 - 0 Guingamp
Lyon 3 - 1 Ajaccio
Evian Thonon Gaillard 2 - 2 Lille
Saint Etienne 1 - 1 Marseille


Hokej

Olimpijske Igre
Kanada - Austrija 6 : 0
Norveška - Finska 1 : 6
Švedska - Švicarska 1 : 0
Češka - Latvija 4 : 2
Švedska - Latvija 5 : 3
Švicarska - Češka 1 : 0
SAD - Rusija 3 : 2
Slovačka - Slovenija 1 : 3
Finska - Kanada 1 : 2
Rusija - Slovačka 1 : 0
Slovenija - SAD 1 : 5
Austrija - Norveška 3 : 1

Oznake: NHL, hokej, olimpijske, igre, olimpijada, Soči, rusija, SAD, lake placid, oshie, kovalchuk, quick, datsyuk

17.02.2014. u 08:49 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 11.02.2014.

NHL - Stanje u kojem momčadi odlaze na Olimpijsku pauzu



Buffalo Sabres

Nakon što je Ted Nolan peuzeo posao trenera Sabresi su kratkoročno pokazivali naznake promjena, ali forma im je opet drastično pala nakon što su izgubili 4 utakmice za redom, sve u regularnom dijelu utakmice.

New York Islanders

Islandersi imaju omjer pobjeda/poraza/poraza u produzetku 1-6-1 u zadnjih 8 utakmica i primili su više od tri gola u 5 od tih 8 utakmica.

Calgary Flames

Flamesi su izgubili 2 od 3 utakmice prošli tjedan nakon 5 pobjeda u nizu. Rookie Sean Monahan ima 3 gola i 2 asistencije u zadnjih 12 utakmica.

Florida Panthers

Panthersi imaju jednu pobjedu i pet poraza u regularnom dijelu utakmice u zadnjih šest utakmica. Golman Tim Thomas je primio 21 gol u zadnjih 6 utakmica.

Edmonton Oilers

Oilersi su dosta popravili formu u zadnjih 2 tjedna ostvarivši učinak 5-1-1. Novi golman Ben Scrivens ima učinak 3-3-0 sa .948 postotkom obrana.

Vancouver Canucks

Slobodan pad u Vancouveru na kraju je maknuo Canuckse sa mjesta koje vodi u playoff. Izgubili su 7 u nizu, sve u regularnom dijelu i zabili su 10 golova u tom periodu.

Nashville Predators

Predatorsi imaju niz od tri uzastopna poraza, ali pozivino u tome je da su uzeli po bod u dvije od te tri utakmice.

Washington Capitals

Capitalsi su ostvarili učinak od 3-1-0 prije odlaska na pauzu, i time si osigurali bolji polažaj u borbi za play off kada se liga nastavi. Dobili su dvije od zadnje tri utakmice iako nisu zabili niti jedan gol sa igračem više iz 14 pokušaja.

New Jersey Devils

Devilsi nisu pobjedili u regularnom dijelu u zadnjih 7 utakmica, ali su svjedno skupili dovoljno bodova da su i dalje u borbi za play off. Legendarni golman Martin Brodeur nije branio od kada je primio 6 golova iz 21 šuta protiv Rangersa na Stadium Series 26.1.2014. na Yankee Stadionu.

Winnipeg Jets

Paul Maurice je unio novi život Jetsima od kada je preuzeo trenersku poziciju. Jetsi od tada imaju učinak 9-3-1, ali su izgubili zadnje dvije utakmice prije pauze.

Phoenix Coyotes

Coyotesi su izmjenjivali pobjede i poraze u zadnjih 8 utakmica prije pauze ali ipak su blizu mjesta u play offu u jakoj Zapadnoj konferenciji. Antoine Vermette je zabio 6 golova u zadnjih 7 utakmica.

Philadelphia Flyers

Flyersi su dobro završili dio sezone prije pauze, pobjedivši zadnje 4 utakmice. Kapetan Claude Giroux, kojeg očito nije pogodio izostanak s popisa putnika u Sochi, je zabio 6 golova i imao 7 asistencija u zadnjih 9 utakmica.

Carolina Hurricanes

U zadnjih 6 utakmica imaju 3 pobjede i 3 poraza. Anton Khudobin je počeo 8 zadnjih utakmica na golu.

Ottawa Senators

Bio je to zanimljiv zadnji tjedan za Senatorse. Preokrenuli su u trećoj trećini protiv jake domaćinske momčadi, strašnih Bluesa u St.Louisu, potom su se provukli protiv slabih Sabresa, da bi u zadnjoj utakmici pretrpili težak poraz 7-2 u Bostonu od isto vrlo jakih Bruinsa.

Montreal Canadiens

“Habsi” su se posložili nakon muka u Siječnju. Ostvarili su učinak 5-1-1 prije pauze, uključujući i tri pobjede u zadnje 3 utakmice.

Detroit Red Wings

Sa finišom 3-1-1 prije pauze Red Wingsi se nalaze na wild card poziciji koja vodi u play off. Jimmy Howard nastavlja lošu formu, primivšu 10 golova u zadnje 3 utakmice.

Tampa Bay Lightning

Nakon što su igrali odlično u izostanku velikog strijelca Stevena Stamkosa zbog loma noge, Lightning su se na kraju ipak “poskliznuo”. Imaju skor 2-4-0 prije pauze.

Los Angeles Kings

Došli su do jako važne pobjede 2-1 u produžetku protiv Columbus Blue Jacketsa. Katastrofalna forma od jedne pobjede u regularnom dijelu u zadnjih 11 utakmica ih je dovela u situaciju gdje njihovo mjesto u play offu više nije sigurno.

Minnesota Wild

Wild je pokupio 5 od mogućih 6 bodova prošli tjedan, te su tako došli do sigurnije pozicije u borbi za play off. Golman Josh Harding nije igrao od Stare Godine.

Toronto Maple Leafs

Leafsi su pobijedili 5 od zadnjih 6 utakmica i trebali bi pretrpiti raspad sistema da ne uđu u play off drugu godinu za redom. Golman Jonathan Bernier branio je zadnjih 6 utakmica primivši 13 golova.

Dallas Stars

Starsi imaju skor 3-1-0 prije pauze i vratili su se u borbu za play off. Nakon katastrofalnog niza od 9 poraza u 10 utakmica u Siječnju, Starsi imaju skor 6-1-2. Raspad sistema u Vancouveru doveo je Starse u mjesto koje vodi u play off. Zbog zastrašujuće kvalitete kalifornijskih momčadi u diviziji Pacific, Starsi ionako mogu do play offa samo kroz wild card mjesto.

Columbus Blue Jackets

Blue Jacketsi odlaze na pauzu za dva poraza u zadnje dvije utakmice, ali i sa skorom 3-1-1 u proteklih 5 utakmica. Zabili su 16 golova u 5 utakmica ali su se mučili u gostima u Kaliforniji protiv Los Angeles Kingsa (poraz 2-1) i San Jose Sharksa (poraz 3-2). U odličnoj su poziciji da uđu u play off. Nakon Olimpijske pauze desno krilo Marian Gaborik bi trebao biti zdrav omogučujući tako Blue Jacketsima još jednu opciju u napadu u borbi za play off. U zadnjih 18 utakmica popravila im se igra s igračem više, zabili su u 15 od 67 (22.4%) takvih situacija.

New York Rangers

Rangers su igrali vrhunski u zadnjih mjesec dana ostvarivši učinak 11-4, dok u zadnjih 6 utakmica imaju učinak 5-1-0. Čak i sa takvom formom i učinkom ništa još nije garantirano Rangersima nakon katastrofalnog starta sezone. Trenutno se nalaze na drugom mjestu u diviziji Metropolitan koje sigurno vodi u play off, ali blizu iza njih je 5 momčadi koje ih mogu prestići. Rangersi imaju čak 10 utakmica ove sezone u kojima su pucali više od 40 puta na gol, prije toga u dvije sezone imali ukupno 8 utakmica sa vieš od 40 šuteva. Čini se da je napadački sustav novog trenera Alaina Vigneaulta konačno počeo funkcionirati.

San Jose Sharks

Sharksi bi imali savršenu formu da nisu dopustili 4 gola u zadnjoj trećini u porazu 5-2 od Flyersa. Ovako su pobjedili 3 od 4 zadnje utakmice. Da bi prestigli Duckse trebati će im čudo, ali Sharksi su za to sposobni. Za to su sposobni pogotovo ako uzemo u obzir da nakon pauze imaju niz od 11 utakmica protiv momčadi iz slabije istočne konferencije. Rezervni golman Alex Stalock je imao odličnu sezonu i krade utakmice prvom golmani Anttiju Niemiju. Stalock je počeo 6 utakmica u zadnjih mjesec dana, nakon što je prije toga odigrao samo 5 utakmica u sezoni.

Colorado Avalanche

Avalanche su pretrpili 2 poraza u nizu prošli tjedan kada su izgubili od Rangersa i Flyersa, ali odlaze na pauzu sa skorom 5-2-0 i napreduju na ljestvici divizije Central.
Dok god se Blackhawksi nastave mučiti s formom nije isključeno da “Avsi” možda dođu i do 2 mjesta u diviziji Central. Rookie Nathan MacKinnon je zabio 7 golova i ima 8 asistenicija u zadnjih 11 utakmica.

Anaheim Ducks

Vidi se osjetan pad forme kod Ducksa u zadnje vrijeme, izgubili su 3 od zadnje 4 utakmice i 4 od zadnjih 6 utakmica nakon pobjede 3-0 u Stadium Series nad Kingsima na Dodger Stadionu. Ducksi ostaju vodeća momčad u diviziji Pacific sa 7 bodova prednosti nad Sharksima koji imaju utakmicu manje, ali Bluesi ih stižu u borbi za najbolju poziciju u konferenciji. Golman Jonas Hiller je primio 25 golova u zadnjih 12 utakmica, sa .923 postotkom obrana.

Pittsburgh Penguins

Penguinsi nastavljaju marljivo skupljati bodove ostvarivši skor 4-1-1 prije pauze. Igrali su zadnjih 5 utakmica bez branića Krisa Letanga, kojem je dijagnosticiran moždani udar i teško da će se vratiti prije kraja sezone. Penguins će biti prvoplasirana momčad u diviziji Metropolitan što im garantira prednost domaćeg terena u prve dvije runde play offa. Ključno je biti ispred Boston Bruinsa koji su u fenomenalnoj formi i 5 bodova iza Penguinsa sa utakmicom manje. Gubitak Letanga će se osjetiti u Pittsburghu, ali već su se prije Penguinsi snašli bez svojeg najboljeg branića, u prošle tri sezone imaju skor 45-22-1 bez Letanga u momčadi.

Chicago Blackhawks

Blackhawks su se pomakli za jedno mjesto skorom 3-1-1 prije pauze iako su zabili samo 8 golova u zadnje 4 utakmice. Izgledalo je kao da će Blackhawksi osvojiti diviziju dosta prije kraja sezone, ali Bluesi su se držali blizu i sustigli ih na ljestvici. Trebati će se više potruditi ako žele prednost domaćeg terena u play offu. Forma Patricka Kanea je pala u 2014., u 18 utakmica ima 4 gola i 6 asistencija.

Boston Bruins

Bruinsi su pobjedili 3 od zadnje 4 i 7 od zadnjih 9 utakmica. Za to vrijeme imaju omjer zabijenih i primljenih golova 38-18. Divizija Atlantic je bila napeta utrka do unatrag par tjedana, dok se Bruinsi nisu odvojili. Sada imaju prednost od 7 bodova pred drugoplasiranim Lightningom i zaostaju 5 bodova sa utakmicom manje za Penguinsima koji su vodeći u Istočnoj konferenciji.

St. Louis Blues

Bluesi su pobjedili 3 od zadnje 4 utakmice i imaju skor 6-1-1 nakon teškog poraza 7-1 od Devilsa u New Jerseyu. Zabili su barem tri gola po utakmici u zadnjih 8 sustreta i polako se pokazuju kao najbolja momčad jake Zapadne konferencije. Bluesi dijele prvo mjesto u diviziji Central sa Blackhawksima i zaostaju tri boda iza Anaheim Ducksa koji su na prvom mjestu u cijeloj Zapadnoj konferenciji. Međutim Bluesi imaju tri utakmice manje od obje te momčadi pa tako imaju najbolji postotak bodova od maksimalnog mogučeg u cijeloj ligi 73.7%. Bluesi u prosjeku zabiju 3.32 gola po utakmici.



Kratke vijesti:

Vidić potpisao za Inter
Nemanja Vidić potpisao je dvogodišnji ugovor sa Interom iz Milana. Vidić će se pridružiti Interu na kraju sezonu, po isteku ugovora sa Manchester Unitedom.

MacDonald traži $5M od Islandersa
Andrew MacDonald je odbio $4M dolara težak ugovor koji su mu ponudili Islandersi i traži ugovor od $5M iako nije navedeno na koliko sezona. MacDonald ne želi privatiti manje a Islandersi mu ne žele punuditi što traži.

Cowboysi traže trećeg quartebacka
Dallas Cowboysi su zaključili da im 2 quarterbacka neće biti dosta i žele ući u iduću sezonu sa 3 quarterbacka na rosteru. Na kraju prošle sezone kada su ostali bezTonya Roma, morali su potpisati već umirovljenog Jona Kitnu, jer bi inače ostali na jednom quarterbacku Kylu Ortonu. Do sada su već isprobali 6 quarterbackova.



Rezultati:

Nogomet

Španjolska Liga BBVA
Celta Vigo 0 - 0 Athletic Bilbao



Oznake: NHL, hokej

11.02.2014. u 08:15 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 30.01.2014.

NHL - Osvrt na Stadium Series



Prva trećina:
Los Angeles Kings 0 – 3 Anaheim Ducks, odigrano u nedjelju 26.01. u 03:30 na Stadionu Dodgersa u Los Angelesu



Lijevo od leda nalazilo se igralište za odbojku, desno od leda nastupali su Kiss, kao i uvijek našminkanih lica. U publici je bilo 54,099 navijača, u Los Angelesu, gradu u kojem hokej definitivno nije sport broj 1.

U publici je bilo Hollywoodske elite, glazbenih bendova, vrlo netipična atmosfera za utakmicu Kingsa i Ducksa.

Ducks su u svom tom glamuru utakmicu pobjedili na učinkovit i zastrašujuć, ali neglamurozan način, obranama golmana Hillera, odličnom obranom u polju, pogotovo s igračem manje i entuzijazmom koji je do kraja dotukao neraspoložene Kingse.

Vratar Jonas Hiller je sakupio 36 obrana dok su golove zabili Corey Perry, Matt Beleskey i Andrew Cogliano.

Prva hokejaška utakmica na otvorenom u Kaliforniji odigrana je na 16 stupnjeva Celzijusa. Led se nije topio i bio je u dobrom stanju tokom cijele utakmice otklonivši tako mogućnost da će led izgubiti bitku sa kalifornijskim suncem.

Samo dva puta tokom utakmice kvaliteta leda je došla u pitanje, kada je Jeff Carter pao prilikom šuta u prvoj trećini i kada je Cogliano pogriješio u kontri u trećoj trećini.

Corey Perry je zabio prvi gol na utakmici nakon 2:45 igre u prvoj trećini. Ryan Getzlaf je pucao, pak se provukao između nogu vratara Jonathana Quicka i išao u smjeru gola, međutim nije imao dovoljno snage da bi prešao crtu pa ga je Perry gurnuo u nebranjeni gol. (Gol je pao svega sekundu nakon što je neslužbena animirana maskota Kingsa, Eric Cartman iz South Parka, zaželio fanovima Kingsa dobrodošlicu na utakmicu).

Ducksi su poveli 2-0 uz pomoć sretnog gola Matta Beleskeya. Teemu Selanne probio se do zone Kingsa, a Nick Bonino je otišao s pakom iza gola. Njegovo dodavanje ispred gola odbilo se od nadolazećeg Beleskey, kojem je to bio 5. gol u sezoni.

Par trenutaka kasnije Ben Lovejoy iz Ducksa je povukao palicom igrača Kingsa Slovenca Anžea Kopitara, i za Kingse je dosuđen kazneni udaraca.

Međutim Kopitarov udarac je Hiller obranio. Bio je to prvi kazneni udarac u utakmici na otvorenom od kada je udarac Dannya Briera “zapeo” na Henriku Lundqvistu u utakmici New York Rangersa i Philadelphia Flyersa u 2012 Winter Classicu.

Ducks su nakon prve trećine vodili 2-0, isto kao i nakon nesadržajne druge trećine.

Nakon druge trećine kapetan Ducksa Ryan Getzlaf je za televiziju izjavio da će “probati i dalje ostaviti navijače Kingsa u tišini” i u tome su uspjeli..

Početkom treće trećine došlo je do velike tučnjave u kojoj je istaknut bio vratar Kingsa Quick koji je udario nekoliko igrača Ducksa.

Konačan rezultat je postavio Cogliano poslavši pak u prazan gol na kraju utakmice kada su Kingsi krenuli na sve ili ništa.

Nakon zvuka sirene za kraj utakmice sa terena je krenuo vatromet, koji nije bio dugotrajan, ali je bio pamtljiv s obzirom na lokaciju i događaj o kojem se radilo.
Iako sama utakmica nije bila pamtljiva po igri, svi sudionici ovog događaja pamtiti će da su bili na prvoj kalifornijskoj hokejaškoj utakmici na otvorenom.


Druga trećina:
New Jersey Devils 3 – 7 New York Rangers, odigrano u nedjelju 26.01. 18:30 na Stadionu Yankeesa u New Yorku



Bila je to utakmica u kojoj su službeni domaćini bili New Jersey Devilsi, samo zato jer Rangersi imaju ugovor sa MSG Mediom da sve domaće utakmice moraju igrati u Madison Square Gardenu.

Zbog prejakog odbljeska od sunca utakmica je odgođena za sat vremena.

Bilo je hladno i snijeg je prijetio da će početi padati u svakom trenu. 50,105 navijača u Yankee Stadionu to nije smetalo i svi su željeli uživo vidjeti po prvi put hokej na otvorenom u New Yorku.

Za razliku od utakmice u Los Angelesu, ovdje je sama utakmica bila ipak najzanimljiviji dio cijelog događaja. New York Rangersi su zabili 4 gola u drugoj trećini uključujući 3 gola unutar manje od 7 minuta, u pobjedi od 7-3.

U unutardivizijskoj utakmici na svakoj strani su stajali cijenjeni i nagrađivani golmani Henrik Lundqvist i Martin Brodeur, ali za razliku od dotadašnjih utakmica na otvorenom pak je uporno pronalazio način da im završi iza leđa. 10 golova koliko je zabijeno na ovoj utakmici jednako je rekordu za utakmicu na otvorenom, 10 golova je zabijeno na 2009 Winter Classicom između Chicago Blackhawks i Detroit Red Wings.

Devilsi su bolje počeli utakmicu i vodili su 3-1 u prvoj trećini, ali Rangersi im nisu dopustili da im to veselje potraje. 52 sekunde nakon gola za 3-1, Marc Staal je smanjio na 3-2 udarcem koji se nekako provukao u gol kroz noge Martina Brodeura.

Prva trećina je završila rezultatom 3-2.

Na led je u drugoj trećini isklizala samo jedna momčad.

Norvežanin Mats Zuccarello zabio je dva gola u razmaku od 10 minuta dovevši Rangerse prvi puta u vodstvo na utakmici. Brzo nakon gola za 4-3 situacija se za Devilsa se samo pogoršala kada je Carl Hagelin pokupio pak iza gola Devilsa klizao prema krugu za face-off i iz okreta pucao prema golu. Njegov šut je Brad Richards preusmjerio u gol.

Završni udarac je došao kada je Anton Stralman prisilio Devilse da predaju pak dočekavši na bodycheck Andya Greenea. Ta akcija rezultirala je kontrom Rangersa 3 na 1 koju je golom zaključio Rick Nash. Nashu je to 11. gol u 11 utakmica od kada je objavljen popis kanadskih putnika u Sochi, na kojem se naravno našao i Nash.

Brodeur se nije vratio na led u trećoj trećini, nego je zamijenjen sa Coryem Schneiderom. Bila je to prva zamjena golmana New Jersey Devilsa ove sezone.

Schneider je primio samo jedan gol do kraja utakmice, iz kaznenog udarca od Dereka Stepana.

Rangersi su ove sezone izgubili sve tri utakmice protiv Devilsa, ali kada se povećao broj gledatelja, povećala se i kvaliteta igre New York Rangersa. Bila je druga pobjeda za Rangerse na otvorenom. U prvoj utakmici su pobijedili u gostima Philadelphia Flyerse rezultatom 3-2 na 2012 Winter Classic.

Rangersi su tako postali prva NHL momčad koja je pobijedila dvije utakmice na otvorenom.

Šansu za 3 pobjede iz 3 utakmice na otvorenom su imali u noćas protiv Islandersa.


Treća trećina:
New York Islanders 1 – 2 New York Rangers, odigrano u četvrtak 30.01. 01:30 na Stadionu Yankeesa u New Yorku



New York Rangersi su se brzo navikli na igranje na hladnoći.

Pobijedili su obje utakmice na Yankee Stadionu pobjedivši lokalne rivale New Jersey Devilse i New York Islanderse.

New York Rangersi su sa svoje 3 pobjede sada jedina momčad NHLa koja ima više od jedne pobjede na otvorenom.

"Ovo su zabavne utakmice" rekao je branič Marc Staal "Mogao bih ih odigrati 50 u sezoni. Dobro... Možda ne 50, ali 40 sigurno! "

U srijedu su ulaznice bile jeftinije i usprkos činjenici da je utakmica igrana na radni dan skupilo se 50,027 navijača. Temperatura je bila -5 stupnjeva Celzijusa kada je utakmica počela.

S vremenom je bilo sve hladnije.

Utakmica je sporo počela. Islandersi su uvjerljivo vodili u šutevima ali nisu uspjevali svladati Lundqvista, usprkos tri power-playa.

Trebalo je skoro 39 minuta igre da padne prvi gol. Islandersi su poveli 1-0 pred sam kraj druge trećine. Tri igrača su se brzo dodavala, Cal Clutterbuck je u padu ubacio pak s lijeve strane prema sredini prema braniču Mattu Donovanu, koji je brzo proslijedio pak prema Brocku Nelsonu, za njegov 10 gol u sezoni.

A nakon toga je trebalo samo 40 sekundi da se rezultat izjednaći preko Benoita Pouliota.

Derick Brassard je odradio veliki posao oslobodivši se pritiska i dodavši pak ispred golmana Islandersa Nabakova gdje Pouliot je spremio pak u nebranjeni gol.

Momčadi su ušle u treću tećinu s rezultatom 1-1.

U zadnjoj trećini Carcillo je zabio gol nakon odbijenog šuta Dominica Moorea.

Rangers su tako izjednačili ovogodišnji skor protiv Islandersa na 2-2 i te će momčadi igrati zadnji puta u sezoni u petak u Madison Square Gardenu.

Rangersi su imali glasniju podršku iako su Islandersi bili službeno domačini i imali pristup većem broju ulaznica, dok na stadionu nije bilo praznih mjesta, čak ni najudaljenim kutovima stadiona.

Ako se uključi i Winter Classic, ukupno 4 utakmice na otvorenom ove sezone je uživo gledalo 259,722.

"Bio je ovo nevjerojatan mjesec posebnih događaja” rekao je NHL Commissioner Gary Bettman "Posebne pohvale svim navijačima koji su došli na današnju utakmicu i onu u nedjelju, zbog njih ovo i radimo"

Zanimljivo da u ovim svim utakmicama na otvorenom do sada je samo jedan jedini domaćin pobjedio, Boston Bruinsi koji su sladali Philadelphia Flyerse 2010 rezultatom 2-1.

Sljedeća utakmica na otvorenom je 1.3.2014. kada Chicago Blackhawksi ugošćuju Pittsburgh Penguinse.


Kratke vijesti:

Vučinić ne trenira s momčadi
Ove sezone slabo korišteni napadač Juventusa Mirko Vučinić neće trenirati s momčadi dok ne završi prijelazni rok. Nakon što je igrač odbio otići na posudbu u Rusiju, jučer su se pojavile vijesti da je njegova posudba u Londonski Arsenal vrlo izvjesna.

Scrivens pobjedio Sharkse
Novi vratar Edmonton Oilersa Ben Scrivens srušio je rekord NHL lige skupivši 59 obrana u pobjedi protiv San Jose Sharksa 3-0. Dosadašnji rekord držao je Phoenixov Mike Smith koji je u sezoni 2011/12 obranio 54 udarca protiv Columbus Blue Jacketsa.

Spagnuolo imenovan pomoćnikom glavnog trenera u Ravensima
Steve Spagnuolo, osvajač Super Bowla XLII kao koordinator obrane New York Giantsa, dobio je stalni posao u Baltimore Ravernsima. Prošle godine je u Ravensima bio zaposlen kao “stariji savjetnik obrane” a od ove sezone je trener secondarya i pomoćnik glavnog trenera.



Rezultati:

Nogomet

Engleska Premier League
Aston Villa 4 - 3 West Bromwich Albion
Chelsea 0 - 0 West Ham United
Sunderland 1 - 0 Stoke City
Tottenham Hotspur 1 - 5 Manchester City

Italija Coppa Italia
SSC Napoli 1 - 0 Lazio

Španjolska Copa del Rey
Athletic Bilbao 1 - 2 Atletico Madrid
Barcelona 5 - 1 Levante

Njemačka Bundesliga
VfB Stuttgart 1 - 2 Bayern Munich

Francuska Ligue 1
Marseille 2 - 1 Valenciennes

Hokej

NHL
Vancouver Canucks - Chicago Blackhawks 2 : 5
Edmonton Oilers - San Jose Sharks 3 : 0
New York Islanders - New York Rangers 1 : 2

Oznake: NHL, new york, Rangers, Islanders, Devils, New Jersey, stadium, series

30.01.2014. u 08:19 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 28.01.2014.

NHL - Istraživanje je pokazalo da hokej gledaju bogati



Hokej je skup sport. Samo kada se uzme u obzir novac potreban da se kupi oprema koja je potrebna da se dijete počne rekreativno baviti hokejom, cijena te opreme uvelike premašuje iste troškove ako se dijete recimo želi baviti nogometom ili košarkom.

Stoga je već dulje vrijeme jasno poznato da navijači hokeja imaju duboke džepove.

Nedavno istraživanje to je i potvrdilo.

TV gledatelji finala Stanley Cupa 2013. imali su prosječna godišnja primanja između $73,000 i $84,000, najviše od svih gledatelja bilo kojeg važnog sportskog događaja u Sjevernoj Americi. Na drugoj strani spektra su gledatelji NBA finala 2013. čija je prosječna godišnja zarada bila ispod $60,000.

Početkom ovog mjeseca Sports Media Watch je objavio rezultate istraživanja o demografskim pokazateljima gledatelja pojedinih sportskih događaja. Proučavani su samo najvažniji događaji da bi se donjeli zaključci: World Series (MLB baseball), Stanley Cup Final, NBA Finals (košarka), 2013 NCAA Tournament Final Four(sveučilišna košarka), 2013 Bowl Championship Series (svučilišni američki nogomet), 2013 U.S. Open Singles Finals (tenis) i 2013 WNBA Finals (ženska košarka).

Za Super Bowl (američki nogomet) i Nascar (automobilističke utrke) nisu dostupni podaci.

Istraživanje je pokazalo da NBA košarka privlači najmlađe gledatelje.

Između 26% i 29% gledatelja NBA Finalsa bili su dobi između 18 i 34 godine, dok je između 11% i 14% gledatelja bilo dobi između 2 i 17 godina.

Istovremeno, publika World Seriesa je uglavnom bila dobi između 55-59 godina, s time da je čak između 46% i 52% gledatelja World Seriesa je bilo baš te dobne skupine.

NHL Stanley Cup Finale je imalo između 22% i 26% gledatelja dobne skupine između 18 i 34 godine za svaku utakmicu, dok je prosječna dob gledatelja Stanley Cup Finala bila između 45 godina (1. i 6. utakmica) i 47 godina (4. utakmica).

Najveći udio gledatelja Stanley Cup Finala su bili gledatelji u dobi od 18-34 godine.

Stanley Cup Finale je dakle imalo drugu najmlađu publiku, samo nakon NBA Finalsa, tako da hokej ima mladu publiku i bogatu publiku koju oglašivaći priželjkuju. Problem je samo što ukupno ipak mali broj gledatelja prati hokej u odnosu na druge sportske događaje.

Ako se gleda podjela gledatelja po spolu žene čine ukupno jednu trećinu gledatelja sportskih događaja.

Žene su činile između 36% i 41% gledatelja Stanley Cupa.

Od svih sportskih događaja žene su u najvećem udjelu od čak 48% od ukupne publike gledale teniski U.S. Open žensko pojedinačno finale i sa 48% muško pojedinačno finale. Slijedi ih 4. utakmica Stanley Cup Finala sa 42% gledateljica.

U većem dijelu starije žene gledaju sportske događaje. Međutim, kako je slučaj i kod muškaraca NBA Finals gledaju u većoj mjeri žene dobnih skupina 2-17 godina i 18-34 godina, gdje su samo žene u dobi 18-34 činile 10% od ukupne publike NBA Finalsa.

Što se tiče etničkih skupina NBA ima najveći broj različitih etničkih skupina koje u velikom broju gledaju utakmice NBA Finalsa.

U ovoj se kategoriji Stanley Cup Final nalazi na drugom kraju spektra.

Crnci su činili svega 1% - 5% publike Stanley Cup Finala, gledatelja Latinoameričkog podrijetla je bilo između 2% i 6% od ukupne publike, dok je gledatelja Azijskog podrijetla bilo između 3% i 4%. Ukupno su etnične manjine činile samo između 6% i 13% ukupne publike na svakoj utakmici Stanley Cup Finala.

NHL dakle možda nema količinu gledatelja kao druge lige, ali zato ima mlađu publiku od bilo kojeg drugog natjecanja osim NBA lige, kao i najimučniju publiku. Količina gledatelja će porasti kada će biti dostupniji televizori velike kvalitete, jer hokej je sport koji, da bi se s užitkom gledao na TV, mora biti prikazan u jako visokoj kvaliteti slike, inače je uživanje u utakmicama uvelike otežano.

Napretkom tehnologije i padom cijena TV uređaja u skorijoj budućnosti kvalitetniji TV uređaji i TV programi s kvalitetnom slikom biti će dostupniji široj publici, što će uzrokovati porast broja gledatelja NHL-a i zato je hokej sport sa najvećom tendencijom rasta.


Kratke vijesti:

PSG i Newcastle dogovorili cijenu za Cabayea
Francuski L’Equipe javlja da je postignut dogovor između Newcastle Uniteda i PSG-a oko prodaje cijenjenog veznjaka Yohana Cabayea. Prema izvješćima Newcastle je primio ponudu “značajno veću” od originalnih Ł14M.

Charin 500. bod
Kapetan Boston Bruinsa Zdeno Chara jučer je dostigao impresivni uspjeh, za igrača čiji je primarni posao obrana, skupivši svoj 500. bod (golovi + asistencije) u NHL ligi u pobjedi 6-3 protiv New York Islandersa.

Harvin igra Super Bowl
Stalno ozljeđeni wide reciever Seattle Seahawksa Percy Harvin nastupiti će u Super Bowlu nakon što je jučer dobio dopuštenje liječnika. Harvin je zbog potresa mozga propustio konferencijsko finale.


Rezultati:

Nogomet

Španjolska Liga BBVA
Real Sociedad 4 – 0 Elche

NHL
San Jose Sharks - Los Angeles Kings 0 : 1
Vancouver Canucks - Edmonton Oilers 2 : 4
Dallas Stars - Colorado Avalanche 3 : 4
Pittsburgh Penguins - Buffalo Sabres 3 : 0
Carolina Hurricanes - Columbus Blue Jackets 3 : 2
New York Islanders - Boston Bruins 3 : 6

Oznake: NHL, hokej, bogataši

28.01.2014. u 08:47 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 27.01.2014.

NFL - Ponosni Hrvat David Diehl okončao karijeru



Uvijek mi je lijepo vidjeti sunarodnjake koji su radom i trudom uspjeli u stranoj zemlji. Posebno mi je bilo drago uvijek vidjeti Hrvatski grb na ruci Davida Diehla prije svakog "snapa" New York Giantsa.

David Diehl se rodio u Chicago 15.9.1980. S majčine strane je podrijetlom Hrvat, a s očeve strane je podrijetlom Njemac. Kad je bio mlađi Diehl je sa obitelji često posjećivao lokalne hrvatske crkve i udruge hrvatskih imigranata u Chicagu.

Snažne veze sa Hrvatima u Americi su se nastavile i kada se preselio u New Jersey gdje je bio čest gost lokalne hrvatske udruge. Osim Hrvatskog grba na ruci, koji mu je najdraža tetovaža, Diehl ima istetoviranu riječ “neuništiv” i simbol Hajdukove Torcide.



Nekoliko puta do sada je posjetio Hrvatsku, a bio je i gost Hajduka na Poljudu.



Slaveći pobjedu pobjedu Hrvatske nogometne reprezentacije protiv Republike Irske na Euru 2012 Diehl je u alkoholiziranom stanju izazvao prometnu nesreću sa samo materijalnom štetom. Naravno platio je kaznu koju mu je odredio sud i koju su mu odredili Giantsi, te se ispričao za pogrešku i obećao da se neće ponoviti.
To mu je jedina mrlja na karijeri.



Njegova baka, Lucija Semanic (rođena Šamanić) je rođena u SAD-u, ali je podrijetlom iz grada Krka sa otoka Krka, dok je njegov djed, Ante Bekavac, emigrirao u SAD iz Lovreća.

Diehl je prvi puta posjetio Hrvatsku u srpnju 2011. Tražeći svoje korjene, ali se nakon toga vratio u Hrvatsku još barem jednom i doći će još sigurno mnogo puta.

David Diehl je razmišljao da se umirovi nakon sezone 2012. Imao je dva prstena osvajača Super Bowla i 10 odličnih sezona iza sebe. Ali njegova ljubav preva sportu, Giantsima i najviše kćerki Addison natjerali su ga odigra još jednu sezonu.

“Ona želi da igram zauvijek” rekao je Diehl.

Taj san je ugašen u petak, kada je Diehl objavio svoj odlazak u mirovinu nakon 11ogodišnje karijere koju je, prema obećanju tadašnjem gazdi kluba Wellingtonu Mari (preminuo 2005.), cijelu odradio u New York Giantsima.

Odluka je donesena kada je pristao na plan kćerke Addison da skupa s tatom odem u Quest Diagnostics Training Center i kaže predsjedniku kluba Johnu Mari (sinu Wellingtona Mare) da je “dopustila” tati da ode u igračku mirovinu.

“Nije joj to bilo lako, da ja ne budem više igrač” rekao je Diehl “Giantsi su njoj jednako obitelj kao i meni. Ide na utakmice i sa 7 godina sve razumije. Da ja odustajem od nečega što ona voli koliko i ja, za nju nije lako.”

David Diehl je kako je ranije spomenuto osvojio dva Super Bowla sa Giantsima (Super Bowl XLII i Super Bowl XLVI), oba puta pobjedivši New England Patriotse.
2008. je proglašen All-Pro a 2009. je sudjelovao u Pro Bowlu.

Statistike Dielhove karijere:


Kratke vijesti:

FA Cup –ždrijeb 5. kola
Manchester City - Chelsea
Sheffield United/Fulham - Nottingham Forest/Preston North End
Arsenal - Liverpool
Brighton & Hove Albion - Hull City
Cardiff City - Wigan Athletic
Sheffield Wednesday - Charlton Athletic
Sunderland - Southampton
Everton - Swansea City


Mata u ManUtd-u
Španjolski reprezentativac Juan Mata prešao je iz Chelsea u Manchester United za odštetu od Ł37.1M. To je rekordan iznos kojeg je Manchester United platio za nekog igrača.

Nystrom zabio 4 gola u porazu
Eric Nystrom, igrač Nashville Predatorsa, zabio je 4 gola u porazu od Calgary Flamesa 5-4. Nystrom je time postavio rekord kluba u broju golova u jednoj utakmici. Zanimljivo, ranije u sezoni je i Martin St. Louis, igrač Tampa Bay Lightninga, također zabio 4 gola, isto u porazu 5-4, ali od San Jose Sharksa.

Marleau i Thornton produljili ugovore
San Jose Sharksi su se osigurali da vrijedni veterani Patrick Marleau i Joe Thornton neće napustiti klub ovo ljeto, produljivši im ugovore na još 3 godine.

Riceov tim pobjedio na Pro Bowlu
Touchdownom u zadnjoj minuti running backa Dallas Cowboysa DeMarca Murraya, kojem je slijedio uspješan two-point conversion momčad Jerrya Ricea je pobjedila momčad Deiona Sandersa 22-21.


Rezultati:
Nogomet

Engleska FA Cup
Arsenal 4 - 0 Coventry City
Nottingham Forest 0 - 0 Preston North End
AFC Bournemouth 0 - 2 Liverpool
Birmingham City 1 - 2 Swansea City
Bolton Wanderers 0 - 1 Cardiff City
Huddersfield Town 0 - 1 Charlton Athletic
Manchester City 4 - 2 Watford
Port Vale 1 - 3 Brighton & Hove Albion
Rochdale 1 - 2 Sheffield Wednesday
Southampton 2 - 0 Yeovil Town
Southend United 0 - 2 Hull City
Sunderland 1 - 0 Kidderminster Harriers
Wigan Athletic 2 - 1 Crystal Palace
Stevenage 0 - 4 Everton
Sheffield United 1 - 1 Fulham
Chelsea 1 - 0 Stoke City

Italija Serie A
SSC Napoli 1 - 1 ChievoVerona
Lazio 1 - 1 Juventus
Hellas Verona 1 - 3 Roma
Cagliari 1 - 2 AC Milan
Inter 0 - 0 Catania
Livorno 3 - 1 Sassuolo
Parma 1 - 0 Udinese
Sampdoria 1 - 1 Bologna
Torino 1 - 0 Atalanta
Fiorentina 3 - 3 Genoa

Špaljolska Liga BBVA
Celta Vigo 4 - 2 Real Betis
Real Madrid 2 - 0 Granada
Valladolid 1 - 0 Villarreal
Valencia 2 - 2 Espanyol
Sevilla 2 - 3 Levante
Almeria 1 - 0 Getafe
Osasuna 1 - 5 Athletic Bilbao
Rayo Vallecano 2 - 4 Atletico Madrid
Barcelona 3 - 0 Malaga

Njemačka Bundesliga
Borussia Monchengladbach 0 - 2 Bayern Munich
Borussia Dortmund 2 - 2 Augsburg
Freiburg 3 - 2 Bayer Leverkusen
Nurnberg 4 - 0 Hoffenheim
VfB Stuttgart 1 - 2 Mainz 05
Wolfsburg 1 - 3 Hannover 96
Eintracht Frankfurt 1 - 0 Hertha Berlin
Werder Bremen 0 - 0 Braunschweig
Hamburger SV 0 - 3 Schalke 04

Francuska Ligue 1
Lille 1 - 1 Rennes
Guingamp 1 - 1 Paris Saint Germain
Ajaccio 1 - 1 Sochaux
Montpellier 3 - 1 Nice
Nantes 0 - 0 Reims
Valenciennes 1 - 1 Lorient
Lyon 3 - 0 Evian Thonon Gaillard
Bordeaux 2 - 0 Saint Etienne
Monaco 2 - 0 Marseille


NHL
New York Islanders - St.Louis Blues 3 : 4
Philadelphia Flyers - Boston Bruins 1 : 6
Carolina Hurricanes - Ottawa Senators 6 : 3
Edmonton Oilers - Phoenix Coyotes 3 : 4
Calgary Flames - Nashville Predators 5 : 4
Detroit Red Wings - Montreal Canadiens 4 : 1
Florida Panthers - Colorado Avalanche 2 : 3
New Jersey Devils - Washington Capitals 2 : 1
San Jose Sharks - Minnesota Wild 3 : 2
Los Angeles Kings - Anaheim Ducks 0 : 3
Dallas Stars - Pittsburgh Penguins 3 : 0
Columbus Blue Jackets - Buffalo Sabres 2 : 5
Montreal Canadiens - Washington Capitals 0 : 5
Tampa Bay Lightning - Colorado Avalanche 5 : 2
Winnipeg Jets - Toronto Maple Leafs 5 : 4
New Jersey Devils - New York Rangers 3 : 7
Detroit Red Wings - Florida Panthers 4 : 5
Edmonton Oilers - Nashville Predators 5 : 1
Vancouver Canucks - Phoenix Coyotes 5 : 4
Chicago Blackhawks - Winnipeg Jets 1 : 3

NFL
Pro Bowl

Sanders Team - Rice Team 21- 22

Oznake: david, Diehl, NHL, hajduk, new york, Giants

27.01.2014. u 08:54 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 23.01.2014.

NHL – Stadium Series


Zagrebački Medveščak je pred neko vrijeme počeo igrati ligaške utakmice na otvorenom, prvo na klizalištu na Šalati, potom i u spektakulatnom okruženju u Pulskoj Areni. Atmosfera koja tada vlada oko hokeja nešto je što su u Americi otkrili još pred neko vrijeme.

U NHL-u su 2003. odigrali prvu utakmicu regularne sezone na otvorenom kada su se u Heritage Classicu sreli Edmonton Oilersi i Monteal Canadiensi. Utakmica je odigrana u studenom 2003., na Commonwealth stadionu u Edmontonu. Pobjedili su Candiensi rezulatatom 4-3.

Nakon te utakmice u NHL-u su uvidjeli medijsku moć takvog događaja, jer su fanovi s oduševljenjem gledali utakmicu na otvorenom, bilo u živo, bilo pred malim ekranima. Bio je to nov i nevjerojatan doživljaj.

Ipak, u NHL-u su tek 2008. pokrenuli serijal Winter Classic, koji se od tada odigrao svake sezone osim prošle, koja je zbog lockouta bila skraćena.

Također u nepravilnim vremenskim razmacima odvijao se i “Heritage Classic” kao i jednom prilikom “Frozen Fenway 2010”.

Od ove sezone odlučeno je da će se kao i Winter Classic, svake sezone igrati i Stadium Series, prilikom kojeg će se igrati više utakmica diljem lige na otvorenom, na velikim stadionima za baseball ili američki nogomet.

Utakmice Stadium Series ove sezone će biti:

Los Angeles Kings - Anaheim Ducks na Dodger Stadionu u Los Angelesu 25.1.2014.

New Jersey Devils - New York Rangers na Yankee Stadionu u New Yorku 26.1.2014.

New York Islanders – New York Rangers na Yankee Stadionu u New Yorku 29.1.2014.

Pittsburgh Penguins - Chicago Blackhawks na Soldier Field u Chicagu 1.3.2014.

Sve momčadi igrati će u opremi posebno dizajniranoj samo za ovu prigodu. Igraju se, kao i uz Winter Classic i Alumni utakmice bivših legendi klubova.

NHL za ovu priliku vraća ponovljene snimke događaja na ledu koje će biti snimane iz aviona iznad stadiona. Te snime izgledaju nevjerojatno i od ovog događaja naprave još veći spektakl, tako da će bez dvojbe, kao i svaki put do sada, utakmice na otvorenom biti nevjerojatan doživljaj za sve obožavatelje hokeja.

Pripreme u New Yorku i Los Angelesu već naveliko traju i sve će biti spremno na vrijeme.

Veći problem će predstavljati vremenske prilike u New Yorku sa evenutalnim snijegom nego toplo vrijeme u Los Angelesu, gdje organizatori uvjeravaju da će sve proći idealno.


New York


Los Angeles

Ove sezone već je odigrana utakmica Winter Classic. Na Michigan Stadionu u Ann Arboru sreli su se Detroit Red Wingsi i Toronto Maple Leafsi. Utakmica u kojoj su Maple Leafsi slavili nakon kaznenih udaraca 3-2 (2-2) oborila je rekord lige sa 105,491 gledatelja.

Također će se igrati i "Heritage Classic" između Vancouver Canucksa i Ottawa Senatorsa 2.3.2014. na BC Place stadionu u Vancouveru.


Kratke vijesti:

Falcao teško ozljeđen
Napadač Kolumbijske reprezentacije i Francuskog Monaca teško je ozljeđen u utakmici Francuskog kupa protiv amatera Chasselay Monts d'or Azergues. Još se nezna stvarna težina ozljede jer nisu obavljene sve pretrage, ali po trenutnim izvješćima Falcau je jako upitan nastup na Svjetkom Prvenstvu.

Del Zotto za Kleina
Nashville Predatorsi i New York Rangersi su postigli dogovor oko zamjene braniča Michaela Del Zotta (NYR) za Kevin Kleina (NAS).

Vince Young proglasio bankrot
Dvije godine nakon aktivne karijere i ugovora od $25m bivši quarterback Tennessee Titansa i Philadelphia Eaglesa Vince Young je proglasio bankrot. Vrijednost njegove imovine procjenjuje se između $500,001 i $1M, ali su mu dugovi između $1,001,000 i $10M.



Rezultati:

Nogomet

Engleska Capital One Cup
Manchester United 2 – 1 Sunderland
Sunderland prošao dalje na jedanaesterce

Italija Coppa Italia
AC Milan 1 – 2 Udinese

Špaljoska Copa del Rey
Real Sociedad 3 – 1 Santander
Levante 1 – 4 Barcelona

NHL
Calgary Flames - Phoenix Coyotes 3 : 2
Detroit Red Wings - Chicago Blackhawks 5 : 4
Pittsburgh Penguins - Montreal Canadiens 5 : 1
Philadelphia Flyers - Carolina Hurricanes 2 : 3

Oznake: NHL, Stadium Series, new york, Rangers, Islanders, Yankees, New Jersey, Devils, Los Angeles, Kings, Dodgers, Anaheim, Ducks, Chicago, Blackhawks, Pittsburgh, Pengiuns, hokej, otvoreno

23.01.2014. u 10:13 • 0 KomentaraPrint#

petak, 25.10.2013.

NHL – Koliko traje prilagodba na novog trenera?


Jedan korak naprijed, dva koraka nazad. Takva je za sada sezona New York Rangersa, jednih od favorita za naslov.
Otvorili su porazom u Phoenixu, pa su u Los Angelesu dominirali utakmicom protiv jakih Kingsa i odnjeli pobjedu. U tom trenu je utakmica u Phoenixu izgledala kao loš dan.
Međutim slijedila su dva teška poraza u Anaheimu i San Joseu od ukupno 15-2. U San Joseu je ozljeđen najbolji igrač kluba, Rick Nash.
Kod tradicionalno jakog domaćina St. Louisa utakmica je izgubljena primarno zbog greška u obrani i stila igre koji je došao s novim trenerom. Alain Vigneault ne posvećuje cijelu taktiku bezrezervnoj igri u obrani kao što je to radio John Tortorella.
Nakon podignutog raspoloženja iz St. Louisa, Rangersi su u gostima pobjedili Ovechkinove Washington Capitalse. I kada se činilo da je kriza gotova, usljedili su porazi protiv lokalnih rivala, ove sezone nimalo impresivnih, New Jersey Devilsa i Philadelphia Flyersa.
Omjer 2-6 je alarmantan za navijače Rangersa, i neumoljive njujorške medije, iako su sve utakmice bile u gostima i iako je tek sam početak sezone.
Navijači i mediji brzopleto traže smjene u igračkom i stručnom kadru ali zaboravljaju da je ovo tek novi početak, koji slijedi nakon drastične promjene na trenerskoj poziciji. To se nesmije ignorirati.
Momčad se još uvijek prilagođava. Filozofije Johna Tortorelle i Alaina Vigneaulta su skoro u potpunosti različite. Večina ovih igrača je bila u momčadi pod Tortorellom i treba im vremena za privikavanje. Vigneaultov stil svim tim igračima puno više odgovara, samo im treba dati vremena. Napad se, očekivano, puno lakše prilagodio Vigneaultovom ofenzivnijem stilu igre, nego je to napravila obrana, koja zasigurno još uvijek u glavi ima naputke bivšeg trenera.
Povrh smjene trenera, mnogi ključni igrači su bili ozljeđeni. Kapetan Ryan Callahan, Carl Hagelin i Derek Stepan su propustili cijele pripreme, prva dvojica zbog ozljede, a treći zbog prepucavanja sa generalnim direktorom Glenom Satherom. Dakle, Vigneault je cijele pripreme odradio bez druge napadačke postave.
Nadalje, Callahan je sada ozljeđen na još mjesec dana, najboljeg igrača Ricka Nasha nema od treće utakmice sezone, brzanac Carl Hagelin je “out” barem do 29.10, a jedan od najboljih golmana na svijetu Henrik Lundqvist je isto ozljeđen.
Rangersi su zadnju domaću utakmicu odigrali lani u playoffu protiv Bruinsa. Madison Square Garden se preuređuje i čak i pripremne utakmice su sve odigrane u gostima. Momčad nije bila kući od 19.9.
Sve to su isprike, ali činjenice na mjestu. Međutim, glavno pitanje je koliko je ta momčad stvarno dobra kada je zdrava? Odgovor ćemo dobiti na proljeće.
Richards se preporodio pod novim trenerom, Rick Nash je vrhunski igrač, Stepan će probati ponoviti odličnu sezonu. Rangersi imaju odlične igrače u svim linijama napada. Obrana je puna kvalitetnih pojedinaca, starih i iskusnih i mladih i talentiranih. Na golu je najbolji vratar lige iz sezone 2011/12, Henrik Lundqvist.
Cilj je postavljen visoko, Stanley Cup. Djelovi slagalice postoje, može li ih samo Vigneault u jednoj sezoni posložiti?

Kratke vijesti:

Carolina bez golmana

Drugu sezonu za redom Hurricanesi su ostali u isto vrijeme bez prvog i drugog golmana, kada se nakon rezervnog golmana Antona Khudobina jučer protiv Minnesote ozljedio i prvi golman Cam Ward

Flyersi poslali najboljeg strijeca u AHL

Napadač Scott Hartnell se oporavio od ozljede, pa su Flyersi poslali mladog Tyea McGinna, prvog strijelca kluba ove sezone u AHL momčad Adirondack Phantoms.

Rezultati:

San Jose Sharks @ Boston Bruins 1-2
Vancouver Canucks @ New Jersey Devils 3-2
New York Rangers @ Philadelphia Flyers 1-2
Anaheim Ducks @ Montreal Canadiens 1-4
Chicago Blackhaws @ Tampa Bay Lightning 5-6
Winnipeg Jets @ Nashville Predators 2-3
Carolina Hurricanes @ Minnesota Wild 1-3
Calgary Flames @ Dallas Stars 1-5
Washington Capitals @ Edmonton Oilers 4-1
Phoenix Coyotes @ Los Angeles Kings 4-7

Oznake: Vigneault, new york, Rangers, Nash, Callahan, NHL, hokej

25.10.2013. u 18:34 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 24.10.2013.

NHL – Hoće li Crosby biti veći od Lemieuxa?



Trenutno je Sidney Crosby najveća zvijezda NHLa, bio je od kada su 2005. loptice na draftu odredile da u Penguinse. I realno je očekivati da će biti do kraja svoje karijere. Isto tako trenutno Sidney Crosby zaostaje za Mariom Lemieuxom barem za jedan Stanley Cup i barem za jedan kip ispred stadiona u Pittsburghu.
Kada je postavljen spomenik ispred stadiona kao da su davali do znanja Crosbyu da još puno toga mora napraviti da dosegne status najboljeg igrača u klupskoj povijesti.
Težak je zadatak pred Crosbyem. Jer Lemieux nije bio samo nevjerojatan igrač, smatran u top 5 najboljih igrača svih vremena, nego je i bio spasitelj hokeja u gradu Pittsburghu. Samo je Lemieuxova upornost omogućila da Penguinsi ostanu u gradu u trenu kada su Kansas City i Portland već pripremili sve da dovedu hokej u svoj grad.
Netko isto tako može reći da je ustvari Crosby spasitelj hokeja u Pittsburghu. Jer je momčad iz zadnje sezone prije nego je on došao u klub bila kaotična. Završili su sezonu sa skorom 23-47-4 i treču sezonu za redom nisu uhvatili playoff. Posječenost u staroj Civic Arena je bila u prosjeku najmanja u ligi, svega 11.877 gledatelja. Klub je dva puta u 7 godina proglasio bankrot.
A onda je došao Crosby i sve se promijenilo. Tri godine nakon Crosbyevog dolaska Penguinsi su igrali finale Stanley Cupa a četiri godine kako je Crosby nosio dres s pingvinom, držao je iznad glave Trofej Lorda Stanleya.
“Mario Lemieux je u Pittsburghu veći od života” mišljenje je stanovnika grada. “Sidney mora previše toga napraviti da ga dostigne.”
Lemieux je bio vrhunski igrač, ali lako se desi da svima ostane u sjećanju kao bolji nego što je stvarno bio. Kod Lemieuxa to ne može biti slučaj. On je imao statistički impresivnu karijeru i več je bio jedan vrhunski igrač nakon njega u Pittburghu koji nije uspio doseći njegove visine. Čeh smiješne frizure, Jaromir Jagr.
Najveća šansa za Crosbya da prestigne Lemieuxa je preko avenije pobjednika Stanley Cupa. Za to Sidneyu trebaju još dva naslova. Tada su realne šanse da Crosby zasjeni Lemieuxa ako ničim drugim čisto sjajem šampionskih prstena. Kakvo je stanje u Penguinsima svi bi bili iznenađeni da do kraja karijere Crosby ne osvoji još barem jedan naslov.
Kao i svi rođeni pobjednici Crosby smatra da još uvijek može biti bolji. Raditi na sebi i ispraviti nedostatke.

Prvih 8 sezona
GAMES GOALS ASSISTS POINTS
Crosby 470 238 427 665
Lemieux 517 408 606 1,014

Dakle statitika je na strani Lemieuxa. Sam Lemieux je 2010. izjavio da Crosby dominira ligom kao nitko prije njega. Međutim to je subjektivan stav.
Čak i ako zanemarimo statistiku Crosby je daleko od Lemieuxa. Lemieuxovo držanje, preciznost, snaga, sveprisutnost, veličina i elegancija neće tako skoro biti viđena na ledu.
Najbolje je Crosbya opisao McGuire:
“Ima Gretzkyevu viziju, Forsbergovu odlučnost, i dodir pravog stijelca, u kombinaciji sa najboljim backhandom ikada. Kada se to zbroji imamo posebnog igrača. Drukcijeg od ijednog do sada. Nema smisla uspoređivati Crosbya i Lemieuxa. To su totalno različiti igrači”
Za vrijeme karijere Lemieux je bio uspoređivan sa Gretzkyem. Broj 66 i broj 99.
Crosby još treba puno napraviti da bi dostigao Lemieuxa, a tek onda mogu početi rasprave o Gretzkyu.
Mario će biti Mario a Sidney će biti Sidney.
Ako će Sidney za deset godina imati više šampionskih prstena, izaći će iz Lemieuxove sjene. Ako ne, doći će netko sljedeći na probu u klub koji je sada vjerojatno spašen na duže vrijeme.
Zahvaljujući prvo Lemieuxu. A onda Crosbyu.


Kratke vijesti

Dan Boyle će biti spreman za Boston

Branić Sharksa Dan Boyle će se pridružiti momčadi u srijedu za utakmicu u Bostonu. Biti će mu to prva utakmica nakon udarca kojeg je pretpio od Maxima Lapierrea 16.10. u St.Loiusu.

Radek Martinek potpisao za Islanderse

Njujorška momčad je potpisala braniča za 600.000$ godišnje. Obrani Islandersa je svako pojačanje dobrodošlo.

John Scott isključen nakon udaranja Louia Erikssona

Nakon grubog starta Eriksson se nije vratio na led. Liga neće sekunde dvojiti o naknadnoj kazni za Scotta. Realno je očekivati barem 5 utakmica zabrane igranja.

Ryan Garbutt kažnjen sa 5 utakmica zabrane igranja

Nakon grubog zaljetanja u glavu Dustina Pennera. Department of Player Safety nije dvojio oko kazne.

Rezultati

Ottawa Senators @ Detroit Red Wings 6 – 1
Boston Bruins @ Buffalo Sabres 5 – 2

Oznake: Pittsburgh Penguins, crosby, lemieux, NHL

24.10.2013. u 18:44 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2014  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Srpanj 2014 (20)
Lipanj 2014 (18)
Svibanj 2014 (20)
Travanj 2014 (21)
Ožujak 2014 (19)
Veljača 2014 (20)
Siječanj 2014 (12)
Listopad 2013 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Vijesti iz NFLa, NHLa i svijeta nogometa

TABLICE

UTAKMICE DANAS:

Nema utakmica


TRENUTNO STANJE:

Nogomet:

.....

Hokej

......

Američki Nogomet

......


KONAČNO STANJE:

Nogomet:

Svjetsko Prvenstvo Brazil 2014.

Finale
Njemačka* - Argentina 1 - 0

3. mjesto
Nizozemska - Brazil 3 - 0

1. Njemačka - 4. naslov Svjetskih Prvaka
2. Argentina - 2. izgubljeno finale, oba od Njemačke
3. Nizozemska - 2. polufinale Svjetskog Prvenstva za redom
4. Brazil - 2. puta kao domaćin i prvi favorit, Brazil nije postao Svjetski Prvak


Engleska Premier League - konačno stanje

P PTS
1 Manchester City 38 86
2 Liverpool 38 84
3 Chelsea 38 82
4 Arsenal 38 79
----------------------------------------------
5 Everton 38 72
6 Tottenham Hotspur 38 69
----------------------------------------------
7 Manchester United 38 64
8 Southampton 38 56
9 Stoke City 38 50
10 Newcastle United 38 49
11 Crystal Palace 38 45
12 Swansea City 38 42
13 West Ham United 38 40
14 Sunderland 38 38
15 Aston Villa 38 38
16 Hull City 38 37
17 West Bromwich Albion 38 36
----------------------------------------------
18 Norwich City 38 33
19 Fulham 38 32
20 Cardiff City 38 30


Italija Serie A

P PTS
1 Juventus 38 102
2 Roma 38 85
3 SSC Napoli 38 78
----------------------------------------------
4 Fiorentina 38 65
5 Inter 38 60
6 Parma 38 58
----------------------------------------------
7 Torino 38 57
8 AC Milan 38 57
9 Lazio 38 56
10 Hellas Verona 38 54
11 Atalanta 38 50
12 Sampdoria 38 45
13 Udinese 38 44
14 Genoa 38 44
15 Cagliari 38 39
16 Chievo Verona 38 36
17 Sassuolo 38 34
----------------------------------------------
18 Catania 38 32
19 Bologna 38 29
20 Livorno 38 25


Španjolska Liga BBVA

P PTS
1 Atletico Madrid 38 90
2 Barcelona 38 87
3 Real Madrid 38 87
4 Athletic Bilbao 38 70
----------------------------------------------
5 Sevilla 38 63
6 Villarreal 38 59
7 Real Sociedad 38 59
----------------------------------------------
8 Valencia 38 49
9 Celta Vigo 38 49
10 Levante 38 48
11 Malaga 38 45
12 Rayo Vallecano 38 43
13 Getafe 38 42
14 Espanyol 38 42
15 Granada 38 41
16 Elche 38 40
17 Almeria 38 40
----------------------------------------------
18 Osasuna 38 39
19 Valladolid 38 36
20 Real Betis 38 25


Njemačka Bundesliga - konačno stanje

P PTS
1 Bayern München 34 90
2 Borussia Dortmund 34 71
3 Schalke 04 34 64
4 Bayer Leverkusen 34 61
----------------------------------------------
5 Wolfsburg 34 60
6 Borussia Monchengladbach 34 55
7 Mainz 05 34 53
----------------------------------------------
8 Augsburg 34 52
9 Hoffenheim 34 44
10 Hannover 96 34 42
11 Hertha Berlin 34 41
12 Werder Bremen 34 39
13 Eintracht Frankfurt 34 36
14 Freiburg 34 36
15 VfB Stuttgart 34 32
----------------------------------------------
16 Hamburger SV 34 27
----------------------------------------------
17 Nurnberg 34 26
18 Braunschweig 34 25



Francuska Ligue 1

P PTS
1 Paris Saint Germain 38 89
2 Monaco 38 80
3 Lille 38 71
----------------------------------------------
4 Saint Etienne 38 69
5 Lyon 38 61
----------------------------------------------
6 Marseille 38 60
7 Bordeaux 38 53
8 Bastia 38 49
9 Toulouse 38 49
10 Lorient 38 49
11 Reims 38 48
12 Rennes 38 46
13 Nantes 38 46
14 Evian Thonon Gaillard 38 44
15 Montpellier 38 42
16 Guingamp 38 42
17 Nice 38 42
----------------------------------------------
18 Sochaux 38 40
19 Valenciennes 38 29
20 Ajaccio 38 23


Hokej

NHL


Montreal Canadiens - New York Rangers* 2-4
Chicago Blackhawks - Los Angeles Kings* 3-4

Prvaci Istočne Konferencije
New York Rangers

Prvi puta nakon 1994.


Prvaci Zapadne Konferencije
Los Angeles Kings

Drugi puta u 3 sezone.


Stanley Cup Finale
Los Angeles Kings* - New York Rangers 4 - 1
Los Angeles Kingsi postali su drugi puta u svojoj povijesti osvajači Stanley Cupa.
Uz to, to je 2 naslov u 3 sezone za Kingse

Američki nogomet

NFL

Super Bowl XLVIII
Denver Broncos - Seattle Seahawks 8 : 43
Seattle Seahawksi osvojili su Super Bowl prvi puta u svojoj povijesti