Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/teamsport

Marketing

NHL - Finale Stanley Kupa, Los Angeles Kings - New York Rangers



Los Angeles Kings – New York Rangers

Prvi puta nakon 1981. klubovi iz New Yorka i Los Angelesa sresti će se u finalu neke američke sportske lige.

Sama imena protivnika tako garantiraju pamtljivo finale Stanley Cupa.

Kingsi igraju u svojem drugom finalu Stanley Cupa u 3 sezone, nakon što su u produžetku 7. utakmice konferencijskog finala Zapada u Chicagu pobjedili domaćine i branitelje naslova, Blackhawkse.

U toj 7. Utakmici Kingsu su nadoknadili zaostatke 2-0, 3-2 i 4-3, da bi došli do svojeg 3. konferencijskog naslova u povijesti.

Prije toga Kingsi su u prvoj rundi play offa nadoknadili zaostatak u pobjedama od 3-0 protiv San Jose Sharksa, da bi u 2. rundi play offa nadoknadili zaostatak od 3-2 protiv Anaheim Ducksa.

Kingsi su tako postali tek 2. momčad u povijesti NHL play offa koja je morala igrati 7 utakmica prve dvije runde play offa, a da su se nakon toga ipak plasirali u finale Stanley Cupa.

Prva momčad koja je to ostvarila su ovogodišnji New York Rangersi, koji su također u prve dvije runde play offa igrali po 7 utakmica.

Rangersi su se plasirali u finale Stanley Cupa prvi puta nakon 1994., kada su osvojili naslov pobjedivši u 7 utakmica Vancouver Canuckse.

Tom pobjedom Rangersi su prekinuli sušu od 54 godina bez naslova.

Ove godine su za plasman u finale New York Rangersi u konferencijskom finalu pobjedili Montreal Canadiense nakon 6 utakmica.

Kako su dakle obje ove momčadi zajedno odigrale ukupno 41 utakmicu od maksimalno mogućih 42 utakmice, očekuje se da će i finale biti duga serija.

Finale počinje u Los Angelesu u noći sa srijede na četvrtak u 02:00 sati po srednjeeuropskom vremenu.

Golmani obje momčadi su možda i najbolji igrači momčadi i jedni od najzaslužnijih za plasman u finale.

Henrik Lundqvist iz New York Rangersa i Jonathan Quick iz Los Angeles Kingsa smatraju se za 2 najbolja golmana na svijetu.

Lundqvist ima najbolji postotak obrana u ovogodišnjem play offu sa 92.8%, te je sa 2.03 primljena gola po utakmici puno bolji od Quicka koji je primio 2.86 gola po utakmici.

Lundqvist je primio 2 ili manje gola u 10 od zadnjih 13 utakmica, te je bio ključna karika u odličnoj obrani Rangersa sa igračem manje.

Rangersi su sa igračim manje primili gol u samo 2 navrata od zadnjih 23, te su tako ostvarili odličnu učinkovitost od 91% protiv Montreal Canadiensa u konferencijskom finalu.

Švedski je golman također bio odličan pred kraj serija.

U 6. i 7. utakmicama u ovogdišnjem play offu, Lundqvist ima skor 4-1 i postotak obrana od 94,6%.

U dvije 7. utakmice Lundqvist ima skor 2-0 i postotak obrana 96,7%.

Ipak Lundqvist nikada nije igrao u finalu Stanley Cupa.

S druge strane Quick je bio prosječan tokom cijele serije konferencijskog finala, ali je bio najbolji kada je bilo najpotrebnije.

Obranio je nekoliko ključnih šuteva u 3. trećini i produžetku 7. utakmice protiv Blackhawksa, s time da je u tom periodu obranio čak 18 uzastopnih šuteva.

Ukupno je obranio manje od 90% šuteva protiv Blackhawksa, ali sigurno neće biti impresioniran pritiskom finala Stanley Cupa.

Naime, ovaj je Amerikanac bivši osvajač trofeja Conn Smythe Trophy winner.

Kada je osvojio Stanley Cup i Conn Smythe Trophy, Quick je u 6 utakmica finalne serije 2012. protiv New Jersey Devilsa imao postotak obrana 94,7%.

Posebnu pažnju na sebe u New York Rangersima privlači Martin St. Louis.

St. Louis je bio dio velikog tradea zadnji dan trade perioda, kada je on u tradeu kapetana došao u New York iz Tampe Bay, dok je u suprotnom smjeru otišao Ryan Callahan.

U play offu je ispunio očekivanja, jer dijeli prvo mjesto u broju bodova (13), broju golova (6) i broju neasistiranih golova (2).

38-ogodišnji Kanađanin je postigao 5 bodova u konferencijskom finalu, zabio je 3 gola, uključujući i pobjednički gol u produžetku 4. utakmice, a u konferencijskom finalu je ostvario i 2 asistencije.

Njegova igra sa igračem više bila je ključni faktor u seriji.

Uvelike je pomogao da Rangersi imaju omjer 5-2 u utakmicama u kojima su postigli gol sa igračem više, dok je sam St. Louis predvodio Rangerse sa 5 bodova sa igračem više.

St. Louis je već nastupio u finalu Stanley Cupa, kada je 2004. sa Tampa Bay Lightningom osvojio naslov.

U toj finalnoj seriji postigao je 4 gola i ostvario 2 asistencije, a ove će godine morati ponoviti takav učinak kako bi Rangersi imali šansu osvojiti naslov protiv jake obrane Los Angeles Kingsa.

Ključni igrač Kingsa u ovogodišnjem play offu bio je bivši igrač New York Rangersa Marian Gaborik.

Gaborikova igra, od kada je doveden pred kraj prijelaznog roka, je razlog zašto klubovi plate veliki novac za velike igrače u veljači.

Prvi je strijelac play offa sa 12 golova, čak 3 više od prvog pratitelja.

Postigao je 3 gola u zadnje 4 utakmica konferencijskog finala, uključujući i gol za izjednačenje u 7 utakmici.

Gaborik, kao i St. Louis ima 32 godine, te je 3. ukupno igrač u ovogodišnjem play offu po broju bodova.

Ima 5 bodova manje od vodećeg Anžea Kopitara, njegovog suigrača iz iste linije napada Kingsa.

Ovo će biti prvi puta da Gaborik u svojoj karijeri igra Stanley Cup finale i neće mu nedostajati motivacije protiv momčadi za koju je igrao od 2009. do 2013.

Njegova brzina, lakoća zabijanja golova i igra sa igračem više, biti će veliki izazov za obranu Rangersa.

Los Angeles Kingsi ove sezone imaju skor 7-0 u utakmicama u kojima bi im poraz značio eliminaciju, dok New York Rangersi imaju skor 10-0 kada su vodili nakon 2 trećine.

Los Angeles Kingsi odlično drže pak, efikasni su pred golom, ali i u svim ostalim segmentima igre.

Kingsi su odlično izbalansirana i posložena ekipe, velike mentalne snage.

Ipak nesmije se otpisati Rangerse.

U obrani obje momčadi imaju po jednog od najboljih branića na svijetu.

Ako vas zanima kako se igra obrana dovoljno je samo promatrati kako to rade Drew Doughty iz Kingsa i Ryan McDonagh iz Rangersa.

Obrana Kingsa, kao i obrana Rangersa odlično stvara prilike za kontranapad, što njihovi izrazito brzi napadači često iskoriste.

Kingsi imaju veću kvalitetu najboljih igrača u obrani, ali Rangersi imaju više različitih opcija i tri obrambena para koji odlično funkcioniraju.

Braniči Kingsa su bolji u napadu, ali su zato braniči Rangersa bolji u fazi obrane.

Napad Kingsa se dosta mućio u regularnom dijelu sezone, ali je eksplodirao u play offu.

Neki ključni igrači Kingsa jako su poznati Rangersima.

Bivši igrači velikih rivala, Philadelphia Flyersa, Mike Richards i Jeff Carter, te bivši Ranger Marian Gaborik, biti će velika prijetnja golu Henrika Lundqvista.

Gaborik se odlično oporavio, nakon što je napustio New York, primarno zbog vrhunske igra suigrača Anžea Kopitara, koji je i u ovom play offu bio impresivan.

Slovenac Kopitar jedan je od najboljih igrača na svijetu na svojoj poziciji, odlično drži pak i poziciju, a kada njegova momčad nema pak, vrši veliki pritisak na protivnika.

Kopitar je tako jedan od najboljih napadača u fazi obrane.

To vrlo vjerojatno znači da će Derek Stepan, Rick Nash i Chris Kreider biti pod velikim pritiskom jer trener Kingsa Darryl Sutter često postavi Kopitara u obranu baš protiv najbolje postave protivnika.

Tako će prve linije obje momčadi, one sa Kopitarom i sa Stepanom, biti ključne u ovoj seriji.

Realno je očekivati da će ona linija koja dobije taj dvoboj na kraju podići i pehar Stanley Cupa.

Kingsima ne nedostaje širine u napadu.

Za očekivati je da će obrambeni par Marc Staal i Anton Stralman igrati jako puno protiv linije koju predvodi Jeff Carter.

Rangesi također mogu biti zadovoljni širinom opcija u napadu.

I 3. linija, koju predvodi Derrick Brassard, i 4. linija, u kojoj igraju Brian Boyle, Dominic Moore i Derek Dorsett, su u stanju zabiti gol u bilo kojem trenu.

Zanimljivo je da su za Rangerse pobjedničke golove u svakoj seriji zabili napadači 4.linije.

Dan Carcillo je zabio gol koji je domio pobjedu u seriji protiv Flyersa (suspendiran još 3 utakmice), Brian Boyle je zabio gol koji je domio pobjedu u seriji protiv Penguinsa i Dominic Moore je zabio gol koji je donio pobjedu u seriji protiv Canadiensa.

Bez obzira na koje se dvoboje linija na kraju odluče treneri, očekuje nas brza i dinamična serija.

Rangersi su se protiv Montreal Canadiensa odlično branili sa igračem manje, te su uspjeli obuzdati P.K. Subbana koji je dirigirao igrom Candiensa.

U Kingsima Doughty igra na isti način, kada Kingsi imaju igrača više.

Međutim osim Doughtyja, Kingsi imaju i druga velika oružja u igri sa igračem više.

Kopitar radi čuda kad god dobije pak, a Dustin Brown ne odustaje ispred gola.

Zbog toga su Kingsi iskoristili 25% svojih šansi sa igračem više u ovogodišnjem play offu.

Iako se Rangersi impresivno dobro brane sa igračem manje, ključno je da smanje broj kazni.

Inače će sa dovoljnom količinom prilika sa igračem više, Kingsi sigurno doći do konačne pobjede u seriji.

Igra Rangersa sa igračem više je veliki upitnik nad glavom trenera Alaina Vigneaulta.

Ili su odlični ili katastrofalni.

Odlično su otvorili seriju protiv Canadiensa, da bi ju završili sa samo jednim golom u zadnjih 16 prilika.

Rangersi neće smjeti biti neorganizirani, jer su usprkos lošem kraju serije ostvarili postotak od 21% usješnih power playa, primarno zbog odličnog starta serije, dok su još igrali organizirano s igračem više.

Važan igrač u dobroj igri Rangersa sa igračem više bio je Brad Richard, koji dosta lako nađe način da uputi šut u ovkir gola, što otvara prostor Ryanu McDonaghu i Martinu St. Louisu za individualne akcije.

Naslov Stanley Cupa tako će i ove godine osvojiti momčad, koja je u jednoj fazi play offa izgledala da će biti sigurno eliminirana.

Kingsi su gubili 3-0 u seriji od Sharksa, dok su Rangersi gubili 3-1 od Penguinsa i putovali na 5. utakmicu u Pittsbugh.

Koja će momčad u ovoj, finalnoj, seriji imati više motiva i snage saznati ćemo uskoro


Kratke vijesti:


Hangeland napustio Fulham
Brede Hangeland je otpušten od strane Fulhama nakon što je klub ispao iz Premier Lige. 32-ogodišnji Norvežanin bio ionako ostao bez ugovora iduće ljeto, ali je potvrđeno da neće igrati za klub u Championshipu.

Zadržavanje Kanea i Toewsa prioritet za Blackhawkse
Jonathan Toews i Patrick Kane žele ostati u Chicagu i Blackhawksi žele zadržati svoje velike strijelce. Prema najavama generalnog menađera Stana Bowmana možemo očekivati nove velike ugovore za dva najbolja igrača još uvijek aktualnih prvaka, koji su ove sezone ispali u konferencijskom finalu.

Finley posjetio Patriotse
Slobodni igrač, tight end Jermichael Finley, pod velom tajne posjetio je prošli tjedan New England Patriotse. Nakon oporavka od teške ozljede vrata, Finley je dobio dopuštenje za igru, ali i dalje postoji sumnja može li proći lječnički pregled kod ozbiljnog kluba. Ako Finley zadovolji na lječničkom, biti će odličan igrač za mnoge momčadi, uključujući i Patriotse čiji je jedan tight end Rob Gronkowski često ozljeđen, a drugi tight end Aaron Hernandez čeka presudu za dvostuko ubojstvo.


Rezultati:

Nogomet

Pripreme reprezentacija za SP - prijateljske utakmice
Švicarska 2 - 0 Peru
Brazil 4 - 0 Panama
Grčka 0 - 0 Nigerija
Meksiko 0 - 1 Bosna i Hercegovina



Post je objavljen 04.06.2014. u 11:15 sati.